FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 januari 2016

Verrassende winnaars bij sprintwedstrijd Tour de Ski

Voor de eerste keer deze Tour de Ski was het niet Noorwegen dat op het hoogste trapje stond bij de vrouwen: de Amerikaanse Sophie Caldwell won de sprint in de klassieke stijl en was de Noorsen te snel af. Bij de heren ging de zege naar de Noor Emil Iversen. Opvallend is dat deze zege voor beide winnaars de eerste zege is uit hun carriére. 

In de kwartfinales vielen bij de vrouwen meteen grote namen af. De Zweedse Charlotte Kalla (4e in klassement) ging onderuit op het zeer gladde parcours in Oberstdorf en kon daardoor een plek in de halve finale op haar buik schuiven. Ook de Finse Kertu Niskanen (6e in klassement) wist de halve finales niet te bereiken. Beide vrouwen verloren hierdoor kostbare seconden op hun Noorse concurrenten. Alle atleten uit de top drie -die volledig uit Noorsen bestaat- bereikten de finale. Dit was vooral voor topfavoriete Therese Johaug, die niet als sprintster bekend staat, een zeer knappe prestatie. Ze houdt daarmee aansluiting op klassementsleidster Ingvild Flugstad Østberg. Østberg gold vooraf als de grote favoriet voor de dagzege, maar de zege ging verassend naar Sophie Caldwell. De Amerikaanse sprintte iets sneller dan de Noorsen Weng en Østberg. Johaug eindigde uiteindelijk op een knappe vijfde plek.

Sophie Caldwell wint sprintwedstrijd (Bron: YouTube)

Bij de mannen waren de eerste afvallers van naam de Noren Sjur Roethe (5e in klassement) en Didrik Toenseth (6e in klassement), zij wisten niet door te dringen tot de halve finales. Ook de nummer drie van het klassement wist de finale niet te bereiken, Finn Hågen Krogh had een missertje bij de start van zijn halve finale en was eigenlijk vanaf het begin al kansloos. Aartsrivalen Northug en Sundby haalden de finale wel. Toch was het een derde Noor die met de zege aan de haal ging: Emil Iversen verrastte al zijn concurrenten en kwam als eerste over de finish. De zege van Iversen kwam eigenlijk uit de lucht vallen: de Noor stond nog nooit op het podium in een World Cup en hij haalde zelfs maar één keer de finale. Sergey Ustiugov liet zijn sterke vorm nogmaals zien en eindigde op de tweede plek, net als in de sprintwedstrijd in de vrije stijl. Klassieke stijlspecialist Alexey Poltoranin werd derde. Sundby deelde nog een pschychologisch tikje uit aan Northug: Sundby, 'de man die niet kan sprinten', eindigde voor 'sprinter' Northug als vierde. 

Emil Iversen wint verrassend bij de mannen (Bron: YouTube)

In het algemeen klassement verandert er niet veel. Østberg breidde haar voorsprong met zestien seconden uit en staat nu dertig seconden voor op Therese Johaug. Met nog een aantal lange etappes te gaan en nog de slotetappe naar Alpe Cermis heeft Johaug nog genoeg tijd om haar landgenote in te halen. Heidi Weng ligt nog steeds op de derde plek. Bij de mannen wist Ustiugov Kroch van het podium te stoten en staat nu op de derde plek, bijna twee minuten achter Sundby. Poltoranin schuift op van de zevende naar de vijfde plek. Morgen vindt de tien en vijftien kilometer klassiek plaats voor respectievelijk vrouwen en mannen. Sundby blijft de onbetwiste leider en Northug volgt op tweede positie.

Ali B wint Muziekmoment van het Jaar-award

Ali B heeft de 100% NL Award voor het Muziekmoment van het Jaar gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn optreden in De Wereld Draait Door in mei vorig jaar.

Hij bracht toen het nummer Terwijl jullie nog bij me zijn ten gehore, een emotionele ode aan zijn kinderen. De luisteraars van 100% NL kozen dit tot hun favoriete muziekmoment van het jaar. De winnaars van de overige 100% NL Awards worden begin februari bekendgemaakt.

Ali B bracht met onderstaand fragment overigens zelfs ons aller opperFOK!ker aan het huilen.

Blamage PSV in oefenduel met kampioen Malta

PSV heeft dinsdagavond in een oefenwedstrijd tijdens een trainingskamp verloren van Hibernians FC, de kampioen van Malta. De Eindhovenaren kwamen kort na de aftrap nog gelukkig op voorsprong door een klungelige terugspeelbal, die door Rai Vloet kon worden binnen getikt. Maxime Lestienne en Luciano Narsingh misten grote kansen om het duel nog in de eerste helft te beslissen maar zij faalden.

Na rust gaf PSV de voorsprong weg. Hibernians reageerde alert op balverlies door Jordy de Wijs, Jean Paul Farrugia scoorde. Kort voor het laatste fluitsignaal schoot Jorge Santos Silva op fraaie wijze de winnende treffer binnen voor de thuisclub (2-1).

PSV-trainer Phillip Cocu gebruikte de oefenwedstrijd om veel spelers aan het werk te zien: alle twintig PSV'ers op het wedstrijdformulier kregen speelminuten. Onder hen ook de jongelingen Suently Alberto, Kenneth Paal en Ramon Lundqvist.

Het trainingskamp van de Eindhovenaren op Malta duurt nog tot en met maandag. PSV hoopt nog een oefenduel te spelen.

Blamage PSV in oefenduel met kampioen Malta
Blamage PSV in oefenduel met kampioen Malta (Foto: ANP)

Herdenking Lemmy (MotŲrhead) op Sunset Strip

Motörhead-zanger en -basgitarist Lemmy Kilmister wordt zaterdag herdacht in Los Angeles. De herdenking vindt plaats op de Sunset Strip, meldt Metal Hammer.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er zaterdagmiddag alleen een herdenkingsbijeenkomst zou zijn in de Rainbow Bar And Grill, waar Lemmy vaak vertoefde. Maar de overweldigende respons op de aankondiging maakte duidelijk dat er waarschijnlijk veel mensen op afkomen, veel meer dan er in het café-restaurant passen. Daarom wordt nu de hele straat gebruikt voor de herdenking. Fans die Lemmy de laatste eer willen bewijzen, kunnen onder meer terecht in The Roxy Theatre en de Whisky A Go Go.

Lemmy overleed op 28 december op zeventigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker

Herdenking Motörhead-zanger op Sunset Strip
Herdenking Lemmy (Motörhead) op Sunset Strip  (Foto: BuzzE)

Keulen: gedragscode voor vrouwen

Het gaat helemaal goed komen met Keulen. De burgemeester heeft namelijk na het crisisberaad, dat plaatsvond naar aanleiding van de islamitische aanrandingsgolf die de stad tijdens nieuwjaar teisterde, medegedeeld dat er passende maatregelen genomen worden.

Henriette Reker, de burgermoeder in kwestie, lijkt een deel van de schuld van het misogynische geweld neer te leggen bij het vrouwvolk zelf. Zij heeft dan ook voor het aankomende carnaval een heuse gedragscode voor jongedames bedacht. Zo wordt de vrouwen aangeraden om tijdens het aankomende feestje minstens een armlengte bij vreemde mannen vandaan te blijven. Mannen zijn schijnbaar namelijk zelf niet in staat zich voort te bewegen en blijven altijd op dezelfde plek staan. De meeste aanrandingen vinden nu eenmaal plaats nadat dader en slachtoffer elkaar op minder dan zestig centimeter genaderd zijn.

In de persconferentie liet de keurige mevrouw Reker weten dat de gedragscode voor jonge vrouwen online gezet zal worden, iets dat zeker het verschil zal maken. Het is de bedoeling dat hiermee de vrouwen 'zich tijdens carnaval veiliger en zekerder voelen'. Het staat nog niet in de gedragscode van dit jaar, maar wellicht is het verstandig om tijdens het carnaval ook wat minder aanstootgevende kleding te dragen, eventueel met een hoofddoekje op het blonde kopje. Je kan maar nooit zeker genoeg zijn.

Ook allochtone mannen moeten eraan geloven. Zo is het de bedoeling dat de autoriteiten 'Aan mensen van andere culturen moeten we uitleggen hoe we hier carnaval vieren, zodat ze begrijpen dat vrolijk gedrag niet hetzelfde is als seksuele openheid', aldus de goed in de realiteit staande Reker.

Helemaal naïef is ze ook weer niet: tijdens het aankomende evenement zullen er tevens meer politieagenten zowel zichtbaar als onzichtbaar (in burgerkledij) op straat verschijnen. De gemeente gaat ook meer gebruik maken van camera's. Niet alleen op bewijs te verzamelen, maar voornamelijk ter controle en veiligheid. Er wordt gewerkt aan een soort veiligheidsconcept, maar hoe dit er concreet uitziet, is nog vaag.

Nederlanders geklopt op verkorte truck-etappe Dakar

Martin Kolomy heeft de derde Dakar-etappe bij de trucks gewonnen. De gister als vierde geëindigde Tsjech bleef klassementsleider Hans Stacey met zeventien seconden voor. Federico Villagra sleepte namens Team de Rooy de derde plek in de wacht, op een minuut achterstand.

De eerste trucks waren al begonnen aan de proef toen de organisatie vanwege de zware regenval besloot de etappe in te korten tot het derde checkpoint. De Russen van Kamaz leken het meest last te hebben van de omstandigheden: Eduard Nikolaev en Dmitry Sotnikov verloren in het eerste deel van de etappe tien minuten, wat een goede klassering bijna onmogelijk maakte. Regerend Dakar-kampioen Airat Mardeev begon sterk aan de proef, maar verloor vlak voor de finish ruim twintig minuten.

Peter Versluis kon dankzij een vierde positie op twee minuten achterstand zijn tweede plek in het klassement behouden, met een minuut voorsprong op de nummer drie Federico Villagra. De twee hebben met Hans Stacey een klein gat van vijf minuten getrokken naar de nummer vier Gerard de Rooy. Tom van Genugten eindigde de etappe als vijfde op drie minuten van Kolomy en klimt naar de vijfde plek in het klassement.

Groninger studenten maken curling cool!

Het zal jullie niet zijn ontgaan dat het noordoosten van Nederland met recht het Siberië van Nederland kan worden genoemd. Dit heeft geleid tot bizarre taferelen. Groninger studenten hebben namelijk meegedaan aan een potje straatcurling.

De studenten in kwestie hebben de suffe strijkijzers echter wel vervangen door iets veel coolers. Ze hebben namelijk gecurld met een krat bier. Geen idee wie er heeft gewonnen, maar het filmpje verdient wel alle lof...

Curling wordt weer cool!

Loeb wint ook derde etappe Dakar

Sebastien Loeb heeft ook de derde etappe van de Dakar als snelste afgesloten, de Fransman bleef Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah met bijna anderhalve minuut voor. Bernhard ten Brinke eindigde net als gisteren als achtste, op iets minder dan vier minuten achterstand.

Net als gisteren stond er geen maat op Sebastien Loeb. Carlos Sainz leek opnieuw de enige die het hem lastig kon maken, maar de Spanjaard raakte naarmate de etappe vorderde steeds verder achter. Even leek de Qataar Al-Attiyah nog voor een stunt te zorgen door tussen de twee laatste waypoints dertig seconden ten opzichte van Loeb goed te maken, maar aan het eind van de proef verloor hij veel tijd.

Voor Erik van Loon was het een etappe om snel te vergeten. De mini-coureur leek op weg naar een top tien-klassering, maar slechts twaalf kilometer voor het einde schoot hij rechtdoor een ravijn in. Met de hulp van de vele aanwezige toeschouwers lukte het om terug op de baan te komen, maar er ging wel een kwartier verloren.

