Ook FNV'er Meyer wil SP-voorzitter worden

SP-leden hebben in november wat te kiezen als zij bepalen wie vertrekkend partijvoorzitter Jan Marijnissen gaat opvolgen. Maandag maakte FNV-bestuurder Ron Meyer bekend dat hij zich kandidaat heeft gesteld, afgelopen week deed Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen dat ook al.

Jan Marijnissen is al sinds 1988 partijvoorzitter en hij kondigde eind mei aan dat hij stopt. Het SP-bestuur draagt de beste kandidaat om Marijnissen op te volgen voor aan het congres. Kandidaten kunnen zich nog tot 12 augustus melden. "Het zou een groot compliment zijn als ze mij als meest geschikte kandidaat zien om Marijnissen, die ik als een politiek monument beschouw, op te volgen", stelt Meyer maandag. Als hij de nieuwe partijvoorzitter wordt, neemt hij afscheid bij de FNV. Partijvoorzitterschap is een fulltime-taak, aldus Meyer.

Als partijvoorzitter wil Meyer het fundament van de SP, als grote partij op links met veel actieve leden, verder uitbouwen. De kracht en de ideeën van mensen in de buurt staan daarbij voorop. Bij vakbondsacties van schoonmakers en in Heerlen waar hij voor de SP in de gemeenteraad zit, heeft hij gezien dat dat werkt. "Wat gisteren nog onmogelijk leek, kan door activisme van mensen in buurten en op straat morgen gebeuren", stelt Meyer die in 2014 door minister Ronald Plasterk werd uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid.

Ook FNV'er Meyer wil SP-voorzitter worden
Ook FNV'er Meyer wil SP-voorzitter worden (Foto: ANP)