FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 juni 2015

Dramatische omloop Woods in Ohio

De Amerikaanse golfer Tiger Woods heeft zaterdag een dieptepunt in zijn loopbaan bereikt. De voormalige nummer één van de wereld had in de derde ronde van het Memorial Tournament in Ohio 85 slagen nodig, dertien meer dan het baangemiddelde. De 39-jarige Woods heeft sinds het begin van zijn profloopbaan nog nooit zoveel slagen nodig gehad om het clubhuis te bereiken.

Dankzij zijn belabberde derde omloop staat Woods 71e in de rangschikking, met twaalf slagen boven par. Leider David Lingmerth had 24 slagen minder nodig.

Woods, veertienvoudig majorwinnaar, kwam eerder dit jaar tot 82 slagen bij het Phoenix Open. Kort daarop laste hij een rustperiode in, mede ingegeven door rugklachten.

Volleyballers in vijf sets langs België

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag in de World League België geklopt. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen gaf in de Maaspoort in Den Bosch een voorsprong van 2-0 in sets uit handen, maar trok in het beslissende vijfde bedrijf mede dankzij enkele aces van Nimir Abdelaziz toch de winst naar zich toe: 3-2 (25-21, 25-18, 14-25, 22-25 en 15-9).

Vermeulen gunde naast spelverdeler Abdelaziz ook Jeroen Rauwerdink, Dick Kooy, Kay van Dijk, Thomas Koelewijn, Jasper Diefenbach en libero Gijs Jorna een basisplaats. Voor Nederland is het de derde zege in de World League, na in de eerste twee wedstrijden Portugal twee keer te hebben verslagen.

Nederlands stel zwaargewond in Duitsland

Twee Nederlandse vakantiegangers zijn zaterdag zwaargewond geraakt bij een aanrijding op het Duitse eiland Rügen, aan de Oostzee. De man en de vrouw, beiden 71 jaar oud, kwamen door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht. Daar botsten ze tegen een tegemoetkomende bus.

Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. De materiële schade bedraagt meer dan 200.000 euro, aldus de Duitse politie.

De buschauffeur probeerde uit te wijken voor de Nederlanders. Daarbij kwam de bus in de berm terecht. Het toestel kantelde en kwam op de naastgelegen spoorbaan terecht. Daardoor konden er korte tijd geen treinen op Rügen rijden. De twaalf mensen in de bus bleven ongedeerd.

Niets gevonden bij Jumbo Groningen

Een zoektocht bij een filiaal van Jumbo naar een explosief heeft zaterdag niets opgeleverd. Het onderzoek door bomverkenners in het grote pand bij de Euroborg in Groningen is zaterdagavond even na 22.00 uur gestopt. De politie meldde toen dat er niets was gevonden. Wel blijft verscherpt toezicht bij de Jumbo-filialen van kracht, zo stelt de politie.

De afzettingen rond de Euroborg worden zaterdagavond opgeheven. Het hele gebouw wordt weer vrijgegeven. De politie doet nog wel onderzoek naar de bommelding, onder meer naar de identiteit van degene die de melding deed.

Niets gevonden bij Jumbo Groningen
Niets gevonden bij Jumbo Groningen (Foto: ANP)

CL: Uitslag Juventus - FC Barcelona

FC Barcelona heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de Champions League gewonnen. In Berlijn was het krachtsverschil groot, maar bleef Juventus lang in de wedstrijd: 1-3.

Daarmee is Barcelona de eerste club in de historie van het Europese voetbal die twee keer zowel de nationale competitie, de nationale beker als de Champions League heeft gewonnen: de treble. Lang leek het een walk-over te worden, maar dankzij Gianluigi Buffon en het kansen missende Barcelona werd het alsnog een slijtageslag.

In een hectische openingsfase oogden beide ploegen nerveus. Zo stonden Javier Mascherano en Sergio Busquets te klungelen, door tot twee keer toe de bal kinderlijk eenvoudig in te leveren. Toch was het Barcelona dat zich het eerst over de zenuwen heen zette. Dat leidde nog binnen vijf minuten tot de openingstreffer van Ivan Rakitic.

De Kroaat hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken, toen Neymar twee man naar zich toetrok, Andrès Iniesta het strafschopgebied in sprintte en aflegde op Rakitic. Die bleef rustig en zette zijn ploeg op voorsrong.

Barcelona verzuimde vervolgens om verder afstand te nemen van Juventus. In het wervelende eerste half uur dankte de club uit Turijn Buffon dat de finale niet al vroegtijdig beslist was. Het icoon weerhield Daniel Alves met een katachtige reflex van scoren, waarna ook schoten van Suarez prooien waren voor de Italiaan. Aan de andere kant kon Juventus niets uitrichten.

Ook na rust bleef Barcelona de betere ploeg. Juventus drong wel wat aan, maar liet vooral ruimte achter de eigen verdediging. Daar dacht opnieuw Suarez van te profiteren, maar wederom lag Buffon in de weg. Even later stierf een tiqui-taca-aanval van Messi en de Uruguayaan in schoonheid.

Doordat Buffon weergaloos keepte en Barcleona kansen bleef missen, kon Juventus uit het niets de spanning in de wedstrijd helemaal terugbrengen. Een moeizaam verwerkt schot van Carlos Tevez werd in de rebound tot doelpunt gepromoveerd door Alvaro Morata, de beste man aan Juventus-kant: 1-1.

Even leek Juventus aanspraak te maken op de eindzege. Het vertrouwen groeide en Barcelona werd teruggedrongen, maar via een counter trok Barcelona alsnog verdiend aan het langste eind. De beslissende 1-2 van Suarez was identiek aan de gelijkmaker van Morata. Een versnelling en schot van Messi stelden Suarez in de gelegenheid om in tweede instantie de wedstrijd te beslissen. Van een slotoffensief was nauwelijks meer sprake, waarna Neymar diep, diep in de extra tijd nog 1-3 maakte.

De avond in het Olympiastadion in Berlijn stond niet alleen in het teken van de Champions League-winst. Ook het afscheid van Xavi, die voor de vierde keer de cup met de grote oren won, was memorabel. Hij vertrekt naar Qatar om de laatste jaren van zijn carrière nog te cashen. Pirlo maakt een andere oversteek. Hij verhuist vermoedelijk naar de MLS-League, in Amerika. Alleen wel zonder treble. Die is voor de tweede keer voor Barcelona en Xavi: een unicum.

Van Gerwen naar achtste finales Dutch Dart Masters, Klaasen uitgeschakeld

Van de zes Nederlanders in de tweede ronde van de Dutch Dart Masters heeft alleen Michael van Gerwen de derde ronde weten te bereiken. Zaterdagmiddag werden Christian Kist, Vincent van der Voort en Jeffrey de Zwaan uitgeschakeld. In de avond moesten ook Jerry Hendriks en Jelle Klaasen het veld ruimen

Titelverdediger Van Gerwen redde het wel. Hij had totaal geen probleem met Mensur Suljovic. De Oostenrijker pakte nog wel de eerste leg met een 116-finish, maar ging er toch met 6-2 af. Van Gerwen had een gemiddelde van 103,1 terwijl Suljovic niet verder kwam dan 95,2. 

Hendriks redde het niet tegen Terry Jenkins. Op 1-1 gooide Jenkins een 158-finish en liep vervolgens uit naar 4-1. Het verschil van drie werd ook de eindstand. The Bull won met 6-3 en treft in de volgende ronde Brendan Dolan, die vanmiddag te sterk was voor Kist.

De avond in Venray werd afgesloten door Klaasen en Dave Chisnall. De Nederlander begon goed en kwam mede door een 124-finish op een 4-2 voorsprong. Chisnall komt mede met een 114-finish weer op gelijke hoogte. Klaasen miste een 124-finish waarna Chisnall twee matchdarts liet liggen. Met een 25-finish via single 13 en dubbel 6 sleepte The Cobra er een laatste leg uit die hij zelf mocht beginnen. Hij kon de triples echter niet te vinden en Chisnall nam al snel het initiatief over. Via dubbel 7 plaatste Chizzy zich voor zondag. De Engelsman had een gemiddelde van 100,3 en Klaasen 98,5.

Chisnall treft zondagmiddag in de derde Van Gerwen. Zondagavond zal het toernooi worden afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale.

Uitslagen Dutch Dart Masters - tweede ronde - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Terry Jenkins Jerry Hendriks 6-3
Mervyn King Ricky Evans 6-1
James Wade David Pallett 4-6
Michael Smith John Michael 6-1
Peter Wright Kyle Anderson 2-6
Simon Whitlock Max Hopp 6-3
Michael van Gerwen Mensur Suljovic 6-2 
Dave Chisnall Jelle Klaasen 6-5 

Programma derde ronde - zondagmiddag

David Pallett v Jamie Caven 
Ian White v Kim Huybrechts 
Nathan Aspinall v Justin Pipe 
Michael Smith v Josh Payne 
Kyle Anderson v Steve Beaton 
Brendan Dolan v Terry Jenkins 
Simon Whitlock v Mervyn King 
Michael van Gerwen v Dave Chisnall

Gridstraf Vettel in Canada

Het is niet de dag van Ferrari-coureur Sebastian Vettel. De Duitser kampte in Canada in de kwalficatie met problemen aan het Energy Recovery System en kwam daardoor niet verder dan plaats zestien. Een gridstraf van vijf plaatsen vanwege inhalen onder de rode vlag werpt hem zelfs terug tot de laatste startrij.

Vettel haalde in de derde vrije training in Montreal onder code rood vlak voor het inrijden van de pits Manor-coureur Roberto Merhi in. Dit is volgens de sportieve reglementen van de Formule 1 niet toegestaan, waardoor Vettel vijf plaatsen gridstraf opgelegd krijgt. Bovendien komen er voor twaalf maanden drie strafpunten op zijn F1-licentie te staan.

