FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 mei 2015

Nick Gordon smeekt om Bobbi Kristina te zien

Nick Gordon kan zijn vriendin Bobbi Kristina nog steeds niet bezoeken door restricties van de families Brown en Houston. Nick smeekt de families nu in een openbare verklaring hem toestemming te verlenen voor een bezoek.

De dochter van Whitney Houston ligt sinds eind januari in het ziekenhuis nadat ze bewusteloos in bad was gevonden. ''Ondanks zijn sterke behoefte om Bobbi Kristina te zien, heeft Nick de wens van de families nu ruim drie maanden gerespecteerd. Hij zag ervanaf haar op te zoeken of zich toegang te verschaffen via de juridische weg", zeggen zijn advocaten. "Hij heeft via bemiddeling in privésfeer meerdere keren toestemming gevraagd. Nu vraagt hij zowel de Browns als de Houstons om haar alstublieft te mogen zien."

Nick Gordon verliet eind april de afkickkliniek waar hij op advies van Dr. Phil naartoe was gebracht. Hij is volgens Extra niet aangeklaagd in het onderzoek naar het incident bij hem thuis. "Hij geeft om Krissy", vertelde zijn broer Jack in een interview met Extra. "Hij houdt nog net zoveel van haar als vroeger. En hij is nu clean. Het gaat een stuk beter met hem."

Bobbi en Nick woonden vroeger met Whitney Houston onder één dak. Hoewel de zangeres Nick niet officieel heeft geadopteerd, werd hij vaak haar adoptiebroer genoemd. Haar vader zei na het incident dat de twee nooit getrouwd zijn geweest.

Koppensnellers gezocht

Saoedi-Arabië heeft het momenteel zo druk met het uitdelen van doodstraffen dat ze personeel tekort komen. De betreffende vacature werd op de site van de Saoedische overheid geplaatst, momenteel zijn ze op zoek naar acht beulen.

Hoewel het land in 2014 nog de derde plaats (na China en Iran) haalde op de lijst van meeste executies, lijken ze dit jaar een gooi te willen doen naar de toppositie. Volgens Human Rights Watch is afgelopen zondag de 85e ter dood veroordeelde publiekelijk onthoofd. Ter vergelijking; in 2014 bleef de teller op 88 uitgevoerde executies hangen.

Waarom het aantal zo explosief is gestegen willen de autoriteiten niet bekend maken. Speculanten zeggen dat het komt omdat er meer rechters zijn aangewezen om de achterstand in rechtszaken weg te werken. Het zou ook te maken kunnen hebben met de steeds hoger oplopende spanningen in de regio.

Ondanks de grote verantwoordelijkheid en een mogelijk schuldgevoel betaalt het niet erg genereus. Als beul wordt je ingeschaald als 'religieus ambtenaar' en kom je in de laagste salarisschijf terecht. Een opleiding is niet nodig en je zal naast de executies ook andere taken krijgen zoals het uitvoeren van amputaties voor lichtere vergrijpen.

Foto tijdens protest tegen executies
Foto tijdens protest tégen executies

West Bromwich Albion geeft kampioen Chelsea klop

Het duel draaide om de eer en de wedstrijdpremie. Die waren beide voor West Bromwich Albion. De thuisploeg won met 3-0 van Chelsea, dat Fàbregas rood zag krijgen.

In een wedstrijd waarin niets meer op het spel stonden vierden Ivanovic en Hazard vooraf een feestje. De back speelde zijn driehonderdste wedstrijd voor Chelsea, waarvan zijn tweehonderdste competitieduel. De Belg stond aan de start van zijn honderdste competitietreffen in het shirt van The Blues.

Niet alleen de mijlpalen voor het tweetal zorgde vooraf voor blijdschap bij Mourinho. De Portugees kon Diego Costa weer eens opstellen. De spits begon in de basisopstelling en moest toezien hoe West Bromwich Albion na negen minuten op voorsprong kwam. Berahino vond het uiterste gaatje achter Courtois en schoot raak voor de 1-0.

