FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 december 2017

Sirotkin op poleposition bij Williams

Niet Robert Kubica maar Sergey Sirotkin lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn om in 2018 een Formule 1-bolide van Williams te besturen, zo meldt Autosport. De Rus moet de teamgenoot worden van Lance Stroll die een doorlopende verbintenis heeft.

Bij Williams reed Felipe Massa dit seizoen, maar de Braziliaan kondigde eerder dit jaar zijn definitieve afscheid aan. Daarom moest de renstal uit Grove op zoek naar een vervanger en kwam uit bij Paul di Resta, Kubica en Sirotkin. Van hen reed Di Resta dit jaar een F1-race en werd Kubica meermalen aan de tand gevoeld. De laatste keer was tijdens de bandentest in Abu Dhabi waar ook Sirotkin mocht rijden.

Kubica maakte indruk door de feedback die de Pool gaf en de relatie die hij met het team opbouwde. Het zou een sensationele terugkeer zijn geweest na het rallyongeval dat hij had. Sirotkin blijkt echter sneller te zijn en dat is waar Williams voor wil gaan.

De onderhandelingen met Sirotkin zouden in vergevorderd stadium bevinden. De Rus zou via SMP Racing ongeveer zeventien miljoen euro mee gaan brengen. Mochten de onderhandelingen klappen dan lijkt landgenoot Daniil Kvyat in beeld te komen. Zowel Di Resta als Kubica lijken volgens Autosport geen kans te maken.

Bijna een halve meter sneeuw gevallen

Bijna een halve meter sneeuw lag er maandag lokaal op de Veluwe. Volgens Weeronline is er maandag uitzonderlijk veel sneeuw gevallen. Volgens de weerdienst ligt er in ruim de helft van het land meer dan 10 centimeter.

In Hoog-Soeren, op de Veluwe ten westen van Apeldoorn, hebben meteorologen van Weeronline een sneeuwdek van 44 centimeter gemeten. "Ook elders in en rond de Veluwe ligt een sneeuwtapijt van 20 tot 40 centimeter dik."

In andere provincies, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Flevoland, grote delen van Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en de Randstad ligt op veel plaatsen 12 tot 20 centimeter. Op de Wadden, direct aan de noordkust en in de zuidelijke helft van Limburg lag maandagavond bijna niets.

Er viel tot wel 44 centimeter sneeuw
Er viel tot wel 44 centimeter sneeuw (Foto: ANP)

Handbalsters na spannende verlenging naar kwartfinale WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de WK in Duitsland. In Magdeburg was de ploeg van bondscoach Helle Thomsen pas na de verlengingen te sterk voor Japan: 26-24

Nederland begon goed aan de wedstrijd en zou vrij snel met 4-1 voorkomen. Oranje zou niet lang kunnen genieten van de voorsprong was bij een stand van 7-7 was het alweer gelijk tussen beiden landen.

Aan Japanse zijde was keepster Sakura Kametani - die als Sakura Hauge in het verleden voor Noorwegen uitkwam, de uitblinkster. De Japanse keepster zou een redingspercentage hebben van 39% en zou in de eerste helft ook nog één keer scoren. Ook Tess Wester kreeg twee mogelijkheden om te scoren, maar de Nederlandse keepster gooide twee keer net naast.

Na rust (10-10) bleef Nederland moeite te hebben met de verdediging van Japan in de tweede helft. J
apan zou op een 14-15 voorsprong komen, maar dankzij drie doelpunten van Angela Malenstein liep Nederland uit naar een 19-16 voorsprong.

Ook deze voorsprong kon de ploeg van Thomsen niet vasthouden en Japan kwam weer terug tot 20-20. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Wester een belangrijke redding, waardoor Oranje de laatste aanval had. Tot twee keer toe scoorde Nycke Groot, maar beide treffers werden terecht afgekeurd.

In de verlenging kwam Nederland op voorsprong en hield die voorsprong vast tegen Japan, mede dankzij knappe reddingen van Wester. Oranje zou uiteindelijk winnen met 26-24. In de kwartfinale spelen ze tegen Tsjechië, die eerder op de avond in de laatste seconden won van Roemenië.

In de laatste achtste finale wist Noorwegen met 31-23 te winnen van Spanje. Bij de rust hadden de Noorse dames al een klein gaatje geslagen van drie doelpunten (13-10). Nora Mørk was met 11 punten uit twaalf pogingen het meest succesvol voor de Noorse handbalsters. In de kwartfinale speelt Noorwegen tegen olympische kampioen Rusland.

Trump wil naar de maan

President Donald Trump gaat een opdracht ondertekenen om opnieuw Amerikanen naar de maan te brengen, vooruitlopend op een bemande missie naar Mars. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt.

Woordvoerder Hogan Gidley zei dat Trump met zijn 'Space Policy Directive 1' de nationale ruimtevaartorganisatie NASA vraagt "het voortouw te nemen bij een innovatief programma voor ruimteonderzoek om weer Amerikaanse astronauten naar de maan te sturen, en uiteindelijk naar Mars".

Dat was de aanbeveling van de adviesraad, die Trump eerder dit jaar voor het ruimteprogramma in het leven riep. "De president wil het beleid ten aanzien van bemande ruimtereizen veranderen om ervoor te zorgen dat Amerika de drijvende kracht voor de ruimtevaartindustrie wordt, nieuwe kennis vergaart over de kosmos en de aanzet geeft voor ongelooflijke technologie", aldus Gidley.

Trump wil weer Amerikanen op de maan
Trump wil weer Amerikanen op de maan (Foto: ANP)

Big Brother Award voor kabinet

Het kabinet is de grootste privacyschender van Nederland, vindt organisatie Bits of Freedom. Het kabinet heeft dat te danken aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. Daarom reikte Bits of Freedom maandag een Big Brother Award uit aan minister Kajsa Ollongren. De uitreiking was in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Het kabinet won de publieksprijs. Daarvoor waren ongeveer 3000 stemmen uitgebracht. In de verkiezing kreeg het kabinet 47 procent van de stemmen. GGZ Nederland, dat 28 procent kreeg, was voorgedragen omdat het persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker. CDA-leider Sybrand Buma (25 procent) maakte kans omdat hij wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten.

Bits of Freedom reikte maandag ook een expertprijs uit, voor een instelling die in de ogen van deskundigen de privacy schendt. Die Big Brother Award ging naar Focum, een bedrijf dat voor bijvoorbeeld energiebedrijven en telecomproviders controleert of potentiële klanten kredietwaardig zijn. Die gegevens worden ook gecombineerd met andere data om te verkopen voor marketing. Het bedrijf heeft gegevens van meer dan 10 miljoen Nederlanders, maar die weten daar niets van.

Bits of Freedom had ook een positieve prijs, voor iemand die zich inzet voor privacy online. Die Felipe Rodriguez Award ging naar journaliste Kashmir Hill, die voor techsite Gizmodo schrijft en eerder voor zakenblad Forbes.

Big Brother Award voor kabinet
Big Brother Award voor kabinet (Foto: ANP)

Co Stompé staat voor rentree bij de PDC

Heet dartnieuws. Co Stompé wil zijn rentree maken bij de PDC. Hij heeft even afstand genomen van de dartssport als actieve speler, maar uit zijn rol als analist haalt Stompé niet genoeg voldoening aangezien het weer begint te kriebelen bij The Matchstick. In 2013 stopte hij bij de PDC. Nu na een paar jaar analist geweest te zijn, pakt hij toch weer zijn pijlen uit de kast. 

