'Kanker is zielig; longkanker eigen schuld'

Als mensen longkanker krijgen, is dat niet hun 'verdiende loon'. Dat is de boodschap van de campagne van Longkanker Nederland die maandag begint. "Als iemand vertelt dat hij of zij kanker heeft, wordt er vaak geschokt gereageerd vanuit de omgeving. Maar als het om longkanker gaat, is 'een roker zeker' de eerste gedachte", zegt Marcel Canoy, voorzitter van Longkanker Nederland.

"Ongepast", vindt Canoy. "Ik ben een enorme voorstander van een actieve campagne om roken te ontmoedigen. En ethische discussies over in hoeverre iemand verantwoordelijk gehouden mag worden voor de levenskeuzes, moeten zeker gevoerd worden. Maar niet op het moment dat iemand een verschrikkelijke dodelijke ziekte heeft als longkanker."

Ieder jaar overlijden meer dan 10.000 mensen aan longkanker, de meesten overlijden binnen een jaar nadat de diagnose is gesteld. Ongeveer vier van de vijf mensen met longkanker zijn een roker. "Maar dat doet niets af aan het punt dat we af moeten van het 'eigen schuld, dikke bult' stigma", zegt Canoy. Hij hoopt dat mensen door de campagne gaan nadenken voordat ze vooroordelen hebben over mensen met longkanker.