Dodig/Melo verslaan Bryans in finale Parijs

De Kroaat Ivan Dodig en de Braziliaan Marcelo Melo hebben zaterdag op Roland Garros hun eerste grandslamtitel in het dubbelspel gewonnen. Het als derde geplaatste duo zorgde voor een verrassing door de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan in drie sets te verslaan: 6-7 (5), 7-6 (5) en 7-5.

Beide duo's wonnen in de eerste set hun eigen servicegames, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. De Bryans, die als eerste waren geplaatst, wonnen die met 7-5. In de tweede set braken de Bryans met hun eerste breekpunt naar 3-2, maar Melo en Dodig braken daarna terug tot 4-4. Daarom draaide het wederom uit op een tiebreak, die dit keer met 7-5 naar het Kroatisch-Braziliaanse duo ging.

Ook de derde set leek af te stevenen op een tiebreak, tot Dodig en Melo braken naar 6-5 en daarna de derde set met 7-5 naar zich toe trokken.

Dodig en Melo verloren in 2013 de eindstrijd van Wimbledon van de Bryan-broers en speelden zaterdag hun tweede grandslamfinale. De Bryans lieten na hun derde zege op Roland Garros te pakken en blijven staan op zestien grandslamtitels.

Vernieuwde Force India door crashtest

Het Formule 1-team Force India ligt op koers om tijdens de collectieve test na de race in Oostenrijk een vernieuwde bolide in te gaan zetten. De B-spec van de VJM08 haalde na de Grand Prix van Monaco de crashtests, na eerder nog op het nippertje gefaald te hebben.

Force India-directeur Bob Fernley heeft aan Autosport laten weten dat het racedebuut van de vernieuwde auto op Silverstone verwacht wordt. Hij prijst het ontwerp- en engineering-team dat ervoor gezorgd heeft dat de nieuwe auto mogelijk werd. Zij hebben veel veranderingen ten opzichte van de huidige auto doorgevoerd.

Obama en Clintons bij uitvaart zoon Biden

In de Verenigde Staten hebben duizend mensen zaterdag de uitvaart bijgewoond van Beau Biden. De zoon van vice-president Joe Biden overleed vorige week aan de gevolgen van hersenkanker. President Obama hield een bewogen grafrede.

Obama stond stil bij Beau Biden, die meer was dan alleen een populaire zoon. Biden, die op 46-jarige leeftijd overleed, vocht in Irak, was procureur-generaal in de staat Delaware en bereidde een politieke carrière voor. Obama had zichtbaar moeite om zijn emoties in bedwang te houden. Hij noemde Beau Biden 'een man van karakter' en 'een man die van anderen hield en zelf erg geliefd was.'

Het is voor Joe Biden de tweede keer dat hij een kind moet begraven. In 1972 verongelukten zijn vrouw en dochtertje bij een auto-ongeluk. Beau en zijn broertje Hunter die ook in de auto zaten, overleefden. Hunter Biden sprak tijdens de uitvaart. Hij herinnerde zich hoe zijn broer na het ongeval in het ziekenhuis zijn hand vasthield. 'We waren altijd onder zijn hoede', zei hij.

De uitvaartdienst vond plaats in een katholieke kerk in Wilmington (Delaware). Zanger Chris Martin van Coldplay verleende vrijwillig zijn medewerking nadat hij vernam dat Beau Biden fan was van de band. Onder de genodigden waren ook diverse ministers, oud-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton. Zij is een mogelijke rivaal van Joe Biden, mocht hij besluiten om zich eveneens in de presidentsrace voor 2016 te mengen. De twee zijn echter goed bevriend.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft zich op poleposition gekwalificeerd voor de Formule 1 Grand Prix van Canada. De Brit was met zijn Mercedes in Montreal met een tijd van 1.14,393 teamgenoot Nico Rosberg drie tiende van een seconde te vlug af. Max Verstappen reed naar een twaalfde tijd, maar zal door een gridstraf van vijftien plaatsen van de achterste startrij moeten vertrekken.

Het eerste deel van de kwalificatie bracht meteen veel vuurwerk met zich mee. Dat de Marussia's niet door zouden gaan naar het tweede deel was wel duidelijk en tevoren was ook al bekend dat Jenson Button na zijn problemen in de derde vrije training niet kon kwalificeren. Dat Sebastian Vettel en Felipe Massa af zouden vallen was een daverende verrassing. Vettel kreeg het hybride energieopslagsysteem van zijn Ferrari niet aan de praat en eindigde hierdoor als zestiende, vlak voor Massa die motorische problemen met zijn Williams had.

In Q2 werd duidelijk dat Lotus stappen voorwaarts had gezet en zich vooraan wilde gaan melden. De Saubers van Marcus Ericsson en Felipe Nasr waren net als Fernando Alonso niet opgewassen tegen tegen de snelheid van de competitie. De Toro Rosso's van Carlos Sainz en Max Verstappen kwamen net tekort om door te gaan naar Q3. Door plaats twaalf van Verstappen heeft de Nederlander na aftrek van acht gridposities nog zeven strafplaatsen over. Dit betekent dat hij tijdens zijn eerste stop tien seconden in de pits stil moet staan voordat het team de banden mag vervangen.

Lewis Hamilton trok in het laatste deel van de kwalificatie de touwtjes naar zich toe, terwijl Rosberg klaagde over onder meer de grip. Achter dit duo haalde Kimi Räikkönen het maximale uit de Ferrari door naar plaats drie te rijden. Hij kan het de Mercedessen morgen mogelijk zeer lastig maken, als hij in de eerste ronde de Williams van Valtteri Bottas voor kan blijven. Achter de beide Finnen staan de Lotussen van Romain Grosjean en Pastor Maldonado vijf en zes, voor de Force India van Nico Hülkenberg, de Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo en de Force India van Sergio Perez.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:14.393   21
2 N. Rosberg Mercedes 1:14.702 +0:00.309 19
3 K. Räikkönen Ferrari 1:15.014 +0:00.621 19
4 V. Bottas Williams 1:15.102 +0:00.709 18
5 R. Grosjean Lotus 1:15.194 +0:00.801 20
6 P. Maldonado Lotus 1:15.329 +0:00.936 26
7 N. Hülkenberg Force India 1:15.614 +0:01.221 21
8 D. Kvyat Red Bull 1:16.079 +0:01.686 27
9 D. Ricciardo Red Bull 1:16.114 +0:01.721 23
10 S. Perez Force India 1:16.338 +0:01.945 23
11 C. Sainz Toro Rosso 1:16.042   19
12 M. Verstappen Toro Rosso 1:16.245 +0:00.203 20
13 M. Ericsson Sauber 1:16.262 +0:00.220 20
14 F. Alonso McLaren 1:16.276 +0:00.234 18
15 F. Nasr Sauber 1:16.620 +0:00.578 18
16 S. Vettel Ferrari 1:17.344   6
17 F. Massa Williams 1:17.886 +0:00.542 9
18 R. Merhi Manor-Marussia 1:19.133 +0:01.789 11
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:19.157 +0:01.813 10
20 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 0

Serena Williams kijkt terug op zware finale

Serena Williams leek zaterdag lange tijd op weg naar een simpele zege in de finale van Roland Garros, maar na een uur liet ze haar Tsjechische tegenspeelster Lucie Safarova toch nog terugkomen. De Amerikaanse kwam in de beslissende derde set 0-2 achter, maar herstelde zich daarna door zes games op rij te pakken en daarmee alsnog haar twintigste grandslamtitel te winnen: 6-3, 6-7 (2) en 6-2.

"Het was heel, heel zwaar vandaag", zei de 33-jarige Amerikaanse nummer één van de wereld. "Het was lastig, Lucie speelde heel goed en agressief. Het is een wonder dat ik hier gewonnen heb. Ik werd een beetje nerveus, maar dat hoort erbij. Dat ik hier mijn twintigste titel win is erg bijzonder, omdat ik niet altijd zo geweldig speel in Parijs."

Safarova legde zich neer bij haar nederlaag. "Het waren twee geweldige weken. Serena was heel sterk vandaag. Een geweldige speelster en een geweldige vechter."

De Tsjechische heeft zondag nog een kans met een titel huiswaarts te keren als ze met haar Amerikaanse partner Bethanie Mattek-Sands in de finale van het dubbelspel staat tegen het koppel Yaroslava Shvedova (Kazachstan)/Casey Dellacqua (Australië).

Bomalarm bij Jumbo Euroborg Groningen

De vestiging van supermarktketen Jumbo bij de Euroborg in de stad Groningen is zaterdag ontruimd. De politie heeft groot alarm geslagen omdat er een "dreigingsmelding" is binnengekomen. Bomverkenners van het Explosieven Opruimingscommando Defensie zijn opgeroepen om de winkel aan de Boumaboulevard te onderzoeken op explosieven.

Niet alleen de supermarkt, ook een sportschool en het onderkomen van de fanclub van FC Groningen die in het Euroborg-complex zijn gevestigd, zijn ontruimd. De toeritten vanaf de A7 en N7 naar de Boumaboulevard zijn dicht.

De Jumbofilialen in Groningen werden al extra in de gaten gehouden door de politie. Afgelopen zondag ontplofte bij een andere Jumbowinkel, aan het Overwinningsplein in Groningen, een explosief. Niemand raakte daarbij gewond, er raakte wel een raam beschadigd. In de nacht van 8 op 9 mei werd bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen ook al een bom gevonden. Die ging niet af. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Update 19:28 uur:
De politie heeft beelden vrijgegeven van de mogelijke bommenlegger. Het gaat om een opname die is gemaakt door een bewakingscamera van de Jumbo aan het Overwinningsplein. Volgens de politie heeft de man op het beeld iets neergelegd bij een raam. Een tijdje later is er een ontploffing. Volgens de politie is het 'moeilijk de verdachte te herkennen, omdat hij zijn gezicht afschermt met een paraplu'. De man valt echter op door 'een apart loopje'. De politie hoopt dat mensen hem daaraan herkennen.

