FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 december 2017

Dortmund pakt eerste competitiezege sinds eind september

Borussia Dortmund weet eindelijk weer wat winnen is. De geplaagde club zette 1. FSV Mainz 05 dinsdagavond opzij in de Bundesliga.

Onder leiding van Peter Bosz begon Dortmund nog zo sterk aan het seizoen, maar na een dramatische reeks moest Bosz zondag zijn spullen pakken. Hij werd opgevolgd door Peter Stöger, die onlangs aan de kant werd gezet bij 1. FC Köln. Wat Bosz al weken niet lukte, wist Stöger in zijn eerste wedstrijd wel voor elkaar te krijgen; winnen.

Borussia Dortmund had in de eerste helft moeite om voor veel dreiging te zorgen. De eerste goede kans was zelfs voor Mainz, de nummer veertien van Duitsland. Suat Serdar knalde vanaf de rand van het strafschopgebied op de paal en even later ging een inzet van diezelfde Serdar maar net over het doel.

De enige goede Dortmund-kans voor rust was voor Pierre-Emerick Aubameyang. Hij mikte net naast. Tien minuten na rust was het wel raak voor de bezoekers. Sokratis Papastathopolous scoorde uit een rebound, nadat Ömer Toprak met een kopbal de paal raakte. In de slotminuten besliste Shinji Kagawa het duel met de 0-2.

Na zestien competitieduels staat BVB op 25 punten, tien minder dan koploper Bayern München. De Rekordmeister komt bovendien woensdag nog in actie tegen hekkensluiter Köln (thuis).

Franse handbalsters in halve finale WK tegen Zweden

Nadat eerder de Zweedse handbalsters zich hebben geplaatst voor de halve finales is het ook de handbalsters uit Frankrijk gelukt om een plaats bij de laatste vier te bemachtigen. Frankrijk wonnen hun halve finale met 25-22 van Montenegro.

Frankrijk zou in de rust in de rust al een gaatje slaan van twee doelpunten (12-10) tegen de handbalsters uit Montenegro. Frankrijk bouwde de voorsprong na rust gestaag uit naar een verschil van zes punten verschil. In de laatste minuten van de wedstrijd kwam Montenegro nog wat terug, maar de zege van Frankrijk kwam nooit meer in gevaar.

Woensdag komt Nederland in actie tegen Tsjechië om 17.30. Later op de dag staan ook Noorwegen en Rusland tegenover elkaar.

'Trumps aanval op Gillibrand gemeen'

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, heeft de Twitteraanval van Donald Trump op senator Kirsten Gillibrand afgeserveerd als smerig en onbeschoft. "Die tweet was gemeen, onbehoorlijk voor een president", aldus Schumer. Gillibrand riep Trump op ontslag te nemen als president wegens alle beschuldigingen over diens seksuele misdragingen.

Trump veegde via zijn favoriete communicatiekanaal de vloer aan met de Democratische senator uit New York. "Lichtgewicht Kirsten Gillibrand, een absoluut sloofje voor Chuck Schumer en iemand die nog niet zo heel lang geleden naar mijn kantoor zou komen om te 'smeken' om een campagnebijdrage (en daar alles voor zou willen doen), staat nu in de ring om te vechten tegen Trump", aldus de presidentiële reactie.

Nieuw seizoen Homeland vanaf februari

Het voorlaatste, zevende seizoen van Homeland, gaat over twee maanden in première. Op zondag 11 februari wordt de eerste aflevering van het nieuwe seizoen uitgezonden in de Verenigde Staten, maakte zender Showtime dinsdag bekend.

Het zesde seizoen van de serie speelde zich af in New York, waar Carrie Mathison (Claire Danes) werkt voor een hulporganiatie voor Amerikaanse moslims. In seizoen zeven gaat ze terug naar Washington om bij haar zus Maggie (Amy Hargreaves) in te trekken.

Naast Danes en Elizabeth Marvel, die de rol van president Elizabeth Keane vertokt, zijn ook Mandy Patinkin, Maury Sterling en Jake Weber weer te zien. Nieuw in dit seizoen zijn Costa Ronin, bekend van Red Dog en The Americans, en Morgan Spector (Boardwalk Empire).

De hitserie, die in Nederland sinds 2012 door BNN wordt uitgezonden, werd bekroond met talloze prijzen, waaronder Golden Globes en Emmy's. Wanneer het zevende seizoen in Nederland te zien is, is niet bekend.

Nieuw seizoen Homeland in februari te zien
Nieuw seizoen Homeland vanaf februari (Foto: BuzzE)

Uitslag PEC Zwolle - AZ

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen de nummers twee en vier van de ranglijst, AZ ging op bezoek bij PEC Zwolle. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, mede doordat PEC vlak voor tijd nog een penalty mistte.

PEC Zwolle

1 - 1

AZ

 32' Ondaan    34' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Marcellis, Saymak, (PEC Zwolle), Til, S.Wuytens, Midtsjö, Hatzidiakos, Seuntjens, (AZ)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.875
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: v.Polen mist pen.(88)
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Dekker
Marcellis
v.Polen
Thomas
E.Bakker (Marinus/86)
Saymak
Namli
Ondaan (Parzyszek/90)
Mokhtar
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
v.Overeem (Seuntjens/63)

Brexitakkoord 'razende race tegen de klok'

Het wordt een "razende race tegen de klok" om afspraken over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tijdig vast te leggen. Daarvoor resteren nog maar tien maanden, schrijft EU-president Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief aan de regeringsleiders voor hun top in Brussel deze week.

De regeringsleiders geven naar verwachting vrijdag groen licht voor die volgende fase, nu er een principe-akkoord ligt over de scheidingsvoorwaarden. De Britse brexitminister David Davis zei eerder dat dit akkoord niet bindend is, maar gaf dinsdag aan het zo snel mogelijk in juridische vorm te willen gieten. EU-onderhandelaar Michel Barnier zei dinsdag dat de Britten niet mogen terugkrabbelen. Hij kan komende maand een eerste versie van het uittredingsverdrag presenteren.

Over een handelsverdrag na het Britse vertrek in maart 2019 zei de Fransman "geen mogelijkheid" te zien om dat voor die tijd te sluiten. Waarschijnlijk gaan in januari de gesprekken van start over een overgangsperiode waarin EU-wetgeving blijft gelden voor de Britten. Londen heeft geopperd die twee jaar te laten duren. Barnier zei dat er volgend jaar oktober een verdragstekst zou kunnen liggen over zo'n overgangsfase.

Tusk benadrukt in zijn brief dat eenheid bij de resterende 27 EU-landen een noodzakelijke voorwaarde is voor een ordelijk Brits vertrek. De deadline van oktober is gesteld omdat de diverse parlementen zich nog moeten uitspreken over de verdragen over de uittreding en een eventuele overgangsfase.

Brexitakkoord 'razende race tegen de klok'
Brexitakkoord 'razende race tegen de klok' (Foto: ANP)

Tweede Kamer achter verlengen missie Mali

De Tweede Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali met een jaar. Dat is dinsdag definitief duidelijk geworden tijdens het debat over de inzet van de Nederlandse militairen in het Afrikaanse land. In Mali zijn ongeveer 250 Nederlandse blauwhelmen actief.

Eerder waren er veel zorgen over de veiligheid van de militairen. Na het dodelijke mortierongeluk van vorig jaar in Mali verscheen een vernietigend rapport over de ondeugdelijke munitie en de medische hulp.

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft deze zorgen bij de meeste partijen grotendeels kunnen wegnemen. Zo lieten VVD, GroenLinks, D66, CDA, 50 PLUS, ChristenUnie, SGP en de PvdA weten dat zij na toezeggingen over onder meer tijdige medische evacuatie per helikopter instemmen met de verlenging.

Minusma
SP, PVV, DENK en de Partij voor de Dieren (PvdD) staan niet achter de verlenging van de bijdrage aan Minusma. Sadet Karabulut (SP) en Femke Merel Arissen (PvdD) vinden de tijd sinds het verschijnen van het rapport te kort om te kunnen overzien of alle problemen daadwerkelijk zijn opgelost. Arissen ziet bovendien een vicieuze cirkel van geweld in Mali en denkt niet dat de missie dit kan verhelpen, terwijl ook volgens Karabulut de veiligheidssituatie verslechtert. Forum voor Democratie was niet aanwezig.

Minister Bijleveld benadrukt dat ze de uitzending voelt als een zware verantwoordelijkheid, maar dat ze voldoende vertrouwen heeft om de mannen en vrouwen op pad te sturen. Ze herhaalde dat er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Resolute Support
De Tweede Kamer steunt ook de verlenging met een jaar van de bijdrage aan de missie Resolute Support in Afghanistan. De missie moet bijdragen aan de opbouw van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Ook hier klonken kritische geluiden van onder meer SP, PVV en DENK, die de verlenging niet steunen. Kamerlid Raymond de Roon van de PVV zei dat de balans van vijftien jaar hulp aan Afghanistan negatief is en dat de Taliban terrein winnen.

