Dijsselbloem: deur dicht bij Grieken

Griekenland krijgt een referendum over het financiële reddingsplan voor het land. De Griekse regering van premier Alexis Tsipras heeft daarbij een negatief stemadvies afgegeven. 'Zeer teleurstellend', oordeelt minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep; het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Dijsselbloem: 'Ik ben teleurgesteld over de negatieve beslissingen van de Griekse regering. Blijkbaar heeft de Griekse regering besloten de voorstellen van de geldschieters af te wijzen en met dit negatief advies een referendum te vragen.' De deur staat nog steeds open bij de geldschieters, zei Dijsselbloem. 'Maar blijkbaar is de deur aan Griekse kant dichtgegaan. We gaan dat bespreken.'

Omdat Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep is, schuift staatssecretaris Eric Wiebes namens Nederland bij het overleg van de eurogroep aan. 'Als er een negatief advies is over het referendum, denk ik dat we dat moeten beschouwen als geen deal', zei Wiebes.

De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag aan een referendum te organiseren over het financiële reddingsplan voor het land. Hij riep de Grieken op om tegen te stemmen, maar voegde ook toe bij een ja-stem de plannen te zullen uitvoeren.