Tim Coronel kende een betere dag. Na gisteren door de modder regelmatig naast de baan te hebben gestaan, kende hij vandaag een probleemloze dag en finishte hij als 69e, op 38 minuten van Loeb. Voor zijn broer Tom verliep de dag moeizamer. Hij raakte steeds verder achter zijn teamgenoot en heeft tegen het einde van de etappe lange tijd stilgestaan. 

Loeb wint ook derde etappe Dakar (Pro Shots / Dppi)
Al-Attiyah was de best geklasseerde mini (Pro Shots / Dppi)

TV-tip voor de dinsdagavond: Hij is een Zij

Heb je vanavond niets te doen? Wil je even televisie kijken, maar je weet niet wat? Dan heb ik een tip voor je wat je vanavond kunt gaan kijken. Vanavond start het tweede seizoen van het NPO3-programma Hij is een Zij, waarin Arie Boomsma zes jonge transgenders volgt, die een lange weg gaan om van vrouw man te worden of andersom. Het is het laatste programma van Arie bij de KRO-NCRV, want hij stapt dit jaar over naar NET5

Nieuwsgierig? Het programma begint vanavond om 21:15 op NPO3.

Hier een fragment van Jinek, waar Arie praat over het programma:

Tim Kuik krijgt 20.000 euro van filmsector

Tim Kuik, de man die internetters keihard aanpakt met dreigmailtjes en rechtzaken waarbij ze zelf niet aanwezig mogen zijn, heeft van de filmbranche voor zijn praktijken een leuk bonusje van 20.000 euro in zijn zak geschoven gekregen. Dat is makkelijk verdienen aan het illegale gedrag van anderen.

De baas van de alom verguisde Stichting BREIN kreeg het pak geld op de nieuwjaarsreceptie van bioscoopexploitantenvereniging NVBF en filmdistributeursfederatie NVF, die mede dankzij downloaders afgelopen jaar meer bezoekers wisten binnen te halen dan in de voorgaande 48 jaar.

Het geldbedrag, dat de naam 'Jan Nijland Zilveren Roos' draagt, verdwijnt zo de zak in van de barmhartige Kuik.

De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje, en een geldbedrag van 5000 euro waren voor Niels Büller en Thomas Hosman, de oprichters en directeuren van Cineville. Dat bedrijf biedt een abonnement waarmee mensen ongelimiteerd films kunnen bezoeken in 37 aangesloten bioscopen en filmhuizen in zestien steden.

Obama: VS moeten handelen tegen wapengeweld

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag in een emotioneel pleidooi zijn regeringsplan voor strengere regels op wapenbezit verdedigd.

Eerder op de dag werden de nieuwe richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens al gepresenteerd. Verkopers moeten voortaan een vergunning aanvragen voor hun handel en het wordt verplicht om grondiger achtergrondonderzoek te doen naar kopers.

De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van dergelijk antecedentenonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is.

"Ik geloof dat we manieren kunnen vinden om wapengeweld te verminderen die in overeenstemming zijn met het grondwettelijke recht op wapenbezit", aldus Obama. De president onderstreepte verder dat de nieuwe regels niet zijn bedoeld om "ieders wapens weg te nemen".

Obama: VS moeten handelen tegen wapengeweld
Obama: VS moeten handelen tegen wapengeweld (Foto: ANP)

As Soennah-moskee: politici drijven samenleving naar afgrond

Volgens de Haagse As Soennah moskee, een van de grootste salafistische moskeeen in ons land, 'drijven politici die moslims zwart maken onze samenleving naar de afgrond'. Hiermee reageert het moskeebestuur in een persbericht op de commotie rond het salafisme.

De Tweede Kamer laat onderzoeken of er een verbod kan komen op de fundamentalistische islamitische stroming. Volgens de Kamer speelt het salafisme een rol bij de radicalisering van jongeren. Verschillende kamerleden pleiten voor het verbieden van alle salafistische organisaties in Nederland. In een verklaring laat het moskeebestuur weten: ''Deze polariserende pleidooien wakkeren nog meer haat en afkeer aan. Deze politici drijven onze samenleving naar de afgrond en plaatsen ons in een voortdurende staat van achterdocht en wantrouwen. In deze tijd is het juist belangrijk om niet angst, maar vertrouwen te omarmen. Het is belangrijk om elkaar als bondgenoot en medestander te beschouwen.''

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) ziet niets in een verbod op salafistische organisaties. Hij werkt juist liever samen met hen. Hierop krijgt hij veel kritiek, zelfs uit zijn eigen partij. De moskee steunt van Aartsen echter volledig. ''De recente uitspraken van Van Aartsen kunnen als voorbeeld dienen voor velen als het gaat om het tonen van leiderschap, sluiten van de gelederen en zich niet door de waan van de dag te laten meeslepen'', aldus het moskeebestuur.

Tot slot laat de moskee nog weten dat ''niemand van de moslims er op uit is om de rechtsstaat te verwerpen, zoals de angsthandelaren willen doen geloven. Het enige wat moslims in Nederland nastreven is in vrede leven met iedereen, als volwaardige burgers met gelijke rechten en plichten.''

Salafisme
As Soennah-moskee: politici drijven samenleving naar afgrond (Foto: ANP)

Mama (36) heeft trio met 15-jarigen

In Engeland is deze week het proces begonnen tegen ene Caroline Lea. De 36-jarige moeder van drie zoons uit Blackpool heeft namelijk een triootje gehad met twee vijftienjarige jongens. Een derde leeftijdsgenootje werd door de dame in kwestie aangerand.

Het verhaal neemt ons mee naar de periode tussen december 2013 en maart 2014. Lea's huis vormde destijds een waar walhalla voor bronstige pubers. Dit was dé plek voor je drank, wiet en speed.

De drie jongens uit het verhaal waren vaste bezoekers van het drugshol. Een van hen had zelfs een seksrelatie met de vrouw. Hij werd verleid toen hij met haar televisiekeek. Zij begon hem te zoenen, maar hij duwde haar weg.

Daarna begon hij het toch lekker te vinden, waarna hij regelmatig even aanwipte voor een nummertje. Als hij te moe was en geen zin had in seks, gaf Lea hem speed. Hierna was het ventje weer klaarwakker om de geile milf aan zijn spermaspeer te rijgen.

Op een dag was deze knul samen met een mattie te gast bij Lea om een jonko te smoken. Een van de pubers stelde brutaal voor om een triootje te doen. Daar had de vrouw wel oren naar, waarna het trio vertrok naar haar slaapkamer.

Lea, slechts gehuld in een topje en korte broek, verwende de jochies eerst met een pijpbeurt. Keurig werkte zij een voor een af. Vervolgens reed de moeder zich klaar op de kloppende roedes van beide jongens.

De derde knul werd ook door de Engelse lastiggevallen. In slechts een slipje en T-shirt bereed Lea het arme jochie. Hij liet echter duidelijk merken dat hij niet van haar avances was gediend.

Lea moet nu terechtstaan voor zeven gevallen van seks met een minderjarige. Zij ontkent echter alle aantijgingen. De rechtszaak zal nog zeker twee weken in beslag nemen.

Update 18.44 uur:
En we hebben beeld! En ja, naar goed, Engels gebruik is de dame in kwestie een foeilelijk mokkel. We wensen de betrokkenen dan ook alle sterkte toe.

Noord-Nederland in de ban van ijs

In het noorden van het land was het vanochtend spekglad. Alles was ontregeld en iedereen moest er maar het beste van maken. Hieronder een verzameling tweets van deze koude en vooral ontiegelijk spekgladde dag.

Het begon allemaal vanochtend. Buienradar postte in de vroege ochtend een foto van een straat vol met ijzel.

Strooiwagens trotseerden massaal de wegen die inmiddels ijsbanen waren geworden. Deze strooiwagen had vast z'n winterbanden nog niet.

Wegen waren onbegaanbaar voor auto's, er waren talloze ongelukken op de wegen. Ook het openbaar vervoer had er last van.

Voor iedereen die niet met auto of het OV op het werk kon komen zat er niets anders op dan de schaatsen uit het vet te halen.

Ondertussen probeerde de NS de bovenleidingen ijsvrij te maken.

De spiegelgladde wegen zaten postbode Johan niet in de koude kleren. Met wat improvisatie had hij een eigen sneeuwketting gemaakt. Wat een vent!

Ook de pliesie agenten konden geen stap meer vooruit komen. Dus boeven opgelet, begeef je niet op glad ijs!

Ook in de middag ging schaatsen nog steeds makkelijker dan lopen. Een studentenvereniging organiseerde zelfs een wedstrijdje op de parkeerplaats.

Er zijn altijd uitzonderingen, zo haalde deze man zijn ski's van zolder.

Als afsluiter nog een dikke wintertip van Loesje. Want zonder een Loesje is niks compleet.
 

'Divorce-film is een mogelijkheid'

De televisieserie is al een razendsucces en de mannen uit de cast zouden het daarom wel weten. "Een film zou super zijn", melden de heren aan het AD.

Zondag ging het vierde en tevens laatste seizoen van start bij RTL. De serie wordt overigens niet gestaakt vanwege een gebrek aan succes. Wekelijks keken er miljoenen mensen vorig seizoen naar de gescheiden mannen die samen wonen en gezamenlijk wat aankloten. Daarbij horen natuurlijk de nodige affaires en liefdesproblemen, al helemaal als de vrouwen waarvan de heren gescheiden zijn, zich er ook nog eens mee gaan bemoeien.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een Nederlandse serie een vervolg krijgt op het witte doek. Dit jaar nog ging Gooische Vrouwen 2 in première, een vervolg op de bioscoophit uit 2011. Die film wist meer dan 12 miljoen euro in de kassalade te brengen en is daarmee de meest succesvolle film allertijden. Dat record nam het trouwens over van de eerste Gooische Vrouwen-film.

Brein achter de serie is tevens het brein achter Gooische Vrouwen, namelijk Linda de Mol. Ook hebben de series dezelfde producent. Er is ook genoeg aanleiding om een film te maken, volgens ondermeer Waldemar Torenstra, Dirk Zeelenberg en Jeroen Spitzenberger: "er zit een enorme cliffhanger aan het einde van dit vierde seizoen. Nou is natuurlijk de vraag wat daarmee gedaan wordt"

De serie is elke zondagavond om 21:00 te zien bij RTL4.

De cast van Divorce (Foto: RTL)De cast van Divorce (Foto: RTL)

Ryan Donk tekent bij Galatasaray

Ryan Donk stapt over naar de Turkse topclub Galatasaray. De 29-jarige verdediger tekende dinsdag in Istanbul een contract tot medio 2018 bij de club waar ook middenvelder Wesley Sneijder speelt. Donk komt voor 2,5 miljoen euro over van stadgenoot Kasimpasa. De stadgenoten staan momenteel gedeeld derde in de Turkse Süper Lig.

Donk gaat bij Galatasaray 1,5 miljoen per jaar verdienen. Daarnaast krijgt hij 15.000 euro per gespeelde wedstrijd.

De geboren Amsterdammer speelde drie jaar voor Kasimpasa, dat hem overnam van Club Brugge. Hij begon zijn loopbaan bij RKC Waalwijk en verkaste in 2006 naar AZ, dat hem in 2008-2009 verhuurde aan West Bromwich Albion. Daarna speelde hij vier jaar in Brugge.

