Facebook: Deense zeemeermin is te bloot

De Deense politica Mette Gjerskov wist niet wat ze meemaakte: Facebook verwijderde een link naar haar blog, omdat daarop een foto van het beroemde standbeeld 'De kleine zeemeermin' is te zien. De reden die Facebook opgaf: 'Te veel naakte huid of seksuele ondertonen'.

De sociaal-democratische Gjerskov, voormalig minister van landbouw, kon de grap er wel van inzien, maar toch. 'Ik zag het niet aankomen dat ons nationale erfgoed in dezelfde categorie wordt geplaatst als kinderporno en dat soort gruwelijkheden', zei ze tegen de krant Jyllands-Posten.

Volgens Facebook mogen gebruikers geen afbeeldingen plaatsen van mensen in seksueel getinte poses. Naaktfoto's en decolletés mogen evenmin. Zelfs niet als de foto een artistiek of educatief doel dient. Gjerskov noemt de beslissing van Facebook belachelijk. Later liet ze overigens weten dat Facebook de link met de gewraakte afbeelding alsnog had toegestaan.

De beroemde zeemeermin, te vinden in de haven van de hoofdstad Kopenhagen, is niet het eerste Deense kunstwerk dat van Facebook wordt geweerd. Het schilderij Kvinde foran et spejl (Vrouw die voor een spiegel staat) van C.W. Eckersberg uit 1841 onderging hetzelfde lot. Een toeristische organisatie die een foto van het schilderij plaatse, werd berispt. Later gaf Facebook toe dat die beslissing fout was.

Zeemeermin
Het beroemde standbeeld 'De kleine zeemeermin' in Kopenhagen.