FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 januari 2016

Barcelona verslaat Espanyol wel in bekerduel

FC Barcelona heeft de tweede ontmoeting met Espanyol binnen een week wél winnend afgesloten. In een verhit bekerduel in Camp Nou werd de stadgenoot op de slachtbank gelegd: 4-1. Lionel Messi was betrokken bij alle vier de treffers van de Spaanse topclub. De Argentijn scoorde voor rust twee keer en gaf na rust assists aan Gerard Piqué en Neymar. De score had nog hoger kunnen uitvallen als de thuisclub beter was omgegaan met de vele kansen. Espanyol beëindigde het duel met negen man na rode kaarten voor Hernán Pérez en Papakouli Diop.

Zaterdag speelden FC Barcelona en Espanyol nog doelpuntloos gelijk in de competitie.

Barcelona verslaat Espanyol wel in bekerduel
Barcelona verslaat Espanyol wel in bekerduel (Foto: ANP)

Martin voegt klassiekers toe aan programma

De Duitse tijdritspecialist Tony Martin gaat in 2016 iets anders proberen. Voor het eerst in acht jaar verschijnt de dertigjarige wielrenner weer eens aan de start van de Vlaamse kasseienkoersen.

"Ik wil nieuwe dingen proberen. Daarom ben ik met de ploegleiding overeengekomen dat ik me ga voorbereiden op de Belgische klassiekers. Ik zal de gebruikelijke wedstrijden afwisselen met eendagskoersen. Ik ben opgenomen in de ploeg voor Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen. Als alles goed gaat, hoop ik daarna ook deel uit te maken van het team voor Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix", zegt Martin woensdag op de site van zijn Belgische ploeg Etixx-QuickStep. "Ik wil mezelf testen en zien hoever ik kan komen in dat soort wedstrijden. Ik hoop er vooral nuttig te zijn voor mijn teamgenoten en ervaring op te doen."

Een belangrijk doel voor Martin in 2016 is het wereldkampioenschap tijdrijden. Verder wil hij weer een rit winnen in de Ronde van Frankrijk. Over deelname aan de Olympische Spelen in Rio vertelde hij woensdag niks.

Martin voegt klassiekers toe aan programma
Martin voegt klassiekers toe aan programma (Foto: ANP)

Inter herovert koppositie

Internazionale heeft woensdagavond de koppositie in de Italiaanse Serie A heroverd. De formatie uit Milaan had aan een doelpunt van aanvalsleider Mauro Icardi voldoende om Empoli te kloppen (0-1) en loste zo Fiorentina af aan kop. Die ploeg won woensdagmiddag met 3-1 van Palermo, maar ziet Inter nu weer passeren.

Juventus had eerder op de dag ook al het debuut van Urby Emanuelson bij Hellas Verona verpest. De middenvelder maakte in de 64e minuut na een halfjaar zonder club te hebben gezeten zijn rentree, maar beleefde daar weinig lol aan. De oud-Ajacied ging met zijn nieuwe club met 3-0 ten onder. Verona wacht daardoor nog altijd op de eerste zege van het seizoen.

Inter herovert koppositie
Inter herovert koppositie (Foto: ANP)

Agenten worden op kosten baas gemasseerd

Eerder vandaag meldden we al dat Amsterdam goed bezig is in de strijd tegen illegale prostitutie in massagesalons. Vandaag maakte de gemeente bekend dat ze er nog een schepje bovenop gaan doen.

Oom agent heeft namelijk geluk. Naast het nare, saaie werk van flitsen, achter boeven aan rennen en meters papierwerk afhandelen, krijgen onze jongens er ook eens een leuk klusje bij! Ze mogen zich voordoen als een arme vermoeide man die naar een van die salons gaat om zich te laten masseren. Als hen dan een happy end aangeboden wordt, is de salon in overtreding en kan er werk van gemaakt worden.

De massagesalons, die erom bekend staan illegaal en soms ook gedwongen prostitutie te bedrijven, maken dat natuurlijk niet zomaar bekend dus moeten ze erop betrapt worden. Afgelopen jaar kon de politie het nog af met grootschalige invallen met controleurs, maar dat is te prijzig en tijdrovend om bij alle salons te doen. Op deze manier kunnen de lokklanten meer dan honderd salons in de hoofdstad afwerken.

Slecht nieuws echter voor alle rechterhanden voor de blauwe brigade in de hoofdstad. De woordvoerder heeft er expliciet bijgezegd dat de handhavers natuurlijk niet op het aanbod voor een happy end in mogen gaan. Dat wordt dus nog altijd hun eigen hand haven.

Barreda stoot zich opnieuw aan zelfde steen

De Spaanse motorcoureur Joan Barreda heeft woensdag voor de tweede dag op rij de ritzege in de Dakar Rally moeten afstaan. De 32-jarige coureur kwam net als dinsdag als snelste over de meet, maar werd door een tijdstraf wederom teruggezet in de stand. Dat overkwam hem een dag eerder ook al.

De overwinning in de 429 kilometer lange vierde etappe in en rond Jujuy ging daardoor naar de Portugees Paulo Gonçalves. Die nam daarmee de leiding over van de Slowaak Stefan Svitko, die woensdag pas als twaalfde eindigde.

Beste Nederlandse coureur was Frans Verhoeven, die met zijn Yamaha de 26e tijd klokte. Robert van Pelt jr. (Husqvarna) eindigde als 29e.

Barreda stoot zich opnieuw aan zelfde steen
Barreda stoot zich opnieuw aan zelfde steen (Foto: ANP)

Nederlandse trucks vullen Dakar-podium

Gerard de Rooy heeft in de vierde Dakar-etappe zijn eerste etappezege van de rally behaald. De Nederlander bleef Peter Versluis en Hans Stacey met een klein verschil voor. Het trio wist al bij het eerste checkpoint een flinke voorsprong op te bouwen, waardoor ze alleen nog op elkaar aangewezen waren. De top drie bij het eerste checkpoint bleek echter de volgorde die de rest van de rit aangehouden werd.

Voor Jan Lammers is de rally mogelijk tot een einde gekomen. Op de 319e kilometer kreeg Lammers te maken met motorische problemen, waardoor de GINAF-chauffeur noodgedwongen de etappe vanaf een 22e plek moest staken. Na een aantal uur heeft hij de truck weer aan de praat gekregen, maar of hij morgen van start kan gaan is nog niet duidelijk.

In het algemeen klassement gaat Peter Versluis nu aan de leiding, met een kleine vijftien seconden voorsprong op Hans Stacey. Federico Villagra bezet nog de derde plek op twee minuten achterstand, gevolgd door de Rooy die zijn achterstand net onder de vijf minuten brengt.

Uitslag etappe 4 trucks

Pos.  Coureur  Nat.  Team Verschil
1. Gerard de Rooy NED Iveco 03.58.16
2. Peter Versluis NED MAN +00.37
3. Hans Stacey NED MAN +01.18
4. Federico Villagra ARG Iveco +01.46
5. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +03.32
6. Siarhei Viazovich WRU MAZ +03.54
7. Martin Kolomy TSJ Tatra +04.21
8. Ales Loprais TSJ Iveco +05.26
9. Airat Mardeev RUS Kamaz +05.36
10. Ton van Genugten NED Iveco +06.08
 -        
14. Pascal de Baar NED Renault +14.08
15. Maurik van den Heuvel NED Scania +16.00
16. Gert Huzink NED Tatra +19.54
21. Marcel Huigevoort NED MAN +23.18
22. Vick Versteijnen NED DAF +35.53
25. Jan van de Laar   NED DAF  +41.55 

Gerard de Rooy pakt zijn eerste etappezege (Pro Shots / Dppi)
Gerard de Rooy pakt zijn eerste etappezege (Pro Shots / Dppi)

Peterhansel ontroont Loeb en pakt eerste Dakar-dagzege

Stephane Peterhansel heeft de vierde Dakar-etappe voor de auto's gewonnen, hij bleef klassementsleider Sebastien Loeb met een halve minuut voor. Carlos Sainz leek opnieuw favoriet te worden, maar verloor voor het tweede waypoint kostbare minuten. Hij wist echter wel sterk terug te komen en pakte de tweede plaats op elf seconden van Peterhansel. Hiermee werd het podium geheel gevuld door Peugot-coureurs.

Ook Bernhard ten Brinke kende geen probleemloze dag. Net als Sainz verloor hij veel tijd voor het tweede waypoint, waardoor hij terugzakte naar de 28e plek. Gedurende de etappe wist hij veel plekken te winnen en als 15e te eindigen, maar toch verloor hij veel tijd in het algemeen klassement. Erik van Loon finishte als 14e op tien minuten, waarmee hij de best geplaatste Nederlander was.

Ook is de eerste Nederlandse uitvaller te betreuren: Tom Coronel wist zijn problemen met de buggy niet op te lossen en is niet van start gegaan in de vierde etappe. Een probleem met de brandstoftoevoer bleek de schuldige te zijn.

Uitslag auto's etappe 4

Pos.  Coureur  Nat.  Team Verschil
1. Stéphane Peterhansel FRA Peugeot 3u 42m 42s
2. Carlos Sainz SPA Peugeot + 11s
3. Sebastien Loeb FRA Peugeot + 27s
4. Nasser Al-Attiyah QAT MINI + 4m 57s
5. Cyril Despres FRA Peugeot + 05m 44s
6. Yazeed Al-Rajhi SAU Toyota + 5m 59s 
7. Leeroy Poulter ZAF Toyota + 6m 15s 
8. Nani Roma SPA MINI + 7m 10s
9. Orlando Terranoca ARG MINI + 7m 43s
10. Robby Gordon USA Gordini + 8m 43s 
         
14.  Erik van Loon  NED  MINI + 10m 49s
15. Bernhard ten Brinke NED Toyota + 11m 10s
49. Maik Willems NED Toyota +53.36
65. Tim Coronel NED Buggy +1.40.50
67. Eelco Bekker NED Toyota +1.47.04
- Ebert Dollevoet  NED  Volvo +
- Peter Merceij NED Toyota +
- Tom Coronel NED Buggy DNF

Olympische droom volleybalsters leeft nog na stunt tegen Turkije

Door een onverwacht overtuigende overwinning op gastland Turkije mogen de Nederlandse volleybalsters blijven hopen op deelname aan de Olympische Spelen. Oranje versloeg de Turkse volleybalsters woensdag in Ankara op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in drie snelle sets: 25-14, 25-10, 25-21.

De ploeg van de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti - de echtgenoot van de Turkse speelster Bahar Toksoy - kan zich donderdag met een zege op het al uitgeschakelde Kroatië plaatsen voor de halve finales van het toernooi. Bovendien lonkt de eerste plaats in de poule.

In Ankara kwalificeert alleen de winnaar van het toernooi zich voor de Spelen van 2016 in Rio. De nummers twee en drie krijgen in mei nog een herkansing op het mondiale, aanzienlijk minder sterk bezette OKT in Japan.

Belangrijke zege volleybalsters tegen Turkije
Belangrijke zege volleybalsters tegen Turkije (Foto: ANP)

Prevc bekroont Vierschansentourneezege met dagwinst

Schansspringer Peter Prevc heeft in Bischofshofen zijn dominantie in het schansspringen bekroond met de eindzege in de Vierschansentournee. In het Sepp Bradl Stadion in Oostenrijk was de Sloveen wederom oppermachtig, met zowel in de eerste als in de tweede ronde duidelijk de beste sprong van iedereen. Een jaar eerder moest Prevc nog genoegen nemen met plek drie in de tournee, terwijl hij na Primoz Peterka in de jaren '90 de tweede Sloveen ooit is die de eindzege pakt.

In de eerste ronde vloog de 23-jarige Prevc al naar 139 meter, goed voor 147.9 punten en een nog ruimere voorsprong op zijn 'concurrent' Severin Freund. De Duitser had al een wonder nodig om überhaupt nog aan de tourneewinst te kunnen denken en dat zat er in Bischofshofen geen moment in. De strijd om plek drie in de tournee was wel erg spannend en ging tussen de Noor Kenneth Gangnes en de Oostenrijker Michael Hayböck. Gangnes deed het in de eerste ronde wat minder en zag Hayböck hem passeren in de tussenstand, met nog één sprong te gaan.

In de tweede ronde deed Gangnes het niet slecht, maar Hayböck was simpelweg te goed en nam de derde plek in de eindstand definitief over. Freund liet met 141 meter nog eens zien dat hij wel degelijk bij de twee beste springers ter wereld hoort, maar tegen Prevc was hij gewoonweg niet opgewassen: de Sloveen haalde met 142 meter nog een keer keihard uit en completeerde zo zijn schitterende eindzege.

Prevc landt en beseft dat de tourneezege binnen is (Foto: Getty)

Prevc was ook in Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck al de beste en won dus drie van de vier wedstrijden. Tijdens de openingswedstrijd in Oberstdorf kwam Pero eerder al tot plek drie. Freund eindigde op grote achterstand op plek twee, terwijl Hayböck op zijn beurt veel toegaf op zijn voorganger en derde werd.

De Sloveen zei na afloop ondanks zijn grote voorsprong wel degelijk nerveus te zijn. "Ik was erg zenuwachtig en heb de laatste drie dagen denk ik niet geslapen", grapte Prevc. "Ik vraag me wel af of er van slapen vanavond veel gaat komen...ik denk het eigenlijk niet."

Uitslag Bischofshofen

  Springer Punten
1 Peter Prevc (Slovenië) 297.3 
2 Severin Freund (Duitsland)  290.5 
3 Michael Hayböck (Oostenrijk)  282.6 
4 Stefan Kraft (Oostenrijk)  278.0 
5 Kenneth Gangnes (Noorwegen)  273.3 
6 Domen Prevc (Slovenië)  265.1 
7 Johann André Forfang (Noorwegen)  256.2 
8 Simon Ammann (Zwitserland)  255.7 
9 Noriaki Kasai (Japan)  254.8 
10 Daiki Ito (Japan)  251.2 

Eindstand Vierschansentournee 2015/2016

  Springer Punten
1 Peter Prevc (Slovenië) 1139.4
2 Severin Freund (Duitsland)  1112.9
3 Michael Hayböck (Oostenrijk)  1081.6
4 Kenneth Gangnes (Noorwegen)  1073.5
5 Stefan Kraft (Oostenrijk) 1036.2
6 Johann André Forfang (Noorwegen) 1035.5
7 Noriaki Kasai (Japan)   1013.2
8 Anders Fannemel (Noorwegen)  1010.1
9 Richard Freitag (Duitsland) 1001.4
10 Andreas Wank (Duitsland) 974.4

Maak van jezelf een legopoppetje

Een bedrijf dat vooral orthopedische hulpmiddelen ontwerpt voor specialisten, heeft een leuk zijstraatje toegevoegd aan hun productieproces. Ze maken door middel van twee foto's een 3D-afdruk van je hoofd dat op een legopoppetje past. Altijd al de hoofdrol willen spelen in je legoavonturen? Dit is je kans! Ook leuk om je kids er mee te vereeuwigen natuurlijk.


Verander jezelf in LEGO!