Tweede Kamer achter verlengen missie Mali
Tweede Kamer achter verlengen missie Mali (Foto: ANP)

Kamer verontrust over misbruik in sport

De Tweede Kamer is verontrust over de seksuele misstanden in de sport, waarover dinsdag een kritisch rapport is verschenen. Een ruime meerderheid vroeg een debat met sportminister Bruno Bruins.

Het verzoek voor overleg kwam van D66-Kamerlid Antje Diertens. Ze zegt geschrokken te zijn van de conclusies van het rapport, met name over misbruik van kinderen onder de zestien jaar. "Voor sporters die dit meemaken, met name voor kinderen, zijn de gevolgen niet te overzien. Ze houden er hun leven lang last van."

Diertens wil ook een gesprek van de Kamer met de commissie die het onderzoek uitvoerde, sportkoepel NOC*NSF, sportclubs en andere betrokkenen om te kijken met welke "concrete, werkbare" maatregelen het probleem kan worden aangepakt. "Ook de politiek moet hier verantwoordelijkheid nemen. De overheid moet beter samenwerken met de sportwereld."

Kamer verontrust over misbruik in sport
Kamer verontrust over misbruik in sport (Foto: ANP)

Europese databanken aan elkaar geknoopt

Doordat Europese databanken niet aan elkaar zijn gekoppeld, kunnen terroristen en zware criminelen ongezien de EU inglippen of onder de radar blijven. De Europese Commissie stelt daarom voor de computersystemen zo te verbinden dat politie- en grensdiensten met één blik op het scherm alle beschikbare informatie krijgen.

In zo'n Europees zoekportaal moeten bijvoorbeeld iemands strafblad, visa, gezichtsscan of vingerafdrukken met een klik opduiken, zodat mensen die een dreiging vormen sneller worden opgemerkt. Dat moet ook een einde maken aan identiteitsfraude door niet-EU-burgers.

Het voorstel leidt niet tot meer datavergaring en de strengste privacyregels zijn van toepassing, verzekert het dagelijks EU-bestuur. "Snelheid telt als het gaat om het beschermen van onze burgers tegen terrorisme en het redden van levens", zegt vicevoorzitter Frans Timmermans.

Het technische werk is in handen van het IT-agentschap EU-lisa in Estland. De commissie maant de lidstaten en het Europees Parlement de benodigde wetgeving voor eind 2018 af te ronden.

Europese databanken aan elkaar geknoopt
Europese databanken aan elkaar geknoopt (Foto: ANP)

'Algemeen kiesrecht mijlpaal democratie'

Het besluit dat voortaan alle mannen mochten stemmen en uiteindelijk ook vrouwen was een mijlpaal in onze democratie. Dat zei de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, dinsdag bij de herdenking van honderd jaar algemeen kiesrecht.

Precies een eeuw geleden werd de Grondwet gewijzigd. Het stemrecht gold voortaan voor alle mannen en voortaan mochten ook vrouwen worden gekozen (passief stemrecht). De vernieuwing van 1917 maakte het ook mogelijk dat vrouwen een paar jaar later zelf ook naar de stembus konden (actief kiesrecht).

Volgens Broekers-Knol staat ook nu, honderd jaar later, het kiesrecht in de belangstelling. "Het blijft onmiskenbaar een actueel onderwerp."

Onlangs kregen de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba nog invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Ook is er een discussie over het verlagen van de leeftijdsgrens voor het kiesrecht, die nu op 18 jaar ligt. Verder zijn er wensen voor een kiesdrempel, om zo te kleine partijen en versnippering van het parlement te voorkomen.

'Algemeen kiesrecht mijlpaal democratie'
'Algemeen kiesrecht mijlpaal democratie' (Foto: ANP)

Verdachte van dood Milica langer vast

De 47-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Milica van Doorn in Zaandam, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft dat dinsdag besloten, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten.

De verdachte werd zaterdag gearresteerd na een DNA-verwantschapsonderzoek onder mannen met een Turkse achtergrond in een wijk in Zaandam. Zelf weigerde de man hieraan mee te werken, maar een familielid deed dat wel. Het profiel leidde naar de verdachte, die nog in Zaandam woont.

Van Doorn werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in de wijk Kogerveld. Ze bleek verkracht en vermoord.

Volgende week woensdag besluit de rechtbank of de voorlopige hechtenis van de verdachte wordt verlengd.

Verdachte van dood Milica langer vast
Verdachte van dood Milica langer vast (Foto: ANP)

EU-commissaris kwaad over migratienota Tusk

De conclusie van EU-president Donald Tusk dat de verplichte verdeling van asielzoekers uit Griekenland en Italië over Europa niet effectief is gebleken, is onacceptabel en anti-Europees, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dinsdag in Straatsburg. "Daarmee ontkent hij al het werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan."

Tusk stelt in een discussienota dat de (tijdelijke) verdelingsplicht voor grote verdeeldheid heeft gezorgd, verwijzend naar het verzet van onder meer Hongarije en Polen om mensen op te nemen. De regeringsleiders praten donderdag tijdens het diner op een top in Brussel over een permanent spreidingsmechanisme, maar hoeven nog geen besluiten te nemen.

Lidstaten namen de afgelopen twee jaar ruim 30.000 asielzoekers over van de 'frontlijnstaten' Griekenland en Italië. "Deze paper ondermijnt een van de belangrijkste principes van het Europese project: het principe van solidariteit", aldus Avramopoulos. "De rol van de voorzitter van de Europese Raad is het verdedigen van de Europese eenheid en principes. Europa kan niet bestaan zonder solidariteit."

EU-commissaris kwaad over migratienota Tusk
EU-commissaris kwaad over migratienota Tusk (Foto: ANP)

Facebook gaat lokaal belasting betalen

Facebook gaat zijn belastingstructuur aanpassen zodat het technologiebedrijf voortaan lokaal belasting gaat betalen in landen waar inkomsten worden behaald in plaats van het doorsluizen van geld naar zijn Ierse internationale hoofdkantoor.

De belastingen zullen worden betaald in de landen waar Facebook een kantoor heeft. Het bedrijf spreekt van een lokale verkoopstructuur waarbij verkochte advertenties de boeken in gaan als inkomsten in het betreffende land en dus belast kunnen worden. Facebook stelt dat het daarmee meer transparantie wil bieden over zijn belastingen aan de autoriteiten. De maatregel moet medio 2019 ingevoerd zijn, aldus financieel directeur David Wehner van Facebook.

Facebook ligt net als andere grote techbedrijven als Apple, Amazon en Google onder vuur van bijvoorbeeld de Europese Commissie omdat ze belastingen zouden ontwijken. Zo heeft Brussel Ierland bevolen om ruim 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple.

De maatregel zal gelden voor landen als bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Nederland. In Groot-Brittannië en Australië heeft Facebook al een structuur waarbij lokaal belastingen worden betaald. Het internationale hoofdkantoor van 's werelds meest populaire sociale netwerksite staat in Dublin, terwijl het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd in het Californische Menlo Park.

Facebook gaat lokaal belasting betalen
Facebook gaat lokaal belasting betalen (Foto: ANP)

Verhaegh schrijft geschiedenis in Bundesliga

Paul Verhaegh heeft in de competitiewedstrijd van VfL Wolfsburg tegen RB Leipzig een bijzonder record op zijn naam geschreven. Wolfsburg speelde voor eigen publiek met 1-1 gelijk en de treffer van Die Wölfe werd gemaakt door Verhaegh. De Nederlander benutte na een kwartier een strafschop. Hij is de eerste veldspeler in de geschiedenis van de Bundesliga die zestien goals op rij vanaf elf meter maakt.

Verhaegh droeg in de Eredivisie het shirt van Vitesse, waarna hij in 2010 overstapte naar FC Augsburg. Met die club promoveerde de 34-jarige verdediger in zijn eerste jaar naar de Bundesliga. Sinds afgelopen zomer speelt Verhaegh voor Wolfsburg.

In totaal staat Paul Verhaegh nu op twintig doelpunten op het hoogste niveau van Duitsland, waarvan negentien namens Augsburg. De routinier heeft drie interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam staan.

OM eist cel voor SyriŽr die kinderen meenam

Een Syriër die zijn drie jonge kinderen in mei zonder toestemming van de moeder vanuit Enschede meenam naar het buitenland, verdient volgens het Openbaar Ministerie celstraf. De 35-jarige man die voor zijn arrestatie in Slagharen woonde, hoorde dinsdag twintig maanden gevangenis waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De vermissing van de kinderen kreeg grote aandacht. De politie maakte foto's openbaar van de kinderen, die op dat moment twee, vier en vijf jaar waren. Ook tv-programma Opsporing Verzocht vroeg aandacht voor de zaak.

