FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 december 2017

Twijfels over authenticiteit 'Hitler-aquarel'

Onderzoeksinstituut NIOD heeft volgens twee onafhankelijke onderzoekers ten onrechte de conclusie getrokken dat een aquarel die het eerder dit jaar kreeg "vrijwel zeker" is geschilderd door Adolf Hitler. De dichters Bart FM Droog en Jaap van den Born stellen op basis van eigen onderzoek dat het instituut ",alle alarmbellen negeerde" en "ondeugdelijk en halfslachtig" onderzoek heeft verricht.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, zoals het voluit heet, zegt het commentaar serieus te nemen en open te staan voor reacties en kritische kanttekeningen. Tegelijkertijd benadrukt directeur Frank van Vree dat het maar de vraag is of ooit definitief kan worden bewezen of het Weense stadsgezicht nu wel of niet door Hitler is geschilderd. Door vervolgonderzoek hoopt het instituut meer te weten te komen.

Droog en Van den Born hebben ervaring met het ontkrachten van claims over werk dat aan de Duitse dictator wordt toegeschreven.

Twijfels over authenticiteit 'Hitler-aquarel'
Twijfels over authenticiteit 'Hitler-aquarel' (Foto: ANP)

Nieuwsuur-presentator Joost Karhof (48) overleden

Presentator Joost Karhof is dinsdag plotseling overleden. Hij is thuis onwel geworden en overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Dat meldt de NOS. Karhof was 48 jaar oud.

Karhof, in dienst van NTR, presenteerde onder meer Nieuwsuur en Nieuws en Co, waar hij vaste presentatrice Lara Rense met regelmaat verving. Ook de Grote Geschiedenis Quiz werd vier keer gepresenteerd door Karhof, die van 2008 tot 2014 vaste presentator was van Kunststof TV. 

Karhof werkte vanaf 2006 voor Nova/Den Haag vandaag. Hij begon zijn loopbaan in de journalistiek toen hij in Leiden rechten studeerde.

Liverpool wint ruim van Swansea City

De Brazilianen Philippe Coutinho en Roberto Firmino hebben een belangrijk aandeel gehad in de 5-0 thuiszege van Liverpool op Swansea City. Coutinho maakte de openingsgoal en zou ook nog een assist geven. Firmino was goed voor twee goals.

Trent Alexander-Arnold en Alex Oxlade-Chamberlain maakten de andere doelpunten voor Liverpool. Bij de thuisclub speelde Georgino Wijnaldum de hele wedstrijd mee. Bij Swansea stond Leroy Fer in de basis. Hij werd in de 78ste minuut gewisseld. Ploeggenoot Mike van der Hoorn zat de hele wedstrijd op de bank.

Dankzij de zege op Swansea City stijgt Liverpool na de vierde plaats. De ploeg van Jürgen Klopp heeft een achterstand vijf punten op de nummer twee Manchester United en vier punten op Chelsea. Manchester City, de koploper in de Premier League, heeft twaalf punten meer dan de nummer twee en heeft daarbij ook een wedstrijd minder gespeeld.

Invitatie Obama's voor bruiloft Harry ongewis

Een eventuele uitnodiging voor de Obama's om naar de bruiloft van prins Harry te komen, staat misschien op de tocht. Topambtenaren in Groot-Brittannië zijn bang dat de uitnodiging de huidige relatie tussen het land en de Verenigde Staten in gevaar brengt. Dat melden Britse en Amerikaanse media.

Prins Harry is goed bevriend met de voormalige Amerikaanse president en zijn vrouw. Beide mannen zetten zich bijvoorbeeld met volle overtuiging in voor de Invictus Games, een populair internationaal sportevenement dat Harry in het leven riep voor militairen die tijdens hun dienst gewond raakten.

Volgens Britse kranten vrezen hoge ambtenaren echter dat de huidige president, Donald Trump, een uitnodiging voor de Obama's als een belediging beschouwt. En dat komt de toch al niet heel warme relatie tussen beide landen niet ten goede.

Woensdag is Harry voor één keer hoofdredacteur van het populaire BBC-radioprogramma Today. Speciaal voor het programma heeft de prins Barack Obama geïnterviewd.

Harry en Meghan Markle trouwen op 19 mei.

Invitatie Obama's voor bruiloft Harry ongewis
Invitatie Obama's voor bruiloft Harry ongewis (Foto: ANP)

Manchester United op valreep gelijk, Chelsea wint

Manchester United heeft maar net een puntje gepakt in de thuiswedstrijd tegen Burnley. De bezoekers waren zelfs heel dicht bij de overwinning.

Al binnen drie minuten kon Burnley juichen, want Ashley Barnes kon scoren na slordig verdedigen van Manchester United. Het team van José Mourinho verscheen in een aanvallende opstelling aan de aftrap, met Zlatan Ibrahimovic achter de voorste spits Romelu Lukaku. Toch kon United niet voorkomen dat Burnley opnieuw scoorde.

Steven Defour scoorde tien minuten voor rust prachtig uit een vrije trap, waardoor de nummer zeven van de Premier League dicht bij een stunt kwam. Halverwege werden Marcos Rojo en Ibrahimovic vervangen voor Henrikh Mkhitaryan en Jesse Lingard en het was laatstgenoemde die zeven minuten na rust de aansluitingstreffer maakte.

Manchester United bleef aandringen en pas in blessuretijd viel toch nog de 2-2. Lingard maakte zijn tweede van de wedstrijd, waardoor The Mancunians opnieuw punten verspelen. Afgelopen zaterdag werd het ook al 2-2 tegen Leicester City. 

Chelsea nadert

Manchester United bleef wel op de tweede plaats staan in de Premier League, maar zag wel Chelsea op één punt naderen. De ploeg van Antonio Conte won thuis met 2-0 van van Brighton & Hove Albion, de club van Davy Pröpper. Pas na rust kon de thuisploeg afstand nemen door doelpunten van de Spanjaarden Álvaro Morata en Marcos Alonso.

Disney 3x in de USA box office top 5

Disney heeft over bioscoopbezoek weinig te klagen, in de USA box office top 5 staat het Huis van de Muis namelijk drie keer vertegenwoordigd. Hoezo schade door downloaden, Tim? Beauty & The Beast staat op één met 504 miljoen dollar.

Op nummer twee staat Warner Brothers met Wonder Woman, maar dat duurt niet lang meer want The Last Jedi, die overigens wat tegenvalt qua opbrengst vergeleken met The Force Awakens, zal nummer twee worden. Daarna volgt op vier Guardians. Nummer vijf is het door Disney/Marvel geproduceerde Spider-Man Homecoming, alleen gaat de opbrengst volledig naar Sony. Die deal maakten Disney en Sony. Als Spider-Man meedoet in The Avengers krijgt Sony ook niets van de opbrengst.

Welke van deze films in de top 5 heb jij gezien?

Kramer: "Ik reed als een mietje"

Niet Sven Kramer maar Bob de  Vries won vanmiddag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de 5.000 meter. Kramer, die tweede werd, was na afloop hard voor zichzelf.

"Ik reed als een mietje en dat is gewoon niet goed. Ik kan het mezelf alleen maar kwalijk nemen. Ik ben wel gretig, probeerde lang rondjes 29,7 te rijden en dat ging goed, maar niet goed genoeg. Op sneller ijs kan ik hem doortrekken, maar nu niet."

Kramer komt deze OKT ook nog in actie op de 10.000 meter. "Daar maak ik me niet zo veel zorgen over, ik weet waar het beter moet en ik heb nog zes weken tot de Spelen," aldus Kramer. "Maar het moet wel beter dan dit. Misschien is deze race wel positief voor de tien kilometer, ik weet nu wat ik anders moet doen."

FOK! Wat een weer: regen

Zo het weer is op eerste kerstdag, zal het ook de tweede kerstdag zijn

Goedenavond,

Vanavond is er in het noordwesten eerst nog een enkele bui. In de nacht neemt de bewolking van het zuidwesten uit snel toe en gaat het regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind draait van zuidwest naar zuid en is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

In de ochtend trekt regen noordoostwaarts. In het noorden en oosten kan het tot in de middag blijven regenen. Elders is het meest droog met een enkele opklaring. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. In de avond neemt in het zuiden de kans op een bui toe. De wind is eerst zuidelijk, matig en wordt in de loop van de dag zwak en komt dan uit uiteenlopende richtingen. Aan de (zuid)westkust wordt de wind in de avond noordwestelijk, krachtig tot hard. (Bron: KNMI)

Fijne avond vanavond rond de kerstboom!