Stompé vertelt voor de camera van RTL7darts dat hij in januari gaat deelnemen aan de Q-School. Hij hoeft niet persé een tourkaart te winnen, maar wil wel het komende seizoen zo nu en dan European Tour Qualifiers en Challenge Tours (het tweede niveau bij de PDC) kunnen spelen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. 

De Q-school zal halverwege januari gespeeld worden. Naast Stompé gaan ook Jerry Hendriks, Jeffrey de Zwaan, Michael van Dijk en Dirk van Duiijvenbode hun opwachting maken in Hildesheim, waar een speciale q-school georganiseerd gaat worden voor darters van het Europese vasteland. 

Tsjechië en Rusland door op WK handbal

De Tsjechische handbalsters hebben de kwartfinales bereikt van het wereldkampioenschap handbal. In Leipzig was Tsjechië met 28-27 te sterk voor Roemenië in de achtste finales. Michaela Hrbková maakte de winnende treffer in de laatste seconde van de wedstrijd.

Tsjechië is de mogelijke tegenstander van het Nederlands team in de kwartfinales. Oranje neemt het maandagavond om 20.30 tegen Japan.

Bij Roemenië was sterspeelster Cristina Neagu goed voor dertien treffers, maar dat was niet voldoende voor de zege. Markéta Jeřábková was met zeven doelpunten het meest succesvol aan Tsjechische kant.

Olympisch kampioen Rusland heeft zich ook geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Duitsland. De Russische handbalsters hadden grote moeite met de dames uit Zuid-Korea. Zuid-Korea kwam met veertig seconden te spelen op voorsprong in de reguliere speeltijd, maar Rusland had meteen een antwoord door negen seconden later de gelijkmaker te maken (30-30). Zuid-Korea had nog een aanval te gaan, maar die werd gestopt door de Russische keepster.

In de verlenging was Rusland de beste en zouden met 36-35 winnen van Zuid-Korea.

FOK! Wat een weer: code rood!

December vol met mist, goud in de kist.

Sorry voor de vertraging, Stephan is buiten spelen en qltel had geen tijd.  

Het is bewolkt en in een groot deel van het land sneeuwt het. In een strook van Zeeland via het westen en midden naar Drenthe valt 10-15 cm, elders 5-10 cm. In de kustgebieden kan de sneeuw door de wind opwaaien. In het zuidoosten valt eerst af en toe regen, later in de avond gaat het daar weer sneeuwen en valt nog circa 2 cm. Op het grensgebied tussen de regen en sneeuw kan ook ijsregen of ijzel voorkomen. Later in de avond verplaatst het sneeuwgebied zich oostwaarts en wordt het in het westen droog. De temperatuur ligt op de meeste plaatsen rond het vriespunt. In het midden en zuiden van Limburg is het tijdelijk 7 graden. De wind is noordoost matig, tot vrij krachtig en aan de kust krachtig tot hard.

Vannacht wordt het van het westen uit droog. Het klaart wat op en in de kustprovincies komt een enkele winterse bui voor. Plaatselijk is het glad door sneeuwresten en/of bevriezing. Aan zee loopt de temperatuur op naar 5°C, in het binnenland ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt. De noordwestenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met enkele regenbuien, mogelijk met natte sneeuw. In de loop van de middag klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog. Maxima komen uit rond 3°C en er staat een zwakke tot matige westelijke wind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bondage keek over een besneeuwd rangeerterrein in Groningen uit  (Foto: Bondage)
Bondage keek over een besneeuwd rangeerterrein in Groningen uit (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ajax in Youth League tegen Paris Saint-Germain, Feyenoord tegen Nitra

Ajax speelt in de volgende ronde van de UEFA Youth League tegen Paris Saint-Germain. Feyenoord treft het Slowaakse Nitra.

De achtste finales worden afgewerkt op 6 of 7 februari. De kwartfinales volgen in maart en in april zijn de halve finales en de eindstrijd. Paris Saint-Germain, de volgende opponent van Ajax dus, was in 2016 verliezend finalist in de Youth League. Vorig seizoen ging de eindzege naar Red Bull Salzburg.

Ajax haalde in het prestigieuze jeugdtoernooi vorig seizoen de kwartfinales, waarin Real Madrid te sterk was. PSV sneuvelde toen in de achtste finales tegen Benfica.

Loting UEFA Youth League
Molde FK - AS Monaco
Internazionale - Spartak Moskou
Ajax - Paris Saint-Germain
RB Salzburg - Sporting Clube de Portugal
FK Brodarac - Manchester United
Nitra - Feyenoord
Zeljeznicar - Atlético Madrid
Krasnodar - Real Madrid

MVP' Stanton vertrekt naar de Yankees

New York Yankees heeft zich versterkt met Giancarlo Stanton. De Most Valuable Player in de National League van het afgelopen seizoen komt over van Miami Marlins. Starlin Castro, tweede honkman van de Yankees, maakt de overstap naar de Marlins samen met de prospects Jorge Guzman en Jose Devers.

De 28-jarige buitenvelder sloeg dit jaar 59 homeruns voor de Miami Marlins, dat was het meeste in de MLB dit jaar. Toekomstig ploegmaat Aaron Judge was met 52 homeruns tweede in dat klassement. In zijn carrière heeft Stanton nu 267 homeruns geslagen in de MLB.

Stanton moest vertrekken bij de Marlins, omdat de club uit Miami zijn salaris te hoog acht. Het leek er lang op dat de MVP in de N.L naar St. Louis Cardinals of San Francisco Giants zou vertrekken, maar Stanton maakte gebruik van zijn no-trade-clausule, die opgenomen was in zijn contract. Hij gaf zelf aan dat hij alleen maar wou vertrekken naar de New York Yankees, Houston Astros, Chicago Cubs of Los Angeles Dodgers. 

Stanton gaat de komende tien jaar 250 miljoen euro verdienen bij zijn nieuwe club.

Saillant detail: dit jaar werd Yankee-legende Derek Jeter mede-eigenaar van de Marlins.

Humberto Tan zoekt publiek

In 5 Uur Live op RTL 4 heeft Humberto Tan de kijkers opgeroepen om maandagavond naar zijn programma te komen. RTL Late Night wordt uitgezonden vanuit een studio op het Amsterdamse Rembrandtplein. Humberto vreest dat er door het winterweer niemand komt opdagen.

Volgens de presentator zit de tribune bijna altijd vol, maar daar heeft hij nu een hard hoofd in. Daarom vroeg hij mensen die in het centrum van Amsterdam wonen om toch naar het programma te komen.

Humberto heeft overigens geen hekel aan de sneeuw. Hij vindt het wel mooi, maar zelf de weg op gaan is er voor hem niet bij. Hij liet zich naar de studio rijden.