Na een half uur ontstond er ondanks de geringe belangen een flink opstootje. Eerst kreeg Costa geel, waarna Fabregas een bal op wat pratende spelers van West Bromwich schoot, met rood voor de middenvelder als gevolg. Daarna bleef de sfeer even gespannen, waarna ook Fletcher en Olsson nog geel kregen.

In het eerste kwartier van de tweede helft sloeg West Bromwich Albion twee keer hard toe. Eerst legde Terry Berahino neer in het strafschopgebied, waarna de spits zelf vanaf de stip raak schoot voor zijn tweede goal, 2-0. Na een uur werd de wedstrijd definitief beslist.

Brunt kreeg een korte corner aangespeeld, waarna de middenvelder Courtois klopte in de korte hoek. Daarmee kwam West Bromwich Albion op 3-0 en had Chelsea niets meer om voor te voetballen. Mourinho bracht Nathan Aké en debutant Brown nog in het veld, maar ook dat duo kon niets meer aan de naderende nederlaag veranderen.

Door de nederlaag wordt Chelsea niet het zevende Engelse team dat de grens van negentig punten slecht. Voor West Bromwich Albion betekent de zege een mooi resultaat. De thuisploeg was dit seizoen pas het derde team dat Chelsea een nederlaag toebracht.

Cesc Fàbregas ziet rood. (PRO SHOTS/Action Images via Reuters)
Cesc Fàbregas ziet rood. (PRO SHOTS/Action Images via Reuters)

De Telegraaf valt dinsdag gewoon op de mat

Lezers van De Telegraaf krijgen de krant dinsdag gewoon op de mat. De drukkers van de krant dreigden eerder te gaan staken omdat zij het er niet mee eens zijn dat Sjuul Paradijs weg is als hoofdredacteur.

Een van de drukkers zei tegen de NOS dat ze de dinsdagkrant zullen maken, omdat die is gewijd aan de ex-hoofdredacteur. Over de rest van de week gaf de drukker geen uitsluitsel. "Dat hangt van de achterban af." 

Obama start nieuw Twitter-account

De Amerikaanse president Barack Obama heeft z'n eigen presidentiële Twitter-account gelanceerd, zo heeft het Witte Huis bevestigd.

Zijn Twitter-account met de naam @POTUS (President Of The United States) had in no-time al 200.000 volgers. Obama heeft ook een account dat hoofdzakelijk door medewerkers wordt gerund. Dit account, @BarackObama, telt ruim 59 miljoen volgers.

Het nieuwe @POTUS-account is bedoeld als een nieuwe manier voor president Obama om directe interactie met de Amerikaanse bevolking te hebben. De tweets zijn exclusief van hem afkomstig, schrijft het Witte Huis in een blog. De eerste tweet van Obama, hieronder te lezen, was 48 minuten na plaatsing al 46.000 keer geretweet.

Update 22:50 uur:
Amper vijf uur na zijn eerste tweet heeft het account van Obama al meer dan 1 miljoen volgers. 

Voormalig president Bill Clinton stelde Obama een belangrijke vraag, waarop laatstgenoemde gevat reageert:

Trijntje kiest definitief voor broekpak

Eindelijk is er duidelijkheid in een zaak die Nederland al een week bezighoudt: de jurk die Trijntje Oosterhuis draagt bij het Songfestival in Wenen. De kogel is nu definitief door de kerk: ze gaat niet als 'sletterige weduwe', maar in een soort jumpsuit of broekpak. Uiteraard kan ook die creatie weer op de nodige kritiek rekenen.

Om de outfit van Trijntje was de afgelopen week veel te doen. Tijdens de eerste repetitie in Wenen droeg ze een zwarte jurk met een zeer diep decolleté. Dat leidde tot veel ophef, zelfs internationaal. Zo werd ze als 'sletterige weduwe' omschreven. Bij de repetities daarna koos ze telkens voor een andere outfit. Maandagmiddag verscheen ze in de outfit die nu ook haar definitieve keuze blijkt te zijn.