Nederland
 


DJMO kwam gisteren een paard tegen! (Foto: DJMO)
DJMO kwam gisteren een paard tegen! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rat ruikt tbc binnen paar tellen

Wetenschappers in de Tanzaniaanse stad Morogoro hebben een rat geleerd een gevaarlijke vorm van tuberculose te ontdekken. Riziwan heet de één jaar oude rat die het kunstje flikt. Artsen zijn ingenomen met zijn levensreddende prestatie. Riziwan krijgt avocado als beloning.

Al sinds zijn geboorte wordt de rat geoefend in het ruiken van de geur die bij de ziekte hoort. Deze specifieke vorm van tbc is juist voor medische wetenschappers bijzonder moeilijk te traceren. Voor Riziwan is het een koud kunstje. Hij kan aan het slijm van een potentiële patiënt ruiken of die tuberculose heeft.

Bij een test kon de rat binnen 15 minuten bij dertien mensen in een vroeg stadium vaststellen dat ze de ziekte hebben, schrijft The Guardian. De artsen zien het direct: de rat krabt namelijk met zijn pootje op de metalen bodem van het gebruikte metalen plaatje als hij tbc ruikt.

De medewerkers van de betrokken Belgische organisatie APOPO zijn al jaren bezig andere ratten een minstens zo cruciaal kunstje te leren: het traceren van landmijnen. De afgelopen twintig jaar hebben de ratten er al zeker honderdduizend gevonden in gebieden waar oorlog woedde.

Rat ruikt tbc binnen paar tellen
Rat ruikt tbc binnen paar tellen (Foto: ANP)

Afschuw om gekruisigde Kerstman op schilderij New York

In New York is de nodige consternatie ontstaan wegens een schilderij. Kunstenaar Robert Cenedella had voor de St Patrick's kathedraal een schilderij tentoongesteld van een kruisiging. Als Jezus daarop te zien is lijkt men het doorgaans wel prima te vinden, maar het ging hier om niemand minder dan de Kerstman die - boven een stapel kerstcadeau'tjes - aan het kruis hing en dus was het ineens afschuwelijk.

Het schilderij hing in een gallerij in Manhattan, maar nadat men klachten ontving werd het kunstwerk er weer verwijderd. Cenedella was niet voor één gat te vangen en dus toog hij gelijk richting de kathedraal, waar hij de onfortuinlijke Kerstman aan de wereld liet zien. "Je moet wel een ontzettende hoop stront zijn om Kerst voor kinderen en families die net de dienst uit te komen te willen verkloten! Schaam je!", foeterde raadsman Joe Borelli.

Ook mensen die langs kwamen lopen vonden het allemaal maar vreselijk. "Het is nogal...verontrustend, daar gaat het me om", aldus een 54-jarige voorbijgangster. "Ik kan me niet voorstellen hoe degene die dit onding geschilderd heeft op het idee is gekomen...hij doet niks anders dan de grinch (kersthatend filmfiguur, red.) na te spelen."

Een moeder uit de Bronx was vooral blij dat haar kinderen het niet gezien hebben en hun zielen gespaard zijn gebleven. "Als ze dit hadden gezien, zouden ze me vragen waarom de Kerstman aan het kruis hing. 'Is de Kerstman dood?', dat soort vragen", legt de 29-jarige moeder uit. 

Cenedella vertelde tegenover The Post dat het schilderij als controversieel werd gezien, maar om de verkeerde redenen. "Ik liet het bij de kathedraal zien om een reden. Mijn plan was dat mensen zich voor en na de dienst dan zouden realiseren wat er is gebeurd: commercie heeft Kerst volledig overgenomen, een van de meest religieuze evenementen in de geschiedenis. Dat was het hele idee", verklaart de schilder.

Malen: "Stap van Ajax naar Arsenal was best wel groot"

Donyell Malen keerde afgelopen zomer verrassend terug naar Nederland en maakt momenteel indruk bij Jong PSV. Het talent maakte een jaar eerder als 16-jarige de overstap van de jeugdopleiding van Ajax naar Arsenal. In Engeland merkte hij veel verschillen met Nederland.

"Het spel is in Engeland nog een stukje sneller dan in Nederland. Dat maakt het conditioneel heel zwaar. Verder ben ik daar een veel betere speler geworden dan ik was. Veel completer", vertelt hij op de officiële website van PSV. "De stap van Ajax naar Arsenal was best wel groot, inderdaad."

"Je komt in een andere cultuur terecht met mensen die een andere taal spreken. Ineens heb je een heel ander leven. Dan leer je jezelf kennen en kom je een beetje uit je comfort zone. Ik heb daar een leuke tijd gehad en ik heb er ook veel geleerd."

Malen keerde terug naar Nederland, maar niet naar Ajax. De aanvaller koos voor PSV. "Ik heb het goed naar mijn zin bij PSV en ik voel me welkom. Alles is hier een stukje warmer dan bij Ajax en dat vind ik wel fijn. Beetje bij beetje begin ik mijn weg te vinden. Eindhoven is ook leuk. Het is een rustige stad die soms druk kan zijn. Dat past wel bij me."

Malen vertrok niet bij Arsenal omdat hij het niveau niet aan kon. "Het ging niet slecht bij Arsenal. Ik ben afgelopen zomer ook met het eerste elftal op trainingskamp geweest. Maar ik denk dat mijn gevoel daar een beetje weg was. Ik ben best wel een gevoelsmens."

Loting dag 2 OKT: 500m mannen en 3.000 meter vrouwen

Op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen staan de 500 meter voor mannen en 3.000 meter voor vrouwen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Dag twee wordt rond kwart over zes afgetrapt met de 3.000 meter voor vrouwen. Carien Kleibeuker treft in de zesde rit Linda de Vries. In de rit erop rijdt Antoinette de Jong tegen Marije Joling. De laatste rit gaat tussen Irene Schouten en Ireen Wüst.

De 500 meter voor mannen gaat spannen  worden omdat er genoeg kanshebbers zijn voor een ticket voor de Winterspelen. In de zevende rit stuit Kjeld Nuis op Jesper Hospes, gevolgd door Kai Verbij die het moet opnemen tegen Dai Dai Ntab. In de eennalaatste rit rijdt Jan Smeekens tegen Michel Mulder en de 500 meter wordt afgesloten door Ronald Mulder en Hein Otterspeer.

Tegenstander darter Van Gerwen naakt in Britse krant

Het is dé natte droom van veel vrouwen - en laten we eerlijk zijn, ook van veel mannen: naaktfoto's van een professioneel darter. Die droom gaat eindelijk in vervulling, want de Welshman Gerwyn Price heeft zich naakt laten fotograferen voor The Times.

Price is woensdag de tegenstander van Michael van Gerwen in de achtste finales van het wereldkampioenschap in Londen, maar andere zaken gingen nog even voor, zoals zijn eigen zaakje. Die zien we overigens niet, want hij houdt een hand met een dartpijl voor zijn dartpijl.

De 32-jarige Price kent een verleden als rugbyer op vrij hoog niveau. Sinds hij is gestopt met rugby en hij zich vol op darten is gaan richten, is hij wel blijven trainen om fysiek in vorm te blijven. "Als ik in vorm blijf, voel ik me gewoon fijner en heb ik veel meer zelfvertrouwen", legt hij uit.

Het is nog niet bekend wanneer John Henderson, Andrew Gilding, Raymond van Barneveld of Jacques Nieuwlaat het voorbeeld van Price volgen.

Hamilton maakt neefje belachelijk om jurk

De Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton is dinsdag onder vuur komen te liggen voor een filmpje dat hij op Instagram plaatste. De 32-jarige coureur maakt in het filmpje zijn neefje belachelijk omdat het jongetje een paars-roze prinsessenjurk draagt.

Hamilton verwijderde de video, die inmiddels al vele duizenden keren op sociale media is gedeeld. In het korte fragment stelt Hamilton dat hij "het zo triest vindt" wat hij ziet. Daarna spreekt de Brit zijn zichtbaar blije neefje met stemverheffing aan. "Heb je die gekregen voor Kerstmis? Waarom heb je dat gevraagd? Jongens dragen geen prinsessenjurken!" Het jochie schrikt en draait zich af van de camera, terwijl hij zijn oren bedekt.

Lewis Hamilton was dinsdagmiddag een trending topic op Twitter. Veel Twitteraars stellen het filmpje 'disgusting' te vinden en wijzen de coureur op zijn eigen expressieve kledingkeuze.

Update 17.40 uur

Dankzij gebruiker LiamP hier het 'verwijderde' filmpje.