Humberto Tan zoekt publiek
Humberto Tan zoekt publiek (Foto: BuzzE)

Claudia de Breij boos op SGP-Kamerlid om racisme

Claudia de Breij beschuldigt SGP'er Roelof Bisschop van racisme. Het Tweede Kamerlid adviseerde op Twitter een vrouw winkels te mijden die kerstproducten een andere naam geven. Als voorbeeld noemde de vrouw de kerststol die door sommige winkeliers is omgedoopt tot feeststol. Claudia vindt het advies van Bisschop niet kunnen en noemde dat "onversneden racisme".

"Ik wens hem deze kerst bezoek van een engel die iets uitlegt over naastenliefde", schreef ze in een commentaar bij de tweet van Bisschop. Verder geeft ze ook nog een sneer naar mensen die denken dat winkels de namen van de feestdagen weglaten vanwege de allochtonen in Nederland. In haar tweet suggereerde de vrouw dat.

"Hou op voorbeelden te zoeken van iets dat niet bestaat", schrijft Claudia.

Claudia de Breij boos op SGP-Kamerlid
Claudia de Breij boos op SGP-Kamerlid (Foto: BuzzE)

Vrouwen willen onderzoek Congres naar Trump

Drie Amerikaanse vrouwen die zeggen dat ze ooit door Donald Trump tegen hun zin zijn betast of gestreeld, willen dat het Congres onderzoek naar hun beweringen doet. De drie brachten dit maandag in een persconferentie in New York naar voren.

Ze hebben Trump eerder al beschuldigd. Dat gebeurde in de aanloop naar de verkiezingen in 2016. Het Witte Huis heeft herhaald dat het valse beschuldigingen zijn.

Rachel Crooks, Samantha Holvey en Jessica Leeds lanceerden opnieuw hun beweringen in samenwerking met de onderneming Brave New Films. Die bracht afgelopen maand een documentaire uit over zestien vrouwen die zeggen dat Trump ze ooit heeft lastig gevallen.

Vrouwen willen onderzoek Congres naar Trump
Vrouwen willen onderzoek Congres naar Trump (Foto: ANP)

Apple koopt muziekherkenningsapp Shazam

Apple neemt muziekherkenningsapp Shazam over. Dat bevestigde de technologiegigant zonder financiële details te melden.

Vorige week meldde techwebsite TechCrunch al dat Shazam ongeveer 400 miljoen dollar waard zou zijn. Als dat klopt dan zou dat een teleurstelling zijn voor investeerders, omdat het bedrijf bij een investeringsronde in 2015 nog werd gewaardeerd op een miljard dollar.

Shazam maakt gebruik van de microfoon in smartphones en tablets om liedjes te herkennen. Gebruikers worden vervolgens doorverwezen naar plekken waar het nummer kan worden beluisterd, zoals YouTube, Spotify of Apple Music. Apple sprak over spannende plannen voor de technologie achter de app, maar zei nog niet precies wat daarmee werd bedoeld.

Apple koopt muziekherkennningsapp Shazam
Apple koopt muziekherkennningsapp Shazam (Foto: ANP)

OM: Mark de J. schuldig aan moord

Het Openbaar Ministerie acht Mark de J. schuldig aan moord op zakenman Koen Everink. Volgens het OM heeft de voormalig tenniscoach met opzet en voorbedachten rade zijn vriend en gokmaatje Everink vermoord.

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gekomen. Dat gebeurde terwijl zijn jonge dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond.

Tegen voormalig tenniscoach Mark de J. is maandag een celstraf van achttien jaar geëist.

OM: Mark de J. schuldig aan moord
OM: Mark de J. schuldig aan moord (Foto: ANP)

KNVB start onderzoek naar Wouters

De KNVB is een onderzoek gestart naar Jan Wouters, die zich misdragen zou hebben voorafgaand aan het afgelaste duel tussen FC Utrecht en Feyenoord.

Vanwege de sneeuwval kon de wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord niet doorgaan in De Galgenwaard. Scheidsrechter Björn Kuipers besloot het duel niet door te laten gaan, maar vlak voor zijn beslissing vertelde Wouters, assistent-coach van Giovanni van Bronckhorst, dat hij vond dat de wedstrijd afgelast moest worden.

Dat deed Wouters niet op een vriendelijke manier, zo vertelde Kuipers in gesprek met het Algemeen Dagblad. Daarom zou de assistent niet op de bank plaats mogen nemen. "Die had inderdaad niet op de bank mogen zitten als de wedstrijd wel was gespeeld en daar maak ik een rapport over."

Kuipers wilde niet vertellen wat Wouters precies verteld zou hebben, maar de KNVB is inmiddels een onderzoek gestart, zo meldt Voetbal International. Een woordvoerder heeft het medium verteld dat de bond bezig is met een vooronderzoek.

BMC-tenue met een blauwe tint

Op het trainingskamp in het Spanje heeft BMC het shirt voor het volgend seizoen gepresenteerd. Het shirt is grotendeels hetzelfde gebleven met als basiskleuren rood en zwart. Zowel in de kraag als op de achterkant van de broek is er een blauwe tint toegevoegd aan het tenue.


Naast het presenteren van het wielershirt maakte BMC ook de selectie bekend voor de eerste WorldTour-wedstrijd in Australië. In de Tour Down Under komt de Zwitserse ploeg aan de start met Richie Porte, Rohan Dennis en Simon Gerrans, waardoor het WorldTour-team de winnaars van de laatste vier edities aan de start komt.

"Ik kijk ernaar uit om terug te keren in de Tour Down Under en mijn leiderstrui te verdedigen. Nadat ik het grootste gedeelte van 2017 gemist heb, is dit een goede manier om aan 2018 te beginnen. De Tour Down Under is een van mijn favoriete wedstrijden op de kalender", aldus Porte.

Miles Scotson, Patrick Bevin, Tom Bohli en Danilo Wyss maken de selectie compleet. De Tour Down Under begint op 16 januari en eindigt op 21 januari.

Ajax en PSV komen fans tegemoet

De supporters van PSV die de wedstrijd met Ajax niet konden bezoeken vanwege het weer, krijgen een deel of het volledig bedrag van hun kaartje terug.

Door de hevige sneeuwval waren er veel supporters die niet aanwezig konden zijn tijdens het duel tussen Ajax en PSV. De supporters van PSV die de wedstrijd deels bij konden wonen, krijgen de helft van hun kaartje terug. De fans die de wedstrijd niet hebben gehaald, krijgen hun volledige kaartje terug.

De uitsupporters met een combiticket konden het duel niet bijwonen, omdat de bussen halverwege moesten omdraaien vanwege verkeersproblemen. "Onze fans die niets hebben gezien krijgen zowel het wedstrijdticket als de reis gecompenseerd. Zij die de halve wedstrijd zagen ontvangen de helft van het wedstrijdticket terug", vertelt Ron Verkerk, manager wedstrijdorganisatie en veiligheid van PSV op de clubsite.

Ajax heeft laten weten dat de fans die de wedstrijd in zijn geheel moesten missen, het volledige bedrag terugkrijgen. "Een mooi signaal van collegialiteit en solidariteit", aldus Verkerk.

