FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 september 2017

Halve finales Davis Cup gelijk na dag één

Na de eerste dag van de halve finales in de Davis Cup staat het in beide ontmoetingen 1-1. België speelt in Brussel tegen Australië, terwijl de Fransen in Lille tegenover Servië staan.

De Belgische kopman David Goffin (ATP-12) nam het in het eerste duel in Brussel op tegen John Millman, de mondiale nummer 185. Via een tiebreak won Millman brutaal de eerste set, maar Goffin stelde orde op zaken: 6-7 (4), 6-4, 6-3, 7-5. De beste Australiër, Nick Kyrgios (ATP-20), stond vervolgens tegenover Steve Darcis (ATP-77) en dat werd een 3,5 uur durende vijfsetter. Kyrgios zegevierde en trok de stand zo gelijk: 6-3, 3-6, 6-7 (5), 6-1, 6-2.

In Lille moest Servië het doen zonder Novak Djokovic, maar Dusan Lajovic (ATP-80) zorgde voor een flinke verrassing door Lucas Pouille (ATP-22) te verslaan: 6-1, 3-6, 7-6 (7), 7-6 (5). Laslo Dere (ATP-95) ging tegen Jo-Wilfried Tsonga één set goed mee, maar de Franse nummer achttien van de wereld was toch nog wat te goed: 7-6 (2), 6-3, 6-3.

Ook Haase in vijf sets onderuit in Davis Cup

Na Thiemo de Bakker heeft ook Robin Haase vrijdag zijn eerste enkelspelpartij in de Davis Cup-ontmoeting met Tsjechië verloren. De Nederlandse nummer 39 van de wereld verloor in Den Haag van Lukas Rosol, die tot een jaar geleden jarenlang in de top-100 stond, maar inmiddels nog maar net binnen de top-200 staat.

Haase begon sterk en brak Rosol direct met een love game, maar dat voordeel wist hij gelijk ook weer weg te geven. De tiebreak, met maar liefst negen punten op rij die niet door de serveerder werden gewonnen, werd zowaar een prooi voor Haase, die daarmee op 1-0 kwam.

De tweede set werd een prooi voor Rosol en Haase leek er vervolgens mentaal weer eens doorheen te zitten. Hij stribbelde in set drie ernstig tegen, maar Rosol brak gelijk zijn eerste game al en deed dat later nog eens dunnetjes over.

In set vier sloeg Haase op 3-2 plotseling toe met een break en hij wist de set zelfs naar zich toe te trekken. Toch leek het in set vijf mis te gaan en wel op klassieke wijze: bij een breakkans voor Rosol sloeg de Nederlander een dubbele fout, ook wel een Rooowwwbin genoemd.

Wonder boven wonder wist Haase terug te breken door een zeer beroerde opslaggame van de Tsjech, maar Rosol gaf zich niet gewonnen en sloeg op de service van Haase alsnog toe: 7-6 (5), 3-6, 2-6, 6-3, 5-7.

In de strijd om een plekje in de Wereldgroep van volgend jaar staat Nederland nu met 0-2 achter. Zaterdag wordt het dubbelspel gespeeld.

Roken tot je 35ste: geen probleem

Roken tot je 35ste levensjaar hoeft geen enkel probleem te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. 

Mensen die tijdig, dus voor hun 35ste, stoppen met roken hebben ongeveer dezelfde levensverwachting als iemand die nooit gerookt heeft. Iedereen van boven de 35 die nu denkt de boot geheel gemist te hebben moeten zich niet extreem veel zorgen maken. Wanneer je stopt voor je 50 wordt, halveert de verhoogde kans om eerder dood te gaan. 

Deze inzichten komen voort uit een onderzoek onder 40.000 deelnemers aan een gezondheidsenquete uit de periode 2001 - 2005. De onderzoekers hebben nu gekeken hoe het de mensen van destijds is vergaan. Zo blijkt dat 23 procent van de fanatieke rokers de 65-jarige leeftijd niet zal gaan halen.

Je moet daar dan wel flink voor roken. Van de lichte rokers zal elf procent zijn of haar pensioen niet halen. Voor mensen die helemaal niet roken ligt dat percentage overigens niet heel veel lager op zeven procent. Gemiddeld levert een lichte roker zo'n vijf jaar van zijn leven in. Een fanatiek damper kan ongeveer 13 jaar korter genieten van z'n pafje, wat marginaal meer is dan een gemiddelde roker met negen jaar.   

Maar, is Roken dan helemaal niet zo ongezond? Natuurlijk is het ongezond, maar pas vanaf een pakje per dag voor 20 jaar lang is er sprake van een verhoogde kans op aan roken gerelateerde kanker. Uit het onderzoek bleek dat kanker de grootste doodsoorzaak is onder de jongste overlijdens. Elf procent overleed aan kanker voor hun 65ste levensjaar. Voor de niet-rokers kwam het percentage overlijdens door kanker op drie procent. 

Aké met Bournemouth eindelijk van de nul af

AFC Bournemouth heeft de eerste punten van dit Premier League-seizoen te pakken. De ploeg won voor eigen publiek van Brighton & Hove Albion.

In de eerste helft gingen de teams redelijk gelijk op, hoewel Bournemouth via Jermain Defoe en Charlie Daniels dicht bij de openingstreffer was. Ook Davy Pröpper had namens de uitploeg een grote kans om het scorebord in beweging te brengen, maar de poging van de voormalig PSV'er kon Asmir Begovic niet passeren. Solomon March kopte de uitploeg vlak na de rust op voorsprong door een voorzet van Pascal Gross op waarde te schatten.

Brighton kon echter niet lang genieten van de voordelige marge, want Bournemouth kwam via een hakbal van invaller Ibe en een mooie lichaamsbeweging van Andrew Surman langszij. Jordon Ibe werd de belangrijkste man van de thuisploeg, aangezien hij ook bij het tweede doelpunt de aangever was. Defoe kreeg de bal op sublieme wijze aangespeeld door de jonge Engelsman, waarna de routinier zijn klasse toonde en raak schoot.

Door de krappe zege van Bournemouth is Crystal Palace de enige ploeg die nog puntloos is. De Londenaren spelen zaterdag thuis tegen Southampton. Bij Bournemouth speelde Nathan Aké overigens de hele wedstrijd, net als Pröpper bij de gasten.

Uitslag Sparta Rotterdam - AZ

AZ heeft in de Eredivisie voor de vierde maal op rij gewonnen. Ditmaal in Rotterdam moest Sparta er met 0-2 aan geloven, waardoor de ploeg van John van den Brom zich met een wedstrijd meer gespeeld met twaalf punten naast koploper Feyenoord nestelde.

Er was op het Kasteel maar één ploeg die recht had op de zege en dat was AZ. De Alkmaarders waren in Rotterdam direct de bovenliggende partij, maar verzuimden om dit snel in de score tot uitdrukking te brengen. Halverwege de eerste helft had Wout Weghorst vanaf elf meter de kans om te scoren, maar hij schoot tegen doelman Kortsmit aan. De strafschop moest over omdat Kortsmit te vroeg van zijn lijn was gekomen, maar opnieuw miste Weghorst.

De spits wist na een half uur wel te scoren uit een hoekschop. Vlak na rust deed hij dat opnieuw, ditmaal op aangeven van Jahanbakhsh. Sparta leek nog wel recht te hebben op een eretreffer, maar de ploeg wist in eigen huis niet te scoren.

AZ speler-Thomas Ouwejan in duel met Sparta-speler Robert Muhren. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
AZ speler-Thomas Ouwejan in duel met Sparta-speler Robert Muhren. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Sparta Rotterdam

0 - 2

AZ

    34' Weghorst
61' Weghorst
 
Gele kaart: Kortsmit, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.210
Arbiter: Mulder
Bijzonderheden: Weghorst (AZ) mist strafschop (23)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Floranus
Vriends
Chabot (Sanusi/75)
Marfelt
Dobson (Duarte/80)
Mühren
Dougall
Brogno (Spierings/66)
Ache
Goodwin
  Bizot
Svensson
Vlaar
S.Wuytens
Ouwejan
Til
Vejinovic
Van Overeem
Seuntjens (Midtsjö/88)
Jahanbakhsh
Weghorst

Vijf doden door longpest in Madagaskar

Op Madagaskar zijn zeker vijf mensen overleden aan de zeer gevaarlijke en gemakkelijk overdraagbare longpest. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt. Volgens plaatselijke media begon de pestuitbraak in de provincie Toamasina, in het noordoosten van het Afrikaanse eiland. Er zou echter ook een dodelijk slachtoffer te betreuren zijn in de buurt van de dichtbevolkte hoofdstad Antananarivo. Daar is een run op antibiotica ontstaan.

Een woordvoerster van het ministerie van Gezondheid bevestigde de overlijdensgevallen, maar gaf geen bijzonderheden. Longpest is de gevaarlijkste variant van de bacteriële infectieziekte pest doordat de besmetting door hoesten of niezen van mens op mens is over te brengen. Patiënten moeten binnen 48 uur behandeld worden, anders is de ziekte fataal.

Madagaskar is een van de weinige gebieden ter wereld waar de pestbacil nog geregeld slachtoffers maakt. Meestal ging dat om de builenpest, overgebracht door rattenvlooien. Bij een snelle diagnose is behandeling met antibiotica doorgaans succesvol. Niettemin zijn er volgens de WHO sinds 2010 op Madagaskar zo'n 500 doden gevallen door de pest.

Vijf doden door longpest in Madagaskar
Vijf doden door longpest in Madagaskar (Foto: ANP)

Amerikaanse ex-agent vrijgesproken van moord

Een blanke ex-politieagent uit het Amerikaanse Saint Louis, Jason Stockley, is vrijdag door de rechter vrijgesproken van moord op een Afro-Amerikaanse verdachte. Stockley was destijds agent in het stadsdeel Ferguson en schoot naar eigen zeggen uit zelfverdediging in december 2011 de 24-jarige zwarte Anthony Lamar Smith na een achtervolging dood.

Stockley werd vorig jaar gearresteerd en van moord beschuldigd, omdat de verdenking was gerezen dat hij met bewijsmateriaal had geknoeid en het vuur niet uit zelfverdediging op de ongewapende Smith zou hebben geopend.

Circa vijfhonderd mensen gingen vrijdag de straat op uit protest tegen het vonnis en riepen: "Geen rechtvaardigheid geen vrede."Een aantal betogers droeg borden met de spreuk 'Black Lives Matter'. De gelijknamige beweging is in de VS ontstaan als reactie op politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Amerikaanse ex-agent vrijgesproken van moord
Amerikaanse ex-agent vrijgesproken van moord (Foto: ANP)

IS eist aanslag op, May schaalt op naar kritiek

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in de Londense metro. Dat gebeurde zoals gebruikelijk door het persbureau van de terreurorganisatie, Amaq.

Door de explosie van een 'doe-het-zelfbom' in een plastic tasje raakten verscheidene passagiers gewond. De nationale gezondheidsdienst (NHS) zei vrijdagavond 29 slachtoffers te hebben behandeld. Geen van hen was er ernstig aan toe.

De Britse premier Theresa May heeft het dreigingsniveau van aanslagen in het land bijgesteld van 'ernstig' naar 'kritiek'. Dat is het hoogste niveau. May nam dat besluit vrijdagavond.

May verhoogt dreigingsgevaar naar kritiek
May verhoogt dreigingsgevaar naar kritiek (Foto: ANP)

NFL-speler opnieuw betrapt op doping: 10 duels schorsing

American footballer Brian Cushing is voor de tweede keer in zijn leven betrapt op het gebruik van verboden middelen. In vrijwel elke sport reden om iemand toch minstens enkele jaren opzij te zetten, maar zo werkt het in de VS niet: de linebacker van de Houston Texans komt er met een schorsing van tien wedstrijden bijzonder genadig vanaf.