Maandagavond is de tweede generale repetitie en de outfit die de zangeres daarin draagt, moet ze ook dinsdag dragen tijdens de eerste halve finale. De laatste repetitie is niet op tv te zien, maar is wel belangrijk omdat de vakjury's in twintig landen meekijken en hun punten geven. Die tellen voor de helft mee. Dinsdagavond, tijdens en na de halve finale, mag het publiek stemmen. Rond 23.00 uur is duidelijk of Trijntje Oosterhuis met haar nummer 'Walk Along' een plek in de finale heeft veroverd.

Afgekraakt
En Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als er niet ook over deze jurk werd geklaagd. De creatie wordt massaal afgekraakt, schrijft De Telegraaf. Op Twitter wordt het broekpak onder meer vergeleken met een 'mislukte boerka', een 'ballonnenpak' en een 'jute zak'. Sommigen vinden dat de outfit Trijntje dik maakt. 'Trijntje in een broekpak is net als een hemaworst in een overall.'

Aangifte geseponeerd, Onno Hoes boos

Omroep PowNed en toyboy Robbie Hasselt hoeven zich van het Openbaar Ministerie niet voor de rechter te verantwoorden voor hun rol in de affaire rond Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht. De aangifte van Hoes is geseponeerd, zo maakte het OM bekend. Hoes spant een procedure aan bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog vervolging af te dwingen.

De aangifte is volgens het OM geseponeerd omdat er geen sprake is van strafbare feiten. De burgervader van Maastricht deed vorig jaar aangifte vanwege een blog van Hasselt en een uitzending van PowNews. Daaruit kwam naar voren dat Hoes, die toen nog samen was met Albert Verlinde, de jonge toyboy probeerde te versieren.

PowNews zond opnames uit die met een verborgen camera waren gemaakt. De twintiger Hasselt had die opnames heimelijk gemaakt tijdens privéontmoetingen tussen hem en Hoes. De gebeurtenissen leidden tot het vervroegde vertrek van Hoes, die in december bekendmaakte dat hij zou opstappen. Hoes wordt binnenkort opgevolgd door de recent benoemde Annemarie Penn-te Strake.

Verkeerd signaal
Hoes is het oneens met de beslissing van het OM om zijn aangifte tegen PowNed en Robbie Hasselt te seponeren. Hij noemt de gronden die het OM aangeeft 'niet acceptabel', zo liet hij via zijn advocaat weten. 'Het OM heeft gezien de duidelijke feiten onvoldoende kunnen aangeven waarom vervolging in deze zaak niet mogelijk zou zijn', aldus de verklaring. Hoes vindt dat het OM het 'verkeerde signaal' afgeeft dat mensen 'die een publieke functie vervullen of anderszins in de belangstelling staan kennelijk vogelvrij zijn.' Hij wil daarom via het gerechtshof alsnog vervolging afdwingen.

Game of Thrones - Unbowed, Unbent, Unbroken

We kregen weer een aardig staaltje schrijfwerk voorgeschoteld. De keuzes en vrijheden die de schrijvers zich ten opzichte van het boek veroorloven beginnen te lonen, zoals de aard van Loras die in het boek meer obscuur was maar hier juist een belangrijk plotpunt vormt, of het andere pad van Sansa, wat haar verhaallijn veel intrigerender maakt dan dat deze in het boek ooit was. Tevens lijken alle verhaallijnen toch heel langzaam naar een climax toe te werken. Ik verwacht dat we voor de opnames van het komende seizoen wel duidelijkheid krijgen over het aantal seizoenen dat deze serie gaat lopen, zodat de schrijvers dit netjes af kunnen gaan ronden. 7? 8? Of toch die 10 seizoenen die HBO wel zou willen? Laat het hieronder even weten! 

Nieuwe hogere dwangsom voor UberPop

De dwangsom voor taxidienst UberPop is verhoogd. Per illegale taxichauffeur van de dienst die wordt gepakt, moet het bedrijf 50.000 euro betalen. Het maximum van de dwangsom is op 1 miljoen gezet. Dat zei een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Van de vorige dwangsom, van 10.000 euro per overtreding, tot een maximum van 100.000 euro, is het maximum bereikt. De woordvoerster kon niet zeggen of UberPop daarvan al iets heeft betaald.