Tijdelijke regeling voor medicijn Spinraza

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en Biogen zijn een beschikbaarheidsregeling overeen gekomen voor het middel Spinraza. Hiermee is er een oplossing gevonden voor patiënten met een acute behandelbehoefte, zodat zij zo snel mogelijk kunnen starten met de behandeling. De minister heeft hierover een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Regeling
Op dit moment stelt Biogen Spinraza reeds beschikbaar aan het UMCU voor de behandeling van kinderen met SMA type 1, de meest ernstige vorm van de ziekte. Met deze regeling komt Spinraza ook snel beschikbaar voor kinderen met SMA type 2 en type 3a met de meest dringende behandelbehoefte volgens een triageprotocol van het SMA expertisecentrum van het UMC Utrecht.

In de praktijk zal het vooral gaan om kinderen jonger dan 5 jaar. Het gaat hier naar verwachting om circa 30 patiënten. Deze regeling geldt tot 1 mei 2018. Inzet is om uiterlijk op deze datum een definitief akkoord over de vergoeding van Spinraza te bereiken.

Sluis
Op dit moment zit Spinraza in de zogenaamde sluis. Dat betekent dat het middel niet vergoed wordt uit de basisverzekering totdat hierover een definitief besluit is genomen. Minister Bruins liet op 22 november weten met de leverancier van Spinraza op zoek te gaan naar een oplossing om Spinraza gedurende de sluisperiode beschikbaar te krijgen voor patiënten met een dringende behandelbehoefte.

Basispakket
De beschikbaarheidsregeling houdt niet in dat het middel nu vergoed wordt uit het basispakket. Het gaat om een tijdelijke oplossing. Zorginstituut Nederland zal begin 2018 advies uitbrengen aan de minister over de eventuele vergoeding van Spinraza. Op basis daarvan zal verder besloten worden.

Wielerploeg Orica-Scott verder als Mitchelton-Scott

Het Australische WorldTour-team Orica-Scott zal vanaf aankomend jaar verder gaan als Mitchelton-Scott. Mitchelton is een Australisch wijnmerk dat internationaal wil doorbreken en is eigendom van ploegbaas Gerry Ryan.

"Orica heeft voor altijd een plek in het DNA van dit team, we zijn bijzonder dankbaar voor alle steun in de afgelopen jaren", laat Ryan weten op de website van de ploeg. Orica verbond zich in 2012 als hoofdsponsor aan de ploeg die was opgericht om wielrennen in Australië nog meer te promoten.

"We hebben monumenten, etappekoersen en etappes in grote rondes gewonnen. Na twee podiumplaatsen in een grote ronde, is de eindwinst in een ronde van drie weken het volgende doel", aldus ploegbaas Ryan.

Komend seizoen gaan zowel de mannen als de vrouwen van de ploeg rijden in geel-zwarte shirts met Mitchelton-Scott op de borst. Bij de vrouwenploeg is er met Annemiek van Vleuten een Nederlandse in dienst van de Australische ploeg.

Hezbollah heeft weer oog voor Palestina

De Libanese sjiitische beweging Hezbollah richt haar vizier na de strijd in Syrië weer op de Palestijnse zaak. Dit heeft Hezbollahleider Sayyed Hassan Nasrallah maandag beklemtoond.

Strijders van Hezbollah spelen een cruciale rol in de strijd van het leger van de Syrische president Assad tegen radicale soennitische rebellen. Samen met enorme Russische luchtsteun lijkt Assad aan de winnende hand en lijken de opstandelingen in Syrië het onderspit te delven.

Nasrallah zei dat hij "na de overwinningen die Hezbollah elders in de regio heeft behaald", nu weer de aandacht wil richten op Palestina. Hij riep zijn bondgenoten op "een gezamenlijke strategie te ontwikkelen tegen Israël".

Tienduizenden aanhangers van Hezbollah hebben maandag in de Libanese hoofdstad Beiroet opnieuw gedemonstreerd tegen het Amerikaanse besluit van afgelopen week om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen.

Hezbollah heeft weer oog voor Palestina
Hezbollah heeft weer oog voor Palestina (Foto: ANP)

EU-ministers 'eensgezind' over Jeruzalem

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag "eensgezind" duidelijkheid geboden over hun standpunt over Jeruzalem. "De enige realistische weg is een tweestatenoplossing met Jeruzalem als de hoofdstad van Israël én Palestina", vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het samen.

Het was voor het eerst in 22 jaar dat een Israëlische premier naar 'Brussel' kwam. Netanyahu sprak waardering uit voor het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen. Hij zei te verwachten dat Europese landen zullen volgen "omdat het erkennen van de realiteit de basis is voor vrede".

In een overleg van bijna twee uur in Brussel werd die verwachting niet ingelost. Wel maakten de ministers de "duidelijke wil" kenbaar om op alle mogelijke manieren het vredesproces nieuw leven in te blazen. "Blijvende vrede blijft een topprioriteit. Daarom blijven we werken met beide partijen."

Mogherini erkende dat een rol van de Verenigde Staten in het vredesproces noodzakelijk is. De EU en Israël zijn "vrienden en partners", zei ze. De Palestijnse president Mahmoud Abbas komt volgende maand naar Brussel.

EU-ministers 'eensgezind' over Jeruzalem
EU-ministers 'eensgezind' over Jeruzalem (Foto: ANP)

Topteams ontlopen elkaar in Europa League

Bij de loting van de Europa League hebben de grote namen een gunstige tegenstander gekregen. De duels worden gespeeld op 15 en 22 februari.
Borussia Dortmund, dat zondag Peter Bosz wegstuurde, kwam als nummer drie uit de Champions League als eerste uit te koker. De Duitsers werden gekoppeld aan Atalanta. Atlético Madrid mag het opnemen tegen FC Kopenhagen en ook Arsenal staat een reis naar Scandinavië te wachten. The Gunners lootten Östersunds FK.

Napoli, de nummer drie uit de Champions League-poule van Feyenoord, gaat spelen tegen RB Leipzig. AC Milan treft Ludogorets en het Olympique Lyon van Kenny Tete en Memphis Depay moet Villarreal zien te verslaan.

Loting tweede ronde Europa League
Borussia Dortmund - Atalanta
OGC Nice - Lokomotiv Moskou
FC Kopenhagen - Atlético Madrid
Spartak Moskou - Athletic Club
AEK Athene - Dynamo Kiev
Celtic - Zenit Sint-Petersburg
Napoli - RB Leipzig
Rode Ster Belgrado - CSKA Moskou
Olympique Lyon - Villarreal
Real Sociedad - Red Bull Salzburg
FK Partizan - Viktoria Plzen
FCSB - Lazio
Ludogorets - AC Milan
FC Astana - Sporting Clube de Portugal
Östersunds - Arsenal
Olympique Marseille - SC Braga

Topteams ontlopen elkaar in Europa League (Pro Shots / Action Images)
Topteams ontlopen elkaar in Europa League (Pro Shots / Action Images)

Er vallen 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken in Nederland

Hoeveel sneeuwvlokken vallen er in Nederland? Dat is een goede vraag moet weerman Peter Kuipers Munneke hebben gedacht, dus ging hij aan het rekenen. Na een simpel rekensommetje kwam hij tot de volgende uitkomst:  70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken, bij benadering hoor. Hij kan er een paar vlokjes naastzitten.

'Explosie bij busterminal New York, meerdere gewonden'

In New York zou zich maandagochtend (lokale tijd) een explosie voor hebben gedaan. De politie van New York meldt op Twitter dat men bezig is met meldingen van een explosie op 42nd Street en 8th Avenue in Manhattan.