Hamilton maakt neefje belachelijk om jurk
Hamilton maakt neefje belachelijk om jurk (Foto: BuzzE)

Wüst zit vriendin Letitia de Jong dwars richting Winterspelen

Op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi werd Ireen Wüst derde op de 1.000 meter voor vrouwen. Daarmee is ze vrijwel zeker van deelname op de 1.000 meter begin 2018 in Zuid-Korea. Na afloop baalde ze wel een beetje.

"Ik ben heel opgelucht dat ik erbij zit. Maar ik vind het jammer dat ik mijn vriendin Letitia op 0,1 seconde van de derde plek afhoud.''

Wüst heeft een relatie met haar ploeggenote Letitia de Jong die  vanmiddag 1.16.39 klokte en daarmee vierde werd.

Boef is miljonair

Rapper Boef is eindelijk miljonair. Hij liet dit aan al zijn fans weten middels een foto op Instagram.

Eerder dit jaar kondigde hij op diverse manieren al aan te verwachten dat hij dit jaar miljonair zou gaan worden. Nou, dat is dus gelukt. Met zo'n 30 optredens per maand die volgens Quote zo'n 80.000 euro per maand opleveren was dat ook wel te verwachten.

 

Miljonair

Een bericht gedeeld door BOEF (@boef072) op25 Dec 2017 om 1:13 (PST)

Hattrick Kane helpt Spurs aan zege op Boxing Day

Harry Kane was vanmiddag weer de grote man bij Tottenham Hotspur. De spits zorgde met een hattrick voor de ruime zege op Southampton: 5-2. Naast Kane wisten ook Dele Alli en Heung-Min Son voor de Spurs het net te vinden. Sofiane Boufal en Dusan Tadic maakten de stand voor Southampton nog enigszins draaglijk.

Na 22 minuten kopte Kane een vrije trap van Christian Eriksen binnen. Door deze treffer evenaarde Kane de 54 treffers van Messi voor club en land in het kalenderjaar 2017. Door het doelpunt schoot hij wel alvast het record van oud-spits Alan Shearer uit de boeken, door op 37 doelpunten in één kalenderjaar in de Premier League te komen. In de 39ste minuut stond Kane aan het einde van een uitstekende aanval over meerdere schijven en werd het 2-0.

Na rust besliste Alli de wedstrijd met een bekeken schot in de rechterhoek. Son, een van de uitblinkers op Wembley, pikte na twee assists ook een doelpuntje mee. Sofiane Boufal maakte plots de 4-1 waarna het weer de beurt was aan Kane. Met een stiftje maakte de spits zijn achtste hattrick in de Premier League. Invaller Tadic zorgde nog voor de 5-2.

Door de zege neemt Spurs de vierde plek in de Premier League in, met 37 punten uit twintig duels. Liverpool kan daar dinsdagavond weer overheen klimmen, als het wint van Swansea City. Na de jaarwisseling komt de ploeg van manager Mauricio Pochettino weer in actie, als het op bezoek gaat bij hetzelfde Swansea. Southampton, dat op slechts negentien punten staat uit twintig wedstrijden, gaat zaterdag op bezoek bezoek bij Manchester United.

Harry Kane viert zijn tweede treffer met Serge Aurier. (PRO SHOTS/Action Images)
Harry Kane viert zijn tweede treffer met Serge Aurier. (PRO SHOTS/Action Images)

Van der Poel zet Belgen met beide benen op de grond

Zondag heeft Mathieu van der Poel de WB-wedstrijd veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder gewonnen. De Nederlander kwam solo over de finish. Laurens Sweeck versloeg Wout van Aert in de sprint voor de tweede plaats.

Vooraf was de vraag of Van der Poel voldoende hersteld was van een verkoudheid. Na winst in Sint-Niklaas en Namen vorig weekeinde blaakte zijn grote concurrent Van Aert juist van het zelfvertrouwen. Diverse kenners waaronder tweevoudig wereldkampioen Sven Nys vonden Van Aert de favoriet voor de zege.

Al in de eerste ronde reden Van der Poel en Van Aert weg bij de achtervolgers. De wereldkampioen plaatste in de tweede ronde enkele versnellingen. De Nederlander stond op breken maar wist op de finishstrook met een ultieme krachtsinspanning weer aan te sluiten bij Van Aert.

In de vierde ronde waren de rollen omgedraaid. Nu plaatste de Nederlander een aanval en Van Aert was niet in staat om te volgen. In de volgende ronden reed Van der Poel vijftig seconden weg. Van uit de achtergrond reed Sweeck naar Van Aert. In de sprint versloeg Sweeck zijn landgenoot.

Mathieu van der Poel: “Het was fijn om weer te winnen na mijn slechte cross in Namen. Dat ik echt ziek ben geweest? Ik heb echt geen komedie gespeeld. Ik heb drie dagen in bed gelegen. Ik had vandaag in het begin zeker niet het gevoel dat ik de sterkste was. Maar daarna kwam ik meer en meer in mijn ritme en heb ik een goeie wedstrijd gereden. De wereldbeker? Dat ziet er goed uit. Als ik in de resterende crossen mijn niveau haal, dan moet dat klassement binnen zijn.”

Wout van Aert: “Ik was goed in het begin, maar ik moest plots een gaatje laten op Mathieu. Het is vreemd. Het gevoel was goed, maar ik kon het niet volhouden. Ik had een iets minder fris gevoel dan in de voorbije crossen. Dat is een beetje eigen aan de kerstperiode. Niet elke cross kan even goed zijn.”

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Daan Soete (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Toon Aerts (BEL)
9. Michael Vanthourenhout (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Klassement wereldbeker
1. Mathieu van der Poel (NED) 535 punten
2. Wout van Aert (BEL) 445
3. Toon Aerts (BEL) 380
4. Laurens Sweeck (BEL) 356
5. Corné van Kessel (NED) 356
6. Michael Vanthourenhout (BEL) 354
7. Lars van der Haar (NED) 351
8. Kevin Pauwels (BEL) 340
9. Daan Soete (BEL) 319
10. Tim Merlier (BEL) 298

'Vraag naar Apples iPhone X valt tegen'

De vraag naar Apples topmodel iPhone, de iPhone X, valt tegen. Dat stelt analist Zhang Bin van de Chinese bank Sinolink Securities. Zhang denkt dat het prijskaartje van meer dan duizend dollar ervoor zorgt dat er tot wel tien miljoen minder van die telefoons verkocht worden in het eerste kwartaal, wat neer zou komen op 35 miljoen stuks.

De Taiwanese krant Economic News Daily meldde bovendien dat Apple-leverancier Foxconn in enkele fabrieken geen nieuw personeel meer aanneemt. Ook zou Taiwan Semiconductor van Apple te horen hebben gekregen dat het minder chips hoeft te produceren voor het toestel de komende tijd.

Apple heeft overigens in het verleden al meerdere keren gewaarschuwd niet te veel uit berichten uit de productieketen af te leiden. Het bedrijf zegt dat die keten te ingewikkeld is om directe conclusies te trekken. Apple komt eind januari met cijfers over het eerste kwartaal.

'Vraag naar Apples iPhone X valt tegen'
'Vraag naar Apples iPhone X valt tegen' (Foto: BuzzT)

Bitcoin stabiliseert na moeilijke kerst

De digitale munt bitcoin lijkt een moeilijke kerst weer te boven te zijn gekomen. De munt behield dinsdag zijn koerswinst nadat de handel in de Verenigde Staten weer was begonnen en staat nu weer ruim boven de 15.000 dollar. Vrijdag verloor de cryptomunt in stappen ongeveer 30 procent van zijn waarde en dook zelfs tot net boven de 11.000 dollar. De dagen daarna schommelde de koers op en neer.

De bitcoin steeg sinds deze zomer steeds harder en kwam pas begin december voor het eerst boven de 10.000 dollar. Daarna ging het verder crescendo naarmate de hype rond virtuele munteenheden toenam en speculanten instapten. Een bitcoin was even meer dan 20.000 dollar waard, twintig keer zo veel als begin dit jaar.

Ook andere grote digitale munten als ethereum, bitcoin cash en litecoin gingen de laatste weken flink omhoog en daalden met bitcoin mee. Die munten hebben nu ook weer wat stabiliteit gevonden.

Een reden voor de daling is onduidelijk. Mogelijk namen investeerders hun winst. Door de vele media-aandacht voor de dalende koers werd dat mogelijk versterkt.

Bitcoin stabiliseert na moeilijke kerst
Bitcoin stabiliseert na moeilijke kerst (Foto: ANP)

Politieauto opengebroken tijdens kerstnacht

In de nacht van 25 op 26 december is een agent in Tilburg het slachtoffer geworden van een auto-inbraak. Tijdens zijn dienst parkeerde hij zijn dienstwagen rond 02:00 uur aan de Piusstraat om iets te eten te halen. Hij sloot zijn wagen af en liep weg. 

