FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 november 2015

Uitslagen Eredivisie 21/11/2015 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV verspeelde punten tegen Willem II, het werd er 2-2. FC Groningen klopte hekkensluiter De Graafschap met 1-2.

Willem II

2 - 2

PSV

 55' Falkenburg
 62' Falkenburg
   11' Pereiro
 73' L. de Jong
 
 Gele kaart: , Pröpper, Bruma, Pereiro, (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.112
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Joppen
Ojo
Falkenburg
S.Wuytens
Zivkovic (De Sa/90 1)
v.d.Velden (Braber/80)
Andersen
  Zoet
Arias
Bruma
Isimat-Mirin
Brenet
Pröpper
Hendrix (Maher/66)
Guardado
Pereiro
L.de Jong
Locadia (Narsingh/66)

De Graafschap

1 - 2

FC Groningen

 78' Kabasele(pen)    42' Rusnák
 68' De Leeuw
 
 Gele kaart: Driver, Kabasele, (De Graafschap), Larsen, Padt, (FC Groningen)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 10.083
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Straalman
v.d.Pavert
Tesselaar
Bannink
Smeets
El Jebli (Vida/73)
Driver (Menting/82)
Kabasele
Peters (Vermeij/59)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Burnet (Tamata/86)
Kappelhof
Drost
Tibbling (Maduro/76)
Antonia
De Leeuw
Rusnák (Linssen/72)

Bloemen verpulvert wereldrecord 10 kilometer

Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft tijdens de World Cup in Salt Lake City voor een daverende verrassing gezorgd. De 29-jarige Canadees verpulverde zaterdag het wereldrecord op de 10 kilometer, dat op naam stond van Sven Kramer. De Nederlander reed in 2007, ook in Salt Lake, 12:41.69.

Bloemen, geboren Nederlander, vertrok al razendsnel en was al heel vroeg op weg naar een toptijd. Zijn schema onder het wereldrecord bleef hij verrassend lang volhouden en al snel werd duidelijk dat er iets heel bijzonders stond te gebeuren. Met een aantal rondjes in de 29 seconden halverwege de wedstrijd sloeg Bloemen definitief het gat. Hij kwam over de finish na 12:36.30 minuten, veruit de snelste tijd ooit. 

In de rit na die van Bloemen kwamen Kramer en Jorrit Bergsma op het ijs, waar vooraf juist een aanval op het wereldrecord van verwacht werd. In het begin bleven de twee goed bij de tijd van Bloemen, maar vooral Kramer haakte daarna af. In de slotronden stortte Bergsma juist totaal in - hij eindigde met twee 35'ers - en wist Kramer de race nog te winnen. Dat speelde zich echter ver boven de tijd van Bloemen af: Kramer werd tweede met 12:44.26, Bergsma pakte in 12:53.99 het brons.

De wedstrijd was historisch snel in de breedte, want ook Patrick Beckert (12:55.01), Bart Swings (12:57.31), de Nieuw-Zeelandse 10 kilometer-debutant Peter Michael (12:58.07) en Erik Jan Kooiman (12:58.24) doken onder de 13 minuten.

Jack Spijkerman heeft longembolie

Jack Spijkerman heeft een longembolie. Dat vertelde de presentator zaterdagavond in het VARA-programma De Kwis.

Spijkerman was donderdag aan het sporten toen hij merkte dat hij te weinig lucht kreeg. "Na vijf minuten dacht ik: dit gaat niet goed", zei de 67-jarige presentator, die in het verleden twee keer een klaplong heeft gehad. De volgende ochtend ging hij naar de huisarts. "En binnen de kortste keren lag ik in het VU."

In het ziekenhuis werd vastgesteld dat Spijkerman een longembolie heeft. "Er zitten tien propjes bloed in mijn longen. Dus eigenlijk zou ik dit normaal gesproken afgezegd hebben, maar ik weet hoeveel voorbereiding hierin zit. Ik heb met die longarts afgesproken dat als ik hier ter plekke dood neerval, dat zij een toespraak op mijn begrafenis houdt."

Dat was een grapje, verduidelijkte de presentator. "Het kan niet misgaan, ik moet gewoon weer op krachten komen. Ik heb nu bijna geen energie."Spijkerman verwacht dat het over een paar weken weer een stuk beter met hem gaat.

Jack Spijkerman heeft longembolie
Jack Spijkerman heeft longembolie (Foto: BuzzE)

Uitslag Ajax - sc Cambuur Leeuwarden

Om 19.45 uur begon het duel tussen Ajax en sc Cambuur Leeuwarden. De Amsterdammers hadden in eigen huis geen kind aan de bezoekers, het werd 5-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AFC Ajax

5 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 25' Veltman
 29' Milik
 38' Klaassen
 45' Klaassen
 61' Younes
   27' v.d. Streek
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.932
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Gudelj (Heitinga/79)
Klaassen
Serero (Schöne/52)
Fischer (Cerny/64)
Milik
Younes
  Nienhuis
Anderson (Rosheuvel/53)
Dammers
Heerings
Peersman (Janzen/64)
Monteiro
v.d.Streek
Bakker
Narsingh (Masek/74)
Barto
Byrne

Bangladesh executeert oppositieleiders

Bangladesh heeft zondag (plaatselijke tijd) twee oppositieleiders geëxecuteerd voor oorlogsmisdaden die ze in 1971 zouden hebben begaan. Het gaat om misdrijven tijdens de oorlog waarmee Bangladesh zich van Pakistan afscheidde.

De islamistische oppositieleider Ali Ahsan Mohammad Mujahid en Salauddin Quader CHowdhury, voormalig parlementariër van de Nationalistische Partij Bangladesh, zijn opgehangen, meldde een politiewoordvoerder. Dat gebeurde drie dagen nadat president Abdul Hamid hun genadeverzoek had afgewezen.

Bangladesh executeert oppositieleiders
Bangladesh executeert oppositieleiders (Foto: ANP)

Barça vernedert Real in Madrid

Tegen een Barcelona zonder Lionel Messi in de basis ging Real Madrid als licht favoriet het eigen veld op in de Clásico. Maar toen Messi in de 55e minuut inviel, stond de Koninklijke al 3-0 achter en was de vernedering in het Spaanse topduel een feit. Het werd uiteindelijk 0-4.

Bij gebrek aan de topvedette leunt Barcelona al weken op Luis Suarez en Neymar. Het duo blonk zaterdag, na een felle openingsfase van Real, opnieuw uit. Prachtige acties, geweldig overzicht en een goal voor beiden waren het resultaat. Al na tien minuten verwerkte Suarez een steekpass van Sergi Roberto tot een goal met een puntertje in de verre hoek. Een klein half uur later kon Neymar vrij inschieten, toen Sergio Ramos buitenspel ophief.

Kort voor rust kon Marcelo een 0-3-ruststand voorkomen, toen Suarez na een onnavolgbare combinatie met Neymar op het hoofd van de Madrileense verdediger schoot. Niet lang na rust was het alsnog raak. Andrés Iniesta gaf de bal aan Neymar, die hem vervolgens stillegde op het randje van de zestien. Iniesta haalde vernietigend uit.

Zijnet

Real kreeg wel degelijk kansen, al waren ze spaarzaam. Marcelo was kort na rust dichtbij een doelpunt, maar schoot na het ontwijken van een sliding in het zijnet. Cristiano Ronaldo wist halverwege de tweede helft keeper Claudio Bravo niet te kloppen in een kansrijke situatie. In verdedigend opzicht ging er echter veel meer fout bij het team van coach Rafa Benítez. Dat bleek bij de 0-4 van Luis Suarez, die de bal alleen nog maar in hoefde te schieten nadat de defensie door zijn ploeggenoten vakkundig was gepasseerd.

Invaller Isco maakte de teleurstelling in Madrid compleet, door direct rood te pakken met een harde trap op de knie van Neymar. De thuisploeg bleef echter de aanval zoeken in de hoop op een eretreffer. Het bleek tevergeefs, al had het niet uitgemaakt voor de puntenverdeling in de competitie. Real kijkt tegen een achterstand van zes punten aan ten opzichte van de Catalaanse rivaal. Na twaalf wedstrijden staat Barcelona op 30 punten, terwijl de Madrilenen er slechts 24 hebben.

Barça vernedert Real in Madrid
Barça vernedert Real in Madrid (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 21/11/2015 I

PEC Zwolle heeft in de Eredivisie uitgehaald tegen Roda JC. In Kerkrade werd de thuisploeg op een 0-5 nederlaag getrakteerd. AZ won wel in eigen huis. De Alkmaarders bezorgden sc Heerenveen de eerste nederlaag sinds de terugkeer van Foppe de Haan: 3-1.

Roda JC

0 - 5

PEC Zwolle

    4' Marinus
14' Thomas (pen)
47' Thomas
60' Veldwijk
90+2' Nijland
 
Gele kaart: Dijkhuizen, Griffiths (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.378
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Dijkhuizen (Monteyne/46)
Sankoh
Swinkels
Van Peppen
Paulissen (De Silva/46)
Griffiths (Van Son/57)
Van Hyfte
Faik
Boakye
Gyasi
  Begois
Marcellis
Lam
Bouy
Van Hintum
Brama
Marinus
Dekker (Ehizibue/46)
Menig (Nijland/76)
Veldwijk
Thomas (Hebling/67)

AZ

3 - 1

sc Heerenveen

15' Janssen
40' El Hamdaoui
69' Janssen
  6' Te Vrede
 
Gele kaart: Bijker, Mulder (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.521
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
Brezancic
Van Overeem
Henriksen
Ortíz (Rienstra/56)
Jahanbakhsh (Hupperts/88)
Janssen
El Hamdaoui (Haye/86)
  Mulder
Van Anholt
Otigba
Buijs (Veerman/71)
Bijker (Marzo/68)
Slagveer
Thorsby
St.Juste
Cavlan (Thern/75)
Te Vrede
Larsson

Kerken halen 1,8 mln op voor vluchtelingen

Kerken in Nederland hebben de afgelopen maanden bijna 1,8 miljoen euro opgehaald voor hulp aan vluchtelingen. Dat liet de kerkelijke hulporganisatie Kerk in Actie zaterdag weten.