Ryan Donk tekent bij Galatasaray
Ryan Donk tekent bij Galatasaray (Foto: ANP)

Guardiola bekent: "Ik wil naar Premier League"

Pep Guardiola heeft dinsdag de ware reden voor zijn vertrek bij Bayern München genoemd. De Spaanse toptrainer, die aan het eind van dit seizoen de Duitse recordkampioen verlaat, wil trainer worden in de Premier League. "Daarom heb ik mijn contract bij Bayern niet verlengd. Ik heb een nieuwe uitdaging nodig", zei hij dinsdag in München.

In de media zoemt al geruime tijd het gerucht rond dat Guardiola volgend seizoen de nieuwe trainer is van Manchester City, maar daarover zei de oud-speler en -trainer van FC Barcelona niets. "Ik heb diverse aanbiedingen, maar ik heb nog geen besluit genomen. Als het zover is, laat ik het weten", zei de coach, die graag afscheid neemt met de Duitse landstitel en de winst van de Champions League. "Dat is het doel en ik weet zeker dat de spelers in de tweede seizoenshelft alles zullen geven voor de club."

Guardiola bekent: ik wil naar Premier League
Guardiola bekent: ik wil naar Premier League (Foto: ANP)

Warm onthaal Zidane bij Real

De nieuwe hoofdcoach Zinedine Zidane heeft een warm onthaal van de fans gekregen bij Real Madrid. Ruim 5000 supporters woonden dinsdag de eerste training bij van de Franse sterspeler van weleer. Zij gaven Zizou een welkomsapplaus.

De Koninklijke stelde maandag Zidane aan als opvolger van de afgedankte Rafael Bénitez. De Franse wereldkampioen van 1998, die als speler van Real Madrid de Champions League won in 2002, is al de veertiende trainer in dertien jaar bij de Madrileense topclub.

De 43-jarige Zidane trainde tot maandag Real Madrid Castilla, het tweede elftal van de club. Hij betrok de supporters er direct al bij tijdens de perspresentatie. "We zijn de beste club ter wereld en hebben de beste supporters. Ik ga mijn best doen, we komen er wel. Ik zet me met hart en ziel in voor deze missie."

Warm onthaal Zidane bij Real
Warm onthaal Zidane bij Real (Foto: ANP)

Fans bezorgd om te gespierde Ferry Doedens

Nu de altijd goed geklede Ferry niet meer als b-acteur hoeft bij te klussen bij Goede Tijden Slechte Tijden, heeft hij meer vrije tijd. Fans (dat hij die überhaupt nog heeft) zijn echter bang dat hij na zijn - snuif snuif - drugsverslaving nu verslaafd is aan sporten. Hij zou namelijk te gespierde armen hebben. Ferry zelf is helemaal trots op zijn spierbundels.

Doedens liet het resultaat zien met een foto op Instagram, waarop veel volgers bezorgd reageerden. ''Dit is iets te. Jammer... Je zag er zo goed uit'', ''Is dat echt die spierballen? Vind ik niet mooi meer'', ''Schat doe in godsnaam rustig met jezelf.. Gaat dit wel goed?'', ''Ik denk van de ene in de andere verslaving.. Tsja je moet het toch kwijt he! #afkickenin2weken bestaat niet'', zijn slechts enkele van de vele reacties. Sommige mensen wijten de transformatie van de 25-jarige aan een 'verkeerde belichting' (waar kennen we dat van).

Dat Ferry niet meer te zien is in GTST, betekent helaas niet dat we van hem af zijn. Hij speelt de rol van Danny Suko in de musical Grease, en binnenkort is hij te zien in het programma Maestro.

ferry

Verstappen: "Wereldtitel belangrijker dan team"

Het maakt Max Verstappen niet uit voor welke renstal hij racet, zolang hij maar zijn sportieve doelen kan nastreven. "Het is mijn droom om wereldkampioen in de Formule 1 te worden. Meer dan één keer. In welk team ik zit doet er niet toe", aldus Verstappen in een interview met Sky Sports.

De Limburger verraste afgelopen jaar de koningsklasse van de autosport met gedurfd racen en spectaculaire inhaalacties. Het leverde de achttienjarige debutant tal van aanmoedigingsprijzen op en de nodige speculaties over zijn sportieve toekomst. De topteams Mercedes en Ferrari zouden Verstappen graag zo snel mogelijk willen inlijven.

Vooralsnog rijdt Verstappen dit jaar voor het tweede seizoen in de bolide van het 'kleine' Toro Rosso. "Het is goed om nog een jaar voor dit team te rijden en te leren, want leren houdt nooit op. Ik ben nog jong en heb nog vele jaren voor me liggen, dus ik vind het helemaal niet erg nog een jaartje bij Toro Rosso te blijven."

Verstappen: wereldtitel belangrijker dan team
Verstappen: wereldtitel belangrijker dan team (Foto: ANP)

NBA-vedette Nash koopt Real Mallorca

Voormalig basketbalvedette Steve Nash heeft met een aantal partners een meerderheidsbelang verworven in de Spaanse voetbalclub Real Mallorca. De 41-jarige Canadees zou volgens de club zo'n 20 miljoen euro neertellen voor de meerderheid van de aandelen.

Robert Sarver, eigenaar van NBA-team Phoenix Suns waar ook Nash jarenlang speelde, is eveneens betrokken bij de deal. Hij volgt de Duitse ondernemer Utz Claassen op als hoofdeigenaar van de club uit de Segunda División. Claassen blijft wel voorzitter.

Nash wil de club uit Palma binnen drie jaar laten terugkeren in de Primera División, het hoogste niveau in Spanje. Met een begroting van 26 miljoen euro heeft de ploeg veruit het hoogste budget van de competitie. De huidige achttiende plaats is daarom extra wrang. In 2013 speelde de club voor het laatst op het hoogste niveau.

NBA-vedette Nash koopt Real Mallorca
NBA-vedette Nash koopt Real Mallorca (Foto: ANP)

Rise of the Tomb Raider 28 januari naar pc

Eerdere geruchten van een release in januari voor de pc-versie van Rise of the Tomb Raider zijn bevestigd. Square-Enix heeft bekendgemaakt dat de game vanaf 28 januari in de winkels ligt, uiteraard fysiek en digitaal.

De normale versie gaat zestig dollar kosten. De digitale deluxe versie komt met de season pass en kost 89.99 dollar. Daarnaast komt er ook een Collector's editie die gelijk is aan de Xbox One-versie. Deze bestaat uit de digitale deluxe versie, een steel case, een beeldje van Lara en replica's van haar boek en ketting. Een prijs in euro's is nog niet bekend, maar zal ongetwijfeld gelijk zijn.

Over de PlayStation 4-versie is niets gemeld, dus die lijkt gewoon aan het einde van dit jaar te komen.

Rise of the Tomb Raider krijgt demo voor Xbox One

'Pas op met vooroordeel na aanrandingen'

Een Duitse volkenkundige heeft dinsdag gewaarschuwd na de aanrandingen in Keulen overhaast een verband te leggen met de herkomst van de daders. "Seksueel misbruik komt voor in alle regio's van de wereld", zei Hansjörg Dilger van het Instituut voor Sociale en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit van Berlijn.

Volgens de politie hadden zich tijdens oud en nieuw op het Keulse stationsplein zo'n duizend mannen verzameld met een "Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk". Meerdere van die testosteronbommen belaagden vrouwen, randden ze aan en beroofden hen.

"Een religie of cultuur is op zich nooit vrouwonvriendelijk. Dat heeft altijd meerdere kanten", benadrukte hij. "Het zou veel te kortzichtig zijn om daar een link te leggen", meent hij.

'Pas op met vooroordeel na aanrandingen'
'Pas op met vooroordeel na aanrandingen' (Foto: ANP)

Barreda slaat dubbelslag in derde Dakar-etappe

Motorcoureur Joan Barreda Bort heeft de derde Dakar-etappe op zijn naam geschreven. De Spanjaard kwam al vroeg op een kleine voorsprong, maar groter dan enkele seconden is deze voorsprong gedurende de proef niet geweest. Klassementsleider Toby Price stelde teleur en moest acht minuten toegeven, waardoor Barreda de leiding kon overnemen.

Dat de strijd om de etappe-zege een spannende was blijkt wel uit de verschillen tijdens de etappe: tot het einde bedroeg het verschil tussen Barreda en de nummer zes minder dan één minuut. Binnen de top zes waren er dan ook regelmatig positiewisselingen, maar uiteindelijk trok Kevin Benavides aan het langste eind door de tweede plek veilig te stellen op 26 seconden achterstand.

Van de Nederlanders noteerde Frans Verhoeven de snelste tijd. De Yamaha-rijder eindigde op 8:30 van Barreda, wat goed was voor een 38e plek. Een minuut achter hem eindigden Hans Vogels en Robert van Pelt, die de hele etappe binnen vijf seconden van elkaar bleven. Zij eindigden 39e en 40e. In het algemeen klassement blijft Vogels de beste Nederlander op 1:47 achterstand van de leider.

Quads

Bij de Quads was de Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath het sterkst, hij wist aan het einde van de etappe de leiding van klassementsleider Ignacio Casale over te nemen, die vier seconden te kort kwam. In het klassement gaat Casale nog steeds aan de leiding, dankzij zijn ruime overwinning van vier minuten in etappe 2. Kees Koolen eindigde de proef op een gedeelde twaalfde plek, op vijf minuten achterstand van de winnaar.

Uitslag motoren etappe 3

Pos.  Coureur  Nat.  Merk Verschil  
1. Joan Barreda Bort SPA  Honda + 02u 30m 37s   
2. Kevin Benavides ARG Honda + 26s  
3. Paulo Goncalves POR  Honda + 52s  
4. Antoine Meo FRA KTM + 53s  
5. Stefan Svitko SVK KTM + 57s  
6. Pablo Quintanilla CHI Husqvarna + 1m18s  
7. Adrien van Beveren FRA  Yamaha + 2m02s   
8. Gerard Farres Guell SPA KTM + 2m12s  
9. Alain Duclos FRA Sherco + 2m21s  
10. Matthias Walkner OOS KTM + 2m52s  
-          
37. Frans Verhoeven NED Yamaha + 8m 30s  
38. Hans Vogels NED KTM + 9m 34s  
39. Robert van Pelt NED Husqvarna + 9m 38s  

Barreda slaat dubbelslag in derde Dakar-etappe (Pro Shots / Dppi)
Barreda slaat dubbelslag in derde Dakar-etappe (Pro Shots / Dppi)

Juf (35) heeft 25x seks met scholier (14)

De politie van Osceola County, in de Amerikaanse staat Florida, heeft deze week ene Sara Moore in de boeien geslagen. De 35-jarige invaljuf op St Cloud Middle School heeft namelijk zo'n 25 keer de liefde bedreven met een veertienjarige leerling van die school.

De getrouwde invaljuf kreeg in oktober vorig jaar een innige Instagramrelatie met de knul. Zo schreef het kereltje aan Moore onder ander het volgende: "Ik wil je niet als moeder. Ik wil jou."

Hierna sloeg de vonk werkelijk over. Het stel kreeg een mooie seks relatie. Op de gekste plekken reeg het ventje de geile juf aan zijn bronstige brandnetel. Zo werd er onder meer gedamd op de achterbank van Moores auto en zelfs op de slaapkamer van haar dochter. In totaal een keer of 25.

Toen de ouders van het jochie lucht kregen van de opmerkelijke escapades van hun zoon en hem de duimschroeven aandraaiden, sloeg de scholier door. Hij begon te huilen en zei dat hij niet haar leven wilde kapotmaken. Vervolgens werd de politie ingeschakeld.

De juf heeft de politie verteld de leerling te zien als haar eigen zoon. Op een dekentje met lichaamssappen dat in haar auto werd aangetroffen, zijn DNA-sporen aangetroffen. Moore weigert echter haar DNA af te staan.