Verkoopprijs consumentenversie Oculus Rift bekend

Eindelijk weten we waar we aan toe zijn als het gaat om de virtual reality-bril Oculus Rift. Je kunt de consumentenversie van de bril voor maar 699 euro al pre-orderen. Vanaf eind maart kan deze dan bezorgd worden aan je deur.

Bij de bril worden ook een sensor, een afstandsbediening, een Xbox One-controller en twee games geleverd. Je krijgt EVE: Valkyrie en Lucky's Tale erbij. Houdt er wel rekening mee dat er nog zo'n 40 euro verzendkosten bij komen. In Amerika kost de bril 599 dollar, omgerekend 557 euro. De oprichter Palmer Luckey laat via Twitter weten dat het bedrijf geen winst op de VR-bril maakt. "High-end VR is duur, maar de Rift is enorm goedkoop voor wat het is."

Voordat je gaat pre-orderen: je pc moet minstens een Nvidia GTX 970- of AMD 290-videokaart hebben. Daarnaast is minimaal een Intel Core i5-processor en 8 GB werkgeheugen nodig.

De consumentenversie van de Oculus Rift heeft een resolutie van 2160x1200 pixels, 1080x1200 pixels per oog. De beelden worden met een refreshrate van 90 Hz naar de ogen gestuurd. De bril heeft een ingebouwde koptelefoon, zodat je er iets minder raar uit hoeft te zien als je aan het gamen bent.

Oculus Rift

Facebook: Deense zeemeermin is te bloot

De Deense politica Mette Gjerskov wist niet wat ze meemaakte: Facebook verwijderde een link naar haar blog, omdat daarop een foto van het beroemde standbeeld 'De kleine zeemeermin' is te zien. De reden die Facebook opgaf: 'Te veel naakte huid of seksuele ondertonen'.

De sociaal-democratische Gjerskov, voormalig minister van landbouw, kon de grap er wel van inzien, maar toch. 'Ik zag het niet aankomen dat ons nationale erfgoed in dezelfde categorie wordt geplaatst als kinderporno en dat soort gruwelijkheden', zei ze tegen de krant Jyllands-Posten.

Volgens Facebook mogen gebruikers geen afbeeldingen plaatsen van mensen in seksueel getinte poses. Naaktfoto's en decolletés mogen evenmin. Zelfs niet als de foto een artistiek of educatief doel dient. Gjerskov noemt de beslissing van Facebook belachelijk. Later liet ze overigens weten dat Facebook de link met de gewraakte afbeelding alsnog had toegestaan.

De beroemde zeemeermin, te vinden in de haven van de hoofdstad Kopenhagen, is niet het eerste Deense kunstwerk dat van Facebook wordt geweerd. Het schilderij Kvinde foran et spejl (Vrouw die voor een spiegel staat) van C.W. Eckersberg uit 1841 onderging hetzelfde lot. Een toeristische organisatie die een foto van het schilderij plaatse, werd berispt. Later gaf Facebook toe dat die beslissing fout was.

Zeemeermin
Het beroemde standbeeld 'De kleine zeemeermin' in Kopenhagen.

Gangsters lekken naaktpics lekkere agente

Het 'lekker wijf'-verhaal van de dag heeft vandaag wel erg weinig om het lijf. Maar dat boeit gelukkig weinig.

Spil in het verhaal is ene Julia Liers. Zij is namelijk politieagente te Rio de Janeiro. Tot vandaag zou niemand een foto van haar hebben bekeken, ware het niet dat de donkere schone het aan de stok heeft gekregen met een stel criminelen.

Liers heeft namelijk de leider van een criminele bende in de boeien geslagen. Dat had ze beter niet kunnen doen, want de andere bendeleden zijn nu woest op de politieagente.

De criminelen hebben nu enkele bijzonder geile naaktfoto's van de agente opgesnord. Die zij natuurlijk direct online hebben gegooid. Ergens hieronder een beschaafd Facebook-kiekje van Liers.

Gordon komt terug op kritiek Top 40

Gordon neemt zijn harde woorden over de Top 40 terug. In een interview met Volkskrant Magazine uitte de zanger en presentator harde kritiek op de hitlijst, die volgens hem niet eerlijk tot stand komt.

Gordon beweerde in het interview onder meer dat platenmaatschappijen deals hebben gesloten met de Top 40. Ook noemde hij de hitlijst 'pure maffia'. "De Top 40 is door deze uitlatingen op haar teentjes getrapt", schrijft Gordon woensdag op Facebook. "De Top 40 vind dat deze uitlatingen onjuist zijn en schadelijk voor haar eer en goede naam."

Gordon schrijft dat hij 'deze uitlatingen beter niet had kunnen doen'. "Omdat ik het harde bewijs niet op tafel kan leggen." Hij schrijft ook dat hij 'verder geen energie wil steken in negatieve zaken'. "Omdat ik, zoals aangekondigd, zelf mijn muziekcarrière op een laag pitje zal zetten."

Gordon komt terug op kritiek Top 40
Gordon komt terug op kritiek Top 40 (Foto: BuzzE)

Experts twijfelen aan test Noord-Korea

Amerikaanse experts betwijfelen of de ondergrondse kernproef die Noord-Korea heeft gehouden wel een waterstofbom betreft. Daarvoor wijzen ze op de seismische effecten van de explosie. Die lijken veel te veel op voorgaande testen, die alle als ondergrondse atoomproeven werden bevestigd. Een waterstofbom zou volgens de experts een veel langer en zwaarder seismisch effect hebben gehad.

Volgens wetenschappers van de Columbia University in New York werden woensdagochtend seismische effecten gemeten in de omgeving van de noordoostelijke Chinese stad Mudanjiang. De kracht ervan bedroeg 5,1 vergelijkbaar met Koreaanse atoomproeven in 2006, 2009 en 2013. De test wees volgens wetenschappers op het equivalent van 3,5 kiloton TNT en dat is niet genoeg voor een waterstofbom.

Wel of geen zogenoemde H-bom, de regering in Washington betitelde de proef hoe dan ook als een provocatie. Het Witte Huis kondigde aan in overleg te zullen treden met China, dat als enige land met het regime in Noord-Korea redelijke betrekkingen onderhoudt.

Experts twijfelen aan test Noord-Korea
Experts twijfelen aan test Noord-Korea (Foto: ANP)

Republikeinen geven Clinton de schuld

De proef met de waterstofbom van Noord-Korea heeft vlot zijn weg naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen gevonden. De Republikeinen schoven woensdag de schuld ervan in de schoenen van Hillary Clinton, een van de Democratische kandidaten voor het presidentschap.

Clinton, zo luidde de Republikeinse redenering, was tijdens de eerste termijn van Obama als president de minister van Buitenlandse Zaken. Haar zachte en toegevende houding en politiek als bewindsvrouw destijds hebben nu geleid tot de atoomproef. 'Het is het jongste bewijs dat de politiek van Obama en Clinton heeft gefaald', aldus een verklaring van de Republikeinen. 'Onze vijanden in de wereld trekken voordeel uit de zwakte van Obama.' Deze softe politiek moet stoppen, twitterde de Republikeinse kandidaat Jeb Bush.

Republikeinen geven Clinton de schuld
Republikeinen geven Clinton de schuld (Foto: ANP)

Internationaal terreuroverleg in Den Haag

In Den Haag is maandag een internationaal overleg over de strijd tegen terreur. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond gemeld.

Vertegenwoordigers van de antiterreurorganisatie Global Counterterrorism Forum (GCTF) en van de Anti ISIS-coalitie komen bijeen. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft volgens een woordvoerder het initiatief genomen. De bewindsman vindt het "van belang dat de internationale coalities regelmatig de klokken gelijkzetten".

"Het terrorisme van vandaag de dag heeft vertakkingen in al onze landen; het is wendbaar, vindingrijk en internationaal. Het is als een virus dat zich steeds aanpast", aldus Koenders zelf.

Volgens zijn woordvoerder is er nu geen extra directe aanleiding voor het overleg.

Internationaal terreuroverleg in Den Haag
Internationaal terreuroverleg in Den Haag (Foto: ANP)

Telefoon overleden Dascha gevonden

De telefoon van de zestienjarige Dascha Graafsma is gevonden. Het toestel, helemaal stuk en nat, is naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gestuurd. Dat heeft Peter R. de Vries woensdagavond gezegd in het programma RTL Boulevard. De Vries is woordvoerder namens de familie van het meisje uit Hollandsche Rading die eind november hoogstwaarschijnlijk zelfmoord pleegde.

Ze werd midden in de nacht aangereden door een trein, nadat ze enkele uren vermist was na een avondje stappen met vriendinnen. Haar familie bleef met veel vragen achter. Een van die vragen was waar haar telefoon was gebleven.

Uit het onderzoek door de politie is onder meer gebleken dat Dascha de Hilversumse gelegenheid Lets get Down om 02.00 uur 's nachts zonder jas heeft verlaten na onenigheid met vriendinnen. Toen ze niet terugkwam, werd ze als vermist opgegeven waarna familie, vrienden en politie gingen zoeken. Om 5.20 uur werd het meisje op het spoor bij station Hilversum Sportpark aangereden door een trein.

De Vries liet eind december weten dat de familie tot de conclusie is gekomen dat 'Dascha een weg volgde die ze zelf heeft gekozen'.

Telefoon overleden Dascha gevonden
Telefoon overleden Dascha gevonden (Foto: ANP)

TV-tip voor de woensdagavond: Rot op naar je eigen land

Jaaaaa! Vanavond begint het tweede seizoen van het NPO3-programma Rot op naar je eigen land, en dat mag je zeker niet missen! Dus, heb je niets te doen? Zet dan de TV aan en ga met popcorn op je zolderkamertje deze topshow bekijken. Zes jonge mensen ervaren samen met Danny Ghosen hoe het vluchtelingenbestaan is door een tocht te maken die een vluchteling maakt, in omgekeerde richting. Sommige deelnemers zijn voor de vluchtelingenopvang, anderen tegen.

Nieuwsgierig? Het programma begint vanavond om 21:15 op NPO3. 

Hier een fragment van Jinek, waar Danny samen met deelnemer Kelly praat over het programma:


WoensdagCulinair #24 lekker frituren

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Kroketten zelf maken

   


Bitterballen

   

Kaaskroketten

   

Kipnuggets

   


Kaasballetjes

   

Dramatische frikandellen

   


Eierballen

Een nog makkelijker recept dan hieronder staat is een kroketje openscheuren, daar het gekookte ei instoppen, en dan deze weer dichtvouwen om dan door een geklutst ei te rollen en dan door de paneermeel. Dat scheelt een hele hoop geklieder.


Pegida wil zaterdag betogen in Keulen

De Duitse anti-islambeweging Pegida wil zaterdagmiddag voor het centraal station van Keulen een grote betoging houden. Pegida (Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland) heeft aanhangers opgeroepen zich dan voor het station te verzamelen naar aanleiding van de grootschalige aanranding en beroving van vrouwen door groepen buitenlands ogende daders in en bij dat station bijna een week geleden.

Pegida is begin vorig jaar opgedoken in Dresden en stelt niet extreemrechts te zijn. De beweging keert zich fel tegen de islam en niet-westerse invloeden in de westerse samenleving en tegen de komst van economische migranten. De afkeer van vreemdelingen komt overeen met extreemrechts gedachtegoed. Pegida is inmiddels ook in Nederland actief. In oktober was de beweging op de been in Utrecht en in januari en februari staan demonstraties gepland in Apeldoorn en Amsterdam.

Pegida wil zaterdag betogen in Keulen
Pegida wil zaterdag betogen in Keulen (Foto: ANP)

OR van V&D wil niet in zee met Sun Capital

De ondernemingsraad van het failliet verklaarde V&D zou graag zien dat durfinvesteerder Sun Capital zijn handen in de toekomst afhoudt van het warenhuis. Het heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de curatoren, zo bevestigde een woordvoerder van V&D na berichtgeving door de NOS.

Dat Sun Capital de stekker uit het bedrijf trok, betekende de doodsteek voor de warenhuisketen. Op de laatste dag van 2015 werd het bedrijf failliet verklaard. In de komende weken moet blijken of de winkels en restaurants van het concern in 2016 een nieuw leven wordt gegund.

Ligt het aan de ondernemingsraad dan gebeurt dat zonder Sun Capital als mogelijke koper. De investeerder houdt te weinig rekening met de belangen van V&D, vindt de or.

OR van V&D wil niet in zee met Sun Capital
OR van V&D wil niet in zee met Sun Capital (Foto: ANP)

Moslimorganisaties reageren op 'Keulen'

Moslimsorganisaties uit Duitsland hebben eindelijk gereageerd op de islamitische terreur die tijdens nieuwjaar diverse steden teisterde. Niet geheel verrassend is men niet te spreken over de media en de Duitse politiek: de nadruk zou teveel liggen op de afkomst van de amokmakers.

Aiman Mazyek, woordvoerder van de Centrale Raad van Moslims trekt in een interview met Die Welt gretig de begeerde slachtofferkaart. De man is bang dat na de 'incidenten' in Keulen moslims onder algehele verdenking zou komen te staan, hiermee gaat de man er blijkbaar van uit de 'de Duitser' net zo generaliserend denkt zoals hij dat blijkbaar doet.

Als we Mazyek moeten geloven, is er geen enkel verband tussen de afkomst van de daders en de misdrijven die zij gepleegd zouden hebben. Liever wijst hij met het beschuldigende vingertje naar de Keulse politie, die er een zooitje van gemaakt hebben.

Ongeveer dezelfde mening heeft Lamya Kaddor van de Liberale Islamitische Federatie. Alvorens haar quote te lezen, raad ik fijngevoelige Fok!kers aan om eerst even op een stoel te gaan zitten en niets beet te pakken waar mee eventueel gegooid kan worden. Kaddor, zelf van Syrische afkomst legt de schuld van de aanrandingsgolf namelijk neer bij de Duitsers zelf: "Het is meer dan schokkend, vooral als vrouw vraagt men zich af, hoe de veiligheidsdiensten zoiets hebben kunnen laten gebeuren. Als blijkt dat duizend mannen zich hebben georganiseerd om vrouwen lastig te vallen, verwacht ik persoonlijke consequenties voor de autoriteiten en bij de politie".

Daarna wijst het bekende belerende vingertje naar de rechterzijde van de politiek. Kaddor spreekt namelijk over een institutionalisering van seksueel geweld met politieke doeleinden. "De discussie wordt gestuurd door de rechtse hoek. Men doet alsof het schandaal, door de vermeende herkomst van de daders, nóg erger lijkt", aldus Kaddor.

Veel kritiek had Kaddor ook op CDU-politicus Hans-Peter Friedrich. De minister sprak op facebook over een 'zwijgkartel en nieuwsverbod'. Verder liet hij weten dat 'de gevolgen van ongecontroleerde migratie nu niet meer onder het tapijt kunnen worden geschoven'. Iets dat totaal in het verkeerde keelgat van Kaddor is geschoten. "Dat kan toch niet waar zijn. Vooral van een voormalige minister verwacht ik objectiviteit”, waarna ze de mantra herhaalt dat de afkomst van de daders niet relevant is. “Dit is wijdverbreid in Zuid-Amerika en India, dus ook in niet-moslimlanden".

