Transformer: Het leven van Lou Reed (1942-2013)

dekatophetspek

De afgelopen maand was het alweer twee jaar geleden dat de legendarische musicus Lou Reed overleed. Reed was een eigenzinnig persoon die in de jaren zestig bekend werd als de neurotische frontman van de groep Velvet Underground om daarna als solo-artiest nog meer successen te boeken. Auteur Victor Bockris kende Lou Reed persoonlijk en schreef als eerbetoon aan zijn vriend het boek Transformer: Het Leven Van Lou Reed (1942 - 2013) waarin we een blik kunnen werpen op een ruig leven vol seks, drugs en rock-'n-roll.

Transformer: Het Leven Van Lou Reed (1942 - 2013)

Transformer: Het Leven Van Lou Reed (1942 - 2013) is het eerste boek dat het volledige verhaal vertelt over het leven van Lou Reed. Bockris, die eerder al fijne boeken leverde over onder meer William S. Burroughs en Andy Warhol, bracht het verhaal over Reed al eerder uit in 1994. In de nieuwe editie van het boek, waarin ook de laatste jaren uit het leven van Lou Reed zijn opgenomen, krijgen we toch een geheel ander beeld van de Amerikaanse artiest. In geuren en kleuren verhaalt Reed over zijn jeugd in Freeport, het musiceren met Velvet Underground, zijn diverse relaties en zijn vriendschap met grootheden zoals Andy Warhol, David Bowie en vele anderen.

Lou Reed was een muzikant die van grote invloed is geweest voor zowel de glamrock als de punkscene. Reed was dan ook één van de eerste Amerikaanse artiesten die openlijk over seks en drugsgebruik durfden te zingen. Nu kijken we daar in Nederland niet echt meer van op, maar in het preutse Amerika dacht men daar destijds toch geheel anders over. Transformer: Het Leven Van Lou Reed (1942 - 2013) geeft ons echter ook het beeld van een man die vanaf zijn kindertijd al onuitstaanbaar wilde zijn en daar ook tot aan zijn dood met enige regelmaat in slaagde. Niet zo vreemd overigens als je leest hoe de jonge Reed te maken kreeg met shocktherapie. Vanaf dat moment werd de voornaamste motor in Lou's leven de strijd om zich te uiten en te krijgen wat hij wilde.

Transformer: Het Leven Van Lou Reed (1942 - 2013) is zonder enige twijfel zwaar verplichte kost, maar ook een ieder die wel eens wat meer wil lezen over de oprichter van één van de meest invloedrijke bands uit de jaren zestig of meer te weten wil komen over het totstandkomen van prachtige liedjes als 'Waiting For The Man', 'Walk On The Wild Side' en 'Perfect Day' mag deze indrukwekkende biografie niet in zijn boekenkast laten ontbreken.