Vijf doden door longpest in Madagaskar

Op Madagaskar zijn zeker vijf mensen overleden aan de zeer gevaarlijke en gemakkelijk overdraagbare longpest. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt. Volgens plaatselijke media begon de pestuitbraak in de provincie Toamasina, in het noordoosten van het Afrikaanse eiland. Er zou echter ook een dodelijk slachtoffer te betreuren zijn in de buurt van de dichtbevolkte hoofdstad Antananarivo. Daar is een run op antibiotica ontstaan.

Een woordvoerster van het ministerie van Gezondheid bevestigde de overlijdensgevallen, maar gaf geen bijzonderheden. Longpest is de gevaarlijkste variant van de bacteriële infectieziekte pest doordat de besmetting door hoesten of niezen van mens op mens is over te brengen. Patiënten moeten binnen 48 uur behandeld worden, anders is de ziekte fataal.

Madagaskar is een van de weinige gebieden ter wereld waar de pestbacil nog geregeld slachtoffers maakt. Meestal ging dat om de builenpest, overgebracht door rattenvlooien. Bij een snelle diagnose is behandeling met antibiotica doorgaans succesvol. Niettemin zijn er volgens de WHO sinds 2010 op Madagaskar zo'n 500 doden gevallen door de pest.

Vijf doden door longpest in Madagaskar
Vijf doden door longpest in Madagaskar (Foto: ANP)