Toen hij tien minuten later terugkwam bleek er een ruit ingeslagen. Er zijn meerdere politiematerialen uit de wagen meegenomen. De politie roept mensen die iets gezien hebben of meer weten, op om zich te melden. Dit kan via de gebruikelijke kanalen: 0900-8844 of 0800-7000. Ook via de website kunnen tips achtergelaten worden. 

OKT: De Vries wint 5.000m, Kramer als nummer twee naar Spelen

Niet Sven Kramer, maar Bob de Vries heeft de 5.000 meter voor mannen gewonnen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. De Vries zegevierde in 6.15,06, Kramer, die zijn 100e 5.000 meter als senior reed, kwam tot 6.15,79 en gaat als nummer twee ook naar Korea begin volgend jaar.

Jan Blokhuijsen werd in 6.18,01 derde en is nog niet helemaal zeker van de Spelen. Jorrit Bergsma stelde teleur met 6.20,04 en moet zich nu gaan richten op de tien kilometer.

Bob de Vries debuteert op zijn 33e op de OS. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Bob de Vries debuteert op zijn 33e op de OS. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Meer ongelukken zorgen voor veel drukte

Diverse aanrijdingen hebben op tweede kerstdag voor extra drukte op de wegen gezorgd. Rond 14.00 uur stond er op de Nederlandse wegen bijna 100 kilometer file.

De ANWB telde in totaal veertien ongelukken. "Er is sprake van twee keer zoveel aanrijdingen als vorig jaar tijdens de tweede kerstdag. Het is op deze dag altijd wat drukker, maar door de aanrijdingen is het extra druk."

Door ongevallen ontstonden er lange files op onder meer de A27 en de A2.

Op tweede kerstdag zijn altijd veel mensen op pad. Het was dinsdagochtend al file rijden op de wegen naar de Efteling. Ook bij het shoppingcentrum bij Roermond en bij diverse woonboulevards in het land was het flink druk.

Meer ongelukken zorgen voor veel drukte
Meer ongelukken zorgen voor veel drukte (Foto: ANP)

Aznavour (93) komt in 2018 tijd tekort

Charles Aznavour mag dan 93 zijn, zijn agenda voor het nieuwe jaar loopt al aardig vol. Op 3 maart staat er weer een optreden in Amsterdam in genoteerd.

Het is bepaald niet het enige. "Ik heb al twintig concerten in de eerste zes maanden van 2018" , meldt hij het ANP (per mail, want aan bellen of skypen begint de meester niet). De chansonnier zal in het komende halfjaar verder optreden in Frankrijk, Tsjechië, Rusland, Japan, Italië en Groot-Brittannië.

Intussen moet hij ook nog eens "tijd zien te vinden" om een nieuw album op te nemen: "Ik heb veertig nieuwe liedjes klaar."

Energiek
Hoe blijft hij toch zo enorm energiek? "Ik leid een heel normaal leven. Ik ben me nooit aan uitspattingen te buiten gegaan, zoals drugs. Ik ben 45 jaar geleden gestopt met roken. Ik drink bij gelegenheid. Ik ben gek op lekker eten, maar ik eet niet te veel. En natuurlijk heb ik aan mijn ouders goede genen te danken!'

Zijn ongebreidelde levenslust bracht hem nog deze maand op nieuw terrein: het grote stadion van Bercy in Parijs. Hij stond in zijn lange leven op de belangrijkste podia ter wereld, maar Bercy, eerder het domein van onder anderen Adele, Bruce Springsteen, Madonna, Coldplay en vooral zijn recent gestorven collega Johnny Hallyday, had hij nog niet voor een eigen concert gehad. De pers was enthousiast.

Lof
Maar Aznavour verheugt zich intussen alweer op Amsterdam: "Het publiek heeft zich altijd heel warm en trouw opgesteld, waardoor het een waar genoegen is om telkens terug te keren als ik word gevraagd."

De artiest zwaait Nederland uitbundig lof toe: "Ik bewonder het land ook om zijn cultuur en geschiedenis. Ik vind het Nederlandse volk erg creatief en inventief. De manier waarop Holland het klaarspeelt de zee te controleren zodat het land niet overstroomt, is een absolute tour de force!" .

Stromae
Aznavour is één van de weinige Franse artiesten die zich in een grote Nederlandse belangstelling mogen verheugen. Veel jongere collega's dringen niet tot ons door. Aznavour kan er niettemin een hoop aanbevelen. "Ik houd van Zaz, Stromae, David Guetta." En "onder de wat ouderen" raadt hij Lara Fabian, Patrick Bruel, Garou, Florent Pagny, Linda LeMay en Isabelle Boulay aan.

Veel talent krijgt tegenwoordig amper de tijd om te rijpen. Heeft de meest houdbare van alle chansonniers misschien tips voor een bestendige loopbaan? Nou, eigenlijk niet: "Ik geef nooit advies, want dat werkt misschien niet voor anderen. Het belangrijkste is echter dat je passie hebt, weet te volharden en dat je origineel bent.''

Aznavour (93) komt in 2018 tijd tekort
Aznavour (93) komt in 2018 tijd tekort (Foto: BuzzE)

Shanghai is vol

China's grootste stad Shanghai kan nauwelijks nieuwe inwoners meer kwijt. De gemeente heeft bepaald dat met 25 miljoen inwoners de limiet is bereikt. Dat aantal wordt verwacht in 2035.

De stad is de grootste gemeente ter wereld en kent een aparte status in China. De bestuursraad van Shanghai heeft een masterplan 2017-2035 opgesteld om de uitbreiding te beteugelen en controleren. De rijksoverheid heeft zijn instemming aan het plan verleend. Behalve controle van het aantal inwoners worden ook de uiterste stadsgrenzen 'bewaakt'. De stad is 3200 vierkante kilometer groot.

Shanghai is hét zakencentrum van grootmacht China. Het lijdt onder meer aan ernstige milieuvervuiling, verkeerschaos en een tekort aan gemeentelijke diensten voor onderwijs en gezondheidszorg, schrijft The Guardian. 175 jaar geleden was Shanghai nog een dorp met wat visserij en textielindustrie. Vanaf het midden van de negentiende eeuw groeide het dorp uit tot wereldstad. De stad aan de Chinese oostkust heeft onder meer de grootste haven ter wereld.

Shanghai is vol
Shanghai is vol (Foto: ANP)

Geestelijk vader Bugs Bunny (99) overleden

De geestelijk vader van Bugs Bunny is overleden. Tekenaar Bob Givens stierf op 99-jarige leeftijd in zijn woonplaats Burbank in Californië. Hij bedacht het wortelknagende konijn rond 1938.

Tot op de dag vandaag weerklinkt wel ergens in de wereld op tv Bugs' eeuwige vraag in plat New Yorks: What's up Doc? Givens introduceerde dat inmiddels legendarische zinnetje in 1940, toen het voor het eerst te horen was in de tekenfilm A Wild Hare.

Givens stond overigens niet alleen aan de wieg van Bugs Bunny. Hij bedacht hem samen met onder anderen Chuck Jones. Het konijn werd een personage in de serie Looney Tunes van de Warner Bros. Studios. Andere cartoonhelden van de studio waren Daffy Duck. Tom en Jerry, en Popeye.

De tekenaar trad in 1937 als tekenaar in dienst van de Walt Disney Studio, waar hij onder meer meewerkte aan Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, een tekenfilm die in 1937 uitkwam. Niet lang daarna stapte hij over naar Warner Bros.

Geestelijk vader Bugs Bunny (99) overleden
Geestelijk vader Bugs Bunny (99) overleden (Foto: BuzzE)

Politie wordt gek van kerstcadeau kleuter

De politie in het Duitse Sulzbach had eerste kerstdag flink te lijden van een cadeautje dat een zesjarig meisje had gekregen. Met haar gloednieuwe gsm belde de kleuter liefst negentien keer het alarmnummer van de politie.

Negentien keer hoorde de alarmcentrale een kinderstem en even zo vaak gingen de politiemedewerkers uit van een noodgeval. Omdat de telefoontjes die de centrale telkens naar het gsm-nummer pleegde onbeantwoord bleven, spoorde de politie de eigenaar van de telefoon op: de moeder van het meisje.

De gulle moeder werd opgedragen haar dochter toch vooral iets van de bediening van de telefoon bij te brengen. Normaal gesproken kan een valse noodoproep aan de politie leiden tot een aanklacht.

Politie wordt gek van kerstcadeau kleuter
Politie wordt gek van kerstcadeau kleuter (Foto: BuzzO)

Cant wint WB-wedstrijd Heusden-Zolder

De zevende wedstrijd van de wereldbeker veldrijden in Heusden-Zolder is gewonnen door Sanne Cant. De Belgische versloeg in een spannend duel Katie Compton en Eva Lechner. Marianne Vos was met de vijfde plaats de beste Nederlandse.

