Auto Eindhoven wint zonnerace gezinsauto's

Harry

De TU Eindhoven (TU/e) heeft met zonnewagen Stella Vie de World Solar Challenge gewonnen in de categorie gezinsauto's. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking van de race in het Australische Adelaide. Volgens de organisatie heeft het Eindhovense team de hoge verwachtingen waargemaakt.

Het is de derde keer op rij dat het studententeam van de TU/e de winnaar is geworden van de Cruiser Class. Het doel van deze categorie is om tijdens de 3.022 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen zo energiezuinig mogelijk te vervoeren. De eerste plaats werd behaald dankzij een gemiddelde van 3,4 personen per kilometer, met een verbruik van 48 kilowattuur (kWh).

Donderdag werd het nog wel even spannend voor de Eindhovenaren vanwege problemen met het middenconsole, waarmee onder meer het stuursysteem is verbonden. Dat leidde uiteindelijk echter niet tot serieus oponthoud.

Finish
De auto kwam vrijdag in Adelaide over de finish. Vervolgens meldde de TU/e al dat de auto van Solar Team Eindhoven zo'n enorme voorsprong in punten had, dat het kampioenschap de ploeg eigenlijk niet meer kon ontgaan. Zaterdag volgde echter nog wel een beoordeling van de jury op punten als comfort en innovatieve technologie.

Teammanager Wout Gubbels laat weten dat het team ontzettend trots en blij is. "Het is extra mooi om alleen al op basis van de punten voor de meest superefficiënte auto te winnen."

Donderdag won het Nederlandse Nuon Solar Team uit Delft al de zonnerace met de Nuna9.

Auto Eindhoven wint zonnerace gezinsauto's
Auto Eindhoven wint zonnerace gezinsauto's (Foto: ANP)