De Syriër had nadat hij en zijn vrouw waren gescheiden een omgangsregeling met zijn kinderen. Hij nam de kleintjes mee tijdens een bezoek in de woning in Enschede waar ze met hun moeder woonden. Zij was even weg. Toen ze terugkwam waren haar ex-partner en haar kinderen verdwenen.

Kinderen terug naar moeder

Elf dagen later werden ze in Hongarije, voor de grens met Roemenië, door de douane uit een trein gehaald omdat ze zich niet konden legitimeren. Toen bleek dat de Syriër en zijn kinderen gesignaleerd stonden. De kinderen werden teruggebracht naar hun moeder, hun vader zit sindsdien vast.

"De kinderen zijn abrupt uit hun vertrouwde omgeving gerukt en weggehaald bij hun moeder", oordeelt de officier van justitie. "Onvoorbereid gingen ze op reis en legden ze vele kilometers af in heel onprettige omstandigheden." De aanklager neemt het de man kwalijk dat hij dit zijn kinderen en hun moeder heeft aangedaan.

Justitie wil na de celstraf een proeftijd van drie jaar. In die tijd mag de man wat het OM betreft geen contact zoeken met zijn kinderen. Zijn ouderlijke gezag is hij al kwijtgeraakt in een civiele procedure.

OM eist cel voor Syriër die kinderen meenam
OM eist cel voor Syriër die kinderen meenam (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - FC Twente

Gertjan Verbeek heeft eindelijk zijn eerste overwinning als trainer van FC Twente binnen. In Breda werd naaste concurrent NAC in een spectaculaire wedstrijd met 1-2 verslagen. 

De Tukkers verlaten de laatste plaats in de Eredivisie en staan nu vijftiende met dertien punten uit zestien wedstrijden. NAC zakt een plekje en staat zestiende, met hetzelfde puntenaantal als Twente. Roda JC is met elf punten de nieuwe hekkensluiter. 

NAC Breda

1 - 2

FC Twente

 59' Bijen (e.d.)    48' Assaidi
 61' Assaidi
 
 Gele kaart: Meijers, Nijholt, (NAC Breda), Hooiveld,Holla, Assaidi, Cuevas, (FC Twente)
 Rode kaart: Bertrams (90+5) (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17589
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Meijers
Marí
Angelino
Nijholt (Enevoldsen/76)
Vloet
García
Korte (Fernandes/70)
Ambrose
El Allouchi (Birighitti/90+7)
  Drommel
Ter Avest
Bijen
Thesker
Hooiveld
Cuevas
Holla
F.Jensen (Liendl/80)
Lam
Assaidi (Kvasina/90+4)
Boere (Slagveer/90+2)

Explosie in Oostenrijk drijft gasprijs omhoog

Na een explosie en brand dinsdag in een groot Oostenrijks gascomplex zijn de prijzen van aardgas in Europa fors gestegen. Italië heeft onmiddellijk melding van mogelijke problemen in de gasvoorziening, omdat het land Russische aardgas gebruikt dat wordt ingevoerd via het getroffen gascomplex van Gas Connect Austria in het Oostenrijkse Baumgarten an der March, vlakbij de Slowaakse grens.

Bij de explosie viel een dode en raakte een ander zwaar gewond. Twintig anderen liepen lichte verwondingen op. De oorzaak is volgens de autoriteiten technisch en heeft niets met terrorisme te maken. De klap en de vlammenzee waren enorm en circa vijftig omwonenden werden voor enige tijd geëvacueerd. Oostenrijkse media meldden dat de gasvoorziening in de Alpenrepubliek zelf niet in het geding is.

Maar in Europa stegen de gasprijzen dinsdag als gevolg van de vrees dat de explosie de infrastructuur voor de gasleveranties zwaar heeft beschadigd.

Explosie in Oostenrijk drijft gasprijs omhoog
Explosie in Oostenrijk drijft gasprijs omhoog (Foto: ANP)

Zweedse handbalsters naar halve finale WK

De Zweedse handbalsters hebben zich geplaatst voor de halve finale van het WK handbal in Duitsland. In Leipzig won de Zweedse ploeg met 26-23 van Denemarken.

Zweden stond bij de rust met 13-11 voor tegen de Deense handblasters. In het begin van de tweede helft zouden de handbalsters uit Zweden uitlopen naar een verschil van zeven doelpunten. De Deense dames gaven niet op en met nog vijf minuten hadden ze het verschil weer terug gebracht tot twee doelpunten, maar verder zouden ze niet geraken. Hanna Blomstrand was met zeven treffers het meest succesvol aan Zweedse kant.

Zweden treft in de halve finale, die vrijdag plaatsvindt in Hamburg, de winnaar van de andere kwartfinale: Frankrijk - Montenegro. Deze wedstrijd wordt dinsdagavond om 20.30 gespeeld.

Nederland neemt het woensdag voor een plek bij de laatste vier op tegen Tsjechië. Die wedstrijd begint om 17.30 en zal uitgezonden worden op Ziggo sport.

Cocu: "Het is aan anderen om zijn rol nu in te vullen"

Jürgen Locadia staat een aantal weken aan de kant bij PSV met een hamstringblessure. Een aderlating stelt Phillip Cocu.

De spits liep in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Ajax al vroeg de blessure op en daardoor is hij enkele weken uitgeschakeld. "Dat is een aderlating, maar geen excuus", vertelt Cocu op de officiële clubwebsite van PSV"We hebben een brede selectie. Het is aan anderen om zijn rol nu in te vullen."

PSV kreeg zondagmiddag een stevige tik tegen Ajax, maar de ploeg heeft niet lang om daarvan te herstellen aangezien woensdag de wedstrijd tegen FC Groningen al op het programma staat. "We zijn snel bij elkaar gekomen om ons op Groningen te richten. We hebben tegen Ajax niet ons ware gezicht laten zien. We hebben de wedstrijd direct teruggekeken, snel afgesloten en ons gericht op FC Groningen."

Cocu weet dat PSV het traditioneel lastig heeft in Groningen. "Het is een ploeg met technisch vaardige spelers. Wellicht spelen zij ook met iets minder druk, maar ik wil laten zien dat wij geleerd hebben van het duel met Ajax. We moeten meer laten zien dan in Amsterdam."

Snookeraar Cao pot maximum break op Scottish Open

Snookeraar Cao Yupeng heeft dinsdag een 147 maximum gepot op het Scottish Open snooker in Glasgow. De 27-jarige Chinees, nummer 67 van de wereld, maakte alle rode ballen in combinatie met zwart en speelde daarna alle kleuren weg in het derde frame van zijn wedstrijd in de eerste ronde tegen Andrew Higginson. Hij maakte ook nog breaks van 72, 56 en 64 waarmee hij de partij met 4-0 zou winnen.

Voor Cao was het zijn eerste 147 in zijn carrière. Mocht niemand deze week op het Scottish Open verder een maximum break maken levert het de Chinees 25.000 euro op. Het was de 134e maximumbreak in de snookergeschiedenis, de derde van het seizoen.

Snookeraar Cao pot maximum break op Scottish Open (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: terug naar de moderne tijd

Decemberregen is geen zegen.

Goeiedag!

Ik ben ook weer terug op aarde. Collega Monique nam gisteren de honneurs waar, want ik was inderdaad aan het buiten spelen.   Zo'n gelegenheid als gisteren krijg je namelijk niet vaak in ons land. En dat nog twee keer na elkaar. Wat was er nou aan de hand? Zowel zondag als maandag trokken er twee depressies net ten zuiden of net over ons land, maar op een zodanige manier dat vooral de koude lucht het won. Helaas kwam een deel van ons land gisteren in de zogenoemde 'warme sector' terecht dat er ook regen en ijsregen viel. IJzel is vooralsnog nergens voorgekomen. In Maastricht was het gewoon 7 graden. En weet je wat ook opviel? Het was nergens serieus aan het vriezen. Het was echt kantjeboord, maar door de intensiteit en de diepte van de lagedruk bleef de lucht voldoende koud om de neerslag in een groot deel van het land als sneeuw te blijven laten vallen. Vaak sneeuwde het bij -0,1 tot + 0,1. Een heel bijzondere situatie. Ik heb er echt even van genoten. Ik ben zelf niet echt een winterliefhebber, maar situaties als gisteren vind ik prachtig. Droge vorst met zon dat is het weertype waar ik een broertje dood aan heb, maar dat zullen de schaatsliefhebbers niet zo waarderen denk ik.   Zo'n lagedruk zoals dat we de laatste dagen zagen komt maar heel zelden voor. De grootste hoeveelheid sneeuw werd op de Veluwe gemeten en bedroeg zo'n 40 cm. Daar lag echter al sneeuw van het weekend.  In een brede strook over het midden en westen, dus lager gelegen viel er 7 tot 18 cm sneeuw. In ieder geval hoeveelheden die we misschien de komende jaren niet meer meemaken, gezien de laatste winters. Toch kan het dus nog best voorkomen zoals we zien.