Op 28 november mag Cushing zich weer bij het team voegen, op tijd voor de wedstrijd tegen de Baltimore Ravens. De linebacker moest de wedstrijd van donderdagavond, waarin de Texans het opnamen tegen de Cincinnati Bengals, sowieso al missen. In het eerste duel van het seizoen, een ruime nederlaag tegen de Jacksonville Jaguars, liep Cushing een lichte hersenschudding op.

De advocaat van de 30-jarige Cushing, Harvey Steinberg, liet weten dat het de speler enorm spijt. "Met grote spijt biedt mijn cliënt zijn excuses aan tegenover het team en de fans, hij is zich ervan bewust dat deze situatie een negatieve impact op hen heeft." Volgens Steinberg gaat Cushing niet in beroep tegen de schorsing.

De tijdsduur van de schorsing is bijzonder kort, financieel is het voor Cushing toch niet lekker: het kost hem zo'n vier miljoen dollar aan salaris, mogelijk meer als de Texans bepaalde bonussen terug willen vorderen. In 2010 werd Cushing al eens betrapt op het gebruik van een verboden middel, wat hem destijds welgeteld vier duels schorsing opleverde.

'Second Love ondermijnt samenleving'

Second Love: Flirten is niet alleen voor singles. Iedereen heeft die zin wel eens gehoord. Of recent nog gelezen, want onlangs is de datingwebsite een nieuwe campagne gestart. Zo zijn er onder meer nieuwe posters opgehangen, en dat stuit een handvol mensen aardig tegen de borst.

Volgens de klagers zou de reclame-uiting ingaan tegen de goede zeden, de goede smaak en het fatsoen. Verder zou de geestelijke volksgezondheid in het geding komen als mensen relatieproblemen ontwikkelen door gehoor te geven aan de reclame."Natuurlijk blijven mensen verantwoordelijk voor hun eigen handelen, maar reclame die mensen doelbewust oproept tot vreemdgaan gaat te ver. Dit ondergraaft de stabiliteit van gezinnen en daarmee van de samenleving."

Eerdere klachten bij de Reclame Code Commissie leverde nul op rekest op: deze oordeelde eerder dat de reclame-uitingen ‘niet in tegenspraak zijn met maatschappelijk fatsoen en goede zeden’. De makers van de petitie op citizengo.org zijn echter van mening dat de reclame van Second Love wel degelijk in strijd zijn met artikel 2, 3 en 4 van de Nederlandse Reclame Code. 

Ook op kamervragen door de SGP werd negatief gereageerd door onder meer staatssecretaris Van Rijn (VWS) "Het oordeel dat Second Love een bom legt onder relaties laat ik voor uw rekening." Daarover zijn de petitiemakers nogal verontwaardigd: "De overheid dient te waken over de publieke orde en moet daarbij vaak terughoudend zijn, om de vrijheid van burgers niet onrechtmatig in te perken, maar hier is duidelijk sprake van een aantasting van het algemeen belang." zo lezen we in de petitie. 

Update 21:30 uur
Inmiddels heeft Michiel Hemminga laten weten aan FOK! dat de Reclame Code Commissie heeft aangeboden om een nieuwe procedure op te starten, zodat de reclame opnieuw beoordeeld kan woden.  

Gudde benoemd tot directeur betaald voetbal KNVB

Eric Gudde is officieel benoemd tot directeur betaald voetbal, zo heeft de KNVB bekendgemaakt. De huidige algemeen directeur van Feyenoord is de opvolger van Bert van Oostveen en zal op 7 november zijn nieuwe functie innemen.

De aanstelling van de 63-jarige Gudde kwam al niet meer als een verrassing, want De Telegraaf wist in augustus al te melden dat de voormalige belastinginspecteur naar Zeist zou verhuizen. Hij volgt Bert van Oostveen op, die in augustus 2016 vertrok en vervolgens (tijdelijk) werd opgevolgd door operationeel directeur Gijs de Jong.

"Dit is een prachtige en eervolle positie bij een geweldige organisatie", aldus Gudde. "De KNVB heeft samen met alle clubs, scheidsrechters, trainers en spelers de taak om het Nederlandse voetbal verder te brengen en vooral ook samen te brengen. Een stevige uitdaging. Ik kijk ernaar uit om in november in Zeist aan de slag te gaan, maar tot eind deze maand ligt mijn volle aandacht bij Feyenoord."

Heel veel Overwatch komt naar Heroes of the Storm

Heroes of the Storm krijgt een hele lading aan Overwatch-content. In een stream voor de pers werd gisteren onthuld dat zowel Ana als Junkrat als speelbare heroes naar Heroes of the Storm komen, en dat we ook een nieuwe battleground kunnen verwachten. Daarnaast zijn er ook weer een hele hoop skins en een pachimari mania met extra beloningen die je kan verdienen tijdens het spelen.

Twee nieuwe heroes

Zoals eerder gezegd komen zowel Ana als Junkrat vlak achter elkaar naar Heroes of the Storm. Het zullen daarmee de zesde en zevende hero uit het Overwatch-universum worden in Heroes of the Storm. Een releasedatum hebben we nog niet, maar we weten wel dat Ana als eerste naar de Nexus komt, gevolgd door Junkrat.

Heroes

Volskaya Foundry

De battleground is Volskaya Foundry, gebaseerd op de map Volskaya Industries in Overwatch. De battleground heeft 3 lanes en heeft als voornaamste objective een grote mech, die door twee spelers bestuurd kan worden. De mech is vergelijkbaar met Cho'Gall, waarbij de ene speler de mech bestuurt en de andere de abilities van de mech gebruikt om het team van de kaart te vegen met bijvoorbeeld een krachtige laserstraal, of kan juist het team ondersteunen door een schild op te roepen voor zowel de robot als teamgenoten. De eerste speler die de mech binnenkomt, kan daarnaast ook van plaats wisselen tussen pilot en gunner.

Om deze mech te verdienen zijn er drie control points op de map, die werken op een manier die vergelijkbaar is in Overwatch: wanneer één team op een control point staat, begin je het punt te veroveren, en dit wordt onderbroken wanneer een tegenspeler ook op het punt staat. Net zoals in Overwatch geldt er overtime: wanneer een control point op 99 procent is en een tegenspeler stapt op het punt kun je er nog een laatste gevecht uitslepen om de mech toch te veroveren.

Heroes

Over Volskaya Foundry zijn ook lopende banden  verspreid, die telkens een bepaalde richting op gaan. Spelers kunnen deze banden gebruiken om zich snel uit de voeten te maken wanneer ze een control point hebben veroverd, of worden juist gigantisch vertraagd wanneer ze de tegenovergestelde richting op lopen. Ook zijn er over de map mercenary camps verspreid die als beloning turrets geven, vergelijkbaar met Hanamura. Spelers kunnen deze turrets op de lopende band zetten om zo een team constant lastig te blijven vallen terwijl de turret om het control point heen draait.

Om mensen te laten wennen aan de nieuwe battleground komt er ook een nieuwe brawl, genaamd bash 'em smash 'em robots. Dit is een battleground in de vorm van een S waarbij ieder team met een mech begint die constant de lane zal pushen. Wanneer beiden mechs vernietigd zijn, wordt er aan iedere kant weer een nieuwe mech opgeroepen.

Skins, mounts en meer

Ana komt ook met een skin-variatie, Shrike, die gebaseerd is op haar gelijknamige skin in Overwatch. Daarnaast krijgt Varian een commandant skin die past bij Volskaya Industries en het glorieuze moederland, en ook D.va krijgt een Destroyer-skin, die gebaseerd is op Deathwing. Ook komen er twee nieuwe mounts: naast de celestial horse en celestial warbeast hebben we nu ook de celestial raptor en krijgen we ook onzichtbaar paard. Een overzicht van de mounts en de skins is hier te vinden.

Pachimari Mania

Als laatste komt er ook een nieuw event om de launch van Ana, Junkrat en Volskaya Foundry te vieren, de Pachimari Mania. Vergelijkbaar met de treasure goblin spawnen er straks overal lootboxes in de basis voor een potje begint, die spelers moeten openen terwijl ze op zoek gaan naar de golden pachimari. Spelers kunnen hier onder andere een banner, emoji, spray en portrait mee verdienen. Een overzicht van alle Pachimari-gerelateerde beloningen is hier te vinden.

Heroes
Heel veel Overwatch komt naar Heroes of the Storm

Premier May bekritiseert reactie Trump

De Britse premier Theresa May heeft vrijdag de Amerikaanse president Trump verweten "niet behulpzaam te zijn" met zijn reactie op de aanslag vrijdag in de Londense metro. Trumps suggestie dat de politie weet wie er achter de aanslag zit, vindt May "een beschuldiging die niet erg behulpzaam is". Trump zei dat de daders "zieke en demente mensen in het vizier van Scotland Yard" zijn.

May beklemtoonde dat politie en veiligheidsdiensten hard werken aan de zaak. Trump noemde de dader ook een 'loser terrorist' en hij zei dat het beter is het internet af te sluiten om meer aanslagen te voorkomen.

De Britse politie jaagt met man en macht op de dader(s). Britse media meldden dat er inmiddels één verdachte in beeld is op materiaal van bewakingscamera's. De dader wordt ook de 'bucket bomber'' (emmer-terrorist) genoemd, omdat de 'doe-het-zelfbom' die ontplofte in de metro, in een emmer zat.

Bij deze vijfde terroristische aanslag in Engeland dit jaar zijn zeker 22 gewonden gevallen.

Premier May bekritiseert reactie Trump
Premier May bekritiseert reactie Trump (Foto: ANP)

Teller actie Sint-Maarten op 7,3 miljoen

Tot nog toe is ruim 7 miljoen euro opgehaald voor hulp aan het door de orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten. Dat is in de namiddag bekendgemaakt tijdens de nationale actiedag Nederland helpt Sint-Maarten, die wordt uitgezonden op commerciële en publieke radio- en tv-zenders. De teller staat op 7.347.280 euro.

Bij de vorige tussenstand, vroeg in de middag, bedroeg het opgehaalde bedrag nog 6.125.273 euro. Bij het begin van de actiedag was de stand 5,2 miljoen.

Het startsein voor de actiedag werd om 06.15 uur in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum gegeven door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zanger Jamai. Rond 20.30 uur volgt de volgende tussenstand en om 23.00 uur wordt de voorlopige eindopbrengst bekendgemaakt. Publiek kan het geld overmaken op giro 5125 van het Rode Kruis.

Teller actie Sint-Maarten op 7,3 miljoen
Teller actie Sint-Maarten op 7,3 miljoen (Foto: ANP)

PSV definitief zonder Lozano in topper tegen Feyenoord

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Hirving Lozano een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. De aanvaller kan nog in beroep gaan tegen de strafmaat, maar mist sowieso de wedstrijden tegen Feyenoord (competitie) en SDC Putten (KNVB Beker).

PSV ging in beroep tegen het schikkingsvoorstel van twee wedstrijden, plus één voorwaardelijk, maar de aanklager betaald voetbal besloot vervolgens om de eis met één duel te verhogen. De KNVB maakt nu bekend dat de aanvankelijke strafmaat is blijven staan: drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar.

De voetbalbond communiceert dat Lozano schuldig is bevonden aan 'ernstig gemeen spel': "De tuchtcommissie is van mening dat hij met deze tackle het risico heeft genomen zijn tegenspeler te blesseren." Lozano werd tegen sc Heerenveen (2-0 verlies) van het veld gestuurd na een charge op verdediger Denzel Dumfries.

Dumfries nam het dinsdag in De Telegraaf overigens nog op voor de 22-jarige Lozano: "Ik vind dat ze hem mogen matsen. Ik zag twee benen op me afkomen en voelde dat ik werd geraakt. Toen ik het later terugkeek, zag ik dat Lozano uitgleed. Dat heb ik zelf ook weleens gehad. Ik denk niet dat het zijn bedoeling was en dat heb ik ook in mijn verklaring gezet. Als het een bewuste tackle was geweest, had ik nu anders gereageerd. Ik hoop dat hij er goed mee wegkomt."