Jumbo is geschrokken van de bommelding en ontruiming van zaterdag. Het bedrijf wil niets zeggen over het onderzoek en de beveiligingsmaatregelen. Jumbo zegt veel vertrouwen te hebben in het onderzoek van de politie. 'Wij verlenen de politie alle mogelijke medewerking en er is nauw contact met hen over de voortgang.'

Bomalarm bij Jumbo Euroborg Groningen
Bomalarm bij Jumbo Euroborg Groningen (Foto: ANP)

Nicky Romero koopt villa in Veenendaal

Nicky Romero heeft een nieuw huis gekocht. Volgens de website Bekende Buren neemt de wereldberoemde Nederlandse dj binnenkort zijn intrek in een villa in Veenendaal.

De website schrijft dat de oorspronkelijke vraagprijs van de woning 824.000 euro was. Nicky zou een een bedrag van 725.000 euro hebben betaald. Hiervoor krijgt hij een huis met een woonoppervlakte van 261 vierkante meter. In de villa zitten zes slaapkamers en meerdere badkamers.

Acteur Pierre Brice (Winnetou) overleden

De Franse acteur Pierre Brice is op 86-jarige leeftijd overleden in Parijs. Dat meldt de NOS. Brice werd bekend door zijn rol als indiaan Winnetou in de gelijknamige films.

De Fransman was vooral in Duitsland een grootheid. De Winnetou-films trokken daar soms meer dan tien miljoen bioscoopbezoekers. De filmreeks was bovendien gebaseerd op de boeken van de Duitse schrijver Karl May en ook geproduceerd door een Duitser, Horst Wendlandt.

Brice en Wendlandt maakten tussen 1962 en 1968 elf Winnetou-films. Na het einde van de filmreeks trad Brice nog op als Winnetou bij Karl May-festivals in de Duitse plaatsen Bad Segeberg en Elspe. Brice speelde tot op hoge leeftijd in films en tv-series. Hij kwam nooit meer in de buurt van het succes uit de jaren 60.

Hockeyers in HWL ook te sterk voor Zuid-Korea

Ook de tweede wedstrijd in de derde ronde van de Hockey World League heeft een zege opgeleverd voor Nederland. In Buenos Aires werd met 6-2 gewonnen van Zuid-Korea. Omdat in het eerste duel Egypte ruim klop kreeg (4-0), gaat Oranje na twee duels aan kop van poule A.

Het eerste kwart leek doelpuntenloos de boeken in te gaan, maar een rush van de opgekomen Mink van der Weerden leverde een strafcorner op. Van der Weerden zijn inzet werd gekeerd, maar een Zuid-Koreaanse verdediger schoot de tegengehouden bal recht tegen de stick van aangever Rogier Hofman aan: 1-0.

Na dit droomeinde van het eerste kwart zette Oranje door. Want zeven minuten later plofte ook de tweede korte hoekslag in het doel van de Aziaten. Mink van der Weerden, wiens corner tegen Egypte niet zo soepel liep, pushte de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Jaeh-Yeon Kim.

Nadat Jeroen Hertzberger op fraaie wijze voor de 3-0 zorgde, verloor Zuid-Korea het hoofd. Twee gele kaarten zorgden  ervoor dat de vice-olympisch kampioen tijdelijk met negen man op het veld stond. Die fase kwam de ploeg van bondscoach Seok Kyo Shin goed door, maar kort daarop zorgde Billy Bakker voor de vierde treffer.

Nederland had het duel uitstekend onder controle, tot het vierde kwart. Want daarin kreeg Oranje binnen een paar minuten meerdere strafcorners tegen. Van deze serie leverden twee een doelpunt op. Slordige momenten, die de overwinning van Nederland echter niet meer in het geding lieten komen. Het slotakkoord was voor Bob de Voogd en Robbert Kemperman, die de vijfde en zesde treffer maakten in de laatste minuut. 

Handbaldames zetten grote stap richting WK

De Nederlandse handbalsters hebben in Arnhem hun eerste duel met Tsjechië in de play-offs om een plaats op het wereldkampioenschap met 33-23 gewonnen. Lois Abbingh en Nycke Groot waren de topscoorsters met beide zeven treffers.

Oranje, dat zijn laatste drie duels met Tsjechië had gewonnen, begon moeizaam. Het kwam nog wel 3-1 voor, maar Tsjechië kwam langszij en sloeg een gat van vier punten. Bij rust was de schade al beperkt en stond Tsjechië nog één doelpunt voor; 15-16.  

In de tweede helft kwam Nederland op stoom en zette de achterstand snel om in een comfortabele voorsprong (22-17). Tsjechië kwam in de eerste twintig minuten van de tweede helft maar twee keer tot scoren. Keepster Marieke van der Wal was moeilijk te passeren. In het slot van de wedstrijd kwam Oranje niet meer in de problemen en werd de marge verder opgevoerd.

Volgende week zaterdag is de return in Tsjechië en moet Oranje een voorsprong van tien doelpunten verdedigen. De winnaar van het tweekamp gaat naar het WK. Het mondiale eindtoernooi is in december en heeft plaats in Denemarken.

Yvette Broch schiet op doel terwijl Katerina Keclikova (r) toe kijkt. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Yvette Broch schiet op doel, terwijl Katerina Keclikova (r) toe kijkt. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Rellen bij anti-G7-demonstratie

Betogers tegen de top van de G7 in het zuiden van Duitsland zijn zaterdag in botsing gekomen met de politie. Meerdere personen raakten gewond. Volgens de politie gooiden de demonstranten met flessen naar agenten en spoten ze met brandblusapparaten. Agenten reageerden met pepperspray.

Een agent raakte gewond aan zijn ogen. Onduidelijk is nog waardoor hij gewond raakte. Ambulancepersoneel moest ook demonstranten aan hun ogen behandelen. Actiegroep Stop G7 houdt de politie verantwoordelijk. Agenten zouden in de aanval zijn gegaan en zeker een persoon hebben gearresteerd. De politie legt de schuld bij de actievoerders.

De botsingen duurden maar kort.

Gewonden bij anti-G7-demonstratie
Gewonden bij anti-G7-demonstratie (Foto: ANP)

IS: duivenmelken is verboden

Aan de schier oneindige lijst van zaken die de heren van Daesh (IS/ISIS) niet bevallen is weer een opmerkelijk item toegevoegd. Tegenwoordig geldt in het kalifaat een verbod op het houden van duiven. Mensen die zich hieraan schuldig maken kunnen rekenen op openbare geseling, een gevangenisstraf en een fikse geldboete.

Wanneer duiven wegvliegen zou het namelijk zomaar kunnen gebeuren dat een argeloze moslim, woonachtig in het gebied dat ooit tot Syrië dan wel Irak behoorde, de genitaliën van een duif zou moeten aanschouwen. In de ogen van de kalifaatgeestelijken is dit laatste tegen hun (ware) versie van de islam en tegen de wil van Allah. Reden genoeg om hier iets aan te doen.

Bovendien is duivenmelken volgens de spreekbuizen van de almachtige een zinloze tijdsbesteding en zou de tijd die hierin gestoken wordt, beter gebruikt kunnen worden voor het bidden tot Allah, want die komt de laatste tijd aandacht tekort.

Duivenmelken is een razend populaire hobby in de regio, maar helaas eindigen leuke dingen vaak wanneer relikneuzen anderen komen vertellen hoe ze hun leven zouden moeten leiden. De duivenhouders hebben een week de tijd om aan hun vrijtijdsbesteding een einde te breien, daarna volgen er sancties.

Ook een eventuele vredesduif maakt weinig kans in het religekke gebied. De afgelopen weken zijn al zeker drie duiven geëxecuteerd door de dappere strijders van het kalifaat, dit onder verdenking van spionage voor mensen die weinig met de Islamitische Staat hebben.

'Gebied Islamitische Staat blijft groeien' (Foto: ANP)
Een heuse duivenfatwa

Uitslag VT3 Grand Prix van Canada

Nico Rosberg heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. De Duitser kwam met de Mercedes in Montreal tot een tijd van 1.15,660 en was hiermee in een rood gekleurde vrije training een halve seconde sneller dan nummer twee Kimi Räikkönen.

Tijdens de derde vrije training vielen er twee rode vlaggen te noteren. Na ruim een half uur was Felipe Nasr de banden van zijn Sauber aan het opwarmen toen hij na het zigzaggen in de muur knalde. De Braziliaan bleef ongedeerd, maar dat kon niet van zijn bolide gezegd worden. Niet veel later zette Jenson Button zijn McLaren op een ongelukkig punt op de baan stil, waardoor nogmaals de rode vlag uit ging.

