Abortus lerares China ondanks toestemming voor kind

Redactie

Een Chinese lerares die in haar woonplaats toestemming had gekregen voor een tweede kind moet alsnog een abortus ondergaan, omdat de provincie waar ze lesgeeft andere regels hanteert. Dat heeft een lid van het bureau voor gezinsplanning dinsdag bevestigd. De kwestie toont nog eens dat de Chinese eenkindpolitiek ondanks een recente versoepeling nog altijd onverbiddelijk is.

De vijf maanden zwangere Qin Yi en haar man Meng Shaoping hebben al twee kinderen uit een eerder huwelijk, waardoor het echtpaar volgens de regels van de provincie Guizhou geen eigen kind mag hebben. Dat schrijft het bureau voor gezinsplanning in een verklaring. Qin moet nu dus voor het einde van de maand een abortus ondergaan. Doet ze dat niet, dan verliest ze haar baan.

Qin en Meng hebben in de provincie Anhui, waar ze wonen, toestemming gevraagd voor het kind. In die provincie mogen echtparen nog een kind krijgen als ze niet meer dan twee kinderen uit een eerder huwelijk hebben. In Guizhou mag een echtpaar maximaal één kind uit een eerder huwelijk hebben. Het bureau voor gezinsplanning gaat nu onderzoeken of Qin en Meng eerder dit jaar verhuisd zijn naar Anhui om zo toestemming te krijgen voor het kind dat Qin draagt.

Volgens China zijn door het impopulaire eenkindbeleid vierhonderd miljoen geboortes 'voorkomen'. Veel demografen menen echter dat het geboortecijfer in China evengoed zou zijn gedaald nu de Chinese economie groeit en het opleidingsniveau van de bevolking stijgt.