De Bakker stunt niet in eerste Davis Cup-duel met Tsjechië

Nederland staat in het Davis Cup-duel met Tsjechië in Den Haag op een 0-1 achterstand. Thiemo de Bakker verloor het eerste duel van de Tsjechische kopman, Jiri Vesely. Inzet van de ontmoeting met de Tsjechen is promotie naar de Wereldgroep, waar Nederland in 2014 voor het laatst in speelde.

De Bakker, 408e op de wereldranglijst, speelt door blessureleed alleen nog op lagere niveau's, terwijl Vesely (ATP-55) gewoon op het hoogste niveau speelt. Toch begon De Bakker uitstekend en brak Vesely in de eerste game, waarna de Nederlander de set netjes af wist te maken.

In de tweede set kwam Vesely beter in zijn spel, maar wederom bood De Bakker prima weerstand. Dit keer was het niet genoeg om de set te winnen, maar in het derde bedrijf kwam de Nederlander toch weer op een voorsprong.

De vierde set leverde een vroege break op in Vesely's voordeel, waarna de Tsjech de stand weer gelijk wist te trekken. In set vijf vocht De Bakker in de eerste game voor wat hij waard was, maar hij moest zijn opslagbeurt toch afstaan. 

Niet veel later liet hij zich nog eens breken en één keer Vesely's opslag terugpakken was dus niet meer voldoende. Een tweede rebreak kwam er niet, waarmee het duel na bijna vier uur ten einde was: 6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 4-6.

Robin Haase hoopt Nederland vrijdagavond tegen Lukas Rosol op gelijke hoogte te brengen.

Feyenoord-fans niet welkom in Napels

Feyenoord-fans zijn op 26 september niet welkom in Napels, waar de Champions League-wedstrijd tussen Napoli en Feyenoord dan op het schema staat. Een woordvoerder van de politie van de Italiaanse stad heeft laten weten dat fans van de Rotterdammers geen tickets voor het duel mogen kopen.

Feyenoord heeft er alles aan gedaan om voor elkaar te krijgen dat het met supporters af mocht reizen, maar dat is dus niet gelukt. De keuze van de politie is verre van onbegrijpelijk: in 2014/15 moest Rome eraan geloven toen flink wat 'fans' van de Rotterdammers het aan de stok kregen met de lokale politie en men het een goed idee vond om een en ander te vernielen in de historische stad.

Overigens mogen ook fans van OGC Nice niet naar uitwedstrijden tegen Napoli. Een stel Franse hooligans vond het in 2015 wel een tof idee om voor nota bene een vriendschappelijke wedstrijd met de Italianen stevig stennis te schoppen, waardoor Nice het vorige maand tijdens de voorrondes van de Champions League in Napels ook zonder fans moest doen.

Nico Dijkshoorn gaat PSV-Feyenoord verslaan

Nico Dijkshoorn gaat komende zondag live verslag doen van de eredivisiekraker tussen PSV en Feyenoord. De huisdichter van DWDD doet dat via een liveblog voor Voetbal International (VI).

Het voetbalblad biedt het verslag van Nico op de website aan, naast het liveverslag dat normaal op de site te vinden is als er voetbalwedstrijden worden gespeeld.

Nico heeft afgelopen woensdag al proefgedraaid. Hij keek toen naar de Champions League-wedstrijd tussen Feyenoord en Manchester City. "Dat was jammer genoeg snel klaar", zegt hij op de website van VI. Feyenoord stond na een half uur al met 3-0 achter. "Het voelde een beetje als een marathon moeten lopen en dat je na een minuut je linkerschoen verliest", beschrijft Nico zijn gevoelens over dat duel.

Het Legioen

Nico, die wekelijks een column schrijft voor VI, zei ook nog dat het Rotterdamse publiek hem wel kon bekoren. "Bij Ajax had er na zo'n start direct de sfeer van een bibliotheek in Oude Pekela gehangen", zegt hij. Het Legioen, zoals de aanhang van de Rotterdammers ook wel wordt genoemd, bleef het team echter toejuichen.

Tijdens zijn verslag zal Nico niet alleen letten op wat er in het stadion gebeurt. Ook zal hij scherp in de gaten houden wat er op Fox Sports gebeurt, de zender die de wedstrijd uitzendt. En zelfs een analyse van de reclameblokken behoort tot de mogelijkheden.

Nico Dijkshoorn gaat Feyenoord-PSV verslaan
Nico Dijkshoorn gaat Feyenoord-PSV verslaan (Foto: BuzzE)

Basisonderwijs: toegezegd geld veel te weinig

"Zwaar onder de maat. De geplande staking op 5 oktober gaat gewoon door." Dat stelt een woordvoerder van de PO-raad, de sectororganisatie voor het primaire onderwijs. De raad reageert ermee op het bericht uit 'Den Haag' dat er 270 miljoen euro bijkomt voor de leraren in het basisonderwijs.

"Die 270 miljoen verandert niets aan onze stakingsplannen. We hebben al tijden een claim van 900 miljoen voor salarissen en 500 miljoen voor verlichten van de werkdruk. Dat is het totaalpakket wat wij hebben berekend en waar wij voor gaan."

De vakbonden hebben al eerder aangekondigd dat basisschoolleraren op 5 oktober het werk neerleggen, gesteund door de PO-raad. Al eerder circuleerden bedragen van 270 miljoen euro, maar het basisonderwijs vond dat toen ook al te weinig.

Basisonderwijs: toegezegd geld veel te weinig
Basisonderwijs: toegezegd geld veel te weinig (Foto: ANP)

Brändle wint tijdrit in Ronde van Denemarken

Matthias Brändle heeft de individuele tijdrit in de Ronde van Denemarken gewonnen. De Oostenrijkse tijdritspecialist van Trek-Segafredo was na 17,8 kilometer van en naar Randers meer dan een halve minuut sneller dan Martin Toft Madsen. De Deen van BHS - Almeborg-Bornholm zou uiteindelijk 34 seconden toegegeven op de Oostenrijker.

Michael Valgren zou derde worden op 37 seconden van Brändle. Dat was dezelfde tijd als Mads Pedersen, de leider in het algemeen klassement na donderdag, waardoor Pedersen aan de leiding blijft. Elmar Reinders was op de elfde plaats de beste Nederlander. De renner van Roompot - Nederlandse Loterij zou 1.12 toegeven op Brändle.

Ricciardo opnieuw de snelste, Verstappen tweede

Daniel Ricciardo heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore de snelste tijd gereden. De Red Bull-coureur zette in de straten van Marina Bay met een 1.40,852 een nieuw baanrecord mee. De Australiër was hiermee ruim een halve seconde sneller dan teamgenoot Max Verstappen. Lewis Hamilton kwam met de Mercedes tot de derde tijd.

Het lijkt erop dat de Red Bull zich in de straten van Singapore thuisvoelt, want beide bolides veegden de vloer aan met de concurrentie en de Oostenrijkers lijken dit weekend het te kloppen team te zijn. Mercedes sloot aan als tweede team, terwijl Ferrari de rest van het weekend nog veel werk voor de boeg heeft om de achterstand goed te maken. Kimi Räikkönen was met plek negen de beste van de renstal uit Maranello. Teamgenoot Sebastian Vettel veroorzaakte nog een virtuele safety car door tegen een reclamebord aan te rijden.

Nico Hülkenberg mocht zich met de Renault op plek vijf dan ook best of the rest noemen. De Duitser bleef de beide McLarens van Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso nipt voor.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:40.852   33
2 M. Verstappen Red Bull 1:41.408 +0:00.556 28
3 L. Hamilton Mercedes 1:41.555 +0:00.703 36
4 V. Bottas Mercedes 1:42.104 +0:01.252 35
5 N. Hülkenberg Renault 1:42.448 +0:01.596 33
6 S. Vandoorne McLaren 1:42.501 +0:01.649 34
7 F. Alonso McLaren 1:42.788 +0:01.936 32
8 S. Perez Force India 1:42.826 +0:01.974 35
9 K. Räikkönen Ferrari 1:42.835 +0:01.983 30
10 E. Ocon Force India 1:43.054 +0:02.202 34
11 S. Vettel Ferrari 1:43.104 +0:02.252 33
12 C. Sainz Toro Rosso 1:43.236 +0:02.384 38
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:43.608 +0:02.756 32
14 J. Palmer Renault 1:43.795 +0:02.943 32
15 F. Massa Williams 1:43.836 +0:02.984 32
16 L. Stroll Williams 1:44.301 +0:03.449 32
17 K. Magnussen Haas F1 1:44.417 +0:03.565 32
18 R. Grosjean Haas F1 1:44.928 +0:04.076 29
19 P. Wehrlein Sauber 1:45.673 +0:04.821 34
20 M. Ericsson Sauber 1:45.721 +0:04.869 35

Miljoenennota weer uitgelekt: we gaan erop vooruit

De gemiddelde Nederlander gaat er het komende jaar 0,6 procent op vooruit, en de basisschoolleerkrachten nog iets meer. De economie groeit volgend jaar met 2,5 procent en er is een begrotingsoverschot. Dat blijkt uit de uitgelekte miljoenennota, die in handen is van de Telegraaf.

De miljoenennota wordt officieel pas gepresenteerd op Prinsjesdag, aanstaande dinsdag. De afgelopen jaren werd telkens eerder bekend wat erin stond, en dat is ook nu weer het geval. De bloeiende economie resulteert in een groei van 2,5 procent, wat voor de koopkracht van de meeste Nederlanders positief uitvalt. Het gaat echter nog om gemiddeldes, dus bij de Algemene Financiële Beschouwingen van volgende week zullen de oppositiepartijen ongetwijfeld op de proppen komen met vergeten groepjes Nederlanders die er toch op achteruit blijken te gaan.

Volgens de PvdA zijn dat er geen; gepensioneerden gaan 0,6 procent omhoog en uitkeringsgerechtigden 0,3 procent. Gezinnen met kinderen gaan er nog meer op vooruit; niet verwonderlijk met twee traditionele gezinspartijen in het komende kabinet. De economische groei wordt overigens nog iets gedrukt door de vermindering van de gasopbrengsten.

Wie er in ieder geval niet op achteruit blijken te gaan zijn de leerkrachten in het basisonderwijs: in de begroting is alsnog de 270 miljoen euro opgenomen voor salarisverhogingen. PvdA-voorman en tevens demissionair Minister van Sociale Zaken dreigde zelfs met een kabinetscrisis, nam uiteindelijk genoeg met een vage toezegging van Rutte, maar krijgt nu alsnog waar hij op inzette. Het is overigens wel ruimschoots minder dan wat de sector zelf graag zou zien, dus de staking van 5 oktober gaat gewoon door, aldus de PO-raad.

Enkele begrotingsposten lekten al eerder uit: er gaat structureel een half miljard naar de (ouderen-)zorg, maar het verplicht eigen risico stijgt naar vierhonderd euro (was 385). Ook de premies voor de ziektenkostenverzekering gaan omhoog, wat dan weer gecompenseerd moet worden met een hogere zorgtoeslag.

Twee overheidsdiensten kunnen ook een zak met geld tegemoet zien: de Voedsel- en Warenautoriteit lag zwaar onder vuur tijdens de eiercrisis en krijgt maarliefst 25 miljoen om orde op zaken te stellen. De puinhoop bij de belastingdienst is nog groter, dus die krijgen nog meer geld om te zorgen dat er belasting geïnd kan blijven worden: 75 miljoen euro.

Gaviria te snel voor Groenewegen in Kampioenschap van Vlaanderen

Fernando Gaviria heeft het Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na 192 kilometer de snelste voor Dylan Groenewegen. De Belg Jasper de Buyst zou derde worden in Koolskamp.

