FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 augustus 2015

Kromowidjojo met oogkleppen op naar Rio

De oogkleppen gaan op, vanaf nu tellen alleen de Olympische Spelen nog maar voor Ranomi Kromowidjojo. De zwemkoningin van Londen 2012 kreeg bij de WK in Kazan de bevestiging dat ze weer aansluiting heeft bij de wereldtop. 'Kromo' werd vierde op de 100 meter vrije slag en pakte zilver op de 50 vrij. In de wetenschap dat het alleen nog maar beter kan, zet ze komend jaar alles opzij om in Rio de Janeiro opnieuw te pieken.

"Bij alles wat ik ga doen, zal ik mezelf afvragen: ga ik hier sneller van zwemmen of niet?", aldus Kromowidjojo. "Iedereen traint hard, het belangrijkste is juist wat je doet als je niét in het zwembad ligt. Daar zal ik goede keuzes in moeten maken. Ik ga eerst even vakantie vieren, maar daarna gaan de oogkleppen op. Ik zal nóg strakker gaan leven, me nergens meer door laten afleiden en dus heel veel 'nee' zeggen. Maar bovenal ga ik heel veel plezier hebben in het zwemmen zelf."

Met Patrick Pearson sinds vorig jaar als haar coach heeft de 24-jarige Groningse de weg richting de top hervonden. Na enkele moeizame jaren, waarin ze met Marcel Wouda en Christaan Sloof in korte tijd twee trainers versleet, is de focus terug bij het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen. "Met Patrick gaat het heel goed. We hebben vorig jaar de juiste keuze gemaakt door de EK in Berlijn over te slaan. Een goede investering, die betaalt zich nu uit. Dit WK was een erg goed opstapje naar volgend seizoen."

Voor 'Kromo' waren de WK in Kazan dan ook niet meer dan een meetpunt op weg naar het grote doel, prolongatie van haar olympische titels in Rio de Janeiro. Het verklaarde de opvallende blijdschap na haar vierde plaats, doorgaans toch een zeer ondankbare plek voor een sporter, op de 100 vrij. Kromowidjojo leerde daar dat het gat met de zusjes Bronte en Cate Campbell en de Zweedse Sarah Sjöström niet zo groot meer is. Op de 50 vrij volgde zondag opnieuw een bevestiging.

De Groningse moest weliswaar haar wereldtitel op de sprint afstaan aan Bronte Campbell, maar het verschil was te overzien (24,12 om 24,22). "Natuurlijk is Bronte een grote concurrente voor volgend jaar. Maar qua tijden viel het me allemaal wel mee. Ik had eigenlijk verwacht dat je in de 23 seconden had moeten zwemmen voor goud."

Zonder wereldtitel, maar met bemoedigende resultaten en scherpe tijden op zak gaat Kromowidjojo toewerken naar de Spelen. Stiekem vindt de tweevoudig olympisch kampioene het helemaal niet zo erg dat ze dat vanuit de schaduw kan doen. "Tweede worden is een goede uitgangspositie, daardoor blijf je 'eager' en gretig. Natuurlijk wil ik altijd goud winnen, maar voor nu is dit supergoed. Goud bewaren we wel voor de volgende keer."

Kromowidjojo met oogkleppen op naar Rio
Kromowidjojo met oogkleppen op naar Rio (Foto: ANP)

Bejaarde man breit truien voor pinguïns

Alfred Date is met zijn 109 jaar oud de oudste man van Australië, maar dat weerhoudt hem er niet van om nog druk bezig te zijn. Vanwege een olieramp gaf hij gehoor aan de oproep om truien te breien voor de dwergpinguïns van Phillip Island.

Door een olieramp in 2013 dreigde een deel van de populatie dwergpinguïns verloren te gaan. Maar door de truien van onder andere Alfred kon een groot aantal van de met olie besmeurde beestjes worden gered. Met ruim 80 jaar brei-ervaring was het voor de kwieke senior dan ook geen probleem om zijn steentje bij te dragen.

Hoewel de pinguïns er erg aandoenlijk uitzien hebben de truien wel een belangrijke functie. Het voorkomt namelijk dat er olie onder de veren terecht komt waardoor de vogels onderkoeld kunnen raken. Ook zorgt het ervoor dat ze niet met een hun snavel de veren proberen schoon te maken en zichzelf daarmee vergiftigen.

De truien zijn bedacht op het eiland nadat er eind vorige eeuw veel olierampen in de omgeving waren. Vanaf 2001 is de lokale dierenkliniek begonnen de pinguïns aan te kleden met truien. Tegenwoordig ontvangen ze uit alle uithoeken van de wereld zoveel truien, dat ze mensen vragen ze niet meer op te sturen.

Pinguïns in truien (Foto: Phillip Island Penguin Foundation)
Pinguïns in truien (Foto: Phillip Island Penguin Foundation)

'Ruim 20.000 duiven zoekgeraakt in noodweer'

Zo'n 20.000 duiven die meededen aan een internationale duivenwedstrijd zijn zaterdag vermist geraakt nadat ze in een onweersbui boven Frankrijk terecht waren gekomen. Dat meldt de Belgische omroep VTM. Een deel van de duiven waren van Belgische duivenmelkers.

De duiven waren vertrokken uit het Franse Chateauroux en moesten zo snel mogelijk naar huis vliegen.

Volgens een Vlaamse duivenmelker kunnen duiven zich in noodweer niet oriënteren en gaan ze rondjes vliegen, met als gevolg dat ze de verkeerde kant uit vliegen. De duivenmelkers zijn boos op de organisatoren van de wedstrijd. Die hadden gezien de weersvoorspellingen de duiven niet los mogen laten, vinden ze.

'Ruim 20.000 duiven zoekgeraakt in noodweer'
'Ruim 20.000 duiven zoekgeraakt in noodweer' (Foto: ANP)

Cocu benoemt De Jong tot aanvoerder PSV

Luuk de Jong mag zich nu ook officieel de nieuwe aanvoerder van PSV noemen. Trainer Phillip Cocu heeft de spits aangewezen als opvolger van Georginio Wijnaldum, die deze zomer naar Newcastle United vertrok. De Jong mocht vorige week als aanvoerder al de Johan Cruijff Schaal in ontvangst nemen, na de winst op bekerwinnaar FC Groningen (3-0). Cocu wilde toen echter nog niet zeggen of de PSV-topschutter de band ook blijft dragen.

"In de voorbereiding heeft Luuk zich op alle fronten gemanifesteerd", zei Cocu zondag tegen AD Sportwereld. "Hij heeft de band ook al een aantal keer gedragen en ik ben tevreden over de manier waarop hij dat invulde. Het brengt een aantal belangrijke dingen met zich mee en we verwachten dat Luuk de voortrekkersrol kan blijven vervullen."De Mexicaanse middenvelder Andrés Guardado geldt als de tweede captain van de landskampioen.

Cocu benoemt De Jong tot aanvoerder PSV
Cocu benoemt De Jong tot aanvoerder PSV (Foto: ANP)

Botbreuken Brammeier na crash in Ronde van Utah

Wielrenner Matt Brammeier heeft aan een zware val in de Ronde van Utah meerdere botbreuken overgehouden. De coureur van MTN-Qhubeka botste tijdens de afdaling van de Guardsman Pass met hoge snelheid op een serviceauto van de organisatie. Na hem vielen nog enkele rijders.

Brammeier probeerde uit de achtergrond terug te keren bij het peloton en nam veel risico tijdens de afdaling. Hierbij miste hij een bocht en knalde hij op een auto die de bocht juist nam. De Ier liep hierbij een klaplong op en brak enkele ribben, zijn heiligbeen en bekken. Een operatie bleek niet nodig, maar voorlopig komt de coureur niet aan fietsen toe. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.

Eerder dit jaar won Brammeier nog een rit in de Ster ZLM Toer. Ook won hij in de Ronde van Vlaanderen zijn gewicht in bier door als eerste Sint-Eloois-Winkel binnen te rijden.


De beelden van de crash (Bron: YouTube)

Bayern München eenvoudig naar volgende ronde, promovendus Ingolstadt faalt

Bayern München heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van de DFB Pokal. Hannover 96 en FSV Mainz 05 deden dat ook. Promovendus FC Ingolstadt 04 faalde om de volgende ronde te halen. 

Bayern kreeg na vier minuten al een strafschop na hands van de tegenstander, waarop nieuwkomer Arturo Vidal vanaf de penaltystip zijn eerste doelpunt in Beierse dienst liet aantekenen. Het leek de aanzet tot een eenvoudige middag te zijn, maar Niklas Hecht-Zirpel zorgde na een kwartier voor een grote verrassing door de 1-1 te maken.

Bayern stelde al snel orde op zaken. Mario Götze schoot een minuut later de 1-2 binnen. Robert Lewandowski tekende in de 26e minuut zelfs voor 1-3. Arjen Robben mocht de laatste 35 minuten meespelen, maar dat bracht geen verandering meer in de tussenstand. 

Hannover 96 won in een slechte wedstrijd op bezoek bij Hessen Kassel. Salif Sané zorgde na een kwartier voor de 0-1 en Kenan Karaman zorgde in blessuretijd voor de 0-2. FSV Mainz 05 won met 0-3 van Energie Cottbus. 

Promovendus FC Ingolstadt 04 ging met 2-1 onderuit bij SpVgg Unterhaching, de club uitkomend in de Regionalliga Bayern op het vierde niveau van de Duitse voetbalpiramide. Markus Einsiedler zorgde na een half uur voor de 1-0. Na het openingsduelpunt ging de debutant van de Bundesliga op jacht naar de gelijkmaker, maar konden het net niet vinden. Net na rust zorgde Einsiedler zelfs voor de 2-0. Zeven minuten voor tijd zorgde  Moritz Hartmann nog wel voor de aansluitingstreffer, maar Ingolstadt kwam niet meer tot scoren. 

Maandag zijn de laatste wedstrijden in de eerste ronde. Hertha BSC neemt het op tegen Arminia Bielefeld en Borussia Mönchengladbach moet op bezoek bij St. Pauli. 

Uitslagen eerste ronde DFB Pokal - Duels 16.00u, 18.30u en 20.30u

VfB Lübeck (IV) 1-2 SC Paderborn 07 (II)
Rot-Weiss Essen (IV) 0-0 Fortuna Düsseldorf (II) (na strafschoppen)
FK Pirmasens (IV) 1:4 1. FC Heidenheim (II)
FC Nöttingen (V) 1:3 Bayern München 
SpVgg Unterhaching (IV) 2:1 FC Ingolstadt 04 
Hansa Rostock (III) 0-0 1. FC Kaiserslautern (II) (na strafschoppen)
KSV Hessen Kassel (IV) 0:2 (0:1) Hannover 96 
Energie Cottbus (III) 0-3 1. FSV Mainz 05 

'Raddraaiers Santpoort, meld je'

De politie roept iedereen die zich zaterdagavond heeft misdragen in Santpoort, op om zich te melden. Op basis van videobeelden, heeft de politie twintig tot vijfentwintig relschoppers in beeld die ze wil aanhouden. "Mensen die inmiddels weer bij zinnen zijn gekomen, of ouders die weten dat hun kinderen zich misdragen hebben, kunnen zich bij ons melden", aldus een woordvoerder.

De politie overweegt ook om in een later stadium de beelden van nog niet geïdentificeerde relschoppers vrij te geven.

Zaterdagavond kwam het tot rellen na de afsluiting van de Santpoortse feestweek, waarbij feestgangers zich tegen de politie keerden. Zeven mensen zijn na charges aangehouden.

'Raddraaiers Santpoort, meld je'
'Raddraaiers Santpoort, meld je' (Foto: ANP)

Gewonden in Duitsland door bom uit WOII

Vier Duitsers zijn zondag gewond geraakt door een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vlakbij de plaats Gommern. Een man vond de bom op zijn akker, en nam het explosief mee achterin zijn pick-uptruck.

Door de hitte ontvlamden brandbare stoffen die nog in de bom zaten en ontstond er brand in de truck. Bij het blussen van het vuur raakten de man en drie familieleden gewond.

Vanwege ontploffingsgevaar werden woningen en gebouwen in een straal van 500 meter rond de bom ontruimd. De plaatselijke explosieven opruimingsdienst die was opgetrommeld constateerde al gauw dat de bom niet meer gevaarlijk was en voerde het oorlogswapen af.

Gewonden in Duitsland door bom uit WOII
Gewonden in Duitsland door bom uit WOII (Foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van de VS

De Spaanse motorcoureur Marc Márquez heeft zijn dominantie op Amerikaanse bodem zondag nog maar eens bevestigd. De tweevoudig wereldkampioen in de MotoGP schreef de Grand Prix van Indianapolis op zijn naam. Márquez was van poleposition vertrokken, maar moest tijdens de race lange tijd landgenoot Jorge Lorenzo voor zich dulden. De 22-jarige Catalaan passeerde Lorenzo drie ronden voor het einde en boekte zodoende zijn zevende overwinning op rij in de Verenigde Staten sinds hij in de koningsklasse van de motorsport meerijdt.