Kampioenschapsleider Lewis Hamilton werd laatste in de training. De Brit maakte tijdens zijn twee snelle rondes fouten door in de eerste poging wijd te gaan bij de hairpin en bij een tweede poging rechtdoor te schieten in de eerste bocht. Max Verstappen leek het met de Toro Rosso rustig aan te doen. Hij kwam met zijn nieuwe motor tot plaats zestien.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:15.660   17
2 K. Räikkönen Ferrari 1:16.233 +0:00.573 20
3 R. Grosjean Lotus 1:16.772 +0:01.112 14
4 V. Bottas Williams 1:16.914 +0:01.254 17
5 S. Perez Force India 1:16.993 +0:01.333 16
6 D. Kvyat Red Bull 1:17.021 +0:01.361 19
7 F. Massa Williams 1:17.122 +0:01.462 18
8 S. Vettel Ferrari 1:17.197 +0:01.537 18
9 C. Sainz Toro Rosso 1:17.396 +0:01.736 25
10 P. Maldonado Lotus 1:17.573 +0:01.913 12
11 M. Ericsson Sauber 1:17.578 +0:01.918 21
12 N. Hülkenberg Force India 1:17.876 +0:02.216 14
13 D. Ricciardo Red Bull 1:17.892 +0:02.232 18
14 F. Nasr Sauber 1:18.446 +0:02.786 12
15 J. Button McLaren 1:18.473 +0:02.813 18
16 M. Verstappen Toro Rosso 1:18.492 +0:02.832 18
17 W. Stevens Manor-Marussia 1:19.822 +0:04.162 16
18 F. Alonso McLaren 1:19.874 +0:04.214 3
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:20.231 +0:04.571 16
20 L. Hamilton Mercedes 1:21.492 +0:05.832 9

Serena Williams in drie sets naar 20e grandslamtitel

Serena Williams heeft zaterdag in Parijs haar twintigste grandslamtitel behaald. De 33-jarige Amerikaanse won Roland Garros door in de finale in drie sets te winnen van de Tsjechische Lucie Safarova, die in haar eerste grandslamfinale nog wel dicht bij een verrassing kwam: 6-3, 6-7 (2) en 6-2.

De zege van 2015 is de derde op Roland Garros voor deéén jaar jongere zus van Venus Williams. Serena won het toernooi in Parijs ook al in 2002 en 2013. De Australian Open schreef ze zes keer op haar naam, waaronder dit jaar. Op Wimbledon boekte ze vijf eindzeges, de US Open in eigen land won ze zes keer.

Williams was in aanloop naar de finale nog ziek, maar daar was op het court Philippe Chatrier weinig van te merken. De nummeréén van de wereld won de eerste set in een halfuurtje met 6-3. In de tweede set liep ze al snel uit naar een 4-1-voorsprong met de eigen servicegame voor de boeg.

Dat was het moment dat na een uur spelen de wedstrijd volledig kantelde. Safarova brak de service van Williams en kwam terug tot 4-3, waarna de 28-jarige nummer dertien van de wereld opnieuw twee breekpunten kreeg. De eerste daarvan verzilverde ze dankzij de zesde dubbele fout alweer van Williams, bij wie plotseling niets meer lukte.

Bij een 5-4-voorsprong van Safarova herstelde Williams zich door haar eigen servicegame met een ace binnen te slepen en terug te komen tot 5-5. De Amerikaanse brak daarop de service van Safarova en serveerde voor de titel, maar verloor de game. Safarova ging steeds beter spelen en won de tiebreak met 7-2 van Williams, die veel onnodige fouten maakte.

Safarova begon de derde set met een breek en een lovegame, maar daarna was het gedaan. Williams won zes games op rij en pakte de set met 6-2.

Serena Williams met haar derde titel in Parijs. (PRO SHOTS/Actionimages)
Serena Williams met haar derde titel in Parijs. (PRO SHOTS/Actionimages)

Kist en Van der Voort uitgeschakeld op Dutch Dart Masters

Het was geen goede middag voor de Nederlandse darters in Venray. Vincent van der Voort, Jeffrey de Zwaan en Christian Kist zijn zaterdagmiddag in de tweede ronde van de Dutch Dart Masters uitgeschakeld. 

Van der Voort speelde tegen Nathan Aspinall. Het was een slechte wedstrijd waarin Aspinall steeds een break voor kwam en Van der Voort de break ongedaan maakte. Ook de laatste leg die Van der Voort begon ging naar Aspinall en trok de partij met 6-5 naar zich toe. Van der Voort gooide een gemiddelde van 82,94 en Aspinall kwam niet verder dan 83,60. 

Christian Kist werd afgedroogd door de Noord-Ier Brendan Dolan, het werd 6-1. Beide heren kwamen niet boven een gemiddelde van 85. Jeffrey de Zwaan verloor met 6-4 van Ian White. 

Zaterdagavond komen nog drie Nederlanders in actie. Jeffrey Hendriks speelt tegen Terry Jenkins. Michael van Gerwen neemt het op tegen Mensur Suljovic en Dave Chisnall zal aantreden tegen Jelle Klaasen. 

Uitslagen Dutch Dart Masters ronde II - middagsessie

Darter Darter Uitslag
Ian White Jeffrey de Zwaan 6-4
Steve Beaton Gary Stone 6-5
Jamie Caven John Henderson 6-0
Kim Huybrechts William O'Connor 6-5
Justin Pipe Rowby-John Rodriguez 6-5
Stephen Bunting Josh Payne 4-6
Vincent van der Voort Nathan Aspinall 5-6
Brendan Dolan Christian Kist 6-1

Programma avondsessie

Terry Jenkins v Jerry Hendriks
Mervyn King v Ricky Evans
James Wade v David Pallett
Michael Smith v John Michael
Peter Wright v Kyle Anderson
Simon Whitlock v Max Hopp
Michael van Gerwen v Mensur Suljovic
Dave Chisnall v Jelle Klaasen

Formule 1-teams zien bijtanken niet zitten

De Formule 1-teams zien de terugkeer van het bijtanken niet zitten. Vorige maand kwam uit een vergadering van de F1 Strategy Group dit onderdeel naar voren als een van de manieren om de sport aantrekkelijker te maken. Het is de bedoeling dat de auto's vijf tot zes seconden per ronde sneller worden.

In een vergadering met FIA-directeur Charlie Whiting hebben de teams unaniem aangegeven dat de terugkeer van bijtanken niet bij zal dragen aan extra amusement, maar juist een verslechtering van de huidige situatie zou betekenen. Het bijtanken werd in 2010 juist verboden om het aantal inhaalacties op de baan te bevorderen, iets dat gelukt is. Volgens de teams zou de herinvoering bovendien extra kosten met zich meebrengen.

Whiting zal nu de bevindingen van de teams rapporteren aan de Strategy Group. Het idee van het herinvoeren van het bijtanken zal waarschijnlijk weer gaan verdwijnen.

Extra gridstraf voor Verstappen na motorwissel

Max Verstappen zal morgen tijdens de Grand Prix van Canada helemaal achteraan moeten starten. De Nederlander had na zijn straf uit Monaco al vijf plaatsen gridstraf. Door een extra motorwissel komen daar nog eens tien posities bij.

Verstappen gebruikte in Canada al zijn vierde motor van het seizoen door eerdere problemen dit jaar, maar Toro Rosso besloot tactisch te wisselen naar de vijfde krachtbron, waardoor een gridstraf van tien plaatsen van kracht werd. Hierdoor zal Verstappen naar alle waarschijnlijkheid achteraan moeten gaan starten.

Afhankelijk van het kwalificatieresultaat zal duidelijk worden wat zijn complete straf wordt. Als er na het uitvoeren van de gridstraf één tot vijf posities resteren zal Verstappen bij zijn eerste pitsstop vijf seconden langer in de pits moeten staan. Tussen zes en tien plaatsen is dit tien seconden. Tussen de elf en twintig plaatsen volgt een drive-through-penalty, terwijl het bij meer dan twintig posities een tien seconden stop-and-go is.

Ook bij de auto van McLaren-coureur Fernando Alonso werd een motorblok gewisseld. Omdat dit een van de vier toegewezen krachtbronnen is zal de Spanjaard geen straf ontvangen.

Wat als vrouwen obscene taal naar mannen slingeren?

Mannen zijn smerige varkens, als het op vrouwen aan komt. Een vrouw kan maar nauwelijks over straat zonder her en der obsceen taalgebruik naar haar hoofd geslingerd te krijgen.

In onderstaande video worden de rollen eens omgedraaid en krijgt de man een koekje van eigen deeg. Eens kijken hoe het mannen bevalt als ze op die manier seksueel lastig worden gevallen, en of het dan nog steeds 'leuk' is...

FIFA-film trekt twee toeschouwers bij première

United Passions, de film van en over de FIFA, is afgelopen nacht in Los Angeles in première gegaan. De zaal zat bepaald niet vol, sterker nog, slechts twee toeschouwers kwamen af op de film.

"Ik hou van de Wereldbeker en van het spelletje op zich", aldus de 62-jarige Francisco Carrillo, één van de aanwezigen. "De corruptiezaak rond de FIFA? Die heb ik een beetje gevolgd ja, maar dat zal mijn plezier niet bederven." De film kostte 24 miljoen euro, waarvan de FIFA er zelf twintig voor zijn rekening nam, en was vorig jaar zomer al af. Er waren in Europa echter amper bioscopen te vinden die de film wilden vertonen.

In de film, met de Britse acteur Tim Roth in de rol van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, is te zien dat Blatter net gekozen is als voorzitter. Hij spreekt een zaal streng toe dat iedereen die in strijd met de ethiek van FIFA handelt streng zal worden gestraft. Belangrijk is om hierbij te vermelden dat het hier geen satire betreft maar de film een bloedserieuze lofzang is op de FIFA van Sepp Blatter.

Djokovic bereikt finale Roland Garros

Novak Djokovic heeft zaterdag voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van Roland Garros bereikt. De Servische tennisser bepaalde de eindstand in zijn partij tegen Andy Murray, die vrijdagavond wegens dreigend noodweer werd gestaakt, op 6-3, 6-3, 5-7, 5-7 en 6-1.

Bij de hervatting van het duel was de setstand 2-1 in het voordeel van Djokovic, terwijl het in games 3-3 gelijk stond. Beide tennissers hielden met gemak hun eerste twee opslagbeurten, maar daarna besliste Murray de vierde set met een break in zijn voordeel: 7-5.