Zeven renners zouden voor de vroege aanval kiezen: Lawrence Naesen (WB Veranclassic-Aqua Protect), Oliver Naesen (AG2R), Sander Cordeel (Willems Veranda's-Crelan), Joeri Calleeuw (Roubaix Lille Métropole), Sjoerd Bax (Delta Cycling Rotterdam), David Boucher (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) en Jan Reynaerts (Cibel-Cebon). De kopgroep zou meer dan vier minuten pakken op het peloton.

In het peloton zouden Dimension Data (voor Cavendish), Lotto-Soudal (voor Greipel), Quick-Step (voor Gaviria) en LottoNL (voor Groenewegen) de controle houden. Quick-Step Floors trekt het op vijftig kilometer van de meet in waaiers, maar alles zou toch weer samenlopen. Met nog dertig kilometer te rijden was er wel een opgave van Cavendish.

Met nog vijftien kilometer te gaan zouden de laatste vluchters gegrepen worden met daarbij de broers Naesen. Vooraan hield de ploeg van Gaviria de controle, waardoor niemand meer zou wegkomen uit het peloton.

In aanloop na de sprint was er nog een valpartij van Ryan Gibbson. Daar hadden de meeste sprinters geen last van, waarna Gaviria de sterkste was in de sprint voor Groenewegen.

Lening politie voor Turkse dienstplicht stopt

De regeling waarbij Turks-Nederlandse agenten een lening kunnen krijgen om hun dienstplicht in Turkije af te kopen, wordt afgeschaft. Dat heeft minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten op vragen van het CDA.

Uit onderzoek van RTL Nieuws was gebleken dat van 2013 tot mei dit jaar 24 politiemensen gebruik hadden gemaakt van de regeling voor een lening tot 6000 euro rentevrij.

Volgens minister Blok is de noodzaak van de regeling komen te vervallen. De afkoopsom is namelijk verlaagd en de Turkse autoriteiten hebben volgens hem de verplichting laten vallen om de verkorte basisopleiding in Turkije te doen.

CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam had eerder gevraagd te regeling stop te zetten: "Ik ben blij dat de minister het voorstel van het CDA volgt om een eind te maken aan deze regeling. Politiemensen, ook met een Turkse achtergrond, kunnen maar één overheid dienen, de Nederlandse".

Lening politie voor Turkse dienstplicht stopt
Lening politie voor Turkse dienstplicht stopt (Foto: ANP)

Tafeltennissters verrassen in kwartfinales EK

De Nederlandse tafeltennissters zijn op het Europees kampioenschap voor landenteams in Luxemburg doorgedrongen tot de halve finales. In de kwartfinales werd vrijdag verrassend gewonnen van het als derde geplaatste Oostenrijk. Nederland is in Luxemburg als twaalfde geplaatst.

Li Jie begon namens Nederland met een felbevochten 3-2 zege op de Oostenrijkse topvrouw, Liu Jia. Sofia Polcanova maakte vervolgens korte metten met Britt Eerland (0-3), terwijl Amelie Solja met 1-3 te sterk was voor Kim Vermaas. 

Li bracht Nederland echter terug in de wedstrijd door Polcanova met 3-0 op haar plaats te zetten, waarna Eerland, de mondiale nummer 68, het in het beslissende duel op moest nemen tegen Liu. De nummer 26 van de wereld bleek niet opgewassen tegen de jonge Nederlandse, die met 11-5, 11-7, 12-10 in drie games zegevierde.

In de halve finale staat Nederland zaterdag vermoedelijk tegenover Duitsland, dat de kwartfinale tegen Polen speelt.

'Raketten Noord-Korea ook risico voor Europa'

Noord-Korea lanceert raketten over zulke grote afstanden dat die inmiddels ook een gevaar voor Europa vormen. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gezegd in reactie op de laatste rakettest van het Aziatische land, waarbij opnieuw over Japan heen werd geschoten.

"Kim test niet alleen nucleaire wapens, hij test ook de internationale gemeenschap", aldus Koenders. Volgens hem is het belangrijk om de eenheid te bewaren tussen alle betrokken grootmachten, waaronder Rusland en China, zodat het regime van leider Kim Jong-un onder druk kan worden gezet. "Als de grote landen uit elkaar zouden vallen, hebben we een groot probleem."

Koenders vreest verdere verspreiding van kernwapens als Noord-Korea definitief een kernmacht wordt. "Het risico is dat een nucleair Korea zou kunnen leiden tot verdere proliferatie van kernwapens."

'Raketten Noord-Korea ook risico voor Europa'
'Raketten Noord-Korea ook risico voor Europa' (Foto: ANP)

De Vrij: "Vitesse maakte reclame voor het Nederlandse voetbal"

Vitesse ging donderdagavond strijdend ten onder tegen Lazio. Stefan de Vrij was na afloop van het treffen lovend over de prestatie van Vitesse. Tot tweemaal toe kwamen de Arnhemmers op voorsprong, maar uiteindelijk trokken de Italianen toch aan het langste eind in de eerste wedstrijd in het hoofdtoernooi van de Europa League: 2-3.

"Vitesse heeft het goed gedaan. Ze hebben het ons erg lastig gemaakt. Ze hebben reclame gemaakt voor het Nederlandse voetbal", zegt De Vrij in gesprek met RTL7. Ondanks dat Lazio pas in de slotfase op voorsprong kwam, vindt de Oranje-international de overwinning niet onverdiend. "Want om nou te zeggen dat we goed zijn weggekomen, vind ik wat overdreven. Uiteindelijk waren wij wel iets gelukkiger dan zij."

Eigenlijk zou De Vrij in Arnhem niet aan de aftrap verschijnen, maar trainer Simone Inzaghi ruimde toch een basisplaats in voor de Nederlandse verdediger. "We spelen heel veel wedstrijden. Met het oog op het schema maakte de trainer de keuze om wat te wisselen", stelt De Vrij, die het komend weekeinde met Lazio opneemt tegen Genoa. "Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk spelen, maar je moet elke keer wel weer goed nadenken of het ook verstandig is."

De overwinning in Arnhem moet de eerste stap naar succes in de Europa League zijn. Volgens De Vrij kunnen de Romeinen absoluut een rol van betekenis spelen op het Europese podium. "We willen zover mogelijk komen. We hebben een sterk team. Het eerste doel is uiteraard om de groepsfase door te komen."

15 jaar cel voor liquidatie op dancefeest

De 35-jarige Surailie I. moet vijftien jaar de gevangenis in voor een liquidatie op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in 2013. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat de verdachte inderdaad de schutter is geweest en legt hem voor doodslag de maximale straf op.

De officier van justitie ging uit van moord en had daarom een celstraf van 25 jaar geëist. Maar de rechtbank vond niet voldoende bewijs voor voorbedachten rade. Weliswaar had de betrokkene een vuurwapen meegenomen, maar niet uitgesloten is dat I. in een opwelling schoot. Wel vindt de rechtbank dat I. extreem koelbloedig en gewetenloos handelde.

De schietpartij gebeurde tussen de ruim achthonderd feestgangers aan de zijkant van de dansvloer. Er was ruzie tussen twee rivaliserende bendes. I. schoot vlak na een opstootje Souhail L. van dichtbij neer, die toen net in bedwang werd gehouden door twee beveiligers. Hij werd meerdere keren geraakt in zijn hoofd, nek en bovenlichaam.

De verdachte ontsnapte en kon pas twee jaar later worden aangehouden.

15 jaar cel voor liquidatie op dancefeest
15 jaar cel voor liquidatie op dancefeest (Foto: ANP)

Hyperloop One voorlopig niet door Nederland

Hyperloop One, een van de organisaties die een supersnelle 'vacuümtrein' willen ontwikkelen, legt voorlopig geen lijn aan in Nederland. Het bedrijf richt zich eerst op andere landen.

Hyperloop One begon met 2600 kandidaat-trajecten. Dat werd een paar maanden geleden teruggebracht tot 35 kanshebbers. Op die lijst stond Nederland nog wel. De ronde zou Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad met elkaar verbinden. De route is 428 kilometer lang, een afstand die volgens Hyperloop One kan worden afgelegd in iets meer dan veertig minuten. Het langste onderdeel, de 111 kilometer van Rotterdam naar Eindhoven, zou in tien minuten te doen zijn. Minister Schultz (Infrastructuur) deed een goed woordje voor Nederland.

Hyperloop One gaat voorlopig verder met tien mogelijke routes in vijf landen. Twee daarvan zijn in Europa: Glasgow-Liverpool en Edinburgh-Londen. Ook de Verenigde Staten, Canada, Mexico en India zijn nog in de race.

Een hyperloop is een gesloten buis, waar een capsule met passagiers of vracht doorheen schiet. Door lage luchtweerstand zou de capsule snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur moeten kunnen bereiken. Het is een idee van Elon Musk, de man achter autobouwer Tesla, betalingsdienst PayPal en ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Hyperloop One voorlopig niet door Nederland
Hyperloop One voorlopig niet door Nederland (Foto: BuzzT)

Toro Rosso racet in 2018 met Honda-motoren

Toro Rosso zal vanaf 2018 gaan racen met Honda-motoren, zo heeft het Italiaanse team laten weten. Het Japanse merk komt over van McLaren waar de samenwerking geen succes bleek te zijn. Beide partijen zijn een contract voor meerdere seizoenen aangegaan. Nu wordt er nog samenwerkt met Renault.

Teambaas Franz Tost: "Iedereen in het team kijkt uit naar de samenwerking met Honda. Sinds oprichter Soichiro Honda zijn motoren deel liet nemen aan races is de racerij in de DNA van het bedrijf verweven. Het is een opwindende uitdaging en ik hoop dat beide partijen van elkaar gaan profiteren bij de dingen die we samen ontwikkelen."

Honda keerde in 2015 terug in de Formule 1 bij McLaren, maar door zowel problemen met de betrouwbaarheid als het aantal pk's van de motor bleven de prestaties achter bij de verwachtingen. De Japanners hebben voor dit seizoen een ander concept gekozen voor de 1,6 liter V6-turbomotor en maken nu langzaam maar zeker stappen voorwaarts. Het bedrijf hoopt in de Verenigde Staten of in Mexico met de 'spec 4' te komen die een flinke sprong moet betekenen ten opzichte van de huidige 'spec 3.7'.

GP van Singapore langer op Formule 1-kalender

De Grand Prix van Singapore staat ook de komende vier jaar op de Formule 1-kalender. Dit is een uur voor de eerste vrije training bekendgemaakt.

De nachtrace Singapore maakt sinds 2008 deel uit van de kalender en heeft sinds die tijd al regelmatig memorabele races opgeleverd. Zo was er in de straten van Marina Bay in 2008 de bewuste crash van Nelsinho Piquet zodat Renault-teamgenoot Fernando Alonso kon winnen. Polesitter Felipe Massa vertrok bij zijn stop te vroeg, waardoor hij een deel van de tankinstallatie meenamen. In 2015 startte Max Verstappen met een ronde achterstand nadat zijn auto op de grid stil was blijven staan. De Nederlander vocht zich, mede geholpen door een safety car, terug met fraaie inhaalacties die hem weer op plek acht brachten.

Formule 1-baas Chase Carey is dan ook blij met de contractverlening voor de race die nu toe is aan haar tiende editie. "De Grand Prix van Singapore is een van de kenmerkende races en daarom zijn we erg blij dat we haar nog vier jaar mogen behouden op de kalender. De eerste volledige nachtrace in deze sport is een van de meest enerverende evenementen van het jaar, de achtergrond van de Marina Bay is geweldig."