De Italiaanse routinier Valentino Rossi kwam als derde over de finish en behield daarmee de leiding in het WK. Rossi (36) heeft na tien races negen punten voorsprong op Lorenzo, Márquez staat op gepaste afstand derde in het WK-klassement. De Honda-coureur boekte op Indianapolis zijn derde overwinning van dit seizoen. Eerder dit jaar won hij in Austin en op de Sachsenring in Duitsland. Márquez moet 56 punten goedmaken op Rossi om voor het derde jaar op rij wereldkampioen te worden.

Márquez blijft winnen op Amerikaanse bodem

Márquez blijft winnen op Amerikaanse bodem (Foto: ANP)

Liverpool verslaat Stoke City na late treffer, Afellay debuteert

Een treffer vier minuten voor tijd van de Braziliaan Coutinho heeft Liverpool drie punten opgeleverd tijdens de eerste competitiewedstrijd. Liverpool won dankzij dat doelpunt met 1-0 van Stoke City. Coutinho schoot een afstandschot prachtig binnen en hij liet Stoke-keeper Jack Butland volledig kansloos. Bij Stoke stonden Erik Pieters, Marco van Ginkel en Ibrahim Afellay allemaal in de basis.

Pieters werd in de rust vervangen en Afellay, die in de vierde minuut al een gele kaart kreeg, werd twaalf minuten voor tijd vervangen. De ploegen waren gedurende de wedstrijd aan elkaar gewaagd. Dat leverde alleen wel weinig momenten op voor beide doelen. Doelmannen Jack Butland en Simon Mignolet reageerden goed op pogingen van Dejan Lovren aan de kant van Liverpool en Mame Biram Diouf van Stoke.

Liverpool nam dankzij de overwinning revache op de nederlaag van vorig seizoen. Tijdens de afscheidswedstrijd van Steven Gerrard was Stoke met 6-1 te sterk.

'Ed Sheeran en Nicole Scherzinger zijn setje'

Ed Sheeran en Nicole Scherzinger zijn flink aan het daten. Vrienden van hen speculeren op een geheime relatie tussen de Britse singer-songwriter en de Amerikaanse zangeres, schrijft The Sun.

De twee zouden het de laatste maanden samen erg gezellig hebben en elkaar meerdere keren hebben ontmoet in de kroeg. Volgens de Britse tabloid heeft de 24-jarige zanger de 37-jarige Scherzinger na een ontmoeting in Londen mee op date genomen in zijn thuisplaats Suffolk. Sindsdien heeft hij nummers voor haar geschreven en heeft zij optredens aan hem gewijd bij privéconcerten.

"Ze hebben een erg nauwe band. Nicole zegt dat hij de mannelijke versie van haar is", zegt een vriendin van de zangeres tegen The Sun. Een woordvoerder van Sheeran ontkent dat de relatie van de twee 'romantisch' is.

Scherzinger had jarenlang een relatie met Formule 1-coureur Lewis Hamilton. Sheeran zou Nicole hebben geholpen om hier overheen te komen.

'Ed Sheeran en Nicole Scherzinger zijn setje'
'Ed Sheeran en Nicole Scherzinger zijn setje' (Foto: BuzzE)

Londen boos op Spanje over Gibraltar

De Britse regering is boos op Spanje. Schepen van de overheid van dat land zouden meerdere keren de wateren van de Britse kroonkolonie Gibraltar zijn binnengevaren, zonder dat door te geven. Londen zal dat aankaarten bij de Spaanse regering. Dat verklaarde de Britse staatssecretaris Hugo Swire zondag.

Volgens Swire achtervolgden de Spaanse schepen mogelijk criminelen. "Maar het is volkomen onaanvaardbaar en onwettig om onze wateren binnen te varen zonder ons op de hoogte te brengen", voegt hij er aan toe.

Gibraltar is zes vierkante kilometer groot, kleiner dan de kleinste gemeente in Nederland. Op het schiereiland wonen 30.000 mensen. Het ligt ten zuiden van Spanje. De Britten en de Nederlanders veroverden in 1704 samen Gibraltar. Bij de Vrede van Utrecht werd de rots voor altijd toegewezen aan Groot-Brittannië. Verreweg de meeste inwoners willen Brits blijven. Spanje ziet het echter als bezet gebied en eist het schiereiland terug. Van tijd tot tijd laait de ruzie op.

'Onderhandelingen Griekenland dinsdag klaar'

Griekenland hoopt de onderhandelingen met zijn schuldeisers over een nieuw steunpakket dinsdag te hebben afgerond. Dat meldde een Griekse ambtenaar zondag. Hij sprak van 'afrondende gesprekken', waarbij maandagavond op zijn vroegst, maar waarschijnlijk dinsdag, een akkoord wordt voorzien.

De onderhandelingen over een nieuw steunpakket ter waarde van 86 miljard euro duren ondertussen voort. De gesprekken begonnen op 20 juli.

Eerder werd al bekend dat de partijen het liefst voor 18 augustus tot een akkoord zouden willen komen, zodat ook het Griekse parlement de tijd heeft om in te stemmen met de plannen. Twee dagen daarna moet Griekenland een flinke afbetaling doen bij een van zijn geldschieters, de Europese Centrale Bank (ECB).

'Onderhandelingen Griekenland dinsdag klaar'
'Onderhandelingen Griekenland dinsdag klaar' (Foto: ANP)

Alberda: WK met pieken en dalen

Een toernooi met pieken en dalen. Zo omschrijft technisch directeur Joop Alberda van zwembond KNZB de wereldkampioenschappen in Kazan voor de Nederlandse ploeg. "Op dit examen voor de Olympische Spelen hebben we heel veel goede prestaties gezien, maar ook dingen die beter kunnen", zei Alberda. "We kunnen hier wel een paar punten uithalen waarmee we de volgende stap kunnen zetten."

De zwemmers nemen zeven medailles mee uit Kazan, allemaal zilver van kleur. "We hebben in het open water heel goed gepresteerd en dat werd gevolgd door een goede eerste dag in het zwembad. Daarna bleef de 'vibe' echter achterwege, we kregen te maken met een kleine inzinking omdat de prestaties niet zo constant waren. Gelukkig zorgde Ranomi Kromowidjojo op de slotdag met zilver voor een mooie afsluiting. Intern hadden we wel op iets meer medailles gehoopt, maar zeven is een mooie oogst", aldus Alberda.

Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal pakten in het open water beiden individueel zilver en met Marcel Schouten in de landenwedstrijd. Van Rouwendaal was vervolgens ook op de openingsdag in het zwembad succesvol (zilver 400 vrij), net als de estafettevrouwen op de 4x100 vrij. Ondanks behoorlijk wat finaleplaatsen wist Oranje de medailleoogst pas op de laatste twee dagen uit te breiden, met zilver voor de gemengde estafetteploeg 4x100 vrij en Kromowidjojo op de 50 vrij.

"Uit de statistieken blijkt dat iemand die op de WK goud wint een jaar later die prestatie zelden kan evenaren op de Spelen. De druk is dan zó hoog. Wat dat betreft is die zilvervloot vanuit strategisch oogpunt dan ook niet zo slecht", zei Alberda met een knipoog. "Nergens zijn we ver weg van waar we in Rio naartoe willen."

Alberda: WK met pieken en dalen
Alberda: WK met pieken en dalen (Foto: ANP)

Neptunus grijpt Europa Cup

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben zondag de Europa Cup veroverd, voor het eerst in twaalf jaar. De Rotterdammers wonnen zondag de beslissende derde wedstrijd tegen Unipolsai Bologna met 7-3.

De Italiaanse kampioen was donderdag de best-of-three voor eigen publiek begonnen met een zege (5-3) maar kon zaterdag net niet voorkomen dat Neptunus de stand in het eigen Familiestadion gelijk trok (3-2).

De finale verliep duidelijk in Nederlands voordeel. De thuisclub kwam al in de eerste inning op voorsprong (2-0) en breidde die in de vierde slagbeurt uit tot 7-1. Pas in de negende inning, met pitcher Berry van Driel als 'closer' op de heuvel, beperkte Bologna de schade nog enigszins.

Neptunus grijpt Europa Cup
Neptunus grijpt Europa Cup (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 32

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Nog voor het seizoen begint: twee spelers AZ geschorst."

Gregory Sedoc wordt na zijn overwinning op de 110 meter horde tijdens het NK atletiek onder handen genomen door de mascotte. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto. (Pro Shots/Martijn Buskermolen)
Gregory Sedoc wordt na zijn overwinning op de 110 meter horde tijdens het NK atletiek onder handen genomen door de mascotte. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto. (Pro Shots/Martijn Buskermolen)

Uitslag Moto2 Grand Prix van de VS

Alex Rins heef op het circuit van Indianapolis de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen in de Moto2. Voor de Spanjaard was het zijn eerste zege ooit in de Moto2, de klasse waarin hij dit seizoen zijn debuut maakt.

Vroeg in de race was het vooral de Maleisiër Hafizh Syahrin die grote indruk maakte. Van de veertiende positie kwam hij opstomen naar de derde en zelfs even de eerste plek. Polesitter Rins kende een lastige start, maar kon na een ronde of vijf toch op gang komen. Enkele ronden later nam Johann Zarco de leiding en konden alleen Dominique Aegerter en Syahrin volgen, want ook Rins moest het tempo toch weer wat laten gaan.

Halverwege de race was Syahrin wat teruggevallen, terwijl de kop in handen was van Rins. De Spanjaard voerde een groepje aan met verder Aegerter, Zarco, Tito Rabat en Franco Morbidelli, die los leken van de rest. Vijf ronden voor het einde vond ook Sam Lowes de aansluiting en leek hij zelfs op weg naar voren, maar op het moment dat hij in wilde halen schoof de Brit onderuit.

Twee ronden voor de finish begon Rins te versnellen, waarna hij een gat sloeg naar de vechtende Zarco en Morbidelli. Het duo kon het gat naar Rins niet meer dichtrijden, waardoor de Spanjaard zijn eerste zege in de Moto2 bij mocht schrijven. Zarco werd tweede, voor Morbidelli, Aegerter en Rabat. 

Uitslag Willem II - Vitesse

Willem II en Vitesse zijn het nieuwe Eredivisieseizoen begonnen met een gelijkspel. In een op en neer gaand duel leken de bezoekers de overhand te hebben, maar de thuisclub scoorde als eerste. Een kwartier voor tijd zette Vitesse de 1-1 eindstand op de borden.

Willem II

1 - 1

Vitesse

64' Falkenburg   74' Oliinyk
 
Gele kaart: Peters, De Sa (Willem II), Leerdam (Vitesse)
Rode kaart: Oliinyk (90+3) (Vitesse)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk (Joppen/88)
D.Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg (Braber/71)
S.Wuytens
De Sa (Mathieu/78)
Zivkovic
Andrade
  Room
Diks
Kashia
Leerdam
Achenteh
Qazaishvili (Pantic/71)
Baker
Nakamba
Brown (Nathan/65)
Rashica (Djurdjevic/82)
Oliinyk

Vader laat dochter verdrinken om eer te redden

Een man heeft er in Dubai voor gezorgd dat zijn eigen dochter is verdronken. Hij verhinderde de redding van zijn 20-jarige nazaat omdat hij liever had dat zijn dochter stierf, dan dat er een vreemde man haar aanraakte.

De 'beschermende' vader was een Aziatische man die met zijn gezin op vakantie was in het emiraat. Terwijl ze genoten van een picknick op het strand besloten de kinderen een frisse duik te nemen in de Perzische Golf. Om nog onbekende reden dreigde het betreffende slachtoffer te verdrinken en begon om hulp te roepen.

Twee oplettende strandwachten spoedden zich naar het water om de dame in nood te redden van verdrinking. Ze werden tegengehouden door de nogal potige vader, die zijn eer liever niet aangetast zag worden door twee vreemde mannen aan zijn dochter te laten zitten. Na een stoeipartij konden de strandwachten eindelijk hun reddingsmissie voortzetten, maar het mocht helaas niet meer baten.

Voor het laten verdrinken van zijn eigen dochter en het tegenwerken van de reddingsoperatie is de vader opgepakt en mag hij zijn tijd in de cel doorbrengen in afwachting van zijn proces.

Topman Rolls-Royce predikt rust

Topman Warren East van motorenfabrikant Rolls-Royce heeft werknemers van het concern tot rust gemaand na het instappen van de activistische investeerder ValueAct Capital. Dat bleek zondag uit een memo van East die aan het personeel van Rolls-Royce is verstuurd.

Volgens East is het zaak ValueAct te overtuigen van de huidige koers van het bedrijf. ValueAct heeft sinds eind juli een belang van ruim 5 procent in Rolls-Royce. Het instappen van het hedgefonds voedde de geruchten over de verkoop van onderdelen of een splitsing van het bedrijf. "Laten we in discussie gaan in plaats van weg te duiken", aldus East in de memo.

Rolls-Royce kampt met een lagere vraag naar vliegtuigmotoren. Daarnaast voelt het bedrijf de zwakte in de olie- en gasmarkt. Vorige maand versoberde Rolls-Royce de verwachtingen voor het hele jaar, nadat eerder de prognoses voor 2015 ook al naar beneden werden bijgesteld.

