Lange wint Ironman Hawaï in nieuw record

Patrick Lange heeft op Hawaï de wereldtitel Ironman veroverd. De Duitse triatleet kwam na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen in een tijd van 8.01.40 over de finish. Daarmee was Lange meer dan twee minuten sneller dan Craig Alexanders parcoursrecord uit 2011.

Na het fietsen was er nog een kopgroep van dertig triatleten met daarbij ook Jan Frodeno. De Duitser, die de afgelopen twee jaar had gewonnen, begon snel aan de marathon maar verdween later uit de tussentijden. Na meer dan een half uur onzekerheid bij media en publiek bleek dat de Duitse topfavoriet last had van een voetblessure. Toch wou hij niet opgeven en legde hij de laatste veertig kilometer aan jogtempo af. Frodeno zou in een tijd van 9.15.44 finishen, dat was meer dan één uur dan afgelopen jaar.

Dat was een kans voor de Canadese ex-drugsverslaafde Lionel Sanders en de Duitse ex-winnaar Sebastian Kienle. De twee leken aanvankelijk ook de beste kaarten te beschikken, maar vanuit de achtergrond kwam de Duitser Lange opzetten. In eerste instantie zou hij zijn landgenoot Kienle bijhalen en met nog vijf kilometer te lopen werd ook de Canadees Sanders voorbijgelopen. Sanders werd twee op meer dan twee minuten van Lange. De Brit David McNamee werd derde, hij was in de slotfase nog Kienle voorbij gelopen.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel voor de derde keer op rij naar de Zwitserse Daniela Ryf. Ze had naar eigen zeggen[i] "een slechte dag."[/i] Ze moest bij het fietsen lang achtervolgen op Lauren Brandon. Toen ze die te pakken had bij de start van de marathon stond er geen maat meer op voor de Zwitserse. Ryf zou met iets minder dan negen minuten winnen voor de e Britse Lucy Charles. De Australische Sarah Crowley moest 10.51 toegeven op de drievoudig winnares.