Ntab wint zeer spannende 500 meter

Daidai Ntab mag zich de nieuwe Nederlands kampioen op de 500 meter noemen. In Thialf snelde de sprinter van Team Plantina naar een tijd van 34,80 seconden en bleef hiermee teamgenoot Ronald Mulder en Jan Smeekens nipt voor. Dit drietal mag hierdoor naar de WK afstanden in Gangneung.

Op kampioenschappen wordt de 500 meter tegenwoordig slechts eenmaal verreden en dat was te merken aan de spanning bij sommige rijders en aan de druk die op iedere rit zat. De lat werd hoog gelegd door Kjeld Nuis die met 34,93 seconden zijn snelste tijd in Thialf ooit liet noteren.

Ronald Mulder dook met 34,83 seconden in een rechstreeks duel tegen Jan Smeekens (34,91) onder de tijd van Nuis. Daarna beten titelverdediger Kai Verbij (34,98) en olympisch kampioen Michel Mulder (35,23) zich stuk op de toptijden. In de slotrit sloeg Ntab na een valse start alsnog toe: 34,80 seconden.

Vrijdag staat voor de sprinters nog de 1000 meter op het programma. Dan zal ook bekend worden wie naar het Europees kampioenschap sprint mag.