De chauffeurs zelf kunnen ook een boete krijgen als ze worden betrapt op het uitvoeren van illegale taxiritten. Die krijgen ze van het Openbaar Ministerie en is maximaal 4200 euro. Ook hoort daar een dwangsom bij. Als ze een volgende keer in de fout gaan, kost ze dat maximaal 10.000 euro. De chauffeurs riskeren ook een strafblad.

De leukste sporttweets van week 20

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met het prachtige afscheid van Steven Gerrard:

Kassa voor Femke Heemskerk:

Robin Haase trof het niet wat betreft het weer:

Het FC Den Bosch-effect:

Peter Sagan kon zich weer niet inhouden:

Daarom is het wereldrecord zo indrukwekkend hoog:

FC Dordrecht heeft weer een historische krant op te hangen vandaag:

Denny Morrison had een zwaar motorongeluk wat hij met veel geluk overleefde:

We stoppen er stiekem een tweetje van deze week in om jullie alvast lekker te maken voor komend weekend:

En dan stoppen we meteen wat babynieuws erin:

De PSV-selectie ging een paar dagen naar Ibiza afgelopen week:

Ranomi Kromowidjojo werd lastig gevallen:

Gave fiets:

Max Verstappen reed afgelopen weekend met Torro Rosso-zeepkist van de Cauberg:

Messi blijft indrukwekkend:

Oeps:

We sluiten af met de laatste week van de huwelijksreis van Jorrit Begsma en Heather Richardson:

Europa begint offensief tegen mensensmokkel

Na de jongste vluchtelingendrama's op de Middellandse Zee gaat de Europese Unie de mensensmokkelaars aanpakken die bootvluchtelingen richting Europa sturen. Over enkele weken kan een missie beginnen om de vaartuigen van de criminelen te onderscheppen en te vernietigen. Als eerste stap wordt geprobeerd om alle routes van de criminelen in kaart te brengen en de boten te identificeren.

Voor de militaire operatie tegen de boten ,,zijn nog besluiten nodig'', benadrukte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag in Brussel. Hij achtte het heel realistisch dat die missie over enkele weken van start gaat. ,,Ik ben hier optimistisch over.''

Samen met zijn collega's en met de Europese ministers van Defensie zette Koenders het licht op groen voor een Europese veiligheidsmissie die illegale migratie moet tegengaan. De informatie die in de eerste fase wordt vergaard, moet leiden tot de ontmanteling van criminele organisaties die vooral via het Noord-Afrikaanse Libië opereren. De EU wil verder voorkomen dat mensen in boten stappen om de vaak gevaarlijke oversteek te wagen.

Atletes Hassan en Koster plaatsen zich voor Rio

Atletes Sifan Hassan en Maureen Koster hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio, dat heeft de Nederlandse Atletiekunie dinsdagmiddag bekend gemaakt. Hassan dook op de 1500 meter in de Diamond League in Doha vrijdagavond met 4:01,40 ruim onder de benodigde 4:04,50. Koster liep eerder deze maand al naar een tijd van 15:07,73 op de vijf kilometer, deze tijd was zeven hondersten van een seconde onder de limiet. 

Met de kwalificatie van Hassan en Koster ligt het aantal gekwalificeerden in de atletiek inmiddels op vier, Jip Vastenburg en Susan Kuijken kwalificeerden zich al eerder op de tien kilometer. De vandaag bekendgemaakte limieten zijn te vinden op de site van het NOC-NSF


Mad Max verliest van a capella-zangers

De vierde film in de Max Max-serie, Fury Road, opende het afgelopen weekend op de internationale markt. In Nederland bracht de film bijna 560.000 euro op, maar dat bleek niet genoeg om de best bezochte film van het weekend te zijn. Die eer is aan Pitch Perfect 2.