Djokovic leek te wankelen, maar kwam direct ijzersterk terug. Hij liep in de vijfde set direct uit naar een 3-0-voorsprong. Met nog een break in de zesde game besliste de Serviër de wedstrijd.

Zondag jaagt Djokovic in de finale tegen de Zwitser Stan Wawrinka op zijn eerste titel in Parijs.

Polsstokhoogspringster Pluim schrijft geschiedenis

Polsstokhoogspringster Femke Pluim heeft tijdens het Nederlands clubkampioenschap atletiek in Vught voor een bijzondere prestatie gezorgd. De 21-jarige Pluim sprong over 4,50 meter, waarmee ze het bijna dertien jaar oude Nederlandse record van Monique de Wilt verbrak. De Wilt werd met haar 4,40 meter in 2002 zesde op het EK in München. In het indoorseizoen brak Pluim ook al het indoorrecord van De Wilt, die in 2003 4,45 meter sprong. Pluim liet in Zoetermeer en Apeldoorn respectievelijk 4,46 en 4,47 meter noteren.

De prestatie van Pluim gaat echter pas echt de Nederlandse sportgeschiedenisboeken in omdat ze met haar 4,50 meter precies de door NOC*NSF gestelde limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar haalde. Daardoor zal Pluim in Rio de Janeiro de eerste Nederlandse vrouw ooit worden die op de Spelen meedoet aan het polsstokhoogspringen. Ook mag de Nederlandse zich op gaan maken voor het WK atletiek, later deze zomer in het Chinese Beijing.

Knuppel raakt vrouw op tribune Red Sox

Op de tribune van het wereldberoemde honkbalstadion Fenway Park in Boston is een vrouw vrijdagavond (plaatselijke tijd) levensgevaarlijk gewond geraakt toen ze werd geraakt door een gebroken honkbalknuppel.

Het ongeluk gebeurde in de tweede inning van de wedstrijd tussen de thuisploeg Boston Red Sox en de Oakland Athletics in de Amerikaanse Major League. De knuppel van slagman Brett Lawrie van de bezoekers brak en kwam in het publiek terecht.

De vrouw op de tweede rij kreeg de knuppel tegen het hoofd. In het stadion met bijna 35.000 fans werd het doodstil en de wedstrijd werd stilgelegd. Het slachtoffer werd met bebloed gezicht afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bij de Red Sox speelde de Nederlandse international Xander Bogaerts mee. Zijn club won het duel met 4-2.

Saudi-Arabië onderschept Scud-raket Jemen

Saudi-Arabië zegt zaterdag een Scud-raket te hebben onderschept die was afgevuurd door sjiitische rebellen in Jemen of hun bondgenoten. Het projectiel werd rond kwart voor drie in de ochtend uit de lucht geschoten door twee Patriot-raketten. Het vermoedelijke doelwit was een grote luchtmachtbasis bij de stad Khamis Mushait in het zuidwesten van Saudi-Arabië.

Het is de eerste keer sinds Saudi-Arabië zich in maart met luchtaanvallen met de strijd in Jemen ging bemoeien dat de rebellen een Scud-raket inzetten. Volgens het Saudische staatspersbureau is de lanceerinstallatie bij het Houthi-bolwerk Saada aangevallen en beschadigd.

Jemenitische veiligheidsfunctionarissen maakten melding van ten minste zes aanvallen op een Houthi-konvooi dat op weg was naar Saada. Ook in de provincie Amran werd aan konvooi aangevallen, dat volgens bronnen bij de Houthi's vee vervoerde. Volgens Saudi-Arabië en zijn bondgenoten krijgen de Houthi's militaire steun van het sjiitische Iran. Teheran zegt alleen humanitaire hulp te verstrekken.

Het Jemenitische leger bezat ongeveer driehonderd Scud-raketten, waarvan het merendeel in handen is van de Houthi's en aanhangers van de vroegere president Ali Abdullah Saleh. Klaarblijkelijk is het de Arabische coalitie niet gelukt die allemaal uit te schakelen.

Monument voor schenken lichaam aan wetenschap

Nabestaanden, studenten, docenten en medewerkers van het VU medisch centrum (VUmc) hebben zaterdag alle mensen herdacht die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. Op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam is ook een monument voor deze personen opgericht. Dat maakten het VUmc en de begraafplaats zaterdag bekend.

"We merkten de behoefte om meer aandacht te besteden aan de bereidheid van mensen om na hun overlijden hun lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap", zegt Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen. "Deze mensen leveren een enorme bijdrage aan medisch onderwijs en onderzoek en daarmee aan de verbetering van de gezondheidszorg."

Studenten en de afdeling anatomie en neurowetenschappen hebben er samen met De Nieuwe Ooster voor gezorgd dat het monument en een ruimte om as te verstrooien er zijn gekomen. Ongeveer 150 mensen waren bij de herdenking aanwezig. Het is de bedoeling dat er ieder jaar zo'n bijeenkomst wordt gehouden.

Tinkoff-Saxo rijdt Tour ook in ander shirt

Wielerploeg Tinkoff-Saxo begint volgende maand in een gewijzigd tenue aan de Tour de France. Dat meldde het team zaterdag op Twitter. De outfit van de Russisch-Deense equipe is normaal gesproken felgeel. Omdat het tricot daardoor veel weg heeft van de gele leiderstrui in de Franse wielerkoers, lag het voor de hand dat de formatie rondom topfavoriet Alberto Contador het ontwerp van de teamkleding zou veranderen.

Vrijdag presenteerde het Nederlandse LottoNL-Jumbo om dezelfde reden een aangepaste outfit voor de Tour de France.

Bomexplosie bij verkiezingsbijeenkomst Turkije

Een van de twee explosies vrijdag bij een verkiezingsbijeenkomst in Turkije, werd veroorzaakt door een bom. Het explosief bestond uit een gastank met losse metalen delen. Dat hebben bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten gezegd. Door de explosies kwamen zeker twee mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond.

De autoriteiten hebben metalen balletjes, spijkers en andere deeltjes op de grond gevonden. Het is niet duidelijk wie de bom heeft neergelegd. Waardoor de tweede explosie is ontstaan, is nog niet duidelijk.

De ontploffingen gebeurden op een verkiezingsbijeenkomst van de linkse pro-Koerdische partij HDP (Democratische Volkspartij) in Diyarbakir. De autoriteiten vrezen dat het om een aanslag gaat. De HDP is vaker doelwit geweest in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Turkije zondag.

President Recep Tayyip Erdogan noemde de explosies een poging om een vredige stembusgang te ondermijnen. Premier Ahmet Davutoglu heeft aangekondigd de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Explosie bijeenkomst Turkije was bom
Bomexplosie bij verkiezingsbijeenkomst Turkije (Foto: ANP)

'Aardbeving Kinabalu uitgelokt door nudisten'

De vicepremier van de deelstaat Sabah op het Maleisische deel van Borneo geeft tien buitenlanders de schuld van de aardbeving op de berg de Kinabalu. Zij hebben 'disrespect voor de heilige berg' getoond door zich naakt bij de piek te laten fotograferen en nu moet een speciaal ritueel worden gehouden 'om de berggeest te kalmeren', zei vicepremier Joseph Pairin Kitingan.

Onder de buitenlandse blootlopers zouden twee Nederlanders, twee Canadezen en een Duitser zijn. De fotosessie vond op 30 mei plaats. Als leden van de groep zich nog in Maleisië bevinden, zullen zij worden opgepakt en vervolgd wegens onzedelijk gedrag, zegt de politie in Sabah.

Bij de aardbeving op de 4095 meter hoge berg kwamen vrijdag zeker elf mensen om het leven. Acht worden nog vermist. Tientallen klimmers kwamen op de berg vast te zitten doordat een regen van stenen en rotsblokken de paden blokkeerde. De meesten wisten zaterdagochtend in het donker toch de voet van de berg te bereiken, sommigen met gebroken ledematen. Een slachtoffer verkeerde in coma.

"Dit is een zeer trieste dag voor Kinabalu", zei de Maleisische minister van toerisme Masidi Manjun. De berg zal gedurende drie weken voor klimmers gesloten blijven zodat de paden weer begaanbaar kunnen worden gemaakt. Door de aardbeving zijn ook veel gebouwen beschadigd, waaronder scholen en een ziekenhuis aan de westkust van Sabah. Van de berg is ook een van de twee kenmerkende rotsformaties, de zogenoemde 'Ezelsoren', afgebroken.

Deelnemers gay pride belaagd in Oekraïense hoofdstad

Een mars voor homorechten in de Oekraïense hoofdstad Kiev is zaterdag aangevallen door tegenstanders. Vier van de naar schatting driehonderd deelnemers aan de gay pride en vijf politieagenten raakten gewond, aldus het persbureau Interfax en andere berichten.

De mars werd in de ochtend gehouden langs de rivier de Dnjepr. Oproerpolitie met helmen en schulden vormde een kordon om de deelnemers en tegenstanders uit elkaar te houden. De tegenstanders gooiden rookbommen en sommigen probeerden door het kordon heen te breken. Na afloop van de mars werden enkele deelnemers aangevallen.

Net als in andere voormalige delen van de Sovjet-Unie bestaat in Oekraïne veel vijandigheid jegens homoseksuelen. Tegenstanders beweren dat de meer op het Westen gerichte koers die Oekraïne wil varen zal leiden tot invoering van het homohuwelijk.

Vorig jaar meer toeristen Nederlandse kust

Het aantal vakanties aan de Nederlandse kust van buitenlandse gasten is in 2014 met ongeveer 200.000 toegenomen naar 2 miljoen. Die toeristen gaven gezamenlijk ruim 950 miljoen euro uit.

