Bloemen schrijft geschiedenis met fenomenaal wereldrecord 5 kilometer

Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Salt Lake City geschiedenis geschreven. De 31-jarige in Nederland geboren Canadees reed een werkelijk fenomenale rit op de vijf kilometer en schaatste Sven Kramer's tien jaar oude wereldrecord aan gort.

Op 17 november 2007 reed Kramer in Salt Lake misschien wel zijn beste race ooit. Enrico Fabris had een week eerder in Calgary zijn wereldrecord afgepakt en dat liet hij niet zomaar gebeuren. Met 6:03,32 zette de Nederlander een tijd neer die erg lang zou blijven staan en zelfs nauwelijks écht bedreigd werd.

Tot zondagavond, toen Bloemen op het ijs verscheen. De Canadees begon net als Kramer destijds met rondjes in de 28 seconden, maar was wel iets langzamer. Dat veranderde in de laatste vier ronden: Kramer ging in 2007 de 29'ers in, maar Bloemen bleef daaronder en reed naar een geweldige eindtijd van 6:01,86 minuten. Kramer's laatste wereldrecord ging er zo na 3676 dagen aan, slechts vijftien wereldrecords hebben bij de mannen ooit langer gestaan dan dat van de Nederlander.

Kramer was in Salt Lake afwezig, waardoor de Duitsers Patrick Beckert en Moritz Geisreiter het podium konden beklimmen. De twee reden tegen elkaar naar 6:07,02 en 6:07,31, waarmee ze beiden onder het Duits record doken en plek vijf en zeven innamen op de eeuwige wereldranglijst. Met 6:07,50 en 6:07,61 waren ook de Italiaan Nicola Tumolero en de Noor Sverre Lunde Pedersen indrukwekkend snel, goed voor de negende en tiende plek op de ranglijst aller tijden. 

Bloemen schrijft geschiedenis met fenomenaal wereldrecord 5 kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)
Bloemen schrijft geschiedenis met fenomenaal wereldrecord 5 kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)