Ook 's lands grootste moslimorganisatie, de DITIB, speelt verstoppertje. Het spreekbuis van de club noemt het 'verwonderlijk' dat er rond het station van Keulen schijnbaar zoveel taferelen hebben kunnen afspelen, zonder dat voorbijgangers of de politie er iets van hebben meekregen. Het feit dat er in de media gesproken wordt over duizend Noord-Afrikanen noemt de man 'verrassend'. De rol van de islam wordt helemaal naar het rijk der fabelen verwezen: "Dat de islam zowel dronkenschap, als diefstal, seksueel misbruik en geweld afwijst is toch algemeen bekend", is het statement van de DITIB

600 uur pure Netflix in 2016, nu wereldwijd te ontvangen

Streamingkeizer Netflix gaat in het komende jaar 600 uur aan eigen, originele content toevoegen aan het aanbod. Dat meldde Ted Sarandos, Hoofd Content bij Netflix, tijdens een presentatie op technologiebeurs CES. Het aanbod zal, zoals in afgelopen jaren, bestaan uit series, documentaires, films, comedyspecials en zelfs een eigen talkshow.

In totaal wil Netflix 31 nieuwe en terugkerende shows, ruim twintig eigen speelfilms en documentaires, dertig kinderprogramma's en een "brede selectie" aan comedyspecials toevoegen. Dit aanbod komt bovenop de films, series en andere content die de dienst, met verschillende samenstelling per regio, van andere aanbieders in licentie heeft. In totaal leidde het beschikbare aanbod tot het kijken van 12 miljard uur aan Netflix-video in het vierde kwartaal van 2015. Dat is 45% meer dan dezelfde periode in 2014, toen dit aantal nog op 8,25 miljard uur stond.

De streamingdienst, die begon als een verhuurder van dvd's via de post, had oorspronkelijk als doel om voor het einde van 2016 zo goed als wereldwijd te ontvangen te zijn. Voor aanvang van de keynote was het aantal landen waarin Netflix hun dienst leverde niet groter dan zestig, maar Netflix-topman Reed Hastings kondigde aan dat het bedrijf tijdens de presentatie de dienst beschikbaar heeft gemaakt in 130 nieuwe landen. "Terwijl je naar mij hebt zitten luisteren is de Netflix-dienst live gegaan in bijna elk land in de wereld," aldus Hastings, "behalve China, waar we hopen in de toekomst ook te komen." Volgens Hastings is de stap "de geboorte van een wereldwijd televisienetwerk".

Netflix heeft momenteel wereldwijd meer dan 70 miljoen klanten, leden genoemd, die dagelijks 125 miljoen uur aan video bekijken.

Netflix CEO Reed Hastings tijdens CES keynote (Foto: Netflix)
Netflix CEO Reed Hastings tijdens CES keynote (Foto: Netflix)

Vis is geen optie

Bijna een kwart van de visafslagen in Nederland werkt onvoldoende hygiënisch, zo meldt De Telegraaf. Dat blijkt uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Drie van de in totaal dertien visafslagen voldoen niet aan de hygiëneregels, stelde de NVWA vast. Het gaat om de Visveiling Urk, de Hollandse Visveiling IJmuiden en Visafslag Hollands Noorden in Den Helder.

De toezichthouder trof bij deze bedrijven onder meer condensvorming en verontreinigingen op plafonds aan. Inmiddels zijn trajecten in gang gezet om de tekortkomingen weg te werken. Wanneer geen verbetering optreedt, volgen er sancties, zo waarschuwt de NVWA.

Vis
Vis is geen optie.

Thomas de stoomlocomotief is op oorlogspad in Fallout 4

Fallout 4 is zeer modvriendelijk, en veel handige harry's hebben hun werk al online gezet op nexusmods. Sommige hebben er handige mods op gezet die het spel verbeteren, anderen mods die het spel compleet naar je hand zetten en dan heb je ook nog die mods die geen enkel doel dienen dan je aan het lachen te maken. Onder die laatste catagorie valt de Really useful Fallout-mod van maker Trainwiz, die niemand minder dan kinderheld Thomas de stoomlocomotief in het spel toevoegt.

Met de mod worden onder andere Deathclaws, Vertibirds, liberty primes en mini nukes vervangen door Thomas, inclusief piepgeluidjes afkomstig van de toeter. Alsof de Commonwealth niet al gevaarlijk genoeg was zonder een moordlustige blauwe stoomlocomotief. Ook vrienden van Thomas zoals Percy en James worden binnenkort toegevoegd.

Het is niet de eerste keer dat Trainwiz zijn liefde voor Thomas laat blijken: hij verving al eerder alle draken voor Thomas en zijn vrienden in The Elder Scrolls: Skyrim.

Mocht Thomas niet je ding zijn, dan kun je altijd nog alle Deathclaws vervangen door de worstelaar Macho Man. Gewoon, omdat het kan.

 Thomas de stoomlocomotief is op oorlogspad in Fallout 4

Politie vindt xtc-lab in De Meern

De politie heeft woensdag in een bedrijfspand in De Meern (gemeente Utrecht) een xtc-lab gevonden. Een 52-jarige man, die bij het pand aanwezig was, is als verdachte aangehouden.

De politie was het pand aan de Damzigt binnengegaan na een melding dat er hennep zou worden gekweekt. Agenten vonden geen hennep, maar wel een laboratorium voor de productie van de synthetische drug xtc. Wat voor stoffen er in het bedrijfspand lagen, en in welke hoeveelheid, wordt nog onderzocht. Een gespecialiseerd team zal het lab ontmantelen.

Politie vindt xtc-lab in De Meern
Politie vindt xtc-lab in De Meern (Foto: ANP)

Ruim 8 miljoen museumbezoeken met Museumkaart

Vorig jaar zijn 8,3 miljoen museumbezoeken afgelegd met de Museumkaart tegen 7,4 miljoen in 2014. Dat meldde de Museumvereniging.

Het aantal Museumkaarthouders is gestegen van 1,1 miljoen in 2014 naar 1,2 miljoen vorig jaar. Het aantal kaarthouders stijgt sinds 2011 elk jaar met circa 100.000.

De toename van het aantal Museumkaarten en -bezoeken hangt volgens de Museumvereniging samen met (her)openingen van musea, bijzondere tentoonstellingen en de uitbreiding van het aantal musea dat de kaart accepteert.

De Museumkaart kost 59,90 euro en is vanaf de aankoopdatum een jaar geldig. Voor jongeren tot en met 18 jaar kost de kaart 32,45 euro.

Ruim 8 miljoen museumbezoeken met Museumkaart
Ruim 8 miljoen museumbezoeken met Museumkaart (Foto: ANP)

Tom Coronel uit de Dakar

Tom Coronel is de eerste Nederlandse uitvaller bij de auto's, zo heeft hij zelf op zijn Twitter-account bekend gemaakt. In de derde etappe verloor hij vanwege problemen met zijn buggy veel tijd, waardoor hij net als de trucks niet verder mocht rijden dan de laatste stempelpost. Coronel stond nog wel op de startlijst, maar de tussentijden blijven uit. Mogelijk was hij niet meer in staat om de problemen met zijn buggy op te lossen.

Broer Tim Coronel kende gisteren wel een goede dag, en is opnieuw sterk begonnen aan de vierde etappe. Op moment van schrijven rijdt hij rond op een 59e plek, op iets meer dan een half uur achterstand van de snelste tijd van Stephane Peterhansel.

Tom Coronel uit de Dakar (Pro Shots / Dppi)
Tom Coronel uit de Dakar (Pro Shots / Dppi)

Millimetersprint beslist etappe 5 Tour de Ski

Bij de vrouwen ging de dominantie van Noorwegen ook op de massastart in de klassieke stijl gewoon door. Het was de derde 'clean sweep' voor de Noorsen deze Tour de Ski. De Noorse suprematie was bij de mannen echter totaal niet te zien. Geen enkele Noor stond ditmaal op het podium. De dagzege werd beslist door een enorm spannende sprint waarbij het verschil minder dan 0,1 seconde was.

Bij de vrouwen was het wederom Noorwegen die race domineerde. Na twee kilometer koos het Noorse trio Ingvild Flugstad Østberg (1e in klassement) ,Therese Johaug (2e in klassement) en Heidi Weng (3e in klassement) het hazenpad en de rest van het peloton heeft hen niet meer teruggezien. Weng was de eerste die het tempo niet meer aankon en moest lossen. Østberg probeerde zo lang mogelijk bij haar landgenote te blijven omdat zij normaal gesproken de snelste zou zijn in de eindsprint. Zover kwam het echter niet want Johaug kon de leidster in het algemeen klassement nog in de laatste kilometer van zich afschudden. Østberg kwam tien seconden later dan Johaug over de finish, maar behield nog wel de leiderstrui. Weng eindigde twintig seconden achter de Noorse winnares.

Het achtervolgende groepje werd zo'n 2,5 kilometer voor het einde opgeschrikt door een harde val. De Poolse Justyna Kowalczyk nam in haar val twee Zweedsen mee: Stina Nilsson en Charlotte Kalla. Opvallend is dat beide Zweedsen gisteren ook al ten val kwamen. Voor Kalla betekende de val een verdere duikeling in het klassement. Toch wist ze uiteindelijk de schade beperkt te houden door toch nog achtste te worden.

De race bij de mannen verliep heel anders dan bij de vrouwen. Niemand kon uit het peloton ontsnappen omdat vooraan het tempo erg hoog lag. Het meest verrassende slachtoffer van dit hoge tempo was de klassementsleider Martin Johnsrud Sundby. Hij kwam uiteindelijk veertig seconden later dan de nummer twee in het klassement Petter Northug binnen. Vooraan bleef de wedstrijd ongewoon spannend. Een groepje van meer dan tien personen ging gezamenlijk op de finish af. Alexey Poltoranin streed met meermaals olympisch kampioen Dario Cologna om de dagzege. Uiteindelijk moest een fotofinish uitmaken naar wie de dagzege ging. Poltoranin bleek na het bestuderen van de beelden een tiende van een seconde sneller dan Cologna. Francesco Fabiani won het sprintje voor de derde plek en eindigde net voor Niklas Dyrhaug.

De enorm spannende sprint die wordt gewonnen door Poltoranin (Bron:YouTube)

In het klassement zijn er bij de vrouwen geen wisselingen in de top-3. Østberg leidt nog steeds voor Johaug en Weng. Het verschil is wel kleiner geworden na vandaag. Doordat Johaug onderweg en op de finish nog bonificatieseconden meepakte is het verschil nog maar twaalf seconden. Heidi Wng volgt op 2:33,1 minuten. Na vandaag is er geen enkele vrouw die niet uit Scandinavië komt te bekennen in de top-10. De Amerikaanse Diggins staat twaalfde. Bij de mannen zijn er in de top van het klassement geen grote veranderingen. Toch is het verschil tussen Sundby en Northug een stuk kleiner geworden, het is nog maar 47 seconden. Sergey Ustiugov volgt op meer dan een minuut op plaats drie.

Barreda neemt revange en wint vierde Dakar-etappe

Joan Barreda Bort heeft de vierde Dakar-etappe voor de motoren als snelste afgesloten. De Spanjaard bleef zijn directe concurrent in het klassement, Paulo Goncalves, met een ruime 1m49s voor. Het gat naar de nummer drie, Ruben Faria, bedroeg maarliefst 4:24. Frans Verhoeven was de beste Nederlander, de Yamaha-rijder eindigde de proef als 36e op veertien minuten achterstand.

Ook gisteren sloot Barreda de proef als snelste af, maar hij zakte door een tijdstraf wegens te snel rijden terug naar de vijfde plaats. Vandaag was de strijd echter lang niet zo spannend. Na de tweede stempelpost sloeg Barreda een gat van twee minuten naar Goncalves - die tot dat moment in de buurt bleef - die zijn Spaanse achtervolger niet meer wist te dichten. De winnaar van gisteren, Kevin Benavides, leek lange tijd kanshebber voor een podiumplek, maar keek aan het einde van de proef tegen slechts twee seconden achterstand op Faria aan.

Achterin waren er grote problemen voor Marco van Geel en Hans-Jos Liefhebber van het BAS Dakar Team. Beiden hebben voor de eerste stempelpost een uur verloren om een nog onbekende reden en vielen zo terug tot de 129e en 130e plek.

Uitslag motoren etappe 4

Pos. Coureur Nat. Verschil
1 Joan Barreda Bort ESP 4h05m30s
2 Paulo Goncalves PRT +00:01:49
3 Ruben Faria PRT +00:04:24
4 Kevin Benavides ARG +00:04:26
5 Toby Price AUS +00:05:50
6 Antoine Meo FRA +00:06:04
7 Michael Metge FRA +00:07:09
8 Gerard Farres Guell ESP +00:07:12
9 Ricky Brabec USA +00:07:18
10 Pablo Quintanilla CHL +00:07:41
-      
26 Frans Verhoeven NLD +00:14:36
29 Robert Jr Van Pelt NLD +00:15:50
44 Maikel Verkade NLD +00:32:15

Barreda neemt revange en wint vierde Dakar-etappe (Pro Shots / Dppi)
Barreda neemt revange en wint vierde Dakar-etappe (Pro Shots / Dppi)

Anouk alweeeeeeer volgeblaft!

Hieperderpiep hoera voor Anouk! Onze nationale aandachtshoer is wederom volgeblaft. De 'zangeres' is voor de zesde maal drachtig.

Ditmaal is de vader Dominique Schellekens. Tenminste, dat vermoeden wij. De 21-jarige – wederom negroïde – man is de zoveelste kerel die een kind heeft verwekt bij Anouk.

Weet iemand overigens wat de meest verwarrende dag voor haar kinderen is? Vaderdag!

 

The Notorious B.I.G. 😄💕 #6️⃣✔️

Een foto die door anouk is geplaatst op6 Jan 2016 om 7:05 PST

De prijs van olie is eigenlijk best stabiel

In Saoedi-Arabië begon het nieuwe jaar met de executie van 47 mensen. Niet een al te opmerkelijke gebeurtenis in een land waar een veroordeelde dief in één klap zijn hand verliest of waar een verkrachte vrouw ironisch genoeg gestraft kan worden voor 'onzedelijk gedrag'.

Veel opmerkelijker echter is het grote stilzwijgen in politiek Nederland. Waar Mark Rutte normaal gesproken snel klaar staat met gespierde taal en geheven wijsvinger, blijven de kritische geluiden ditmaal beperkt tot een mensenrechtenorganisatie hier en een krantenartikeltje daar. Daarmee zijn de 47 levens duidelijk sneller vergeten dan dat ze door de beul beëindigd werden. Eén van hen was de sjiitische geestelijke sjeik Nimr Baqr al-Nimr. Hij vond de dood door zijn kritiek op de Saoedische koninklijke familie, die als lid van de soennitische meerderheid in het land de touwtjes stevig in handen heeft en wil houden. Soennieten en sjiieten hebben een broertje dood aan elkaar, wat terug te voeren is op een ordinaire machtsstrijd tussen de familie en vrienden van de profeet Mohammed na zijn dood bijna 1400 jaar geleden.