Topman Rolls-Royce predikt rust
Topman Rolls-Royce predikt rust (Foto: ANP)

WK zwemmen afgesloten, opvallende afwezigheid van Sun

Bij het WK zwemmen in Kazan zijn de laatste nummers gezwommen. Opvallend was dat Yang Sun als titelverdediger niet van start ging op de 1500 meter vrije slag. Daarover gaan verschillende verhalen de ronde; naast hartproblemen wordt ook gezegd dat hij een Braziliaanse zwemster zou hebben geslagen bij het inzwemmen.

Wat er ook aan de hand was; de kampioen van 2011 en 2013 stond niet aan de start en dat maakte de weg vrij voor de Italiaan Gregorio Paltrinieri. Die pakte deze kans met beide handen aan en pakte in 14.39,67 een gouden medaille en verbeterde ook het Europees record. Zilver was voor de Amerikaan Connor Jaeger, die anderhalve seconde toegaf op Paltrinieri.

Op de 400 meter wisselslag bij de vrouwen ging het goud naar Katinka Hosszu. De topfavoriete deed een aanval op het onwaarschijnlijke wereldrecord van Shiwen Ye en leek lang op weg deze te gaan te verbeteren. Bij het wereldrecord werd er echter een bizar sterke 100 meter vrije slag gezwommen, waaraan de Hongaarse niet kon tippen.

Het toernooi werd traditioneel afgesloten met de wisselslag estafettes. Bij de mannen ging deze titel naar het favoriete Amerika. De Amerikanen, met Ryan Murphy, Kevin Cordes, Tom Schields en Nathan Adrian, wonnen in 3.29,93 na een spannende slot van de race. Daarin kwam Australië met slotzwemmer Cameron McEvoy nog dichtbij, maar strandde uiteindelijk op 0,15 seconde van het goud.

Het laatste goud van het toernooi ging naar China, dat bij de vrouwen de estafette wist te winnen. Yuanhui Fu, Jinglin Shi, Ying L en Shen Duo bleven in 3.54,41 Zweden en Australië voor.

Ongestelde vrouw loopt marathon zonder tampon

Kiran Gandhi, een 26-jarige vrouw die afstudeerde aan de Harvard Business School, besloot om een marathon te lopen terwijl ze ongesteld was, en dat zonder tampon in haar vagijn. De reden hiervoor was dat ze vindt dat je als vrouw trots moet zijn op ongesteldheid, en dat je jezelf er niet voor hoeft te schamen.

Ook liep Gandhi de marathon om aandacht te vragen voor meisjes in arme landen die niet beschikken over bijvoorbeeld tampons en maandverband. "Terwijl ik rende liep het bloed langs mijn benen. Ik deed het voor al die zusters die geen tampons kunnen dragen en moeten doen alsof ze niet ongesteld zijn", schrijft ze op haar blog. "Als er iets is dat onderdrukking kan overstijgen, dan is het wel het rennen van een marathon in welke outfit je maar wil."

Het zal voor de toeschouwers vast gek geweest zijn om een vrouw te zien met een bebloed kruis, maar Gandhi is trots. "Ik voelde me enorm sterk." Na afloop poseerde ze trots met andere renners op foto's. Op sociale media wordt ze vooral weggezet als een onhygiënische aandachtshoer.

Bizarre uitslag Moto3 Indianapolis

De Belgische motorrijder Livio Loi heeft voor een enorme stunt gezorgd door op het circuit van Indianapolis de Amerikaanse Grand Prix in de Moto3 te winnen. De achttienjarige Belg profiteerde het best van de omstandigheden en de keuzes die hij rond de start van de race maakte.

Rondom de start regende het wat, maar het was niet duidelijk hoe lang het door zou zetten. Loi, gekwalificeerd als 26e, nam zo ongeveer als enige de gok om op slicks te starten, de banden voor droog weer. John McPhee (gestart als 18e) en Phillip Öttl (vertrokken als 34e en laatste) kwamen direct na de opwarmronde naar binnen voor slicks, terwijl de rest pas twee ronden na de start de wissel maakte. 

Het gevolg was dat Loi, na de motorwissel van de rest, plotseling liefst twintig seconden voorsprong had op de nummer twee. Dat was de Brit McPhee, die op zijn beurt weer ruim voor de Duitser Öttl lag. De rest had meer dan anderhalve minuut achterstand en moest zich eerst eens ontdoen van een ronde achterstand op Loi.

De jonge Belg werd ondanks wat lichte regen aan het eind niet meer bedreigd en pakte een historische zege en zijn eerste podium. Loi kwam alleen vorig jaar in Argentinië in de toptien, toen hij een vierde plek pakte. McPhee reed vervolgens net als Öttl naar zijn eerste podiumplek ooit in de grand prix. Ter illustratie: de wedkantoren gaven voor alle drie coureurs noteringen van bijna honderd keer de inzet voor een podiumplek, terwijl een zege van Loi zelfs vijfhonderd keer de inzet opleverde.

De aanvoerder in het WK, Danny Kent, werd op een ronde achterstand 21e. De nummers twee en drie in het WK, Enea Bastianini en Miguel Oliveira, werden respectievelijk zesde en vijftiende.

Ori and the Blind Forest krijgt definitive edition

Op Gamescom heeft ontwikkelaar Moon Studios bekendgemaakt te werken aan een definitive edition van hun uitdagende platformer Ori and the Blind Forest. Centraal in deze editie staan verbeteringen die zijn aangebracht naar aanleiding van fan-feedback.

Gennadiy Korol, medeoprichter van Moon Studios, licht toe: "We hebben veel tijd gespendeerd aan het lezen van commentaar op de originele game. Dingen die mensen leuk vonden, dingen die mensen minder vonden, daar gaan we ons op focussen. Ook komt er een boel nieuwe content beschikbaar, zoals nieuwe gebieden waar nieuwe gameplaymechanismen worden geïntroduceerd, nieuwe artwork en nieuwe vaardigheden" 

Mensen die de originele game al hebben zullen kunnen upgraden voor een "zeer comfortabele prijs". Ori kwam uit in maart dit jaar voor Xbox One en pc. De game werd zeer goed ontvangen, bekijk hier onze review.

Bertens wint toernooi van Koksijde

Kiki Bertens heeft zondag het tennistoernooi van Koksijde gewonnen. Op het Belgische gravel versloeg de Nederlandse favoriete de Française Myrtille Georges in drie sets: 3-6, 6-2 en 6-3.

De Wateringse begon slecht aan de wedstrijd. In de eerste set kwam ze met 4-1 achter en was ze kansloos voor de setwinst. Vanaf dat moment trok Bertens de wedstrijd naar zich toe. Na een verloren tweede set kon de als achtste geplaatste Française echter nog goed bijblijven in de derde set. Bertens pakte op het juiste moment een break en won zo het toernooi.

Bertens wint toernooi van Koksijde
Bertens wint toernooi van Koksijde (Foto: ANP)

Schutters vallen dorp Mali aan

Gewapende mannen hebben een dorp in het noorden van Mali aangevallen. Daarbij zijn zeker tien burgers omgekomen. Dat meldde een woordvoerder van het regeringsleger zondag.

De aanval trof het dorp Gaberi. Dat ligt ten oosten van Timboektoe en ongeveer tweehonderd kilometer ten noordwesten van Gao, waar Nederlandse blauwhelmen zijn gelegerd.

Islamisten hadden vrijdag drie hotels in de Malinese stad Sévaré aangevallen. Daarbij kwamen vijf militairen, vier aanvallers en drie buitenlanders om het leven. De buitenlanders kwamen uit Zuid-Afrika, Oekraïne en Rusland. Een van de gebouwen werd tot zaterdag bezet. Twee Zuid-Afrikanen, een Rus en een Oekraïner overleefden dat door zich te verstoppen. Sévaré ligt circa 500 kilometer van Gao.

Schutters vallen dorp Mali aan
Schutters vallen dorp Mali aan (Foto: ANP)

Nicki Minaj suggereert zwanger te zijn

Nicki Minaj heeft zaterdag tijdens een concert in het stadje Burgettstown in de Amerikaanse staat Pennsylvania geopperd dat ze zwanger is. Ze riep het publiek op te juichen voor rapper Meek Mill die ze haar baby father noemde, dus de vader van haar kind.

Nicki retweette na het concert ook een videofragment van dit opmerkelijke onderdeel van de show, voorzien van tal van smileys. Vorige week schreven Amerikaanse media nog dat Nicki (32) en Meek (28) niet langer een stel zijn. In juli was het nog dik aan, toen Mill zijn vriendin een diamanten ring cadeau deed.

Zondagavond zet Nicki The Pinkprint Tour voort in de plaats Tinley Park in Illinois. Ze beëindigt de tournee woensdag 19 augustus in Edmonton in Canada.

Nicki Minaj suggereert zwanger te zijn
Nicki Minaj suggereert zwanger te zijn (Foto: BuzzE)

Phil Spencer heeft 346 uur in Destiny zitten

Er wordt wel eens getwijfeld of mensen die gameconsoles vertegenwoordigen zelf wel daadwerkelijk gamers zijn. Phil Spencer bewijst in ieder geval een gamer in hart en nieren te zijn, met 346 uur aan gespeelde tijd in Destiny.

Je zou verwachten dat iemand als Spencer het behoorlijk druk heeft, maar schijnbaar niet te druk om een groot deel van zijn tijd aan gamen te spenderen. Xbox-collega Mike Ybarra liet per tweet een screenshot zien van Spencers stats in Destiny. Zo te zien is hij geen achievement-hunter...

Hamburger SV blameert zich bij Carl Zeiss Jena in DFB Pokal

Hamburger SV lijkt te zijn begonnen waar het vorig jaar is opgehouden. Vorig seizoen ontliep de club op het nippertje degradatie, door in de verlenging van de play-offs de winnende treffer te maken. Nu verliezen ze in de eerste ronde van de DFB Pokal van Carl Zeiss Jena. De club uit Thüringen en spelende in Regionalliga Nordost op het vierde Duitse niveau won na verlenging met 3-2 van Die Rothosen

Justin Gerlach opende namens de thuisclub al na vier minuten de score. HSV kon het Carl Zeiss Jena in de eerste helft niet lastig maken. Vlak na rust kwam HSV via Ivan Olic langszij. Tien minuten later was het opnieuw feest nadat Velimir Jovanović de 2-1 binnen schoot. In blessuretijd slaagde de ploeg van Bruno Labbadia er toch nog in om een verlenging uit het vuur te slepen. Michael Gregoritsch kwam bij een onoverzichtelijke situatie in het strafschopgebied aan de bal, waarna hij de 2-2 binnen wist te prikken. Dertig extra minuten waren nog om een beslissing te forceren. 

In de verlenging probeerde Marcelo Diaz het namens HSV met een schot van afstand, die maar net over ging. In de tweede helft van de verlenging kwam Carl Zeiss Jena vervolgens voor de derde keer deze middag op voorsprong, dankzij een doelpunt van Johannes Pieles. HSV wist zich meer niet terug te vechten en kan zich volledig richten op de competitie. 

Het was niet best, maar Borussia Dortmund heeft de tweede ronde gehaald. Pierre-Emmerick Aubameyang scoorde halverwegde de eerste helft de 0-1 tegen Chemnitzer FC. Kort voor tijd besliste Henrik Mkhitaryan het duel met de 0-2.

Gertjan Verbeek zet de goede start met VfL Bochum in de 2. Bundesliga voort met een klinkende zege in de beker. FSV Salmrohr hield lang stand, maar na veertig minuten opende Simon Terrode de score. Na rust scoorde hij nog eens twee keer. Marco Terrazzino maakte het karwei af door de 0-4 en 0-5 te scoren. Bij Bochum viel Giliano Wijnaldum halverwege de wedstrijd in, hetgeen zijn debuut betekende.

Uitslagen DFB Pokal eerste ronde - zondag 14.30 uur

FC Carl Zeiss Jena (IV) (n.v.) 3-2 Hamburger SV 
Bahlinger SC (IV) 0-0 SV Sandhausen (II) (na strafschoppen)
HSV Barmbek-Uhlenhorst (V) 0-5 SC Freiburg (II)
FSV Salmrohr (V) 0-5 VfL Bochum (II)
Chemnitzer FC (III) 0-2 Borussia Dortmund 

'Shell reserveert miljarden voor Brazilië'

Olie-en gasconcern Shell overweegt miljarden te investeren in Brazilië. Het bedrijf zou 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) hebben gereserveerd voor overnames in het land, zo meldden bronnen rond het bedrijf zondag.

Eerder gaf Shell-topman Ben van Beurden aan ,,selectief" te zijn als het om investeringen gaat. Door de lage olieprijs sneed Shell onlangs in zijn investeringsplannen. Daarnaast heeft het bedrijf onderdelen in de etalage gezet om de overname van BG Group, waar Shell 70 miljard dollar voor op tafel legde, te kunnen betalen.

Toch is het concern volgens de bronnen bereid om te investeren in het land. Naast investeringen in Brazilië zou Shell ook kijken naar mogelijke overnames in andere regio's, waaronder Oost-Afrika.