Uit een onderzoek uitgevoerd onder 800 diakenen blijkt dat vier op de vijf kerkelijke gemeenten de afgelopen tijd aandacht besteedde aan het lot van vluchtelingen. Dat gebeurde onder meer met collectes, de inzameling van kleding, gebeden en welkomstdiensten met vluchtelingen. In totaal gaven de donateurs 1,79 miljoen euro.

Kerk in Actie gebruikt het geld om vluchtelingen wereldwijd te ondersteunen. "In kampen in Jordanië delen partnerorganisaties bijvoorbeeld voedsel en tenten uit", aldus de organisatie. "In Syrië zorgen ze ervoor dat ontheemde kinderen toch naar school kunnen. In Griekenland zorgen kerkelijke organisaties voor voedsel, drinkwater, tenten en sanitaire voorzieningen."

Kerken halen 1,8 mln op voor vluchtelingen
Kerken halen 1,8 mln op voor vluchtelingen (Foto: ANP)

Hiddink: ontslag was complete overval

Guus Hiddink is wel degelijk ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat vertelde de oefenmeester zaterdag tijdens een interview aan Ziggo Sport, waarvoor hij het duel tussen Real Madrid en Barcelona analyseert "Ik was zwaar teleurgesteld. Het was een dictaat naar mij. Ik had net het idee dat we aan het opkrabbelen waren. We waren een vechtmachine aan het worden."

Guus Hiddink vierde na de zege van Oranje op 12 juni bij Letland (0-2) vakantie in zijn huis in Frankrijk toen directeur Bert van Oostveen en teammanager Hans Jorritsma op bezoek kwamen. "De directeur en zijn kompaan vertelden dat ik niet verder kon. Dat viel me koud op mijn dak. Het was een complete overval. Ik was bozig en zwaar teleurgesteld."

"Na een prima WK hadden we een slechte start", besefte Hiddink. "Dat gebeurt vaker bij landen, dat zag je bij Duitsland en Spanje. En die hebben een groter potentieel. Maar tegen Spanje, Verenigde Staten en Letland ging het beter. Ik dacht dat we goed de herfst in konden gaan. En dan komen zij aangevlogen. Dat moet je niet doen."

Van Oostveen heeft het vertrek van Hiddink bij het Nederlands elftal nooit willen toelichten. "Dat is nu zo'n moment dat je als directeur met meel in je mond moet praten", antwoordde hij op de vraag of de voorganger van Danny Blind was ontslagen of zelf was opgestapt.

Hiddink: ontslag was complete overval
Hiddink: ontslag was complete overval (Foto: ANP)

Van Persie scoort voor winnend Fenerbahçe

In de Turkse competitie heeft Fenerbahçe zaterdag zonder veel problemen gewonnen bij degradatiekandidaat Mersin Idmanyurdu. De ploeg van trainer Vitor Pereira zegevierde met 1-3. Basisspeler Robin van Persie kwam één keer tot scoren. De andere treffers van de bezoekers kwamen op naam van Hasan Ali Kaldirim en Nani. Van Persie werd na ruim een uur gewisseld.

Fenerbahçe klom door de achtste competitiezege voorlopig naar de eerste plaats. Besiktas heeft één punt minder en kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Sivasspor de koppositie weer overnemen.

Fenerbahçe speelt donderdag in groep A van de Europa League, met ook Ajax als tegenstander, uit tegen Molde. De Noorse ploeg leidt in de poule met tien punten, gevolgd door Fenerbahçe (vijf), Ajax (drie) en Celtic (twee).

Van Persie scoort voor winnend Fenerbahçe
Van Persie scoort voor winnend Fenerbahçe (Foto: ANP)

Djokovic naar finale na winst op Nadal

Novak Djokovic staat in de finale van de ATP World Tour Finals na winst in de halve finale op de Spanjaard Rafael Nadal. De Servische nummer één van de wereld had vijf kwartier nodig om de mondiale nummer vijf uit Spanje te verslaan in de O2 Arena in Londen: 6-3 en 6-3.

Djokovic won de eerste set in een half uur en brak daarna in de tweede set naar 3-2, waarna hij ook die set zonder al te veel moeite naar zich toe trok.

De Zwitsers Roger Federer en Stan Wawrinka bepalen zaterdagavond wie het zondag in de finale opneemt tegen Djokovic. Federer is derde op de wereldranglijst, Wawrinka vierde.

Djokovic naar finale na winst op Nadal
Djokovic naar finale na winst op Nadal (Foto: ANP)

'Brandweerpieten' helpen bij auto te water

Tijdens zijn intocht in Hoogezand was Sinterklaas zaterdag eventjes een aantal pieten kwijt. De pieten, die ook wel eens ingezet worden als brandweervrijwilliger, werden ingeschakeld nadat twee auto's op dezelfde plek te water waren geraakt.

"Ze kregen een melding van het ongeluk en trokken een sprintje", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio in Groningen. Een aantal pieten haalde een nat pak, maar de intocht van de Sint kon gewoon doorgaan.

De inzittenden van de auto's zijn niet gewond geraakt. Hoe het kon gebeuren dat de twee wagens tegelijkertijd en op dezelfde plek te water raakten, is niet duidelijk.

Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel". Dat twittert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zaterdag. "Er is goed contact met autoriteiten in België. NCTV volgt de ontwikkelingen nauwgezet", schrijft Schoof. De situatie in Belgie is geen reden om het dreigingsniveau hier te verhogen.

Een substantieel dreigingsniveau betekent dat er een reeële kans is op aanslagen in Nederland, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

In het Brussels Gewest is het dreigingsniveau verhoogd van 3 naar 4, het hoogste niveau. De dreiging in de Belgische hoofdstad betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs, zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag.

Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel
Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel (Foto: ANP)

FOK!update 1.12: forumtracker en meer

Vandaag is FOK! update 1.12 uitgerold. Dit betreft een grote update waaraan de afgelopen maanden is gewerkt. Tussentijds hebben we natuurlijk wel kleine updates uitgerold, maar omdat deze update uitgebreider is wijden we hier weer een volledig bericht aan.

Naast hetgeen hieronder gemeld is zijn er tientallen bugs geplet. Die noemen we niet allemaal op.

Wat is er veranderd?

Stickytracker -> FOK! tracker

Allereerst is de 'sticky tracker' hernoemd naar FOK! tracker. Hier zullen niet alleen sitenieuws berichten en promoties worden weergegeven, maar deze zal langzaamaan ook gevuld raken met FOK! items die wat meer of langer in de aandacht kunnen staan. Standaard is deze tracker 12 items groot.

Forumtracker

We hebben de forumtracker teruggezet. In een later stadium zal deze wellicht configureerbaar worden. Voor nu toont de forumtracker de actieve topics in een aantal forums.

Mijn actieve items

De mijn actieve items tracker -en pagina bevatten nu ook forumtopics waarop je gereageerd hebt en die nieuwe comments hebben.

Archief

Het nieuwsarchief is nu niet alleen beschikbaar door op de datum van een item te klikken, maar ook gewoon via de donkere menubalk. Je vindt de link naast de 'specials' link.

Comment rapporteren

Zie je een reactie die niet door de beugel kan? Bij elke comment zie je - indien je bent ingelogd en beschikt over de juiste rechten - de optie om een 'report' in te dienen. Deze staat in de rij icoontjes bij reacties.

reportknop
reportknop

Inloggen of registreren met je Facebook account

Het is vanaf nu mogelijk om een account te koppelen aan je facebookaccount. Op die manier kun je ook via Facebook inloggen, of - als je nog niet geregistreerd bent - snel registreren via je facebook account.

Naast bovenstaande wijzigingen zijn er nog wat functies bijgekomen voor onze crewleden, waaronder het behandelen van reports, zetten van notes en terugzien van wijzigingen in comments.

Arsenal onderuit bij WBA, Leicester City nieuwe koploper EPL

Arsenal heeft in strijd om een Premier League-titel belangrijke punten laten liggen. Op bezoek bij West Bromwich Albion werd ongelukkig verloren met 2-1.

De geschiedenis leerde voor aanvang van het duel met WBA, dat the Gunners het wel eens heel moeilijk konden krijgen. In de praktijk leek dat in eerste instantie mee te vallen. De confrontatie was aardig in evenwicht, maar Olivier Giroud bezorgde de Londense formatie na krap een half uur wel een voorsprong.

Een vrije trap van stylist Mesut Özit bereikte de Fransman, waarna de aanvaller van dichtbij het leder kon binnen tikken: 0-1. Met een geëmotioneerd gebaar wees de doelpuntenmaker naar de lucht om zo de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te eren.

Op aangeven van Chris Brunt zorgde James Morrison enkele minuten later voor de verdiende gelijkmaker. De vrije bal van de Noord-Ier kon door de Schot worden gevolleerd: 1-1. Vijf minuten daarna kon Mikel Arteta wel door de grond zakken toen hij een voorzet van McClean achter Petr Cech werkte: 2-1.