Ook medeorganisator Ong Beng Seng is blij dat de deal eindelijk rond is. "Sinds 2008 werken we nauw samen met de Formule 1 en al haar sleutelspelers. Deze samenwerking heeft haar vruchten afgeworpen, voor alle partijen. We zien er naar uit om te blijven bouwen met de nieuwe eigenaren van de sport."

Extra evacuatievluchten Sint-Maarten

Vrijdag is een vliegtuig van Schiphol naar Sint Maarten vertrokken om hulpbehoevenden, toeristen van alle nationaliteiten en andere mensen die niet op het getroffen eiland wonen, te evacueren.

De Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij KLM vliegt eerst naar Curaçao om personeel en hulpgoederen op te pikken. Dit weekeinde vliegt het toestel met capaciteit voor 268 passagiers naar Sint Maarten. Van daaruit worden mensen geëvacueerd naar Aruba.

Deze extra evacuatiecapaciteit is tot stand gekomen in samenwerking met KLM. Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken vliegen mee om de evacuatie te begeleiden.

Tot nu toe werden in totaal ruim 3.800 mensen uit Sint Maarten geëvacueerd, waarvan 1.400 door de Nederlandse krijgsmacht.

Poes blokkeert erectie

Een Belgische man werd onlangs gekrabd door zijn kat, iets wat een ieder met een kat wel eens kan overkomen. De 23-jarige pechvogel werd daarna getroffen door de kattenkrabziekte, iets wat doorgaans vrij onschuldig is en vanzelf verdwijnt.

Niet in zijn geval: de beste man kon zijn jongeheer niet meer overeind krijgen, hoe hard hij het ook probeerde. De man vertelde aan artsen dat hij zich koortsig voelde en pijn had aan zijn ballen, maar dat was dus niet alles. 

"Ook in periodes met minder symptomen was de patiënt niet in staat een erectie te krijgen, hoe graag hij het ook wilde", schreven de artsen in een Brits vakblad. 

Gelukkig voor onze Belgische vriend vond men een oplossing. Een drie weken durende behandeling met antibiotica zorgde ervoor dat hij weer helemaal herstelde. Of, zoals de artsen het dan noemen, 'hij heeft zijn volledige seksuele functionaliteit herwonnen'. 

McLaren verruilt Honda voor Renault

Het Formule 1-team McLaren zal de komende drie jaren gaan racen met Renault-motoren. Hiermee komt een einde aan een moeizame samenwerking met Honda dat de verwachtingen in de afgelopen jaren niet waar kon maken.

McLaren startte de samenwerking met Honda in 2015 in de hoop weer door te kunnen stoten richting de top van de Formule 1. De samenwerking verliep al vanaf het begin moeizaam omdat de Honda-motor niet alleen met veel betrouwbaarheidsproblemen kampte, maar ook veel pk's tekort kwam. Daarom is besloten eind dit jaar afscheid van elkaar te nemen.

McLaren-directeur Zack Brown: "Er bestaat geen twijfel over de commitment en energie die Honda erin stopt om in de Formule 1 succes te boeken. Zij zijn bewezen winnaars en komen met innovaties. Door verschillende redenen is ons partnerschap nimmer tot bloei gekomen. Het komt zeker niet door de wil en inspanningen van zowel McLaren als Honda, maar nu is het beter dat onze wegen scheiden. Als racers hopen wij dat Honda snel weer successen weet te boeken en onze sport wordt er beter van als zij mee blijven doen."

Omdat McLaren zelf ook successen wil gaan boeken wordt de overstap gemaakt naar Renault-motoren. Het is voor het eerst in de historie van de Formule 1 dat het team uit Woking en de Franse motorenfabrikant hun krachten bundelen.

Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa, directeur van de McLaren Group: "Renault is een fabrikant die, net als McLaren, de Formule 1 diep in haar DNA heeft zitten. Het merk introduceerde in 1977 de turbomotor en heeft sindsdien met en zonder turbo races gewonnen, waarbij het steeds nieuwe technologie geïntroduceerd heeft."

"Renault en McLaren vormen een nieuwe en opwindende combinatie in de Formule 1 waarbij wij met gelijk materiaal samen met de andere Renault-teams kunnen racen. Bij McLaren hebben wij de motivatie, het verlangen en de middelen om in 2018 competitief mee te kunnen doen. Renault heeft ons de kans om een flinke sprong op de grid te kunnen maken. De aankondiging van vandaag luidt dan ook een nieuw hoofdstuk voor McLaren in en we kunnen niet wachten om dat te laten beginnen."

Ruimtesonde vergaat op planeet Saturnus

Na een reis van twintig jaar komt vrijdag een einde aan de Amerikaanse ruimtesonde Cassini. Hij wordt opgeslokt door de planeet Saturnus. Daar heeft hij jaren onderzoek gedaan.

De opzettelijke ondergang is nauwkeurig voorbereid. Al maanden duikt de Cassini steeds dichter naar Saturnus. Uiteindelijk zal de aantrekkingskracht van de planeet te groot worden. Dan verdwijnt de sonde in de atmosfeer en wordt hij uit elkaar gescheurd. Dat gebeurt rond 13.54 uur Nederlandse tijd. In de laatste minuten van zijn bestaan moet de Cassini nog allerlei metingen verrichten vanuit Saturnus, op een plek waar de mensheid nog nooit is geweest.

De Cassini is in 1997 gelanceerd en kwam na zeven jaar vliegen aan bij Saturnus en zijn minstens 62 manen. Hij ontdekte daar onder meer oceanen op de Saturnusmaan Enceladus en zeeën van vloeibaar methaan op de maan Titan. De brandstof aan boord (plutonium) raakt langzaam op.

De crash van vrijdag moet voorkomen dat de sonde ooit stuurloos inslaat op een van de manen van Saturnus. Daar zijn misschien sporen van leven te vinden. De vluchtleiding wil die niet radioactief vervuilen.

Update 13:47 uur
Nu met livestream. Over enkele minunten moet de inslag plaatsvinden. 

Ruimtesonde vergaat op planeet Saturnus
Ruimtesonde vergaat op planeet Saturnus (Foto: ANP)

Facebook stopt reclames voor Jodenhaters

Een advertentie speciaal voor antisemieten? Dat kon op Facebook, ontdekte onderzoekssite ProPublica. Facebook zegt de methode te hebben gestopt.

Volgens ProPublica hadden 2300 mensen op Facebook aangegeven dat ze geïnteresseerd waren in "het haten van Joden", "Joden verbranden" en "hoe Joden de wereld vernietigen". ProPublica betaalde 30 dollar, omgerekend 25 euro, voor drie 'promoted posts' aan deze groepen. Binnen een kwartier had Facebook de advertenties geaccepteerd.

Facebook zegt dat de groepen worden weggehaald en dat adverteerders andere ongepaste doelgroepen kunnen melden.

Facebook ligt onder vuur omdat het netwerk zou zijn misbruikt door verspreiders van nepnieuws in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar.

Facebook stopt reclames voor Jodenhaters
Facebook stopt reclames voor Jodenhaters (Foto: BuzzT)

Sainz maakt overstap naar Renault

Carlos Sainz zal volgend seizoen gaan racen voor het Formule 1-team Renault. De 23-jarige Spanjaard komt voor minimaal een jaar over van Toro Rosso en wordt bij zijn nieuwe werkgever teamgenoot van Nico Hülkenberg. Sinds 2015 heeft hij in de F1 100 punten bij elkaar gereden met viermaal een zesde plaats als hoogste resultaat.

Sainz: "Ik ben erg blij dat ik vanaf volgend jaar kan gaan racen voor Renault. Het is een eer om voor een fabrieksteam te mogen rijden en ik hoop het vertrouwen van Renault te kunnen belonen met goede resultaten. Het traject dat Renault F1 uitgezet heeft is opwindend en ik ben er trots op dat ik op zo'n belangrijk historisch moment in mag stappen. Ik kijk uit naar het werken met de mensen in Enstone en Viry, evenals het hebben van Nico Hülkenberg als teamgenoot."

"Ik heb in de Formule 1 al samengewerkt met Renault en ook in eerdere raceklasses, dus ik weet hoe gemotiveerd ze zijn en waar ze toe in staat zijn. Dit is het begin van een geweldig nieuw hoofdstuk in mijn carrière en daarom wil ik Red Bull bedanken voor het vertrouwen en de steun die ze mij gaven, evenals het geven van deze kans. In het speciaal wil ik alle mensen bij Toro Rosso bedanken. Zij vormen een fantastisch professioneel team en ik wens hen het allerbeste voor de toekomst."

Renault-teambaas Cyril Abiteboul liet weten dat Sainz voor een jaar van Red Bull gehuurd wordt. Jolyon Palmer mag dit seizoen nog afmaken bij de Frans/Britse formatie.

Het lijkt erop dat Sainz wisselgeld is om het contract tussen Toro Rosso en Renault te kunnen laten beëindigen. Volgens diverse geruchten had Renault ingezet op Daniel Ricciardo, maar kreeg hiervoor een resoluut nee te horen van Red Bull. De vraag is wat de Australiër eind volgend jaar zal gaan doen als zijn contract bij de Oostenrijkers afloopt.

Ricciardo start sterk in Singapore, Verstappen derde

Daniel Ricciardo is het Formule 1-raceweekend in Singapore sterk gestart. De Red Bull-coureur reed met 1.42,489 meteen de snelste tijd ooit gereden op het Marina Bay Circuit en was hiermee twee tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Max Verstappen. Sebastian Vettel wist zich met de Ferrari hier nog tussen te wurmen.

De baan in de straten van Singapore was nog wat nat toen de sessie begon, maar deze droogde snel op, waardoor de tijden rap naar beneden gingen. Verstappen voelde zich als een vis in het water, al had de Nederlander nog wel even een stroeve start omdat hij bij het aandoen van de handschoenen erachter kwam twee rechter exemplaren te hebben. Daarna had hij enkele malen de snelste tijd in handen tot Ricciardo net wat vlotter bleek.

De sessie verliep zonder al te veel problemen, al kwam Lance Stroll niet tot veel rondjes. De Williams van de jonge Canadees kampte met versnellingsbakproblemen. Verder kwamen nog twee testrijders in actie. Antonio Giovinazzi bleek in de Haas net wat trager te zijn dan Romain Grosjean, terwijl Sean Galael in de Toro Rosso 3,5 seconden toe moest geven op Daniil Kvyat.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:42.489   21
2 S. Vettel Ferrari 1:42.598 +0:00.109 21
3 M. Verstappen Red Bull 1:42.610 +0:00.121 23
4 L. Hamilton Mercedes 1:42.904 +0:00.415 27
5 S. Perez Force India 1:43.423 +0:00.934 25
6 V. Bottas Mercedes 1:43.434 +0:00.945 27
7 K. Räikkönen Ferrari 1:43.734 +0:01.245 25
8 F. Alonso McLaren 1:43.759 +0:01.270 19
9 N. Hülkenberg Renault 1:44.101 +0:01.612 24
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.220 +0:01.731 25
11 S. Vandoorne McLaren 1:44.340 +0:01.851 25
12 J. Palmer Renault 1:44.961 +0:02.472 25
13 E. Ocon Force India 1:45.053 +0:02.564 25
14 F. Massa Williams 1:45.084 +0:02.595 27
15 R. Grosjean Haas F1 1:46.456 +0:03.967 20
16 A. Giovinazzi Haas F1 1:46.782 +0:04.293 27
17 L. Stroll Williams 1:47.190 +0:04.701 11
18 S. Gelael Toro Rosso 1:47.570 +0:05.081 26
19 M. Ericsson Sauber 1:47.699 +0:05.210 23
20 P. Wehrlein Sauber 1:47.886 +0:05.397 24

18 gewonden bij terreurdaad in Londen

Bij een ontploffing in de Londense metro zouden meerdere gewonden zijn gevallen. Naar verluidt zou een plastic emmer in een tas zijn ontploft in een treinstel, vermoedelijk bij station Parsons Green.

