EU-ministers 'eensgezind' over Jeruzalem

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag "eensgezind" duidelijkheid geboden over hun standpunt over Jeruzalem. "De enige realistische weg is een tweestatenoplossing met Jeruzalem als de hoofdstad van Israël én Palestina", vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het samen.

Het was voor het eerst in 22 jaar dat een Israëlische premier naar 'Brussel' kwam. Netanyahu sprak waardering uit voor het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen. Hij zei te verwachten dat Europese landen zullen volgen "omdat het erkennen van de realiteit de basis is voor vrede".

In een overleg van bijna twee uur in Brussel werd die verwachting niet ingelost. Wel maakten de ministers de "duidelijke wil" kenbaar om op alle mogelijke manieren het vredesproces nieuw leven in te blazen. "Blijvende vrede blijft een topprioriteit. Daarom blijven we werken met beide partijen."

Mogherini erkende dat een rol van de Verenigde Staten in het vredesproces noodzakelijk is. De EU en Israël zijn "vrienden en partners", zei ze. De Palestijnse president Mahmoud Abbas komt volgende maand naar Brussel.

EU-ministers 'eensgezind' over Jeruzalem
EU-ministers 'eensgezind' over Jeruzalem (Foto: ANP)