Handbalsters na spannende verlenging naar kwartfinale WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de WK in Duitsland. In Magdeburg was de ploeg van bondscoach Helle Thomsen pas na de verlengingen te sterk voor Japan: 26-24

Nederland begon goed aan de wedstrijd en zou vrij snel met 4-1 voorkomen. Oranje zou niet lang kunnen genieten van de voorsprong was bij een stand van 7-7 was het alweer gelijk tussen beiden landen.

Aan Japanse zijde was keepster Sakura Kametani - die als Sakura Hauge in het verleden voor Noorwegen uitkwam, de uitblinkster. De Japanse keepster zou een redingspercentage hebben van 39% en zou in de eerste helft ook nog één keer scoren. Ook Tess Wester kreeg twee mogelijkheden om te scoren, maar de Nederlandse keepster gooide twee keer net naast.

Na rust (10-10) bleef Nederland moeite te hebben met de verdediging van Japan in de tweede helft. J
apan zou op een 14-15 voorsprong komen, maar dankzij drie doelpunten van Angela Malenstein liep Nederland uit naar een 19-16 voorsprong.

Ook deze voorsprong kon de ploeg van Thomsen niet vasthouden en Japan kwam weer terug tot 20-20. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Wester een belangrijke redding, waardoor Oranje de laatste aanval had. Tot twee keer toe scoorde Nycke Groot, maar beide treffers werden terecht afgekeurd.

In de verlenging kwam Nederland op voorsprong en hield die voorsprong vast tegen Japan, mede dankzij knappe reddingen van Wester. Oranje zou uiteindelijk winnen met 26-24. In de kwartfinale spelen ze tegen Tsjechië, die eerder op de avond in de laatste seconden won van Roemenië.

In de laatste achtste finale wist Noorwegen met 31-23 te winnen van Spanje. Bij de rust hadden de Noorse dames al een klein gaatje geslagen van drie doelpunten (13-10). Nora Mørk was met 11 punten uit twaalf pogingen het meest succesvol voor de Noorse handbalsters. In de kwartfinale speelt Noorwegen tegen olympische kampioen Rusland.