Arsenal verslaat Köln na zwakke eerste helft

Arsenal heeft voor eigen publiek geen fout gemaakt tegen 1. FC Köln in de eerste wedstrijd in groep H van de Europa League. De Engelsen moesten zich herstellen na een slappe eerste helft.

The Gunners creëerden voor rust amper goede scoringskansen en het tempo was te laag om de Duitse bezoekers van hun stuk te brengen. Köln, dat in de Bundesliga nog geen enkel punt pakte, nam na negen minuten zelfs de leiding. David Ospina kwam zijn doel uit om de bal weg te werken, waardoor Jhon Córdoba de bal over de Arsenal-doelman in het doel kon schieten.

Het zorgde ervoor dat de fans van Köln zich nóg beter lieten horen. Naar schatting waren zo'n 20.000 supporters vanuit Duitsland naar het Emirates Stadium gekomen. Een aantal van hen zorgden voor aanvang van het duel voor onrust, waardoor de aftrap een uur werd uitgesteld. Meerdere thuisvakken waren uiteindelijk gevuld met fans van Köln.

Arsène Wenger greep halverwege het duel in door Sead Kolasinac in te brengen. Dat had al snel effect, want de zomeraanwinst volleerde een afgeslagen voorzet van Theo Walcott heerlijk met links in de verre hoek: 1-1. De thuisploeg bleef daarna doordrukken en Alexis Sánchez zorgde met een prachtig schot vanaf de rand van het strafschopgebied voor de 2-1.

Köln was in het tweede bedrijf lang niet meer zo gevaarlijk als voor rust en Ospina kreeg alleen een paar schoten van afstand te verwerken. In de slotfase wist Héctor Bellerín de wedstrijd te beslissen door te scoren uit een rebound: 3-1.

Rode Ster Belgrado kreeg BATE Borisov op bezoek in Servië en zag dat Nemanja Radonjic tien minuten na rust de score openede. De vreugde was niet van lange duur, want de Wit-Russen kwamen dankzij Mikalay Signevich op gelijke hoogte, waarmee de 1-1 eindstand was bereikt.

Groep G
Hapoel Be'er Sheva heette het Zwitserse Lugano welkom in Europa en liet gelijk zien dat de debutanten het lastig zouden krijgen: Dan Einbinder zette Hapoel al na twee minuten op voorsprong. Shir Tzedek nam in de tweede helft een hoofdrol op zich door na een uur uit een penalty de 2-0 te maken, maar een paar minuten later eigenhandig voor 2-1 te zorgen. Daar bleef het wel bij en dus zijn de eerste drie punten binnen voor de Israëliërs.

Steaua Boekarest kwam na ruim twintig minuten op voorsprong tegen Viktoria Plzen dankzij een penalty van Constantin Budescu. Kort voor rust maakte hij er ook nog 2-0 van, Denis Alibec zorgde in de tweede helft voor de 3-0 eindstand.

Groep L
De eerste wedstrijd in een Europees hoofdtoernooi van het Macedonische FK Vardar in lange tijd verliep allesbehalve vlekkeloos. Zenit Sint-Petersburg kwam op bezoek en stond dankzij Aleksandr Kokorin na een minuut of twintig al met 0-2 voor. Artem Dzyuba voegde er voor rust nog een goal aan toe, Branislav Ivanovic en Emiliano Rigoni brachten de 0-5 eindstand op het bord.

Ook Real Sociedad had geen al te ingewikkeld begin tegen het Noorse Rosenborg, dat Ajax uitschakelde in de voorrondes. Diego Llorente opende na negen minuten de score, David Zurutuza deed daar een minuutje later nog wat bij op. Jørgen Skjelvik gooide de wedstrijd kort voor rust met een eigen goal al op slot, hoewel Llorente ver in de tweede helft nog de 4-0 maakte.