Het team van Wenger zocht nadrukkelijk de aanval in het tweede bedrijf, maar WBA verweerde zich kranig. Twintig minuten voor het einde leek invaller Joel Campbell Arsenal op gelijke hoogte te brengen, nadat zijn bewaker was uitgegleden. Maar de Costa Ricaan schoot te gehaast, waardoor zijn inzet geen doel kon treffen.

De slotfase was zowel spannend als ‘komisch’. Arsenal kreeg een penalty toegewezen nadat Alexis Sanchez werd neergehaald. Santi Cazorla ging achter de bal staan, met intimiderende WBA-spelers om hem heen. Het psychologische spelletje werkte, want op een kolderieke manier werkte de Spanjaar zijn inzet over het doel van de gastheren.


Dat Leicester City een wedstrijd wint in de Premier League mag geen verrassing meer heten. Jamie Vardy zorgde wél voor spektakel door Ruud van Nistelrooy te evenaren. Leicester City gaat door de 0-2 zege op Newcastle United even aan kop in de Premier League. De wedstrijd tussen Manchester City en Liverpool kan daar zaterdagavond alweer verandering in brengen.

Vardy mikte vlak voor de rust een memorabele treffer binnen voor hemzelf én Leicester. De spits evenaarde Van Nistelrooy door tien keer op rij het net te vinden in de Premier League. Daarmee was voor zijn ploeg nog niet gezegd dat de wedstrijd tegen Newcastle United gewonnen zou worden.

Dat uitsluitsel kwam er pas toen Leonardo Ulloa in de 62ste minuut de score verdubbelde. Ryad Mahrez kreeg een zee van tijd om de goal voor te bereiden en Ulloa profiteerde dankbaar van de voorzet. De defensie van Newcastle, met daarin onder meer Daryl Janmaat, bleef schutteren. Shinji Okzazaki miste een opgelegde kans om de 3-0 te maken, maar in tweede instantie mikte hij alsnog raak.

Naast Janmaat kregen ook de andere Nederlanders Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum een basisplek toebedeeld bij Newcastle United. Siem de Jong bekleedde een reserverol bij de Magpies.


Chelsea heeft in wat te boek stond als een degradatieduel goede zaken gedaan tegen Norwich City. Door een nipte 1-0 zege staat de ploeg nu op de vijftiende plek in de Premier League.

Het bekende verhaal bij Chelsea schreef zichzelf ook in de eerste helft tegen Norwich City uit. De Londenaren weten maar niet hoe ze het vizier op scherp moeten krijgen. Ondanks het prima veldspel werd dat niet uitgedrukt in de cijfers. Norwich had zichzelf achterin een duidelijke missie gesteld en dat ws Diego Costa uit zijn spel halen. De Spanjaard is inmiddels een bekend fenomeen in de Premier League, waaraan defensies steeds minder vaak een zware kluif hebben.

Het duurde ongeveer een uur toen Costa een momentje van afleiding in de Norwich-verdediging afstrafte. Een makkelijk weggegeven vrije trap zorgde ervoor dat Chelsea in een goede uitgangspositie kwam te staan. Met een vliegensvlugge aanval werd Costa bediend om de openingsgoal te maken.

In de slotfase van de wedstrijd hield Chelsea stand, waardoor de ploeg nu de vijftiende plek overneemt van Norwich City. De Blues staan op veertien punten uit dertien wedstrijden. Met het oog op de kleine verschillen in de Engelse competitie geeft dat hoop. Zo beschikt nummer zeven Everton over twintig punten.

Wolfsburg en Dost slopen Werder Bremen, Augsburg verslaat Stuttgart

VfL Wolfsburg is op ramkoers voorafgaand aan de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou. Werder Bremen werd aan flinters geschoten, 6-0.

Bij Wolfsburg ging er de afgelopen weken veel mis. Bayern München, PSV én FSV Mainz waren te sterk voor de ploeg die ook komend seizoen graag in de Champions League speelt. De hoofden konden in de interlandweken weer worden leeggemaakt.

Het duel met Werder Bremen oogde als een nieuwe start voor Wolfsburg. Met Nederlander Bas Dost in de spits scoorde de ploeg er op los. Voor de rust stond er een veilige 0-2 voorsprong op het scorebord, die na de rust snel werd uitgebreid.

Wolfsburg kwam op voorsprong door een eigen doelpunt van Alejandro Galvez. Vlak voor rust trof Max Kruse doel. Via Vieirinha en Josuha Guilavogui stond de ploeg binnen zeventig minuten spelen op een 4-0 voorsprong. Toen kwam het moment voor Dost.

De spits was het eindstation voor een prima opgezette aanval van Wolfsburg. Via André Schürrle en Kruse kwam de bal bij Dost terecht, voor wie het slechts een koud kunstje was om zijn zevende Bundesligagoal te maken. Kruse bepaalde iets later de eindstand op 6-0.


Luc Castaignos beleefde een dramatische middag. De spits van Eintracht Frankfurt viel na 22 minuten spelen geblesseerd uit en zag zijn ploeg vervolgens met 1-3 verliezen bij Bayer Leverkusen. Voormalig Manchester United-speler Javier Hernandez scoorde twee keer.


VfB Stuttgart bleek voor de ideale locatie om vertrouwen te tanken voor FC Augsburg. De opponent van AZ in de Europa League won met 0-4 in Stuttgart.  Alexander Esswein, Jan-Ingwer Callsen-Bracker en eigen doelpuntenmaker Timo Baumgartl hielpen de bezoekers in de eerste helft aan een geruststellende voorsprong. Koo Ja-Cheol zorgde na de rust voor de 0-4. Augsburg laat met deze zege de laatste plaats in de Bundesliga over aan 1899 Hoffenheim, de club van trainer Huub Stevens.

Baby uit buik hoogzwangere gesneden

Een hoogzwangere vrouw is in New York om het leven gekomen toen ze werd aangevallen door een 22-jarige vrouw die met een mes de baby uit haar buik sneed.

De politie vond het eveneens 22-jarige slachtoffer in de wijk Bronx, New York. De verdachte hield het pasgeboren meisje vast en beweerde dat ze tijdens het gevecht was bevallen.

"Het lijkt erop dat de baby chirurgisch uit de moeder is gehaald door de verdachte", zei een politiewoordvoerder tegen de nieuwszender Sky. Het kind is ongedeerd en wordt opgevangen in een ziekenhuis.

De vriend van de verdachte vrouw wordt gehoord, maar het is niet duidelijk of hij bij de steekpartij aanwezig was.

Baby uit buik hoogzwangere gesneden
Baby uit buik hoogzwangere gesneden (Foto: ANP)

Nederlanders moeten Chinese kleuters wereldkampioen voetbal maken

Het is geen groot geheim dat veel Chinese sporters al vanaf zeer jonge leeftijd keihard getraind worden om later mogelijk tot de internationale top te behoren en het moederland medailles te bezorgen. Zo gaat het nu ook met voetbal, wat sinds kort een verplicht vak is geworden op Chinese scholen. 

Het uiteindelijke plan van China is om tot de wereldtop te behoren in het voetbal, met de wereldtitel in 2030 als bekroning. Een fikse uitdaging, want alleen in 2002 haalde Longhzi DuiTeam Draak - het WK. Echt soepel ging dat niet, want Costa Rica, Turkije en Brazilië bleken allemaal te sterk. Nu wordt het echter groots aangepakt en worden 45 Nederlandse trainers geïmporteerd, onder leiding van de bekende René Meulensteen. 

De 26-jarige Maarten Tervoort is één van die trainers en kwam enigszins bij toeval binnen het project terecht. Met drie bachelors en twee masters binnen de psychologie studeerde hij af aan de Universiteit van Amsterdam, de stad waar hij wilde gaan solliciteren. Een vriend bracht hem op de hoogte van een opvallende vacature van een uitzendbureau: voetbaltrainer in China. "Het leek onwerkelijk, maar het klonk wel leuk en dus probeerde ik het maar en kwam ik in de procedure terecht", verteld Tervoort.

Die procedure bestond onder meer uit een lang telefoongesprek, een antecedentenonderzoek, een persoonlijk interview met de Chinese projectleider en uiteraard het opsturen van cv en motivatie. Tervoort mocht in Papendal laten zien wat hij kon, door les te geven aan een groep vanuit China ingevlogen kinderen. "Begin september viel ik bij die ronde af, maar een maandje later werd ik toch weer gebeld met de vraag of ik nog interesse had." Dat Tervoort geen trainersdiploma heeft is niet erg, hij voldoet wel aan de overige eisen. Zo werd natuurlijk een goede beheersing van het Engels gevraagd, moet hij de sport goed over kunnen brengen en het hebben van veel voetbalervaring was toch ook wel een pré.

De Chinese voetbaldames doen het een stuk beter dan de mannen en haalden dit jaar voor de zesde keer in zes deelnames de kwartfinales van het WK (Foto: Getty)

Tervoort en zijn collega's moeten de kleuters van een jaar of vijf gaan opleiden via de Meulensteenmethode. Die methode verbindt aan elke leeftijdscategorie een leerdoel, wat de kinderen een beheersing van de basisbeginselen bij moet brengen. Ook moeten de trainers de talenten scouten en voor hen een naschoolse competitie opzetten. De voetbalervaring van Tervoort bestaat uit veertien jaar bij HSV Heiloo, waar hij tot zijn 20e speelde. Vooralsnog vertrekt hij volgende maand voor een jaar naar China, maar afhankelijk van hoe het project loopt kan dat nog verlengd worden.