BG Group
BG Group heeft al belangen in meerdere projecten voor de kust van Brazilië. Ook is het bedrijf volgens de bronnen actief met de ontwikkeling van gasvelden in Tanzania.

De vermeende investeringsdrang van Shell in het land valt samen met de uitverkoop bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, dat is verwikkeld in een grootschalig corruptieschandaal. Petrobras heeft voor circa 14 miljard dollar bezittingen in de etalage gezet, onder meer om de schuldenlast te reduceren. Ook andere olieconcerns zoals Exxon Mobil, Total en BP zouden daarvoor in de markt zijn.

Shell was zondag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

'Shell reserveert miljarden voor Brazilië'
'Shell reserveert miljarden voor Brazilië' (Foto: ANP)

Zilveren medaille voor Kromowidjojo op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft voor Nederland de achtste (en laatste) zilveren medaille behaald op het WK zwemmen in Kazan. De titelverdedigster werd op de 50 meter vrije slag verslagen door Bronte Campbell, die met 24,12 Kromowidjojo 0,10 seconden voorbleef.

De Nederlandse was als snelste van het blok, maar werd al snel bijgehaald door de Australische zusjes Campbell. Bronte, die ook al de 100 meter won, pakte in de laatste 10 meter de leiding en stond deze niet meer af. Haar zus Cate eindigde nog als vierde, achter de Zweedse Sarah Sjostrom.

Voor Nederland betekende dit de achtste medaille, die allemaal zilver waren. Bij het openwaterzwemmen werd er drie keer zilver behaald, terwijl ook de waterpolovrouwen tweede werden. Bij het langebaan zwemmen haalden naast Kromowidjojo ook Sharon van Rouwendaal (400 meter vrij), de 4x100 meter vrije slag estafette bij de vrouwen en de gemengde 4x100 meter vrije slag estafette ook een tweede plaats.

Bij de 50 meter schoolslag voor de vrouwen leek het op voorhand een strijd te worden tussen Yuliya Efimova en Ruta Meilutyte. Het goud was echter verrassend voor de Zweedse Jennie Johansson, die in 30,05 de eveneens verrassende Alia Atkinson voorbleef. Het brons was uiteindelijk voor de Russin Efimova, die 0,08 tekort kwam voor de titel.

Camille Lacourt pakte met overmacht de wereldtitel bij de 50 meter rugslag. De Fransman was met zijn 24,23 de Amerikaan Matt Grevers (24,61) en de Australiër Ben Treffers (24,69) te snel af. Op de 400 meter wisselslag prolongeerde de Japanner Daiya Seto zijn wereldtitel door in 4.08,50 te winnen.

Doelpunt Wijnaldum bij remise Newcastle, flinke dreun voor Arsenal

Newcastle United is er in eigen huis niet in geslaagd om de Nederlandse confrontatie met Southampton te winnen. Op St. James’ Park eindigde het boeiende duel in 2-2.

Net als gistermiddag bij Manchester United – Tottenham Hotspur (1-0) domineerde Nederland ook vandaag bij Newcastle – Southampton. Met Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Georginio Wijnaldum en Maarten Stekelenburg verschenen vijf Nederlanders aan de aftrap, terwijl met Maya Yoshida, Dusan Tadic en Graziano Pellè het totaal aantal spelers dat aan Nederland te linken is op acht kwam.

In een zeer onderhoudende eerste fase van de wedstrijd lieten de Nederlanders zich direct gelden. Zo had Wijnaldum, die op '10' speelde, moeten scoren toen hij in het strafschopgebied een vrije schietkans kreeg. De van PSV overgekomen middenvelder zag zijn geplaatste inzet alleen geblokt worden door Steven Davis.

Waar Newcastle slordig met de kansen om sprong, toonde Southampton zich dodelijk effectief. Een perfect getimede en gestuurde kopbal van Pellè was voldoende om de bezoekers op voorsprong te brengen: 0-1.

Toch liet Newcastle zich allerminst van de wijs brengen. Het baltempo bleef hoog, de combinaties liepen soepel en de kansen bleven komen. Zo zag Fabricio Coloccini zijn schot van de lijn gehaald door Davis en zwijnde Southampton toen scheidsrechter Craig Pawson geen penalty toekende na een handsbal van Jay Rodriguez, die overigens zijn rentree maakte na zestien maanden afwezigheid.

Pas op slag van rust kreeg Newcastle wat het verdiende: de gelijkmaker. Massadio Haïdara zijn voorzet werd namelijk van richting veranderd, waardoor de bal over Stekenburg vloog en prompt voor het lichaam van Papiss Cissé belandde. De spits hoefde 'm alleen nog maar met zijn borst binnen te lopen: 1-1.

Zo overzichtelijk als de eerste helft was, zo knotsgek werd de tweede. Vlak na de thee dacht Yoshida zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar in een uiterste krachtsinspanning hield Krul de bal met zijn voet uit het doel. In de direct daaropvolgende omschakeling snelde Wijnaldum naar de 2-1. Op aangeven van Gabriel Obertan kopte hij prachtig binnen.

In de slotfase knokte Southampton zich vervolgens knap terug in het duel. Invaller Shane Long redde tien minuten voor tijd met de derde kopgoal van de wedstrijd een terecht punt voor The Saints. De bezoekers probeerden ten slotte door te drukken en waren met twee levensgrote kansen van Sadio Mané nog gruwelijk dichtbij de zege, maar in beide gevallen mikte de Afrikaan net naast.


Arsenal is de competitie in Engeland gestart met een nederlaag. West Ham United was bij Arsenal met 0-2 te sterk. Vlak voor rust kwamen de gasten op voorsprong. Cheikhou Kouyaté kon volledig vrij inkoppen uit een vrije trap van Dmitri Payet. Arsenal-doelman Petr Čech kwam uit bij de vrije trap maar stompte in het luchtledige.

Twaalf minuten na rust bepaalden The Hammers de eindstand op 0-2. Een verdedigde fout van Arsenal ging daar wederom aan vooraf. Na matig uitverdedigen van Alex Oxlade-Chamberlain kan Mauro Zárate de bal oppikken en afronden. Zijn geplaatste schot in de korte hoek van buiten de zestien laat Čech kansloos.

Arsenal had tijdens de wedstrjd wel het meeste balbezit maar kon daar weinig schade mee aanrichten. Een schot van Aaron Ramsey op de lat was de grootste kans voor de thuisploeg in de eerste helft. Ook invaller Theo Walcott en Alexis Sánchez konden het tij niet meer keren voor The Gunners.

Star Citizen krijgt schepen voor meerdere crewleden

Op Gamescom heeft Chris Roberts, de bedenker van Star Citizen, een nieuwe demonstratie gegeven van zijn game. In de demo, genaamd 'multicrew demo', wordt getoond hoe met meerdere mensen schepen bediend kunnen worden.

Zo kan de ene persoon een ruimteschip besturen terwijl speler twee plaats neemt achter een kanon. In de demo zijn ook enkele dogfights getoond en de werking van een systeem genaamd quantum drive, waarmee grote afstanden ineens kunnen worden afgelegd. "Ik ga er vanuit dat mensen samen hun eigen soort van verhaallijnen maken. Er zijn allerlei locaties die je samen kunt bezoeken, waar bijvoorbeeld AI gespawnd kan worden". Verder gebruikte Roberts nog de woorden 'team oriented stuff', waarmee de nadruk lijkt te liggen op coöperatieve gameplay.

Vorige maand berichtten we nog over de beschuldigingen die ontwikkelaar Cloud Imperium Games voor de kiezen kreeg van critici. Star Citizen haalde bij de fondsenwerving tot nu toe ruim 86 miljoen dollar op. De game ging in 2011 in ontwikkeling, exclusief voor pc. Bekijk hieronder de multicrew demo van Star Citizen.

Belgen: 'Te veel migranten in ons land'

Een ruime meerderheid van de Belgen vindt dat er te veel migranten in hun land wonen. Uit een enquête van Ipsos blijkt dat 61 procent die mening is toegedaan, schrijft Het Laatste Nieuws. Slechts 12 procent van onze zuiderburen vindt dat migranten een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het land.

De enquête is gehouden onder 17.533 inwoners van 24 ontwikkelde landen. Nederland zat daar niet tussen, veel andere Europese landen wel; Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Hongarije, Spanje, Polen en Rusland bijvoorbeeld. Het is de vierde keer, na 2011, 2013 en 2014, dat het onderzoek is uitgevoerd.

In België namen zo'n 500 respondenten tussen de 16 en 64 jaar deel. Een meerderheid van de Belgen, 58 procent, vindt dat immigratie een negatieve invloed heeft op het land. Door de nieuwkomer is het moeilijker om een baan te vinden, denkt 52 procent. De stelling dat migranten de dienstverlening van de overheid belasten krijgt 56 procent steun.

Migrant-onvriendelijk
België scoort hoog in de lijst van migrant-onvriendelijke landen. Alleen in Turkije, Italië, Rusland en Zuid-Afrika vinden meer mensen dat er te veel immigranten zijn. In de 24 onderzochte landen vindt gemiddeld 20 procent dat migranten een positieve invloed hebben; in België is dat, zoals gezegd, amper 12 procent.

In 2011 oordeelde 50 procent van de Belgen dat er te veel migranten zijn. In vier jaar tijd is dat percentage dus met 11 procentpunt gestegen. In Duitsland vindt 43 procent dat er te veel immigranten zijn; het land kent de grootste toestroom van migranten in Europa. In 2013 was de migratie in de wereld opgelopen tot 230 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In 1990 waren het nog 150 miljoen mensen.

Doek valt voor Moeder ik wil bij de Revue

Het doek is gevallen voor de musical Moeder, ik wil bij de revue. De laatste en 320e voorstelling was zondag te zien in het Beatrix Theater in Utrecht.

Jon van Eerd en Simone Kleinsma sloten het theaterseizoen af. Ze lieten als John en Riet Hoogendoorn nog eenmaal de hoogtijdagen van de revue uit de jaren vijftig herleven. Het stuk was sinds september vorig jaar in Utrecht te zien en was gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van omroep Max over een broer en zus die in de jaren vijftig een revuegezelschap leidden.

Moeder, ik wil bij de revue werd in januari onderscheiden met vijf Musical Awards. Simone Kleinsma won de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical. In mei ontving ze ook nog de Johan Kaart Prijs. Jon van Eerd won in januari de Johnny Kraaijkamp Award, oftewel de prijs voor beste mannelijke hoofdrol. Zaterdag won hij de Musicalworld Award 2015 voor zijn rol.

De volgende grote musical die in het Beatrix Theater te zien zal zijn, is The Bodyguard. Deze gaat zondag 27 september in première.

Doek valt voor Moeder ik wil bij de Revue
Doek valt voor Moeder ik wil bij de Revue (Foto: BuzzE)

Nabestaanden Germanwings naar rechter

Nabestaanden van inzittenden van het neergestorte vliegtuig van Germanwings stappen naar de rechter. Ze willen een hogere schadevergoeding van moederbedrijf Lufthansa. Daarom spannen ze een zaak aan in de Verenigde Staten. Dat heeft hun advocaat laten weten aan de Duitse krant Bild am Sonntag.

Een vliegtuig van Germanwings stortte in maart neer in de Franse Alpen, tijdens een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf. De copiloot pleegde zelfmoord en nam de 149 anderen aan boord met zich mee de dood in. De man kampte met depressies maar kon toch blijven vliegen.

Direct na de ramp had Germanwings de nabestaanden 50.000 euro per passagier uitgekeerd, als eerste financiële ondersteuning. Daarnaast biedt het bedrijf 25.000 euro als tegemoetkoming voor het leed.

Germanwings wil niet ingaan op de dreigende rechtszaak, maar zegt dat de nabestaanden "minstens 100.000 euro" per passagier krijgen. In sommige gevallen kan de compensatie oplopen tot een miljoen euro, zegt de maatschappij.

Nabestaanden Germanwings naar rechter
Nabestaanden Germanwings naar rechter (Foto: ANP)

A270 even dicht voor ligfiets

De A270 tussen Helmond en Nuenen is zondagochtend drie uur afgesloten geweest voor verkeer. Studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit (Amsterdam) testten toen hun aerodynamische ligfiets, waarmee ze in september het wereldrecord snelfietsen willen verbeteren in Nevada (Verenigde Staten).

Het huidige wereldrecord van 133,78 kilometer per uur staat op naam van een Nederlander. De fiets waarmee dat record gereden werd, werd ook gemaakt door studenten van de TU en de VU. De snelheid werd geklokt op een meettraject van 200 meter, na een aanloop van 8 kilometer op een kaarsrechte en vlakke weg.

Voor de A270 bij Helmond is gekozen omdat de ligfiets daar meer dan 5 kilometer lang vrijwel rechtdoor kan rijden. Bij de test werd een snelheid van 74 kilometer per uur bereikt. Dat was een mooie oefening om in de VS, onder andere en betere omstandigheden, een nieuw record te vestigen, aldus een van de organisatoren.