"Een vuurbal kwam door het treinstel heen en we sprongen gelijk uit de open deur", aldus een twitteraar. Bij het station hebben veel hulpdiensten zich inmiddels verzameld. Britse media spreekt over meerdere mensen die brandwonden in hun gezicht hebben opgelopen.

Om een en ander live te volgen kan de TV weer aangeslingerd worden: CNN, BBC, Euronews en Al-Jazeera berichten over de situatie.

Update 12.23 uur
De hulpdiensten in Londen hebben inmiddels laten weten dat er in elk geval achttien mensen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Geen van hen zou ernstig gewond zijn. 

Update 11.30 uur
Het Counter Terrorism Command heeft de leiding over het onderzoek overgenomen, waarmee de situatie ook wordt bestempeld als een terreurdaad. 

Update 10.35 uur
Nog altijd is niet veel meer bekend over de situatie, maar er zijn wel wat getuigenverslagen. "De hele wereld stond ineens op zijn kop", aldus Richard Aylmer-Hall, die op weg was naar zijn werk. "Er was paniek en heel veel gegil. Een vrouw zei dat ze een flits bij een tas vandaan zag komen, dus er was duidelijk iets ontploft. Er werd flink geduwd op de trappen op weg naar buiten, ik denk dat de meeste verwondingen door de verdrukking komen en niet door wat er dan ook is ontploft."

Natasha Wills van de Londense ambulancedienst liet weten dat de eerste hulpverleners al binnen vijf minuten ter plaatse waren. "We hebben alle soorten hulpverleners gestuurd, inclusief mensen die gespecialiseerd zijn in het werken in een gevaarlijk gebied. De eerste prioriteit is het vaststellen van de aard van de verwondingen en meer informatie zullen we naar buiten brengen als we het hebben."

1000e 'Europese' hole-in-one op KLM Open

De Finse golfer Mikko Ilonen heeft vrijdagochtend op de tweede dag van de KLM Open voor een bijzondere prestatie gezorgd. Op The Dutch, in het Gelderse Spijk, sloeg Ilonen de bal op de veertiende hole in één keer raak.

Het was de duizendste hole-in-one in de geschiedenis van de Europese Tour. Ongeveer de helft van de 150 deelnemers moet vrijdag overigens nog hun eerste ronde afwerken: de regen gooide donderdag roet in het eten, waardoor de eerste ronde vroegtijdig werd afgebroken.

Drie qualifiers in halve finales WTA-toernooi Tokyo

Het WTA-toernooi van Tokyo kent een opvallend verloop. Slechts twee geplaatste speelsters schopten het tot de kwartfinales en geen van hen bereikte de halve finales. Maar liefst drie qualifiers hebben zich wel bij de laatste vier weten te scharen.

De 20-jarige Kroatische Jana Fett rekende af met Wang Qian uit China: 6-3, 4-6, 6-3. Fett kent het toernooi van haar leven en schakelde in de eerste ronde al de als eerste geplaatste Kristina Mladenovic uit. Na haar zege op Wang staat ze in de halve finales, iets wat ze eerder dit jaar in Hobart voor het eerst deed - hoewel de tegenstand destijds een stuk minder indrukwekkend was.

De Japanse Miyu Kato, net als Fett een qualifier, stuurde de Servische Aleksandra Krunic naar huis: 6-1, 6-3. Voor Kato is het de eerste keer dat ze op een WTA-toernooi de halve finales haalt. De 23-jarige Kazakhse Zarina Diyas, ook weer een qualifier, stuurde haar als achtste geplaatste landgenote Yulia Putintseva in drie sets naar huis: 4-6, 6-1, 6-3. Diyas haalde in 2014 de finale van het toernooi.

Titelverdedigster Christina McHale is in de halve eindstrijd ook van de partij. De Japanse rekende af met de als derde geplaatste Belgische Elise Mertens: 6-4, 6-1. McHale neemt het in de halve finales op tegen Diyas, Fett speelt tegen Kato.

Grant Hart - Don't Want to Know If You Are Lonely

Op 24 november 1995 vierde de schrijver van dit blogje zijn 29e verjaardag in het voor Leeuwarden toch wel legendarische muziekcafé De Brouwershoeck, waar die avond een zeer indrukwekkend optreden plaatsvond van voormalig Hüsker Dü drummer Grant Hart, die ook verdomd fijn gitaar bleek te kunnen spelen en naast de nodige solotracks ook nog wat nummers van zijn vroegere band liet horen. Na het optreden kreeg ik nog een krabbel op de poster van het concert die tot de dag van vandaag op een pronkplaats in mijn huis hangt.

Touchdown run voor Watson bij basisdebuut in NFL

American footballspeler Deshaun Watson heeft een uitstekende donderdagavond achter de rug. De quarterback debuteerde in de NFL in de basis bij de Houston Texans en deed dat nota bene op zijn 22e verjaardag. Daar bleef het niet bij: met een touchdown run hielp Watson zijn ploeg aan de zege tegen de Cincinnati Bengals. 

Met een run van 49 yards richting de endzone zorgde Watson in het tweede kwart voor 10-3. Veel scores werden er niet gemaakt en de Texans slaagden erin de voorsprong om te zetten in een 13-9 overwinning. "Op mijn verjaardag voor het eerst mogen starten was erg mooi. Ik zag een gat, brak er doorheen en kon een play maken", reageerde Watson.

Voor de Bengals is het seizoen niet best begonnen. Na twee thuiswedstrijden hebben de mannen van quarterback Andy Dalton nog altijd geen touchdown gescoord, de eerste keer sinds de Philadelphia Eagles in 1939 dat een team het seizoen zo begon. 

Koeman treurt: "Dat is echt pijnlijk"

Everton werd donderdagavond, vooral in de eerste helft, overrompeld door Atalanta: 3-0. Ronald Koeman erkende dat er heel veel mis ging.

De manager zag zijn elftal op alle fronten afgetroefd worden. "Er ging een heleboel mis, op misschien de eerste tien minuten na waarin we wat meer van de bal zagen", vertelde hij tegen BT Sport. Atalanta opende na 27 minuten spelen de score en liep nog voor de theepauze uit naar een 3-0 voorsprong. Na de onderbreking werd er niet meer gescoord.

"Ons positiespel was erg matig, maar pijnlijker was het feit dat zij in de eerste helft agressiever waren en meer passie toonden. Dat is echt pijnlijk, want daar begint het allemaal mee", vervolgde Koeman, die de hand ook in eigen boezem stak. "Dit is niet hoe ik mijn team wil zien. Je kunt slecht spelen, maar Atalanta toonde meer toewijding en passie in de eerste helft dan wij."

Afgelopen weekend ging Everton ook al met 3-0 onderuit, toen voor eigen publiek tegen Tottenham Hotspur. Aanstaande zondag gaat de ploeg van Koeman op bezoek bij Manchester United.

Honkballers Indians breken MLB-record, ongeveer

De honkballers van de Cleveland Indians hebben donderdagavond na een extra inning met 3-2 gewonnen van de Kansas City Royals. Het is hun 22e opeenvolgende overwinning in de MLB, een record. Of althans, dat lijkt zo, of toch niet. Het hangt namelijk af van een wedstrijd in 1916, een klein beetje ingewikkeld verhaal.

De New York Giants werden in 1916 maar liefst 26 wedstrijden op rij niet verslagen, en aangezien een gelijkspel in het honkbal niet bestaat betekent dat dus 26 overwinningen. Dat is echter niet helemaal juist, want als we naar het lijstje zeges kijken zien we er toch echt een T van tie (gelijkspel) tussen staan.

Het gaat om een wedstrijd op 18 september 1916, tussen de Giants en de Pittsburg Pirates. Na acht innings, dus ver in de wedstrijd, stond het 1-1, maar door de regen werd de wedstrijd gestopt. Het duel werd niet uitgespeeld, maar helemaal opnieuw overgespeeld en dat leverde een dag later alsnog een overwinning op voor de Giants.

Toch staat het gelijkspel in de boeken, maar vooral om de statistieken van de spelers mee te laten tellen. Statistieken zijn immers alles in het Amerikaanse honkbal. Kortom, of de Indians nu het record hebben of niet hangt van de definities af, maar wel is duidelijk dat de ploeg uit Cleveland de langste ononderbroken reeks zeges ooit heeft in de MLB.

Een wat meer uitgebreide uitleg over de Giants in 1916 is hier te vinden.

Vietnam getroffen door zwaarste tyfoon in jaren

Tyfoon Doksuri is vrijdagochtend Nederlandse tijd aan land gegaan in centraal-Vietnam als een tyfoon van categorie 3. Tienduizenden mensen werden voor aankomst van Doksuri al geëvacueerd, maar inmiddels spreekt men in Vietnamese media al over zeker twee doden.

Van honderden huizen in de kustprovincies zijn de daken weggewaaid, terwijl overstromingen, die pas net zijn begonnen, al halve dorpen onder water gezet hebben. De verwachting is dat de overstromingen nog fors toenemen, want Doksuri is nog zeker niet uitgeraasd. 

Vermoedelijk zal de tyfoon, nu het eenmaal boven land is, rap in kracht afnemen alvorens via onder meer Laos terug te vallen naar een tropische depressie. Op de Filipijnen zijn eerder in de week al negentien doden gevallen door Doksuri. 

De tyfoon is een van de twee die op het moment door de Aziatische oceanen razen. Meer naar het noorden maakt Japan zich op voor Talim, die inmiddels wel in kracht is afgenomen en vermoedelijk als categorie 1 aan land zal gaan.

Call of Duty: WWII komt met open bèta voor pc

Er was al een gesloten beta van Call of Duty: WWII, maar nu komt er ook een open bèta voor de pc deze maand. De gesloten bèta was nog alleen voor mensen die een pre-order op het spel hadden, maar nu mag iedereen meedoen via Steam.

De open bèta zal speelbaar zijn van 29 september tot 2 oktober. Wel zijn er minimale specificaties nodig om de beta te kunnen spelen. Call of Duty: WWII komt op 3 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

  • OS: Windows 7 64-Bit or later
  • CPU: Intel® Core™ i3 3225 or equivalent
  • RAM: 8 GB RAM
  • HDD: 25 GB HD space
  • Video: NVIDIA® GeForce® GTX 660 @ 2 GB / AMD Radeon™ HD 7850 @ 2GB or better
  • DirectX: Version 11.0 compatible video card or equivalent
  • Network: Broadband Internet connectie
  • Sound Card: DirectX Compatible

Droomdebuut Östersund in Europa League

Östersunds FK heeft een uitstekend debuut in het Europese voetbal achter de kiezen. De Zweedse 'sprookjesclub' - in enkele jaren tijd ging de club van het vierde niveau in Zweden naar Europees voetbal - zegevierde in Oekraïne tegen Zorya Luhansk. Saman Ghoddos opende de score vroeg in de tweede helft, Alhaji Gero stelde de punten diep in blessuretijd veilig: 0-2. De andere wedstrijd in groep J, tussen Hertha BSC en Athletic de Bilbao, leverde geen goals op.

Groep C
Sandro Wagner zette 1899 Hoffenheim na 24 minuten spelen op voorsprong tegen SC Braga, maar dankzij João Carlos Teixeira kwamen de bezoekers op slag van rust op gelijke hoogte. Dyego Sousa maakte kort na de onderbreking de 1-2 en zorgde er zo voor dat Braga met drie punten terug naar huis kon. 

Het Turkse Basaksehir, met Eljero Elia in de basis, begon het toernooi tegen het Bulgaarse Ludogorets Razgrad, waar Jody Lukoki in de basis stond. De Turken waren de betere ploeg en kregen flink wat kansen, maar gescoord werd er in het hele duel niet.