Nimr al-Nimr was een man van geweldloos verzet, die opkwam voor de rechten van de gediscrimineerde sjiitische minderheid in een overwegend soennitisch land. En dat heeft blijkbaar zo zijn prijs. Net zoals er aan de toegang tot de olievoorraad onder het Arabische schiereiland een moreel prijskaartje hangt. En dat is de prijs van het wegkijken voor alles wat er mis is met het culturele en religieuze hart van de moslimwereld. Waar een executie in de Verenigde Staten al gauw tot ophef in ons land leidt, kan het Saoedische bewind jaar in jaar uit zonder enige politieke consequenties martelen en executeren. Sterker nog, vorig jaar werd de VN-ambassadeur van de oliestaat zelfs benoemd tot voorzitter van een panel binnen de VN-mensenrechtenraad. De verontwaardigde reactie van het overwegend sjiitische Iran op het ter dood brengen van Nimr al-Nimr resulteerde er overigens in dat andere golfstaten zoals Koeweit, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten de diplomatieke betrekkingen met Iran geheel of gedeeltelijk hebben opgezegd.

Op het Arabische schiereiland is het woord van Saoedi-Arabië duidelijk wet. Zelfs onze koning en minister-president lijken daar weinig moeite mee te hebben. In januari vorig jaar reisde Willem-Alexander nog naar de Saoedische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen. In plaats van het vermanende wijsvingertje deed Rutte toen ook al een dikke duim omhoog, want 'afscheid op passende wijze is normaal'. Zolang ons staatshoofd en de politieke bestuurders het prima vinden dat Saoedi-Arabië geen boodschap heeft aan religieuze vrijheid en vrouwenrechten, onschuldige bloggers als Raif Badawi veroordeeld kunnen worden tot duizend stokslagen en het bloed van mensen als Nimr al-Nimr straffeloos mag vloeien, blijft de prijs die we in het Westen voor de olie betalen stabiel. En voor menigeen blijkbaar niet te hoog.

Dit opiniestuk werd geschreven en ingezonden door user Daarheid

Sequel BoxBoy! aangekondigd

Vorige jaar kwam HAL Laboratories met het eenvoudige, doch erg charmante en uitdagende BoxBoy! voor Nintendo 3DS. Via een nieuwe (Japanse) trailer is bekendgemaakt dat de game een sequel krijgt. Sterker nog, in Japan is de game al uitgebracht.

Dit is opmerkelijk, aangezien het eerste deel nog in een Nintendo Direct werd aangekondigd. De keuze voor een stealth-release voor de sequel is dus een aparte. Een release voor het Westen is nog niet bekendgemaakt, maar wie weet krijgen wij hier ook wel spoedig een stealth-release. Voor de eerste gameplay-beelden kun je hieronder verder kijken.

Deel één werd door ons gewaardeerd met een acht.

Linkin Park komt met nieuw album

Linkin Park werkt aan een nieuw album. De Amerikaanse rockband is deze week de studio in gedoken om muziek op te nemen.

"Terug aan het werk deze week", staat bij een bericht van de groep op Instagram. Op een foto is te zien dat frontman Chester Bennington achter de microfoon staat.

Het nieuwe, nog titelloze, album wordt de opvolger van The Hunting Party uit 2014. De groep boekte in Nederland vooral aan het begin van deze eeuw successen met hits als In The End, Somewhere I Belong en Breaking The Habit.

Linkin Park komt met nieuw album
Linkin Park komt met nieuw album (Foto: BuzzE)

Vader koningin Máxima (87) in ziekenhuis

Jorge Zorreguieta, de 87-jarige vader van koningin Máxima, is opgenomen in het ziekenhuis. De Argentijn ligt op de intensive care met letsel aan zijn schedel, meldt het AD.

Zorreguieta kwam dinsdag ten val in de badkamer tijdens zijn vakantie in de toeristische plaats Villa La Angostura, meldt de Argentijnse krant La Nación. Hij viel achterover op zijn hoofd.

De vader van Máxima heeft de nacht doorgebracht in een privékliniek in de plaats Bariloche, Patagonia. Hij zou nooit buiten bewustzijn zijn geweest en er was geen sprake van levensgevaar. Inmiddels is hij opgenomen in een ziekenhuis in San Carlos.

In november 2014 was er ophef toen Zorreguieta door Argentijnse kwaliteitskranten dood werd verklaard. Dat nieuws ging uiteraard snel rond, maar het bleek dat de kranten zich hadden vergist.

Zorreguieta mocht in 2002 de bruiloft van zijn dochter Máxima en toenmalig kroonprins Willem-Alexander niet bijwonen omdat hij als staatssecretaris van landbouw deel uitmaakte van het gewelddadige Videla-regime.

Jorge Zorreguieta
Jorge Zorreguieta.

Gladheid dwingt boeren melk te lozen

Vanwege de ijzel in Noord-Nederland hebben zo'n 450 melkveehouders hun melk in de mestput moeten laten lopen. FrieslandCampina kon namelijk niet bij de boeren langskomen met tankwagens vanwege de grootschalige gladheid. Het gaat om 4 tot 5 miljoen liter melk die niet kon worden opgehaald, schrijft de NOS.

Normaal komt de melktankwagen eens per twee tot drie dagen de melkvoorraad ophalen bij boeren. Dat kon nu niet vanwege de gladheid. De tankwagens zijn dinsdag wel de weg opgegaan, maar daarna weer aan de kant gezet. 'We kiezen voor de veiligheid van de chauffeurs en andere weggebruikers', zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

Zo'n 450 melkveehouders in Groningen, Friesland en Drenthe kregen het verzoek om de melk te laten weglopen in de mestput. Het gaat om drie dagen oude melk. 'We kunnen de kwaliteit van de melk tot drie dagen garanderen, daarna niet meer, vandaar dat we hiertoe hebben besloten', zegt de woordvoerder.

Sinds 1979 is het niet meer gebeurd dat melk op grote schaal niet kon worden opgehaald als gevolg van het winterweer. Een melktank bevat gemiddeld 8.000 liter melk, dus dat betekent voor melkveehouders een schadepost van zo'n 2.400 euro. FrieslandCampina beslist nog of de gedupeerde boeren worden gecompenseerd.

De zuivelonderneming laat weten dat er inmiddels weer melk wordt opgehaald in grote delen van de noordelijke provincies. In het noordelijke deel van Noord-Holland, Flevoland en Overijssel wordt de melk zo veel mogelijk volgens het reguliere schema opgehaald. In de rest van het land zijn er geen problemen.

FrieslandCampina
Een tankwagen waarmee FrieslandCampina melk ophaalt bij boeren.

F-16's Leeuwarden vast door ijzel, Volkel neemt luchtverdediging over

Vanwege de aanhoudende ijzel kunnen f-16's op vliegbasis Leeuwarden niet vliegen. Gevolg: vliegbasis Volkel neemt het stokje over en houdt het luchtruim in de gaten.

Volkel en Leeuwarden wisselen elkaar af als het gaat om de QRA-taak, wat staat voor Quick Reaction Alert. Hierbij staan f-16' 24/7 paraat om in geval van nood ons luchtruim te verdedigen. 

Als alles goed gaat neemt Leeuwarden de taak morgen weer over van de Brabantse collega's.

QRA, wat is dat? Check het flmpje hieronder voor meer uitleg.

Horrorwinter eist leven Assenaar

De Winter des Doods kunnen we nu helaas letterlijk nemen. De extreme gladheid heeft vandaag het leven gekost aan een vijftigjarige man uit Assen.

Het slachtoffer werd vanochtend gevonden door een krantenbezorger. Hij zag de Assenaar levenloos op de grond liggen. Zijn hond dartelde om zijn baasje.

De verwondingen aan het hoofd van het slachtoffer zijn niet door een misdrijf gekomen. "Het blijft gissen, maar vermoedelijk is hij inderdaad gevallen", aldus de politie van de Drentse hoofdstad. Een reanimatiepoging heeft helaas niet mogen baten.

Het einde van de gladheid is nog niet in zicht. Volgens Weeronline Nieuws blijft het tot het weekeinde nog spiegelglad in het noordoosten.

Man bestelt penisvergroter online, krijgt niet wat hij verwacht

Je kent het wel, heb je net lekker zitten sjorren op een lekker wijf, besef je je ineens dat je nooit een lekkere chick aan de haak kan slaan omdat je piemel te klein is. Hetzelfde moet deze man uit Maleisië hebben gedacht.

Hij struinde het internet af naar dé perfecte penisvergroter en vond er eentje van zo'n 120 euro. Toen hij het pakketje eenmaal ontvangen had schrok hij zich een hoedje, er zat een vergrootglas in. De beste man voelde zich beetgenomen en stapte naar de geschillencommissie. Voorzitter Mr Seri Michael Chong verklaarde dat de meneer (die anoniem wil blijven) net als vele andere mannen met een kleine penis slachtoffer is geworden van oplichters.

Leuk detail: er zat een veiligheidsvoorschrift bij met de tekst “Niet gebruiken in direct zonlicht”.

Iran wil aanvallers ambassade zwaar straffen

Iran wil de aanvallers van de ambassade van Saudi-Arabië in Teheran hard straffen. "De aanvallers zijn criminelen wiens illegale en niet-islamitische daden ook schade hebben toegebracht aan de internationale reputatie van Iran." Dat zei de Iraanse president Hassan Rhuhani woensdag in een poging de opgelopen spanningen tussen beide landen te kalmeren.

Na de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr en 46 andere veroordeelden door Saudi-Arabië bestormde een menigte afgelopen zondag de Saudische ambassade in Teheran, richtte vernielingen aan en staken delen in brand. Saudi-Arabië verbrak daarop de diplomatieke betrekkingen met Iran.

Het door soennitische bondgenoten geregeerde Bahrein en Sudan volgden het voorbeeld van Saudi-Arabië. Ook hebben Saudi-Arabië en Bahrein het vliegverkeer van en naar Iran stopgezet.

Iran wil aanvallers ambassade zwaar straffen
Iran wil aanvallers ambassade zwaar straffen (Foto: ANP)

Armin van Buuren verhuist naar Amsterdam

Dj Armin van Buuren heeft een dubbel bovenhuis in Amsterdam gekocht. Dat meldt Bekendeburen.nl woensdag.

Het gaat om een woning in dezelfde straat als waar acteurs Anna Drijver en Peter Paul Muller in Oud-West wonen. De dj betaalde er ruim zes ton voor. De vraagprijs lag iets lager. Armins nieuwe huis heeft drie slaapkamers en ligt vlakbij het Vondelpark.

De dj en zijn vrouw wonen momenteel in Leiden.

Armin van Buuren verhuist naar Amsterdam
Armin van Buuren verhuist naar Amsterdam (Foto: BuzzE)

Knap staaltje triples gooien op Lakeside

Dartsbond BDO en het bijbehorende WK op Lakeside staan al tijden niet bepaald bekend om de hoge kwaliteit van het deelnemersveld. Dit jaar kende het toernooi een aantal partijen die wat niveau betreft het kijken wel waard waren, maar toch typeert onderstaande beurt van de Amerikaan Larry Butler het hele toernooi prima. De Bald Eagle ging in de tweede ronde kansloos onderuit tegen topfavoriet Glen Durrant, met een gemiddelde van 84 - gemiddeld voor de BDO, dramatisch voor de PDC dat onlangs haar WK afsloot. 

De 25-darters en hoger vliegen ons om de oren op Lakeside, maar in de vierde set van zijn wedstrijd wist veteraan Butler toch drie triples in één beurt te gooien. De vraag is echter of hij er wel blij mee was..

Koenders: kernproef gevaarlijk provocatie

De kernproef van Noord-Korea is "volstrekt onverantwoord" en de "zoveelste gevaarlijke provocatie". Dat stelt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in een reactie. Het bewind in Pyongyang raakt volgens hem door deze proef internationaal nog verder geïsoleerd.

De nucleaire test is in het buitenland scherp veroordeeld. Koenders vindt dat de VN-Veiligheidsraad zich "krachtig" moet uitspreken over deze "flagrante schending"van resoluties van de Veiligheidsraad. Volgens Noord-Korea ging het om een ondergrondse test met een waterstofbom.

Koenders: kernproef gevaarlijk provocatie
Koenders: kernproef gevaarlijk provocatie (Foto: ANP)

Amsterdam wil oude brommers weren

Amsterdam wil oudere brommers en snorfietsen weren in het gebied binnen de ringweg A10. Brom- en snorfietsen stoten luchtverontreinigende stoffen uit die slecht zijn voor de gezondheid, stelt de hoofdstad.

Daarom wordt een milieuzone voor deze doelgroep onderzocht en voorgelegd aan de gemeenteraad, staat in een stuk van het college. Het uitgangspunt is dat brommers en snorfietsen ouder dan 2011 niet meer welkom zijn in het centrum van de stad.

De gemeente, die eind deze maand met een concreet voorstel komt, wil de maatregel op 1 januari 2018 laten ingaan. "Bezitters van een oude brommer of snorfiets hebben dan nog de tijd hun voertuig te vervangen", zegt een woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid).

Vrachtwagens

Amsterdammers bezitten circa 27.000 bromfietsen en 30.000 snorfietsen. Het aantal snor- en bromfietsen is de afgelopen jaren flink toegenomen.

De hoofdstad introduceerde in 2009 al een milieuzone voor vervuilende vrachtwagens voor het hele gebied binnen de A10. Vanaf 2017 mogen bestelauto's ouder dan zeventien jaar de stad niet meer in. Chauffeurs van vervuilende voertuigen die toch de stad in gaan, riskeren een boete.

Amsterdam wil oude brommers weren
Amsterdam wil oude brommers weren (Foto: ANP)

Italiaanse 1-2-3'tje Amstel Gold Race, Weening beste Nederlander in Tour

Voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis van de Amstel Gold Race heeft Italië het volledige podium in beslag genomen. Danilo di Luca kwam namens Liquigas als eerste boven op de Cauberg, terwijl de tweede plaats voor zijn landgenoot Mirko Celestino was. De renner van Domina Vacanze bleef Gerolsteiner-renner en de winnaar van een jaar eerder, Davide Rebellin, in de eindsprint nog voor.

Mocht het nog niet helemaal opgevallen zijn: we praten hier over het jaar 2005. De langverwachte dopingschorsing van Michael Boogerd gaat samen met het verlies van al zijn resultaten uit 2005, 2006 en 2007. In het eerste van die jaren kwam hij op de Cauberg als tweede over de streep in de Amstel Gold Race, maar die plek mag hij nu inleveren aan Celestino.

De Amstel Gold Race van 2005 (Bron: YouTube)

Boogerd staat ook niet meer in de boeken als de nummer 24 in het algemeen klassement van de Tour de France van dat jaar. Daardoor is Pieter Weening met zijn 71e plek nu de beste Nederlander in de Tour 2005, wat dan weer het op één na slechtste resultaat ooit is voor Nederland. Een jaar eerder werd de Hagenaar ondanks een stevige dosis doping slechts 74e: nooit eerder eindigde de beste Nederlander in de Tour lager.

