Biatlon in voetbalstadion Schalke

heywoodu

We zitten in de periode tussen Kerst en de jaarwisseling en liefhebbers van het biatlon weten wat dat betekent: de World Team Challenge, ook wel bekend als Biathlon auf Schalke staat voor de deur!

In het voetbalstadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen wordt de jaarlijkse wedstrijd woensdagavond gehouden. De allergrootste namen zijn dit jaar helaas niet van de partij, maar regerend World Cup-kampioene Gabriela Koukalova is er wel bij, samen met landgenoot Michal Slesingr. Tien duo's staan aan de start, waaronder namens Noorwegen het echtpaar Fanny Horn Birkeland en Lars Helge Birkeland. De Duitse Franziska Preuss zou samen met haar vriend Simon Schempp van start gaan, maar ze is ziek en wordt vervangen door Vanessa Hinz. Het volledige deelnemersveld is hier te vinden.

Mocht je zin hebben in een avondje biatlon, maar je bent niet bekend met de World Team Challenge: geen nood, we vatten het even samen. De tien duo's, bestaande uit één man en één vrouw, beginnen aan een massastartwedstrijd. De vrouwen langlaufen vier ronden van ruim 1200 meter, de mannen vijf, met na elke ronde een schietbeurt - afwisselend staand en liggend. 

Na de massastart worden alle tijdverschillen gehalveerd en gebruikt als starttijden voor de achtervolging. Teams met 45 seconden achterstand of meer mogen allemaal 45 seconden na de eersten vertrekken. De vrouwen nemen wederom vier ronden voor hun rekening, de mannen vijf. Elk gemist schot levert een verplichte strafronde van 75 meter op - korter dan in de World Cup, maar door de korte lengte van de langlaufronde is het ook lastiger om een strafronde goed te maken.

We zouden hier natuurlijk niet zoveel aandacht aan besteden als het niet live te zien was, dus waar kun je het dan kijken? Zoals altijd kan dat op de Duitse TV, dit jaar op ZDF. Om 18.00 geht's los, terwijl dit jaar ook Eurosport om die tijd live gaat. 

Biathlon auf Schalke 2015 (Bron: YouTube)