In de openingsfase van de wedstrijd probeerde Lucinda Brand weg te rijden maar op het snelle parcours was het lastig om een kloof te slaan. Halverwege de wedstrijd ging Cant in de aanval. De wereldkampioene kreeg Lechner en Compton in haar wiel. In de laatste ronde wist de Cant weg te rijden bij haar Italiaanse en Amerikaanse medevluchters. Voor Cant was dit de honderdste zege uit haar carrière.

Sanne Cant: “Ik ben zeer gelukkig. Ik voelde dat het een parcours was waarop je het moeilijk alleen kon doen. In de voorlaatste ronde was ik even alleen, maar ik voelde dat het zo niet ging lukken. Daarom heb ik mezelf nog een ronde in het wiel gezet. Dit is de mooiste plaats om mijn honderdste zege te boeken.”

Uitslag
1. Sanne Cant (BEL)
2. Katie Compton (USA)
3. Eva Lechner (ITA)
4. Pauline Ferrand Prevot (FRA)
5. Marianne Vos (NED)
6. Lucinda Brand (NED)
7. Laura Verdonschot (BEL)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Maud Kaptheijns (NED)
10. Jolanda Neff (ZWI)

Klassement wereldbeker
1. Sanne Cant (BEL) 489 punten
2. Kaitlin Keough (USA) 376
3. Eva Lechner (ITA) 358
4. Sophie de Boer (NED) 337
5. Katerina Nash (CZE) 325
6. Nikki Brammeier (GBR) 318
7. Helen Wyman (GBR) 309
8. Ellen Van Loy (BEL) 295
9. Katherine Compton (USA) 291
10. Maud Kaptheijns (NED) 277

OKT: Ter Mors zegeviert op 1.000m, Wüst in wachtkamer

Op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi hebben Jorien ter Mors en Marrit Leenstra zich geplaatst voor de olympische 1.000 meter begin volgend jaar in Zuid-Korea. Ireen Wüst is als de nummer drie nog niet zeker.

Ter Mors, die na afloop zei dat ze nog steeds last heeft van haar rug, was met 1.15,38 het snelste. Leenstra reed 1.16,03. Wüst kwam tot 1.16,29 en hield daarmee Anice Das en Letitia de Jong net achter zich.

Mannen aangehouden op verdenking terrorisme

De politie heeft zondag in Rotterdam vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Het gaat om mannen uit Vlaardingen (21), Delft (30) en Gouda (23) en een 29-jarige Zweed.

Informatie van een buitenlandse politiedienst over de mogelijke betrokkenheid bij terrorisme van de Zweed leidde tot een onderzoek in Nederland. Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket van het was er geen concrete aanwijzing voor een aanslag. "Maar in het voorkomen van een terreuraanslag nemen het OM en de politie geen enkel risico. Een aanwijzing kan voldoende zijn om in te grijpen", aldus de woordvoerder.

De man uit Zweden kwam zondagmiddag aan met een vlucht uit Stockholm. Hij is vlak daarna met de drie anderen opgepakt.

Na de aanhouding van de mannen zijn vier woningen doorzocht in Vlaardingen (2), Delft en Gouda. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel is er beslag gelegd op gegevensdragers die verder worden onderzocht.

De vier mannen zitten vast en worden verhoord door de politie.

Mannen aangehouden op verdenking terrorisme
Mannen aangehouden op verdenking terrorisme (Foto: ANP)

Man overleeft aanrijding door twee treinen

Een 24-jarige Duitser is door twee treinen overreden. Hij overleefde ondanks zeer zware verwondingen.

Het ongeval gebeurde in München, op het S-Bahnstation Hackerbrücke. De politie deelde dinsdag mee dat de man gedronken had en naast het perron op de rails was gevallen. Twee passerende treinen reden hem aan voordat reizigers hem ontdekten. De man bleek wonder boven wonder nog aanspreekbaar. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie lagen "meerdere ledematen" los van de man op het spoor.

Man overleeft aanrijding door twee treinen
Man overleeft aanrijding door twee treinen (Foto: ANP)

Twee tieners in auto van weg gehaald

Twee tieners van veertien en vijftien jaar in een auto zijn in de nacht van maandag op dinsdag in Zaltbommel van de weg gehaald. De jongens uit Waalre en Eindhoven waren er vandoor gegaan met de wagen van de ouders van een van hen.

Agenten merkten de twee jongens op toen ze op het verkeersplein Alem in een stilstaand voertuig zaten. Toen ze er naar toe reden, ging de bestuurder er al slingerend van door. De twee jongens werden uiteindelijk door de politie staande gehouden. Ze zijn meegenomen naar het bureau waar de ouders ze konden ophalen.

Twee tieners in auto van weg gehaald
Twee tieners in auto van weg gehaald (Foto: ANP)

De FOK! Games top 100! (uitslag!)

De uitslag van de FOK! Games Top 100 van dit jaar is bekend! Er zijn in totaal 90 lijsten ingeleverd, verdeeld over twee topics, die 1356 unieke games hebben opgeleverd. T.o.v. 2015 zijn er 58 stijgers, 38 dalers, 2 ongewijzigde posities en 2 nieuwe entries. De totaalscores komen zuiver overeen met de opgetelde scores van de ingeleverde lijsten.

Hieronder vind je de top 10, met op de eerste plaats Super Mario World, die maar liefst 41 plaatsen steeg ten opzicht van vorig jaar. De nummer twee, vorig jaar op één, komt eveneens uit de Super Mario reeks. Voor de volledige uitslag kun je in het topic op het forum kijken!

Pokémon spellen zijn gecombineerd op aangeven van de spelers en ook zijn pure remakes of remixes van oude spellen gecombineerd met de originelen, dit betreft spellen die grafisch wat opgepoetst zijn en b.v. verbeterde controls kregen. Er is verzocht complete series per titel in de gebruikerslijst onder te brengen, wat ook in bijna alle gevallen gebeurde.

Als er toch een serie gepost werd, werden de punten onderverdeeld onder de aanwezige losse spellen in de lijst op dat moment. Sommige bijdragen bevatten geen positie-nummering. Hiervan zijn alle punten opgeteld en is er een gelijk aantal punten naar de genoemde spellen gegaan.

De FOK! Games top 100! (uitslag!)
De FOK! Games top 100! (uitslag!)

Legenda
De lijst bestaat uit de huidige positie, de positie in 2015 en een indicator die aangeeft of het spel gestegen, gedaald of gelijk gebleven is t.o.v. 2015. Daarna volgen het aantal punten, de speltitel, de ontwikkelaar, het jaar dat het spel voor het eerst op de wereldmarkt verscheen, en de in de lijsten 'genoemde' systemen.

'Clubs naderen akkoord over Van Dijk'

Virgil van Dijk lijkt bezig aan zijn laatste dagen als speler van Southampton. Manchester City is dicht bij een akkoord over de verdediger.

De Nederlander wordt al langer gelinkt aan een transfer en zelf heeft hij zijn zinnen gezet op een nieuw avontuur. Afgelopen zomer was hij dicht bij een overstap naar Liverpool, maar inmiddels heeft Manchester City de beste papieren.

Van Dijk staat bovenaan het verlanglijstje van The Citizens en volgens The Telegraph heeft Manchester City bijna een akkoord bereikt met Southampton. Naar verluidt wil de club voldoen aan de vraagprijs van 68 miljoen euro.

Hiermee troeft de ploeg Chelsea, Liverpool en Barcelona af. Mocht de transfer worden beklonken, dan wordt Van Dijk met een transfersom van 68 miljoen euro de duurste Nederlander aller tijden.

Petitie tegen Matt Damon over 25000 handtekeningen

De petitie die oproept om acteur Matt Damon uit de film Ocean's 8 te schrappen, is inmiddels door meer dan 27.000 mensen getekend. Daarmee hebben de initiatiefnemers hun doel bereikt; zij hoopten meer dan 25.000 ondertekenaars te vinden.

Damon ligt onder vuur voor uitspraken die hij recent deed over de #MeToo-affaire. Zo stelde hij niet per se niet te willen werken met mensen die worden beschuldigd van ongepast seksueel gedrag. Ook stelde hij dat niet alle mannen 'seksuele roofdieren' zijn, een indruk die de #MeToo-discussie volgens Damon wel wekt.