De docente, die drie jaar werkzaam was op de school, is gisteren ontslagen. Zij wordt aangeklaagd wegens seks met een minderjarige.

Verdachte aanslagen Parijs blijft vastzitten

De Belg die op 30 december werd opgepakt na een huiszoeking in zijn woning in de Brusselse gemeente Molenbeek blijft vastzitten. De man, Ayoub B. wordt verdacht van terroristische moorden en deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Dinsdag verlengde een rechter de voorlopige hechtenis van de man met een maand.

De autoriteiten vermoedden dat B., geboren in 1993, de nog steeds voortvluchtige Salah Abdeslam onderdak zou hebben geboden in de dagen na de dodelijke aanslagen in Parijs op 13 november. Tot twee keer toe vond met veel vertoon een huiszoeking plaats, maar Abdeslam werd niet aangetroffen.

B. ontkent elke betrokkenheid. Zijn advocaat zei dinsdag tegen Belgische media dat zijn cliënt niets te maken heeft met de aanslagen, hij Abdeslam maar vaag kent uit de wijk en hem zeker niet heeft geholpen.

Verdachte aanslagen Parijs blijft vastzitten
Verdachte aanslagen Parijs blijft vastzitten (Foto: ANP)

Piet Paulusma blijft vier jaar langer bij SBS

Piet Paulusma blijft de komende vier jaar een van de vaste gezichten bij SBS6. De populaire weerman tekende dinsdag in Amsterdam een nieuw contract tot en met 2019.

"Ik hoor bij SBS en SBS hoort bij mij'', zegt Piet, die in september al twintig jaar aan de commerciële zender is verbonden. "Overal waar we komen zijn de mensen enthousiast", vertelt de weerman. "In de zomermaanden krijg ik wel 90 tot 100 uitnodigingen per dag om bij evenementen langs te komen, vooral de weekenden zijn heel populair."

Als Piet geen barbecue of zomerfeest bijwoont, staat hij in weer en wind om de kijkers te informeren. "Ik ben weinig binnen en dat wil ik graag zou houden, dat is de kracht. Ik sta middenin het weer. En daar horen extremen bij, zoals een hittegolf in de zomer, een storm in de herfst of de ijzel waar we nu mee te maken hebben. Elk weertype heeft zijn charme", zegt Piet.

IJzel

De weerman moet bekennen dat hij door de ijzel in het noorden van het land bijna tien minuten te laat arriveerde bij het hoofdkantoor van SBS om zijn handtekening te zetten onder het nieuwe vierjarige contract. "Ik was tot 01.00 uur vannacht nog aan het werk en om half zes zijn we weer begonnen. We hebben veel aandacht besteed aan de ijzel. Ook bij mij in Harlingen was het een grote ijsbaan. Daarom was ik wat meer op de radio vandaag en ik moest de Afsluitdijk nog over."

SBS is blij met dat Piet Paulusma aan boord blijft. "Piet past als geen ander bij waar SBS6 voor staat. Hij is bijna sinds de start een herkenbaar gezicht voor onze familiezender", zegt Peter Lubbers, directeur televisie. "Daarnaast trotseert hij letterlijk weer en wind om elke avond vanaf een andere locatie in het land zijn weersverwachtingen te delen, waarmee hij dagelijks bijna een miljoen kijkers bereikt. Dat we trots zijn dat hij de komende jaren bij ons te zien blijft, staat dus buiten kijf."

Piet Paulusma maakte zijn televisiedebuut in 1994 als weerman bij Omrop Fryslân. Sinds september 1996 is hij te zien bij SBS6, waar hij elke dag vanaf een wisselende buitenlocatie de kijkers na het weerbericht gedag zegt met de Friese groet 'Oant moarn!' (Tot morgen). Oorspronkelijk was zijn weerbericht onderdeel van het nieuwsprogramma Hart van Nederland, maar door de grote populariteit van de Friese presentator werd Piets Weer vanaf 2003 een apart programma op de late avond. Piet werd meerdere keren verkozen tot populairste weerman van het jaar.

Piet Paulusma blijft vier jaar langer bij SBS
Piet Paulusma blijft vier jaar langer bij SBS (Foto: BuzzE)

Recordaantal windmolens geplaatst in 2015

Vorig jaar zijn er in Nederlandse wateren en op het vasteland zoveel windmolens bijgekomen dat 473.000 huishoudens meer dan in 2014 van energie kunnen worden voorzien. Nooit eerder nam de capaciteit in één jaar zo sterk toe. Per eind 2015 kunnen 2,4 miljoen huishoudens draaien op duurzame energie. Dat maakte de brancheorganisatie NWEA dinsdag bekend.

Aan het begin van 2015 was de totale capaciteit 2844 megawatt. Met de toevoeging van 406 megawatt op land en nog eens 129 megawatt op zee kwam de teller aan het eind van het jaar op 3379 megawatt.

De Nederlandse overheid streeft naar een vermogen van minstens 6000 megawatt op land in 2020. Dat staat gelijk aan de behoefte van ongeveer 4 miljoen huishoudens. In 2023 moet er ook nog eens 4450 megawatt op zee zijn geplaatst.

Recordaantal windmolens geplaatst in 2015
Recordaantal windmolens geplaatst in 2015 (Foto: ANP)

Paul Jambers terug op Nederlandse televisie

De Belgische televisiemaker Paul Jambers keert terug op de Nederlandse televisie. Vanaf half januari is hij weer te zien bij RTL. Dat onthulde de inmiddels zeventigjarige Jambers dinsdag in de radioshow van Tim Klijn op Radio 10.

Voor het programma keert Jambers terug bij de vaak excentrieke figuren die de Belg interviewde voor zijn reportageprogramma Jambers, dat tussen 1992 en 1998 door RTL werd uitgezonden. "Die mensen die ik vroeger heb geïnterviewd, ga ik nu twintig jaar later nog een keer interviewen", aldus de journalist.

Jambers maakte de serie eigenlijk alleen voor de Belgische televisie, totdat RTL plots aan de deur klopte. "Dat was ook voor mij een totale verrassing", laat Jambers weten. De eerste van 13 afleveringen is op 16 januari te zien bij RTL7.

Paul Jambers terug op Nederlandse televisie
Paul Jambers terug op Nederlandse televisie (Foto: BuzzE)

'Heel goed' jaar voor bioscopen

De Nederlandse bioscopen hebben een heel goed jaar achter de rug. Het aantal bioscoopbezoekers steeg met 7 procent. In totaal bezochten vorig jaar 32.951.335 personen een film in een bioscoop of filmtheater. Sinds 1967 zijn er niet zoveel mensen naar de film gegaan.

Die cijfers zijn dinsdag bekendgemaakt door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Zij zeggen de groei te danken aan voortdurende investeringen in bioscopen, technologie en dienstverlening. Ook het filmaanbod zorgde ervoor dat 2015 extra goed werd afgesloten. Bovendien kwamen er in totaal 6250 bioscoopstoelen bij.

De bestbezochte films van 2015 waren Spectre, Minions en Jurassic World. Die trokken alledrie meer dan een miljoen bezoekers, Spectre zelfs meer dan twee miljoen. Star Wars: The Force Awakens gaf de kerstomzet een forse zet. Ook de Nederlandse films Gooische Vrouwen 2 en Michiel de Ruyter droegen bij aan het succes.

In de arthouses en filmhuizen deden met name Still Alice (101.663 bezoekers), 45 Years (94.499 bezoekers) en Youth - La Giovinezza (85.632 bezoekers) het goed. In totaal gingen er ruim 6,1 miljoen mensen naar een Nederlandse film.

'Heel goed' jaar voor bioscopen
'Heel goed' jaar voor bioscopen (Foto: ANP)

Onderzoeksraad krijgt Machiavelliprijs voor MH17-rapport

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wint de Machiavelliprijs 2015. De raad krijgt de prijs omdat "met het rapport over de ramp met de MH17 - waar mogelijk - klaarheid is gebracht voor de nabestaanden in het bijzonder en de wereld in het algemeen". Daarnaast vindt de jury ook dat de OVV een schoolvoorbeeld is voor goede communicatie.

De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar kreeg RTL de prijs. Burgemeester Eberhard van der Laan, columnist Jan Blokker en eurocommissaris Neelie Kroes wonnen de prijs eerder ook.

De uitreiking is woensdag 10 februari. De Stichting Machiavelli reikt de prijs dan voor de 27e keer uit.

Onderzoeksraad krijgt Machiavelliprijs
Onderzoeksraad krijgt Machiavelliprijs voor MH17-rapport (Foto: ANP)

Legaal gokken via internet komt in zicht

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is blij dat er eindelijk schot zit in de legalisering van het gokken op internet. Een wetsvoorstel ligt al sinds 2014 bij de Kamer, maar die was het niet eens over de hoogte van de belasting die winnaars over hun prijzen moeten betalen.

Het kabinet wilde een tarief van 20 procent, 9 procent lager dan casino?s en loterijen in Nederland. Maar dat vond de Kamer niet goed. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben nu afgesproken dat het belastingtarief ook voor online gokken 29 procent wordt.

Als de gokmarkt na drie jaar groter blijkt dan verwacht, dan kan het belastingtarief voor alle kansspelen omlaag naar 25 procent. De PvdA zal dit voorstel van de VVD steunen.

Gokmarkt moderniseren
Het kabinet wilde een lagere belasting heffen voor online kansspelen om niet uit de pas te lopen met het buitenland. Veel Nederlanders spelen nu illegaal via buitenlandse gokbedrijven. Uit recent onderzoek blijkt dat hier een paar honderd miljoen euro per jaar mee is gemoeid.

Doel van de legalisering is om de gokmarkt te moderniseren en de Nederlandse spelers te beschermen. Als het belastingtarief dan te hoog zou zijn, zullen mensen toch blijven kiezen voor een illegale aanbieder, is de gedachte van Dijkhoff.

Maar volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos gaat het mensen niet alleen om de belastingafdracht, maar ook om zekerheid en bescherming bij het inleggen van geld. Buitenlandse gokbedrijven kunnen straks ook op de Nederlandse markt opereren, maar moeten eveneens voldoen aan de regels. Handhaving is belangrijk, zegt Vos.

Legaal gokken via internet komt in zicht
Legaal gokken via internet komt in zicht (Foto: ANP)

Voedsel- en Warenautoriteit stelt nieuwe rechercheurs aan

Bij de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) gaan per direct 24 nieuwe rechercheurs aan de slag om voedselfraude aan te pakken. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

Volgens de NVWA kost de aanpak van fraude met voedingsmiddelen steeds meer mankracht, mede door ingewikkelde structuren van sommige bedrijven. "Het komt voor dat er honderden bv's zijn gevestigd op één adres. Dat is niet verboden, maar wel raar. Wat zit daar dan achter? Bovendien gaat voedsel fysiek en op papier de hele wereld over", zegt Roel Stevens, directeur van de NVWA-IOD.

Fraude kan volgens hem een hele sector verzieken als niet tijdig wordt ingegrepen. "Het begint met een paar blanco dozen en valse etiketten en eindigt met corruptie in een kwetsbare sector", aldus de directeur.

NVWA stelt nieuwe rechercheurs aan
Voedsel- en Warenautoriteit stelt nieuwe rechercheurs aan (Foto: ANP)

Maryam Hassouni moest huilen na afvuren pistool

Maryam Hassouni mocht in de voorbereiding op haar rol als rechercheur Lieve in Flikken Rotterdam een pistool afvuren. Dat viel niet mee; ze schrok zo erg dat ze moest huilen.