Als alles volgend plan verloopt komen elk jaar twee lichtingen Nederlandse trainers naar China, volledig gefinancierd door de Chinese overheid. "President Xi Jinping is voetbalfan en wil de sport stimuleren. Meulensteen is vooral gekozen vanwege zijn bijzonder goede reputatie als het gaat om het opleiden van jonge voetballers", zegt Tervoort over de trainer die jarenlang bij Manchester United actief was. Zelf heeft hij vertrouwen in een goede afloop: "Vijfjarige jongens kunnen we opleiden tot goede voetballers, daar ben ik van overtuigd. Wereldkampioen worden heeft natuurlijk ook met geluk te maken, maar ik kan het niet uitsluiten", zegt Tervoort. 

FNV: dump Achmea en neem andere zorgverzekeraar

Vakbond FNV Zorg en Welzijn roept de leden in de gemeenten Utrecht, Ommen, Hardenberg en Zwolle op om zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea in te wisselen voor een andere verzekeraar. Reden voor de oproep is een proef van Achmea met een nieuwe vorm van wijkverpleging, waardoor onder meer de keuzevrijheid van klanten in het gedrang komt.

"De proef is niet meer dan een ordinaire bezuiniging", aldus FNV-bestuurder Cor de Beurs zaterdag na berichtgeving door Trouw. Hij vertelt dat Achmea eerder heeft aangegeven dat het dit jaar per wijk of gemeente met nog maar één zorgaanbieder in zee wil. Thuiszorgaanbieders die na de aanbesteding buiten de boot vallen, mogen nog wel zorg leveren, maar krijgen maar 75 procent vergoed.

Achmea was zaterdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

FNV op ramkoers met Zilveren Kruis Achmea
FNV: dump Achmea en neem andere zorgverzekeraar (Foto: ANP)

Russisch steuntje in de rug voor Volkswagen

De Russische minster van Industrie Denis Manturov heeft het geplaagde Volkswagen zaterdag een steuntje in de rug gegeven. Volgens de politicus kampt de Duitse automaker in Rusland niet met problemen en is het merk een toonbeeld van technologische oplossingen.

De auto's van Volkswagen voldoen qua uitstoot volgens hem aan de normen en standaarden voor de Russische markt. Manturov beroept zich daarin op testen door de Russische toezichthouder. Van het manipuleren van emissietesten, zoals Volkswagen onder meer in de Verenigde Staten en Europa heeft gedaan, is volgens hem in Rusland geen sprake.

Volkswagen is sinds 2007 actief in het land. Het verkocht vorig jaar in Rusland 260.000 auto's. Onlangs opende Volkswagen een nieuwe fabriek in buurt van Moskou. Dit jaar vallen de verkopen lager uit, onder meer als gevolg van de noodlijdende automarkt in het land.

Russisch steuntje in de rug voor Volkswagen
Russisch steuntje in de rug voor Volkswagen (Foto: ANP)

Van Baalen voorzitter Europese liberalen

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) is zaterdag in Boedapest verkozen tot partijvoorzitter van de Alliantie van Europese Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Zowel de VVD als D66 is aangesloten bij deze in grootte vierde fractie in het Europees Parlement.

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die de ALDE-fractie leidt in het Europese Parlement, feliciteerde Van Baalen en zei uit te zien naar een 'nauwe samenwerking'. Van Baalen laat weten dat hij de partijen uit de lidstaten via de ALDE-partij meer invloed in Brussel wil geven.

De 55-jarige Van Baalen kreeg ruim 70 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn tegenkandidaat Siim Kallas, die eerder premier van Estland en EU-commissaris was. De VVD'er was eerder al president van de Liberale Internationale en is daar nu erevoorzitter van.

Van Baalen voorzitter Europese liberalen
Van Baalen voorzitter Europese liberalen (Foto: ANP)

Poetin wil samen optrekken tegen terreur

De wereld moet samenwerken om terreur te bestrijden. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in reactie op de gijzelingsactie in een hotel in Mali, waarbij 19 mensen omkwamen. Onder hen waren ook zes Russen.

Poetin heeft per telegram een rouwbetuiging gestuurd aan de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta. Die heeft na de gijzelingsactie in de hoofdstad Bamako voor tien dagen de noodtoestand uitgeroepen. De twee daders van de aanslag zijn ook omgekomen. Een aan al-Qaeda gelinkte groep zegt erachter te hebben gezeten.

Rusland was zelf doelwit van terreur toen een Russisch passagiersvliegtuig vanuit Sharm al Sheikh in Egypte boven de Sinaï werd opgeblazen. De aanslag werd opgeëist door IS.

Poetin wil samen optrekken tegen terreur
Poetin wil samen optrekken tegen terreur (Foto: ANP)

'Delftsblauwe' fietstunnel onder Amsterdam CS geopend

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf zaterdag gebruik maken van een tunnel onder Amsterdam Centraal Station. Hierdoor is er een directe verbinding tussen de binnenstad en de veerponten naar Noord. In de passage is een kunstwerk te zien van Irma Boom, met een zeegezicht in delftsblauwe stijl.

De 3 meter hoge tunnel is 110 meter lang en 10 meter breed en ligt ten westen van het station, tussen de IJhal en de nieuwe taxistandplaats.

Het voetpad, de zijkant en een deel van het plafond zijn voorzien van keramische tegels die aan de stadszijde een zeegezicht van Cornelis Bouwmeester uit circa 1700 tonen en aan de IJ-zijde uitmondt in een hedendaagse abstracte afbeelding. Maar liefst 77.730 handbeschilderde tegels zijn hiervoor gebruikt, gemaakt door aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar uit Makkum.

Fietstunnel onder Amsterdam CS open
'Delftsblauwe' fietstunnel onder Amsterdam CS geopend (Foto: ANP)

Depay trefzeker voor winnend Manchester United

Memphis Depay was zaterdagmiddag goud waard voor Manchester United door de openingstreffer binnen te schieten op bezoek bij Watford. Het duel won United uiteindelijk met 1-2.

De voormalige aanvaller van PSV mocht dit weekend sinds lange tijd weer eens starten. Het ontbreken van zowel Wayne Rooney als Anthony Martial, dwong zijn coach ertoe om zijn miljoenenaankoop weer een kans te geven. Van Gaal hoopte dat Depay zich zou revancheren voor zijn matige vorm van de afgelopen periode.

Na drie minuten voetballen kon een voorzet van de Nederlander maar half worden weggewerkt, waarna Ander Herrera het leder kon oppikken en een schot produceerde. De inzet van de Spanjaard kon ternauwernood worden geblokt door verdediger Miguel Ángel Britos. De corner die volgde sorteerde geen effect, maar het was United wat de klok daarna bleef slaan.

In de elfde minuut zorgde nummer zeven van The Red Devils voor het breken van de ban. De stadionomroeper riep de naam ‘Memphis’ om nadat hij een perfecte voorzet van Herrera kon binnen werken achter Heurelho Gomes: 0-1. Een fantastische manier voor de getergde international om zijn gram te halen.

 

Memphis is back!

Posted by FOX Sports NL on zaterdag 21 november 2015

Memphis Depay scoort de 0-1. (Bron: Facebook/FOX Sports)

Helaas voor Herrera, was het feestje van korte duur, want na 25 minuten moest hij zich laten vervangen vanwege een blessure. United kansen kreeg daarna kansen om de score uit te breiden, Chris Smalling en Juan Mata mochten dat zich aanrekenen, maar de marginale voorsprong bleef op het scorebord.

Het kwam de manschappen van Van Gaal duur te staan dat het kansen had gemist. Ighalo had namelijk een aantal keren de gelijkmaker op de schoen. United mocht David De Gea in eerste instantie danken dat voorsprong werd vastgehouden. Maar de doelman had in de 87e minuut van de het duel geen antwoord op de strafschop en daarmee de gelijkmaker van Troy Deeney.

Uiteindelijk zorgde Bastian Schweinsteiger in de laatste minuut van het duel voor de verdiende overwinning, door de redding van Gomes op een schot van Andreas Pereira nutteloos te maken, en de rebound binnen te tikken.

Fragment van Nieuwe Testament ontdekt op eBay

Een stukje papyrus met daarop een fragment uit het evangelie van Johannes is te koop aangeboden op de Amerikaanse veilingsite eBay voor een beginbod van slechts 99 dollar (93 euro).

Ontdekker Geoffrey Smith, een wetenschappelijk onderzoeker van het vroege christendom bij de universiteit van Texas, wist de verkoper ervan te overtuigen dat het fragment niet in een privécollectie mocht verdwijnen maar onderzocht moest worden. Zaterdag presenteert hij de resultaten van dat onderzoek, meldt The New York Times.

Het stukje papyrus is ongeveer zo groot als een bankpasje en stamt uit 250 tot 350 na christus. Er staan zes regels op uit het evangelie van Johannes op de ene kant en niet eerder bekende christelijke tekst op de andere zijde.

Fragment van Nieuwe Testament ontdekt op eBay
Fragment van Nieuwe Testament ontdekt op eBay (Foto: ANP)

Duitsland schrapt weer songfestivalkandidaat

Voor het tweede jaar op rij wordt de beoogde Duitse act voor het Eurovisiesongfestival toch niet afgevaardigd naar het liedjesfestijn. Zanger Xavier Naidoo wordt teruggetrokken als kandidaat omdat hij te omstreden is, zo heeft de Duitse omroep NDR zaterdag beslist. Xaidoo was donderdag als kandidaat naar voren geschoven.