Deze uitspraken zijn bij sommige vrouwen heel slecht gevallen. Daarom roept een groep vrouwen in de petitie producers Steven Soderbergh en George Clooney op om Matt Damon uit de film Ocean's 8 te knippen. De acteur heeft een bijrolletje in het 'vervolg' op Ocean's 11 waarin ditmaal allemaal vrouwen de hoofdrol spelen. Sandra Bullock speelt de zus van het personage van Clooney uit de oorspronkelijke film; zij pleegt met een groep een overval in New York.

Het is niet duidelijk of Clooney en Soderbergh overwegen gehoor te geven aan de oproep. De nieuwe film van Matt Damon, de tragikomedie Downsizing, opende afgelopen weekend in de VS met een magere opbrengst van 5 miljoen dollar.

Petitie tegen Damon over 25000 handtekeningen
Petitie tegen Damon over 25000 handtekeningen (Foto: BuzzE)

Egypte executeert 15 mannen

Egypte heeft vijftien mannen geëxecuteerd voor het doden van een legerofficier en meerdere soldaten. De mannen werden veroordeeld door een militaire rechtbank in het Noord-Afrikaanse land en daarna opgehangen, aldus veiligheidsbronnen dinsdag.

De rechters achtten bewezen dat de mannen in 2013 betrokken waren bij de moord op in totaal negen militairen in de onrustige Sinaï-regio.

In het noorden van het Sinaï-schiereiland komt geweld tegen veiligheidsdiensten steeds vaker voor. In de regio, die voor een groot deel militair gebied is, is ook een tak van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) actief.

Naar schatting meer dan duizend mensen zijn in Egypte door civiele en militaire rechtbanken ter dood veroordeeld. Relatief weinig executies zijn daadwerkelijk uitgevoerd. Veel van de veroordeelden kregen de doodstraf na de val van de islamitische president Mohammed Mursi in 2013. De nieuwe regering verbood toen de Moslimbroederschap en vervolgde haar leden als terroristen.

Egypte executeert 15 mannen
Egypte executeert 15 mannen (Foto: ANP)

Auto van overleden Tilburgse gevonden

De auto van de 58-jarige Tilburgse vrouw die zaterdagavond dood werd aangetroffen in de Hoogvensestraat in haar woonplaats, is gevonden. Een agent ontdekte de wagen dinsdagochtend in de Bachlaan. De laan ligt 5 kilometer van de plek waar het lichaam van de vrouw werd gevonden. Het is niet duidelijk waarom de auto daar stond.

Er is een politiehelikopter ingezet om foto's te maken. Ook forensisch onderzoekers en een speurhond zijn aanwezig om onderzoek te doen.

Getuigen die hebben gezien dat de auto in de Bachlaan werd geparkeerd, worden verzocht zich bij de politie te melden.

Nabestaanden van de vrouw organiseren woensdagavond een stille tocht voor de vrouw. De organisatoren hebben hierover contact opgenomen met de gemeente. "We willen ruimte geven voor dit soort rouwverwerking", aldus de gemeente.

Auto van overleden Tilburgse gevonden
Auto van overleden Tilburgse gevonden (Foto: ANP)

'Sneijder staat voor opmerkelijke terugkeer naar Turkije'

Wesley Sneijder keert mogelijk na een halfjaar terug naar Turkije. De middenvelder staat in de belangstelling van zijn oude club Galatasaray.

Afgelopen zomer nam Sneijder afscheid van Galatasaray. De international kreeg weinig minuten onder Igor Tudor en koos voor een vertrek naar Nice. Tudor is echter inmiddels ontslagen bij Galatasaray en zijn opvolger, Fatih Terim, wil Sneijder terughalen naar Istanbul.

Sneijder maakt weinig indruk in de Ligue 1. Tot nu toe kwam hij vijf keer in actie in de Franse competitie, maar Terim ziet het nog steeds zitten in Sneijder. De oefenmeester is niet te spreken over Younès Belhanda en CNN Türk meldt dat Sneijder hem moet vervangen.

De Nederlander kan in Turkije voor anderhalf jaar tekenen. Zijn zaakwaarnemer liet eerder tegenover FANATIK weten dat Sneijder de club nog altijd volgt, maar dat er nog geen contact was over een mogelijke terugkeer.

"Sneijder was erg gelukkig bij Galatasaray en heeft daar mooie successen meegemaakt. Hij is er ongewild vertrokken. Momenteel is hij in Frankrijk bezig aan een nieuw avontuur, maar hij volgt Galatasaray van een afstandje wel. Wat betreft een eventuele terugkeer naar Galatasaray: niemand uit Turkije heeft hier contact met ons over opgenomen", aldus Guido Albers.

Star Wars 8 en Jumanji domineren bioscopen

De Star Wars-film The Last Jedi, de familiefilm Jumanji en de animatiefilm Ferdinand domineerden het afgelopen weekend de Nederlandse bioscopen. Ook de films Pitch Perfect 3, Coco en Huisvrouwen bestaan niet trokken volle zalen, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

The Last Jedi, het achtste deel uit de wereldberoemde Star Wars-reeks, heeft inmiddels een half miljoen bezoekers getrokken in de Nederlandse theaters. Jumanji, de remake van de klassieker uit de jaren negentig over een spel dat zijn spelers in een échte jungle doet belanden, is binnen vier dagen de 100.000 bezoekers gepasseerd. De Disney-film Coco zit bijna op 250.000 bezoekers sinds de première eind november.

In de arthousebioscopen doen WonderWheel, de nieuwe tragikomedie van Woody Allen, The Party en The Killing of a Sacred Deer het goed. In de kerstvakantie, traditioneel de drukste periode in de Nederlandse bioscopen, gaan er doorgaans zo'n 2 á 3 miljoen mensen naar de film.

Star Wars 8 en Jumani domineren bioscopen
Star Wars 8 en Jumani domineren bioscopen (Foto: BuzzE)

'Sloveense truck rol bij ongeval Vlissingen'

In het onderzoek naar het verkeersongeval in Vlissingen waarbij op 12 december twee jonge kinderen omkwamen, bekijkt de politie de rol van de chauffeur van een trekker met oplegger. Die vrachtwagencombinatie blijkt afkomstig uit Slovenië, meldt de politie dinsdag.

"Vanwege de feestdagen en internationale procedures duurt het nog enige tijd voordat de identiteit van de chauffeur is vastgesteld en diens verhaal over de toedracht bekend is."

Het ongeval op de Vlissingse Sloeweg Noord kostte een broertje en zusje van drie en vijf jaar uit Hulst het leven. De dertigjarige moeder, die achter het stuur zat, raakte gewond en lag enige tijd in een ziekenhuis. De auto waarin het drietal zat kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste op een tegenligger.

Zaterdag was in Middelburg onder grote belangstelling de uitvaart van de twee kinderen.

'Sloveense truck rol bij ongeval Vlissingen'
'Sloveense truck rol bij ongeval Vlissingen' (Foto: ANP)

ProRail boos over 'gekke dingen' op spoor

ProRail is boos over de verschillende incidenten de afgelopen dagen op het spoor. In de nacht van maandag op dinsdag kwam op het traject van Houten naar Culemborg een trein in aanrijding met een surfplank. De afgelopen dagen is er vuurwerk gegooid naar treinen en hebben onbekenden met een laserpen op machinisten geschenen. Ook lagen er fietsen op de rails en speelden kinderen bij het spoor.

De spoorbeheerder is niet blij met dit soort acties omdat het gevaarlijk is en hinder geeft voor de machinisten en het treinverkeer. Volgens ProRail gebeurt er elke dag wel zoiets, maar dezer dagen zijn er wel veel incidenten. "Er gebeuren de afgelopen dagen veel gekke dingen. Het lijkt wel of iedereen zich verveelt tijdens deze kerstdagen", aldus een woordvoerder van ProRail. "Mensen kunnen beter echt wat anders gaan doen dan zich rond het spoor te begeven".

Het vuurwerk werd zondag gegooid naar treinen in Amsterdam en Den Bosch. In Amsterdam was de knal zo hevig dat de geschrokken machinist moest worden opgevangen, volgens ProRail. De spoorbeheerder gaat aangifte doen.

ProRail boos over 'gekke dingen' op spoor
ProRail boos over 'gekke dingen' op spoor (Foto: ANP)

Krol erkent fout bij weggooien nootjes

Henk Krol erkent dat hij een fout heeft gemaakt met zijn actie met een zakje pistachenootjes. De partijleider van 50PLUS haalde zich de woede van Iran op de hals omdat hij de nootjes had weggegooid. Het zakje was een kerstgeschenk van het land.

Volgens Krol kregen alleen mannen de nootjes toegestuurd. Hij gooide ze daarom in de prullenbak. Maar volgens de ambassade van Iran is het zakje ook naar vrouwen gestuurd. "Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij", zei Krol tegen de NOS. "Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver."

