Trailmakers

Trailmakers van ontwikkelaar Flashbulb is een physics-based race- en constructiegame. Dus als je fan bent van het bouwen van dingen, zoals racerwagens, straaljagers en andere bijzondere voertuigen om onbekend en gevaarlijk terrein te verkennen dan is Trailmakers zeker een titel om in de gaten te houden.

Het idee achter Trailmakers is simpel. Je begint met simpele buggy op een onbekende planeet. Met deze buggy kun je een eind komen, maar al snel kom voor de eerste uitdaging te staan.: Hoe kom ik in vredesnaam met dit ding over dit ravijn? De game daagt je dus uit om verschillende locaties te ontdekken om grondstoffen te verzamelen. Met deze grondstoffen, in combinatie met blueprints, is het de bedoeling om verschillende onderdelen te bouwen voor je buggy en deze volledig naar eigen zin te customizen.


Tijdens mijn speelsessie had ik van de ontwikkelaars de toegang gekregen tot al wat uitgebreide opties en door de community gemaakte voertuigen. Ik kon onder andere kiezen uit een propellor en sterke motor. Maar ja, wat doe je als je ook een straalmotor kunt kiezen? Het eerste wat ik dus deed was de straalmotor achter op mijn buggy zetten, waardoor ik zonder moeite de overkant van het ravijn haalde. Echter, doordat mijn buggy nog niet gebouwd was voor de hoge snelheden van een straalmotor, stuiterde ik bij de landing frontaal tegen een muur. Misschien de volgende keer toch iets gematigder gas geven. Was het advies van de ontwikkelaar.

Trailmakers

Toen ik vroeg of ze voorbeelden hadden van voertuigen die al gemaakt waren door de community kreeg ik de optie om uit een van de tien meest indrukwekkende voertuigen te kiezen. Er werd mij verteld dat zelfs de ontwikkelaar verbaasd is over wat men allemaal in elkaar zet. Zo is er water in de game, maar zijn er in de basis geen onderdelen waarmee je een boot kunt maken. Maar toen ze zagen dat iemand een boot had gemaakt door grote banden rondom een voertuig te plaatsen, en zelfs een band als schroef achter op had geplaatst voor de voorstuwing, waren ze toch behoorlijk verbaasd over de mogelijkheden van hun eigen game en de creativiteit van de community. Er was ook iemand die had een insect gemaakt en weer iemand anders zelfs een helikopter. De mogelijkheden lijken dus eindeloos.


De game en wereld dagen je uit om continu verbeteringen toe te voegen aan je voertuig. Momenteel wordt er gewerkt aan verborgen eilanden hoog in de lucht, want wat je ziet daar kun je naar toe. Dus wil je een ruimteschip maken met tien straalmotoren, ga vooral je gang. Of misschien wil je een robot die van vorm kan veranderen, geen probleem. Je kunt op geheel eigen manier de wereld verkennen. Je kunt ook hotkeys aan de verschillende onderdelen toewijzen. Op deze manier kun je alles onafhankelijk van elkaar aansturen. Er zijn dus geen restricties behalve je eigen fantasie en wellicht tijd.

Trailmakers Walker Boot

Trailmakers is, althans zoals het er nu naar uit ziet, een toegankelijke game (zelfs voor mensen zoals ik die niet veel ervaring hebben met games als Minecraft of andere digitale constructie games). Door de vrijheid die je krijgt is het wel een game die geduld en tijd vraagt om alle systemen te leren kennen om uiteindelijk je ultieme voertuig(en) te kunnen bouwen. Heb je de tijd niet dan kun je nog altijd een beroep doen op de community. Er is namelijk een catalogus waar andere leden hun creatie kunnen delen. Vervolgens kan iedereen hier weer hun eigen variatie op maken. Ook kun je samen met vrienden of vreemden eigen events maken. Denk hier bij aan races met checkpoints of Destruction Derby Arena (met eventueel wapens) gevechten.


Voor mensen die niet per se mee willen doen met de community is er ook een Story-mode. Verwacht hier geen diepgaand verhaal, maar je leert hier wel de basics en ontdekt mogelijk speciale blueprints die je anders niet tegenkomt in de game. In de coöperatieve modus kun je maximaal met vier spelers tegelijk op ontdekking te gaan. Op de vraag of de game ook naar Nintendo-Switch komt omdat ik mezelf in de trein wel zie werken aan verschillende voertuigen, konden ze nog geen concreet antwoord geven. Aangezien de game erg afhankelijk is physics en veel onderdelen is de prioriteit nu Xbox One, PlayStation 4 en pc, maar zeg nooit, nooit. 

Trailmakers Race

De game is op dit moment nog in early access en heeft vanzelfsprekend nog wat ruwe randjes. Ook ben ik benieuwd of de game opgepikt wordt door het grote publiek. Project Spark op Xbox One en pc is hier een perfect voorbeeld van. Een game met vrijwel ongekende mogelijkheden, maar als de community (behalve enkele diehards) het laat afweten dan kan het pijnlijk worden. Ik verwacht echter wel dat Flashhub goed gekeken heeft naar voorbeelden als Project Spark en andere vergelijkbare games. De positiviteit van de ontwikkelaars was van hun gezicht af te lezen en omdat er nauw samengewerkt wordt met iedereen in de community zal het vast wel goed komen met Trailmakers.


Trailmakers verschijnt in de zomer van 2018 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.