Veel Duitsers zien Naidoo als een homofobe rechtspopulist. 'Dat is hij niet, maar we hebben de weerstand tegen Xavier zwaar onderschat', zegt de coördinerende omroep ARD. Op internet circuleerden verschillende petities tegen zijn deelname aan het songfestival, dat komend jaar in Zweden wordt gehouden. Wie er nu voor Duitsland gaat meedoen, is nog niet bekend.

Vorig jaar zag de winnaar van de Duitse voorronde, Andreas Kümmert, zelf af van deelname aan het Eurovisiesongfestival. Hij maakte dat bekend pal na het winnen van de nationale finale. Uiteindelijk vertegenwoordigde de nummer twee, Ann Sophie, Duitsland.

Xavier Naidoo is in Duitsland een populaire zanger. Hij is onder meer bekend als jurylid in de Duitse versie van 'The Voice'. 

Duitsland schrapt weer songfestivalkandidaat
Duitsland schrapt weer songfestivalkandidaat (Foto: BuzzE)

Golfer Luiten vindt weg omhoog

Golfer Luiten is op de derde dag van het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai elf plaatsen gestegen. De Rotterdammer ging zaterdag op de banen van Jumeirah rond in 68 slagen, vier onder het baangemiddelde. Daarmee vestigde hij zich op de gedeelde zeventiende plaats met een totaal van 209 slagen.

Luiten was de finale van de Europese Tour donderdag begonnen met een ronde van 69 slagen, maar kwam een dag later niet verder dan een rondje par. De Brit Andy Sullivan behield de leiding (200) al zag hij de Noord-Ier Rory McIlroy tot op één slag naderen. McIlroy was zaterdag ijzersterk met een ronde van 65 slagen. Sullivan kwam na twee dagen van 66 nu na 68 slagen binnen.

Voor de winnaar in Dubai ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar. Luiten heeft goede herinneringen aan het toernooi waar hij vorig jaar negende werd en in 2013 zelfs vierde.

Golfer Luiten vindt weg omhoog
Golfer Luiten vindt weg omhoog (Foto: ANP)

Dj Van der Goes stemt zelf ook op Imagine

Radio 2-dj Wouter van der Goes hoopt net als velen dat Imagine van John Lennon dit jaar een hoge plek verovert in de Top 2000. Via social media is een actie gaande het nummer op 1 te krijgen als statement na de terroristische aanslagen in Parijs.

'Ook ik denk dat ik Imagine voor het eerst in mijn stemlijstje ga zetten', zegt Van der Goes in het AD. Volgens de dj gaat het succes van Lennons hit uit 1971 ten koste van Queen of de Eagles. Van de zestien keer dat de Top 2000 werd uitgezonden stond Queens Bohemian Rhapsody dertien keer op 1. Hotel California van de Eagles voerde de lijst vorig jaar voor de tweede keer aan. Het nummer stond vijftien keer in de top 3.

Ook Rob Stenders verwacht Imagine bij de drie nummers met de meeste stemmen. 'Het is mooi en logisch dat een allertijdenlijst soms even wordt onderbroken door de actualiteit. Parijs is nu heel vers. Ook de Top 2000 is gevoelig voor dagkoersen. Gelukkig. Anders was hij werkelijk in beton gegoten.'

Dj Van der Goes stemt zelf ook op Imagine
Dj Van der Goes stemt zelf ook op Imagine (Foto: BuzzE)

Trailer: Dwayne Johnson en Kevin Hart in Central Intelligence

Dwayne Johnson is een CIA-agent en Kevin Hart is... nou ja, Kevin Hart, eigenlijk, in een actiecomedy over, eh, een actie-comedy-plot. Duidelijk?

Nee, voor ons ook niet. Maar wat de eerste trailer voor Central Intelligence ons laat zien is dat het best eens zo zou kunnen zijn dat een combinatie van Hart en Johnson een hoop humor kan opleveren.

Central Intelligence, met andere rollen voor Ed Helms, Amy Ryan, Aaron Paul en Bobby Brown, is te zien vanaf 16 juni 2016.

D66 verwijt Rutte politieke chantage

Dat premier Mark Rutte burgers aanraadt om volgend jaar alvast geld apart te zetten als de lastenverlichting van 5 miljard euro door de Senaat wordt weggestemd, is een vorm van "politieke chantage" en "een hele rare oproep". D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei dat zaterdag in het NPO Radio1-programma Kamerbreed.

Hij reageerde op uitlatingen van Rutte afgelopen vrijdag. De Belastingdienst heeft de systemen voor de voorlopige aanslag voor volgend jaar ingericht met het Belastingplan in gedachten. Wordt dat half december niet gesteund door de Senaat, dan gaat de lastenverlichting niet door, maar krijgen mensen in 2016 wel het geld. Dat moet dan in 2017 worden terugbetaald. De fiscus kan dat nu niet aanpassen.

D66 verwijt Rutte politieke chantage
D66 verwijt Rutte politieke chantage (Foto: ANP)

Productie voor Wonder Woman begonnen

Gal Gadot maakt haar eerste verschijning als Diana Prince/Wonder Woman in het volgend jaar te verschijnen Batman v Superman, maar een jaar later is ze te zien in een eigen film over de Amazone. De opnames voor Wonder Woman zijn deze week begonenn, zo meldt Warner Bros. aan de media.

De actrice maakte eerder vandaag ook al een aankondiging, door een foto van haarzelf als Diana te posten op Twitter. Op de foto is vaag te herkennen dat de setting Londen is (de achtergrond toont wat nu de Elizabeth Tower heet, maar bekend staat als Big Ben), maar verder is er niet veel over de context bekend. Wel is Gadot te zien in haar Amazone-kleding, waar vervolgens ook weer niet te veel van te zien is.

Gal Gadot als Diana Prince / Wonder Woman

Voor zover bekend zal de film zich in eerste instantie, of wellicht via flashbacks, in het verleden afspelen. Warner Bros. heeft nog geen officiële beschrijving vrijgegeven en dus moeten we het doen met bijeengesprokkelde informatie en geruchten. Diana, afkomstig van het eiland Themyscira, of Paradise Island, komt volgens de meest recente geruchten in contact met Chris Pines personage, die tijdens de Eerste Wereldoorlog strandt op het eiland en de Amazones aldaar ontdekt. Hij leert haar de buitenwereld kennen. In het heden komt Diana vervolgens in contact met Chris Pines ándere personage, Steve Trevor, de kleinzoon van de man die op Themyscira strandde. In beide tijdperiodes moet Diana het opnemen tegen Ares, de Griekse god van de oorlog.

Andere rollen in de film zijn voor Nicole Kidman, die mogelijk de rol van Queen Hippolyta speelt, en The Missing-acteur Saïd Taghmaoui. De film wordt geregisseerd door Patty Jenkins (Monster) en de cinematografie is van de Nederlands-Zweedse Hoyte van Hoytema, wiens werk aan SPECTRE momenteel nog in de bioscopen te zien is. Wonder Woman is te zien vanaf juni 2017. Batman v Superman: Dawn of Justice is te zien vanaf maart volgend jaar.

'Dreiging Brussel in winkelstraten en ov'

De dreiging in Brussel betreft vooral de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel volk op af komt. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen, zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Hij reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in Brussel van 3 naar 4, het hoogste niveau. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

De regering heeft vier maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer, en meer politie en militairen op straat. Ten slotte is er een telefoonnnumer geopend waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen.

De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.

'Dreiging Brussel in winkelstraten en ov'
'Dreiging Brussel in winkelstraten en ov' (Foto: ANP)

'Onderzoek naar verdwijning blauwe envelop'

De Nationale ombudsman overweegt een onderzoek te starten naar het verdwijnen van de 'gevreesde' blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Dit naar aanleiding van 300 klachten en signalen die de afgelopen weken bij de ombudsman zijn binnengekomen, met name van mensen die digitaal niet zo handig zijn. Komende week wordt de knoop doorgehakt of er een onderzoek komt, aldus een woordvoerster zaterdag.

Volgens De Telegraaf zit met name bij ouderen de schrik er goed in. Ouderenorganisatie Unie KBO zei tegen de krant dat er een vangnet moet blijven voor deze groep mensen.

Vorige maand werd bekend dat na honderd jaar de blauwe envelop gaat verdwijnen als de fiscus overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer met burgers en bedrijven. Dat zal per 2017 het geval zijn.

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag.

'Onderzoek naar verdwijning blauwe envelop'
'Onderzoek naar verdwijning blauwe envelop' (Foto: ANP)

Pierce Brosnan gecast tegenover Jackie Chan in nieuwe actiethriller

Twee van de bekendste actiehelden ter wereld komen oog in oog met elkaar te staan, want Pierce Brosnan en Jackie Chan gaan samen in een nog titelloze actiethriller spelen.

TheWrap meldt dat de regie voor de film in handen ligt van niemand minder dan Martin Campbell, die Brosnan succesvol lanceerde als James Bond met Goldeneye. Het script voor de film wordt geschreven door David Marconi en Peter Buchman en is gebaseerd op het boek The Chinaman.

In de film speelt Chan een restauranteigenaar in Londens Chinatown. Wanneer het rechtssysteem hem in de steek laat, is hij gedwongen zijn morele en fysieke grenzen te verleggen om een groep Ierse terroristen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn dochter op te sporen. Brosnan speelt Liam Hennesy, een voormalig IRA-lid die voor de overheid is gaan werken.