Het gebruikte voertuig ziet er overigens niet uit als een ligfiets, maar als een soort cocon zonder ramen, waar een ligfiets in verstopt zit. De bestuurder navigeert door op een beeldscherm te kijken, dit alles om de aerodynamica zo optimaal mogelijk te maken.

A270 even dicht voor ligfiets
A270 even dicht voor ligfiets (Foto: ANP)

Neymar twee weken aan de kant met de bof

FC Barcelona moet Neymar twee weken missen. De Braziliaan heeft de bof, zo meldde de Catalaanse club zondagochtend. Daardoor mist hij onder meer de wedstrijd om de Europese Super Cup tegen Sevilla, dinsdag in Tbilisi, Georgië.

Ook de wedstrijd om de Spaanse Super Cup loopt de Braziliaan mis. Op 14 en 17 augustus neemt Barça het twee keer op tegen Athletic Bilbao om de prijs in de wacht te slepen.

De Braziliaanse sterspeler is ingeënt tegen de ziekte, maar dat heeft hem niet geholpen. De bof is een besmettelijke ziekte, die over het algemeen na twee weken voorbij is. Vaak krijgt de patiënt koorts en een pijnlijke, dikke wang. Dat komt door een ontsteking van een speekselklier. Meestal krijgen mensen die een vaccinatie gehad hebben en toch ziek worden, wel een lichtere vorm van de bof.

Neymar twee weken aan de kant met de bof
Neymar twee weken aan de kant met de bof (Foto: ANP)

Eerste doden crash Rusland geborgen

Duikers hebben de eerste dodelijke slachtoffers van een ongeluk tussen een watervliegtuig en een helikopter in Rusland geborgen. Onder hen zijn twee kinderen. Dat maakte het Russische persbureau Tass zondag bekend.

Het ongeluk gebeurde zaterdag boven een stuwmeer, vlakbij Moskou. Het watervliegtuigje en de helikopter zonken naar de bodem van het dertien meter diepe water. De toestellen liggen op vijf meter afstand van elkaar. In de moeizame zoektocht naar de slachtoffers zijn inmiddels drie lichamen geborgen: die van een man, een achtjarig kind en een veertienjarig meisje. Eerder werd nog gesproken van een twaalfjarig meisje. Reddingswerkers vrezen dat het totaal aantal doden zal stijgen naar negen.

Onderzoekers vermoeden dat een fout van de piloot van het watervliegtuigje de oorzaak was. Hij zou gevaarlijke manoeuvres hebben uitgehaald.

Eerste doden crash Rusland geborgen
Eerste doden crash Rusland geborgen (Foto: ANP)

Foxconn investeert miljarden in India

De Taiwanese elektronicaproducent Foxconn gaat in de komende vijf jaar circa 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) investeren in een nieuwe productielocatie in India. Het bedrijf heeft daarvoor een overeenkomst getekend met de Indiase staat Maharashtra in het westen van India, zo werd zondag bekend.

Foxconn is de grootste producent van elektronica ter wereld en een van de belangrijkste leveranciers van Apple. Vorige maand bevestigde Foxconn al dat het plannen had voor meerdere productielocaties in India. Daarmee zou het bedrijf circa 1 miljoen Indiërs aan het werk willen zetten. In totaal mikt Foxconn op circa twaalf nieuwe fabrieken.

Dat Foxconn investeert in India zou naar verluidt te maken hebben met de lagere lonen in het land ten opzichte van China, waar de loonkosten te hard zouden oplopen.

Foxconn investeert miljarden in India
Foxconn investeert miljarden in India (Foto: ANP)

Acht doden in huis in Houston, waaronder vijf kinderen

In een woning in een buitenwijk van Houston zijn zaterdagavond (lokale tijd) acht doden gevonden. Onder de doden zijn vijf kinderen. Een 49-jarige man heeft zich overgegeven aan de politie. Daar gingen schoten aan vooraf.

De politie werd volgens verschillende Amerikaanse media naar het huis gedirigeerd om te controleren of alles oké was. Bij aankomst bleek dat tegen de man in het huis een arrestatiebevel uitstond wegens zware mishandeling van een familielid. Toen agenten door het raam een lichaam van een kind zagen, besloten ze het huis binnen te dringen. Vervolgens begon de man vanuit het huis te schieten, aldus NBC News. Of hij gericht heeft geschoten op de politie is niet bekend. Een bemiddelaar werd ingeschakeld en na een uur gaf de verdachte zich zonder verder geweld over.

Over de relatie tussen de verdachte en de slachtoffers is nog niets bekend. Ook de doodsoorzaak is nog ongewis.

Iggy Azalea verklapt details over album

Iggy Azalea heeft een aantal details over haar nieuwe album prijsgegeven. Nadat ze op Twitter vanuit de opnamestudio had gemeld dat er al zes nummers zijn opgenomen, kwamen de vragen van fans los.

Geduldig beantwoordde de Australische rapper de vragen in een aantal tweets. Zo liet ze weten dat haar nieuwe single in 2016 uitkomt, er komen waarschijnlijk tien nummers op het album dat niet als een deluxe editie wordt uitgebracht. Het is nog niet bekend of de plaat ook op vinyl verkrijgbaar zal zijn. Wel zeker is dat er een 'the making of'-documentaire over het album in de maak is.

Op de vraag of het een meer persoonlijk album wordt antwoordde Iggy: "Ik denk dat al mijn shit altijd persoonlijk is, dus dat kan ik zelf niet goed beoordelen, haha."

Iggy Azalea verklapt details over album
Iggy Azalea verklapt details over album (Foto: BuzzE)

Singapore ziet Abraham

Singapore viert zondag uitgebreid zijn vijftigste verjaardag. Er is een militaire parade met duizenden militairen, tientallen gevechtsvliegtuigen en 177 tanks. Daarna is er een vuurwerkshow.

De feestdag begon om 9.00 uur plaatselijke tijd. Toen gingen in het hele land de sirenes af. Vervolgens zonden de tv- en radiozenders een oude toespraak van de Vader des Vaderlands uit, de dit jaar overleden oud-premier Lee Kuan Yew. Zijn zoon is nu premier.

Singapore heeft ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Die wonen op een grondgebied dat half zo groot is als de provincie Utrecht. Singapore was sinds 1824 een Britse kolonie. In 1963 ging het op in het nieuwe land Maleisië, maar de unie hield niet lang stand. Singapore en Maleisië ruzieden constant. Op 9 augustus 1965 werd Singapore uit het land gezet en moest het zelfstandig verder.

Onder leiding van Lee Kuan Yew werd Singapore een van de meest welvarende landen ter wereld. Wolkenkrabbers en torenflats werden in razend tempo uit de grond gestampt. Daar staat tegenover dat het land ook bijzonder strenge regels heeft. Zo is het verboden om sigarettenpeuken en kauwgom op straat te gooien. Ook staan er forse boetes op het niet doorspoelen van openbare toiletten.

Singapore ziet Abraham
Singapore ziet Abraham (Foto: ANP)

Nieuw MTV-programma voor Redfoo

Redfoo presenteert een nieuw programma bij MTV. Onder de naam Say it in a Song helpt hij mensen die een boodschap aan bijvoorbeeld een vriend of familielid willen overbrengen. "Soms zijn woorden niet genoeg of kunnen mensen een boodschap moeilijk in woorden vatten. Dan is het soms makkelijker om het te zeggen met muziek", vertelt de presentator aan BuzzE.

Redfoo legt uit dat hij in het programma mensen helpt die een leuke, vrolijke of lastige boodschap hebben. Omdat ze het moeilijk vinden om te zeggen, doen ze het zingend. "Het is echt een geweldig nieuw programma. Het is mooi, vrolijk, maar soms ook een beetje gênant. Sommige deelnemers geven echt een performance weg, ze treden op of dansen en het is afwachten hoe dit wordt ontvangen", zegt Redfoo eerlijk. "Ik help de deelnemers met hun opdracht, spreek ze een beetje moed in of help met het oefenen."

Of het programma ook echt werkt? "Nou en of. Muziek is een heel krachtig middel en dat gebruiken mensen dus echt niet alleen om mee te ontspannen. We gebruiken muziek ook echt om mensen iets te vertellen of iets duidelijk te maken", reageert de Amerikaanse artiest die onderdeel is van het muziekduo LMFAO.

Nieuw album

Redfoo vertelt dat het nieuwe programma voor hem ook een persoonlijk tintje heeft. Voor opnames werd er namelijk ook bij hem thuis gefilmd. Tijdens de opnameperiode had de artiest overigens ook genoeg andere zaken om handen. Hij is namelijk bezig met nieuwe muziek. "Ik ben met een nieuw album bezig", onthult hij.

De nieuwe MTV-show is volgens Redfoo een mooi, maar ook inspirerend programma. "Het heeft mij ook inspiratie gegeven voor mijn nieuwe plaat, die ik zo snel mogelijk probeer uit te brengen, al weet ik nog niet wanneer. Het programma laat eigenlijk zien wat ik doe; mensen iets zeggen met muziek. En dat doen eigenlijk heel veel artiesten. Het is de basis van muziek."

Say it in a Song is vanaf 9 augustus te zien bij MTV. Redfoo zegt het best spannend te vinden hoe de show wordt ontvangen. "Dat is het, maar het is een geweldig programma. Het gaat over mensen en muziek en dat maakt het heel interessant en leuk om te zien."

Nieuw MTV-programma voor Redfoo
Nieuw MTV-programma voor Redfoo (Foto: BuzzE)

Haïti kiest alsnog nieuw parlement

Haïti, een van de armste landen ter wereld, gaat zondag naar de stembus. Met veel vertraging, want de verkiezingen hadden al jaren geleden moeten worden gehouden.

De inwoners kunnen een nieuwe Tweede Kamer en een deel van de Eerste Kamer kiezen. Er zijn meer dan 1800 kandidaten en de eerste uitslagen komen over ongeveer een week. De opkomst is waarschijnlijk heel laag. Later dit jaar kiest het land een nieuwe president.

Haïti heeft al jaren geen verkiezingen gehad. De laatste gang naar de stembus was in maart 2011, toen Michel Martelly werd gekozen tot president. Hij ligt sindsdien constant overhoop met de oppositie. Sinds januari heeft Haïti geen actief parlement meer. Het lagerhuis werd helemaal ontbonden en de senaat heeft te weinig leden over om nog te vergaderen. Daardoor regeert Martelly per decreet.

Haïti gaat nog altijd gebukt onder de verwoestingen van een aardbeving in 2010. Daarbij kwamen meer dan 217.000 mensen om het leven.

Haïti kiest alsnog nieuw parlement
Haïti kiest alsnog nieuw parlement (Foto: ANP)

Vrachtwagen vol gelukszoekers gestopt

Agenten hebben vlakbij Londen een vrachtwagen vol vluchtelingen ontdekt. Zowel de chauffeur als de inzittenden zijn opgepakt, meldde Sky News zondag.

Een getuige maakte melding van 'verdachte activiteit". Toen agenten het voertuig op de snelweg in Hertfordshire doorzochten, bleek deze te zijn gevuld met achttien vluchtelingen. Die worden ervan verdacht illegaal het Verenigd Koninkrijk te zijn binnen gekomen. Waar ze vandaan komen is niet bekend. Volgens Sky News is de 40-jarige Poolse bestuurder opgepakt als veronderstelde mensensmokkelaar. De vluchtelingen zouden vast zitten 'voor hun eigen veiligheid'.

Grote groepen illegalen proberen sinds enige tijd vanuit de Kanaaltunnel in Calais Engeland te bereiken. Rondom Calais kamperen naar schatting rond 5000 mensen. Sky News meldde eerder dit weekend dat de mensensmokkelaars vooral uit Groot-Brittannië en België komen.

Vrachtwagen vol vluchtelingen gestopt
Vrachtwagen vol vluchtelingen gestopt (Foto: ANP)

NEC-fans in actie tegen afgelaste wedstrijd

Een paar honderd NEC-supporters hebben het verkeer op het Keizer Karelplein plat gelegd. Er zijn rookbommen gegooid. De fans voeren actie tegen de staking van de politie. Daardoor gaat zondagmiddag de wedstrijd van hun club tegen Excelsior niet door.

Onder het mom van: ''Zij leggen het voetbal plat, wij leggen Nijmegen plat'' bezetten de supporters de rotonde, meldt Omroep Gelderland.

NEC-fans in actie tegen afgelaste wedstrijd
NEC-fans in actie tegen afgelaste wedstrijd (Foto: ANP)

Uitslag AZ - AFC Ajax

Ajax heeft het Europese echec met een prima competitiestart weggespoeld. AZ, na een succesvol seizoen flink uitgekleed, was in Alkmaar geen partij: 0-3. Hieronder vind je van deze wedstrijd de karakteristieken.

AZ

0 - 3

AFC Ajax

     14' El Ghazi
 38' El Ghazi
 40' Gudelj
 
 Gele kaart: v.Overeem, (AZ), El Ghazi, Klaasen, Riedewald, (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16703
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Gouweleeuw
v.d.Linden
Haps
Henriksen
Ortíz (Mühren/64)
Haye
v.Overeem (Luckassen/ 71)
Janssen
Vaarnold (Hupperts/72)
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Schöne/57)
Milik (Sanogo/63)
Sinkgraven

Albanezen met half miljoen aan cash opgepakt

Twee Albanezen zijn zaterdag aangehouden op de A4 ter hoogte van Roelofarendsveen omdat ze 500.000 euro in contanten in hun auto hadden. Ze worden verdacht van het witwassen van het geld.