Terug naar het heden. De temperaturen begonnen wel op te lopen, maar het ging langzaam. Er lag zoveel sneeuw dat het kwik toch moeite had. De zon scheen vandaag ook op veel plaatsen, maar er vielen ook enkele felle winterse buien. Daarbij kwam ook onweer voor. Aan zee werd het toch al 6 graden, terwijl het in het binnenland nog maar een graad of 3 werd. In een bui lager. 

En dan is het komende nacht uitkijken voor gladheid door opvriezing en sneeuwresten.

Maar ja, dan morgen. Dat is dan weer een heel ander plaatje. Eigenlijk iets wat volkomen normaal is geworden voor de winters in ons land. Bewolkt en af en toe regen. Met name in de ochtend en in de avond kan het even flink doorregenen. Zodoende smelt de sneeuw snel weg. Al kan er zeker in het diepe binnenland nog even wat nat gevlok te zien zijn. De maxima komen uit tusen de 4 in het oosten en 6 a 7 in het westen. Het gaat daarbij ook flink waaien, tot stormachtig aan de kust. In het binnenland tot vrij krachtig of krachtig uit zuid-zuidwest.

En dan de dagen erna? Moah, wel even genoeg tekst voor vandaag. Morgen méér over de rest van de week.  

Fijne avond.  

Nederland
 

Sneeuw bij Stephan (Foto: Stephan5)
Ook als weerman moet ik nog even een plaatje van de sneeuw laten zien. Op dat moment begon het echt intensief te sneeuwen. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Macron: bezig klimaatstrijd te verliezen

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak voor tal van wereldleiders en topmensen uit het bedrijfsleven gezegd dat de wereld bezig is de strijd tegen klimaatverandering te verliezen. "We gaan niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen", zei Macron tijdens de 'One Planet Summit' in Parijs.

Macron probeert de bereidheid aan te wakkeren om meer te doen tegen de opwarming van de aarde. Die heeft een knauw gekregen doordat president Donald Trump de VS heeft teruggetrokken uit het klimaatakkoord dat twee jaar geleden in de Franse hoofdstad werd gesloten.

Afgesproken werd toen de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Dat gaat met de plannen die er nu liggen niet lukken. Die duiden op zeker drie graden warmer. "Dat lijkt niet op wat we ons hebben voorgenomen".

Kerry geeft hoop

John Kerry gaf Macron hoop op verbetering. De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de VS de bestaande klimaatdoelstellingen kunnen halen ondanks Trump. Hij wees op de betrokkenheid van Amerikaanse staten en bedrijven bij de problematiek. "Het zal moeilijker zijn maar het betekent niet dat we het niet gaan redden".

Op uitnodiging van Macron vergaderden dinsdag meer dan vijftig staatshoofden en regeringsleiders, talrijke toonaangevende zakenlieden en milieudeskundigen over de aanpak van klimaatverandering. Uit ruim honderd landen kwam een delegatie naar Parijs. De centrale vraag was hoe ondernemingen en investeerders aan boord kunnen worden getrokken voor de bescherming van het klimaat door onder meer de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen.

Macron: bezig klimaatstrijd te verliezen
Macron: bezig klimaatstrijd te verliezen (Foto: ANP)

Labyad: "Ik wil naar een topclub"

Zakaria Labyad zet zijn zinnen op een transfer naar een Nederlandse topclub en wil daarna graag weer in het buitenland aan de slag.

De aanvallende middenvelder stond tussen 2012 tot 2016 onder contract bij Sporting Portugal en speelde in die periode ook voor Vitesse en Fulham. Sinds begin dit jaar speelt de Marokkaan voor FC Utrecht. 

"Ik wil absoluut nog een keer naar het buitenland. Dat wil ik zeker. Een mooie club in een mooie competitie. Maar ik wil eerst nog wel een stap maken in Nederland, naar een topclub", vertelt Labyad bij Bij Andy in de auto van NUsport. 

"Ik kan niet veel verklappen… Maar er gaat misschien wel wat gebeuren", vervolgt de vijfvoudig Marokkaans international. "In de winterstop? Dat ligt er aan. FC Utrecht heeft me de kans gegeven. Ik wil nu een volgende stap maken, zonder gevechten. Toen ik bij Utrecht kwam, heb ik duidelijk aangegeven dat ik het als een tussenstation zie, naar de top van Nederland. Dat weet de trainer ook van mij. Misschien wel PSV... Waarom niet? Ik ben daar opgegroeid."

'Nibali kiest voor Tour de France en slaat Giro over'

Volgens Italiaanse media kiest Vicenzo Nibali ervoor om de Giro d'Italia niet te rijden. De Italiaan van Bahrein-Merida, tweevoudig winnaar van de Giro, kiest in eerste instantie voor de Tour de France en zou ook later deelnemen aan de Vuelta a España.

Nibali reed dit jaar wel de Ronde van Italië. De 33-jarige ronderenner van Bahrein-Merida werd in de honderdste editie van de Giro d'Italia derde op veertig seconden achterstand van de Nederlander Tom Dumoulin.

In 2012, 2014 en 2015 koos de Italiaan er ook voor om de Ronde van Italië niet te rijden en de keuze pakte goed uit. In 2014 pakte Nibali de eindzege in de Tour de France, in 2012 wist hij op het podium te komen achter Bradley Wiggins en Chris Froome.

Leeuw doodt leeuwin in Burgers' Zoo Arnhem

In Burgers' Zoo in Arnhem heeft een leeuw een leeuwin aangevallen en gedood. Voor de ogen van dierentuinbezoekers liep hij dinsdagmiddag achter de leeuwin aan waarna een gevecht tussen de roofdieren plaatsvond. "Een ongelukkige samenloop van omstandigheden", aldus een woordvoerster van het park.

Een gevecht met dodelijke afloop bij leeuwen komt niet vaak voor. In dit geval liepen ze achter elkaar aan en is een gevecht ontstaan waarbij het tienjarige vrouwtje de meeste klappen kreeg. Het mannetje is iets jonger. Ze zijn geen familie van elkaar.

Bezoekers die het zagen gebeuren, werden in de dierentuin opgevangen. Het leeuwenverblijf, een soort grot, bood onderdak aan vier dieren, waaronder het doodgebeten vrouwtje.

Leeuw doodt leeuwin in Burgers' Zoo Arnhem
Leeuw doodt leeuwin in Burgers' Zoo Arnhem (Foto: ANP)

Twee doden in Gazastrook door eigen raket

Twee Palestijnen in de Gazastrook zijn dinsdag om het leven gekomen toen een raket waarmee ze op weg waren ontplofte. Aanvankelijk namen Palestijnse waarnemers aan dat de twee leden van de radicale beweging Islamitische Jihad dinsdag vanuit de lucht door een Israëlisch projectiel waren getroffen. Maar het Israëlische leger verklaarde helemaal niets met het voorval te maken te hebben.

Later liet Islamitische Jihad weten dat de twee die op een motorfiets in het noorden van de Gazastrook reden, door de explosie van hun eigen raket zijn omgekomen. De twee waren bezig met de voorbereiding van een militaire missie, aldus de beweging.

De spanning is in de Gazastrook opgelopen door de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Er zijn raketten naar Israël afgevuurd vanuit de strook. Israël heeft daar ook met aanvallen op gereageerd. Maar de kwestie Jeruzalem wordt in het Midden-Oosten niet overal tot eerste prioriteit gerekend. In de Gazastrook zorgde bijvoorbeeld een arbeidsconflict tussen ambtenaren en het bestuur van de beweging Hamas dinsdag voor een proteststaking van tienduizenden mensen.

Ook lijkt de opkomst bij een spoedconferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) over de kwestie Jeruzalem woensdag tegen te vallen. Naar het door de Turkse president Erdogan in Istanbul bijeengeroepen topberaad gaat naar het zich laat aanzien een aantal belangrijke regeringsleiders of staatshoofden niet. Zo zouden de leiders van Algerije, Egypte, Irak, Marokko, Saudi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) het laten afweten.

Twee doden in Gazastrook door eigen raket
Twee doden in Gazastrook door eigen raket (Foto: ANP)

Minister: Amber Alert wordt niet stopgezet

De succesvolle opsporingsdienst voor vermiste of ontvoerde kinderen, het zogenoemde Amber Alert, wordt niet bedreigd in zijn voortbestaan. De vrees daarvoor is helemaal nergens op gebaseerd.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zag zich dinsdag genoodzaakt ferme woorden te gebruiken na vragen uit de Tweede Kamer. Hij zei te garanderen dat Amber Alert doorgaat, "minstens op het huidige kwaliteitsniveau".