Hassouni liep een dagje mee met de politie. Er stond onder meer een bezoekje aan de schietbaan op het programma. De dertigjarige actrice mocht een wapen vasthouden en ermee schieten. "Het duurde lang voordat ik de trekker over durfde te halen", zegt ze in Veronica Magazine. "Toen ik vuurde, schrok ik heel erg. Ik stortte in, moest huilen. Daarna schoot ik nog eens. Ik vond het heftig."

"Met zo'n wapen vastgesnoerd aan je lijf - voor de serie worden ze onklaar gemaakt, maar zwaar zijn ze nog steeds - sta je anders. Loop je anders", vervolgt Hassouni. "Het idee dat ik met dit ding in een oogwenk iemand kan uitschakelen, beangstigt me."

Hassouni moest huilen na afvuren pistool
Maryam Hassouni moest huilen na afvuren pistool (Foto: BuzzE)

Woede van Iran is nog niet gekoeld

Het geruzie na de executie van de sjiitische geestelijke sjeik Nimr al-Nimr door Saudi-Arabië en de woedende reacties daarover in Iran zijn nog niet verstomd. Zo verklaarde de Iraanse president Hassan Rohani dinsdag in Teheran dat het verbreken van de diplomatieke betrekkingen door de Saudi's niet kan verhullen dat zij een misdaad hebben begaan.

Ondertussen schaarde Koeweit zich bij de reeks Golfstaten die de betrekkingen met Iran geheel of gedeeltelijk hebben opgezegd. De regering in Koeweit heeft dinsdagochtend zijn ambassadeur uit Teheran teruggeroepen. Staten als Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten namen maandag, in navolging van Saudi-Arabië, al diplomatieke stappen tegen Iran. Ook Sudan verbrak de betrekkingen met het sjiitische regime in Teheran.

Woede van Iran is nog niet gekoeld
Woede van Iran is nog niet gekoeld (Foto: ANP)

Noorse skiesters hebben na 13 jaar weer World Cup-zege

Alpineskiester Nina Løseth heeft in het Italiaanse Santa Caterina de World Cup-slalom gewonnen. De 26-jarige Noorse domineerde beide runs en pakte zo als eerste Noorse in ruim 13 jaar een World Cup-zege. Andrine Flemmen won in oktober 2002 in Sölden de reuzenslalom, tot de komst van Løseth overigens ook de laatste podiumplek voor de Noorse dames. Løseth doorbrak dat vorig jaar al, door in januari een derde plek te pakken.

Na de eerste run kende Løseth een voorsprong van 0,25 seconden op de verrassende Zwitserse Charlotte Chable, die pas haar tiende World Cup-wedstrijd skiede. Sarka Strachova uit Tsjechië (+0,33) nam de derde plek in beslag, gevolgd door de Zwitserse Michelle Gisin (+0,60) en de Oostenrijkse Carmen Thalmann (+0,61). 

Twee vrouwen maakten een grote sprong in de tweede run. Vooral Veronika Velez-Zuzulova maakte grote indruk en de Slovaakse rukte van plek dertien op naar de derde plaats. Michaela Kirchgasser stond halverwege zevende, maar pakte nog een knappe vierde plek na de tweede run. Voor de jonge Zwitserse skiesters liep de tweede heat uit op een drama. Gisin was goed onderweg, maar maakte kort voor het einde een fout en moest stoppen. Chable leek op weg naar het podium, maar drie poorten voor het einde lag ze in de sneeuw. Strachova verdedigde haar tweede plek en Løseth was opnieuw niet te stoppen.

"Het was vrij lastig, maar ik heb alles gegeven", liet Løseth na afloop weten tegenover ARD"Ik schrok toen ik over de finish kwam en zag dat ik gewonnen had! We stappen zometeen in de auto en moeten een uur of zes rijden naar de volgende wedstrijd, maar ik denk dat er wel een flesje champagne geopend gaat worden."

Scholier doet juf. Alles mis met Nederland in ťťn video.

Waarom zit deze gezellige jongeman nog niet vast voor aanranding?

 

Alles wat mis is met Nederland in één video...

Geplaatst door FOK! op dinsdag 5 januari 2016

Sony verlengt abonnementen na downtime

Het zal weinigen zijn ontgaan dat het PlayStation Netwerk gisteren plat lag. Vermoedelijk lagen de servers plat door een DDoS-aanval, uitgevoerd door Lizard Squad. Ondertussen werkt alles weer zoals het hoort. Ter compensatie gaat Sony binnenkort abonnementen van haar diensten verlengen.

Het gaat hier om abonnementen voor PlayStation Plus, PlayStation Now en video-verhuur. Met hoeveel tijd de abonnementen worden verlengd is nog niet duidelijk. Bij de vorige grote downtime, toen het PSN tijdens kerst 2014 plat lag, kregen abonnees vijf dagen extra tijd.

IndiŽr (15) vernietigt 117 jaar oud cricketwereldrecord

De Indiase cricketer Pranav Dhanawade heeft dinsdag een plekje in de legendes van zijn sport verworven. Tijdens een wedstrijd in India sloeg hij maar liefst 1009 'runs' binnen, waarmee hij het oude wereldrecord aan gort sloeg. Dat stond sinds 1899 op naam van de 13-jarige schooljongen AEJ Collins uit Engeland, die tot 'slechts' 628 runs kwam. Opvallend is dat Dhanawade pas 15 jaar is: hij kwam tot zijn nu al legendarische score tijdens de wedstrijd van zijn KC Ghandi School tegen de Arya Gurukul School onder auspiciën van de cricketbond van Mumbai en dus een officiële wedstrijd.

Dhanawade haalde het cricketnieuws al op maandag, tijdens de eerste dag van de wedstrijd. Hij verbrak het stokoude record van Collins door op de eerste dag tot 652 runs te komen, maar ging dinsdag vrolijk verder. Tegen lunchtijd stond de tiener al op een score van 921 runs, waar er na het middageten nog eens 88 bij zouden komen. 

In het cricketgekke land haalt de schooljongen inmiddels overal de voorpagina's. "Pranav krijgt non-stop telefoontjes van familieleden, maar vooral ook van de media", aldus vader Prashant tegen de Hindustan Times. De tuktukbestuurder was maandag aan het werk toen hij plotseling opgeroepen werd naar het cricketveld te komen. "Ik kreeg ineens allemaal telefoontjes van andere ouders die zeiden dat ik écht naar de wedstrijd moest komen. Toen ik er aankwam ging Pranav net door de grens van 300."

De schooljongen zelf kreeg vanaf dat moment pas een beetje een idee over een record, maar nog niet de hoogste mondiale score ooit. "Nadat ik de 300 haalde zei mijn coach dat ik door moest spelen. Het wereldrecord kende ik niet, maar we hadden het Indiase record in gedachten", waarmee hij doelde op de 546 runs die Prithvi Shaw in 2013 liet noteren. "Mijn hoogste score tot nu toe was 152", aldus de scholier die zich ook voorbereidt op zijn examens. Zijn coach, Harish Sharma, zag overigens dat een patroon doorbroken werd: "Heel vaak haalt Pranav de 40-50 runs, maar daarna gooit hij het gewoon weg. Vandaag bleef hij doorstomen en zorgde hij dat we wel wat extra aandacht kregen voor hem."

Overigens wordt Dhanawade - in elk geval tot nu toe - niet gezien als supertalent. Hij haalde het niet om voor de onder 14- en onder 16-teams van Mumbai te spelen, maar heeft zijn zinnen nu gezet om voor het onder 19-team uit te komen.

Dakar 2016 Etappe 3: Termas RŪo Hondo - Jujuy

Gisteren ging de Dakar van 2016 dan eindelijk van start, helaas wel op een verkortte route. Toby Price, Ignacio Casale, Sebastian Loeb en Hans Stacey zijn de te kloppen mannen op de derde dag van deze Dakar. De route loopt van Termas Río Hondo naar Jujuy en zal net zoals het geneutraliseerde deel van gisteren grotendeels door de weilanden lopen, opnieuw een modderig vooruitzicht, maar in de verte loeren al de eerste bergen. De special stage is voor alle deelnemers 314 kilometer lang, maar slechts 190 kilometer zal daadwerkelijk verreden worden.

De proef zal van start gaan in de stad Los Puestós in de provincie Tucumán. Vanaf hier loopt de route in een flauwe rechte lijn over de modderige plattelandswegen, om vlak voor de provinciegrens met Salta een grote U-bocht te maken en vervolgens langzaam de bergen in te rijden. Hier ligt het eerste checkpoint en zal tevens begonnen worden aan een flinke klim: in slechts 50km wordt er 550m geklommen. Het platteland wordt ingeruild voor lastig berglandschap.

Na een korte afdaling wordt het tweede checkpoint bereikt. Vanaf hier is de route wat rustiger en vlakker, maar dat is slechts voor korte duur: vanaf hier wordt er tussen de bergen gereden, wat het parkoers opnieuw verradelijk en lastig maakt. De echte klim wordt echter pas ingezet vanaf het derde en laatste checkpoint; een klim tot de 1600m hoge top die tevens het eindpunt van de special stage vormt. Vanaf hier volgen de overgebleven deelnemers snelweg 9, van waar er eindelijk echt genoten kan worden van het landschap.

Snelweg 9
Snelweg 9 wordt vlak na CP3 overgestoken, na de finish is het de route naar Jujuy

De motoren zullen om 12 uur aan de proef beginnen, de quads volgen een uur later. De auto's vertrekken om 14:51 en de trucks om 16:58. De verwachting is dat de eerste deelnemers rond 16:30 aan de finish verschijnen.

Justin Bieber niet blij met haarvlechten

Justin Bieber zit al helemaal onder de plak bij zijn nieuwe vlam Hailey Baldwin en liet haar zelfs zijn haar invlechten. Blij met het resultaat is hij echter niet, laat de zanger via Instagram weten.

Hailey gaf de popster zogenoemde cornrows, de coupe waarbij dicht op het hoofd vlechten worden aangebracht. "Hailey heeft me cornrows gegeven en ik lijk op een absolute klootzak", schrijft hij bij de foto waarop hij met zijn tijdelijke haarstijl is te zien. "Morgen zijn ze er zeker af."

Misschien dat Justin nog spijt gaat krijgen van zijn onthulling en uitspraak. Afgelopen jaar plaatste Kylie Jenner ook een foto waarop ze te zien was met dezelfde haarstijl die zijn wortels heeft in de Afrikaanse cultuur met racistische ophef van dien. Anderen vonden het juist niet racistisch en juichen het toe dat de haarstijl ook door mensen met een andere etniciteit wordt overgenomen.

Justin Bieber niet blij met haarvlechten
Justin Bieber niet blij met haarvlechten (Foto: BuzzE)

Opnieuw Dakaretappe ingekort vanwege weer

Niet alleen in het noorden van Nederland is het momenteel erg slecht weer. In Zuid-Amerika heeft de Dakar Rally te kampen met extreme regenval. Na het afgelasten van etappe 1 en het inkorten van de tweede etappe is nu de derde etappe een stuk korter geworden.

Oorspronkelijk zouden de coureurs tussen Termas de Rio Hondo en San Salvador de Jujuy 350 kilometer verbinding hebben en een getimede proef van 314 kilometer. Door onbegaanbare wegen is de getimede proef ingekort tot 190 kilometer en is het dagtotaal 626 kilometer geworden. De rijders leggen nu eerst 134 kilometer af voordat ze vanaf het oorspronkelijke controlepunt 1 mogen gaan racen. Daarna rijden ze nog 302 kilometer naar het bivak.

