Opsporingsmissie Oekraïne afgerond

De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is zaterdag afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De missie om bewijs te verzamelen ging ruim twee weken geleden van start. Op meerdere plekken zijn grondmonsters genomen. Ook is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren.

Experts van de Nationale Politie en Defensie hebben met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang gekregen tot de regio Donetsk. Het was de bedoeling dat ook onderzoek zou worden gedaan in de regio Loegansk. Maar de vertegenwoordigers van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk willen geen toegang verlenen.

Het onderzoek in Oekraïne moet helpen de verschillende scenario's over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen. De missie is uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Opsporingsmissie Oekraïne afgerond
Opsporingsmissie Oekraïne afgerond (Foto: ANP)