Dat constateert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Vooral de Belgen en Duitsers zorgen voor die toename. In 2014 brachten ruim 1,4 miljoen Duitsers en meer dan 350.000 Belgen een vakantie door aan de Nederlandse kust.

"Belgen vinden die al langere tijd aantrekkelijk, vooral omdat die minder is versteend dan de Belgische kust en omdat er aan Nederlandse zijde ook relatief veel is te doen", licht NBTC-woordvoerster Thérèse Ariaans toe.

Vorig jaar meer toeristen Nederlandse kust
Vorig jaar meer toeristen Nederlandse kust (foto: ANP)

'Russen importeren olie uit Iran'

Rusland zal naar verwachting komende week de eerste vaten olie vanuit Iran importeren. Dat maakte het Iraanse ministerie van Energie zaterdag bekend. Moskou koopt de ruwe olie van Teheran in ruil voor Russische goederen, als onderdeel van eerder gesloten handelsovereenkomsten.

De olie-export van Iran is de afgelopen jaren praktisch gehalveerd als gevolg van restricties die zijn opgelegd vanwege het omstreden nucleaire programma van het land. Naast Rusland krijgen ook Kazachstan en Wit-Rusland beschikking over de Iraanse olie. Daarbij gaat het om veel minder dan de eerder gemelde 500.000 vaten olie per dag.

De handelsbetrekkingen tussen Rusland en Iran volgden op het afsluiten van een raamakkoord over het Iraanse kernprogramma. De vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad plus Duitsland sloten de overeenkomst begin april met Iran. Eind deze maand moeten details daarover bekend zijn.

De Vroome evenaart dubbelefoutenrecord Kournikova

Tennister Indy de Vroome heeft een dubieus WTA-record van Anna Kournikova weten te evenaren. Waarschijnlijk is er ze niet echt blij mee, want het gaat om het record dubbele fouten slaan. De Vroome sloeg zaterdag in de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Rosmalen maar liefst 31 dubbele fouten, een evenaring van het record in het vrouwentennis. 

Het 19-jarige talent uit Cromvoirt heeft al jaren last van het slaan van dubbele fouten, vandaag zakte het zelfs naar een nieuw dieptepunt. Ze verloor de partij uiteindelijk tegen Lesley Kerkhove met 7-6 (4), 3-6 en 6-3. 

Het record deelt ze met Anna Kournikova. Tijdens de Australian Open van 1999 sloeg de Russin in de tweede ronde tegen de Japanse Miho Seki ook 31 dubbele fouten. Ondanks het record wist ze de wedstrijd destijds wel te winnen, het werd 1-6, 6-4 en 10-8. 

Indy de Vroome evenaart het record dubbelefoutenrecord van Anna Kournikova. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Indy de Vroome evenaart het record dubbelefoutenrecord van Anna Kournikova. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Rechter Egypte: Hamas toch niet terroristisch

Een Egyptisch hof van beroep heeft een besluit om de Palestijnse islamistische organisatie Hamas tot een terroristische organisatie te bestempelen zaterdag vernietigd. De lagere rechtbank die Hamas verbood was daar niet toe bevoegd. Een woordvoerder van Hamas in Gaza zei te verwachten dat de uitspraak 'positieve gevolgen' zal hebben voor de vertroebelde verstandhouding tussen Hamas en Egypte.

Egypte bestempelde Hamas in februari tot een terroristische organisatie. Dat besluit bracht Hamas, dat onder de vorige president Mohammed Morsi openlijke steun kreeg van Egypte, verder in een isolement.

De Egyptische regering is in de afgelopen maanden steeds vijandiger geworden jegens Hamas, dat van Egypte de schuld krijgt van het geweld op het schiereiland Sinaï. Onlangs werd ook begonnen met het aanleggen van een bufferzone langs de grens met de Gazastrook, in een poging het netwerk van smokkeltunnels te vernietigen dat Hamas als een levensader beschouwt.

Hamas ontstond oorspronkelijk uit de in Egypte opgerichte en verboden Moslimbroederschap, en kampt met toenemende geldproblemen. De Egyptische regering heeft nog niet op de beslissing van de rechter gereageerd.

Voorman No Surrender vreest verbod motorclubs

Klaas Otto, die deze week terugkeerde, als voorman van motorclub No Surrender, denkt dat er een verbod op de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's) komt. Justitie stuurt daar duidelijk op aan, zei Otto zaterdag.

Otto vertrok bij de door hem opgerichte motorclub nadat er in maart in België op hem was geschoten. Maar hij is nu gevraagd terug te komen en zal in de functie van generaal contacten met de buitenwereld, waaronder media, justitie en andere motorclubs, onderhouden.

No Surrender is een van de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's), die volgens justitie aan allerlei criminele activiteiten te verbinden zijn. Otto is nadrukkelijk niet terug als bestuurder, zegt hij. "De presidenten besturen de chapters. Daarboven zitten de nationals en ik sta daar weer boven."

Otto is terug om te proberen de schade op te vangen die zijn club - hij richtte No Surrender op - de afgelopen tijd heeft geleden door onder meer het beleid van justitie. De wereld van de motorclubs (MC's) ligt daardoor "op zijn gat", aldus Otto. "We worden belemmerd. Clubhuizen worden gesloten, MC-bijeenkomsten worden verboden, we kunnen niet meer in grote groepen rijden en mogen op sommige plaatsen onze colours niet meer dragen."

Otto hoopt het tij te keren. "No Surrender is opgezet met goede bedoelingen."Volgens hem zijn de afgelopen tijd heel veel mensen uit diverse chapters weggestuurd, onder wie nationals en presidenten. ,,Er zijn wel 150 mensen uitgezet. Mensen die wat aan No Surrender wilden verdienen. Maar zo werkt het dus niet. Dat zijn de verkeerde leden.´ Otto wil dat de selectie van leden weer strenger wordt.

Voorman No Surrender vreest verbod motorclubs
Voorman No Surrender vreest verbod motorclubs (Foto: ANP)

SP wil nieuw onderzoek naar 'Teeventap'

De SP wil dat er een 'diepgravend en onafhankelijk' onderzoek komt naar de zogenoemde Teeventap. Dat is de mislukte opname van een telefoongesprek dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie in 2012 voerde met de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey uit Limburg.

Aanleiding voor het verzoek is de twijfel die twee hoogleraren zaterdag in het radioprogramma Argos uiten over een storing, die ertoe zou hebben geleid dat de tap niet werd genomen. De oorzaak van deze storing is ondanks onderzoek nooit duidelijk geworden, maar de hoogleraren sluiten opzet niet uit. Mogelijk is de stekker er uitgetrokken. De leverancier van het tapsysteem, Verint, handelde ook nog eens tegen allerlei regels in, stellen ze.

Volgens SP'er Michiel van Nispen is het meest ernstige scenario dat de geluidsopname wel is gemaakt, maar onder druk van mensen op belangrijke posities niet is bewaard. "Het gaat over de integriteit van de opsporing en de zorgvuldigheid van de bewijsgaring. Ik verwacht dat minister Ard van der Steur van Justitie zelf ook precies wil weten hoe dit zit."

Poetin: oorlog Rusland en NAVO krankzinnig idee

Een oorlog tussen Rusland en de NAVO is iets wat alleen een krankzinnige zich kan voorstellen. Dat zei president Vladimir Poetin van Rusland zaterdag in de Italiaanse krant Il Corriere della Sera. Daarover berichten Russische media.

"Ik wil kwijt dat wij ons bedrogen of onjuist behandeld voelen. Maar daar gaat het niet om. Het is belangrijk dat onze relatie voor de lange termijn is gebaseerd op samenwerking, niet op confrontatie", zei Poetin over de relatie met het Westen.

Volgens de president voert Rusland geen agressief beleid, maar reageert het op bestaande dreigingen. "Wat wij doen is beperkt in omvang, maar voldoende om de veiligheid van Rusland te garanderen. Of wordt van ons verwacht dat we eenzijdig ontwapenen?"

De Russische president hekelde uitbreidingen van NAVO-bases langs de grenzen van Rusland. "Wij hebben onze bases ontmanteld in onder meer Cuba en Vietnam. Als we kijken naar Amerikaanse bases nu, dan zie je daar een behoorlijk verschil", zei Poetin. "Wij bewegen niet, maar de NAVO komt steeds dichter bij onze grenzen."

Over de crisis in Oekraïne zei Poetin dat er op dit moment geen alternatief is op de afspraken die rebellen en Oekraïne maakten in Minsk. Die worden lang niet altijd nageleefd. De EU en VS hebben bij Rusland erop aangedrongen invloed uit te oefenen op de rebellen. "Wij doen ons deel en zullen alles doen om invloed uit te oefenen op de niet-erkende republieken in Donetsk en Loehansk. Maar niet alles hangt van ons af. Europa en de VS moeten net zoveel druk uitoefenen op de autoriteiten in Kiev", aldus Poetin.

Poetin: oorlog Rusland en NAVO is krankzinnig
Poetin: oorlog Rusland en NAVO krankzinnig idee (Foto: ANP)

Hogenkamp klopt Schuurs in kwalificaties Rosmalen

Richel Hogenkamp heeft de derde kwalificatieronde bereikt van het WTA-toernooi in Rosmalen. De Doetinchemse was in een Nederlands onderonsje te sterk voor Demi Schuurs. Het werd 6-1 en 6-4.

Schuurs (WTA-647), die met een wildcard was toegalaten in het kwalificatietoernooi won in de eerste kwalificatieronde nog verrassend te sterk voor Elitsa Kostova (WTA-177) uit Bulgarije. De als zesde geplaatste Hogenkamp bleek echter een maatje te groot voor Schuurs. Voor een plek in het hoofdtoernooi stuit Hogenkamp op vierde reekshoofd Elizaveta Kulichkova (WTA-112) of Maria Sanchez (WTA-192).

