Schrijver Joost Zwagerman pleegt zelfmoord

De Nederlandse schrijver Joost Zwagerman heeft dinsdag zelfmoord gepleegd in zijn woonplaats Haarlem. Dat heeft zijn uitgever De Arbeiderspers dinsdagavond bekendgemaakt.

Zwagerman leed al enige tijd aan depressies. Hij zou vanavond de hoofdgast zijn in het NPO Radio 4 programma Opium, om zijn boek 'De stilte van het licht' te bespreken. Bij tv-kijkers genoot hij de laatste tijd bekendheid als kunstcriticus van De Wereld Draait Door. De in Alkmaar geboren schrijver werd slechts 51 jaar.

Debuut
Zwagerman debuteerde in 1986 op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller Vals licht (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd.

Zijn werk werd vertaald en verscheen onder meer in Duitsland, Frankrijk en Japan. Hij schreef sinds 1985 essays en kritieken voor Vrij Nederland en was enige jaren columnist van de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Troostbrenger
De schrijver wierp zich de afgelopen jaren op als troostbrenger voor de nabestaanden van mensen die zelf een einde aan hun leven hadden gemaakt.

Zo sprak hij in november 2010 in Rotterdam troostrijke woorden op een bijeenkomst voor de achtergebleven familieleden en vrienden van mensen die zich voor de trein hadden geworpen. Die samenkomst werd georganiseerd door de NS en uitvaartverzorger Monuta, die aandacht wilden vragen voor de problematiek van zelfdoding. Zwagerman stelde toen "dat nabestaanden bij zelfdoding anders worden behandeld dan na ziekte of ongeluk".

"Een zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht", zei Zwagerman. "Je krijgt geen ach en wee, zoals na een natuurlijke dood. Bij een zelfmoord hebben de mensen het er maar liever niet meer over."

De schrijver vertelde zijn gehoor destijds dat zijn vader rond de eeuwwisseling een poging tot zelfmoord had gedaan. "Bij toeval werd hij gevonden, maar hij lag wel drie weken op de intensive care", aldus Zwagerman toen. "Dit was niet de bedoeling, zei mijn vader toen hij ontwaakte. Nu is hij blij dat hij nog in leven is, maar in die drie weken hebben wij een verpletterende stilte om ons heen ervaren."

Schrijver Joost Zwagerman overleden
Schrijver Joost Zwagerman overleden (Foto: ANP)