Nederland kent tevens een nieuwe nationaal kampioen wielrennen 2006: Sebastian Langeveld neemt de titel rijkelijk laat over van Boogerd, Karsten Kroon pakt het zilver en diens brons gaat nu naar Bram Tankink. Oud-Raborenner raakt verder overigens geen zege kwijt door zijn uitspattingen, maar mag ook een streep zetten door plek veertien in de Tour van 2006 en de derde plek in de Amstel Gold Race van datzelfde jaar.

Weer code rood voor Noord-Nederland

Het KNMI heeft voor de provincie Drenthe code rood afgegeven, ofwel het hoogste weeralarm in verband met de ijzel. Voor de andere gebieden in het noorden en noordoosten van Nederland blijft code oranje van kracht.

Overigens is Djeez weer gewoon op zijn werk geraakt. Wel is de Drentse verslaggever tweemaal op zijn bek gegaan.

Update 13:20 uur
Ook in Friesland geldt vanaf nu code rood! Allemaal lekker thuisblijven dus.

Update 14:39 uur
Ook in Groningen geldt vanaf nu code rood, opgepast dus! In Assen is een schaatswedstrijd afgelast omdat het te glad zou zijn. 

Code rood voor provincie Drenthe
Code rood voor provincies Drenthe en Friesland (Foto: ANP)

Belgische kernreactoren draaien weer op volle toeren

Verontrustend goed nieuws van onze Zuiderburen, alle zeven (!!!) kernreactoren draaien weer op volle toeren. De laatste keer dat dit voorkwam was in maart 2014.

De reactoren hadden de afgelopen tijd veel last van (ouderdoms)kwaaltjes, wat bij Nederland en Duitsland vragen heeft doen oproepen. De reactoren staan namelijk dicht bij de Nederlandse en Duitse grens. Zo zijn er reactoren in Doel, boven Antwerpen, en in Tihange, nabij Maastricht en de Duitse grens.

Donderdag werd Doel 3, die sinds kerst stillag, opnieuw opgestart. De reactor draaide niet omdat ie lekte aan een lasnaad in de niet-nucleaire ruimte van de installatie.

Alle Belgische kernreactoren draaien weer
Alle Belgische kernreactoren draaien weer (Foto: ANP)

Asscher: burgemeester Keulen geeft verkeerd signaal

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt dat de burgemeester van Keulen een verkeerd signaal heeft afgegeven na de aanranding en beroving van vele tientallen vrouwen in de Duitse stad tijdens de jaarwisseling. Dat schrijft de vicepremier woensdag op Facebook.

Burgemeester Henriette Reker heeft vrouwen aangeraden om op armlengte afstand te blijven van mannen tijdens het aanstaande carnaval, aldus Asscher. 'Het zal vast goed bedoeld zijn (...), maar het is een compleet verkeerd signaal'. Volgens hem heeft iedere vrouw recht op vrijheid en veiligheid en is het verkeerd om de suggestie te wekken dat de vrouwen er zelf iets aan hadden kunnen doen.

Asscher noemt de gebeurtenissen bij het centraal station van Keulen 'huiveringwekkend'. Meer dan honderd slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan. 'De daders - een grote groep jonge Noord-Afrikaanse mannen - verdienen stuk voor stuk vervolging en straf', aldus Asscher.

Asscher: burgemeester geeft verkeerd signaal
Asscher: burgemeester geeft verkeerd signaal (Foto: ANP)

Sjuul Paradijs helpt partijen uitgever te worden

Sjuul Paradijs, oud-hoofdredacteur van De Telegraaf, gaat overheden, bedrijven en organisaties helpen om hun eigen nieuwskanaal op te zetten. Samen met Jan-Kees Emmer, voormalig digitaal hoofdredacteur van De Telegraaf, heeft hij daarvoor het bedrijf Trusted Media opgericht.

De positie van klassieke uitgeverijen komt volgens Paradijs en Emmer 'zwaar onder druk' te staan door de sterke opkomst van sociale media. 'In navolging van de Verenigde Staten gaan overheden, bedrijven, merken, politieke partijen en instellingen als het Koninklijk Huis in recordtempo hun eigen journalistieke media opbouwen.'

Paradijs noemt als voorbeeld een politieke partij die een eigen videokanaal begint. 'Als PvdA-leider Diederik Samsom zijn aftreden bekendmaakt, doet hij dat via PvdA-tv.' Hij denkt niet dat de onafhankelijkheid in het geding komt als bedrijven en organisaties hun eigen nieuwsvoorziening verzorgen. 'Als je niet alles vertelt, word je niet serieus genomen.'

Paradijs stapte in mei plotseling op bij De Telegraaf, waarvoor hij 29 jaar had gewerkt. Zijn vertrek was naar verluidt het gevolg van een verschil van inzicht over de koers van De Telegraaf. Sinds 1 september is Paul Jansen hoofdredacteur van De Telegraaf.

Paradijs helpt partijen om uitgever te worden
Paradijs helpt partijen om uitgever te worden (Foto: ANP)

Trailer voor EA Sports UFC 2

Electronic Arts heeft aankondigd dat EA Sports UFC 2 op 17 maart in de winkels zal liggen. Als je de game pre-ordered dan krijg je Bas Rutten, Kazushi Sakuraba en een nog niet bekend gemaakte vechter zal krijgen.

De MMA simulatie game zal dit keer vrouwlijke vechters krijgen en een verbeterde career mode. Daarnaast zijn er nieuwe elementen zoals KO Mode en UFC Ultimate Team. EA Sports UFC 2 is verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. EA heeft ook de officiele trailer uitgegeven voor het spel. in de trailer zien we de nederlander Bas Rutten.

Boogerd krijgt twee jaar dopingschorsing, weg als ploegleider

Oud-wielrenner Michael Boogerd is eindelijk geschorst voor zijn dopinggebruik. De 43-jarige Hagenaar bekende bijna drie jaar geleden al jarenlang doping gebruikt te hebben, maar van een schorsing kwam het maar niet. Wereldwielerbond UCI heeft nu dan eindelijk wat het wilde: een tweejarige schorsing voor de dopeur, die tegenwoordig door het leven ging als ploegleider bij het Nederlandse Team Roompot. 

Die baan zal Boogerd op moeten geven, zo maakte het team op de site bekend. "Michael was er vanaf het begin bij en was zeer belangrijk bij het begeleiden van jonge Nederlandse renners. Hij heeft er heel veel energie in gestoken om aan die jonge talenten te leren wat het is om in deze, gelukkig andere tijd, beroepsrenner te zijn", aldus teammanager Michael Zijlaard, daarmee doelende op de zoveelste periode waarin men zegt dat er nu écht minder doping gebruikt wordt. "Boogerd's negatieve ervaringen hebben juist als motivatie gediend om onze renners hun sport met passie en vooral schoon te laten beleven."

Boogerd wordt geschorst voor het gebruiken van doping, niet voor het faciliteren van doping aan anderen. Onder meer getuigenissen van voormalig teamgenoten bij Rabobank deden hem na lange tijd dan eindelijk de das om. 

Verkleed als tijger of krokodil je tentamen maken

Vreemde taferelen in Rusland, daar beloofde een docent zijn studenten een extra punt als ze verkleed hun tentamen zouden maken. Het leverde het volgende plaatje op:

Een ontevreden student zei: "We gaan naar de universiteit om te studeren, niet om flauwe grappen te maken." Deze student kan zijn bonuspunt dus op zijn buik schrijven. Volgens een lokale krant zou de docent vaker ludieke acties hebben, zo moesten zijn leerlingen al eens eerder een dansje doen om hun tentamen te mogen maken.

'Geen illegale games meer binnen twee jaar'

De oprichter van het het Chinese crackingforum 3DM waarschuwt dat het binnen afzienbare tijd wel eens gedaan kan zijn met illegale games. Door de laatste technieken die gebruikt worden door de gamesindustrie wordt het steeds lastiger een game te kraken.

Terwijl films en muziek eigenlijk al geen beveiliging meer hebben, wordt er in de gamesindustrie nog hard gewerkt om piraterij tegen te houden. Vroeger waren games vaak al eerder te spelen dan de releasedatum, maar het komt steeds vaker voor dat men moet wachten op een werkende crack. Zo is de beveiliging van de game Just Cause 3 een harde noot om te kraken. De game is al sinds 1 december uit, en maakt gebruik van Denuvo dat door middel van encryptie detecteert dat er gekloot wordt met de bits en bytes. FIFA 16 gebruikt ook Denuvo, en is ook niet niet gekraakt. Een oudere versie van Denuvo werd in 2014 al gebruikt voor Dragon Age: Inquisition. De leden van het 3DM-forum hebben toen een maand na release de boel kunnen kraken.

De oprichter denkt dat Just Cause 3 nog gekraakt kan worden. Maar hij is wel bang dat de software en de encryptietechnieken op games te complex worden. Hierdoor zou het in de toekomst kunnen gebeuren dat deze games niet meer illegaal te spelen zijn.

Just Cause 3

Wüst mikt op vierde EK-goud op rij

Ireen Wüst gaat komend weekeinde bij de EK allround in Wit-Rusland op jacht naar haar vierde titel op rij. De 29-jarige schaatskoningin redde eind december haar seizoen met een prima optreden bij de NK afstanden in Heerenveen. Met goud (3000 meter), zilver (1500 meter) en brons (1000 meter) beëindigde ze een periode vol blessureleed en kopzorgen over het uitblijven van een hoofdsponsor voor haar nieuwe ploeg. Met de komst van Justlease.nl kunnen Wüst en haar ploeggenoten voorlopig vooruit.

De vraag is echter of de viervoudige olympische kampioene alweer over voldoende fysieke en mentale hardheid beschikt om haar eeuwige rivale Martina Sablikova uit Tsjechië te weerstaan. Het antwoord zal zondag in Minsk waarschijnlijk op de afsluitende 5000 meter worden gegeven, een afstand die Wüst niet vaak meer rijdt. Viervoudig Europees kampioene Sablikova daarentegen is olympisch en wereldkampioene op dit onderdeel.

Met Wüst, die haar eerste EK-titel in 2008 won, verschijnen ook ploeggenote Antoinette de Jong en Marije Joling (Team Corendon) in Minsk aan de start.

Wüst mikt op vierde EK-goud op rij
Wüst mikt op vierde EK-goud op rij (Foto: ANP)

Rotterdamse havenwerkers gaan staken

Werknemers in de Rotterdamse haven gaan staken. Dat lieten vakbonden FNV en CNV woensdag weten, nadat hun ultimatum was verlopen dat ze aan het havenbedrijf en de werkgevers hadden gesteld.

Het actiecomité voor de haven bespreekt woensdagmiddag "hoe, waar en wanneer er wordt gestaakt", aldus de bonden. Details worden donderdagmiddag bekendgemaakt. De bonden lieten eerder al weten dat ze de containeroverslag in de haven de komende tijd enkele dagen willen stilleggen.

FNV en CNV maken zich hard voor meer werkzekerheid in de haven om werknemers te beschermen tegen het verlies van hun banen door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte. Volgens de bonden dreigen de komende jaren 800 van de ruim 3500 banen in de containersector verloren te gaan. Bij een aantal bedrijven in de haven bestaan al garantieregelingen, de bonden willen nu dat er overkoepelende afspraken worden gemaakt voor de hele sector.

Havenwerkers gaan staken
Havenwerkers gaan staken (Foto: ANP)

ADO wacht nog steeds op Chinees geld

ADO Den Haag wacht nog altijd op een betaling van 3,7 miljoen euro van de Chinese eigenaar United Vansen. Op een eerder gestelde datum van 5 januari was het geld niet gestort op de rekening van de Haagse eredvisieclub. "De betaling heeft inderdaad opnieuw vertraging opgelopen, maar van paniek is geen sprake. Er is geen ruzie met de Chinese eigenaar en we zijn ook gewoon in gesprek", laat een woordvoerder van de club woensdag weten.

ADO meldde in december nog dat de club na constructief overleg met de grootaandeelhouder uit de financiële zorgen was en een meer dan sluitende begroting voor het lopende seizoen kon aanbieden. Daar was de miljoenenbetaling onderdeel van. "We gingen er op dat moment vanuit dat het geld er vlak na de jaarwisseling zou zijn. Dat is niet het geval, dus zoekt de club nu naar een oplossing, want we moeten wel verder. Als het Chinese geld er niet is, moeten we onze eigen broek ophouden."

De woordvoerder benadrukt dat ADO de grootaandeelhouder niet kan verplichten te betalen. "United Vansen is de eigenaar van ADO. De club is in Chinese handen en dat blijft zo. We blijven in contact met United Vansen en gaan er nog steeds vanuit dat de betaling binnenkomt. We stellen alleen geen deadlines meer."

ADO wacht nog steeds op Chinees geld
ADO wacht nog steeds op Chinees geld (Foto: ANP)

Dakar etappe 4: San Salvador de Jujuy - San Salvador de Jujuy

De vierde etappe zal de eerste grote uitdaging van de rally vormen. Direct na het verlaten van het bivak gaan de deelnemers de hoogte in, waar de complete special stage zich af zal spelen. De 429km lange proef speelt zich af op gemiddeld 3500m hoogte en bestaat uit afwisselend zand- en bergwegen. Vandaag zal tevens de eerste van twee marathon-etappe dagen zijn waarop de deelnemers geen hulp krijgen van de service-trucks, ook niet bij terugkomst in Jujuy. Pas morgen aan het eind van de dag mag er weer aan de voertuigen gesleuteld worden. 

De proef begint op 3850m hoogte midden in een grote zandvlakte, waar er nog een extra 200m geklommen wordt. Na een kleine tien kilometer begint het zanderige terrein langzaam over te gaan naar rotsachtig terrein en wordt een flinke daling ingezet het dal in. Lang wordt er echter niet verbleven in het dal, want direct na de daling volgt een bergrug die overbrugd moet worden. De trucks zullen deze klim niet maken, zij nemen de iets kortere route door het dal en rijden tussen de bergen door de zandvlaktes op.

De start van de proef
De start van de proef

De rest van de route loopt door de toendra, waar we ook de eerste duinen tegen zullen komen. Echte zandduinen zijn het niet te noemen, maar een uitdaging vormt het zeker. Minstens 200km zal het landschap hieruit bestaan. Vervolgens moet er opnieuw een flinke bergrug overbrugd worden, maar deze is niet zo stijl als de rug aan het begin van de etappe. 

De laatste honderd kilometer van de proef zal over de Salinas Grandes lopen, een grote zoutvlakte. De snelheid ligt hier opnieuw hoog, maar aangezien zelfs de droogste gebieden niet compleet imuum zijn voor regen, kunnen ook deze vlaktes zeer verradelijk zijn. Het einde van de proef bevindt zich op dezelfde plek als waar deze begon, maar dan aan de andere kant van de weg.

Het laatste zoutvlakte bevindt zich achter de heuvel in de voorgrond
De laatste zoutvlakte bevindt zich achter de heuvel in de voorgrond

Voor meer informatie over de Dakar Rally, zie deze rallygids
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws, zie het sportforum of het autoforum

Vrouw filmt seksmarathon buurvrouw

Stacey Ritzen uit Philadelphia heeft gisteren een geil avontuur beleefd. Toen de Amerikaanse journaliste en blogster hoorde hoe haar buurvrouw snoeihard werd genomen, besloot ze de neukmarathon op te nemen en de boel te delen met haar volgers.