De politie onderzoekt waar het geld vandaag komt. Het tweetal is ingesloten en het geld is in beslag genomen. Ze waren aangehouden voor een routinecontrole.

Albanezen met half miljoen aan cash opgepakt
Albanezen met half miljoen aan cash opgepakt (Foto: ANP)

Phil Rudd wil weer drummen bij AC/DC

Als het aan Phil Rudd ligt, voegt hij zich weer bij de band AC/DC. Naar eigen zeggen heeft hij nog veel krediet.

Vorige maand werd de AC/DC-drummer veroordeeld tot een aantal maanden huisarrest vanwege drugsbezit en doodsbedreigingen. Rudd heeft sinds zijn arrestatie niet meer live gespeeld met AC/DC. Hij wordt tijdens concerten vervangen door Chris Slade.

Volgens NME verscheen Rudd zondag in de Nieuw-Zeelandse televisieshow 3D, waarin hij een interview gaf over zijn arrestatie en zijn toekomstplannen. ''Ik heb veel om over na te denken. Ik ben opgegroeid, maar niet oud geworden. Ik hoop dat er een verschil is. Ik wil nog steeds drummen'', zei Rudd. "En ik ben pas net begonnen met het opruimen van de rommel."

"Dus ik wil nog een kans om terug te kunnen keren naar de jongens en de draad weer op te pakken." De drummer stelt zich ten doel zijn baan terug te krijgen, weer te gaan toeren en daarmee veel geld te verdienen. "Dat is wat ik ga doen. Chris Slade is een goede drummer, maar ik heb geen idee wat hij daar doet. Ik heb niets tegen hem, maar hij heeft geen vaste baan. Ik hoop dat ik de man ben."

Phil Rudd moet in november opnieuw voor de rechter verschijnen.

Phil Rudd wil weer drummen bij AC/DC
Phil Rudd wil weer drummen bij AC/DC (Foto: BuzzE)

'Ook derde steunpakket zal niet werken'

Een derde steunpakket voor Griekenland zal niet werken en slechts de problemen die de eurozone teisteren vooruitschuiven. Dat stelt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini in een interview over de kwestie. "We moeten toegeven dat dit niet gaat werken", zo liet hij optekenen.

Zijn partij, de euro-sceptische De Ware Finnen, is evenwel bereid om over een nieuw reddingsplan voor Griekenland te praten. "Toestaan dat de Grieken falen, zou Europa alleen maar meer kosten", aldus Soini.

Vorige maand dreigde het akkoord van de eurolanden met Griekenland nog voor een regeringscrisis te zorgen in Finland. De Ware Finnen dreigde met opstappen als de andere partijen zouden instemmen met een nieuwe lening voor Griekenland. "Maar de regering laten vallen, zou de deur openzetten voor de linkse oppositie", stelde de minister.

'Ook derde steunpakket zal niet werken'
'Ook derde steunpakket zal niet werken' (Foto: ANP)

Dope

Dope geeft een eigenzinnig beeld van het leven in een achterstandsstadje in de omgeving van Los Angeles, Californië, door een humoristisch verhaal te vertellen vanuit het oogpunt van iemand die niet in één hokje te stoppen is. Dit coming of age-verhaal is een interessante mix van vriendschap, criminaliteit, inventiviteit, humor en hoop.

'Miljardendeal Buffett in de maak'

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en multimiljardair Warren Buffett, staat voor de overname van Precision Castparts. Dat meldde persbureau Bloomberg zondag op basis van ingewijden. Met de deal zou een bedrag van ruim 30 miljard dollar zijn gemoeid, waarmee het een van de grootste overnames ooit zou zijn voor Berkshire.

Precision Castparts vertegenwoordigt een marktwaarde van 26,7 miljard dollar (24,3 miljard euro) en is voornamelijk producent van vliegtuigonderdelen. Ook is het een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie en het maakt onderdelen voor elektriciteitscentrales. General Electric, Boeing en Airbus behoren tot de klantenkring van de onderneming, die voor het lopende boekjaar tot en met maart een omzet van 10 tot 10,4 miljard dollar voorziet.

Eind maart meldde Berkshire al een belang van ruim 3 procent in het bedrijf.

'Miljardendeal Buffett in de maak'
'Miljardendeal Buffett in de maak' (Foto: ANP)

Ferry Doedens wil harder werken dan ooit

Acteur Ferry Doedens is terug van weggeweest. "I'm back! Ik voel me goed en heb zin om harder te werken dan ooit te voren", laat Ferry weten op Instagram. "Ik kan niet wachten. Heb moeilijke en mooie momenten gehad de afgelopen paar weken door alles wat er over me gezegd is, maar het heeft me sterk gemaakt."

Doedens verbleef bijna een maand in een afkickkliniek om van zijn drugsprobleem af te komen. Hij bedankt zijn fans opnieuw voor hun steun. De 25-jarige acteur besloot hulp te zoeken nadat bekend werd dat hij zijn rol als Lucas Sanders in GTST verliest, volgens producent Endemol vanwege 'het herhaaldelijk niet nakomen van productionele afspraken'. Hij werkt na de zomerstop nog tien weken. Dat houdt in dat hij tot eind december in GTST te zien is.

Ferry heeft momenteel opnames voor de bioscoopfilm Sneekweek. Binnenkort moet hij ook gaan repeteren voor de musical Grease waarin hij de vaste vervanger wordt van hoofdrolspeler Tim Douwsma. Stage Entertainment Nederland brengt de nieuwe versie van Grease vanaf 3 september op de planken. De première is op 13 september in Tilburg.

Ferry Doedens wil harder werken dan ooit
Ferry Doedens wil harder werken dan ooit (Foto: BuzzE)

Casino's Venray en Almere overvallen

In Venray en Almere zijn in de nacht van zaterdag op zondag casino's overvallen. In beide gevallen zijn de daders nog niet gepakt en is de buit onbekend, meldt de politie.

In Venray werd even na middernacht een casino overvallen. De overval was kort na sluitingstijd toen een medewerker een reclamebord binnen wilde halen. Op dat moment sloegen de gewapende overvallers toe en bedreigden ze twee medewerkers. De overvallers sloegen lopend op de vlucht met de inhoud van de kassa. Waarschijnlijk stond een vluchtauto in de buurt.

In Almere heeft een man ook een casino overvallen. Hij bedreigde daar een aantal medewerkers met een voorwerp dat op een vuurwapen leek. De politie is op zoek naar de man die er met een blauwe tas vandoor ging.

Casino's Venray en Almere overvallen
Casino's Venray en Almere overvallen (Foto: ANP)

Marseille met Rekik verliest openingsduel, trainer Bielsa neemt direct ontslag

Met de van PSV overgekomen Karim Rekik in de basis is Olympische Marseille het nieuwe seizoen slecht begonnen. De nummer vier van vorig jaar verloor het openingsduel in Ligue 1 zaterdag thuis met 0-1 van het bescheiden SM Caen dat vorig seizoen dertiende werd. Andy Delort maakte na krap een half uur het enige doelpunt in het Stade Velodrome.

Trainer Marcelo Bielsa heeft zaterdagavond zijn ontslag ingediend bij voorzitter Vincent Labrune van Olympique Marseille. De Argentijnse voetbaltrainer, bijgenaamd El Loco (de gek), reageerde daarmee op de nederlaag in de eerste competitiewedstrijd tegen Caen. "Ik heb net mijn baan als coach van OM ter beschikking gesteld", citeerde de Zuid-Franse club Bielsa via Twitter. "Ik ben er klaar mee hier, ik ga naar huis."

Onenigheid over de verlenging van zijn contract vormde de reden voor zijn vertrek. Bielsa tekende vorig jaar een tweejarig contract bij l'OM, maar een akkoord over verlenging bleef lang uit.

"Ik kan deze instabiliteit niet aanvaarden", lichtte hij toe. "We hadden een akkoord over dit seizoen en tot 2017, maar woensdag moest ik opeens op gesprek komen bij de technisch directeur en de advocaat van de club. Ze wilden wat dingen wijzigen in het contract. Ik heb niet onderhandeld, geluisterd en mijn beslissing genomen."

AS Monaco, vorig jaar derde, won de Derby de la Côte d'Azur op bezoek bij OGC Nice met 2-1. De thuisploeg kwam in de zevende minuut op voorsprong via Valère Germain, maar moest verder met tien man toen Olivier Boscagli kort voor rust zijn tweede gele kaart kreeg. De bezoekers uit het prinsdom profiteerden snel van het overtal toen Bernardo Silva kort na rust gelijkmaakte. Tien minuten later bezorgde Layvin Kurzawa Monaco de winst.

FC Nantes won in de slotfase met 1-0 van En Avant Guingamp. Jérémy Sorbon maakte in de 89e minuut een eigen doelpunt. De van Ajax overgekomen IJslander Kolbeinn Sigthórsson viel na een uur in bij de thuisploeg.

Het gepromoveerde Gázelec Ajaccio, niet te verwarren met stadgenoot AC Ajaccio uit Ligue 2, debuteerde op het hoogste niveau met een doelpuntloos gelijkspel bij Troyes. SC Bastia won op Corsica met 2-1 van Stade Rennes en eindigde met tien man na rood voor Brandão een kwartier voor tijd. Montpellier verloor thuis met 2-0 van Angers.

Paris Saint-Germain won vrijdag al met 1-0 bij Lille OSC door een goal van Lucas na een klein uur spelen. De Parijzenaars speelden ruim een uur met tien man na twee gele kaarten voor Adrian Rabiot.

Gaye beschuldigt makers Empire van plagiaat

De zoon van soullegende Marvin Gaye beweert dat de dramaserie Empire, in Nederland te zien bij Fox, zijn geesteskind is. Hij wil er een rechtszaak over aanspannen.

TMZ weet dat Marvin Gaye III in 2010 een idee voor een serie heeft gedeponeerd onder de naam Diamonds & Ballads, ook wel Those Sons of Riches genoemd. Volgens Gaye gaat dit over een familie in de muziekindustrie. Het is een zwarte en hippe versie van Dynasty met een vleugje Sopranos. Het idee voor de serie is losjes gebaseerd op de familie Gaye en die van platenproducer Berry Gordy.

Gaye probeerde zijn idee te verkopen aan tv-bonzen en beweert ook mails te hebben verstuurd aan Lee Daniels, de regisseur en scriptschrijver van Empire. Volgens Gaye heeft Daniels de diefstal onbewust opgebiecht toen zij zich in 2014 versprak. Zo zou hij hebben gezegd dat hij een zwarte Dynasty wilde maken met invloeden van The Sopranos.

De advocaat van Gaye zegt tegen TMZ dat hij een rechtszaak voorbereidt tegen Daniels en Fox. "Net als de zon en de maan blijft de waarheid niet lang verscholen", zegt de jurist. Eerder wonnen de nabestaanden van Marvin Gaye de plagiaatzaak over Blurred Lines, de hit van Pharrell Williams en Robin Thicke.

De makers van Empire zijn eerder aangeklaagd door Ron Newt die beweert dat het script is gebaseerd op zijn levensverhaal. Volgens de gangster is Empire min of meer een kopie van de documentaire Bigger Than Big die hij over zijn eigen leven maakte.

Gaye beschuldigt makers Empire van plagiaat
Gaye beschuldigt makers Empire van plagiaat (Foto: BuzzE)

'Principe-akkoord over Griekse hervormingen'

Griekenland is het met zijn schuldeisers voorlopig eens geworden over nieuwe hervormingen. Het is een eerste stap naar nieuwe financiële steun voor het noodlijdende land. Dat meldde de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zaterdag.

Volgens het dagblad telt het principe-akkoord 27 pagina's en staan er plannen voor de komende drie jaar in. Als de Europese regeringen instemmen, zou het op 20 augustus kunnen ingaan. Naar verluidt wil Griekenland een half miljard euro bezuinigen op het leger. Sommige beroepen worden niet langer beschermd, wat concurrentie mogelijk moet maken.

'Principe-akkoord over Griekse hervormingen'
'Principe-akkoord over Griekse hervormingen' (Foto: ANP)

Onderzoek naar antisemitische leuzen ADO-fans

De politie en het Openbaar Ministerie gaan onderzoek doen naar antisemitische leuzen die geroepen zouden zijn door ADO-supporters zaterdag in Den Haag. Dat bevestigt een politiewoordvoerster naar aanleiding van berichtgeving van Hart van Nederland.

ADO-supporters verzamelden zaterdag op Het Plein in Den Haag voor een 'fanborrel' op het moment dat de wedstrijd tegen PSV gespeeld zou worden. Die ging niet door door cao-acties van de politie.

De supporters trokken later de binnenstad in. Ze liepen onder meer langs het Spui, de Grote Markt en door de rosse buurt, op de voet gevolgd door ME-busjes en politie te voet. Het rondje eindigde op Het Plein.