Krol heeft geen spijt van zijn uitlatingen. "Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: oei, je hebt dus wel een hele gevoelige snaar geraakt. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij."

Krol zei maandag al dat hij bereid is langs te gaan bij de ambassade voor een gesprek.

Krol erkent fout bij weggooien nootjes
Krol erkent fout bij weggooien nootjes (Foto: ANP)

Jochie (9) bakt koekjes, verzorgingshuis weigert ze

Het negenjarige zoontje van Christineke de With had een fijne kerstgedachte. Op eerste kerstdag bakte hij koekjes voor lokale bejaarden in een verzorgingshuis. Hebben ze ook iets, toch?

Het verzorgingshuis stak echter een stokje voor het uitdelen, ze waren niet bij het bakken aanwezig geweest en omdat er geen controle over de bereiding was wilden ze niet het riscio lopen dat de koekjes het halve verzorgingshuis uitmoordden. Oke, dat laatste zeiden ze niet met zulke woorden, maar er zijn nu eenmaal hygiëneregels. En ook daar is wat voor te zeggen, het verzorgingshuis is immers verantwoordelijk voor de welzijn van haar bewoners.

De eindstand is dat het mama verdrietig is en dat de bewoners geen zelfgebakken koekjes krijgen. En wat is jouw mening op deze tweede kerstdag?

Rusland vestigt zich op bases Syrië

Rusland is dinsdag begonnen met de vestiging van een permanente aanwezigheid op de militaire bases in het Syrische Tartus en Hmeimim, aldus persbureau RIA.

"Vorige week keurde de opperbevelhebber de structuur en de bases in Tartus en in Khmeimim goed. We zijn begonnen daar een permanente aanwezigheid te vormen", zei de Russische minister van Defensie Sergej Shojgoe.

President Vladimir Poetin kondigde aan het begin van de maand aan dat Rusland zijn troepen uit Syrië zal terugtrekken. Maar bij een onverwacht bezoek in Latakia, de belangrijkste havenstad van Syrië, zei de Russische president ook dat "als terroristen hun hoofd opheffen"Rusland hen in Syrië hard zal treffen, ondanks het besluit om ,,een aanzienlijk deel van het Russische contingent terug te trekken".

Rusland vestigt zich op bases Syrië
Rusland vestigt zich op bases Syrië (Foto: ANP)

Tapia: "Dit was de kans waarop ik al die tijd heb gewacht"

Renato Tapia heeft bij Feyenoord optimaal geprofiteerd van de blessures en heeft de kans gekregen waar hij op gewacht heeft.

Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden vielen in het centrum van de verdediging weg en Tapia kreeg een kans. "Dit was de kans waarop ik al die tijd heb gewacht", vertelt de international van Peru in gesprek met het ANP. 

"De trainer heeft tegen me gezegd: houd het simpel. Zo ben ik niet gewend om te spelen, het was dus zoeken naar een balans daarin. Dat gaat steeds beter." In de wedstrijd tegen Roda JC werd Tapia zelfs toegezongen door de aanhang van Feyenoord. "Dat was fijn om te horen. Ik voel me heel goed, maar ik kan nog beter. Alle wedstrijden die ik speel, helpen me daarbij."

Tapia vreest niet voor de terugkeer van Botteghin en Van der Heijden. "De beste speelt, zo simpel is het. Of ik speel of niet, dat maakt voor mij niets uit. Ik geef altijd meer dan honderd procent." Met Peru, waar hij basisspeler is, neemt Tapia komende zomer deel aan het WK. "Maar aan het WK wil ik nog niet denken, ik focus me volledig op Feyenoord. We kunnen na de winterstop nog veel bereiken. Daar gaan we voor vechten."

'Brexit-akkoord model voor relatie EU-Turkije'

De toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk kan als model dienen voor de samenwerking van de Europese Unie met Oekraïne en Turkije. Dat stelt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel dinsdag tegenover verschillende media.

Gabriel benadrukt dat hij de twee landen de komende jaren geen volwaardig lid ziet worden van de EU. "Daarom moeten we over alternatieve vormen van een nauwere samenwerking nadenken", zegt hij. "Als we een slim akkoord met Groot-Brittannië voor elkaar krijgen, dat de betrekkingen met Europa na de brexit regelt, kan dat een model zijn voor andere landen", en noemt daarbij Oekraïne en Turkije als voorbeeld.

Wel voegt hij eraan toe dat in Turkije de nodige hervormingen moeten plaatsvinden voordat een nauwere samenwerking wordt nagestreefd. De SPD-politicus is verheugd dat Turkije onlangs een aantal Duitse burgers heeft vrijgelaten die om politieke redenen waren opgepakt.

Gabriel maakt zich nog wel zorgen om de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel van Die Welt, die nog altijd in detentie zit. De Turkse autoriteiten arresteerden Yücel op 14 februari tijdens een golf van aanhoudingen na de mislukte couppoging in juli 2016. Ze beschuldigen hem van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie.

'Brexit-akkoord model voor relatie EU-Turkije'
'Brexit-akkoord model voor relatie EU-Turkije' (Foto: ANP)

Aboutaleb: 'Ik ben een salafist en jihadist'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb stelt in een interview met NPO Radio 1 dat hij een salafist is. Volgens de burgervader van Rotterdam is iedere christen of moslim in de kern wel een salafist. Volgen hem betekent het taalkundig niets meer dan dat je op je voorganger wil lijken.

Verder vertelt hij dat hij ook wel eens gezegd heeft dat hij een jihadist is: "Ik sta iedere dag om 7:00 uur op om iets goeds te doen voor de stad. Dat is jihadisme in zijn puurste vorm."

De uitingen van Aboutaleb zijn voor de voorman van de PVV, Geert Wilders, reden om direct het 'opstappen, aftreden en wegwezen' te eisen van de burgemeester. 

Waarschuwing voor veel files in de middag

Automobilisten moeten dinsdag aan het begin van de middag rekening houden met veel drukte op de weg. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht dat er op tweede kerstdag veel mensen op uittrekken. Dit zal leiden tot flinke files met een totale lengte van 100 kilometer.

Traditioneel staat tweede kerstdag voor veel mensen in het teken van een bezoek aan meubelboulevards, winkelcentra, pretparken, recreatiegebieden of familie. Dit jaar zullen er naar verwachting nog meer mensen op uit trekken met als gevolg meer files.

De grootste drukte wordt in het midden en zuiden van het land verwacht. Vooral de routes vanuit het oosten richting de Randstad (A1, A12 en A28) zullen vollopen, aldus de VID.

Waarschuwing voor veel files in de middag
Waarschuwing voor veel files in de middag (Foto: ANP)

Tientallen gewonden door vuurwerkexplosie Cuba

Door een ongecontroleerde vuurwerkexplosie tijdens een feest op kerstavond op Cuba zijn 39 mensen, onder wie zes tieners, gewond geraakt. Enkelen zijn er zeer slecht aan toe. Dat heeft de staats-tv maandag bekendgemaakt. Hoe het ongeluk kon gebeuren, wordt nog onderzocht.

Het eeuwenoude Parrandas-festival wordt elk jaar op 24 december gehouden in Remedios. Twee wijken proberen elkaar in een carnavaleske sfeer de loef af te steken met een adembenemende show van praalwagens en vuurwerk. Het spektakel trekt altijd duizenden Cubanen en ook toeristen naar de stad.

In eerste instantie werd op staats-tv melding gemaakt van 22 gewonden, maar dat blijken er nu meer. Voor zover bekend zijn er geen buitenlanders onder de slachtoffers.

Tientallen gewonden door vuurwerkexplosie Cuba
Tientallen gewonden door vuurwerkexplosie Cuba (Foto: ANP)

Guardiola: "Ik denk niet dat vermoeidheid ons parten gaat spelen"

Josep Guardiola stelt dat zijn selectie bij Manchester City geen last heeft van vermoeidheid, maar hij houdt wel rekening met de drukke periode. Manchester City speelde in de eerste negentien competitiewedstrijden van het seizoen nog maar één keer gelijk en de voorsprong op de nummer twee Manchester United is dertien punten. Woensdag neemt de ploeg het op tegen Newcastle United.

De speelstijl van Guardiola heeft misschien invloed in de drukke kerstperiode, maar de Spanjaard maakt zich geen zorgen. "Vermoeidheid? Ik denk niet dat het parten gaat spelen", vertelt hij tegen Engelse media. "Het kan een rol gaan spelen, maar onze selectie is goed genoeg. Gabriel Jesus speelde niet tegen AFC Bournemouth, hij speelde 120 minuten tegen Leicester City en hij is de beste speler die ik in mijn leven gezien heb als het gaat om zo hoog mogelijk druk zetten. Hij helpt ons enorm met zijn intensiteit."