Ritzen werkte gisteren blijkbaar thuis. Even na het middaguur, plaatselijke tijd, hoorde ze flinke neukgeluiden en een vrouwelijk gekreun uit het huis van de buurvrouw komen. Omdat het al snel begon te vervelen, besloot de dame de stoute schoenen aan te trekken.

Hierop besloot de journaliste eens even uit het raam te kijken. Ze zag dat er een schoolbus voor de deur stond. Ritzen telde 1 plus 1 op, en kwam tot de conclusie dat de buschauffeur haar buuv alle hoeken van de kamer liet zien.

Ze besloot verder te gaan met het maken van opnamen. Na een seksmarathon van maar liefst veertig minuten was het eindelijk stil. Omdat haar volgers vermoedden dat Ritzen het geile stel om zeep had geholpen, stelde zij hen gerust.

Laatste kunstje Kramer op EK oude stijl

Het is heel goed mogelijk dat Sven Kramer zaterdag in Minsk aan zijn laatste EK allround begint in zijn rijke schaatscarrière. Vanaf 2017 staat er bij dit toernooi geen 10.000 meter meer op het programma en dat vindt de zevenvoudige recordkampioen maar niks. "Ik ben en blijft een voorstander van de grote vierkamp", zegt de 29-jarige Fries, nog altijd specialist op de lange afstanden. "Als de internationale schaatsunie ISU de opzet wil veranderen, moeten ze dat lekker doen, maar of ik dan nog meedoe, is de vraag."

Zoals de zaken er nu voorstaan, wordt de 10.000 meter bij de EK allround vanaf volgend jaar ingeruild voor de 1000 meter. "Daarmee wordt het toernooi een veredelde sprintwedstrijd", schampert Kramer. De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft echter een voorstel bij de ISU ingediend om de 3000 meter in plaats van de 1000 meter toe te voegen aan het EK-schema. Daarmee zouden erkende allrounders als Kramer alsnog enige compensatie krijgen voor het wegvallen van de 10.000 meter. Over het plan van de KNSB valt in juni tijdens het zomercongres van de ISU in Kroatië een beslissing.

"Ik zal er niet wakker van liggen", merkt Kramer laconiek op. "De laatste jaren van mijn schaatsloopbaan zullen echt niet afhangen van het EK allround. De komende twee seizoenen staan sowieso volledig in het teken van de Olympische Spelen van 2018. Ik kies voor de beste route naar Zuid-Korea en als het EK daarin past, kan ik eventueel meedoen, anders zeker niet."

Betere voorbereiding

Kramer heeft evenals de andere twee Nederlandse deelnemers Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries een andere aanloop naar de EK allround gehad dan in voorgaande jaren. "Normaal reden we eind december het NK allround", legt de kopman van Team LottoNL-Jumbo uit. "Dat was een betere voorbereiding dan de NK afstanden die we nu hebben afgewerkt. Ach, het heeft allebei voor- en nadelen. Voor de WK afstanden half februari in Rusland is deze opzet misschien weer wat gunstiger."

Kramer, die in Thialf de Nederlandse titels op de 5000 en 10.000 meter veroverde, heeft dit seizoen op de 500 meter en 1500 meter nog weinig tot niets laten zien. "Als het echt moet, lukt het vaak wel bij mij. Daar houd ik mij aan vast. Om mannen als Bart Swings, Sverre Lunde Pedersen en Denis Joeskov van het lijf te houden, heb ik in Minsk zeker een sterke 1500 meter nodig. Die afstand loopt nog steeds niet zoals ik graag zou willen. Ik heb er een haatliefde-verhouding mee. Het is eerder frustrerend dan dat het leuk is. Geef mij de 5 en de 10 kilometer maar."

Laatste kunstje Kramer op EK oude stijl
Laatste kunstje Kramer op EK oude stijl (Foto: ANP)

Kantoor Merkel dicht wegens verdacht pakketje

Het kantoor van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is woensdag afgesloten wegens de vondst van een verdacht pakketje, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens een ooggetuige staan er vier gele plastic kratten in het afgezette gebied. "We onderzoeken nu het verdachte pakketje", zei de woordvoerder van de federale politie.

Kantoor Merkel dicht wegens verdacht pakketje
Kantoor Merkel dicht wegens verdacht pakketje (Foto: ANP)

Kuiper kiest vertrouwde namen voor WK schaatsen

Bondscoach Geert Kuiper van de Nederlandse schaatsbond KNSB heeft voor de vertrouwde namen gekozen voor de massastart bij de WK afstanden half februari in Kolomna. Bij de vrouwen verschijnen titelhoudster Irene Schouten met Janneke Ensing aan de start. Carien Kleibeuker en Annouk van der Weijden zijn als reserve aangewezen.

Bij de mannen mag Arjan Stroetinga zijn wereldtitel in Rusland verdedigen. De kersverse marathonkampioen op kunstijs krijgt in Kolomna hulp van ploeggenoot Jorrit Bergsma. Willem Hoolwerf en Thom van Beek zijn de reserves.

Kuiper maakte woensdag ook de voorselectie bekend voor de ploegachtervolging bij de WK afstanden. Bij de vrouwen staan Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Marije Joling op de lijst. Sven Kramer, Bergsma, Stroetinga en Douwe de Vries zijn bij de mannen voorlopig aangewezen.

Kuiper kiest na afloop van het NK allround en de NK sprint (22-24 januari in Heerenveen) zijn definitieve teams.

Kuiper kiest vertrouwde namen voor WK
Kuiper kiest vertrouwde namen voor WK (Foto: ANP)

ECB-econoom: wij voorkwamen diepe recessie

De enorme stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben afgelopen jaren een nieuwe diepe recessie in de eurozone voorkomen. Dat stelt ECB-hoofdeconoom Peter Praet in een woensdag gepubliceerd interview in het Belgische tijdschrift Knack.

De Belgische econoom onderkent dat de ECB er nog niet in is geslaagd de inflatie in de eurozone aan te jagen, terwijl dat wel het doel is van het stimuleringsbeleid. Dat betekent volgens hem echter niet dat het beleid verkeerd is. "Als de ECB haar maatregelen niet had genomen, zaten we in een depressie", aldus Praet. "Dat zou veel erger zijn dan wat we vandaag meemaken en erger dan wat we het voorbije decennium meemaakten."

Een alternatief plan om de inflatie aan te zwengelen is er volgens Praet niet. "Er is geen plan B, er is maar één plan. De ECB staat klaar om alle maatregelen te treffen die nodig zijn om de inflatie naar 2 procent te brengen. Als je genoeg geld bijdrukt, krijg je altijd inflatie. Altijd."

ECB-econoom: wij voorkwamen diepe recessie
ECB-econoom: wij voorkwamen diepe recessie (Foto: ANP)

Lagere opening op Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met verliezen aan de handel begonnen. Beleggers verwerkten cijfers over de Chinese dienstensector die in december de zwakste groei heeft laten zien in zeventien maanden. Daardoor bleven de zorgen over de afzwakkende economie van China boven de markt hangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,2 procent lager op 429,66 punten. De MidKap stond 1,5 procent in de min op 683,63 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten verliezen tot 1,1 procent zien.

Ook werd negatief gereageerd op nieuwe maatregelen van de Chinese overheid om de yuan verder te verzwakken om zo de export en de economie te stimuleren.

Federal Reserve

Er wordt nog uitgekeken naar cijfers over de Europese dienstensector die in de ochtend worden gepubliceerd. Later op de dag komen gegevens naar buiten over de Amerikaanse dienstensector en data over de groei van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven van loonstrookverwerker ADP.

Verder worden de notulen van de afgelopen beleidsvergadering van de Federal Reserve gepubliceerd. Bij die bijeenkomst werd voor het eerst sinds 2006 de rente in de Verenigde Staten verhoogd.

NN Group

Verzekeraar NN Group was de enige stijger in de AEX met een plus van 2,5 procent, nadat ING zijn belang in het voormalige dochterbedrijf verder heeft afgebouwd. ING maakte dinsdag nabeurs bekend 33 miljoen aandelen in de verzekeraar te hebben verkocht aan institutionele beleggers. Als onderdeel van de transactie kocht NN op zijn beurt voor 250 miljoen euro eigen aandelen terug van ING.

In de MidKap was PostNL een stevige daler met een min van 3,7 procent. De Britse bank Barclays verlaagde zijn beleggingsadvies voor het postbedrijf.

Euro

Groothandels- en supermarktbedrijf SIigro leverde 1,5 procent in. Het concern liet weten dat de omzet vorig jaar met 3,8 procent is gegroeid tot ongeveer 2,7 miljard euro. Die groei was lager dan analisten in doorsnee voorzagen.

De euro was 1,0728 dollar waard, tegen 1,0735 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 35,50 dollar, terwijl Brent 2 procent goedkoper werd op 35,70 dollar.

Lagere opening op Europese beurzen
Lagere opening op Europese beurzen (Foto: ANP)

'Miley mist optreden om bij Liam te zijn'

De liefde tussen Miley Cyrus en haar ex-vriend Liam Hemsworth lijkt weer helemaal opgelaaid te zijn. De zangeres moest dinsdagavond optreden in Amerika maar zegde dat af om nog wat langer bij Liam in Australië te blijven.

Miley zou een liedje over homorechten zingen tijdens een feestje. De schrijfster van dat nummer, Linda Perry, kondigde echter van tevoren aan dat de zangeres er niet bij kon zijn, schrijft E! Online. Ze was nog in Australië. Wat Miley daar deed, werd niet verteld. Maar E! weet het wel: ze is nog bij Liam.

Miley en Liam hadden jarenlang een relatie en waren zelfs verloofd. In 2013 werd de relatie verbroken. Zondag werden de twee echter zoenend gezien op een festival in Liams thuisland Australië. Miley noch Liam heeft sindsdien iets laten weten over de status van de relatie, maar volgens E! is het weer dik aan.

'Miley mist optreden om bij Liam te zijn'
'Miley mist optreden om bij Liam te zijn' (Foto: BuzzE)

Nettoloon stijgt voor meeste werknemers

De meeste Nederlanders krijgen dit jaar iets meer te besteden. Dankzij de belastingverlagingen van het kabinet gaan bijna alle Nederlandse werknemers erop vooruit. Dat stelde loonstrookverwerker ADP woensdag op basis van eigen berekeningen.

Minimumloners krijgen er netto 76 euro per maand bij, voor iemand met een modaal inkomen (2816 euro) bedraagt het voordeel 69 euro per maand. Wie anderhalf keer modaal verdient loopt het voordeel bijna helemaal mis. Zij krijgen er slechts 6 euro per maand bij, omdat een heffingskortingsvoordeel voor hen niet speelt. Tweemaal modaal mag rekenen op 52 euro extra per maand.

De werknemers profiteren ervan dat heffingskortingen, belastingtarieven en de indeling van de belastingschijven gunstiger uitpakken. Vooral ambtenaren krijgen meer op hun rekening. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, gaan er met een positief verschil van 111 euro per maand netto het meeste op vooruit.

Addertje onder het gras

Voor sommige mensen zit er wel een addertje onder het gras, waarschuwt ADP. Diverse huizenbezitters kunnen door veranderde regelgeving minder hypotheekrente aftrekken. Dit speelt vooral bij werknemers met een bruto maandsalaris tussen de 4500 en 5150 euro. Zij kunnen op jaarbasis honderden euro's minder aftrekken.

De werkgeverslasten pakken dit jaar overigens hoger uit. Volgens ADP zijn bedrijven in het algemeen meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan vorig jaar. Een aantal premies gaat omhoog, enkele bijdragen dalen. Per saldo betekent dat iets hogere kosten. Alleen in de bouwsector dalen de werkgeverslasten.

Nettoloon stijgt voor meeste werknemers
Nettoloon stijgt voor meeste werknemers (Foto: ANP)

Kijkers vieren verjaardag NOS Journaal mee

Het jubilerende NOS Journaal trok dinsdag om 20.00 uur meer dan 2,5 miljoen kijkers en voerde daarmee de kijkcijferlijst aan. Het liveprogramma De achterkant van het NOS Journaal, dat tegelijkertijd liet zien hoe het er tijdens de uitzending achter de schermen aan toegaat, werd gezien door 800.000 kijkers. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek van woensdag.

Villa NOStalgia, waarin oud-presentatoren van de nieuwsrubriek in een villa herinneringen ophaalden, wist 1,1 miljoen mensen te boeien.

Het NOS Journaal vierde dinsdag zijn zestigjarig bestaan. De tv-bulletins werden de hele dag door gepresenteerd door Journaalveteranen als Henny Stoel, Eef Brouwers, Pia Dijkstra en Maartje van Weegen. De enige die er niet bij kon zijn, was Harmen Siezen. Hij brak in december twee nekwervels en is nog aan het herstellen.

Kijkers vieren verjaardag NOS Journaal mee
Kijkers vieren verjaardag NOS Journaal mee (Foto: ANP)

Ferry Doedens voelt zich goed

Ferry Doedens heeft een streep gezet onder het afgelopen jaar, waarin hij streed tegen een coke-verslaving. Dat vertelt de acteur aan De Telegraaf.

Het gaat weer goed met de 25-jarige Doedens. Hij is momenteel druk bezig met promotie van de film Sneekweek; een mooi begin van 2016. "Dit jaar ben ik zonder goede voornemens in gegaan. Want dat goede voornemen had ik een halfjaar geleden al tot uitvoer gebracht. En dát wil ik volhouden." Hij doelt daarmee op het afkicken van de drugs.

De acteur zit weer goed in zijn vel en sport veel: "Ik voel me heerlijk. Mijn relatie met Nuno is ook nog altijd heel goed en gezellig en naast de ophanden zijnde filmpremière, is nu ook net bekendgemaakt dat ik ga deelnemen aan Maestro. Nee, je hoort mij niet klagen."

Ferry Doedens voelt zich goed
Ferry Doedens voelt zich goed (Foto: BuzzE)

Eurosonic Noorderslag komt met Eurosonic Air

Eurosonic Noorderslag komt met wat nieuws: Eurosonic Air 2016. Dat is een gratis toegankelijke concerttent, die van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 januari op de Grote Markt in Groningen staat. Dat maakt de organisatie woensdag bekend.

Voor de zesde editie van Eurosonic Air ontwikkelde Eurosonic Noorderslag een nieuw concept: Europa's eerste mobiele club. Deze geeft Eurosonic Air een intieme sfeer en concertgevoel. Ook biedt de tent het publiek beschutting tegen mogelijk winters weer.

De line-up is gevarieerd. Zo spelen op donderdag onder anderen The Common Linnets en Typhoon. De dagen erna staan artiesten en bands als John Coffey, De Staat en Jett Rebel op het programma.