Onderweg zouden antisemitische leuzen geroepen zijn. Onderzocht wordt of de demonstranten daarvoor vervolgd kunnen worden.

Onderzoek naar antisemitische leuzen ADO-fans
Onderzoek naar antisemitische leuzen ADO-fans (Foto: ANP)

Tyfoon maakt ook in China slachtoffers

Tyfoon Soudelor, die eerder op Taiwan levens eiste, heeft het Chinese vasteland bereikt. Ook daar zijn de eerste doden gevallen.

Volgens Chinese media kwam de tropische storm zaterdagavond (lokale tijd) aan land in de oostelijke provincie Fujian. Vervolgens draaide Soudelor over omliggende provincies Zhejiang en Jiangxi. In de havenstad Wenzhou zijn negen mensen omgekomen en worden drie anderen vermist, meldde staatspersbureau Xinhua zondag. De slachtoffers en vermiste mensen zijn volgens de plaatselijke autoriteiten vermoedelijk door de overstromingen verzwolgen of onder ingestorte huizen terechtgekomen.

Op Taiwan vielen eerder dit weekend zeker zes doden door Soudelor. Vier mensen worden nog vermist en ruim honderd anderen raakten gewond.

Tyfoon maakt ook in China slachtoffers
Tyfoon maakt ook in China slachtoffers (Foto: ANP)

'We blijven gewoon Coen en Sander'

"Ik voel me net een brugklasser, moet de weg zoeken, de mensen leren kennen en vraag me af waar het lokaal is." Sander Lantinga begint op maandag 17 augustus samen met zijn radiomaatje Coen Swijnenberg met een nieuw middagprogramma op Radio 538. Het duo is afgelopen week aan het werk gegaan bij de nieuwe zender. "De kop is er af en ik heb er heel veel zin in. Het is net als zo'n lange aanloop naar het WK, laat de bal nu maar rollen."

Lantinga en Swijnenberg presenteerden op 29 mei hun laatste Coen en Sander Show bij BNN op NPO 3FM, het middagprogramma waar ze in 2006 mee begonnen. Het duo was toe aan iets nieuws. "We hadden zin in een nieuwe stap, nieuwe mensen, een nieuwe impuls", vertelt Lantinga. "Ik merk nu al dat er een andere energie is. Het is spannender en daardoor word je hopelijk creatiever. De routine is weg en dat komt de show vast ten goede."

Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de invulling van het programma, dat overigens de Coen en Sander Show blijft heten. "Wij zijn Coen en Sander en we maken een show, dus de naam het blijft zoals het is", zegt Lantinga. De verandering zit vooral in de omlijsting. "Andere liedjes en vormgeving. Maar de ruggengraat blijft Coen en Sander die praten over het weer, de nieuwe schoenen van Dennis Ruyer en over dat het licht in november heel anders is dan in januari. We verwonderen ons over alledaagse dingen."

Minder bureaucratisch
Radio 538 geeft de dj's de vrije hand bij het samenstellen van hun programma, dat net als bij 3FM tussen 16.00 en 19.00 uur te horen is. Het verschil tussen de commerciële en publieke zender is volgens hem dat het er minder bureaucratisch is. "Je hebt te maken met minder schijven, waar je ook niet aan ontkomt als je namens een omroep voor een zender werkt. Hier werkt iedereen voor hetzelfde doel, hetzelfde radiostation, waardoor de lijntjes korter zijn." Lantinga vermoedt dat hij zich vast nog wel eens zal verspreken, door 3FM te roepen in plaats van Radio 538. "Maar dan gooien we een mooi bedrag in de versprekingspot."

De twee toveren geen trucs uit de hoge hoed om nieuwe luisteraars voor zich te winnen. "Ik geloof erin dat je niet meer kunt doen dan jezelf zijn. Wij zijn gewoon Coen en Sander, dat is wie we zijn en wat we het beste kunnen. Ik verwacht wel dat mensen gaan luisteren."

Over heimwee maakt hij zich geen zorgen. "We zaten aan ons plafond bij 3FM/BNN, al hoe lief en leuk de mensen zijn. Je moet een keer een stap maken en nu doen we dat recht uit ons hart." Lantinga voorspelt dat hij en Swijnenberg nog heel wat jaren samen door kunnen. "Al zit hij nu op biodanza en dat moet ie niet te lang blijven doen", grapt de dj.

'We blijven gewoon Coen en Sander'
'We blijven gewoon Coen en Sander' (Foto: ANP)

Vakantieverkeer ook 's nachts nog vast

Vakantiegangers die hadden gehoopt de drukte op de snelwegen te vermijden door 's avonds laat te vertrekken, kwamen bedrogen uit in Zwitserland. Rond 01.15 uur stond er nog altijd 7 kilometer file voor de Gotthardtunnel.

Automobilisten die van zuid naar noord door de tunnel wilden, moesten een uur en een kwartier wachten tot ze aan de beurt waren, liet de VerkeersInformatieDienst (VID) in de nacht van zaterdag op zondag weten.

Dat de file nog tot midden in de nacht duurde, kwam door een ongeluk eerder op de avond. De weg en de tunnel moesten daardoor een uur dicht om te voorkomen dat er file in de tunnel zou ontstaan. Daarnaast is in grote delen van Zwitserland en Duitsland de vakantie dit weekend afgelopen. Dat leidt vaak tot veel files voor de Gotthardtunnel.

In Frankrijk was zaterdag sprake van topdrukte op de wegen. Rond 13.00 uur stond er 970 kilometer file, terwijl een totale filelengte van 700 kilometer was voorspeld. Het is daarmee de op een-na-drukste 'zwarte zaterdag' geworden.

De VID verwacht zondag weer files op de vakantiewegen. Dan zal het vooral in het zuidoosten van Europa druk worden. Naar verwachting wordt het niet zo druk als zaterdag.

Vakantieverkeer staat ook 's nachts nog vast
Vakantieverkeer staat ook 's nachts nog vast (Foto: ANP)

Watervliegtuig botst op helikopter: zes doden

Bij een botsing tussen een watervliegtuigje en een helikopter in Rusland zijn zaterdag in ieder geval zes doden gevallen. Een van hen is een meisje van twaalf jaar oud. Het ongeluk gebeurde boven een stuwmeer, vlakbij Moskou. Naar drie mensen wordt nog gezocht.

Het twaalfjarige meisje werd uit het water gehaald en gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. "Het meisje redden is niet gelukt", aldus een woordvoerder.

Het is niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Watervliegtuig botst op helikopter: zes doden
Watervliegtuig botst op helikopter: zes doden (Foto: ANP)

NPO3 week lang laboratorium voor talent

NPO3 experimenteert komende week elke dag met vernieuwende en experimentele programma's. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst onder de nieuwe noemer 3LAB, de opvolger van TV Lab.

Anders dan TV Lab beperkt 3LAB zich niet tot een televisieweek. Zo zijn vanaf 18 oktober de beste programma's van 3LAB elke zondagavond op NPO3 rond 23.30 uur te zien. En op de website van 3LAB kunnen jonge makers het hele jaar door hun bedenksels lanceren en uittesten, van webseries tot videoclips en van documentaires tot animatie. 3LAB pakt het dus wat breder aan dan zijn voorganger deed van 2009 tot en met 2014.

NPO3 test deze editie twaalf programma's uit op televisie waar het publiek een mening over mag vormen. In de Green Room verzamelt Jelte Sondij dagelijks alle reacties. De beste programma's krijgen mogelijk een vervolg in het nieuwe tv-seizoen.

Rundfunk
Twee titels zijn vanaf maandag dagelijks te zien, Rundfunk (KRO-NCRV) en 24 seconden met (VARA). Rundfunk is een vijfdelige en absurdistische serie over twee vrienden op een 'totaal geflipte' middelbare school. In de parodie '24 seconden met' probeert comedian Stefan Pop te bewijzen dat hij geen etmaal, maar nog geen halve minuut nodig heeft om zijn gasten te leren kennen. Dagelijks komt vier keer een aflevering voorbij.

De maandag- en dinsdagavond zijn gereserveerd voor BNN met de probeersels 'Joey in het nieuws' en Dip. In de eerste aflevering van 'Voor het succes' keert SP-leider Emile Roemer terug naar zijn eerste vakantiebaantje. In Nillionaires worden rijkeluiskinderen geconfronteerd met het echte leven als de geldkraan van hun ouders wordt dichtgedraaid.

Amy Winehouse
In Tr3nding (KRO-NCRV) brengen bekende vloggers en verslaggevers woensdag nieuws over reizen en wetenschap en culinaire zaken. De comedyserie Minima van de VPRO gaat over twee werkloze twintigers.

De VPRO vult de donderdagavond met het journalistieke programma Hackers over de veiligheid van het internet en TreurTeeVee dat zich laat omschrijven als humoristisch en absurd.

Vrijdag zendt AVROTROS Club 27 uit, waarvoor Art Rooijakkers nabestaanden sprak van zangeres Amy Winehouse. De 3LAB-week eindigt vrijdagavond met Padoem Patsss (VARA). In dit programma van Howard Komproe brengen diverse comedians hun beste oneliners.

NPO3 week lang laboratorium voor talent
NPO3 week lang laboratorium voor talent (Foto: ANP)

Japan staat stil bij atoombom op Nagasaki

Japan heeft zondag de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki herdacht. Het is precies zeventig jaar geleden dat de Amerikanen de kernbom op de stad gooiden.

Om 11.02 uur (Japanse tijd), het precieze tijdstip waarop de bom ontplofte, werd een minuut stilte gehouden. Daarna hielden de burgemeester van Nagasaki en de Japanse premier Shinzo Abe een toespraak. Er waren vertegenwoordigers van 75 landen aanwezig.

Burgemeester Tomihisa Taue benadrukte in zijn speech dat de herinneringen aan de atoombom en de Tweede Wereldoorlog moeten worden doorgegeven aan de volgende generaties. Ook riep hij de overheid op goed na te denken over de inzet van militairen in het buitenland.

Taue doelde daarmee op plannen van de regering die het Japan mogelijk maakt zich niet alleen te verdedigen, maar waar nodig ook andere landen te kunnen aanvallen. Veel Japanners hebben daar kritiek op, omdat sinds de Tweede Wereldoorlog erg wordt gehecht aan het pacifisme.

Premier Abe zei dat Japan wil proberen een leidende rol te spelen in het realiseren van een wereld zonder kernwapens, aldus Japanse media.

Nagasaki werd op 9 augustus 1945 gebombardeerd. Door de bom Fat Man kwamen meer dan 70.000 mensen om het leven. De Amerikanen wilden eigenlijk de stad Kokura bombarderen, maar dat ging op het nippertje niet door vanwege slecht weer. Drie dagen voor Nagasaki hadden de VS ook al een atoombom op Hiroshima gegooid. Daarbij werden zeker 140.000 mensen gedood.

Japan staat stil bij atoombom op Nagasaki
Japan staat stil bij atoombom op Nagasaki (Foto: ANP)

Bedrijf Cuijk verwoest door grote brand

In het Noord-Brabantse Cuijk heeft zaterdagavond brand gewoed in een bedrijf voor techniek en inrichting van evenementen. Het pand van het bedrijf Primetime is volledig in de as gelegd. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus de politie.

De brand brak rond 21.15 uur uit in het gebouw op een industrieterrein aan de Hapsebaan. De brandweer had het vuur rond 01.40 uur geblust. Volgens een politiewoordvoerder zal het nog een tijdje duren voordat de brandweerlieden klaar zijn met nablussen. "Dat zou nog wel tot in de ochtend kunnen duren", zei de woordvoerder.

Door de felle brand ontstond een rookpluim die tot in de wijde omtrek te zien was, waaronder vanaf de A73. Waardoor het vuur is ontstaan, is nog onduidelijk.

Uit metingen van de brandweer blijkt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, meldde de politie. Wel kunnen mensen die wonen naast het industrieterrein en last hebben van de rook, maar beter ramen en deuren dichthouden.

Vanwege de brand reden er geen treinen tussen Cuijk en Boxmeer. Vervoersbedrijf Veolia liet in de nacht van zaterdag op zondag weten dat het treinverkeer weer was hervat. Ook was een aantal wegen rondom de brand afgesloten.

Het bedrijf Primetime verzorgt onder meer licht, geluid en video voor evenementen. Ook verhuren ze feesttenten met alles erop en eraan.

Bedrijf Cuijk verwoest door grote brand
Bedrijf Cuijk verwoest door grote brand (Foto: ANP)

Golfer Luiten stabiel op Firestone

Golfer Joost Luiten doet bij de Bridgestone Invitational in Akron weliswaar niet mee om de overwinning, maar de Rotterdammer presteert wel opvallend stabiel. Luiten (29) legde de derde ronde op de banen van Firestone af in 70 slagen, precies het baangemiddelde. Hij zette één birdie tegenover één bogey en scoorde verder louter par.