Update 14.14 uur
Meerdere websites melden op basis van bronnen binnen de hulpdiensten dat meerdere mensen gewond zouden zijn geraakt. Of dat door de explosie zelf komt is nog niet duidelijk: ooggetuigen vertellen dat na de knal gelijk paniek uitbrak, waarbij mogelijk mensen overlopen werden.

Drie metrolijnen worden geëvacueerd en FOX News meldt dat het zou gaan om een explosie bij de busterminal Port Authority in New York, waar dagelijks een ruime tweehonderdduizend mensen gebruik van maken. Eén persoon zou door de politie zijn gearresteerd, terwijl men de boel aan het evacuëren zou zijn in verband met een mogelijk tweede explosief.

Gratis nieuwe monsters voor Monster Hunter: World

Na de release van Monster Hunter: World zullen er gratis updates arriveren die nieuwe monsters toevoegen. Dit heeft ontwikkelaar Ryozo Tsujimoto bekendgemaakt aan Famitsu. Tijdens Playstation Experience 2017 heeft Tsujimoto ook toegevoegd dat ze hopen hiermee spelers een lange tijd geïnteresseerd te houden in de game. Wat voor monsters het zullen zijn, wordt later nog bekendgemaakt.

Monster Hunter: World arriveert 26 januari op de PlayStation 4 en Xbox One. De game zal op een latere, nog onbekende, datum beschikbaar zijn op PC.

gratis monsters

Loting Champions League: Real Madrid tegen PSG

De loting van de tweede Champions League-ronde heeft een absolute kraker opgeleverd. Titelverdediger Real Madrid is gekoppeld aan Paris Saint-Germain.

Real Madrid eindigde als tweede in haar groep, waardoor het bij de loting het risico liep om een sterke poulewinnaar te loten. Paris Saint-Germain was in die poulefase oppermachtig, al ging de laatste wedstrijd tegen Bayern München wel verloren.

Een andere topper in de achtste finales is die tussen Chelsea en Barcelona. Juventus ontmoet Tottenham Hotspur, terwijl Bayern München het opneemt tegen Besiktas. De Engelse koploper Manchester City lootte FC Basel, terwijl Manchester United werd gekoppeld aan Sevilla.

De wedstrijden worden op 13, 14, 20 en 21 februari gespeeld, waarna de returns volgen op 6, 7, 13 en 14 maart.

Loting achtste finales:
Juventus - Tottenham Hotspur
FC Basel - Manchester City
FC Porto - Liverpool
Sevilla - Manchester United
Real Madrid - Paris Saint-Germain
Shakhtar Donetsk - AS Roma
Chelsea - FC Barcelona
Bayern München - Besiktas

Loting Champions League: Real Madrid tegen PSG (Pro Shots / Action Images)
Loting Champions League: Real Madrid tegen PSG (Pro Shots / Action Images)

Eindhoven Airport dicht door sneeuw

Eindhoven Airport is maandagmiddag gesloten vanwege de sneeuwval. Als gevolg van het weer is vliegverkeer niet mogelijk, laat de regionale luchthaven weten. Diverse vluchten van- en naar het vliegveld zijn geannuleerd, vertraagd of uitgeweken.

De eerste sneeuwval bereikte Eindhoven maandagochtend. Volgens het vluchtschema is om 10.33 uur de laatste vlucht vertrokken en om 10.53 uur het laatste vliegtuig geland. Het eerstvolgende vertrek staat gepland vanaf 15.00 uur.

Eindhoven Airport is niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Eindhoven Airport dicht door sneeuw
Eindhoven Airport dicht door sneeuw (Foto: ANP)

KNMI: code rood voor grootste deel Nederland

Het KNMI heeft vanwege de sneeuwval en gladheid code rood ingesteld voor het grootste deel van het land. De waarschuwing vanwege extreem en gevaarlijk weer geldt alleen (nog) niet in Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe. Daar blijft tot nader order code oranje van kracht.

KNMI: code rood voor grootste deel Nederland
KNMI: code rood voor grootste deel Nederland (Foto: ANP)

Survivalgame The Forest ook naar PS4

The Forest is een survivalgame waarin spelers moeten overleven in een bos vol mysterieuze wezens. Je moet zelf wapens en gereedschappen maken en kunt bijvoorbeeld bomen kappen om hutten en afzettingen te bouwen.

Al sinds 2014 is The Forest in Early Access beschikbaar op Steam, waar het behoorlijl positieve reacties ontving. De game moet in 2018 officieel uitkomen, zowel voor pc als voor PlayStation 4.

Verhoeven is klaar met Marokkanendiscussie

Rico Verhoeven baalt ervan dat hij de afgelopen dagen veel berichten met etnische lading zag op sociale media. De Nederlandse kickbokser verdedigde zaterdagavond in Ahoy met succes zijn Glory-wereldtitel tegen de Belgische Marokkaan Jamal Ben Saddik. 

'Respect is voor mij een belangrijke waarde', schrijft de 28-jarige Brabander maandag in een verklaring waar veel FOK!'ers een voorbeeld aan kunnen nemen. 'Vergeet niet dat het slechts om sport gaat.'

Een maand geleden, tijdens een eerste stare-down voor het gevecht, werd Verhoeven tot zijn woede bespuugd door Ben Saddik. 'Als tegenstanders geen respect voor mij hebben, dan motiveert me dat alleen maar om dat in de ring recht te zetten', zegt hij.

'Maar de laatste weken zag ik helaas veel berichten op het internet van mensen die van het gevecht een strijd tussen etniciteiten probeerden te maken. Dat is niet alleen dom, maar ook bekrompen", gaat Verhoeven verder. "Ik wil hier krachtig afstand van nemen. De focus zou moeten liggen op wat mensen gemeen hebben, in plaats van de onderlinge verschillen.'

De doofpot rond de Van Imhoff

Afgelopen avond was bij BNNVARA het eerste van drie delen te zien van de documentaire over de Van Imhoff. Een Nederlands schip welk in 1942 door een Japanse torpedo werd getroffen en zonk. 400 doden, veelal Duitse krijgsgevangenen, waren te betreuren. Dit omdat de Nederlandse bemanning hen in de steek liet bij het verlaten van het schip. Jaren zat dit in de doofpot. Dit met medeweten van de Nederlandse regering.

Nieuwe Walking Dead-game is co-op shooter

Er is al een tijdje een nieuwe Walking Dead-game in ontwikkeling waarvan gisteren de eerste trailer werd onthuld. PayDay-ontwikkelaar Overkill neemt de taak op zich om een 4-speler co-op FPS te ontwikkelen in het universum van de populaire zombie-serie.

De trailer concentreert zich op Aidan, één van de vier speelbare personages uit de game. Het zit er dik in dat er later ook trailers volgen van de andere drie hoofdrolspelers. Uit de beelden kunnen we opmaken dat de game zich in afspeelt in een post-apocalypstisch Washington D.C. waar zombiehordes de dienst uitmaken. Helaas ontbreken echte ingame-beelden vooralsnog. Qua concept lijkt het in ieder geval veel weg te hebben van Valve's Left 4 Dead.