Groep F
Het was geen fantastisch avondje in groep F. Het Tsjechische Fastav Zlin ontving het Moldavische Sheriff Tiraspol, terwijl FC Kopenhagen de deuren opende voor Lokomotiv Moskou. Zlin en Tiraspol, waar Jeremy de Nooijer in de basis stond, kwamen niet tot scoren en ook in Kopenhagen viel geen enkel doelpunt te melden.

Klant slaat steeds groter in bij supermarkt

Supermarkten zien hun klanten steeds grotere hoeveelheden boodschappen tegelijk afrekenen. Het aantal bezoeken aan de grootgrutter neemt juist af. Dat komt mede doordat mensen hun boodschappen vaker online bestellen, meldt marktonderzoeker GfK.

Op de gemiddelde kassabon stond afgelopen maand een bedrag van 23,74 euro, ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat komt volgens GfK door zowel duurdere producten als een toename van de bestellingen via internet. De totale omzet van de supermarkten nam in augustus met 2,4 procent toe tot iets meer dan 3,3 miljard euro.

Klant slaat steeds groter in bij supermarkt
Klant slaat steeds groter in bij supermarkt (Foto: ANP)

Militair overmeestert aanvaller in Parijs

Een Franse militair heeft een man overmeesterd die hem vrijdagochtend bij een metrostation in Parijs aanviel met een mes. De soldaat noch de aanvaller liep daarbij verwondingen op, melden Franse media.

De aanval had kort voor 07.00 uur plaats bij het station Châtelet les Halles. De militair patrouilleerde daar samen met beveiligers van het vervoersbedrijf.

Over het motief van de aanvaller is nog weinig bekend. Volgens sommige berichten riep de man kreten die verwezen naar de terreurgroep Islamitische Staat.

In Frankrijk zijn in het kader van antiterreurmaatregelen 7000 militairen ingeschakeld bij het bewaken van de openbare veiligheid. Op 9 augustus raakten zes militairen gewond toen een man met een auto op hen inreed in Levallois-Perret bij Parijs.

Militair overmeestert aanvaller in Parijs
Militair overmeestert aanvaller in Parijs (Foto: ANP)

Microsoft introduceert Xbox One S-bundel met Forza Horizon 3: Hot Wheels

Microsoft heeft een Xbox One S Forza Horizon 3 Hot Wheels-bundel uitgebracht met daarin een Xbox One S en Forza Horizon 3 met de Hot Wheels-uitbreiding.

De bundel omvat:

  • Een Xbox One S console met een harde schijf van 500 GB
  • Xbox Wireless Controller
  • Forza Horizon 3 volledige gamedownload met de Hot Wheels uitbreiding (je krijgt toegang tot zowel de Xbox One S als Windows 10-pc game)
  • 1 maand Xbox Game Pass lidmaatschap met onbeperkt toegang tot meer dan 100 Xbox One en backward compatible Xbox 360 games
  • 14 dagen Xbox Live Gold probeerperiode

In Forza Horizon 3 rijd, ontdek, en race je overal in Australië met de keuze uit meer dan 350 auto's ter wereld. De Hot Wheels-uitbreiding geeft je toegang tot tien extra auto's, waaronder een aantal bekende voertuigen van Hot Wheels waarmee je op hoge snelheid stunts met loopings op de Hot Wheels-tracks kan maken.

De Xbox One S Forza Horizon 3 Hot Wheels Bundel is vanaf vandaag beschikbaar voor € 279,99.

Xbox One S Forza Horizon 3 Hot Wheels-bundel (Foto: Microsoft)

Unicum voor 'wereldelftal' Guimarães in Europa League

Vitória Guimarães heeft in groep I van de Europa League voor een unicum gezorgd. De Portugese club begon donderdagavond aan het thuisduel met Red Bull Salzburg met welgeteld nul Europeanen in de basis en dat was in het Europese toernooi nog nooit gebeurd.

Vier Brazilianen, twee Colombianen, een Ivoriaan, een Ghanees, een Venezolaan, een Peruviaan en een Uruguayaan vormden de basis voor Guimarães. Pedro Henrique, een van de Brazilianen, opende de score namens de thuisclub, maar Valon Berisha zorgde op slag van rust voor de gelijkmaker: 1-1, tevens de eindstand.

Olympique Marseille speelde thuis tegen Konyaspor, dat vorig jaar in Europa debuteerde met vijf nederlagen en één gelijkspel. Daar kwam nu weinig verbetering in: verdediger Adil Rami zette de Fransen kort na rust op voorsprong en daar bleef het bij, 1-0.

Groep A
Villarreal begon de Europa League met een thuiszege tegen Astana uit Kazakhstan. Nicola Sansone zorgde voor het meest boeiende moment van de eerste helft door de 1-0 te maken, waarna de tweede helft een stuk interessanter was. Yuriy Lognivenko trok de stand gelijk na 68 minuten, maar binnen tien minuten zorgden Cedric Bakambu en Denis Cheryshev voor de 3-1 eindstand.

Voormalig PEC Zwolle-speler Tomas Necid maakte namens Slavia Praag, waar Mick van Buren in mocht vallen, de enige treffer in de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv: 1-0.

Groep B
Dynamo Kiev kwam kort voor rust thuis op achterstand tegen Skënderbeu Korçë uit Albanië, dankzij Gjergji Muzaka. Serhiy Sydorchuk trok de stand kort na rust gelijk, Júnior Moraes deed er twee minuten later een schepje bovenop en maakte de 2-1. Dieumerci Mbokani schoot na ruim een uur raak vanaf elf meter en gooide de boel daarmee op slot: 3-1.

In het Stade de Suisse in Bern was het een klein kwartiertje leuk tussen Young Boys en Partizan Belgrado. Marko Jankovic zette de Serviërs na elf minuten op voorsprong, Christian Fassnacht maakte drie minuten later de gelijkmaker en verder werd er niet meer gescoord: 1-1.

Trails of Cold Steel games komen naar PS4

De eerste twee games van Trails of Cold Steel komen naar de PlayStation 4. Dit is bekend gemaakt door Toshihiro Kondo, president van Falcom, in een interview.

De vorige games waren wel al te spelen op PlayStation 3, PS Vita en pc, maar PlayStation 4 dus nog niet. Vooral in Japan hoopte veel mensen dat er een PS4 versie zou komen. Het derde deel komt later deze maand uit in Japan. Wanneer de eerste twee delen beschikbaar zijn voor de PlayStation 4 is nog niet bekend.


Arsenal verslaat Köln na zwakke eerste helft

Arsenal heeft voor eigen publiek geen fout gemaakt tegen 1. FC Köln in de eerste wedstrijd in groep H van de Europa League. De Engelsen moesten zich herstellen na een slappe eerste helft.

The Gunners creëerden voor rust amper goede scoringskansen en het tempo was te laag om de Duitse bezoekers van hun stuk te brengen. Köln, dat in de Bundesliga nog geen enkel punt pakte, nam na negen minuten zelfs de leiding. David Ospina kwam zijn doel uit om de bal weg te werken, waardoor Jhon Córdoba de bal over de Arsenal-doelman in het doel kon schieten.

Het zorgde ervoor dat de fans van Köln zich nóg beter lieten horen. Naar schatting waren zo'n 20.000 supporters vanuit Duitsland naar het Emirates Stadium gekomen. Een aantal van hen zorgden voor aanvang van het duel voor onrust, waardoor de aftrap een uur werd uitgesteld. Meerdere thuisvakken waren uiteindelijk gevuld met fans van Köln.

Arsène Wenger greep halverwege het duel in door Sead Kolasinac in te brengen. Dat had al snel effect, want de zomeraanwinst volleerde een afgeslagen voorzet van Theo Walcott heerlijk met links in de verre hoek: 1-1. De thuisploeg bleef daarna doordrukken en Alexis Sánchez zorgde met een prachtig schot vanaf de rand van het strafschopgebied voor de 2-1.

Köln was in het tweede bedrijf lang niet meer zo gevaarlijk als voor rust en Ospina kreeg alleen een paar schoten van afstand te verwerken. In de slotfase wist Héctor Bellerín de wedstrijd te beslissen door te scoren uit een rebound: 3-1.

Rode Ster Belgrado kreeg BATE Borisov op bezoek in Servië en zag dat Nemanja Radonjic tien minuten na rust de score openede. De vreugde was niet van lange duur, want de Wit-Russen kwamen dankzij Mikalay Signevich op gelijke hoogte, waarmee de 1-1 eindstand was bereikt.

Groep G
Hapoel Be'er Sheva heette het Zwitserse Lugano welkom in Europa en liet gelijk zien dat de debutanten het lastig zouden krijgen: Dan Einbinder zette Hapoel al na twee minuten op voorsprong. Shir Tzedek nam in de tweede helft een hoofdrol op zich door na een uur uit een penalty de 2-0 te maken, maar een paar minuten later eigenhandig voor 2-1 te zorgen. Daar bleef het wel bij en dus zijn de eerste drie punten binnen voor de Israëliërs.

Steaua Boekarest kwam na ruim twintig minuten op voorsprong tegen Viktoria Plzen dankzij een penalty van Constantin Budescu. Kort voor rust maakte hij er ook nog 2-0 van, Denis Alibec zorgde in de tweede helft voor de 3-0 eindstand.

Groep L
De eerste wedstrijd in een Europees hoofdtoernooi van het Macedonische FK Vardar in lange tijd verliep allesbehalve vlekkeloos. Zenit Sint-Petersburg kwam op bezoek en stond dankzij Aleksandr Kokorin na een minuut of twintig al met 0-2 voor. Artem Dzyuba voegde er voor rust nog een goal aan toe, Branislav Ivanovic en Emiliano Rigoni brachten de 0-5 eindstand op het bord.

Ook Real Sociedad had geen al te ingewikkeld begin tegen het Noorse Rosenborg, dat Ajax uitschakelde in de voorrondes. Diego Llorente opende na negen minuten de score, David Zurutuza deed daar een minuutje later nog wat bij op. Jørgen Skjelvik gooide de wedstrijd kort voor rust met een eigen goal al op slot, hoewel Llorente ver in de tweede helft nog de 4-0 maakte.

Compleet politiekorps Filipijnen geschorst

De politiechef van de Filipijnse hoofdstad Manilla heeft opdracht gegeven een compleet politiekorps terug naar de schoolbankjes te sturen. De 1200 agenten uit Caloocan worden in de tussentijd ontheven uit hun functie.

De politie in het gebied bij Manilla raakte in opspraak door een serie incidenten, waaronder de dood van twee tieners. Filipijnse media onthulden deze week dat politiemensen geld zouden hebben gestolen uit de woning van een bejaarde vrouw. Dat zou op camerabeelden te zien zijn. Die beschuldiging leidde tot veel ophef.

Inmiddels lijkt voor de politietop de maat vol te zijn. Politietopman Oscar Albayalde zei dat alle medewerkers in Caloocan opnieuw getraind moeten worden om verdere incidenten te voorkomen. Ze worden daarna overgeplaatst naar andere eenheden. In de tussentijd worden andere eenheden ingezet om te waken over het gebied.

Compleet politiekorps Filipijnen geschorst
Compleet politiekorps Filipijnen geschorst (Foto: ANP)

Boosvrouwen klagen Google aan om discriminatie

Drie voormalige medewerksters van Google hebben hun ex-werkgever aangeklaagd wegens discriminatie bij loon en promotie. De boze mevrouwen zijn met hun klacht naar de rechtbank in San Francisco gestapt. Waarom de vrouwen niet meer in dienst zijn bij Google - en of de aanklacht daarmee zou kunnen samenhangen - is onbekend.

De drie betrokken vrouwen waren bij Google in dienst als respectievelijk software-ingenieur, communicatiespecialist en manager. Ze werkten in Mountain View, het hoofdkwartier in Californië. Hun klacht is simpel: Volgens de aanklagers betaalt Google vrouwen minder dan mannen wanneer zij vergelijkbare functies vervullen. Ook zou Google vrouwen inzetten op posities die minder snel tot promotie leiden.