Kylie Jenner in kinky lingerie

Koekoek, goedemorgen! De superlekkere Kylie Jenner trakteert ons met wat foto's van haar. En dan niet van die doelloze selfies, maar echte sexy foto's waarin ze zichzelf in kinky lingerie gehuld heeft. Nice.

De pas 18-jarige realityster geeft via haar social mediakanalen een voorproefje van de foto- en videoshoot waarin ze te zien is in een op bondage geïnspireerde outfit. Betalende bezoekers van haar website kunnen meer van de verleidelijke poses zien.

Net als haar zussen lokt Kylie met persoonlijke fotoshoots en verhalen vele bezoekers naar hun websites en apps. Onlangs boekte Kim Kardashian nog groot succes toen ze haar eigen serie emoji's - de zogenaamde Kimoji's - lanceerde.

Voor alle nieuwsgierige FOK!kers, hier wat pics:

Kylie Jenner verleidt in bondage-video
Kylie Jenner verleidt in bondage-video (Foto: BuzzE)

Arts wil euthanasie kunnen weigeren

Artsen willen niet verplicht zijn om een patiënt te laten sterven, als die niet meer wil leven. De dokters willen zelf kunnen bepalen of en hoe ze meewerken aan euthanasie, en desnoods willen ze kunnen weigeren. Dat verklaart artsenfederatie KNMG dinsdag in de NRC.

Volgens de voorzitter van het KNMG, Rutger Jan van der Gaag, staan de meeste artsen open voor euthanasie. Maar dat mag nooit leiden tot "een verplichting voor de dokter om mee te werken", zegt hij in de krant. Euthanasie is niet iets dat een patiënt kan "afdwingen".

De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde heeft gepleit voor een 'laatstewilpil', waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken. Artsen of apothekers zouden het middel moeten verstrekken. Maar daarmee zouden artsen een grens over gaan, zegt Van der Gaag: "Het wordt nooit: u vraagt, wij spuiten."

Artsen mogen euthanasie uitvoeren als een patiënt "ondraaglijk en uitzichtloos" lijdt en uit vrije wil heeft gevraagd om te sterven. Maar als de arts zich daarbij niet aan de voorschriften houdt, kan hij of zij alsnog worden vervolgd.

Arts wil euthanasie kunnen weigeren
Arts wil euthanasie kunnen weigeren (Foto: ANP)

Warriors en Spurs boeken zeges in NBA

Golden State Warriors en San Antonio Spurs blijven winnen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Warriors boekten maandagavond (plaatselijke tijd) al hun 32e seizoenszege door Charlotte Hornets te verslaan met 111-101. De Spurs tekenden voor hun dertigste overwinning, waarbij ze resoluut afrekenden met Milwaukee Bucks: 123-98.

Draymond Green was uitblinker bij de Warriors. Hij slaagde er al voor de zevende keer dit seizoen in een triple-double te maken: 13 punten, 15 rebounds en 10 assists. Stephen Curry en Klay Thompson maakten ieder 30 punten.

Kawhi Leonard was topschutter bij de Spurs met 24 punten, maar de invallende rookie Jonathon Simmons (18 punten) maakte de meeste indruk. Vooral zijn energieke en aanvallende spel inspireerden de Spurs, die met de 123 punten hun hoogste score van dit seizoen bereikten.

Overige uitslagen
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 122-100
Philadelphia 76ers - Minnesota Timberwolves 109-99
Brooklyn Nets - Boston Celtics 94-103
Detroit Pistons - Orlando Magic 115-89
Miami Heat - Indiana Pacers 103-100
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 104-116
Utah Jazz - Houston Rockets 91-93
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 78-91

Warriors en Spurs boeken zeges
Warriors en Spurs boeken zeges (Foto: ANP)

'IsraŽl bereidt zich voor op val Palestina'

Israël moet zich voorbereiden op de val van de Palestijnse regering. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd op een bijeenkomst van het veiligheidskabinet, meldde de krant Haaretz dinsdag.

"We moeten de val van de Palestijnse Autoriteit indien mogelijk voorkomen, maar op dit moment moeten we er voorbereid op zijn", zei Netanyahu volgens twee bronnen die bij de gesprekken waren. Het veiligheidskabinet is volgens de krant in de afgelopen tien dagen twee keer bijeengekomen om scenario's te bespreken.

Als de regering valt, zal Israël mogelijk de veiligheidstaken van de Palestijnse autoriteiten moeten overnemen. Het ministerie van Defensie zou de eerste signalen hebben gegeven over een mogelijke val van de Palestijnen. Aanleidingen zijn het vastlopen van vredesgesprekken, aanhoudende terreuraanvallen, een economische crisis op de Westelijke Jordaanoever en een politieke crisis in de regering.

'Israël bereidt zich voor op val Palestina'
'Israël bereidt zich voor op val Palestina' (Foto: ANP)

Nu ook faillissementsverzoek ketens Macintosh

De bewindvoerders van Macintosh Retail hebben nu ook het faillissement aangevraagd voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport en de Hoogenbosch Retail Group. Ook voor Macintosh E-commerce en Steve Madden geldt dit. Het bestuur van Scapino vraagt uitstel van betaling aan.

Het moederbedrijf van de schoenenketens zelf was vorige week al officieel failliet verklaard. Voor de meeste andere vennootschappen was tot nu toe alleen uitstel van betaling gevraagd en verkregen. De bewindvoerders verwachten dat hun verzoek om de surseances om te zetten in een faillissement dinsdag nog wordt behandeld door de rechtbank in Maastricht.

Alle winkels en de webshops blijven voorlopig open. Ruilen is ook nog steeds mogelijk. De bewindvoerders zijn op dit moment samen met de banken in gesprek met overnamekandidaten voor de Macintosh Groep. Daarbij worden alle scenario's onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het retailbedrijf.

Hoge schuldenlast

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Het bedrijf ging ten onder aan een hoge schuldenlast en slechte marktomstandigheden. Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen, waaronder de interieurwinkels van Kwantum, BelCompany en Halfords. Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte de retailer op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

Nu ook faillissementsverzoek ketens Macintosh
Nu ook faillissementsverzoek ketens Macintosh (Foto: ANP)

Rechtbankzittingen ook geschrapt door ijzel

Alle zittingen in rechtszaken van de rechtbank Noord-Nederland zijn tot 14.00 uur afgelast. Dat laat de rechtbank dinsdag weten via Twitter. De rechtbank heeft vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden.

Ook de zittingen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van dinsdagochtend gaan niet door, vanwege de problemen op de weg en met het openbaar vervoer. Daardoor is het voor procespartijen, advocaten en medewerkers niet mogelijk of verstandig om naar het gerechtshof te reizen, meldt het hof.

Het openbare leven in het noorden van het land is dinsdagochtend door de ijzel ernstig ontregeld. Automobilisten hebben het advies gekregen de weg niet op te gaan en er rijden nauwelijks treinen op onder meer de trajecten Zwolle en Leeuwarden en tussen Zwolle en Groningen.

Diverse scholen blijven de hele dag dicht of hebben het rooster aangepast. De Universiteit van Groningen adviseert studenten en medewerkers om tot 12.00 uur thuis te blijven.

Rechtbankzittingen ook geschrapt door ijzel
Rechtbankzittingen ook geschrapt door ijzel (Foto: ANP)

IndonesiŽ vreest voor uitbarsting Soputan

Indonesië houdt rekening met een uitbarsting van de Soputan, een 1784 meter hoge vulkaan op het eiland Sulawesi. De autoriteiten hebben uit voorzorg een alarm afgekondigd sinds de vulkaan maandagavond een 300 meter hoge aswolk de lucht inblaast.

De Soputa was in 2015 al enkele keren actief, zonder slachtoffers te maken. Dit keer houden de autoriteiten rekening met een grotere uitbarsting. De bewoners in de omgeving is gevraagd te vertrekken.

Indonesië telt ongeveer vijfhonderd vulkanen, waarvan er 128 actief zijn.

Indonesië vreest voor uitbarsting Soputan
Indonesië vreest voor uitbarsting Soputan (Foto: ANP)

Kelly Rohrbach babe in Baywatch-reboot

Model Kelly Rohrbach treedt in de voetsporen van Pamela Anderson door de rol van C.J. Parker op zich te nemen in de aanstaande Baywatch-film.

Op Instagram deelde Dwayne Johnson een video waarop hij in slow-motion over het strand rent met Rohrbach. Hij geeft haar vervolgens een ferme duw, want "voor de iconische rol moet ik ervoor zorgen dat Kelly Rohrbach taai is", verklaart Johnson.

Rohrbach was pas vooral in het nieuws vanwege haar romance met Leonardo DiCaprio die pas stuk liep. De filmcarrière van het model komt langzaam maar zeker op gang. Behalve in Baywatch scoorde ze ook een rolletje in de volgende film van Woody Allen.

Kelly Rohrbach babe in Baywatch-reboot
Kelly Rohrbach babe in Baywatch-reboot (Foto: BuzzE)

Blinde gamer speelt Zelda: Ocarina of Time uit

Zo nu en dan kom je opmerkelijke en indrukwekkende verhalen tegen. Zo ook MegaTgarret, een blinde jongen. Dit houdt hem echter niet tegen om zijn hobby uit te voeren: hij is een blinde gamer.

Na vijf jaar heeft hij eindelijk zijn grootste prestatie neergezet: hij heeft The Legend of Zelda: Ocarina of Time na vijf jaar uitgespeeld. Door speakers voor zich te plaatsen, kon hij door middel van geluid bepalen wat er om zich heen gebeurde. Daarnaast sloeg hij bijvoorbeeld met Link zijn zwaard tegen muren aan om zich veilig te verplaatsen. Om het geheel nog wel mogelijk te maken, maakte hij ook gebruik van save states om specifieke gebieden sneller opnieuw te kunnen gebeuren.

Hoe dan ook, MegaTgarret is een baas. Je zou de Water Tempel maar blind moeten doorspelen.... De gehele serie kun je hier bekijken op zijn Youtube-kanaal, waar hij ook toelichting geeft op hoe hij speelt.

Onderklasse vluchtelingen dreigt in Nederland

In Nederland dreigt een nieuwe onderklasse van vluchtelingen te ontstaan, waarbij werkloosheid en criminaliteit een grote rol spelen. Hiervoor waarschuwen onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in de Volkskrant.

De onderzoekers bestudeerden de integratie van 33 duizend asielmigranten die in de jaren 80 en 90 naar Nederland kwamen en een verblijfsvergunning kregen. Een groot deel daarvan is langdurig werkloos. De onderzoekers vinden dat de overheid veel meer moet doen om de huidige asielmigranten sneller aan werk te helpen zodat kan worden voorkomen dat ook zij massaal en langdurig in de bijstand blijven.

De integratie van asielmigranten verloopt veel langzamer en stroever dan die van arbeidsmigranten, blijkt uit de omvangrijke studie. De lange wachttijd op een status en een woning, plus de 'verloren tijd' in de opvangcentra, zetten deze groep op grote achterstand en vergroten de kans op langdurige werkloosheid. Ook is de criminaliteit onder deze groep hoger dan gemiddeld.

Vijf jaar na hun aankomst in Nederland had een kwart van de asielzoekers uit het onderzoek een betaalde baan van meer dan 30 uur. Na vijftien jaar was dat nog maar 35 procent. Bij de arbeidsmigranten is dat 65 en 50 procent. Asielmigranten met weinig opleiding, zoals die uit Somalië, vinden het moeilijkst werk. Hoger opgeleiden, zoals de vluchtelingen uit Joegoslavië, doen het op de arbeidsmarkt het best.

