Duitsland schrapt weer songfestivalkandidaat

Voor het tweede jaar op rij wordt de beoogde Duitse act voor het Eurovisiesongfestival toch niet afgevaardigd naar het liedjesfestijn. Zanger Xavier Naidoo wordt teruggetrokken als kandidaat omdat hij te omstreden is, zo heeft de Duitse omroep NDR zaterdag beslist. Xaidoo was donderdag als kandidaat naar voren geschoven.

Veel Duitsers zien Naidoo als een homofobe rechtspopulist. 'Dat is hij niet, maar we hebben de weerstand tegen Xavier zwaar onderschat', zegt de coördinerende omroep ARD. Op internet circuleerden verschillende petities tegen zijn deelname aan het songfestival, dat komend jaar in Zweden wordt gehouden. Wie er nu voor Duitsland gaat meedoen, is nog niet bekend.

Vorig jaar zag de winnaar van de Duitse voorronde, Andreas Kümmert, zelf af van deelname aan het Eurovisiesongfestival. Hij maakte dat bekend pal na het winnen van de nationale finale. Uiteindelijk vertegenwoordigde de nummer twee, Ann Sophie, Duitsland.

Xavier Naidoo is in Duitsland een populaire zanger. Hij is onder meer bekend als jurylid in de Duitse versie van 'The Voice'. 

Duitsland schrapt weer songfestivalkandidaat
Duitsland schrapt weer songfestivalkandidaat (Foto: BuzzE)