De film heeft nog geen officiële releasedatum en is nog in pre-productie, dus we zullen hoogstwaarschijnlijk nog even moeten wachten voor hij in de Nederlandse bioscopen draait. Heb jij zin in deze thriller? Schrijf een reactie en geef je mening!

Pierce Brosnan niet onder indruk van Spectre (Foto: ANP)
Pierce Brosnan (Foto: ANP)

Warriors naderen NBA-record

De basketballers van de Golden State Warriors kunnen zondag de beste openingsserie in de Amerikaanse profcompetitie NBA evenaren. De Washington Capitals (seizoen 1948-49) en de Houston Rockets (1993-94) begonnen het seizoen ooit met vijftien overwinningen. De Warriors boekten vrijdag tegen de Chicago Bulls zege nummer veertien in evenzovele duels: 106-94.

Met twee late driepunters verzekerde Harrison Barnes zijn ploeg van de winst waarmee het in ieder geval een andere historische reeks evenaarde. De beste start van een titelverdediger in de NBA stond op naam van de Boston Celtics die in het seizoen 1957-58 de eerste veertien wedstrijden wonnen. De Warriors gaan zondag op bezoek bij de Denver Nuggets voor een nieuwe mijlpaal.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 113-88
Boston Celtics - Brooklyn Nets 120-95
Memphis Grizzlies - Houston Rockets 96-84
Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 86-96
New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 104-90
Oklahoma City Thunder - New York Knicks 90-93
Dallas Mavericks - Utah Jazz 102-93
Denver Nuggets - Phoenix Suns 107-114
Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 102-91
Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 91-102 

Warriors naderen NBA-record
Warriors naderen NBA-record (Foto: ANP)

Metrostations in Brussel blijven dicht

In Brussel blijven op politiebevel alle metrostations zaterdag dicht. Dat meldde het Belgische vervoersbedrijf MIVB zaterdagochtend vroeg op Twitter en Facebook. De mededeling volgt op een advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) om dit weekend het metroverkeer op het hele Brusselse netwerk stil te leggen.

In het Brussels Gewest is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging ,,ernstig en zeer nabij" is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging ,,mogelijk en waarschijnlijk" is.

Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden. Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Daarnaast adviseert het crisiscentrum Brusselse gemeenten om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet.

Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven.

Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden. Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Update 10.52 uur
In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast. Dat heeft te maken met het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest, meldt het parlement op Twitter.

Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. 

 

Op aanbeveling van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken blijven al onze metro- en premetrostations vandaag gesloten. Dat...

Posted by MIVB Officieel on vrijdag 20 november 2015

Metrostations in Brussel blijven dicht
Metrostations in Brussel blijven dicht (Foto: ANP)

Sancties gevraagd tegen Blatter en Platini

De onderzoekskamer die namens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk illlegale praktijken van voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini heeft onderzocht, vraagt om sancties tegen beide bestuurders. "Over de inhoud van het afgeronde rapport en over de gevraagde strafmaatregelen worden geen mededelingen gedaan", valt zaterdag te lezen op de website van de FIFA.

De tuchtkamer, onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert, meldde zaterdag dat het de laatste rapporten van de onderzoekers binnen heeft. "We gaan de rapporten nauwkeurig bestuderen en beslissen binnen afzienbare tijd of er een tuchtrechtelijke procedure tegen Blatter en Platini wordt ingesteld", luidde de korte verklaring op de website.

Beide voetbalbestuurders zijn al voor 90 dagen geschorst door de ethische commissie. Dat gebeurde wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

De Zwitser Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Kandidaat-opvolger Platini raakte vervolgens ook in opspraak. Hun beroep tegen de schorsing werd afgelopen week afgewezen door de beroepscommissie van de FIFA. Beiden stapten daarop naar sporttribunaal CAS dat nog uitspraak moet doen.

Sancties gevraagd tegen Blatter en Platini
Sancties gevraagd tegen Blatter en Platini (Foto: ANP)

Voetbalduels België gaan door ondanks dreiging

De voetbalwedstrijden in de hoogste klasse van het Belgische voetbal gaan dit weekeinde door. Het Belgische antiterreurorgaan OCAD had vanwege de verhoogde terreurdreiging gevraagd alle wedstrijden in de eerste en tweede klasse te annuleren. De Belgische voetbalbond KBVB trad daarop in overleg met de Pro League, het overkoepelende orgaan van de hoogste klasse. Die besliste dat er gevoetbald gaat worden.

De voorgestelde maatregelen kwamen er nadat eerder, op basis van een nieuwe evaluatie van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), beslist werd om het dreigingsniveau voor het Brusselse gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat een dreiging "ernstig en zeer nabij" is.

Wel kunnen burgemeesters beslissen dat duels in hun gemeente niet mogen plaatsvinden.

Voetbalduels België gaan door ondanks dreiging
Voetbalduels België gaan door ondanks dreiging (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 47

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Onderschrift bij sportfoto van de week inkoppertje."

We zien hier Mart Smeets bij de start van Ziggo Sport, maar wat maakt hij de kijkers hier duidelijk? (Pro Shots / Stanley Gontha)
We zien hier Mart Smeets bij de start van Ziggo Sport, maar wat maakt hij de kijkers hier duidelijk? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Nuis pakt goud met Nederlands record op 1500 meter

Schaatser Kjeld Nuis heeft vrijdag bij de tweede wereldbeker in Salt Lake City goud veroverd op de 1500 meter met een Nederlands record. De rijder van Team LottoNL-Jumbo eindigde op de Utah Olympic Oval in een tijd van 1.42,14. Daarmee was hij sneller dan de oude toptijd van Koen Verweij, die twee jaar geleden op dezelfde baan op 1.42,28 uitkwam.

Voor Nuis (26) was het zijn vijfde wereldbekerzege en zijn tweede overwinning op de schaatsmijl. Vorig jaar pakte hij op de 1500 meter in Japan zijn eerste gouden medaille in het wereldbekercircuit.

De Amerikaan Joey Mantia eindigde vrijdag op de tweede plaats (1.42,45), gevolgd door zijn landgenoot Shani Davis in 1.42,90. Gerben Jorritsma belandde met 1.44,43 op de achtste plaats. Thomas Krol kwam op de tiende plek uit (1.44,54).

Sven Kramer besloot eerder deze week de 1500 meter te laten schieten. De Nederlandse kampioen op deze afstand wil zaterdag zo fit mogelijk aan de start verschijnen van de 10.000 meter, de enige keer dat dit nummer dit seizoen in het wereldbekercircuit op het programma staat. Zowel Kramer als Jorrit Bergsma, de olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter, mikt op een wereldrecord. Dat staat nu op naam van Kramer met 12.41,69, gereden in maart 2007 in Salt Lake City.

Nuis pakt goud met record op 1500 meter
Nuis pakt goud met record op 1500 meter (Foto: ANP)

Sáblíková wint 5000 meter in Salt Lake City

De Tsjechische Martina Sáblíková heeft vrijdag tijdens de tweede wereldbeker schaatsen in Salt Lake City de 5000 meter op haar naam geschreven. De olympisch- en wereldkampioene op deze afstand eindigde op de Utah Olympic Oval in een tijd van 6.47,42. Het zilver was voor de Russin Natalia Voronina (6.53,16) en het brons ging naar de Canadese Ivanie Blondin (6.55,88).

Beste Nederlandse in de A-divisie was Irene Schouten. De wereldkampioene op de massastart belandde met een tijd van 7.00,19 op de vijfde plek. Yvonne Nauta stelde teleur met de negende tijd (7.05,88).

In de ochtenduren (plaatselijke tijd) verbeterde Carien Kleibeuker in de B-divisie, met kwartetstarts, het Nederlands record met een tijd van 6.45,04. De oude toptijd stond op naam van Gretha Smit, die tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 op 6.49,22 uitkwam, goed voor zilver. Kleibeuker reed in Utah de tweede tijd ooit op deze afstand, na het wereldrecord van Sablikova (6.42,66).

De tijden in de B-divisie tellen niet mee voor het klassement in de A-divisie.

Sablikova wint 5000 meter in Salt Lake City
Sablikova wint 5000 meter in Salt Lake City (Foto: ANP)

HSV profiteert optimaal van missers van Dortmund

Het was voor Borussia Dortmund een dag waarop alles tegenzit. Op bezoek bij Hamburger SV werden de kansen niet benut en liet de defensie steken vallen: 3-1.

Na een wat afwachtende openingsfase kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Ivo Ilicevic sprong echter te onrustig om met de mogelijkheid. Twee minuten later revancheerde Ilicevic zich. De buitenspelval van Dortmund klapte verkeerd dicht, waardoor de middenvelder in zijn eentje op de keeper af kon. Ilicevic scoorde niet, maar versierde een pingel.

Pierre-Michel Lasogga ging achter de bal staan en faalde niet vanaf de strafschopstip, 1-0. De spits van HSV liet doelman Roman Burki kansloos. Voor rust verdubbelde 'Die Rothosen' de score. Nicolai Müller stormde met de bal aan de voet op in het centrum en stelde Lewis Holtby met een eenvoudige pass in staat de 2-0 tegen de touwen te werken.

Wederom zag de defensieve organisatie van Dortmund er niet goed uit. Vooral middenvelder Julian Weigl legde geen strobreed in de weg. Na rust werd de malaise voor Dortmund nog groter. Bij een corner voor HSV kopte Mats Hummels het leder wel heel knullig in hte eigen doel. Als een volleerde spits knikte Hummels de bal met een stuit in het eigen net, 3-0.

