Trump schoffeert partijgenoot John McCain

Je kunt veel zeggen over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, maar saai is het zeker niet met hem in de race. De schatrijke zakenmagnaat veroorzaakt om de haverklap ophef met zijn uitspraken. Deze keer is oud-presidentskandidaat John McCain - nota bene een partijgenoot - het slachtoffer.

Trump heeft gezegd dat McCain in zijn ogen geen oorlogsheld is, meldt de NOS. Hij deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst in Iowa, waar hij samen met negen andere presidentskandidaten verscheen. Toen de presentator McCain een oorlogsheld noemde, ging Trump daar meteen tegenin. 'Hij is een oorlogsheld omdat hij gevangengenomen is. Ik heb liever mensen die niet gevangengenomen zijn.'

De nu 78-jarige senator John McCain diende in de Vietnam-oorlog. Nadat zijn vliegtuig was neergehaald, zat McCain vijf jaar in een gevangenis in Hanoi. In de Verenigde Staten is er veel respect en ontzag voor oorlogshelden. Kritek op hen geldt al snel als zeer ongepast.

Ontstemd
Partijgenoten, onder wie ook mede-presidentskandidaten zoals Jeb Bush en Rick Perry, hebben ontstemd gereageerd op Trump. Op een persconferentie naderhand zwakte Trump zijn woorden af, maar hij zei dat McCain als senator weinig heeft gedaan voor oorlogsveteranen. Trump had McCain eerder al eens een loser genoemd vanwege diens verloren presidentsstrijd tegen Barack Obama in 2008.

De schatrijke Donald Trump komt veel in het nieuws en doet het uitstekend in de peilingen. Vrijdag maakte weblog The Huffington Post nog bekend dat al het nieuws rondom Trump voortaan in de rubriek entertainment wordt ondergebracht.