"Danilo, Bernardo Silva, İlkay Gündoğan hielpen ons allemaal tegen Bournemouth en we hadden ook nog Yaya Touré. Oleksandr Zinchenko was de laatste wedstrijd de man van de wedstrijd en hij zat niet in de selectie tegen Bournemouth. Natuurlijk zullen we rouleren in deze periode, we hebben elke vier dagen een wedstrijd. Iedereen die in het verleden heeft gespeeld, zal in de toekomst spelen."

Guardiola denkt dat zijn selectie de ongelooflijke vorm voort kan zetten door met hoge intensiteit en aanvallend te voetballen. "Dat is de kwaliteit van de spelers die ik bij Barcelona, Bayern München en nu hier heb. We kunnen hen ervan overtuigen hoe goed het is om aanvallend te spelen, agressief te zijn, zonder de bal, want daarna zijn we snel en nemen we beslissingen met de bal."

Eerste 'shut-out' Vikings in 24 jaar, Ravens hopen op play-offs

In de NFL is de zestiende en voorlaatste speelronde van de reguliere competitie afgerond. Op oudjaarsdag komen alle teams nog één keer in actie, waarna alle plekken voor de play-offs richting de Super Bowl ingevuld kunnen worden.

De Baltimore Ravens mogen nog hopen op een ticket voor het postseason. De nummers twee van de AFC North rekenden af met de dit seizoen niet al te indrukwekkende Indianapolis Colts. Met 237 yards en twee touchdown-passes was quarterback Joe Flacco van groot belang, terwijl kicker Justin Tucker voor negen punten zorgde. 

De Colts kwamen terug tot 16-13, maar Maxx Williams gooide de deur in het vierde kwart dicht met een touchdown. De Ravens begonnen het seizoen niet best, maar met vijf zeges in de laatste zes wedstrijden staan ze er toch nog prima voor. Als ze op 31 december de Cincinnati Bengals kloppen in het slotduel, krijgen de Ravens de AFC-wildcard voor de play-offs.

De Minnesota Vikings waren al geplaatst voor de play-offs, maar als winnaars van de NFC North kunnen ze mogelijk een bye krijgen in de eerste ronde. De uitzege op de Green Bay Packers was daarbij van groot nut en het was sowieso een bijzondere zege: de 0-16 overwinning betekende de eerste keer sinds 1993 dat de Vikings een shutout pakten, een wedstrijd zonder tegenpunt.

Uitslagen NFL zondag
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 0-16
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 22-19
Chicago Bears - Cleveland Browns 20-3
Cincinnati Bengals - Detroit Lions 26-17
Kansas City Chiefs - Miami Dolphins 29-13
New England Patriots - Buffalo Bills 37-16
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 23-13
New York Jets - Los Angeles Chargers 7-14
Tennessee Titans - Los Angeles Rams 23-27
Washington Redskins - Denver Broncos 27-11
San Francisco 49ers - Jacksonville Jaguars 44-33
Arizona Cardinals - New York Giants 23-0
Dallas Cowboys - Seattle Seahawks 12-21
Houston Texans - Pittsburgh Steelers 6-34
Philadephia Eagles - Oakland Raiders 19-10

2500 klachten over fopvuurwerk

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast van Groenlinks zijn tot nu toe 2500 klachten binnengekomen. Het meerendeel van deze klachten gaat over het fopvuurwerk dat in supermarkten verkocht wordt, zo meldt het meldpunt. Dat zijn bijvoorbeeld sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trektouwtjes en ijsfonteintjes. Dit als ongevaarlijk gekwalificeerde fopvuurwerk mag het hele jaar verkocht en afgestoken worden. De eventuele knallen hebben hooguit het geluidsniveau van een klappertjespistool.

Vorig jaar kwamen in totaal 48.000 klachten binnen, bijna de helft minder dan in 2014 toen in totaal ruim 80.000 klachten binnen kwamen. Omdat de meldingen volledig anoniem gedaan kunnen worden is al meerdere malen aantoonbaar gemaakt dat veel van de meldingen valse meldingen betreft. Zo waren er voorgaande jaren duizenden meldingen van overlast midden op de afsluitdijk en inmiddels blijkt het ook dit jaar weer kinderlijk eenvoudig valse meldingen te doen.

Zo kunnen we bijvoorbeeld op Vlieland eenvoudig meldingen doen door een willekeurige naam in te vullen met een willekeurig - niet bestaand - mailadres en postcode 8899. Van enige vorm van verificatie is namelijk geen sprake.

2500 klachten om knalerwten
2500 klachten om knalerwten

'Steeds meer allergieën bij kinderen'

Kinderen hebben steeds meer last van allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van de Isala Klinieken in Zwolle. Het aantal kinderen met één of twee positieve allergietests in de regio Zwolle is in twintig jaar tijd met bijna 10 procent gestegen.

Kinderarts Paul Brand bestudeerde de bloeduitslagen van ruim 18.000 kinderen, die over een periode van twintig jaar werden doorverwezen naar het Isala-ziekenhuis voor een allergietest. "We wisten al uit andere onderzoeken dat er steeds meer kinderen zijn met allergische klachten", zegt Brand tegen de NOS. "Maar dit is het eerste Nederlandse onderzoek dat laat zien dat daar ook biologisch bewijs aan ten grondslag ligt. Dat was een soort missing link. Om een goede aanpak te kunnen bepalen, is het belangrijk dat we de biologische werking beter leren begrijpen."

De stijging in de onderzoeksresultaten is vooral te wijten aan een toename van inademingsallergieën (ook wel inhalatie-allergieën genoemd), zoals huisstofmijt-allergie, of allergie voor huisdieren.

Waardoor de stijging is ontstaan is vooralsnog onduidelijk.

'Steeds meer allergieën bij kinderen'
'Steeds meer allergieën bij kinderen' (Foto: ANP)

Meerdere vechtpartijen Zaandam

Meerdere vechtpartijen hebben in de nacht van maandag op dinsdag voor onrust gezorgd in Zaandam. De politiehelikopter moest worden ingezet. Wat er precies is voorgevallen kon een woordvoerster van de politie niet zeggen. Volgens haar kwam een melding binnen van een groep die "zich vervelend en onrustig gedroeg". Maar meer wilde ze er nog niet over kwijt.

Op Twitter laat ProRail dinsdagochtend weten dat de politie "een groep rellende jeugd" naar Amsterdam laat reizen. Volgens de spoorwegbeheerder veroorzaken ze oponthoud voor de treinen die vanaf Zaandam vertrekken.

De NOS meldt dat een zalencentrum is ontruimd waar driehonderd tot vierhonderd Eritreeërs bijeen waren gekomen om feest te vieren. De woordvoerster ontkent noch bevestigt dat.

Politie in de weer met vechtpartijen Zaandam
Politie in de weer met vechtpartijen Zaandam (Foto: ANP)

De verlichte fietsenmaker

‘Zie de stakker ploeteren. Zonder kompas of bestemming zwerft hij rond. Hij weet alleen dat hij op zoek is naar een meisje, om mee te vrijen in de verzameling stront die zijn leven is. Ooit zal hij in deze stront een kind laten opgroeien. Tot die dag blijft hij ploeteren.’ Mijn slaapdronken ogen flitsen naar de schaduwrijke hoeken van mijn kamer. Op zoek naar de cynische verteller die mijn levensloop toelicht. Maar er is niemand. De verteller bevindt zich slechts in de tv, die blijkbaar de hele nacht heeft aangestaan.

Man zit met zwaard in bus

Een man is maandag door de politie in Den Helder aangehouden nadat hij met een zwaard met de bus reisde. De politie kreeg melding van een passagier die zich lastig zou gedragen en verwijderde hem uit de bus. "De man bleek een zwaard in de bus te hebben achtergelaten", twittert de wijkagent, waarop hij alsnog werd aangehouden. Op de foto bij de tweet is een groot samoeraizwaard te zien.

Man zit met zwaard in bus
Man zit met zwaard in bus (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 26 december [gesloten]

Vandaag gaat we racen met Forza 7!

Dit keer biedt Forza 7 de 700 Forzavista cars, de grootste verzameling van Ferrari's, Porsches en Lamborghini's ooit. Er valt te racen in meer dan 30 verschillende omgevingen, met weeromstandigheden die voortdurend veranderen. 

Forza 7

Vandaag mogen wij een digitale code voor Assassin's Creed Origins op Xbox One weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Forza Motorsport 7 is zonder twijfel de Forza-titel met de meeste??

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Microsoft.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.