Er was nog een Nederlands onderonsje in het kwalificatietoernooi. Lesley Kerkhove won in drie sets van Indy de Vroome. Het werd 7-6 (4), 3-6 en 6-3. De Vroome had weer last van haar dubbele foutenziekte. In de hele partij sloeg ze maar liefst 31 dubbele fouten. Een evenaring van het WTA-record. Kerkhove speelt voor een plek in het hoofdtoernooi tegen de winnaar van het duel An-Sophie Mestach (Bel) of Andrea Hlavackova (Tsj) vs Julia Boserup (VS). Het duel tussen Mestach en Mlavckova is zojuist begonnen. De winnaar neemt het later vandaag op tegen Boserup. 

Bij de mannen is Jelle Sels snel uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi. Hij staat 917e op de wereldranglijst en kreeg een wildcard voor het kwalificatietoernooi. De Nederlander verloor met 6-1 en 6-2 van de Japanner Tatsuma Ito (4, ATP-106).

Illegalen in vrachtwagen Hoek van Holland

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben vrijdagavond in de haven van Hoek van Holland acht illegale vreemdelingen gevonden. Ze hadden zich verstopt achterin een vrachtwagen die op weg was naar Harwich in Engeland.

De marechaussee had informatie gekregen over mogelijke mensensmokkel en zette een speciaal getrainde hond in om de vrachtwagen te controleren. De acht vreemdelingen zijn Albanese mannen in de leeftijd van 14 tot 22 jaar. De 26-jarige Ierse chauffeur is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De 'migratiecontrolehond' vond donderdag ook al een Irakees en een Vietnamees die illegaal naar Engeland wilden reizen.

De Britse politie ontdekte vrijdag in Harwich 68 illegale immigranten, onder wie twee zwangere vrouwen in een container. De container kwam uit Hoek van Holland met een schip van Stena Line. Ze worden teruggestuurd naar Nederland voor onderzoek door de IND.

Veel lijken geborgen uit gekapseisd schip China

Het dodental als gevolg van de scheepsramp afgelopen maandag op de rivier de Yangtze in China is zaterdag opgelopen tot 396. Het gekapseisde cruiseschip Eastern Star werd vrijdag met hijskranen omgedraaid en een stukje opgetakeld, waardoor bergingsploegen het verwrongen wrak makkelijker konden doorzoeken.

De bergers haalden honderden doden naar buiten, onder wie een meisje van 3. Zesenveertig mensen worden nog vermist, zei Hu Kaihong, plaatsvervangend directeur-generaal van de persafdeling van het voorlichtingsbureau van de Raad van Staat. Een aantal van hen is mogelijk door de stroming meegevoerd, zei hij.

Het schip had meer dan 450 mensen aan boord, onder wie een groot aantal gepensioneerden die een riviercruise maakten. Het sloeg maandagavond om tijdens een zware storm. Veertien mensen overleefden het ongeluk, onder wie de kapitein en de eerste machinist, die door de politie in hechtenis zijn genomen. Familieleden van passagiers vragen zich af waarom de kapitein geen haven heeft opgezocht, terwijl bekend was dat er zwaar weer op komst was.

Het ongeluk met de Eastern Star is de grootste scheepsramp in China sinds het zinken van het passagiersschip Kiangya in 1948 bij Shanghai. Die ramp kostte tussen de 2750 tot bijna vierduizend mensen het leven. In november 1999 kwamen bijna 280 mensen om het leven toen een veerboot bij Shandong in brand raakte en kapseisde.

Martina haalt olympische limiet op 200 meter

Sprinter Churandy Martina heeft tijdens wedstrijden in Florida op de 200 meter de limiet gehaald voor de wereldkampioenschappen van dit jaar in Peking en de Olympische Spelen volgend jaar in Rio. De atleet van Curaçao sprintte naar 20,37. De limiet voor beide evenementen was vastgesteld op 20,50.

Ook op de 100 meter was Martina vrijdagavond (plaatselijke tijd) goed maar net niet snel genoeg voor de limieten. De goedlachse sprinter haalde 10,18 terwijl de limiet voor Peking 10,16 en voor Rio 10,14 is.

Martina is verlost van de slepende liesblessure die hem de afgelopen twee seizoenen vaak hinderde.

Olympisch kampioen niet op WK beachvolleybal

Voormalig olympisch kampioen beachvolleybal Phil Dalhausser kan niet meedoen aan het wereldkampioenschap beachvolleybal dat vanaf eind juni in Nederland wordt gehouden. De 35-jarige Amerikaan heeft te veel last van een spierblessure die hij eind mei opliep, vertelde zijn partner Sean Rosenthal.

Het duo behoorde tot de topfavorieten voor het wereldkampioenschap en was als tweede geplaatst. Rosenthal zal het WK met een andere partner spelen maar hij weet nog niet wie. De afgelopen weken speelde hij met Stafford Slick.

De organisatie van het WK noemde de afzegging van de olympisch kampioen van Peking een aderlating. Phil Dalhausser won goud in 2008 met Todd Rogers.

Cavaliers in NBA-finale verder zonder Irving

De Cleveland Cavaliers kunnen in de NBA-finale tegen de Golden State Warriors geen gebruik meer maken van spelverdeler Kyrie Irving. De 23-jarige basketballer heeft aan een val in de eerste wedstrijd uit de finalereeks een gebroken knie overgehouden, onthulde een MRI-scan in het ziekenhuis. Zijn herstel gaat drie of vier maanden duren, aldus een verklaring van de Cavaliers.

De man in vorm blesseerde zijn knie donderdag voor de tweede keer in korte tijd en hij strompelde donderdag van het veld na de val. Irving is al het het hele jaar belangrijk voor de Cavaliers met een gemiddelde van 21,7 punten per wedstrijd tijdens het reguliere seizoen.

De Golden State Warriors wonnen donderdag voor eigen publiek het eerste duel in de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie. De tweede wedstrijd staat zondag gepland.

'Monsterworm' veroorzaakt paniek in Taiwan

Onderstaande beelden werden onlangs geschoten in Taiwan door Wei Cheng Jia. Tijdens het vissen in een haven in Penghu ontmoette hij dit bizarre beest en deelde de beelden op zijn facebookpagina.

De vreemde groene massa lijkt een soort lintworm, maar wat het precies is is vooralsnog onbekend. Bekijk de bizarre beelden hieronder.

Weet je welke diersoort dit is? Meld het in de comments!

Wie is de Mol? was overweldigend voor Rik

De aandacht die Rik van de Westelaken kreeg door zijn deelname aan het populaire programma Wie is de Mol? kwam voor de nieuwslezer totaal onverwacht. Vooral nadat hij in de uitzending zijn blote bast had laten zien, kwamen er veel reacties. "Zoiets is overweldigend", vertelt hij aan het AD.

"Ineens had iedereen commentaar op mij als persoon. En nog specifieker: op mijn lijf", vervolgt Rik die zoiets als nieuwslezer helemaal niet gewend is. "Natuurlijk vond ik die aandacht ook leuk, hij was vooral positief. Maar ik voelde me vooral heel kwetsbaar."

Van de Westelaken had helemaal niet gedacht dat de scène waarin hij zijn shirt uittrok zo'n impact zou hebben. "Ik had het niet verwacht, zo'n golf van reacties. Blijkbaar is het heel heftig als je als nieuwslezer je blote bast laat zien", aldus Rik (44). "Misschien naïef, maar ik heb de reikwijdte van het programma onderschat."

Van de Westelaken heeft erg genoten van Wie is de Mol?. Toch vertelt hij het AD dat de kijker hem niet meer 'als deelnemer' zal zien. "Maar ik heb wel ontdekt dat ik ook geniet van programma's die minder met nieuws te maken hebben. Ik heb het nog enorm naar mijn zin bij de NOS, maar wil in de toekomst zeker meer interviewen." Met vriendin Marlijn Weerdenburg brainstormt hij wel eens over een reisprogramma, ze werken ook aan een filmscript. "Maar goed, elke televisiepresentator droomt er natuurlijk van een soort Louis Theroux of Matthijs van Nieuwkerk te worden. Ik ook, maar ik heb geen concreet stappenplan paraat."

Nieuwe zelfstandige opleiding

Studenten krijgen er nog wat te kiezen bij. Behalve de hbo-bachelor en de hbo-master, de wo-bachelor en de wo-master, kunnen ze nu ook nog de zelfstandige Associate degree (Ad) kiezen. Dat meldt minister Jet Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Voorbeelden van een Ad zijn een opleiding tot een leidinggevende functie in de detailhandel, zoals bedrijfsleider, of een opleiding tot officemanager.

Het niveau van de Ad zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor. De Ad bestaat al, maar dan gekoppeld aan een hbo-bachelor. Die koppeling verdwijnt.

De Ad-leergangen zijn vooral prettig voor mbo-studenten en werkenden die wel verder willen leren, maar niet een volledige hbo-bachelor willen doen, aldus het ministerie van Onderwijs.

De Vereniging Hogescholen is "enthousiast" over het besluit van Bussemaker. "Het is goed dat de minister onze wens honoreert", zegt voorzitter Thom de Graaf van de vereniging. Volgens hem neemt de aantrekkelijkheid van een Ad toe als die een zelfstandige opleiding is, "zowel voor studenten als werkgevers". De Graaf vindt dat de maatschappij "nadrukkelijk vraagt om extra kennis van werkenden in vooral het middensegment van de arbeidsmarkt". De Associate degree sluit daar volgens hem prima op aan.

Dat op dit moment nog niet veel studenten voor een Ad kiezen, komt volgens de Vereniging Hogescholen doordat het wordt gezien als 'aanschuifonderwijs', waarbij Ad-studenten bij bachelorstudenten in een klas zitten. Volgens de vereniging hebben nu ongeveer 6000 studenten voor een Ad-opleiding gekozen, nog geen 2 procent van het totaal aantal bachelorstudenten.