Criminaliteit
De criminaliteit onder de onderzochte groep asielmigranten is drie keer hoger dan onder autochtonen, en ook hoger dan die onder arbeidsmigranten. Het gaat vooral om vermogensdelicten zoals diefstal door alleenstaande, jonge, werkloze mannen. Dat een ruime minderheid van de huidige asielmigranten bestaat uit alleenstaande mannen, is een reden te meer voor snelle integratie, vinden de onderzoekers. Zij vinden dat al tijdens de asielprocedure moet worden begonnen met intensieve taalles en voorbereiding op de arbeidsmarkt. Volgens de onderzoekers stimuleert een snelle integratie van asielzoekers ook de terugkeer naar het land van herkomst.

In een reactie spreekt minister Lodewijk Asscher van een waardevol onderzoek. 'De essentie wordt door het kabinet nu toegepast op de huidige groep vluchtelingen. Werk staat voorop voor mensen die mogen blijven en daarom gaan we eerder de arbeidskansen screenen en stimuleren we het aanleren van de taal. Blijven moet gelijk staan aan meedoen.'

Passagier KLM-toestel verwondt co-piloot

Aan boord van een KLM-vliegtuig heeft een verwarde passagier zondag een co-piloot licht verwond. De man is overmeesterd door onder meer andere passagiers. De veiligheid van alle inzittenden is niet in gevaar geweest, benadrukt de KLM dinsdag in een verklaring.

Het incident gebeurde aan boord van de KL897 op weg naar Peking. De verwarde man had zichzelf al letsel toegebracht in een toiletruimte en wist daarna een van de co-piloten te verwonden. Dat gebeurde in een van de galleys (keukentjes) in de cabine.

Bemanning en enkele andere passagiers wisten de man te overmeesteren. Het vliegtuig landde veilig in Peking. Daar is de co-piloot behandeld. Hij is inmiddels weer terug in Nederland en maakt het goed.

Passagier KLM-toestel verwondt co-piloot
Passagier KLM-toestel verwondt co-piloot (Foto: ANP)

Oorlogsbrieven van Wilhelmina openbaar

Alle brieven en aantekeningen die koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef, worden dinsdag openbaar. Ze zijn dan niet langer geheim. Ook de brieven aan de vorstin zijn dan in te zien. Het Nationaal Archief in Den Haag geeft de stukken vrij. Op de lijst staan ook documenten die het Geheim Archief worden genoemd.

Wilhelmina bracht het grootste deel van de oorlog door in Londen. Ze regeerde daar in ballingschap, nadat nazi-Duitsland Nederland had veroverd. Maar ook brieven en andere stukken van direct na de bevrijding worden openbaar. Wilhelmina en haar ministers waren toen teruggekeerd naar Nederland.

In totaal worden ongeveer 7000 dossiers uit het archief vrijgegeven. Mensen kunnen ook door de notulen van de ministerraad uit 1990 bladeren. Het kabinet praatte onder meer over de Golfoorlog tussen Irak en Koeweit en over de opvang van vluchtelingen.

De eerste dinsdag van het jaar is sinds 2010 Openbaarheidsdag. Dan vervalt de geheimhouding op sommige overheidsarchieven. Historici en onderzoeksjournalisten kijken daar naar uit. Vorig jaar werd het archief van Wilhelmina uit 1939 openbaar. In dat jaar viel nazi-Duitsland Polen binnen en brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Oorlogsbrieven van Wilhelmina openbaar
Oorlogsbrieven van Wilhelmina openbaar (Foto: ANP)

Volgende Assassin's Creed in 2017 gaat naar Egypte

Volgens anonieme bronnen en een persoon die zich uitgeeft als Ubisoft-ontwikkelaar op 4chan komt er dit jaar geen nieuwe Assassin's Creed. De volgende komt pas in 2017 en zou als codenaam 'Empire' hebben.

Dit zou worden gedaan omdat de franchise eens een goede make-over nodig heeft, zelfs de fans zouden dezelfde gameplay dat de serie al jaren gebruikt beu te worden. De beslissing zou zijn gemaakt na het bugfest-debacle van Assassin's Creed Unity. Assassin's Creed Syndicate viel in de FOK!-review niet in goede aarde, mede door wederom bugs en ondertussen erg simplistische AI die blijkbaar elders als 'kan gebeuren bij een jaarlijkse release' door de vingers worden gezien. Ubisoft heeft sinds de release van de eerste Assassin's Creed in 2007 al negen delen uitgebracht.

De nieuwe Assassin's Creed zou in het oude Egypte afspelen. Hopelijk is dit deel wel vernieuwend en vooral volledig klaar voordat het in de schappen verschijnt. Volgens de 4chan-poster zou je in het spel een slaaf spelen, die losgaat. Er zou weinig te rennen en te klauteren zijn buiten de steden. Als vervoer zijn er paarden en schepen, maar zouden er geen zeeslagen zijn. De kaart zelf zou drie keer zo groot zijn als Black Flag, maar dan als een echte open wereld, zonder de blokken die we tot nu toe gezien hebben in de reeks. Het spel zou gemaakt worden door het team dat eerder Black Flag maakte. Ze willen een meer Witcher-kant op, met een ontwikkeling in je personage en een vernieuwd free-form vechtsysteem. Je krijgt onder andere een adelaar als sidekick. Co-op zou er niet zijn.

Mocht je je shot Assassin's Creed voor dit jaar denken te missen: deze en volgende maand komen er twee delen van de sidescroller Assassin's Creed Chronicles uit en natuurlijk is er nog de film op het eind van dit jaar. En Ubisoft zal niet voor niets assassinscreedcollection.com geregistreerd hebben.

Assassin's Creed Syndicate

Djeez aangekomen op zijn werk

Zoals eerder al vermeld, ligt het openbare leven in het noorden zo goed als plat als gevolg van hevige ijzel. Een moedige Drent trekt zich hier echter niets van aan, en heeft de brute omstandigheden getrotseerd om toch te gaan werken.

Niemand minder dan de bekende FOK!ker Djeez, woonachtig in Assen, sloeg zich door ijzel en sneeuw heen om trouw op zijn post te verschijnen. In het WKN-subforum doet hij verslag van zijn moedige queeste. "Nou, ik ben op mijn werk! Normaal twee minuten fietsen, nu een halfuur lopen! Letterlijk op handen en voeten. Want aangezien de weg schuin afloopt, glijd je bij het oversteken telkens terug", aldus de veelbesproken nieuwsposter.

Verder meldt Djeez nog dat hij zowat de enige aanwezige op zijn werk is, en dat hij hoopt op een bonus voor allen die vandaag aanwezig zijn, "maar dat zal wel niet". Na deze heldhaftige overwinning op de winterse elementen wordt Djeez evenwel al getipt als outsider bij een eventuele Elfstedentocht. 

Duitse bestuurders op jacht naar aanranders

Vertegenwoordigers van de stad Keulen, van Justitie en de federale politie buigen zich dinsdag over de massale aanranding die in de nacht van oud op nieuw in de Duitse domstad plaatsvond. De autoriteiten hebben inmiddels al meer dan zestig aangiften binnen van vrouwen.

De vrouwen werden bij het station van de stad pal naast de domkerk ingesloten door een groep van circa duizend mannen tussen vijftien en 35 jaar van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Ze werden vervolgens beroofd van zaken als geld en telefoons, en seksueel aangerand. Veel mannen zouden dronken zijn geweest.

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur 's nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar ook nog eens ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld. Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen. Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe, aldus het blad Die Zeit.

Afkomst

De politie is met het benoemen van de afkomst van de verdachten bewust afgeweken van de richtlijn die uit de publiciteit te houden. De politie vindt dat dat niet verzwegen mag worden in een uitzonderlijk geval als dit. Zij zegt inmiddels ongeveer tachtig verklaringen van vrouwen te hebben. Een derde van hen is ook seksueel lastiggevallen.

De stadsbestuurders houden in het oog dat over ongeveer een maand het bekende Keulse carnaval losbarst. Ze willen herhaling voorkomen. Reker wil dan meer personele ondersteuning en videobewaking in de stad.

Duitse bestuurders op jacht naar aanranders
Duitse bestuurders op jacht naar aanranders (Foto: ANP)

Schietende politieagent VS op borgtocht vrij

Een blanke agent die is aangeklaagd voor de moord op een zwarte man in North Carleston, is maandag op borgtocht vrijgelaten. Michael Slager werd vrijgelaten uit de gevangenis, nadat hij een borgsom van 500.000 dollar (ruim 460.000 euro) had betaald. De lokale politie maakte Slagers vrijlating via Twitter bekend. Hij mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten.

De blanke agent opende in april het vuur op de 50-jarige zwarte Walter Scott toen hij probeerde weg te rennen. Scott werd even daarvoor door de politieagent staande gehouden vanwege een kapot remlicht in zijn auto. Het slachtoffer was ongewapend en overleed aan zijn verwondingen. Een voorbijganger had de schietpartij gefilmd.

Slager werd ontslagen en aangeklaagd voor moord. Het incident leidde tot protesten tegen politiegeweld in de VS.

De familie van het slachtoffer heeft in oktober een schadevergoeding van 5,7 miljoen dollar gekregen voor de dood van Scott.

Schietende politieagent VS op borgtocht vrij
Schietende politieagent VS op borgtocht vrij (Foto: ANP)

Selena Gomez wil niet meer praten over Bieber

De relatie met Justin Bieber blijft Selena Gomez maar achtervolgen en daar is ze helemaal klaar mee. In een interview met Rolling Stone roept ze op haar niet meer lastig te vallen met vragen over haar ex.

"Het spijt me, maar wat ik wil dat je opschrijft is dat ik meer dan klaar ben om het over hem te hebben", zo reageerde ze op een vraag over een recente foto van het duo die Justin op Instagram deelde.

Toch wil ze geen speciale maatregelen treffen om te voorkomen dat ze geconfronteerd wordt met haar liefdesverleden. Dus gaat de zangeres ook gewoon naar evenementen als Bieber daar toevallig ook is. "Ik ga mijn leven niet aanpassen vanwege wat mensen eventueel achteraf gaan bespreken. Als ik ga en ik heb een leuke tijd leef ik mijn leven. Niks kan daar verandering in brengen, tenzij ik dat toelaat."

Selena Gomez wil niet meer praten over Bieber
Selena Gomez wil niet meer praten over Bieber (Foto: BuzzE)

Duitsland wil meer militairen in Mali en Irak

De Duitse regering wil meer militairen in Mali en Irak inzetten. In een brief aan fractieleiders in de Bondsdag hebben minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken en minister Ursula von der Leyen van Defensie een plan voor uitzending van 550 extra militairen aangekondigd. Dat meldde de krant Rheinischen Post dinsdag.

Het kabinet zal woensdag beslissen of het akkoord gaat met het plan. Van de militairen zouden er vijfhonderd in Mali worden ingezet. De missie in Irak wordt daarmee uitgebreid met vijftig man.

Duitsland wil meer militairen in Mali en Irak
Duitsland wil meer militairen in Mali en Irak (Foto: ANP)

Oud-presentatoren bij jarig NOS Journaal

De journaalbulletins van de NOS worden dinsdag gepresenteerd door oude bekenden: wegens de zestigste verjaardag van het NOS Journaal schuiven 'oude gezichten' overdag nog een keertje aan.

Maartje van Weegen (09:00 uur), Noortje van Oostveen (10:00 uur), Eef Brouwers (11:00 uur), Eva Jinek (12:00 uur), Henny Stoel (13:00 uur), Noraly Beyer (14:00 uur), Gerard Arninkhof (15:00 uur), Joop van Zijl (16:00 uur) en Pia Dijkstra (17:00 uur) treden aan voor de presentatie.