VVD'er Arno Rutte en andere Kamerleden wilden het naadje van de kous weten nadat de mensen achter het burgerinitiatief Amber Alert tegen RTL Nieuws hadden gezegd voor het voortbestaan te vrezen. Zij reageerden op de komende aanbesteding voor de dienst achter Amber Alert, die de overheid jaarlijks zo'n miljoen euro kost.

De overheid is verplicht zo'n dienst aan te besteden, aldus de minister. "Maar Amber Alert stopt niet."

Minister: Amber Alert wordt niet stopgezet
Minister: Amber Alert wordt niet stopgezet (Foto: ANP)

De FOK! Games top 100! (verlengde deadline!)

Het is weer zover! Nog een kleine twee maanden te gaan en dan wordt de FOK! Games top 100 editie 2017 bekend gemaakt! Tot het einde van het jaar kun je jouw games top 5, 10, 20, 25, 50 of 100 (en dat is ook meteen het maximum ) in dit topic posten. Andere aantallen mogen ook, als het écht niet anders kan, zolang je het maximum maar niet overschrijdt! 

De regels zijn vrij simpel: Je mag om het even welke game in je toplijst opnemen, als je maar duidelijk bent om welke game het gaat en op welke console je hem eventueel het liefste speelt. (dit om inzichtelijk te krijgen op welke platforms de meest populaire van het spel gespeeld wordt). Verder moeten aparte delen ook apart vermeld worden. Dus niet: Game X 1+2 aangezien dan alleen deel één meegenomen zal worden in de ranking. 

Veel plezier met games uitzoeken, en post je lijstje op tijd! 

Update
Vergeet niet te stemmen! De deadline om je lijst in te dienen is 10 december  16 dember om 23:59:59 uur. Er stromen zoveel lijstjes binnen dat de deadeline is verlengd!! De uitslag zal circa drie dagen op zich laten wachten, deze kun je verwachten rond 19 december! 

De FOK! Games top 100!
De FOK! Games top 100!

Steeds minder tienermoeders in Nederland

In 2016 kregen 1.492 tieners in Nederland een kind. Dat waren er opnieuw minder dan een jaar eerder. Het aantal tienermoeders per duizend 15- tot 20-jarige meisjes was in Nederland het laagst van alle EU-landen. Dat meldt het CBS.

De meeste tienermoeders in 2016 waren 18 of 19 jaar, een klein deel (95 meisjes) was 16 jaar of jonger toen hun kind geboren werd. Het aantal tienermoeders neemt al jaren af. Begin deze eeuw waren het er nog rond de 3.500. Dat kwam neer op 7 tot 8 moeders per duizend 15- tot 20-jarigen. In 2016 is dit afgenomen tot 3 per duizend meisjes.

Het aandeel tienermeisjes dat moeder wordt, is het hoogst bij meisjes met een niet-westerse migratieachtergrond. Over het algemeen is ook daar een daling zichtbaar, behalve bij de meisjes met een overige niet-westerse achtergrond. Dat houdt waarschijnlijk verband met de recente asielmigratie. Zo werden 92 meisjes met een Syrische en 40 met een Somalische achtergrond vorig jaar moeder. Dat waren respectievelijk 43 en 19 op de duizend tienermeisjes met die migratieachtergrond.

Met 3,2 moeders per duizend meisjes telde Nederland in 2015 de minste tienermoeders van de 28 EU-landen. In het niet EU-land Zwitserland was dit cijfer met 2,6 nog iets lager. Ook Denemarken en Zweden kennen weinig hele jonge moeders. De hoogste aantallen tienermoeders zijn te vinden in Bulgarije (41,3 moeders per duizend meisjes) en Roemenië (36,6).

Update 12 december 15:45 uur
Naar aanleiding van de reactie van user halve_zool die zich afvroeg hoe dit bericht in verhouding stond met het aantal abortussen onder tieners, hebben we het een en ander nagezocht. In een publicatie van Rutgers vinden de volgende cijfers. 

In totaal zijn er 3.079 zwangerschappen bij tieners afgebroken (IGZ, 2017). Sinds 2002 is er een dalende trend te zien in abortussen bij tieners. In 2015 zijn er 94 minder zwangerschapsafbrekingen bij tieners dan in 2014 (3.181 afbrekingen bij tieners in 2014; IGZ, 2015). Ook onder meisjes jonger dan 15 jaar is een afname te zien in het aantal zwangerschapsafbrekingen. In 2013 en 2014, 2015 waren er respectievelijk 87, 96 en 85 zwangerschapsafbrekingen bij meisjes onder de 15 jaar (IGZ, 2015; IGZ, 2016; IGZ, 2017).

Steeds minder tienermoeders in Nederland (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Steeds minder tienermoeders in Nederland (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Conan Exiles krijgt een datum

De brute survivalgame Conan Exiles is al een tijdje in early access, maar daar komt verandering in. Uitgever Funcom heeft 8 mei als de releasedatum gekozen. Er is ook een special edition met een leuke doos, een stripboek, een artbook, een collectie digitale boeken en een ingame Atlantean zwaard.

Assassin's Creed Origins wordt nachtmerrie

Vandaag komt Ubisoft met een uitgebreide patch voor Assassin’s Creed Origins, die aardig wat zaken aanpakt. Er zijn verbeteringen voor grafische probleempjes van Nvidia-kaarten, de prijs van bepaalde producten is aangepast, wat audio-dingetjes zijn gepimpt, de Arena heeft een extra ‘Horde’-minigame gekregen en er is nu een Nightmare-modus. Op deze moeilijkheidsgraad schalen alle tegenstanders mee naar jouw niveau. Het wachten is op de speedrun op standje Nightmare.

Assassin’s Creed Origins

Nintendo Switch tien miljoen keer verkocht

Nintendo Switch is sinds de lancering op 3 maart dit jaar tien miljoen keer verkocht. Dit betreft daadwerkelijk verkochte eenheden aan consumenten.

Op 30 september stond de console nog op 7,63 miljoen verscheepte eenheden. In vergelijking met andere consoles doet Switch het ook prima. Zo had PlayStation 4 twee weken korter nodig om tien miljoen stuks te verkopen, maar had hier wel al meteen het feestseizoen te pakken.

Nintendo belooft in december meer consoles te verschepen om aan alle vraag te voorzien. Hun doel, 16 miljoen verscheepte eenheden in het huidige fiscale jaar, lijkt haalbaar te zijn.

Bovelander: "Het is tien voor twaalf voor het hockey"

Gekscherend zei Floris Jan Bovelander afgelopen week in India dat hockey weer op natuurgras moet worden gespeeld. Het klinkt ridicuul, maar in de kern bedoelde hij dit: "Het moderne hockey is niet meer bij te houden voor armere landen en de toeschouwers. In de vooruitgang zijn we onszelf voorbij gelopen. Ik denk dat er ruimte is voor een nieuwe variant. Of een terugkeer naar het begin."

De normaal zo ontspannen oud-international Bovelander – de man geboren met een kwinkslag – kijkt in het Indiase Bhubaneswar serieus als hij zegt dat het in het hockey ‘niet vijf voor twaalf is, maar wel tien voor twaalf’. Hij ziet in India en andere landen dat het hockey vooral voor landen is die geld hebben voor kunstgras. Terwijl het van oudsher een sport voor de armen was in India. "A poor man’s game. Dat is het nog steeds, zoals dat in meerdere landen zo is. Maar het moderne hockey nu is alleen voor de rijkere landen, die kunstgrasvelden kunnen betalen. Dat is het lastige. Voetballen kan je overal en altijd spelen. Of het veld nu hobbelt of niet. Met bijvoorbeeld een nieuwe grashockey variant zou je hockey weer mondialer kunnen maken, de rest van wereld aangesloten houden of krijgen", zegt Bovelander in Bhubaneswar, waar hij is voor zijn project ‘One Million Hockey Legs’.

Hockey stond een paar jaar geleden olympisch onder druk. Die storm is geluwd, maar Bovelander is ervan overtuigd dat hockey moet oppassen in haar vernieuwingsdrift, waar er elk jaar nieuwe spelregels zijn, nieuwe toernooien en steeds minder landen waar het hockey ‘van onderaf’ blijft groeien. Bovelander denkt dat hockey eerder terug moet naar de roots. "De sport staat onder druk. Ik denk dat er ruimte is voor een nieuw begin. Wat het precies moet worden, weet ik niet. Maar we lopen onszelf in de vooruitgang wel voorbij, daardoor raakt tophockey geïsoleerd ."