Overkill's The Walking Dead wordt gemaakt met de zegen van Robert Kirkman, bedenker van de Walking Dead-franchise. Volgens Kirkman is het 'dé co-op actiegame waar fans op hebben gewacht'. Voor het uitgeven van de nieuwe titel titel is 505 Games verantwoordelijk, die ook publisher was van Payday 2. Volgens het moederbedrijf van Overkill, Starbreeze Studios, heeft The Walking Dead de potentie om het succes van Payday 2 te evenaren en zelfs te overtreffen. Die game verkocht in totaal maar liefst negen miljoen exemplaren, waarmee het Starbreeze in één klap winstgevend maakte.

De game moet in de herfst van 2018 uitkomen voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Telefoon: Nomu S30 mini - Meer van hetzelfde?

Even geleden bekeken we de Nomu S10 Pro, een Android toestel van het merk Nomu uit China. Het merk produceert sinds ongeveer een jaar haar eigen rugged smartphone lijn. De Nomu S30 mini is het iets kleinere broertje van de S10 pro. Het toestel deelt verder bijna alle specifiacties met de S10 pro. De prijs van het toestel is 115 euro. Of naast de specificaties van de toestellen even veel opelkaar lijken als in de praktijk zien we in deze review. 

 Nomu S30 mini buiten

Gratis demo van The Evil Within 2

Bethesda maakt bekend dat je vanaf nu de gratis demo voor The Evil Within 2 kunt proberen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De eerste hoofdstukken van de game zijn daarin te spelen.

Op het einde van de demo kun je ervoor kiezen om te upgraden naar de volledige game, waarbij je voortgang overgedragen wordt en je kunt verder spelen vanaf waar je gekomen was in de demo. In deze eerste hoofdstukken kun je het lineaire begin uitproberen maar ook de meer open straten van Union verkennen in hoofdstuk 3. Je krijgt ook toegang tot alle customization options, zodat je Sebastian kunt aanpassen naar je eigen speelstijl.

The Evil Within 2 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

De politie heeft zaterdag 9 december een 47-jarige Zaandammer aangehouden als verdachte in het coldcase-onderzoek naar de verkrachting en de gewelddadige dood van Milica van Doorn in 1992. Het onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor door het DNA-verwantschapsonderzoek, onder 133 mannen met Turkse voorvaderen, dat op 7 november 2017 van start ging.

Cold case
De 19-jarige Milica van Doorn werd op 8 juni 1992, Tweede Pinksterdag, dood aangetroffen in een vijver bij de St. Jozefkerk, in de wijk Kogerveld in Zaandam. Politie, Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben het onderzoek naar deze zaak de afgelopen 25 jaar nooit afgesloten. Er is al door de jaren heen uitvoerig onderzoek gedaan en er is ook al eerder DNA- onderzoek gedaan, maar nooit grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Dat is wettelijk pas mogelijk sinds 2012. Ondanks alle inspanningen werd er nooit een dader gevonden.

DNA-match
Dankzij inzet van DNA-verwantschapsonderzoek is nu, 25 jaar na de gewelddadige dood van Milica, een verdachte aangehouden. De verdachte is een familielid van iemand die in het kader van het verwantschapsonderzoek vrijwillig DNA-materiaal heeft afgestaan.

In totaal is aan 133 mannen met Turkse voorvaderen, die in 1992 in de wijk Kogerveld woonden of verbleven, medewerking gevraagd in dit onderzoek. Het verzamelde DNA-materiaal is vorige maand naar het NFI gestuurd. Het NFI heeft vastgesteld dat één van deelnemers een verwant is van degene die DNA-sporen heeft achtergelaten in het lichaam van Milica van Doorn.

Deze uitslag heeft, in combinatie met andere onderzoeksgegevens, geleid tot de aanhouding van de verdachte. Van hem is na zijn aanhouding verplicht DNA-materiaal afgenomen. Daarvan heeft het NFI dit weekend vastgesteld dat het 100% matcht met het DNA-daderprofiel.

Verder onderzoek
De aangehouden verdachte zit vast en is in verzekering gesteld. Hij zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Later deze week zal hij worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die beslist over de voorlopige hechtenis. Politie en Openbaar Ministerie verwachten nog geruime tijd bezig te zijn met het verdere onderzoek.

Duivensport op lijst immaterieel erfgoed

De duivensport maakt voortaan deel uit van ons immaterieel erfgoed. In Nederland zijn ongeveer 17.000 mensen actief in deze sport en hobby.

De postduivensport wordt al meer dan honderd jaar in ons land beoefend. Met speciaal gefokte duiven worden wedstrijdvluchten gehouden. Daarbij gaat het om welke duif de afstand tussen de losplaats en de duiventil het snelst aflegt. Het is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat is een voorwaarde voor een plekje op de lijst van immaterieel erfgoed.

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft een zogenoemd erfgoedplan gemaakt "om het immaterieel erfgoed levend te houden en toekomst te geven".

Bij immaterieel erfgoed gaat het onder meer om sociale gewoonten, tradities, uitdrukkingen in de taal, rituelen en ambachtelijke vaardigheden. Op de lijst staan tientallen van die dingen, zoals de paardenmarkt in Vianen, Gregoriaans gezang, een hoepelmakerij en het bloemencorso in Zundert.

Duivensport op lijst immaterieel erfgoed
Duivensport op lijst immaterieel erfgoed (Foto: ANP)

Adriana Lima wil niet meer uit de kleren gaan

Drie weken na de laatste Victoria's Secret fashionshow in Shanghai, lijkt Adriana Lima aan te sturen op een vertrek bij het wereldberoemde lingeriemerk. Het Braziliaanse model, al jaren onder contract als een van de zogenaamde 'Angels', postte een bericht op Instagram, waarin ze aangeeft haar kleren alleen nog maar uit te willen trekken 'voor een hoger doel'.

De post is opmerkelijk, omdat Lima dankzij haar lucratieve contract met het merk jaarlijks miljoenen op haar bankrekening kon bijschrijven. Daarmee lijkt ze nu niet meer content te zijn.

"Ik kreeg laatst een telefoontje of ik mee wilde doen in een sexy video. Niet iets dat ik niet eerder gedaan heb, maar er is iets in mij veranderd sinds een goede vriendin van me vertelde dat ze niet blij was met haar lichaam. Dat zette me aan het denken, want ik vraag me ook telkens maar af of ik nog wel goed genoeg ben voor het werk dat ik doe. Door het beeld dat wij als modellen schetsen, kampen veel vrouwen met onzekerheid over hun lijf. Het is psychisch en fysiek niet gezond om zo te leven en daar wil ik verandering in aan brengen. Ik trek mijn kleren niet meer uit voor een leeg iets."

Hiermee lijkt Adriana een directe sneer te geven aan Victoria's Secret, dat jaarlijks miljoenen spendeert aan de modeshow waarin de modellen superstrak en afgetraind over de catwalk lopen. Oplettende fans merkten op dat het model een aantal andere Angels heeft ontvolgd, net als het account van het lingeriemerk zelf. Lima is de langstzittende Angel. Ze liep haar eerste show in 1999 en kreeg een jaar later de felbegeerde status van Angel. Haar collega Allessandra Ambrosio, eveneens Braziliaanse, maakte na de show in Shanghai bekend ermee te stoppen.

Oud-collega Angel Doutzen Kroes nam eind 2014 al afscheid van Victoria's Secret. Zij heeft inmiddels haar eigen collectie bij lingeriemerk Hunkemöller.

