Petitie voor behoud vuurwerktraditie

Consumentenvuurwerk, dat officiëel cultureel erfgoed is, ligt onder vuur. Groenlinksmeldpunten geven een vertekend beeld van een probleem dat er eigenlijk niet is. Vele klachten over harde knallen en vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de aangegeven tijden worden de media ingeslingerd als teken van 'het grote probleem' en aangevoerd als argument voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk.

Het gaat daarbij om vuurwerk dat al verboden is, dat wordt afgestoken op tijden waarop het al niet mag. Een totaalverbod zou dat probleem niet oplossen, net zoals het verbod dat nu ook al het probleem niet oplost.

Daarnaast blijkt al jaren dat het meldpunt voor vuurwerkoverlast bomvol valse, dubbele en foute meldingen staat. Niet alleen is er geen enkele controle op wie een klacht meldt, je kunt een random postcode invullen en een willekeurig (zelfs niet bestaand) mailadres. Zo kun je tientallen meldingen per minuut de deur uit doen, wat uiteindelijk een compleet vertekend beeld geeft.

Daarom is er nu de petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie.

"Elk jaar horen we het weer in het nieuws: de kosten van schade aan objecten, het aantal slachtoffers en de overlast meldingen van vuurwerk. Waar de meeste mensen aan voorbij gaan is dat het woord ‘’Vuurwerk’’ wordt ingezet waar dit duidelijk ‘’illegaal vuurwerk’’ had moeten zijn. Erg vervelend, want hiermee komt onze traditie in het gedrang!"

En

"De klachten welke in de media naar boven komen zijn harde knallen, al vanaf vroeg in November. Aangezien consumentenvuurwerk pas de laatste dagen van December verkocht mag worden spreken we hier weer over ‘’illegaal vuurwerk’’ wat de boosdoener is.

Wij vinden het dan ook onbespreekbaar om consumentenvuurwerk te verbieden, hierdoor zal de overlast van gevaarlijk illegaal vuurwerk velen malen groter worden, en nog minder te handhaven zijn. En zeg nou eerlijk, deze traditie is toch te mooi om verloren te laten gaan!?"

Je kunt de petitie ondertekenen op http://www.petitievoorvuurwerk.nl/

Vuurwerk