Olympisch en wereldkampioen Floris Jan Bovelander is met zijn stichting One Million Hockey Legs nog elke dag bezig met hockey. Ook doet hij het tophockeybeleid bij Hoofdklasser Bloemendaal. "Sport wordt pas wat als het vanaf onderaf gedragen wordt. Vanaf de pleintjes, de kinderen met hockeybal en sticks, die zelf spelen. Nu wordt in het hockey vaak van bovenaf bepaald, om leuke televisie te creëren. Of om commerciële redenen (vier keer vijftien minuten is een voorbeeld, red.), maar de basis van elke goede sport zijn de spelers en het spel zelf."

Nu kun je Bovelander een ‘hockeypurist’ noemen of hem wegzetten als traditioneel. Maar in de tijd van Bovelander werden er ook continu spelregels gewijzigd. Alleen niet zoveel als nu. Toen Bovelander als kind begon, speelde hij nog op gras, was er nog buitenspel en een beperkt aantal wissels, bestond er nog een lange corner die een soort strafcorner was en vanaf een zijstreepje werd aangeslagen, met de hand gestopt en op de goal werd gebeukt.

"Hockey kent een lastige balans tussen veiligheid, tempo en attractiviteit. In de eeuwigheid wordt er gediscussieerd over de regels. Dat je niet na een overtreding meteen de bal de cirkel in kunt pompen, maar vijf meter moet dribbelen is natuurlijk niets. Niet dat die bal erin pompen alles is. Maar snel nemen naar de man die vrij staat is wel goed voor het aanvallende hockey", zegt Bovelander, die ook wel ziet dat er bij sporten als voetbal en tennis er weinig is veranderd in honderd jaar en dat ook zo z’n voordelen heeft. "Ik vind dat tophockey anders is dan clubhockey. Tophockey mag wat mij betreft echt iets meer gevaar hebben. Terwijl je daar bij clubhockey juist mee moet uitkijken."

Bovelander is in al zijn retro-ideeën vrij revolutionair. Hij probeerde het al eens met beachhockey, maar dat is niet het alternatief wat hij nu bedoelt. Hij zoekt naar een extra variant van het hockey naast het huidige hockey. Een variant die wat toegankelijker is voor iedereen, zonder dat je per se honderden kunstgrasvelden nodig hebt. "Heel veel sporten kennen een tweede variant. Ik geloof dat we met hockey best terug kunnen in een variant met minder spelers en een andere ondergrond. Als je echt iets wil moet je wat anders doen. Zes tegen zes, op gras, op zand, op straat, de ondergrond moet niet zoveel uitmaken. Gewoon weer op nul beginnen. Met sticks en een bal."

Bovelander: "Het is tien voor twaalf voor het hockey" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Bovelander: "Het is tien voor twaalf voor het hockey" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Arnhem onthult dinsdag Audrey Hepburnplein

Actrice Audrey Hepburn (1929 - 1993) heeft vanaf dinsdag haar eigen plein in Arnhem, de stad waar ze woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onthulling van het straatnaambordje, naast het nieuwe Focus Filmtheater, vindt volgens De Gelderlander dinsdagmiddag plaats. In Arnhem gingen al jaren stemmen op om een plek in deze stad naar de beroemde ex-inwoonster te vernoemen, zeker omdat Hepburn later vaak over haar Arnhemse tijd heeft gesproken.

De Britse Hepburn, bekend van films als Breakfast at Tiffany's, My Fair Lady en Sabrina, kwam in 1939 bij haar Nederlandse moeder in Arnhem wonen. In de Gelderse hoofdstad zat ze op school en volgde ze ballet- en muzieklessen. In die jaren trad ze ook al af en toe op. De actrice en haar moeder maakten de verwoesting van Arnhem in 1944 en de bevrijding in 1945 mee.

Arnhem onthult dinsdag Audrey Hepburnplein
Arnhem onthult dinsdag Audrey Hepburnplein (Foto: BuzzE)

Veel schade en aanrijdingen door sneeuwval

Winterse buien veroorzaakten zondag, maandag en dinsdag veel overlast en schade. De VerkeersInformatieDienst (VID) telde zondag 261 incidenten en maandag 203 incidenten op de weg waarvoor een berger moest uitrukken. In de meeste gevallen ging het om aanrijdingen. Op een normale dag telt de dienst gemiddeld 71 bergingswerkzaamheden.

"Vermoedelijk ligt het aantal incidenten nog hoger omdat er niet altijd een berger uitruktš, zegt een woordvoerder. Ook maandagochtend was het aantal meldingen hoog door gladheid. De dienst telde 55 incidenten op maandagochtend.

Het Verbond van Verzekeraars schat de schade door de weersomstandigheden op minimaal 1,5 miljoen euro. ,,We weten pas over enkele maanden wat de schade precies is, maar gemiddeld kost zo'n periode met sneeuwval anderhalf tot enkele miljoenen euro's", aldus een woordvoerder.

Het weer leidde ook tot een recordaantal files. Op het hoogtepunt stond er volgens de ANWB maandag ongeveer 1500 kilometer file.

Veel schade en aanrijdingen door sneeuwval
Veel schade en aanrijdingen door sneeuwval (Foto: ANP)

Veel personages in Dissidia Final Fantasy NT

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Dissidia Final Fantasy NT. De trailer toont de helden en schurken uit de serie die fans kunnen tegenkomen in de game.

In Dissidia Final Fantasy NT kun je vechten met je favoriete personages, elk met hun eigen unieke speelstijlen en persoonlijkheden. Er zijn 28 helden en schurken in de game te vinden zoals Lightning, Cloud, Sephiroth en Kefka.

Dissidia Final Fantasy NT is vanaf 30 januari 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Basisschoolleraren bereiden nieuwe acties voor

Juffen en meesters voeren na de feestdagen opnieuw actie als de politiek de eisen van het basisonderwijs niet inwilligt. "Achter de schermen zijn onderwijsorganisaties de volgende acties aan het voorbereiden", zegt docent Jan van de Ven namens de belangengroep PO in Actie.

Veel basisschoolleraren leggen dinsdag voor de tweede keer het werk neer omdat ze ontevreden zijn met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Zij vinden de 430 miljoen euro die het kabinet heeft toegezegd om de werkdruk te verlagen en de 270 miljoen om de salarissen te verhogen, veel te weinig. "Er is minimaal 1,4 miljard euro nodig om een bepaalde basiskwaliteit te kunnen geven. Zolang dat er niet ligt is Den Haag nog niet van ons af", aldus de actievoerende leraar.

Als de staking van dinsdag niets oplevert, volgen er vanaf januari "estafetteacties tot aan de zomervakantie." Van de Ven acht de kans hierop groot: "Wij hebben niet de illusie dat de minister nu ineens 180 graden gaat draaien".

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er dinsdag geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden. Zo zijn er bijeenkomsten in bioscopen en gaan leraren bowlen of gezamenlijk hardlopen in plaats van lesgeven. Ook voeren docenten gesprekken met gemeenteraadsleden om de problemen te bespreken.

Basisschoolleraren bereiden nieuwe acties voor
Basisschoolleraren bereiden nieuwe acties voor (Foto: ANP)

Europese defensiesamenwerking nu formeel

25 EU-lidstaten gaan permanent structureel samenwerken op defensie- en veiligheidsgebied. Dat gebeurt onder de vlag van PESCO (permanent structured cooperation). De Raad van ministers van Buitenlandse Zaken richtten het samenwerkingsverband vandaag formeel op in Brussel.

Samenwerking is nu de norm en niet langer de uitzondering. De lidstaten geven daar vanaf begin 2018 concrete invulling aan met de eerste 17 projecten. Nederland doet er met 7 mee. Het gaat om projecten op het gebied van logistiek, medische capaciteiten, maritieme mijnenbestrijding, cyber en radio communicatie.

Nederland trekt de kar op het gebied van militaire mobiliteit. De huidige veiligheidssituatie vereist dat militair materieel en personeel snel door de EU verplaatst moet kunnen worden. Er zijn nu nog te veel obstakels: van de bureaucratische rompslomp tot infrastructuur die niet bestand is tegen zware transporten. Het duurt nu bij sommige grenzen dagen voordat de benodigde vergunningen rond zijn en militaire voertuigen staan letterlijk stil aan de grens. Minister Ank Bijleveld-Schouten noemde dat eerder onacceptabel. Zeker als bondgenoten in nood verkeren.

Meer eigen verantwoordelijkheid

Samen met België gaat Nederland daarnaast aan de slag met moderne maritieme mijnenbestrijding. Hierdoor worden schepen, havens en offshore installaties beter beschermd en wordt de veiligheid van maritieme handelsroutes gewaarborgd. In de overige 5 projecten werkt Nederland aan een netwerk van logistieke hubs in Europa, een meer efficiënte Europese medische capaciteit, cyber, tactische radiocommunicatie en aan een initiatief om EU-trainingsmissies effectiever te maken.

