Fans gokken op Nederlands songfestivalsucces

Redactie

"Het is een onderscheidend liedje." "Trijntje heeft natuurlijk een fantastische stem." "Ze valt op omdat ze als een van de weinigen geen ballad zingt." "Het zou voor de reputatie van het Songfestival in Nederland geweldig zijn als we doorgaan naar de finale." Maar vooral: "We blijven er gewoon vertrouwen in hebben."

Patrick, Michel, Boudewijn, Thomas en Martijn, vijf vrienden uit Amsterdam met een enorme liefde voor het Eurovisiesongfestival, zijn het er dinsdagmiddag in Wenen wel over eens. "Misschien is het uit nationalistisch sentiment, en ook een beetje omdat het voor ons nou eenmaal leuker is als Nederland in de race blijft, maar we gokken erop dat Trijntje vanavond genoeg punten krijg voor een plek in de finale."

Michel en Boudewijn maken het Europese liedjesfestijn dit jaar voor de vijfde keer live mee. De rest is er voor de tweede of derde maal bij. Op het speciaal voor de songfestivalfans ingerichte Rathausplatz in de Oostenrijkse hoofdstad staan de mannen dinsdagmiddag uit volle borst mee te zingen met de songfestivalhits die non-stop uit de speakers knallen. Ze hebben kaartjes bemachtigd voor de beide voorrondes en de finale. Dinsdagavond, als Trijntje Oosterhuis op het podium in de Wiener Stadthalle schittert, staan ze voor het eerst deze week in de zaal. "Met het zweet in de bilnaad en de vlaggetjes in de lucht."

Ze beloven te juichen voor alle acts die aantreden in de eerste halve finale, "want dat is het songfestivalgevoel. We zijn one happy family". Maar de zangeres van Georgië, die al de hele week met stemproblemen kampt, wensen ze stiekem 'een klein poliepje' toe en ook de Finse punkband met mannen met het syndroom van Down gunnen ze weinig succes. Rusland, Estland, België en Slovenië zijn het meest populair bij de vrienden.

Ook Oosterhuis gaat het wel redden om dinsdagavond bij de beste tien te eindigen, denken ze. "Alleen jammer van dat broekpak. Ze heeft zulke prachtige borsten. Die decolleté-jurk had haar nog meer in de schijnwerpers kunnen zetten."