'Aardbeving Kinabalu uitgelokt door nudisten'

De vicepremier van de deelstaat Sabah op het Maleisische deel van Borneo geeft tien buitenlanders de schuld van de aardbeving op de berg de Kinabalu. Zij hebben 'disrespect voor de heilige berg' getoond door zich naakt bij de piek te laten fotograferen en nu moet een speciaal ritueel worden gehouden 'om de berggeest te kalmeren', zei vicepremier Joseph Pairin Kitingan.

Onder de buitenlandse blootlopers zouden twee Nederlanders, twee Canadezen en een Duitser zijn. De fotosessie vond op 30 mei plaats. Als leden van de groep zich nog in Maleisië bevinden, zullen zij worden opgepakt en vervolgd wegens onzedelijk gedrag, zegt de politie in Sabah.

Bij de aardbeving op de 4095 meter hoge berg kwamen vrijdag zeker elf mensen om het leven. Acht worden nog vermist. Tientallen klimmers kwamen op de berg vast te zitten doordat een regen van stenen en rotsblokken de paden blokkeerde. De meesten wisten zaterdagochtend in het donker toch de voet van de berg te bereiken, sommigen met gebroken ledematen. Een slachtoffer verkeerde in coma.

"Dit is een zeer trieste dag voor Kinabalu", zei de Maleisische minister van toerisme Masidi Manjun. De berg zal gedurende drie weken voor klimmers gesloten blijven zodat de paden weer begaanbaar kunnen worden gemaakt. Door de aardbeving zijn ook veel gebouwen beschadigd, waaronder scholen en een ziekenhuis aan de westkust van Sabah. Van de berg is ook een van de twee kenmerkende rotsformaties, de zogenoemde 'Ezelsoren', afgebroken.