PESCO moet er uiteindelijk toe leiden dat Europa meer eigen verantwoordelijkheid kan en zal nemen op het gebied van veiligheid. Dit resulteert in betere gereedheid en bereidheid van de lidstaten om aan missies en operaties deel te nemen. Ook de gezamenlijke ontwikkeling van defensiecapaciteiten krijgt een impuls. Defensieaankopen van de EU-landen worden met elkaar in lijn gebracht. Zo is er efficiënter te werken en in te kopen.

Minister van Defensie (ANP)
Minister van Defensie (©ANP)

Blu-ray: The Conjuring 1 & 2 set

De droom van de Chinees-Australische James Wan was van kinds af aan al om horrorfilms te maken, en dit is hem ruimschoots gelukt. Nadat hij de sadistische culthorror Saw regisseerde in 2004 volgde daarna nog een reeks van succesvolle horrorfilms, waaronder The Conjuring uit 2013 en diens vervolg The Conjuring 2 dat uitkwam in 2016. Beide waren een absolute hit in de box-office, wat erin resulteerde dat de films sinds kort verkrijgbaar zijn in een blu-ray boxset waarmee de horrors op een voordelige manier in huis kunnen worden gehaald. Perfect om de komende donkere dagen mee door te komen!

Adriana Lima blijft bij Victoria's Secret, FOK!kers opgelucht.

Een woordvoerder van Adriana Lima heeft in een statement laten weten dat het Braziliaanse model haar Victoria's Secret-vleugels voorlopig nog niet aan de wilgen hangt, ondanks de geruchten die eerder rondgingen. "Adriana is heel blij met alle merken die ze mag vertegenwoordigen, dus ook met Victoria's Secret."

Het model veroorzaakte zelf de opschudding, door een bericht op Instagram te plaatsen waarin ze schreef 'haar kleding alleen nog maar uit te willen trekken voor een hoger doel'. Volgens haar woordvoerder was deze boodschap bedoeld om emancipatie te benadrukken en geenszins om haar werkgever onderuit te halen.

Adriana liep drie weken geleden haar achttiende show voor het lingeriemerk en is van plan door te gaan totdat ze twintig shows heeft gedaan.

Adriana Lima blijft bij Victoria's Secret
Adriana Lima blijft bij Victoria's Secret (Foto: BuzzE)

No Surrender-baas Henk Kuipers gearresteerd

Voorman Henk Kuipers (53) van motorclub No Surrender is dinsdagochtend gearresteerd in zijn woning in Emmen. Dat meldt de politie Drenthe. Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling, afpersing, bedreiging en diefstal met geweld.

De strafbare feiten zouden zowel binnen de motorclub als daarbuiten zijn gebeurd van 2014 tot en met 2017. Zo wordt Kuipers ervan verdacht tenminste acht leden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, nadat ze zich in zijn ogen niet hadden gehouden aan de clubregels. Vervolgens moesten ex-leden boetes betalen van een paar duizend euro of waardevolle goederen inleveren.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het ,,signalen binnenkrijgt dat een flink aantal slachtoffers van de 53-jarige verdachte geen aangifte durft te doen".

Zoon

Dinsdagochtend werd ook nog een andere betrokkene bij de zaak opgepakt. De 59-jarige man uit Sneek zou Kuipers hebben ingeschakeld voor het oplossen van zakelijke conflicten en het doen van incasso's, terwijl hij wist dat er sprake was van een strafbare aanpak. Deze incasso's gingen gepaard met bedreigingen en werden soms uitgevoerd in clubkleding.

De zoon van Kuipers is vorige maand gearresteerd. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Powned

Volgens De Telegraaf staat de aanhouding van Kuipers los van eerdere bedreigingen jegens Telegraaf-journalisten John van den Heuvel en Mick van Wely, vanuit No Surrender. Die worden apart onderzocht.

De aanhoudingen maken deel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen motorclub No Surrender. In januari van 2017 werd op last van de burgemeester van Emmen het clubhuis van motorclub No Surrender gesloten en gesloopt.

Kuipers is momenteel wekelijks te zien in het programma Captain Henk van PowNed.

No Surrender-baas Henk Kuipers gearresteerd
No Surrender-baas Henk Kuipers gearresteerd (Foto: ANP)

Journaals spinnen garen bij 'snowpocalypse'

De televisiejournaals waren maandagavond extreem goed bekeken, vermoedelijk als gevolg van de sneeuwstorm die Nederland lam legde. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Naar het NOS Journaal van 20.00 uur keken bijna 3 miljoen mensen. Ook het Half Acht Nieuws van RTL trok opvallend veel publiek. Met bijna 1,9 miljoen kijkers was het volgens Mediacourant zelfs de best bekeken uitzending in vier jaar tijd. Het vorige record werd gevestigd toen Nederland werd getroffen door een hevige storm.

Ook het 6 uur-Journaal van de NOS belandde in de top 5 van beste bekeken programma's, met ruim 1,6 miljoen kijkers. Andere vermeldingen in de top 10 waren weinig verrassend. Onder de best bekeken programma's bevonden zich Hendrik Groen, Spoorloos, GTST, De Slimste Mens en DWDD.

Journaals spinnen garen bij 'snowpocalypse'
Journaals spinnen garen bij 'snowpocalypse' (Foto: BuzzE)

KWF ongelukkig met roken in Netflix-series

KWF Kankerbestrijding is ongelukkig met het roken van sigaretten in talloze grote Netflix-series. Dat meldt woordvoerder Mischa Stubenitsky in reactie op een onderzoek van de Stenden Hogeschool Leeuwarden. Hieruit blijkt dat in 'moderne' series van streamingdienst Netflix bovengemiddeld veel wordt gerookt.

Per aflevering vonden er gemiddeld drie rookincidenten plaats, ontdekten de studenten. Het gaat om series als House of Cards, Californication, Homeland, Orange is the New Black en Sons of Anarchy. "Zien roken doet roken, dat blijkt uit alle onderzoeken", stelt Stubenitsky in dagblad Metro. "Tabaksreclame op televisie is bij wet verboden. Maar bij televisieseries ligt dat natuurlijk lastiger. Al geldt hier natuurlijk hetzelfde principe dat jongeren die in series zien dat er wordt gerookt, sneller op het idee komen zelf een sigaret op te steken."

Het onderzoek richtte zich overigens niet op series die zich in de jaren vijftig of zestig afspelen, zoals Mad Men en The Crown. In die periode was roken salonfähig en werd het soms zelfs door artsen voorgeschreven ter ontspanning, stellen de Friese studenten.

KWF ongelukkig met roken in Netflix-series
KWF ongelukkig met roken in Netflix-series (Foto: BuzzE)

Advocaat Mark de J.: OM lijdt aan tunnelvisie

Het Openbaar Ministerie lijdt aan tunnelvisie in het onderzoek naar de dood van zakenman Koen Everink. Verdachte Mark de J., tegen wie maandag achttien jaar cel is geëist voor de moord op Everink, moet daarom worden vrijgesproken. Dat bepleit de advocaat van De J., Bob Kaarls, dinsdag in de rechtbank in Utrecht.

Zakenman Everink werd begin maart vorig jaar dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door meerdere messteken om het leven gekomen. Volgens Kaarls is het onderzoek naar de gewelddadige dood zeer eenzijdig verlopen en enkel gericht op zijn cliënt. ,,Het OM was selectief blind."

De voormalig tenniscoach van Robin Haase heeft altijd met kracht ontkend zijn vriend en gokmaatje te hebben gedood. Hij was die avond bij Everink thuis. Toen hij was vertrokken, is hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen zou de zakenman vervolgens hebben vermoord.

De rechtbank doet eind januari uitspraak.

Advocaat Mark de J.: OM lijdt aan tunnelvisie
Advocaat Mark de J.: OM lijdt aan tunnelvisie (Foto: ANP)

Assassin's Creed IV: Black Flag gratis op Uplay

Een van de beste Assassin's Creed-games uit de serie is momenteel gratis op te pikken op pc via Ubisofts Uplay. Het gaat om Assassin's Creed 4: Black Flag, waarin de speler in de huid kruipt van kaper/piraat/sluipmoordenaar Edward Kenway.

Tot en met 18 december is Black Flag te downloaden via deze link, waar dus wel een Uplay-account voor benodigd is. In Black Flag speelt de vlootcampagne een grote rol, waarbij spelers hun eigen schip kunnen upgraden, andere schepen kunnen enteren, grootschalige zeeslagen kunnen uitvoeren en onbekende eilanden kunnen verkennen.

'PSV moet Locadia maandenlang missen'

Jürgen Locadia viel afgelopen weekend tijdens de topper met Ajax uit met een blessure en moet vrezen voor een lange afwezigheid.

Al binnen tien minuten moest Locadia zich naar de kant laten halen. De aanvaller sprintte achter een diepe bal aan, waarna hij zich op de grond liet vielen. Locadia kon het duel niet hervatten en moest worden vervangen door Luuk de Jong.