Vrouwen klagen Google aan om discriminatie
Vrouwen klagen Google aan om discriminatie (Foto: ANP)

South Park trollt kijkers met Alexa en Google

Comedyshow South Park heeft in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen een aantal kijkers flink in het ootje genomen. Tijdens de aflevering werden grappen gemaakt over de Alexa van Amazon en de nieuwe smart speaker Home van Google. Een aantal kijkers twitterde over hoe de apparaten bij hun thuis op hol sloegen.

De personages stonden met name stil bij actuele gebeurtenissen in de VS, zoals de recente protesten van rechts-extremistische groepen, maar er werd een paar keer de draak gestoken met de smart speakers van Amazon en Google. Zo riep Cartman een aantal commando's tegen zijn Alexa, waar de apparaten in de huiskamers van de kijkers meteen op reageerden.

"We hebben een Google Home en een Alexa in ons huis en die zijn dankzij South Park helemaal van slag", twitterde een kijker na de uitzending. Een andere fan van de tekenfilmserie moest zijn Alexa zelfs uitzetten: "Deze aflevering van South Park heeft mijn Alexa al 15 keer doen reageren. Ik heb de stekker eruit getrokken".

Het 21e seizoen van South Park is woensdagavond in de VS in première gegaan.


'suck my big hairy balls'

Heather Locklear gewond door auto-ongeluk

Actrice Heather Locklear is gewond geraakt bij een eenzijdig auto-ongeluk. De politie vertelt aan Entertainment Tonight dat de actrice is opgenomen in het ziekenhuis in de Californische stad Thousand Oaks. Het zou gaan om lichte verwondingen.

De oorzaak van het auto-ongeluk is onbekend. Wel is duidelijk dat Heather niet onder invloed was van alcohol of drugs toen ze achter het stuur zat.

De actrice, bekend van series als Dynastie en Melrose Place, worstelde in het verleden met een alcohol- en medicijnverslaving en stapte in januari voor de vijfde keer in negen jaar tijd naar een afkickkliniek.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Als in september de donder knalt,
zal met Kerst de sneeuw in hopen vallen.

Vandaag
Gisteren bepaalde regen het weerbeeld, daarbij waaide het ook flink. Die regen heeft vannacht gelukkig het land verlaten. In het midden en zuiden van het land zou wel mist ontstaan kunnen zijn.

Vandaag klaart het op na het optrekken van die mist en laaghangende bewolking. Hier en daar kan wel een bui voorkomen, later in de middag worden die buien, vooral in het noordwesten, talrijker. Het kwik klimt tot een respectabele 16 graden.

10 Jaar geleden
...was het onbewolkt, regende het niet, scheen de zon uitbundig en lag de maximumtemperatuur rond 19 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:15
Zon onder: 19:54
Zonkracht: 3/2

Een goede vriendin van me heeft zondag na het wadlopen deze foto gemaakt van de haven van Lauwersoog.  (Foto: Linda)
Een goede vriendin van me heeft zondag na het wadlopen deze foto gemaakt van de haven van Lauwersoog. (Foto: Linda)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aantal kinderontvoeringen in zomervakantie verder gestegen

Dit jaar zijn 36 kinderen niet teruggekeerd van de zomervakantie als gevolg van een ontvoering door een van de ouders. Dat is een toename ten opzichte van voorgaande jaren.

Volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) gaat het bijvoorbeeld om kinderen die na een scheiding door een van de ouders mee naar het buitenland zijn genomen. Ook komt het voor dat ouders er samen niet uit komen in welk land hun kinderen zullen opgroeien. De zomervakantie wordt dan gebruikt om een beslissing te forceren.

De meeste kinderen werden meegenomen naar Polen (5), Marokko (4) en Turkije (4), gevolgd door Armenië, Curaçao en Italië (elk 3). Het jongste ontvoerde kind is 6 maanden, het oudste 15 jaar. 27 kinderen werden ontvoerd door de moeder, 9 door de vader. De meeste kinderen zijn ontvoerd uit de provincie Zuid-Holland.

Naast alle emoties die deze ontvoeringen opleveren, leiden deze volgens het Centrum IKO ook tot praktische beslommeringen. "Achterblijvende ouders kunnen problemen krijgen met de leerplichtambtenaar. Van de kinderen die na de zomer niet zijn teruggekomen, zijn er 25 leerplichtig", aldus de organisatie. Het Centrum IKO staat achterblijvers juridisch bij als het gaat om het informeren van de leerplichtambtenaar over de afwezigheid van hun kind. Ook verstrekt het voorlichtingsmateriaal aan docenten die kinderen moeten uitleggen dat hun klasgenootje niet in de klas is.

Het aantal ontvoeringen in de zomervakantie blijft stijgen: 19 in 2014, 25 in 2015 en 34 in 2016.

Aantal kinderontvoeringen verder gestegen
Aantal kinderontvoeringen verder gestegen (Foto: ANP)

Voetganger krijgt ruimte op vernieuwd Rokin

Amsterdam opent vrijdag officieel het vernieuwde Rokin, Muntplein en de Oude Turfmarkt. Daarmee komt een einde aan een tweejarige opknapbeurt van de straten in het stadscentrum.

De hoofdstad mikt met de herinrichting op meer ruimte voor voetgangers en minder autoverkeer. Zo hebben parkeerplaatsen voor touringcars op de Oude Turfmarkt plaatsgemaakt voor een wandelpromenade langs het water. Ook zijn nieuwe bomen aangeplant en trottoirs verbreed, wat moet zorgen voor een chiquere uitstraling.

De werkzaamheden vergden veel geduld van omwonenden en ondernemers, erkent wethouder Pieter Litjens. ,,Maar het resultaat is ongelooflijk mooi: minder autoverkeer, aangename pleinen, wandelpromenades en riante winkelstraten."

De renovatie is onderdeel van de zogeheten rode loper, een opknapproject dat de straten in het stadscentrum hernieuwde allure moet geven. Het is de bedoeling dat de 'rode loper' reikt van het Centraal Station tot het Cornelis Troostplein in Amsterdam-Zuid. Het Damrak werd al eerder onder handen genomen, en in 2015 opgeleverd.

Voetganger krijgt ruimte op vernieuwd Rokin
Voetganger krijgt ruimte op vernieuwd Rokin (Foto: ANP)

Nederland in actie voor slachtoffers orkaan

Radio- en televisiezenders staan vrijdag de hele dag in het teken van de nationale actiedag Nederland helpt Sint-Maarten van Giro 5125. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zanger-presentator Jamai openen de actiedag om 6.00 uur in Beeld en Geluid in Hilversum, samen met schoolkinderen die zelfgemaakte lampionnen meebrengen. NPO Radio 2 zendt de opening van de actiedag live uit.

Publieke en commerciële radio- en tv-zenders besteden de hele dag aandacht aan de gevolgen van orkaan Irma. Doel is om Nederlanders te informeren over de situatie op het getroffen eiland en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers. De Caribische zender RTV-7 doet ook mee.

De hele actiedag is in Hilversum een belpanel met bekende Nederlanders in touw om giften die binnenkomen op giro 5125 te noteren. Ook bekende YouTubers verzamelen zich in het actiecentrum om via sociale media actie te voeren. Ieder uur zijn er optredens van artiesten.

Op NPO 1 begint om 21.30 uur de speciale uitzending Nederland helpt Sint-Maarten. Ook de RTL-zenders en SBS besteden de hele dag aandacht aan de actie voor Sint-Maarten in hun live-uitzendingen. De voorlopige opbrengst van de actiedag wordt rond 23.00 uur verwacht.

Nederland in actie voor slachtoffers orkaan
Nederland in actie voor slachtoffers orkaan (Foto: ANP)

Militairen 'belegeren' eigen ministerie

Het ministerie van Defensie wordt vrijdag door het eigen personeel belaagd. Ze eisen betere arbeidsvoorwaarden. Militaire vakbonden kondigen aan tijdens de actie alle in- en uitgangen van het ministerie te gaan "belegeren".

Het militair en burgerpersoneel zit al sinds 2013 zonder een cao. De gesprekken hierover liepen dit voorjaar vast. De bonden verwierpen toen het eindbod van het ministerie. Dat had onder meer een loonsverhoging van 2 procent en geld voor scholing aangeboden.

Vorige maand voerde de marechaussee al actie op de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven. De actie vrijdag in Den Haag heeft plaats tussen 11.15 uur en 12.45 uur.

Militairen 'belegeren' eigen ministerie
Militairen 'belegeren' eigen ministerie (Foto: ANP)

Voedselhulp Sint-Maarten komt op gang

In een colonne van zo'n tien voertuigen, reden legervoertuigen en personenauto's donderdag over Sint-Maarten om voedsel te brengen in de wijken waar dat het hardste nodig is. Waterpunten zijn er inmiddels al op verschillende plaatsen op het eiland, de distributie van voedsel begint nu ook op gang te komen.

Sint-Maarten werd vorige week genadeloos getroffen door orkaan Irma. Bijna alles op het eiland is verwoest. Het Nederlandse leger, een Amerikaanse hulporganisatie en medewerkers van de lokale GGD zijn naar de wijk Dutch Quarter gereden om daar voedsel uit te delen. In deze arme wijk is goed te zien wat een van de zwaarste orkanen ooit heeft aangericht. Huizen zonder dak, overal puin en auto's die totaal in de kreukels liggen.

Honderden mensen staan in de rij voor het voedsel dat onder meer door Nederlandse supermarkten is gedoneerd. "300 kilo macaroni, 1200 liter melk, 10 kilo rozijnen, ruim 2000 worstjes en 150 kilo boter", somt een van de aanwezige militairen een deel van het assortiment op dat uitgedeeld wordt.

"Maar dit is slechts het begin van de hulp die nodig is", vertelt hij. Zoals deze wijk, zijn er nog velen waar de bewoners nauwelijks nog iets hebben.

Een medewerkster van de GGD van Sint-Maarten deelt ook spullen uit voor de allerkleinsten, zoals opvolgmelk, fruithapjes, luierdoekjes en flesjes. Ze staat jonge moeders ook bij met advies en tips. "Orkanen houden geen rekening met baby's, helaas."

Voedselhulp Sint-Maarten komt op gang
Voedselhulp Sint-Maarten komt op gang (Foto: ANP)

Noord-Korea schiet weer raket richting Japan

Noord-Korea heeft vrijdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Het nog niet geïdentificeerde projectiel werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vloog in de richting van Japan.

Volgens de Japanse zender NHK vloog de raket over het noorden van het land en stortte het daarna in de Grote Oceaan. De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga bevestigde dat er geen brokstukken op Japans grondgebied zijn neergekomen.

De Japanse regering heeft de lancering scherp veroordeeld. Suga zei dat zijn land "met passende maatregelen zal reageren." Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderzoeken nog om wat voor soort raket het gaat.

De Amerikaanse generaal John Hyten, die is belast met het Amerikaanse atoomprogramma bevestigde ook nog dat de grote ontploffing op 3 september in Noord-Korea inderdaad een test met een waterstofbom was. De Amerikanen hadden tot nu toe geen uitspraken gedaan over de aard van de ontploffing, die voor wereldwijde opschudding zorgde.

Spoedberaad VN
De veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt vrijdagmiddag (lokale tijd) in een spoedzitting bijeen vanwege de raket die Noord-Korea lanceerde.

Na de test met de waterstofbom eerder deze maand, sprak de veiligheidsraad deze week sancties uit tegen Noord-Korea. Met de nieuwe sancties is een exportverbod op textiel opgelegd. Textiel is het een-na grootste exportproduct van het Aziatische land. Daarnaast is er een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie opgelegd.

Noord-Korea schiet weer raket richting Japan
Noord-Korea schiet weer raket richting Japan (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.