Adriana Lima wil niet meer uit de kleren gaan
Adriana Lima wil niet meer uit de kleren gaan (Foto: BuzzE)

Kamerlid later op zetel na verkiezingen

De beëdigingstermijn van een nieuwe Tweede Kamer of gemeenteraad na verkiezingen groeit van acht naar dertien dagen. Dat is nodig om het kiesproces beter controleerbaar te maken en mogelijke fouten op tijd te herstellen, blijkt uit een wetsvoorstel dat zondag is gepubliceerd en waar het AD over schrijft.

Ook mogen kandidaat-raadsleden straks niet meer meer werken bij een stembureau tijdens gemeenteraadsverkiezingen, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Toenmalig minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken had naar aanleiding van onregelmatigheden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar al maatregelen aangekondigd. Een van die maatregelen is dat de uitslagen van de stembureaus voor alle verkiezingen voortaan openbaar gemaakt moeten worden via internet.

Kamerlid later op zetel na verkiezingen
Kamerlid later op zetel na verkiezingen (Foto: ANP)

KNMI: Vanaf 12.00 uur weer code oranje

Nederland krijgt vanaf maandag 12.00 uur opnieuw te maken met code oranje, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Er is volgens het KNMI grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Weggebruikers wordt opgeroepen om hierop voorbereid te zijn.

Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuiden het land binnen. Als eerste zijn de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland aan de beurt. Daar geldt vanaf het middaguur code oranje.

De sneeuw trekt gedurende de middag het land over in noordelijke richting. Vanaf 14.00 uur geldt code oranje voor alle provincies, behalve de drie noordelijke.

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is code oranje vanaf 17.00 uur van kracht.

Zondag gold al vrijwel de gehele dag code oranje. De ANWB verwacht voor automobilisten een drukke ochtendspits en een zeer zware avondspits. Weggebruikers moeten oppassen voor gladheid door bevriezing, sneeuwresten en vanaf maandagmiddag dus voor verse sneeuw.

KNMI: Vanaf 12.00 uur weer code oranje
KNMI: Vanaf 12.00 uur weer code oranje (Foto: ANP)

Sakura, Blanka en andere bekenden in Street Fighter V

Capcom heeft de nieuwe personages die in seizoen 3 uitkomen voor Street Fighter V bekendgemaakt. Het zijn Sakura, Blanka, Falke, Cody, G en Sagat. Sakura komt 16 januari uit, tegelijkertijd met Street Fighter V: Arcade Edition. Van die editie is nu de introtrailer verschenen.

Sakura is nu afgestudeerd en is medewerkster geworden in een arcade. Ze wil echter de diepere betekenis van het leven ontdekken en gaat onder andere op de vuist met haar rivaal Karin en natuurlijk haar idool Ryu. Dit keer heeft Sakura meer dan alleen de lichtere varianten van Ryu's speelstijl. Haar Hadoken-energiebal gaat nu diagonaal en is daardoor een betere anti air.

Street Fighter V is uit op PlayStation 4 en pc.

YouTube-sterren in actie voor Serious Request

Zeventien bekende Nederlandse YouTubers gaan geld inzamelen voor 3FM Serious Request. Op vrijdag 22 december zijn NikkieTutorials, Cinemates, OnneDi, BeautyNezz, Furtjuh en Prankster te vinden bij het Glazen Huis op het Marktplein in Apeldoorn. Dat maakte 3FM-dj Domien Verschuuren bekend in zijn ochtendshow.

Tegen betaling krijgen fans de mogelijkheid hun favoriete YouTube-idool te ontmoeten en met hen op de foto te gaan. Andere YouTubers die hun fanbase oproepen voor een meet & greet zijn Jeroen van Holland, Jessie Maya, BENR, Gewoon Thomas, Quinsding, Vera Camilla, Stuntkabouter en Croco Jill. Kaarten voor de YouTube-fandag kosten tien euro en zijn verkrijgbaar op de website van 3FM.

3FM Serious Request begint op 18 december. Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn blijven tot en met 24 december in het Glazen Huis. De dj's draaien 24 uur per dag tegen betaling verzoeknummers zonder dat ze daarbij eten. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis, die hiermee gezinnen kan herenigen die door een ramp of oorlog zijn verscheurd.

YouTube-sterren in actie voor Serious Request
YouTube-sterren in actie voor Serious Request (Foto: BuzzE)

Drukker in treinen, rustig op de weg

WEERSOMSTANDIGHEDEN

Het is maandagochtend opvallend rustig op de weg, maar juist drukker dan normaal in de treinen. De NS denkt dat mensen vanwege de gladheid hun auto laten staan en voor het openbaar vervoer hebben gekozen.

"Mensen komen naar het station om te kijken of er een trein rijdt en gaan dan mee. Maar we hebben wel te maken met een aantal storingen en doordat er minder treinen rijden, zijn ze ook voller. Bovendien moeten mensen er in verband met de verwachte sneeuw ook echt rekening mee houden dat hun terugreis er anders uit zal gaan zien", aldus een NS-woordvoerder.

Op de weg was rond 08.30 uur de piek in de drukte al voorbij. "Normaal moeten we dan nog wel wat krijgen", aldus de ANWB. "Er waren ook minder aanrijdingen. Mensen hebben blijkbaar toch het advies opgevolgd om niet naar het werk of andere afspraken te gaan. We zijn tevreden dat mensen het advies ter harte hebben genomen. We hopen dat dit vanmiddag ook te merken is als er weer sneeuw gaat vallen."

De files ontstonden maandagochtend al vroeg. Mensen die toch de weg op gingen, hebben dat volgens de ANWB vroeger gedaan dan normaal.

Drukker in treinen, rustig op de weg
Drukker in treinen, rustig op de weg (Foto: ANP)

Luidsprekers moeten waarschuwen bij aanslagen

Op ruim negentig plaatsen in de Australische stad Melbourne worden voor de jaarwisseling luidsprekers geïnstalleerd waarmee het publiek kan worden gewaarschuwd bij calamiteiten of een terreuraanslag. Het systeem wordt op 28 december getest, heeft de overheid maandag aangekondigd.

Het luidsprekersysteem is onderdeel van een pakket maatregelen om het publiek bij grote incidenten te waarschuwen. Groepen mensen kunnen dan bijvoorbeeld worden geïnstrueerd waarheen ze kunnen vluchten. Sms-alerts en speciale radio-uitzendingen maken daar ook deel van uit, zo melden Australische media.

Een terreuraanslag afgelopen januari is mede de aanleiding voor de plaatsing van het systeem. Een man reed toen met een auto opzettelijk in op voetgangers in een winkelcentrum, waardoor zes mensen de dood vonden.

Luidsprekers moeten waarschuwen bij aanslagen
Luidsprekers moeten waarschuwen bij aanslagen (Foto: ANP)

Qatar koopt voor miljarden aan Eurofighters

Qatar heeft met het Britse defensieconcern BAE Systems een definitieve overeenkomst getekend om 24 Eurofighter Typhoon-gevechtstoestellen te kopen voor een bedrag van 5 miljard pond, omgerekend 5,7 miljard euro.

