Gladheid dwingt boeren melk te lozen

Vanwege de ijzel in Noord-Nederland hebben zo'n 450 melkveehouders hun melk in de mestput moeten laten lopen. FrieslandCampina kon namelijk niet bij de boeren langskomen met tankwagens vanwege de grootschalige gladheid. Het gaat om 4 tot 5 miljoen liter melk die niet kon worden opgehaald, schrijft de NOS.

Normaal komt de melktankwagen eens per twee tot drie dagen de melkvoorraad ophalen bij boeren. Dat kon nu niet vanwege de gladheid. De tankwagens zijn dinsdag wel de weg opgegaan, maar daarna weer aan de kant gezet. 'We kiezen voor de veiligheid van de chauffeurs en andere weggebruikers', zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

Zo'n 450 melkveehouders in Groningen, Friesland en Drenthe kregen het verzoek om de melk te laten weglopen in de mestput. Het gaat om drie dagen oude melk. 'We kunnen de kwaliteit van de melk tot drie dagen garanderen, daarna niet meer, vandaar dat we hiertoe hebben besloten', zegt de woordvoerder.

Sinds 1979 is het niet meer gebeurd dat melk op grote schaal niet kon worden opgehaald als gevolg van het winterweer. Een melktank bevat gemiddeld 8.000 liter melk, dus dat betekent voor melkveehouders een schadepost van zo'n 2.400 euro. FrieslandCampina beslist nog of de gedupeerde boeren worden gecompenseerd.

De zuivelonderneming laat weten dat er inmiddels weer melk wordt opgehaald in grote delen van de noordelijke provincies. In het noordelijke deel van Noord-Holland, Flevoland en Overijssel wordt de melk zo veel mogelijk volgens het reguliere schema opgehaald. In de rest van het land zijn er geen problemen.

FrieslandCampina
Een tankwagen waarmee FrieslandCampina melk ophaalt bij boeren.