Eurosonic Noorderslag komt met Eurosonic Air
Eurosonic Noorderslag komt met Eurosonic Air (Foto: BuzzE)

'Belastingontduiking Viacom via Nederland'

Viacom wilde via een in Nederland gevestigde firma tientallen miljoenen dollars aan inkomsten uit onder meer de animatieserie 'Teenage Mutant Ninja Turtles' uit het zicht van de Amerikaanse belastingdienst houden. Dat stelt een voormalig directeur van het bedrijf in een aanklacht tegen het mediaconcern, die is ingediend bij de rechtbank in New York.

Nataki Williams claimt daarin onder meer dat ze werd ontslagen omdat ze niet wilde meewerken aan de in haar ogen illegale belastingconstructie. Williams ontdekte naar eigen zeggen dat Viacom van plan was de belastingdienst voor miljoenen dollars op te lichten door ook inkomsten uit series als 'Dora the Explorer' en 'SpongeBob Squarepants' in Nederland te parkeren.

Viacom laat de aantijging niet over zijn kant gaan en speelt Williams juist de zwarte piet toe. "Ze is in 2014 ontslagen omdat ze aanspraak maakte op personeelsvoordelen waarop ze geen recht had. Haar aanklacht is ongegrond en we zullen ons met hand en tand verdedigen in de rechtszaal".

'Belastingontduiking Viacom via Nederland'
'Belastingontduiking Viacom via Nederland' (Foto: ANP)

Verscherpt reisadvies Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat adviseert mensen ook de komende uren niet de weg op te gaan in het noorden en noordoosten van Nederland. Dat komt omdat er nu buien over het gebied trekken. Daardoor raken straten en wegen direct bevroren, stelt Rijkswaterstaat in een verscherpt advies.

"De buien zijn heftiger dan in eerste instantie werd verwacht. Daardoor is het verraderlijk glad", aldus een woordvoerder bij Rijkswaterstaat. Hij verwacht dat de situatie nog wel enkele uren aanhoudt. In het noorden en noordoosten van Nederland zijn woensdagmorgen al tientallen ongelukken gebeurd.

Verscherpt reisadvies Rijkswaterstaat
Verscherpt reisadvies Rijkswaterstaat (Foto: ANP)

Waterpoloster Klaassen wil titel en ticket

Waterpoloster Lieke Klaassen hoopt eind maart als vrijwilliger aan de slag te gaan in Gouda. Daar wordt dan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) gespeeld, maar als het allemaal goed gaat op het aankomende EK in Belgrado, hoeft Oranje niet op te draven. In het water althans. "Laten we de eerste kans maar grijpen", lacht ze.

"We willen nu gewoon het Europese ticket pakken en anders hebben we het OKT nog. Maar we hebben met zijn allen afgesproken om liever vrijwilligerswerk te doen bij dat toernooi. Laat mij maar lekker achter de bar staan en de Italiaansen een drankje aanbieden. Sorry voor de mensen die ons graag willen zien spelen in maart, maar ik wil gewoon nu een ticket naar Rio", is Klaassen duidelijk.

De 24-jarige waterpoloster uit Goor is een vaste waarde in de ploeg van bondscoach Arno Havenga. Op het WK van 2013 was ze zelfs de topscorer, nu is ze meer verdedigend actief. In die functie greep ze afgelopen zomer net naast de wereldtitel in Rusland; Oranje werd tweede na verlies in de finale tegen de VS. Maar dat betekent wel dat de Europese titel en daarmee het olympisch startbewijs binnen handbereik is, weet ook Klaassen.

Ervaren kracht

Anderzijds, Nederland verloor in december twee oefenwedstrijden van regerend Europees kampioen Spanje. En van Italië werd zowel gewonnen als verloren. "Maar ik heb echt het gevoel dat we ze kunnen pakken", zegt Klaassen vastberaden over Spanje. "We speelden niet 100 procent, ik had het gevoel dat we beter konden. Dus als we dat beetje extra weten te brengen, dan kunnen we de medailles op gaan halen."

Klaassen is met haar 24 jaar een ervaren kracht in een jeugdig team. "Je merkt wel dat je meer toernooien hebt gespeeld. Sommige meiden hadden nog nooit een WK meegemaakt, die wisten bijvoorbeeld niet dat je voor de wedstrijd in een kamer zit te wachten voordat je mag", schetst ze de onwennigheid. "Dat leer je dan. Maar in de wedstrijd ben je gelijkwaardig, of je nou één of achttien toernooien hebt gespeeld. Bovendien kunnen we met dit team nog heel lang door, de leeftijd is laag. Dus dat is alleen maar fijn."

Het EK waterpolo wordt gehouden vanaf 10 januari.

Waterpoloster Klaassen wil titel en ticket
Waterpoloster Klaassen wil titel en ticket (Foto: ANP)

Zionisten houden vliegtuig aan de grond om medepassagiers

In Griekenland hebben een aantal zionisten een vliegtuig naar Tel Aviv aan de grond gehouden vanwege twee Arabische passagiers. Verschillende Joden bleven in het gangpad staan waardoor het vliegtuig niet kon opstijgen. Ze eisten dat de Arabieren zouden uitstappen om gecontroleerd te worden.

Na een controle van de Griekse politie bleek er echter niets aan de hand te zijn met de Arabieren. Uiteindelijk besloten de twee niet meer in te stappen tegen financiële compensatie en een hotelovernachting. Met ruim anderhalf uur vertraging kon het vliegtuig van de Griekse maatschappij Aegean alsnog vertrekken.

Immigrantenrellen in Keulen: ooggetuigenverslag

De steekpartijen, schietpartijen en aanrandings -en verkrachtingspartijen in Keulen rond de jaarwisseling hebben inmiddels de media gehaald, hoewel er hier en daar volop wordt genuanceerd en de schuld indirect bij de slachtoffers gelegd wordt.

Rond de 1000 immigranten, die weken eerder nog met gezang, teddyberen en proviand werden verwelkomd, gingen door het lint.

Hieronder een oogetuigenverslag van die avond.

Corporatie Vestia schikt met oud-topman Staal

Vestia heeft schikkingen getroffen met voormalig topman Erik Staal en oud-commissarissen van de woningcorporatie. Vestia trekt zijn rechtszaak tegen de bestuurders in en ontvangt in ruil daarvoor een bedrag van 4,8 miljoen euro. Dat heeft Vestia woensdag bekendgemaakt.

Vestia claimde van de bestuurders een schadevergoeding voor het financiële debacle bij de corporatie van in totaal ruim 2 miljard euro. Maar zo veel geld viel er bij hen niet te halen. Een woordvoerder benadrukt dat bij Staal en de commissarissen geen fraude was geconstateerd.

Vestia kwam in 2012 onder het bewind van Staal in grote financiële problemen. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Met deze schikking is de affaire nog niet afgerond. Er lopen nog een strafzaak en enkele andere procedures.

De voormalige commissarissen betreuren het dat zij als toezichthouder het verlies van Vestia niet hebben kunnen voorkomen. Zowel Staal als de commissarissen hebben volgens Vestia verklaard dat zij geen weet hadden van de fraude door voormalig kasbeheerder Marcel de V. Ze hebben Vestia ook toegezegd om mee te werken aan andere schadeprocedures die de corporatie voert of voorbereidt.

Corporatie Vestia schikt met oud-topman Staal
Corporatie Vestia schikt met oud-topman Staal (Foto: ANP)

Cocu: "Natuurlijk ben ik ontevreden"

PSV is dinsdag het nieuwe slecht begonnen. De ploeg van Phillip Cocu ging onderuit in een oefenwedstrijd tegen Hibernians. De oefenmeester was na afloop kritisch.

De eerste oefenwedstrijd van PSV in 2016 eindigde in een 2-1 nederlaag tegen Hibernians. De Eindhovenaren kwamen in de eerste helft nog op voorsprong door een doelpunt van Rai Vloet, maar doelpunten van Farrugia en Jorge Santos Silva besliste de wedstrijd op een 2-1 nederlaag voor PSV.

Trainer Cocu was na afloop ontevreden met het resultaat. "Dit mag ons niet overkomen", vertelde de oefenmeester tegenover NOS. "We hebben acht grote kansen gemist, maar toch hebben we ook niet goed gespeeld. Dan nog moet je zo'n wedstrijd gewoon winnen."

"Natuurlijk ben ik ontevreden met het resultaat", aldus Cocu, die met onder andere Luciano Narsingh, Jurgen Locadia, Maxime Lestienne en Adem Maher aan het duel begon. PSV zal maandag het trainingskamp in Malta afsluiten.

Vloet mist één van de vele kansen voor PSV (Pro Shots / Joep Leenen)
Vloet mist één van de vele kansen voor PSV (Pro Shots / Joep Leenen)

Gutiérrez: "FC Twente moet eenheid vormen"

Met een gloedvol betoog op de website van FC Twente heeft Felipe Gutiérrez zich woensdag voor de eerste keer uitgesproken als nieuwe aanvoerder van de Tukkers. "Ik speel hier nu drieënhalf jaar en het is mijn club geworden, zo voel ik dat. Ik hou van de stad, de club en de supporters. Sportief gaat het niet goed, maar het stadion zit nog altijd bijna vol, dat is bijzonder en zegt veel over FC Twente", laat de Chileense middenvelder vanuit het trainingskamp in Spanje weten.

FC Twente maakte maandag bekend dat Gutiérrez de aanvoerdersband overneemt van Hakim Ziyech, die vanwege een kritisch interview zijn leidende rol moest afstaan. De nieuwe captain van de nummer zeventien van de eredivisie voelt de extra verantwoordelijkheid. "Als je zo lang bij een club speelt, wil je belangrijk zijn. We moeten er nu met z'n allen voor zorgen dat we niet degraderen. Dit seizoen hebben we al zes maanden verloren, we hebben geen tijd meer, ook niet voor excuses. We moeten een eenheid vormen."

'FC Twente heeft geen tijd meer'
Gutiérrez: "FC Twente moet eenheid vormen" (Foto: ANP)

Cleese: geen nieuwe Fawlty Towers

John Cleese heeft onlangs zijn befaamde personage Basil Fawlty opnieuw gespeeld, in een reclamespot. Maar nieuwe afleveringen van de legendarische comedyserie Fawlty Towers zitten er niet in, maakt hij dinsdag duidelijk op Twitter.

In de reclamespot voor Specsavers speelt Cleese de ouder geworden hoteleigenaar Fawlty, die ouderwets driftig wordt als zijn auto niet wil starten. Hij leeft zijn woede per ongeluk uit op een politieauto in plaats van zijn eigen wagen - iets dat hem met een goede bril niet zou zijn overkomen, zo luidt de boodschap van het spotje.

Een twitteraar schrijft naar aanleiding van de reclame aan Cleese dat de hoop op een terugkeer van Fawlty Towers, al was het maar voor één speciale aflevering, is aangewakkerd. Daar moet Cleese zelf toch ook naar verlangen, suggereert hij. Maar de Britse komiek antwoordt beslist: "Het zou alleen maar een teleurstelling kunnen worden. En ik heb er de energie niet meer voor. Maar ik vind het heerlijk dat het nog steeds mensen aan het lachen maakt."

In het filmpje zien we Basil aan het eind wegrennen. Een andere twitteraar merkt op onder de indruk te zijn van zijn lenigheid. "Dat was ik ook", antwoordt Cleese droog. "Jammer dat ik het niet was."


De commercial in kwestie

Kanniewaarzijn trekt 1,4 miljoen kijkers

Naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Kanniewaarzijn keken dinsdagavond bijna 1,4 miljoen mensen. Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek woensdag. Het consumentenprogramma staat daarmee op de achtste plek in de lijst met bestbekeken uitzendingen van die dag.

Bovenaan de lijst staat het NOS Journaal van 20.00 uur met meer dan 2,5 miljoen kijkers. Het liveprogramma De achterkant van het NOS Journaal, dat tegelijkertijd liet zien hoe het er tijdens de uitzending achter de schermen aan toegaat, trok 800.000 kijkers.

Op de tweede plaats van de lijst met bestbekeken programma's staat Goede tijden, slechte tijden met 1,9 miljoen kijkers en daarna volgt de quiz De slimste mens met 1,8 miljoen belangstellenden.

Kanniewaarzijn trekt 1,4 miljoen kijkers
Kanniewaarzijn trekt 1,4 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

'Belgische verdachten Parijs geïdentificeerd'

Belgische onderzoekers denken dat ze de twee mannen die vanuit België een rol speelden bij de aanslagen in Parijs, bijna zeker hebben geïdentificeerd. Het gaat om terreurverdachten die onder de namen Samir Bouzid en Soufiane Kayal gebruikmaakten van een valse Belgische identiteitskaart. Daarover bericht La Libre Belgique woensdag.

Volgens de krant was er telefoonverkeer tussen de twee mannen en de aanslagplegers die op 13 november in Parijs 130 mensen doodden. De terroristen zouden verschillende sms-berichten hebben gestuurd naar België. La Libre concludeert dat de aanslagen vanuit België zijn gecoördineerd. De echte naam en nationaliteit van Bouzid en Kayal kende de politie niet. Kort na de aanslagen verdwenen ze.

Voor de twee werd op 4 december al een opsporingsbericht verspreid. Volgens justitie waren ze in september minstens een keer samen met de nog voortvluchtige Salah Abdeslam in een huurauto naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest gereden. Ook werd de valse identiteitskaart van Bouzid gebruikt om geld over te maken naar de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Hij werd bij een politie-inval in Saint-Denis gedood.

'Belgische verdachten Parijs geïdentificeerd'
'Belgische verdachten Parijs geïdentificeerd' (Foto: ANP)

'VN-Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag in spoedzitting bijeen om te praten over de kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd. Dat hebben drie diplomaten van de raad gezegd tegen persbureau Reuters.

Volgens een van hen vindt de bijeenkomst waarschijnlijk achter gesloten deuren plaats. Japan en de Verenigde Staten, vijanden van Noord-Korea, zouden gezamenlijk op de spoedzitting hebben aangedrongen.

Het is nog niet duidelijk of en zo ja welke maatregelen de VN-Veiligheidsraad gaat nemen in reactie op de laatste nucleaire test van Noord-Korea. Het communistische land liet weten woensdagochtend (lokale tijd) een geslaagde proef te hebben gedaan met een waterstofbom.

De VN-Veiligheidsraad legde Noord-Korea sancties op nadat het in 2006 voor het eerst een atoomproef had gedaan. Het kwam Pyongyang onder meer op economische maatregelen te staan.

Japan, VS en VK veroordelen kernproef 

Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben krachtig geprotesteerd tegen de kernproef van Noord-Korea woensdagochtend. "Dit is iets wat we niet kunnen accepteren", zei de Japanse kabinetschef Yoshihide Suga op een persconferentie.

De Britse minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken sprak van "een provocatie die ik zonder voorbehoud veroordeel". Hij noemde de nucleaire test in een tweet tijdens zijn tweedaagse reis naar Peking een "ernstige schending" van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet na de Noord-Koreaanse kernproef weten elke schending van VN-resoluties te veroordelen. Het ministerie drong er bij Noord-Korea op aan zich te houden aan haar verplichtingen en toezeggingen.

'VN-Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea'

'VN-Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea' (Foto: ANP)

Revanche voor waterpoloërs tegen Georgië

De Nederlandse waterpoloërs reizen met een goed gevoel af naar het Europees kampioenschap in Belgrado. Oranje wist dinsdagavond in een nagenoeg uitverkocht Hofbad in Den Haag de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië te winnen: 13-9. Maandag verloor het team van bondscoach Robin van Galen nog van de Georgiërs.