De gevechtsvliegtuigen moeten worden geleverd vanaf eind 2022. Het gaat om de grootste exportorder voor de Typhoon in tien jaar, die ervoor zal zorgen dat de productie van het vliegtuig nog jaren verzekerd zal zijn. De Eurofighter Typhoon wordt gemaakt door een consortium van BAE met onder meer Airbus.

Vorige week tekende Qatar ook al een deal om nog twaalf Franse Rafale-straaljagers te kopen, bovenop een eerdere aankoop van 24 toestellen vorig jaar. De Rafale wordt gebouwd door Dassault.

Qatar koopt voor miljarden aan Eurofighters
Qatar koopt voor miljarden aan Eurofighters (Foto: ANP)

Chinezen ontkennen spionage via LinkedIn

China ontkent dat het via sociale media als LinkedIn inlichtingen probeert te vergaren in Duitsland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking noemde de beschuldiging daarover van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV ongegrond.

De Duitse dienst maakte bekend dat de Chinezen gefingeerde profielen gebruiken om Duitse ambtenaren en politici via de sociale media te benaderen. Volgens het Bundesamt für Verfassungsschutz wilde China volgens deze methode inlichtingen inwinnen.

In negen maanden tijd zouden de Chinezen via LinkedIn circa 10.000 Duitse burgers hebben benaderd. De BfV slaagde er echter in talloze zogenaamde headhunters, consultants en denktanken te ontmaskeren als van Chinese afkomst.

Chinezen ontkennen spionage via LinkedIn
Chinezen ontkennen spionage via LinkedIn (Foto: ANP)

Ben Saddik reageert op verlies

Jamal Ben Saddik voelt zich de mentale winnaar en put kracht uit het verloop van het gevecht met Rico Verhoeven zaterdagavond in Ahoy. De reusachtige kickbokser is echter wel teleurgesteld over het uiteindelijke resultaat.

'Rico heeft het goed gedaan en ik wil hem feliciteren, maar je zag in de eerste en tweede ronde dat ik te sterk voor hem was', laat Ben Saddik weten. 'Ik heb hem vaak goed geraakt, voelde me de betere man in de ring en was sterker en sneller dan hij.'

Dat hij verloren heeft, wijt The Goliath aan zijn conditie die hem vooral in de twee laatste ronden parten leek te spelen. 'Ik ben niet gewend om de championship rounds te vechten, dus won hij het op uithoudingsvermogen. Ik heb altijd gezegd dat hij een goede atleet is en conditioneel heel sterk, dat heeft hem gered. Maar de echte vechter ben ik. De rake klappen kwamen in de eerste rondes, toen we allebei nog fit waren, vanuit mijn vuisten en hij heeft ze goed gevoeld.'

De Marokkaanse Belg beweert fysiek nergens last van te hebben. 'Ik heb geen schrammetje overgehouden aan het gevecht. Aan zijn gezicht te zien, kan hij dat niet zeggen. Ik heb de fans gegeven wat ik had beloofd: een keihard gevecht. Ik kwam niet om puntjes te pakken, maar om te vechten.'

Ben Saddik is klaar voor een rematch. 'Het staat 1-1 nu, maar Rico heeft gevoeld dat ik te sterk voor hem ben. De volgende keer zal ik beter in staat zijn om vijf rondes te vechten en dan is hij kansloos. Ik ben er klaar voor, heb nog een appeltje met hem te schillen.' De kickbokser kreeg kritiek te verduren omdat hij de ring vrijwel direct verliet na het gevecht, maar volgens zijn manager heeft hij Verhoeven wel degelijk gefeliciteerd. 'Ze gaven elkaar een boks, verder had Jamal geen puf meer.'


Bloemen schrijft geschiedenis met fenomenaal wereldrecord 5 kilometer

Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Salt Lake City geschiedenis geschreven. De 31-jarige in Nederland geboren Canadees reed een werkelijk fenomenale rit op de vijf kilometer en schaatste Sven Kramer's tien jaar oude wereldrecord aan gort.

Op 17 november 2007 reed Kramer in Salt Lake misschien wel zijn beste race ooit. Enrico Fabris had een week eerder in Calgary zijn wereldrecord afgepakt en dat liet hij niet zomaar gebeuren. Met 6:03,32 zette de Nederlander een tijd neer die erg lang zou blijven staan en zelfs nauwelijks écht bedreigd werd.

Tot zondagavond, toen Bloemen op het ijs verscheen. De Canadees begon net als Kramer destijds met rondjes in de 28 seconden, maar was wel iets langzamer. Dat veranderde in de laatste vier ronden: Kramer ging in 2007 de 29'ers in, maar Bloemen bleef daaronder en reed naar een geweldige eindtijd van 6:01,86 minuten. Kramer's laatste wereldrecord ging er zo na 3676 dagen aan, slechts vijftien wereldrecords hebben bij de mannen ooit langer gestaan dan dat van de Nederlander.

Kramer was in Salt Lake afwezig, waardoor de Duitsers Patrick Beckert en Moritz Geisreiter het podium konden beklimmen. De twee reden tegen elkaar naar 6:07,02 en 6:07,31, waarmee ze beiden onder het Duits record doken en plek vijf en zeven innamen op de eeuwige wereldranglijst. Met 6:07,50 en 6:07,61 waren ook de Italiaan Nicola Tumolero en de Noor Sverre Lunde Pedersen indrukwekkend snel, goed voor de negende en tiende plek op de ranglijst aller tijden. 

Bloemen schrijft geschiedenis met fenomenaal wereldrecord 5 kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)
Bloemen schrijft geschiedenis met fenomenaal wereldrecord 5 kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)

Politie Berlijn vindt honderden kogels

De forse hoeveelheid munitie die in de buurt van de kerstmarkt en een moskee bij Slot Charlottenburg in Berlijn werd gevonden, heeft geen link met een aanslag of terrorisme. Dat meldt de politie.

Een man vond de tas met circa tweehonderd kogels bij toeval in een parkeergarage, berichtte dagblad Bild. Hij waarschuwde vervolgens de politie. Agenten zochten in de omgeving naar wapens of andere munitievoorraden. Die werden niet aangetroffen.

Onderzoek moet uitwijzen wat de herkomst is van de kogels. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er een terroristische aanslag op handen was. Dat de munitie in de buurt van de kerstmarkt en een moskee lag, was volgens de politie "toeval".

Bijna een jaar geleden werd Berlijn opgeschrikt door een aanslag op een kerstmarkt. Er vielen twaalf doden en 48 gewonden toen een Tunesiër met een truck inreed op bezoekers. De vele kerstmarkten in het land zijn omgeven met strenge veiligheidsmaatregelen.

Politie Berlijn vindt honderden kogels
Politie Berlijn vindt honderden kogels (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 11 december [gesloten]

Vandaag gaat het over Dragon Quest Heroes II

Dragon Quest Heroes II is de tweede poging van Koei Tecmo om een goede mix te maken tussen Dragon Quest en Dynasty Warriors (Musou). Het eerste deel liet veel te wensen over. Gelukkig biedt Heroes IIeen mooi JRPG-achtig avontuur.

Dragon Quest II

Vandaag mogen wij Dragon Quest II voor de PlayStation 4 weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Op welk systeem heeft Kensuke Dragon Quest Heroes II gereviewed voor FOK!?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door ???


Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.