Dortmund kreeg ook kansen, maar sprong daar onzorgvuldig mee om. Ook vormde HSV-doelman Rene Adler een sta in de weg. De Duitse sluitpost bracht een keer of zes geweldig redding. In de slotfase wist Pierre Emerick Aubameyang de eer nog enigszins te redden. Eindelijk wist de spits wél een kans te benutten. De assist was van Adnan Januzaj: 3-1.

Storing KPN nog niet verholpen

De storing waar KPN sinds vrijdagochtend mee kampt, is zaterdagochtend nog steeds niet helemaal verholpen. Een deel van de 1,8 miljoen klanten heeft nog problemen met de interactieve televisie. "Zo'n 90 procent van de huishoudens kan weer tv kijken, de laatste 10 procent hopen we in de loop van de ochtend weer aan te sluiten", aldus een woordvoerder van KPN. De problemen met internet en vaste telefonie waren vrijdag al verholpen.

"In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben we een software-update doorgevoerd, daardoor zijn de meeste problemen verholpen", zegt de woordvoerder. Dit is een gigantische operatie. "Normaal voeren we updates in enkele weken door, nu dus in één nacht."

De landelijke storing begon vrijdag eind van de ochtend op het netwerk van KPN, zowel internet als tv en telefonie hadden er last van. Het bedrijf denkt nog na over een "gebaar" naar de klanten. "Onze prioriteit ligt bij het verhelpen van de problemen. Daarna gaan we bekijken wat we ter compensatie kunnen aanbieden. De programma's van vrijdagavond kunnen sowieso gratis bekeken worden."

De oorzaak van de storing wordt nog uitgezocht.

Storing KPN nog niet verholpen
Storing KPN nog niet verholpen (Foto: ANP)

Minister: huis-aan-huiscontroles in Molenbeek

De Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken wil dat elk huis in Molenbeek wordt gecontroleerd. Dat is noodzakelijk om jihadisme en radicalisering in de Brusselse deelgemeente aan te pakken, zegt hij zaterdag in een interview met de krant Het Nieuwsblad.

Molenbeek staat bekend als bolwerk van jihadisten. Jambon zegt dat van de 130 naar België teruggekeerde jihadstrijders er 85 in de deelgemeente wonen. Een aantal verdachten van de aanslagen in Parijs komt er ook vandaan.

"Het is onaanvaardbaar dat we niet weten wie er op het grondgebied is. Nu zijn in sommige appartementen twee mensen ingeschreven, maar wonen er tien", aldus Jambon. De minister wil daarom letterlijke huis-aan-huiscontroles.

Minister: huis-aan-huiscontroles in Molenbeek
Minister: huis-aan-huiscontroles in Molenbeek (Foto: ANP)

Noodtoestand in Mali na terreuraanslag

De regering in Mali heeft vrijdagavond voor tien dagen de noodtoestand uitgeroepen. De nieuwe situatie geldt vanaf middernacht (01.00 uur Nederlandse tijd) voor het hele land, aldus president Ibrahim Boubacar Keïta. Hij heeft ook drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Militanten houden zich al sinds vrijdagochtend schuil in een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. Volgens president Keïta zijn 21 mensen omgekomen bij de gijzelingsactie. Eerder werd gesproken over 27 doden. Daarnaast zijn zeven mensen gewond geraakt.

Speciale eenheden proberen de militanten te overmeesteren, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. De aanslag is het werk van de radicale islamitische beweging al-Mourabitoun en al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).

Noodtoestand in Mali na terreuraanslag
Noodtoestand in Mali na terreuraanslag (Foto: ANP)

Man bedankt agent voor zijn arrestatie

Een flinke boete met daarbij een taakstraf en een lange tijd zonder rijbewijs zitten. Er zijn mensen die hier erg dankbaar voor zijn. Zo dankbaar dat ze de moeite nemen om een persoonlijke dankbrief naar de desbetreffende agent te sturen. Zo was ook het geval bij een man uit Georgia.

'Het is allemaal niet leuk nee, maar ik ben de agent wel dankbaar dat ik nog mag leven', zo beschreef de man de situatie in zijn brief. Niet alleen was de man blij dat zijn eigen leven hiermee bespaard bleef, maar ook dat van de andere.

De agent zijn dag kon niet meer stuk. Hij kon de verleiding dan ook niet weerstaan om de brief op Facebook te plaatsen. 'Deze brief bewijst dat we ons werk goed doen', aldus het hoofd van het politiekorps.

Wat de intentie van de brief ook was, het kwam bij het politiekorps in Georgia en, door de social media, ook in heel de wereld als een opmerkelijk maar mooi statement naar buiten.

I got this letter in the mail today from a gentleman that Sgt. Collins arrested for DUI a few months ago. I believe it...

Posted by Tyrone Police Department on maandag 16 november 2015

Justin Bieber breekt Brits Top 40-record

Justin Bieber heeft een record verbroken in de Top 40 van Groot-Brittannië. De Britse hitlijst bevat maar liefst acht nummers van zijn nieuwe album Purpose. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de charts dat een artiest zoveel hitnoteringen in de lijst heeft staan, meldt BBC.

Zijn nieuwe single Sorry staat bovenaan in de Britse hitlijst en verdrong Adele van de eerste plaats. Justin domineert de top 5 met drie nummers. Love Yourself staat op de derde plek en What Do You Mean staat op vijf. Met acht noteringen in de Britse Top 40 heeft Justin het record van Elvis Presley uit 1957 verbroken. Elvis had destijds zeven nummers in de Top 40.

Justins album Purpose doet het bij de Britten ook heel goed, al verkocht One Direction nog meer exemplaren van Made in the A.M.. One Direction verkocht in de eerste week 93.189 exemplaren van het album. Daarmee is Made in the A.M. het snelst verkopende album van het jaar in Groot-Brittannië. Justin Biebers Purpose blijft slechts met 3000 achter. De BBC verwacht dat One Direction niet lang titelhouder blijft en dat Adele komende week nog meer albums verkoopt.

Justin Bieber breekt Brits Top 40-record
Justin Bieber breekt Brits Top 40-record (Foto: BuzzE)

Helikopter crasht in Nieuw-Zeeland, 7 doden

Een helikopter met zeven mensen aan boord is zaterdag neergestort in Nieuw-Zeeland. Geen van de inzittenden heeft de crash overleefd, schrijft de krant The New Zealand Herald. Het gaat om zes passagiers en de piloot.

De crash vond plaats bij de Foxgletsjer in het westen van Nieuw-Zeeland. De gletsjer wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Een reddingsteam werd met een helikopter naar de plaats van het ongeluk gebracht. Het duurde even voordat de slachtoffers werden gevonden, omdat het gebied vanwege weersomstandigheden moeilijk begaanbaar was.

Waardoor de helikopter is neergestort, is onduidelijk.

Helikopter crasht in Nieuw-Zeeland, 7 doden
Helikopter crasht in Nieuw-Zeeland, 7 doden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen en kou

Goedemorgen, het is weekend! Maar wel een koud, kil en nat weekend. Vooral in het westelijke deel van Nederland kunnen regelmatig buien vallen. Heel af en toe laat de zon zijn neus zien, maar in de middag trekt het wolkendek onverbiddelijk dicht. In de avond kan in Limburg wat (natte) sneeuw vallen. De temperaturen komen niet boven de 8 graden uit en dalen in de nacht naar maximum 4 graden. Ook is de kans op vorst aan de grond aanwezig.

Wat doe je als het regent en je hebt geen paraplu mee? Je neemt gewoon een doos van de supermarkt mee en doet die over je hoofd. Best wel effectief, kijk maar naar mijn zoontjes!

Wat doe je als het regent en je hebt geen paraplu mee?  (Foto: DJMO)
Wat doe je als het regent en je hebt geen paraplu mee? (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

Vandaag is het de werelddag van de televisie!

* In 2009 weet Ralf Mackenbach het junior Eurovisiesongfestival te winnen, Laura Omloop (België) verovert de vierde plaats.

* In 1916 zonk het beroemde hospitaalschip de Britannic (het broertje van de Titanic) na een aanvaring met een mijn. Lange tijd werd aangenomen dat het tot zinken werd gebracht door een torpedo, maar nadat het wrak in 1975 door Jacques Cousteau werd ontdekt, waarbij in de buurt van het schip ook mijnen gespot werden, kwam men op die theorie terug.

* In 2012 barst Mount Tongariro volkomen onverwacht uit. De vulkaan is een van de grootste actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland.

* In 1905 publiceert Albert Einstein zijn massa-energierelatie E=mc² in de Annalen der Physik.

VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS

De VN-Veiligheidsraad dringt er bij alle lidstaten op aan mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De vijftienkoppige raad nam vrijdag unaniem een resolutie aan waarin staat dat ,,alle nodige maatregelen" moeten worden genomen om de terreurgroep te bestrijden.

De resolutie was ingebracht door Frankrijk. De Veiligheidsraad roept alle landen op hun inzet voor zover mogelijk te verdubbelen om nieuwe terroristische aanslagen te voorkomen. Ook moet worden samengewerkt om ervoor te zorgen dat het aantal jihadgangers wordt teruggedrongen.

De resolutie is een week na de aanslagen in Parijs aangenomen. IS pleegde meerdere aanslagen waarbij 130 mensen omkwamen.

VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS
VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS (Foto: ANP)

Nederland begint WK zaalvoetbal voor doven met ruime zege

Nederland is uitstekend begonnen aan het WK zaalvoetbal voor doven. Vrijdag werd in Thailand Oezbekistan met 7-0 verslagen in het eerste duel in groep A. In Bangkok werd de score al na enkele minuten geopend doordat Jack Castelijns een vrije trap snoeihard in de kruising werkte.

Het bleef in de eerste helft bij 1-0, maar in de tweede helft was het vooral Castelijns die het doel goed wist te vinden. Hij maakte de 2-0 en 3-0, zag Cheung Chaw Fung de 4-0 scoren en maakte zelf de 5-0 en 6-0. De laatste goal van de wedstrijd werd gemaakt door Matthijs Terpstra. Met zijn vijf treffers is Castelijns vooralsnog de topscorer van het WK.

De volledige wedstrijd kan hier bekeken worden. Het duel van Nederland begint na ongeveer 5 uur en 10 minuten in de video. Nederland speelt zaterdag om 08.00 uur Nederlandse tijd de tweede groepswedstrijd, waarin Brazilië de tegenstander is. De wedstrijd kan live via de officiële site van het WK bekeken worden.

Een interview, waarvoor het kunnen lezen van gebarentaal noodzakelijk is, en een samenvatting van de wedstrijd. Geluid zit er niet bij, maar op de volksliederen na zou dat ook bijzonder weinig toevoegen (Bron: YouTube)

Wawrinka ten koste van Murray door op Finals

Tennisser Andy Murray kan zich gaan voorbereiden op de Davis Cupfinale tegen België. De Brit is klaar in de ATP World Tour Finals. Hij verloor de partij om een plek in de halve finales van het slottoernooi in Londen van Stan Wawrinka. De Zwitser won het hoogstaande duel in de O2 Arena in twee sets: 7-6 (4), 6-4.

Wawrinka kan zich opmaken voor een confrontatie in de halve finale met zijn landgenoot Roger Federer. De andere halve finale gaat tussen de Serviër Novak Djokovic en de Spanjaard Rafael Nadal.

Murray begon de partij tegen de Zwitserse backhandspecialist in de wetenschap dat hij acht van de veertien eerdere onderlinge duels had gewonnen. Het mocht niet baten, hoezeer de Schot ook streed. De eerste set mondde uit in een tiebreak, die Wawrinka vooral dankzij fouten van Murray naar zich toe trok. In de tweede set liep de Zwitser uit naar 5-2, vocht Murray zich terug naar 5-4, maar moest hij in de volgende game toch buigen.

Wawrinka door ten koste van Murray
Wawrinka door ten koste van Murray (Foto: ANP)

Zware dopingstraf international Ademi van Dinamo Zagreb

Middenvelder Arijan Ademi van Dinamo Zagreb is voor vier jaar geschorst wegens een positieve dopingtest na het duel op 16 september met Arsenal in de Champions League. De Kroatische club meldde vrijdag zelf de zware straf voor zijn Macedonische international en kondigde meteen aan de schorsing aan te vechten.

"Deskundigen hebben aangetoond dat hij een vervuild supplement heeft gebruikt. Om daarvoor een speler vier jaar te schorsen is idioot", liet trainer Zoran Mamic van Dinamo Zagreb weten.

De 24-jarige Ademi meent dat hij onschuldig is. "Ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan, maar toch ben ik heel zwaar gestraft. Ik voel me vreselijk", aldus de centrale middenvelder, bij wie zowel de A- als B-staal negatief voor hem uitpakte.

Zware dopingstraf Ademi van Dinamo Zagreb
Zware dopingstraf Ademi van Dinamo Zagreb (Foto: ANP)

Prijzengeld golfsters met miljoenen omhoog

Het prijzengeld voor de beste golfspeelsters van de wereld, die actief zijn in de Amerikaanse vrouwentour LPGA, gaat volgend jaar met enkele miljoenen omhoog naar 63,1 miljoen dollar, omgerekend 59 miljoen euro. Het aantal toernooien stijgt naar 34, twee meer dan dit jaar. De tour doet in 2016 vijftien landen aan. Dat meldde hoogste baas Michael Whan van de LPGA vrijdag.

Twee Nederlandse golfsters spelen op de Amerikaanse Tour: Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel. Het seizoen begint eind januari op de Bahama's en eindigt in november met het Tour Championship in Naples, Florida. Toernooien in Engeland, Brazilië, Frankrijk, China, Maleisië, Zuid-Korea, Japan, Canada en Mexico maken deel uit van de tour. De eerste major wordt afgewerkt van 31 maart tot en met 3 april in Rancho Mirage, Californië.

Prijzengeld omhoog voor golfsters
Prijzengeld omhoog voor golfsters (Foto: ANP)

Rojer en Tecau winnen ook derde duel Finals

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft vrijdag met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau ook de derde partij op de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen. Het als tweede geplaatste koppel versloeg het als zesde geplaatste Franse duo Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut in krap anderhalf uur met 6-4, 7-5.

Rojer en Tecau waren na twee overwinningen al geplaatst voor de halve finales, waarin ze uitkomen tegen de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan, de mondiale nummers één in het dubbelspel.

Herbert en Mahut lopen de halve finale mis door de nederlaag van vrijdag. Zij blijven staan op één overwinning in drie duels, terwijl de Braziliaan Marcelo Melo en de Kroaat Ivan Dodig tweemaal wonnen en zich dus als tweede duo uit deze poule bij de laatste vier voegen. In de halve finale spelen zij tegen Rohan Bopanna uit India en Florin Mergea uit Roemenië, die als achtste geplaatst zijn.

Rojer en Tecau winnen ook derde duel Finals
Rojer en Tecau winnen ook derde duel Finals (Foto: ANP)

Hervormingsplan FIFA is klaar

Het grote zuiveringsplan van de wereldvoetbalbond FIFA is klaar. De hervormingscommissie onder leiding van de Fransman François Carrard zal zijn rapport met aanbevelingen op 2 en 3 december aanbieden en toelichten aan het dagelijks bestuur van de FIFA.

Daarna wordt het rapport openbaar, meldde de FIFA vrijdag op zijn website. Meer liet de bond, die worstelt met de grootste crisis in zijn bestaan door talrijke omkoopschandalen, niet los.

In oktober kwamen al wel plannen naar buiten van een ander hervormingscomité, dat werd aangevoerd door Domenico Scala, een hoge functionaris binnen de FIFA. Hij wilde onder meer een maximale zittingstermijn van twaalf jaar voor de voorzitter, een leeftijdslimiet van 74 jaar, volstrekte openheid over vergoedingen van de topbestuurders en een veel uitgebreidere integriteitscontroles van FIFA-leden.

Het is onduidelijk of de hervormingscommissie van Carrard de aanbevelingen van Scala heeft overgenomen.

Hervormingsplan FIFA is klaar
Hervormingsplan FIFA is klaar (Foto: ANP)

Beckenbauer hekelt leiding Duitse bond in corruptiezaak

Franz Beckenbauer, sleutelfiguur in het corruptieschandaal rond het WK voetbal van 2006 in Duitsland, heeft vrijdag scherpe kritiek geuit op de huidige leiding van de Duitse voetbalbond. Een uitnodiging van Der Kaiser om openheid van zaken te geven, is genegeerd door de twee tijdelijke voorzitters, Reinhard Rauball en Rainer Koch. "Wat is dat voor niveau", klaagt de voormalige topvoetballer in de Süddeutsche Zeitung.

Beckenbauer was destijds voorzitter van het organisatiecomité dat het WK naar Duitsland wilde halen. Hij tekende vlak voor de stemming over de toewijzing een verdacht contract met toenmalig vicevoorzitter Jack Warner van de wereldbond FIFA. Hij zou daarin van alles beloven aan de man, die inmiddels vanwege zijn rol in andere omkoopschandalen voor het leven is geschorst.

Beckenbauer zou in een brief aan Rauball en Koch hebben aangeboden over de kwestie te willen praten, maar kreeg geen reactie. ",Als je elkaar al zo lang kent en je hoort dan niets, behalve op televisie, ja wat moet je dan nog", aldus Beckenbauer.

Beckenbauer hekelt leiding Duitse bond
Beckenbauer hekelt leiding Duitse bond (Foto: ANP)

Vrienden betalen olympische missie Kuijken

Vrienden van atlete Susan Kuijken willen geld werven om haar voorbereiding op de Olympische Spelen te betalen. "Zodat Susan zich onbekommerd en volledig kan richten op het realiseren van haar droom, een medaille in Rio", motiveren Henk Stevens en Henk Albers hun ongebruikelijke inzamelingsactie.

Kuijken wil in Rio de 5000 en 10.000 meter lopen. De Nijmeegse, die vorig jaar brons won op de 5000 bij de EK atletiek in Zürich, heeft zich voor beide afstanden al geplaatst. Ze wil in aanloop naar Rio zo min mogelijk wedstrijden lopen om blessures te voorkomen. "Dat betekent dat ze inkomsten uit het lucratieve wedstrijdcircuit gaat mislopen. Terwijl ze als snelste niet-Afrikaanse atlete inmiddels een heuse publiekstrekker is", lichten de vrienden hun actie toe.

De atlete zegt zelf dat ze niet per se veel wedstrijden hoeft te lopen om een topprestatie te leveren. "Het is me vorig jaar gelukt bij de EK en deze zomer bij de WK atletiek. Maar in Rio wil ik eens een keer ruim op tijd 'klaar' zijn met de voorbereiding, zonder inhaalrace tegen de blessureklok."

Vrienden betalen olympische missie Kuijken
Vrienden betalen olympische missie Kuijken (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.