Inmiddels is gebleken dat Locadia een zware blessure heeft opgelopen, zo meldt De Telegraaf. De spits zou niet weken maar maandenlang zijn uitgeschakeld met een flinke spierscheuring in zijn hamstring.

PSV heeft nog geen officiële melding gemaakt van de blessure, maar het dagblad weet te melden dat Locadia maandag een MRI-scan heeft ondergaan en dat het er niet goed uit zag. Daarmee is PSV de aanvaller lang kwijt. Naast de laatste vier wedstrijden voor de winterstop, moet hij ook een deel van de tweede seizoenshelft missen.

'PSV moet Locadia maandenlang missen' (Pro Shots / Jasper Ruhe)
'PSV moet Locadia maandenlang missen' (Pro Shots / Jasper Ruhe)

'PSV bereikt akkoord voor minimaal 8 miljoen euro'

PSV gaat zich spoedig versterken met de diensten van Maximiliano Romero. De club heeft met Velez Sarsfield een akkoord bereikt.

Romero leek op weg naar VfB Stuttgart, maar de onderhandelingen met de Duitse club liepen spaak. PSV meldde zich vervolgens, waarna er snel een akkoord kon worden bereikt over de transfersom.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat PSV een mondeling akkoord heeft bereikt met Velez Sarsfield, maar het medium meldt dat er nog wel 'een aantal essentiële details' overeengekomen moeten worden.

Romero stapt deze week op het vliegtuig naar Nederland. Zijn zaakwaarnemer en zijn club zouden de overgang naar PSV al bevestigt hebben. De Eindhovenaren betalen minimaal acht miljoen euro en dit bedrag kan door middel van bonussen oplopen tot ongeveer tien miljoen euro.

'Moeder gepest jongetje oplichtster en racist'

Het aangrijpende filmpje van Keaton Jones, het jongetje dat huilend vertelt dat hij gepest wordt op school, heeft een heel andere wending gekregen door zijn moeder Kimberly Jones. De vrouw postte het bericht op haar Facebook en kreeg direct steun van veel Hollywoodsterren als Justin Bieber, Snoop Dogg en Chris Evans. Totdat oplettende lezers erachter kwamen dat Kimberly een aantal racistische uitlatingen op haar pagina had gedaan, waarna ze direct de privacy-instellingen van haar Facebook veranderde. Ook zou ze haar zoon gebruiken voor een geldinzamelingsactie via GoFundMe.

Jones was op diverse foto's te zien met de confederatie-vlag, iets wat in Amerika zeer gevoelig ligt en als racistisch wordt beschouwd. Ook plaatste ze er opruiende teksten bij en liet ze haar kinderen met de vlag poseren. De post ging direct viral en wat het extra pijnlijk maakte, is dat diverse zwarte atleten van sportteams uit hun woonplaats Tennessee als eerste voor het jongetje in de bres sprongen en hem uitnodigden voor wedstrijden.

Ook werd er een GoFundMe-pagina aangemaakt voor Keaton, waarop mensen geld konden storten om hem bijvoorbeeld naar een goede school te sturen. Binnen korte tijd kwam er bijna 50.000 euro binnen, maar de man die deze actie is gestart, heeft de page 'on hold' gezet na het lezen van de berichten over Kimberly. Hij wil eerst contact met haar hebben om er zeker van te zijn dat het geld naar iets goeds voor Keaton gaat. Ook zou Kimberly zelf een GoFundMe hebben opgezet, om geld in te zamelen voor kerstcadeautjes. Omdat het bedrijf niet zeker wist of zij dit had gedaan of een fraudeur, is deze pagina verwijderd.

De bekende Amerikaanse MMA-vechter Joe Schilling laat geen spaan heel van de moeder op Instagram. In een filmpje vertelt hij hoe het werkelijk zit: "Ik voel me best wel stom nu. Ik heb contact gezocht met Keatons moeder, na het zien van zijn filmpje en nodigde hen uit naar LA te komen om een gevecht van mij bij te wonen. Maar deze vrouw is alleen maar op geld uit, ze wil dat ik haar GoFundMe op m'n socials deel. Ze vroeg om geld voor kerstcadeau's, omdat ze een alleenstaande moeder is. Ik vind daar iets van, maar beslis voor jezelf wat jij hiervan vindt," zegt Joe. In een chatconversatie die de twee hadden, zegt Kimberly: 'Wij witte mensen moeten elkaar toch steunen?" Nadat Joe hier woedend op reageerde, smeekte ze hem dit bericht te verwijderen. Ze heeft haar Instagram-account inmiddels verwijderd. Schilling vermeldt er wel bij dat haar Instagram-account wellicht ook fake was, maar dat hij fel tegen racisme is.

In de vele reacties die op social media binnenstromen, zegt iedereen vooral medelijden te hebben met Keaton, die nu min of meer opnieuw gestraft wordt, terwijl hij juist een goede boodschap de wereld in probeerde te brengen.

Pestverhaal Keaton Jones krijgt staartje
Pestverhaal Keaton Jones krijgt staartje (Foto: BuzzE)

Hoger opgeleiden meest politiek betrokken

Iemand met een hoog opleidingsniveau heeft in de regel meer interesse in de politiek, stemt vaker en doet vaker mee aan politieke acties dan een laag opgeleide. Vrouwen zeggen minder geïnteresseerd in politiek te zijn dan mannen, doen ook minder aan politieke acties, maar stemmen ongeveer evenveel. Dat blijkt uit het achtergrondartikel “Politieke betrokkenheid in Nederland”, dat het CBS vandaag publiceert.

De politieke interesse van Nederlanders is tussen 2012 en 2014 iets gedaald en in 2015 en 2016 op hetzelfde niveau gebleven. Overigens deden ze in deze periode ook niet minder mee aan politieke activiteiten en was de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 hoger dan in 2012. Het artikel verschijnt precies 100 jaar nadat het algemeen kiesrecht voor mannen werd ingevoerd, op 12 december 1917. Vanaf 1 januari 1920 mochten ook vrouwen stemmen.

Deze cijfers zijn gebaseerd op het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn, een enquête die in de periode 2012–2016 is gehouden onder ruim 38.000 personen van 15 jaar of ouder. Aan hen is onder meer gevraagd of ze hebben gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 en of ze in een periode van vijf jaar mee hebben gedaan aan politieke acties. Politieke interesse is gemeten door respondenten te vragen of ze niet, weinig, tamelijk of zeer geïnteresseerd zijn in politiek.

Hoog opgeleiden meest geïnteresseerd
Van de hoogst opgeleiden (wo en hbo) is 78 procent tamelijk tot zeer geïnteresseerd in de politiek en van de laag opgeleiden 28 procent (basisschool). Daarnaast is er meer interesse onder mannen (58 procent) dan onder vrouwen (44 procent). Politiek geïnteresseerden participeren meer; ze gaan over het algemeen vaker naar de stembus en doen meer mee aan politieke acties. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012, de laatste waarvan het CBS gegevens heeft, verschilt echter niet tussen mannen en vrouwen. Tussen hoog en laag opgeleiden is wel een verschil.

Als wordt gekeken naar andere vormen van politieke participatie dan stemmen, blijkt ook dat hoger opgeleiden meer betrokken zijn. Mensen met een universiteitsdiploma doen onder meer vaker mee aan een handtekeningenactie, zijn politiek actiever op het internet en nemen vaker contact op met de media of een politicus dan mensen die alleen de basisschool hebben afgemaakt.

Mannen zijn vaker betrokken bij politieke acties dan vrouwen, al zijn deze verschillen minder groot dan die tussen de laagst en hoogst opgeleiden. Meedoen aan een handtekeningenactie is de populairste activiteit om te proberen de politiek te beïnvloeden. Hierna zijn Nederlanders het meest betrokken via de media en het internet. Demonstreren, meedoen met een actiegroep en het inschakelen van een politieke partij komen het minste voor.

Hoger opgeleiden meest politiek betrokken (Foto: Hoger opgeleiden meest politiek betrokken)
Hoger opgeleiden meest politiek betrokken (Foto: Hoger opgeleiden meest politiek betrokken)

FOK!Kerstprijsvraag: 12 december [gesloten]

Vandaag gaat het over Hitman Complete 1st Season

Met Hitman: The Complete First Season kunnen spelers alles van het spel meteen spelen. Je krijgt in een keer toegang tot alle locaties, alle live content, de Contracts Mode en aanvullende game updates. Alle verbeteringen en aanpassingen die in 2016 doorgevoerd zijn - zoals meer opties voor spelers, kortere laadtijden, aanvullende wapens, duidelijkere plattegronden en meer - zijn nu meteen op disc aanwezig.

Hitman

Vandaag mogen wij  Hitman: The Complete First Season voor de Xbox One weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Op welke locatie begint Agent 47 in de tweede episode?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door IO Interactive.


Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.