Oranje kwam in de eerste periode snel op een 3-0 voorsprong en die marge werd de hele wedstrijd vastgehouden. Luuk van Galen was met drie treffers de topscorer aan de kant van Nederland.

Lars Gottemaker bleef dinsdagavond op de kant. De verloren wedstrijd van maandag (11-12) bezorgde hem gebitsproblemen. Pascal Janssen was in Den Haag zijn vervanger. Gottemaker gaat wel gewoon mee naar het EK.

Revanche voor waterpoloërs tegen Georgië
Revanche voor waterpoloërs tegen Georgië (Foto: ANP)

Butler opnieuw trefzeker voor Bulls, Mavericks winnen in de buzzer

Jimmy Butler heeft dinsdagavond (lokale tijd) opnieuw zijn grote waarde voor basketbalclub Chicago Bulls bewezen. De trefzekere guard bracht in de thuiswedstrijd tegen Milwaukee Bucks 32 punten op zijn naam. Mede door zijn productieve inbreng wonnen de Bulls met 117-106. Voor de ploeg uit Chicago was het de vijfde zege op rij in de Amerikaanse profcompetitie NBA.

Butler bracht afgelopen zondag in het gewonnen duel met Toronto Raptors (115-113) liefst 42 punten op zijn naam, waarvan 40 in de tweede helft. Daarmee verbeterde hij een clubrecord van de legendarische Michael 'Air' Jordan.

Dallas Mavericks speelde voor eigen publiek een spectaculaire wedstrijd tegen Sacramento Kings (117-116). Pas in de tweede verlenging viel de beslissing. De thuisploeg werkte met nog 1 minuut en 20 seconden op de klok een achterstand van 109-116 op sensationele wijze weg. Eerst scoorde Dirk Nowitzki een driepunter, daarna deed Deron Williams hetzelfde in de slotseconde. Williams (25 punten) en Nowitzki (23 punten) waren tevens de topscorers van de Mavericks.

Los Angeles Lakers verloor op eigen vloer met grote cijfers van Golden State Warriors: 88-109. Klay Thompson bracht voor de titelverdediger 36 punten op zijn naam. Hij was maandag met 30 punten in de eveneens gewonnen wedstrijd tegen Charlotte Hornets (111-101) ook al op schot.

Alle uitslagen:
Atlanta - New York 101 - 107
Chicago - Milwaukee 117 - 106
Dallas - Sacramento 117 - 116 (na verlenging)
LA Lakers - Golden State 88 - 109

De beslissende score van Williams voor de Mavericks (Bron: YouTube/NBA)

Butler opnieuw trefzeker voor Bulls
Butler opnieuw trefzeker voor Bulls (Foto: ANP)

Paniek in België om man die zijn woning dreigde op te blazen

In het Belgische Kuringen is dinsdagavond een mega-grote politiemacht uitgerukt. Een man zou namelijk hebben gedreigd zijn hele woning op te blazen.

De hele operatie was voor niets, want er was niemand aanwezig, dat laat een journalist van TV Limburg weten. Er kwam een melding dat een man zich met explosieven in de woning had verschanst, mogelijk zou er daarbij nog iemand anders aanwezig zijn. Speciale eenheden, de brandweer en de Belgische ontmijningsdienst kwamen naar de plek des onheils. Uiteindelijk allemaal voor niets dus.

Vrachtwagens stranden op Duitse 'ijsbaan'

Niet alleen in ons land, maar ook in Duitsland heeft het verkeer last van de extreme weersomstandigheden. In de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen is een snelweg over 50 kilometer in de nacht van dinsdag op woensdag veranderd in een ijsbaan.

Het stuk weg tussen de afritten Helmstedt en Hämelerwald is volgens de politie "compleet bevroren". Vanwege de gladheid is de toegestane maximumsnelheid teruggebracht tot 60 kilometer per uur. Voor sommige weggebruikers was voortzetting van de reis überhaupt geen optie. Veel vrachtwagens zijn gestopt op een parkeerplaats of staan in de berm geparkeerd.

Er zijn nog geen grote ongelukken gebeurd op de snelweg.

Vrachtwagens stranden op Duitse 'ijsbaan'
Vrachtwagens stranden op Duitse 'ijsbaan' (Foto: ANP)

Demonstratie tegen overvallen op vrouwen Keulen

In Keulen zijn dinsdagavond enkele honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de diefstal en aanranding van vrouwen rond Nieuwjaar. Met vlaggen en plakkaten maakten ze hun ongenoegen duidelijk, aldus Duitse media.

De actievoerders, vooral vrouwen, riepen op tot meer respect voor en betere bescherming van vrouwen. Ook werd bondskanselier Angela Merkel tot actie gemaand. Via sociale media werd de demonstratie op touw gezet.

Het protest was een reactie op de tientallen vrouwen die in de nacht van oud op nieuw op en rond het station van Keulen zijn overvallen. Negentig slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan. Onder hen zijn ook vrouwen die zeggen aangerand te zijn. Ooggetuigen melden dat de daders een Noord-Afrikaans uiterlijk hebben. Honderden tot duizend mannen zouden de vrouwen op het station hebben belaagd.

Bondskanselier Merkel heeft de aanvallen veroordeeld en zei dat alles in het werk moet worden gesteld om de verantwoordelijken te vinden.

Demonstratie tegen overvallen vrouwen Keulen
Demonstratie tegen overvallen vrouwen Keulen (Foto: ANP)

Amsterdam sluit massagesalons

Amsterdam heeft eind vorig jaar acht massagesalons gesloten. Nog eens acht andere salons hebben te horen gekregen dat ze moeten sluiten. In de massagesalons zijn sporen aangetroffen die een mogelijke aanwijzing zijn voor prostitutie.

De hoofdstad hield van augustus tot en met november een grote actie om massagesalons op te sporen waar prostituees zich zouden aanbieden. Het levert hinder en gevoelens van onveiligheid op voor omwonenden, er kan niet worden gecontroleerd of sekswerkers veilig hun werk doen en het is oneerlijke concurrentie voor seksbedrijven met een vergunning, die aan allerlei strenge regels moeten voldoen.

De gemeente controleerde 22 salons waar vermoedens waren van illegale prostitutie. Het betrof voornamelijk Thaise en Chinese massagesalons. Bij drie gelegenheden vonden de handhavers geen sporen. Bij drie andere werden te weinig sporen gevonden om als bewijs te dienen.

Naast de aanwezigheid van sporen keken de controleurs ook of er schaars geklede dames en seksueel gerelateerde voorwerpen aanwezig waren in de salon. Verder werden recensies op internet onderzocht.

Het stadsbestuur spreekt van een succesvolle actie, maar noemt het ook "een hardnekkig probleem". Het is lastig aan te pakken omdat er ook salons zijn waar alleen massages worden aangeboden. Dat maakt het juridisch ingewikkeld om de vestiging van nieuwe massagesalons te verbieden. Amsterdam wil dit jaar experimenteren met anonieme toezichthouders om zo sneller malafide salons aan te kunnen pakken.

Amsterdam sluit massagesalons
Amsterdam sluit massagesalons (Foto: ANP)

A37 bij Klazienaveen weer open

De A37 in de richting van het Duitse Meppen is ter hoogte van Klazienaveen weer open. Dat meldt Rijkswaterstaat in de nacht van dinsdag op woensdag op Twitter.

Tussen het knooppunt Holsloot en Klazienaveen was de rijbaan enkele uren dicht nadat er een vrachtwagen was geschaard. Op de weg stond het tegen 22.00 uur over 10 kilometer vast. Verkeer werd ter plekke omgeleid.

De VID waarschuwt in verband met de ijzel voor gevaarlijke rij-omstandigheden ten noorden van de grote rivieren. Volgens de verkeersdienst is het aantal ongelukken sinds het dinsdag rond 18.30 uur begon met ijzelen, opgelopen tot zeker vijftig. In het noorden van het land rijden op veel wegen, beide richtingen opgeteld, nog maximaal vijftig tot honderd auto's per uur. Het beperkte verkeer dat er rijdt past zich goed aan, aldus de VID.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om de snelwegen in het noorden van het land begaanbaar te maken. Er is bijna 3 miljoen kilo zout gestrooid.

De #A37 ► Meppen (D) thv Klazienaveen is weer vrij.

— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 5 januari 2016 gn: center;">A37 bij Klazienaveen weer open
A37 bij Klazienaveen weer open (Foto: ANP)

KNMI: Gladheid noorden tot donderdagochtend

De gladheid in het noorden en noordoosten van het land houdt waarschijnlijk aan tot donderdagochtend, omdat het in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw kan gaan ijzelen. Elders in het land verdwijnt de gladheid eerder. Dat laat het KNMI woensdagochtend weten.

Verspreid over het land valt motregen. En met temperaturen onder nul zorgt dat ten noorden van de lijn Petten-Lelystad-Enschede voor grootschalige gladheid, aldus het KNMI. Desondanks rijden de bussen van Qbuzz in Groningen, Drenthe en Friesland woensdag gewoon. Wel meldt de vervoerder op Twitter dat reizigers rekening moeten houden met vertraging "die per lijn kan verschillen". Ook de trein- en busdienstregeling van Arriva in het noorden en oosten van het land wordt weer opgestart.

KNMI: Gladheid noorden tot donderdagochtend
KNMI: Gladheid noorden tot donderdagochtend (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mooi oranje is niet lelijk

Na een vorstloze decembermaand, heeft koning winter flink hard toegeslagen de laatste dagen. Het leven in het noorden van Nederland is flink ontregeld, er wordt op straat geschaatst en code oranje viert hoogtij. Mijn collega Djeez riskeerde gisteren zijn leven om naar zijn werk te komen, terwijl op het forum hevig gediscussieerd wordt over het weer.  Overigens heeft mijn andere collega, GekkePoes, nog een vijftiental tips voor jullie op de weblog gezet!

Ook vandaag is code oranje van kracht, en zelfs uitgebreid richting Noord-Holland, Utrecht en alles wat er boven ligt. Ook hier kan men te maken krijgen met gladheid door ijzel zo waarschuwt het KNMI. In het noordoosten van het land wordt het zo'n -5 graden, terwijl in het zuidwesten de thermometer de +7 nog aan kan tikken. In het hele land is het bewolkt en kan er (mot)regen vallen bij een matig tot krachtige oostenwind.

Code oranje  (Foto: KNMI)
Code oranje (Foto: KNMI)

Zon op: 08.47 uur
Zon onder: 16.44 uur

Bedankt Bondage voor dit mooie plaatje! In Assen kon op straat worden geschaatst!

Schaatsen op straat  (Foto: Bondage)
Schaatsen op straat (Foto: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1974 vond de laatste autoloze zondag plaats in Nederland.

* In 1838 werd de eerste demonstratie van de telegraaf gegeven door Samuel Morse en Alfred Vail.

* In 1714 kreeg Henry Mill octrooi op de schrijfmachine.

Noord-Korea voert kernproef met waterstofbom uit

In Noord-Korea is een aardbeving waargenomen met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter. Zuid-Korea heeft sterke vermoedens dat het gaat om een kernproef, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. In dat geval zou het de vierde nucleaire test van Noord-Korea zijn en de eerste sinds 2013. Eerdere kernproeven waren in 2006 en 2009.

Zuid-Korea wijst erop dat de plaats waar de beving woensdag plaatsvond slechts vijftig kilometer is verwijderd van de plek waar in het verleden atoomproeven zijn uitgevoerd.

De minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea heeft een spoedzitting belegd.

Update 06:25 uur
Noord-Korea heeft op de staatstelevisie bevestigd dat het woensdagochtend (lokale tijd) een kernproef heeft uitgevoerd. Het land sprak van een geslaagde test met een waterstofbom, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

'Aardbeving in Noord-Korea wellicht kernproef'
'Aardbeving in Noord-Korea wellicht kernproef' (Foto: ANP)

Code oranje in meer provincies, ongelukken in noorden

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland. Net als in de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe is er gevaar voor grootschalige gladheid door ijzel. Ook in de kop van Noord-Holland kan het glad worden door ijzel.

Code geel staat uit voor de provincies Utrecht en de rest van Noord-Holland, waar later vannacht en morgenochtend lokaal gladheid kan optreden als gevolg van ijzel.

IJzel
In delen van de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland ijzelt het weer. Meteen vonden verscheidene ongelukken plaats op de A28 ten noorden van Hoogeveen en op de A37, aldus de VerkeersInformatieDienst VID en de ANWB. In een kwartier tijd telde de VID zeven ongevallen.

De weerdiensten en Rijkswaterstaat hadden voor de noordelijke provincies al aanhoudende gladheid voorspeld. Voor Drenthe, Friesland en Groningen is code oranje van kracht. Het vriest er enkele graden. Voor Overijssel, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Utrecht heeft het KNMI code geel afgegeven. In Twente en de Achterhoek schommelen de temperaturen inmiddels rond het vriespunt.

Code oranje in meer provincies
Code oranje in meer provincies, ongelukken in noorden (Foto: ANP)

Doelman Hahn langer bij Feyenoord

Keeper Warner Hahn verlengt zijn contract bij Feyenoord tot medio 2019. De reservedoelman en de club hebben daarover dinsdag een principeakkoord bereikt.

De 23-jarige Hahn is bezig aan zijn eerste seizoen bij de selectie van Feyenoord nadat hij vorig seizoen werd verhuurd aan PEC Zwolle. Tot dusver moet hij genoegen nemen met een rol als reservekeeper achter Kenneth Vermeer, maar dat heeft geen invloed gehad op zijn beslissing.

"Ik heb het heel erg naar mijn zin in De Kuip, dus voor mij was er geen reden om te twijfelen aan een langer verblijf. Op het moment dat de club met het voorstel kwam voor een nieuw contract, stond ik daar direct voor open. Natuurlijk is het soms lastig om op dit moment geen eerste doelman te zijn, maar ook op de trainingen leer ik heel veel", was zijn eerste reactie dinsdag.

Doelman Hahn langer bij Feyenoord
Doelman Hahn langer bij Feyenoord (Foto: ANP)

IAAF verdubbelt dopingbudget

De internationale atletiekfederatie gaat haar budget in de strijd tegen doping dit jaar verdubbelen tot 8 miljoen dollar en ook twee keer zoveel atleten controleren op het gebruik van verboden middelen. Voorzitter Sebastian Coe heeft dat dinsdag aangekondigd als maatregelen om het vertrouwen in de sport te herstellen.

"Ik ben voorzitter van een internationale federatie die onder een vergrootglas ligt en ik neem de problemen zeer serieus. Atletiek moet een sport zijn die schoon, veilig en eerlijk is", aldus Coe.

De IAAF ligt onder vuur vanwege een dubieuze rol bij het systematisch en door de staat gesteund dopinggebruik in Rusland. Voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack wordt ervan verdacht een bedrag van rond de 1 miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

IAAF verdubbelt dopingbudget
IAAF verdubbelt dopingbudget (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.