Nieuwe zelfstandige opleiding
Nieuwe zelfstandige opleiding (Foto: ANP)

Consumentenbond en banken om tafel over IBAN

De Consumentenbond en de banken gaan met elkaar praten over het grote aantal misbetalingen door fouten met het IBAN-rekeningnummer. Dat zei een woordvoerster van de Consumentenbond naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf van zaterdag.

IBAN staat voor International Bank Account Number. Sinds vorig jaar augustus moeten mensen die een rekening willen betalen of geld willen overmaken dit nummer gebruiken. Wie een tikfout maakt bij het invullen van het lange nummer, loopt het risico dat het geld niet bij de juiste persoon of bedrijf terecht komt. Om het bedrag vervolgens terug te krijgen is een enorme rompslomp voor de consument, en de bank.

"Het is een juridisch gezien complexe kwestie. We hebben daar wel ideeën over, maar die willen we eerst met de banken bespreken", aldus de Consumentenbond.

'Baby Keira Knightley is een meisje'

Keira Knightley's eerste kindje is een meisje. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd aan People. De actrice beviel eind mei, maar het geslacht van de kleine evenals de naam werden nog niet bekendgemaakt.

Keira (30) is sinds 2013 getrouwd met muzikant James Righton. De Britse - bekend uit de Pirates of the Carribean-reeks en dit jaar te zien in de film Everest - maakte haar zwangerschap in december vorig jaar wereldkundig.

'Kanker is zielig; longkanker eigen schuld'

Als mensen longkanker krijgen, is dat niet hun 'verdiende loon'. Dat is de boodschap van de campagne van Longkanker Nederland die maandag begint. "Als iemand vertelt dat hij of zij kanker heeft, wordt er vaak geschokt gereageerd vanuit de omgeving. Maar als het om longkanker gaat, is 'een roker zeker' de eerste gedachte", zegt Marcel Canoy, voorzitter van Longkanker Nederland.

"Ongepast", vindt Canoy. "Ik ben een enorme voorstander van een actieve campagne om roken te ontmoedigen. En ethische discussies over in hoeverre iemand verantwoordelijk gehouden mag worden voor de levenskeuzes, moeten zeker gevoerd worden. Maar niet op het moment dat iemand een verschrikkelijke dodelijke ziekte heeft als longkanker."

Ieder jaar overlijden meer dan 10.000 mensen aan longkanker, de meesten overlijden binnen een jaar nadat de diagnose is gesteld. Ongeveer vier van de vijf mensen met longkanker zijn een roker. "Maar dat doet niets af aan het punt dat we af moeten van het 'eigen schuld, dikke bult' stigma", zegt Canoy. Hij hoopt dat mensen door de campagne gaan nadenken voordat ze vooroordelen hebben over mensen met longkanker.

'Bonuscultuur is onzin'

De bonuscultuur bij de banken is onzin. Dat stelt directeur Dirk Duijzer van Rabobank zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad. Hij hekelt het argument dat je zonder hoge beloningen geen goede mensen kunt krijgen. Daarbij zijn volgens hem banken in de afgelopen decennia losgezongen geraakt van de werkelijkheid.

'Als je de top van de Rabobank twintig procent minder betaalt en de top van de ABN en de top van de ING, dan gaat er niet een weg', is zijn stellige overtuiging. 'Waarom moet je weg? Je bent je eigen kwaliteitslabel. Ik wil helemaal niet bij een andere bank werken.'

Volgens Duijzer geldt hetzelfde voor topfuncties in andere bedrijfstakken en voor de politiek. 'We laten ons opjuinen door consultants en dat soort types, die ons gaan vergelijken met anderen. Maar van vergelijken word je nooit gelukkig.'

Sleurhut wint na jaren weer aan populariteit

Na jaren van tanende verkopen wint de caravan weer aan populariteit. In de eerste vijf maanden van het jaar werden in Nederland 3374 nieuwe caravans verkocht. Dat betekent een stijging van krap 5 procent in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder. Dat maakten brancheverenigingen Bovag en KCI en bureau VWE zaterdag bekend.

Afgelopen maand werden 951 nieuwe sleurhutten aan de man gebracht. Dat was ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee heeft nu 1 op de 10 meerpersoonshuishoudens een caravan waarbij de noordelijke provincies koploper zijn. Nederland telt momenteel circa 455.000 caravans.

In de periode 2004 tot en met 2014 daalde de caravanverkoop jaar op jaar, van een hoogtepunt van ruim 20.000 nieuwe exemplaren tot afgelopen jaar toen de bodem werd bereikt met 5500 verkochte caravans.

Bestrijd kanker, snoei je taxus

Wie snoeisel van de taxus in de tuin heeft, kan daarmee helpen bij de bestrijding van kanker. Het afval van de soort Taxus Baccata bevat namelijk de stof baccatine, die nodig is voor de productie van chemokuren. Het groenafval kan worden ingeleverd bij speciale verzamelpunten.

Stichting Vergroot de Hoop is initatiefnemer van de landelijke inzamelactie die 15 juni van start gaat. Het is het tweede jaar op rij dat de stichting de strijd tegen kanker aangaat. Zo'n 180 gemeenten werken mee. In die gemeenten zijn speciale verzamelpunten aanwezig.

De slogan dit jaar is: één kuub voor één kuur. Er is ongeveer een kubieke meter taxussnoeisel nodig voor een chemotherapie. Voor elke ingezamelde kuub groenafval krijgt de gemeente vijftig euro. Dit bedrag wordt vervolgens aan een kankergerelateerd doel gedoneerd.

Op de website van Stichting Vergroot de Hoop vind je een lijst met inzamelpunten.

 

LIKE, SHARE & HELP ons om Kanker te bestrijden vanuit je eigen tuin door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te leveren van...

Posted by Vergroot de Hoop on Friday, May 1, 2015

Staatsloterij maakt excuses voor onrust

Wie zaterdag De Telegraaf doorbladert, komt een paginagrote excuus-advertentie van de Staatsloterij tegen. De titel: 'We hebben geluisterd. En we hebben geleerd'. De Staatsloterij heeft spijt van de onrust die onder deelnemers is ontstaan, met name over haar werkwijze.

'De laatste tijd is de Staatsloterij niet altijd positief in het nieuws geweest. Dit ging vooral over onduidelijke communicatie. Dat spijt ons zeer. Want van ons mag je volledige betrouwbaarheid verwachten', zegt directeur Frans van Steenis op de site van de Staatsloterij.

Hij doelt onder meer op het oordeel van de Hoge Raad dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

De loterij zegt met veel deelnemers te hebben gesproken. Met hun kritiek is de loterij aan de slag gegaan. Op haar website presenteert de loterij zes garanties waaraan ze zich voortaan houdt. Ook is een YouTube-filmpje gemaakt om de excuses kracht bij te zetten.

Nederlandse Koerden boos over 'aanslag'

De Koerden in Nederland 'leven intens mee' met de slachtoffers en naasten van de twee explosies, vrijdag, op een verkiezingsbijeenkomst van de linkse pro-Koerdische partij HDP in Turkije. Koerden, alle HDP-aanhangers en mensen die met hen meeleven komen zaterdag bijeen voor het Turkse consulaat in Rotterdam.

Dat schrijft de Federatie van Koerden in Nederland vrijdagnacht in een persbericht. De explosies vonden plaats in het oosten van Turkije, bij een bijeenkomst  van de HDP, de Democratische Volkspartij. De federatie spreekt van 'brute aanslagen, gepleegd door de AK-partij.' Dat is de regeringspartij van president Recep Tayyip Erdogan.

Ook Turkse autoriteiten vrezen dat het om een aanslag gaat. De explosies in de stad Diyarbakir kostten aan zeker twee mensen het leven. Verder raakten voor zover nu bekend zo'n honderd mensen gewond. Zondag zijn de parlementsverkiezingen in Turkije. De HDP hoopt de kiesdrempel van 10 procent te halen. In dat geval zou de AK-partij waarschijnlijk geen meerderheid halen.

'Duurste LEGO-set ooit geveild: 5000 euro'

Bij online veilinghuis Catawiki is vrijdagavond een LEGO-doos verkocht voor 5000 euro. Volgens het veilinghuis is dat het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een LEGO-set is betaald.

Het gaat om een ongeopende doos van het ruimteschip Millennium Falcon uit de Star Wars-serie. De Millennium Falcon werd in 2007 door LEGO in beperkte oplage op de markt gebracht. "Veel van de mensen die de set toen hebben gekocht, konden de verleiding niet weerstaan en hebben het schip in elkaar gezet. Ongeopende dozen zijn daarom nu erg zeldzaam", aldus Catawiki.

Veilingmeester Gerben van IJken, LEGO-specialist bij Catawiki, denkt dat er nog slechts een paar ongeopende dozen op de wereld zijn. Er was dan ook veel belangstelling voor de veiling en er werd door LEGO-verzamelaars uit de hele wereld geboden. Volgens Van IJken gaat het dan ook niet om zomaar een LEGO-set. "Met 5195 steentjes is de zogenoemde Ultimate Collectors Edition de op één na grootste LEGO-doos ooit. Het uiteindelijke resultaat is een LEGO-ruimteschip zo groot als een salontafel, 84 centimeter lang, 56 centimeter breed en 22 centimeter hoog. Het in elkaar zetten kan weken in beslag nemen. Alleen de Taj Mahal-set, die in 2008 werd uitgebracht, is met 5922 steentjes groter."

'Duurste LEGO-set ooit geveild: 5000 euro'
'Duurste LEGO-set ooit geveild: 5000 euro' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.