Internationaal overleg over OVV-rapport MH17

Internationale experts zijn maandag en dinsdag in Nederland bijeen om de concepteindrapporten te bespreken van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de ramp met vlucht MH17. Dat hebben Oekraïense bronnen maandag bevestigd aan het ANP na berichtgeving door de NOS.

De OVV heeft de rapporten over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 op 2 juni gestuurd naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van zes andere landen. De landen kregen zestig dagen de tijd om commentaar te leveren. Naast Nederland gaat het om Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Na beoordeling van de commentaren worden de definitieve eindrapporten opgesteld. Het is de verwachting dat de eindrapporten in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

De OVV wil zelf niets zeggen over de bijeenkomst op maandag en dinsdag. Het is overigens niet de eerste keer dat de internationale experts in Nederland bijeen zijn. In februari bezochten ze de luchtmachtbasis Gilze Rijen, waar ze wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines onderzochten.

In september publiceerde de OVV al een rapport over de eerste bevindingen over de ramp op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne. Daarin stond dat het toestel waarschijnlijk tijdens de vlucht in stukken is gebroken, nadat het was doorboord door "een groot aantal objecten" die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt.

De OVV sprak niet over een raket. Het Openbaar Ministerie, dat de daders zoekt, noemt een BUK-raket het meest waarschijnlijke scenario. Er zijn volgens justitie nog geen officiële verdachten, maar er is wel zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Internationaal overleg over OVV-rapport MH17
Internationaal overleg over OVV-rapport MH17 (Foto: ANP)