Big Brother Award voor kabinet

Het kabinet is de grootste privacyschender van Nederland, vindt organisatie Bits of Freedom. Het kabinet heeft dat te danken aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. Daarom reikte Bits of Freedom maandag een Big Brother Award uit aan minister Kajsa Ollongren. De uitreiking was in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Het kabinet won de publieksprijs. Daarvoor waren ongeveer 3000 stemmen uitgebracht. In de verkiezing kreeg het kabinet 47 procent van de stemmen. GGZ Nederland, dat 28 procent kreeg, was voorgedragen omdat het persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker. CDA-leider Sybrand Buma (25 procent) maakte kans omdat hij wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten.

Bits of Freedom reikte maandag ook een expertprijs uit, voor een instelling die in de ogen van deskundigen de privacy schendt. Die Big Brother Award ging naar Focum, een bedrijf dat voor bijvoorbeeld energiebedrijven en telecomproviders controleert of potentiële klanten kredietwaardig zijn. Die gegevens worden ook gecombineerd met andere data om te verkopen voor marketing. Het bedrijf heeft gegevens van meer dan 10 miljoen Nederlanders, maar die weten daar niets van.

Bits of Freedom had ook een positieve prijs, voor iemand die zich inzet voor privacy online. Die Felipe Rodriguez Award ging naar journaliste Kashmir Hill, die voor techsite Gizmodo schrijft en eerder voor zakenblad Forbes.

Big Brother Award voor kabinet
Big Brother Award voor kabinet (Foto: ANP)