Rond het NOS Journaal van 20.00 uur geeft Annechien Steenhuizen de kijkers via NPO 2 live een blik achter de schermen van de uitzending. Ze laat de kijkers de laatste voorbereidingen zien en neemt ze mee de regieruimte in als Rob Trip op het eerste net gelijktijdig het nieuws presenteert.

Deze maand vieren het NOS Jeugdjournaal en Met het Oog op Morgen hun eigen jubilea. Het Jeugdjournaal bestaat 35 jaar, het radioprogramma 'Oog' wordt veertig.

Oud-presentatoren bij jarig NOS Journaal
Oud-presentatoren bij jarig NOS Journaal (Foto: ANP)

'Van der Steur heeft weer veel uit te leggen'

CDA en D66 willen binnen een week nieuwe antwoorden van justitieminister Ard van der Steur over de kwestie met patholoog-anatoom George Maat. Hij raakte afgelopen voorjaar in opspraak nadat hij een lezing had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de vliegramp MH17.

Daarop werd hij neergesabeld door Van der Steur en moest hij weg uit het onderzoeksteam. In het universiteitsblad Mare heeft Maat nu zelf opening van zaken gegeven, waaruit lijkt op te maken dat hij onterecht werd weggebonjourd.

Pieter Omtzigt van het CDA: "Het blijkt dat de politie stelde dat Maat ontslagen was zonder de feiten te kennen. Ook adviseerde de politie om de genomen maatregel te heroverwegen." Uiteindelijk is de politie echter met de informatie ,,steeds dichter naar Van der Steur gekropen", zegt Maat in Mare.

Omtzigt en Sjoerd Sjoerdsma van D66 vinden het een slechte zaak dat de bewindsman bepaalde informatie over de kwestie niet openlijk met de Kamer heeft gedeeld. Dat had volgens de twee echt wel gemoeten. "Na de Teeven-deal heeft Van der Steur opnieuw heel wat uit te leggen. Het is zeer opmerkelijk dat deze minister passages die niet pasten bij zijn eigen relaas heeft weggelaten uit officiële Kamerbrieven. Excuses lijken hier op zijn plaats", aldus Sjoerdsma.

De minister noemde de lezing destijds meteen ''buitengewoon ongepast en smakeloos'' en al snel verdween Maat ook uit het team. Daarna pas kwam er een onderzoek van de politie, maar een brief van de minister over de bevindingen was genoemde Kamerleden te summier. Na een WOB-verzoek kregen ze de onderzoekstukken, waarin zeer veel was weggelakt.

Na nader aandringen kwam het hele stuk, maar dan vertrouwelijk, zodat ze er niet over konden praten. Maar Maat schreef het stuk zelf met de hand over en is er nu in Mare mee naar buiten gekomen, waardoor de Kamerleden er toch mee aan de slag kunnen.

Het feitenrelaas pleit Maat vrij, aldus CDA en D66. Ook had Maat al eerder zulke lezingen gegeven en waren er geen richtlijnen voor. Maat had dus ook geen regels overtreden, concludeert Omtzigt.

'Van der Steur heeft weer veel uit te leggen'
'Van der Steur heeft weer veel uit te leggen' (Foto: ANP)

'Gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen'

Als het aan de ChristenUnie ligt mogen gemeenten niet meer weigeren om asielzoekers die Nederland binnenkomen op te vangen. "Gemeenten mogen niet hun verantwoordelijkheid afschuiven op andere gemeenten", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind dinsdag tegen NU.nl.

Voordewind wil een verdeelsleutel instellen waarbij gemeenten vanaf ongeveer honderd inwoners naar rato van het aantal inwoners asielzoekers moeten opvangen. "Ik hoor nu van wethouders dat ze zich verplicht voelen asielzoekers op te vangen, omdat buurtgemeenten opvang weigeren. Dat is niet eerlijk", stelt hij.

Voordewind is niet bang dat die boosheid alleen maar groeit als gemeenten door het Rijk verplicht worden asielzoekers op te nemen. ,,Doordat de asielzoekers over het hele land worden verspreid zal het gaan om kleinschalige opvang. De boosheid in een aantal gemeenten richtte zich op de grote groepen die kleine gemeenten moesten opnemen", aldus Voordewind.

'Gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen'
'Gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen' (Foto: ANP)

Kwart van Nederlanders wil organen doneren

Bijna een kwart van de Nederlanders geeft toestemming voor het gebruik van organen na het overlijden. Vorig jaar waren dit ongeveer 2 miljoen vrouwen en bijna 1,6 miljoen mannen, een kleine stijging vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Een klein deel laat de beslissing aan nabestaanden over, en 11 procent geeft expliciet geen toestemming. Volgens het statistiekbureau staat 40 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder ingeschreven in het donorregister.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de bereidheid om te doneren toe, maar vanaf 65 juist weer af. Zo is onder de twaalf tot 25-jarigen 17 procent geregistreerd en geeft 12 procent toestemming. In de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar is dat respectievelijk 48 en 30 procent. Onder de 85-plussers is bijna 40 procent ingeschreven, waarvan echter slechts een klein deel de organen ter beschikking stelt.

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting staan ongeveer duizend mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. De meesten wachten op een nier. Een nieuw hart is het moeilijkst om voor iemand te vinden.

Kwart van Nederlanders wil organen doneren
Kwart van Nederlanders wil organen doneren (Foto: ANP)

Al een miljoen kilo zout gestrooid

Strooiwagens hebben sinds maandagavond 18.00 uur een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladde wegen in het noorden van het land. Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe 119 ritten gemaakt. Het strooien in Groningen, Friesland, Drenthe en ook Flevoland en Overijssel gaat voorlopig nog door.

Ook heeft Rijkswaterstaat beide Firestorms (calamiteitenmachines) ingezet. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ongeveer 60 graden) op het ijs te spuiten.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in Groningen, Friesland en Drenthe om niet de weg op te gaan vanwege extreme gladheid door ijzel. Mensen die dinsdagochtend vroeg toch zijn gaan rijden, kunnen volgens de ANWB in het noorden van het land niet harder dan 50 kilometer per uur.

Al een miljoen kilo zout gestrooid
Al een miljoen kilo zout gestrooid (Foto: ANP)

Code rood voor Noord-Nederland, geen bussen en beperkt treinverkeer

Het KNMI heeft voor dinsdagochtend weeralarm code rood gegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vanwege ijzel. De ijzel kan tot het einde van de ochtend aanhouden, waardoor de wegen erg glad zijn. Voor het Waddengebied en het noorden van Overijssel en Flevoland is code oranje van kracht.

Volgens het KNMI heeft het weer "een behoorlijke impact op de samenleving", aldus een woordvoerder. Het KNMI en de ANWB adviseren mensen in de noordelijke provincies niet de weg op te gaan. Het winterse weer heeft gevolgen voor het wegverkeer tijdens de ochtendspits. Ook kan er hinder worden ondervonden op het spoor. Code rood, de hoogste trap van het waarschuwingssysteem van het KNMI, is tot in ieder geval 9.00 uur van kracht.

In de nacht van dinsdag op woensdag kan ook het midden van het land ijzel verwachten, aldus het KNMI. In het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg.

Ongelukken
In de nacht van maandag op dinsdag zijn zeker vijftig ongelukken gebeurd op snelwegen en belangrijke N-wegen in het noorden van het land. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) in de nacht bekendgemaakt. Bij een van de ongelukken raakte een politiewagen zwaar beschadigd. Bij de meeste slippartijen en botsingen was er alleen sprake van blikschade.

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van maandag op dinsdag met tientallen strooiwagens gereden om de wegen van een laag zout te voorzien.

Openbaar Vervoer
Het openbaar vervoer kan plaatselijk gestremd zijn. Qbuzz heeft aangegeven vandaag niet met bussen te rijden in Groningen en Drenthe. Bussen van Arriva in Friesland en Q-liners in Groningen en Drenthe rijden ook niet. Treinen van de NS en Arriva hebbben ook uitval, check hiervoor de reisplanner.

Code rood voor Noord-Nederland om ijzel
Code rood voor Noord-Nederland om ijzel (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: waterkoud en ijzel

De code oranje, die gisteren werd afgegeven door het KNMI in verband met gladheid in het noordelijke deel van Nederland, is nog steeds van kracht. In Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en op de Wadden kan het tot woensdag glad blijven zo waarschuwt het KNMI. De temperaturen liggen hier onder het nulpunt. In het zuiden klimt de thermometer op tot een graad of 8. 's Avonds zoekt de vorst zijn weg langzaam richting het zuiden. De wind is matig (landinwaarts) tot krachtig (waddengebied) en komt uit het zuidoosten.

Update 07.45 uur: inmiddels is code rood van kracht. 

Zon op: 08.47 uur
Zon onder: 16.43 uur

Zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik gek op panoramafoto's. Toen Dven dan ook onderstaande foto in het WKN-forum plaatste, heb ik er meteen beslag op gelegd. Prachtig uitzicht! Zoals gewoonlijk, klikbaar voor vergroting!

Veliko Tarnovo in de sneeuw  (Foto: Dven)
Veliko Tarnovo in de sneeuw (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1981 werd het Jeugdjournaal voor het eerst uitgezonden, gepresenteerd door Leontien Ceulemans.

* In 1477 sneuvelde Karel de Stoute bij de Slag om Nancy.

* In 2009 werd Ahmed Aboutaleb geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam. Hij is de eerste burgemeester met een dubbele nationaliteit.

* In 2011 brak bij Chemie-Pack in Moerdijk brand uit, waarbij opgeschaald werd naar GRIP-4.

Subsidietrekker wil aandacht

Hij wil graag aandacht, dus laten we hem dat maar even geven: In Den Bosch heeft de politie een portret van de 'kunstenaar' Ralph Posset verwijderd, dat hij zelf aan het standbeeld van een échte kunstenaar bevestigd had. Die van Jeroen Bosch namelijk.

Deze nogal opmerkelijke actie is ten danken aan de ziekelijke jaloezie die Ralph heeft richting het Jheronimus Boschjaar, dat de gemeente voor 2016 in het leven geroepen heeft. Als we Ralph (Ralphie voor vrienden, maar niemand noemt hem zo) mogen geloven, dan is dit een geldverslindend project en zouden die euro's beter in levende legendes zoals hemzelf gestopt kunnen worden.

De narcist wist zijn daad als volgt te rechtvaardigen: "Zoals de grootsheid van Jeroen Bosch door veel van zijn tijdgenoten niet werd herkend, zo wordt ook de genialiteit van mij als kunstenaar maar al te vaak over het hoofd gezien".

Ralph, die wel vaker ter meerdere glorie van zichzelf de media opzoekt, haalde eerder het nieuws door eerlijk te uitten dat hij er nogal een kunst van heeft gemaakt om zo veel mogelijk op de zak van anderen te kunnen teren, teneinde zijn knutsel- en plakwerk te kunnen voortzetten. Naar eigen zeggen harkt hij elke maand een leuke 3000 euro aan subsidies binnen. Niet dat dit genoeg is natuurlijk voor zo'n miskend talent. Zijn doel is om hier 5000 euro van te maken.

Als tegenprestatie voor zijn vorstelijke 'salaris' heeft hij ooit bedacht dat het een goed idee was om enkele van zijn prullen kunstwerken gratis weg te geven. Gek genoeg was hier niet zoveel belangstelling voor. Slechts enkelen van zijn werken verwisselde van eigenaar.

Wie hieronder van plan is om kritiek te leveren op dit aandachtsorgel, moet daar eventjes goed over nadenken. Ralph gaat hier niet altijd even goed mee om, namelijk.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.