Gemeenteraad Velsen beslist over voortbestaan Telstar

Het voortbestaan van Telstar is ongewis. De toekomst van de club uit de Juipiler League ligt in de handen van de gemeenteraad in Velsen. Stemt de raad tegen, dan houdt Telstar op te bestaan als betaald voetbalorganisatie.

In mei 2011 ging Memid Investments, de bouwer van de nieuwe Westtribune, failliet, Dit was net voordat de erfpachtconstructie voor de grond onder de tribune bij de notaris was gepasseerd. De curator heeft geprobeerd een nieuwe eigenaar te vinden voor de tribune. "Hij heeft onder andere geprobeerd de tribune te verkopen aan een aantal sponsoren van Telstar", aldus algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar. Dit is niet gelukt. 

Als de Westtribune niet wordt verkocht, dan zal de curator volgens De Waard met vorderingen aan het adres van de voetbalclub komen. Het probleem is niet eens zozeer financieel, maar het heeft ook met bezoekersaantallen te maken. "Wij hebben een licentie van de KNVB waarin is opgenomen dat er minimaal tweeduizend plaatsen voor bezoekers moeten zijn in ons stadion. Op het moment dat we de Westtribune niet meer mogen gebruiken halen we dat aantal plaatsen niet en staat onze licentie dus direct op losse schroeven."

Het college van B&W in Velsen wil nu de Westtribune van het Telstarstadion kopen en deze vervolgens gaan verhuren aan de voetbalclub. Het plan wordt volgende maand besproken in de gemeenteraad. "Als de gemeente niet vorig jaar had aangegeven eventueel overname van de tribune te willen bestuderen, hadden we nu al niet meer bestaan", vertelt De Waard. 

Het college van B&W heeft een raadsvoorstel gemaakt waarin zij voorstelt om de tribune en de ondergrond aan te kopen voor een bedrag van 740.000 euro. Verder is er nog een ton nodig voor achterstalling onderhoud en 68.000 euro voor de aankoop van de boedel. Het totale bedrag komt neer op ruim 900.000 euro. Volgens het college levert exploitatie van de Westtribune gedurende de gehele periode van dertig jaar een positief resultaat op. Telstar heeft naast een team in de Eerste Divisie ook een vrouwenelftal en Telstar biedt ook diverse maatschappelijke projecten in de gemeente Velsen. Het college hoopt ook deze maatschappelijke functie voor de gemeente te behouden.