Shell wil komende zomers boren in Alaska

Shell wil in de zomers van dit jaar en volgend jaar boorwerkzaamheden uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska. Dat zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het energieconcern.

Van Beurden toonde zich in zijn nopjes met de recent verkregen toestemming van de Amerikaanse autoriteiten voor de boringen, maar zei tegelijkertijd dat er van enkele instanties nog goedkeuring nodig is. Shell zelf is er, na voorbereidingen in de afgelopen twee jaar, volgens de topman klaar voor. Hij wees onder meer op een succesvolle test met een zogeheten spill-containment system, waarmee eventuele lekkages bestreden kunnen worden.

De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, verliep rampzalig. Milieugroeperingen, waaronder Greenpeace, zouden dan ook het liefst zien dat Shell afziet van boorwerkzaamheden in het poolgebied. In de afgelopen weken hebben zich ongeveer tweehonderd demonstranten verzameld in de haven van Seattle, waar Shell materieel verzamelt.

Shell (Foto: Novum)
Shell (Foto: Novum)