Van der Poel zet Belgen met beide benen op de grond

Zondag heeft Mathieu van der Poel de WB-wedstrijd veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder gewonnen. De Nederlander kwam solo over de finish. Laurens Sweeck versloeg Wout van Aert in de sprint voor de tweede plaats.

Vooraf was de vraag of Van der Poel voldoende hersteld was van een verkoudheid. Na winst in Sint-Niklaas en Namen vorig weekeinde blaakte zijn grote concurrent Van Aert juist van het zelfvertrouwen. Diverse kenners waaronder tweevoudig wereldkampioen Sven Nys vonden Van Aert de favoriet voor de zege.

Al in de eerste ronde reden Van der Poel en Van Aert weg bij de achtervolgers. De wereldkampioen plaatste in de tweede ronde enkele versnellingen. De Nederlander stond op breken maar wist op de finishstrook met een ultieme krachtsinspanning weer aan te sluiten bij Van Aert.

In de vierde ronde waren de rollen omgedraaid. Nu plaatste de Nederlander een aanval en Van Aert was niet in staat om te volgen. In de volgende ronden reed Van der Poel vijftig seconden weg. Van uit de achtergrond reed Sweeck naar Van Aert. In de sprint versloeg Sweeck zijn landgenoot.

Mathieu van der Poel: “Het was fijn om weer te winnen na mijn slechte cross in Namen. Dat ik echt ziek ben geweest? Ik heb echt geen komedie gespeeld. Ik heb drie dagen in bed gelegen. Ik had vandaag in het begin zeker niet het gevoel dat ik de sterkste was. Maar daarna kwam ik meer en meer in mijn ritme en heb ik een goeie wedstrijd gereden. De wereldbeker? Dat ziet er goed uit. Als ik in de resterende crossen mijn niveau haal, dan moet dat klassement binnen zijn.”

Wout van Aert: “Ik was goed in het begin, maar ik moest plots een gaatje laten op Mathieu. Het is vreemd. Het gevoel was goed, maar ik kon het niet volhouden. Ik had een iets minder fris gevoel dan in de voorbije crossen. Dat is een beetje eigen aan de kerstperiode. Niet elke cross kan even goed zijn.”

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Daan Soete (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Toon Aerts (BEL)
9. Michael Vanthourenhout (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Klassement wereldbeker
1. Mathieu van der Poel (NED) 535 punten
2. Wout van Aert (BEL) 445
3. Toon Aerts (BEL) 380
4. Laurens Sweeck (BEL) 356
5. Corné van Kessel (NED) 356
6. Michael Vanthourenhout (BEL) 354
7. Lars van der Haar (NED) 351
8. Kevin Pauwels (BEL) 340
9. Daan Soete (BEL) 319
10. Tim Merlier (BEL) 298