Italiaanse 1-2-3'tje Amstel Gold Race, Weening beste Nederlander in Tour

Voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis van de Amstel Gold Race heeft Italië het volledige podium in beslag genomen. Danilo di Luca kwam namens Liquigas als eerste boven op de Cauberg, terwijl de tweede plaats voor zijn landgenoot Mirko Celestino was. De renner van Domina Vacanze bleef Gerolsteiner-renner en de winnaar van een jaar eerder, Davide Rebellin, in de eindsprint nog voor.

Mocht het nog niet helemaal opgevallen zijn: we praten hier over het jaar 2005. De langverwachte dopingschorsing van Michael Boogerd gaat samen met het verlies van al zijn resultaten uit 2005, 2006 en 2007. In het eerste van die jaren kwam hij op de Cauberg als tweede over de streep in de Amstel Gold Race, maar die plek mag hij nu inleveren aan Celestino.

De Amstel Gold Race van 2005 (Bron: YouTube)

Boogerd staat ook niet meer in de boeken als de nummer 24 in het algemeen klassement van de Tour de France van dat jaar. Daardoor is Pieter Weening met zijn 71e plek nu de beste Nederlander in de Tour 2005, wat dan weer het op één na slechtste resultaat ooit is voor Nederland. Een jaar eerder werd de Hagenaar ondanks een stevige dosis doping slechts 74e: nooit eerder eindigde de beste Nederlander in de Tour lager.

Nederland kent tevens een nieuwe nationaal kampioen wielrennen 2006: Sebastian Langeveld neemt de titel rijkelijk laat over van Boogerd, Karsten Kroon pakt het zilver en diens brons gaat nu naar Bram Tankink. Oud-Raborenner raakt verder overigens geen zege kwijt door zijn uitspattingen, maar mag ook een streep zetten door plek veertien in de Tour van 2006 en de derde plek in de Amstel Gold Race van datzelfde jaar.