Luiten had voor zijn eerste twee rondes 70 en 72 slagen nodig gehad. Met een totaal van 212 na drie dagen staat hij op de gedeelde 33e plaats, wel op gepaste afstand van de kop. "Ik zal in de laatste ronde laag moeten gaan om nog een beetje om te schuiven in het klassement", concludeerde Luiten.

De eerste plaats is in handen van Justin Rose uit Engeland en de Amerikaan Jim Furyk, die beiden op 201 slagen staan. Rose noteerde zaterdag een knappe ronde van 63 slagen op het lucratieve toernooi waar de winnaar 1,57 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) krijgt.

Golfer Luiten stabiel op Firestone
Golfer Luiten stabiel op Firestone (Foto: ANP)

Phelps weer sneller dan wereldkampioen vlinderslag

Zwemmer Michael Phelps was vrijdag al sneller dan de gouden WK-tijd op de 200 meter vlinderslag, zaterdag flikte hij het kunstje opnieuw. De Amerikaan zwom op de nationale kampioenschappen in San Antonio op de 100 vlinder sneller dan Zuid-Afrikaan Chad le Clos deed in zijn gouden race op het WK in Kazan: 50,45 om 50,56 seconden.

Phelps is door de Amerikaanse zwembond verbannen van de WK zwemmen in Rusland, omdat hij eerder is betrapt op een dronken autorit. Maar dat weerhoudt hem er niet van om iedereen die wel op het WK zwemt op sportieve wijze op zijn nummer te zetten. Eerder was Lászlo Cseh (200 meter vlinder) het slachtoffer van de toptijden van Phelps, zaterdag (lokale tijd) Le Clos.

Pikant is dat Le Clos na het behalen van de WK-titel op vrijdagavond juist een sneer uitdeelde naar Phelps. "Hij zwom een goede tijd, maar met alle respect, dat is niet zo moeilijk als je in je eentje zwemt."

Het Amerikaanse probleem- en wonderkind wil volgend jaar in Rio de Janeiro meer titels toevoegen aan de achttien Olympische zeges die hij in zijn zwemleven al boekte.

Phelps weer sneller dan wereldkampioen
Phelps weer sneller dan wereldkampioen (Foto: ANP)

Zomerse week op komst, donderdag tropisch

Het blijft deze week zomers. Weeronline zegt dat we een stuk of vijf zomerse dagen kunnen bijschrijven. De maximale temperatuur loopt op tot 25 graden of meer. Donderdag wordt het mogelijk een tropische dag met maxima van 30 graden of meer, zegt zondag het weerbureau.

Deze week is veel ruimte voor de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over. In het oosten van het land kan het maandag regenen. Dinsdag en woensdag blijft het droog, daarna is er kans op buien met stevige regen- en onweersbuien. Na donderdag valt de temperatuur terug naar 22 graden. Dat is de normale waarde voor half augustus. Het wordt dan wisselvallig met een mix van wolken, buien en zon.

De zomer telt tot nu toe achttien officiële zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer. Dit zijn er twee meer dan normaal in de periode van 1 juni tot en met 8 augustus. De zon heeft deze zomer tot dusver gemiddeld over het land 542 uur geschenen. Dat is honderd uur meer dan normaal. Gemiddeld over het land is tot nu toe 133 mm regen gevallen tegen 166 mm normaal. Daarmee is het een vrij droge zomer. Vooral juni was droog.

Zomerse week op komst, donderdag tropisch
Zomerse week op komst, donderdag tropisch (Foto: ANP)

Nederland niet in actie op wisselslagestafette door zieke Nijhuis

De damesploeg zal vandaag niet in actie komen op de 4x100 meter wisselslag estafette bij het WK zwemmen in Kazan. Moniek Nijhuis is ziek en daardoor kan het team geen schoolslagzwemster opstellen. Ook lopen de dames hierdoor voorlopig kwalificatie mis voor de Olympische Spelen. De top 12 van het WK zal zich daarvoor direct kwalificeren.

De koortsige Nijhuis mist en passant ook de finale van de 50 meter schoolslag, waarvoor ze zich gisteren als achtste had geplaatst. Ranomi Kromowidjojo is de enige Nederlandse die op de slotdag van het WK in actie komt. Ze zal vanavond starten op de 50 meter vrije slag.

Inbreker gepakt na 'broekzakbelletje' alarmnummer

Een man uit de Amerikaanse staat New Jersey heeft een inbraak al opgebiecht voordat hij die daadwerkelijk had gepleegd. Tijdens het plannen van de diefstal was hij per ongeluk aan het 'broekzakbellen' naar het alarmnummer. De politie kon daardoor precies horen wat de man aan het bekokstoven was.

De 42-jarige Scott Esser belde zonder dat hij het zelf door had op 27 juli naar 911. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat hij ergens wilde inbreken.

Esser werd woensdag opgepakt nadat hij had ingebroken in een huis in Stafford Township. Hij nam volgens lokale media in New Jersey sieraden mee ter waarde van meer dan 1300 dollar (zo'n 1185 euro). Hij is aangeklaagd voor inbraak.

Beer doodt wandelaar in Yellowstone

Een wandeling door Yellowstone National Park in de Verenigde Staten is slecht afgelopen voor een wandelaar toen hij waarschijnlijk een beer tegen het lijf liep. De beer viel de man vermoedelijk aan, meldde ABC News zaterdag.

De ervaren wandelaar werd vrijdag gevonden door een boswachter. Zijn collega's hadden hem die dag als vermist opgegeven. Uit sporen op het lichaam van de man blijkt dat hij waarschijnlijk is aangevallen door een vrouwtjesbeer en haar jong. Het lichaam was al gedeeltelijk opgegeten en bovendien verborgen. Er wordt nu autopsie verricht om zekerheid te krijgen over de doodsoorzaak.

In het park zijn vallen uitgezet en het wandelpad waarlangs de wandelaar werd gevonden, is dicht. Als er beren worden gevangen waarvan blijkt dat ze betrokken waren bij de dood van de man, worden ze afgemaakt. ,,We willen niet de veiligheid van onze bezoekers op het spel zetten", aldus het park.

Aanvallen van beren komen zelden voor in het Yellowstone National Park. Gemiddeld gebeurt zoiets een keer per jaar. Gebaseerd op de enorme aantallen bezoekers dat het park trekt is de kans om aangevallen te worden ongeveer 1 op 2,1 miljoen. In de ruim 140 jaar dat het park bestaat, zijn inclusief het laatste incident hierdoor acht mensen omgekomen.

Wandelaars wordt opgeroepen altijd in groepen van minimaal drie personen te lopen, geluid te maken in gebieden waar weinig zicht is, en bij een treffen met een beer vooral niet weg te rennen.

Wandelaar gedood door beer in nationaal park
Wandelaar gedood door beer in nationaal park (Foto: ANP)

Opnieuw zwarte man doodgeschoten door agent

De FBI gaat onderzoek doen naar de dood van een negentienjarige zwarte man die afgelopen vrijdag werd doodgeschoten door een blanke agent in de buurt van de Amerikaanse stad Dallas in de staat Texas. Dat heeft de lokale politie zaterdag bekendgemaakt.

Christian Taylor werd neergeschoten in Arlington, een voorstad van Dallas, na een worsteling met de politieman, Brad Miller (49). Die kwam 's nachts af op een inbraakmelding bij een autodealer. Iemand was daar met een auto door de voorpui naar binnen gereden.

Aantal fatale schietpartijen in de eerste helft van 2015 (bron: Washington Post)
Aantal fatale schietpartijen in de eerste helft van 2015 (bron: Washington Post)

De tweedejaars student werd aangehouden omdat hij in de showroom was gezien. Maar de arrestatie liep uit de hand toen Taylor probeerde te vluchten. Miller, die net van de politieacademie kwam, schoot hem dood. Taylor werd geraakt in zijn nek, borst en buik. Hij was ongewapend, schrijven Amerikaanse media.

De dood van Taylor komt op een gevoelig moment. Het is zondag precies een jaar geleden dat de zwarte ongewapende tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een blanke politieagent. De dood van Brown was het startschot voor een landelijke debat over buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

FBI onderzoekt dood zwarte man Texas
FBI onderzoekt dood zwarte man Texas (Foto: ANP)

WK Zwemmen dag 8: De laatste medailles

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series

Het is vandaag de laatste dag van het WK en er worden dus geen halve finales meer gezwommen. Series zijn er echter nog wel, te beginnen met de 400 meter wisselslag bij de mannen. De Japanner Daiya Seto is regerend wereldkampioen en behoort ook dit keer tot de favorieten. Alleen landgenoot Kosuke Hagino was dit jaar sneller, maar hij is geblesseerd. De concurrentie voor Seto lijkt vooral uit Groot-Brittannië (Daniel Wallace) en de VS (Chase Kalisz) te komen. Bij de vrouwen is er maar één echte favoriete voor het goud op de 400 meter wisselslag: Katinka Hosszu. De Hongaarse werd al wereldkampioene in 2009 en 2013 en lijkt in Kazan in dusdanig goede vorm te verkeren dat weinigen haar kunnen bedreigen. Ook hier lijkt het vooral te moeten komen van de Britten (Hannah Miley) en Amerikanen (Maya Dirado en Elizabeth Beisel).

Bij gebrek aan mannelijke zwemmers van een fatsoenlijk niveau op de meeste slagen doet Nederland niet mee aan de 4x100 meter wisselslag. Nederland had door de jaren heen met Nick Driebergen, Joeri Verlinden, Lennart Stekelenburg en Sebastiaan Verschuren een prima team, dat in 2011 zelfs vijfde werd op het WK. Verschuren is echter de enige die nog op niveau zwemt, op elke andere slag is er niemand die mee kan met de top. Bij de vrouwen is het een ander verhaal, maar ook dat wordt lastig. Sharon van Rouwendaal heeft al ruim 25 kilometer achter de rug in Kazan en opent hier met de rugslag, Inge Dekker (vlinderslag) is niet helemaal fit terwijl Moniek Nijhuis (schoolslag) en Femke Heemskerk (vrije slag) niet in topvorm verkeren. 

Finales

Er staan vandaag acht finales op het programma, waaronder die op de vier afstanden die hierboven worden besproken. De laatste avond van het WK wordt geopend door de 50 meter rugslag bij de mannen, met Camille Lacourt als favoriet. De Franse wereldkampioen snelde in de halve finales naar een fantastische tijd van 24,27, een van de snelste tijden ooit. Ver achter hem - relatief gezien - vindt de strijd om de overige medailles plaats tussen zwemmers als Matt Grevers uit de VS, Ben Treffers uit Australië en diens landgenoot Mitch Larkin, die de 100 en 200 meter al won.

Als tweede kijken we naar de 50 meter schoolslag bij de dames, wat een tweestrijd lijkt te worden tussen Ruta Meilutyte uit Litouwen en thuisfavoriete Yuliya Efimova. De Russische, veroordeeld dopeur en net terug van een schorsing, hoopt de niet-Russische zwemfans nog verder te frusteren door na de 100 ook de 50 meter te winnen, maar Meilutyte maakt tot nu toe de meeste indruk op de korste afstand.

Na de 400 meter wisselslag bij de mannen is het de beurt aan Ranomi Kromowidjojo om haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag te verdedigen. Samen met Cate Campbell en Sarah Sjöström hoort ze, in tegenstelling tot de 100 meter, tot de favorieten voor goud. Het contrast met de volgende finale is groot, want na de 50 vrij volgt de 1500 meter vrije slag bij de mannen. Een spetterend duel tussen Gregorio Paltrinieri uit Italië en de Chinees Sun Yang lijkt op de fans te wachten, maar onder meer de Amerikaan Connor Jaeger probeert roet in het eten te gooien. Na dit klapstuk volgen de finales van de 400 meter wisselslag bij de dames en de twee 4x100 meter wisselslagestafettes, waarmee het WK 2015 afgesloten wordt. 

Meer dan 20 doden bij aanslag Afghanistan

Zeker 22 mensen zijn zaterdagavond gedood bij een bomaanslag in het noorden van de Afghaanse provincie Kunduz. Een zelfmoordterrorist van de Taliban liet een autobom afgaan in het district Khanabad.

De aanslag werd gepleegd tijdens een bijeenkomst van lokale pro-regeringsmilities. De slachtoffers waren allemaal lid van deze milities.

Afghanistan is de afgelopen dagen opgeschrikt door meerdere aanslagen. In de hoofdstad Kabul vond vrijdag een serie aanslagen plaats. Daarbij vielen tientallen doden en honderden gewonden.

Meer dan 20 doden bij aanslag Afghanistan
Meer dan 20 doden bij aanslag Afghanistan (Foto: ANP)

Trump en Sanders, in hetzelfde land

Het is toch altijd weer een enorm kijk- en luisterspel, die vierjaarlijkse race naar het Amerikaanse presidentschap. Het is natuurlijk ook nogal wat, want als je wint ben je op papier vier jaar lang de machtigste persoon op deze aardbol. En kun je naderhand zomaar drie ton vragen voor een speech van een halfuur. Je kostje is gekocht. Maar voor het zover is wordt het je niet echt makkelijk gemaakt. Je moet een enorme berg duiten zien te verzamelen om je campagne te bekostigen, en je werkschema is ronduit onmenselijk. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.