CD: Almeida - Social Media Circus

dekatophetspek

Zo'n vier jaar na het zeer indrukwekkende debuutalbum Fantastic Massacre ligt er eindelijk weer nieuw werk van de progressieve hardcore punkband Almeida bij de betere platenboeren in de schappen. Op de Social Media Circus-EP gaan de Britten weer als vanouds tekeer en leveren met deze plaat weer een intense bak onnavolgbare muziek van de bovenste plank.

Almeida - Social Media Circus

Toen Almeida vorig jaar oktober in Nederland optrad werd de Social Media Circus-EP al aangekondigd en waren er ook al nummers van de plaat gespeeld. We mochten echter nog bijna een jaar wachten voor de nieuwe schijf zou verschijnen en zodoende werden de verwachtingen voor de opvolger van Fantastic Massacre alleen nog maar groter. Bij het beluisteren van de Social Media Circus-EP kunnen we echter wel stellen dat het de moeite van het wachten meer dan waard was.

Net zoals bands als Protest The Hero en het Japanse Fact is ook Almeida een band die het erg leuk lijkt te vinden om de luisteraar constant op het verkeerde been te zetten. De band springt muzikaal gezien nogal eens van de hak op de tak en schroomt dan ook niet om de meest uiteenlopende muziekgenres in een enkel nummer te verwerken. Almeida is een band die niet van treuzelen houdt en zo opent de EP meteen met een knaller getiteld 'Icke-Aramba!' waarbij we meteen weer die fraaie samenzang kunnen horen. Dat de mannen ook zeker niet vies zijn van een stevig stuk ouderwetse melodieuze skatepunk, horen we in het eveneens prima beukende 'The Twisted Architect'.

Nadat 'The Twisted Architect' bijna naadloos overgaat in het zeer korte 'Payday' is het tijd voor de volgende knaller op deze melomane brok dynamiet. Voor het bijna 7 minuten durende 'A Book of Endless Pages' trekt de band uit Brighton zo ongeveer alle registers open voor een indrukwekkend en bombastisch stuk progressieve metal van hoog niveau. Met 'Creed' zijn we daarna alweer toegekomen aan het laatste nummer van deze imponerende schijf. Enige minpuntje is de beperkte lengte van het geheel maar daarvoor hebben we gelukkig een repeat-functie op de cd-speler zitten. We mogen hopen dat de mannen snel met een nieuw album op de proppen komen. Tot die tijd zal de Social Media Circus-EP hier nog regelmatig uit de speakers knallen.