Het vervolg op de musical-comedy uit 2012 bracht dit seizoen bijna 600.000 euro op in de Nederlandse bioscopen, wat opvallend is omdat de film in minder zalen te zien was dan George Millers actie-epos, en bovendien niet kon profiteren van IMAX en 3D-toeslagen. Beide nieuwkomers in de box office lijst hebben een flinke voorsprong op Avengers: Age of Ultron, dat in zijn vierde weekend slechts iets meer dan 350.000 euro ophaalde. Dit beeld vertoont zich ook in de Verenigde Staten, waar de top 3 er hetzelfde uit ziet. De top 5 in Nederland wordt voltooid met de animatiefilm Home en het Nederlandse drama De Ontsnapping; in de VS zijn dat Hot Pursuit en Paul Blart: Mall Cop 2.

Home en Age of Ultron zijn, zo halverwege mei, de enige films die zowel in de weekend-top 5 als de jaar-top 5 te vinden zijn. Ze worden overtroffen door Michiel de Ruyter, Fifty Shades of Grey en Fast & Furious 7, dat inmiddels 8,1 miljoen euro heeft opgehaald bij Nederlandse bioscoopbezoekers.

Driveclub krijgt een update

Driveclub is weer geüpdatet naar versie 1.15 en dit keer kunnen spelers de on-screen display aanpassen, gaat de level cap omhoog naar 55 en lost het wat andere problemen op. Tevens krijgt iedereen een nieuwe auto, namelijk de Citroen DS Survolt.

De volledige lijst is als volgt:

  • New Driver Levels: You can now reach Level 55 and each new level has a reward
  • New menu images to show off some of the best #‎PS4share pictures created by DRIVECLUB players
  • A new option to toggle the entire On-Screen Display on and off while you race, without pausing
  • Statistics have been added for all cars from Expansion Packs and free downloads
  • Includes general improvements for game performance, stability and usability
  • Adds support for the DS Survolt, coming to PlayStation®Store as a free download
  • Adds support for the Torque Tour Pack which includes 11 new Events and 5 new Trophies
  • Adds support for 2 new livery packs and each Livery Pack contains 5 new livery patterns to customise your cars with
  • Private lobbies: Development of Private Lobbies for Multiplayer is ongoing alongside development of server improvements
  • Hoon-a-Tic fix: We’re fixing the Drift stat issue some of you are seeing that affects the Hoon-a-tic trophy and will keep you posted on which update that will be added to
  • New Driver levels: More will be added each month with new rewards for every level
  • Big improvements to challenges: To make them easier to use and to improve server performance further
  • New Accolades: For Japan & new manufacturers
Helaas wordt er nog steeds geen woord gerept over de beloofde gratis versie van Driveclub.
Vroem Vroem

'UEFA gaat financiële regels versoepelen'

De Europese voetbalunie UEFA overweegt de financiële spelregels, ook wel Financial Fair Play (FFP) genoemd, te versoepelen. "Ik denk dat we die kant opgaan", liet UEFA-voorzitter Michel Platini maandag weten bij omroep RTL. "Het hoofdbestuur zal de beslissing moeten nemen. Eind juni is er duidelijkheid."

De UEFA voerde FFP in 2010 in om onder meer te voorkomen dat rijke clubeigenaars ongelimiteerde bedragen zouden investeren, waardoor de voetbalmarkt een ernstige verstoring oploopt. Onder deze reglementen is het verboden voor clubs die aan Europese competities deelnemen om meer geld uit te geven dan de jaaromzet van de club.

Manchester City en Paris Saint-Germain behoren tot de clubs die vorig seizoen op basis van FFP een boete van 60 miljoen euro moesten betalen wegens schending van de regels. Beide clubs kunnen rekenen op een teruggave van 40 miljoen als zij zich houden aan het afgesproken financiële beleid.

Het is nog onduidelijk waarom en hoe de UEFA, die maandag niet wilde reageren op de uitlatingen van Platini, de FFP-regels wil aanpassen.

Çakir leidt finale Champions League

De Europese voetbalbond heeft de Turkse arbiter Cüneyt Çakir aangewezen voor de finale om de Champions League, die op 6 juni in Berlijn wordt gespeeld. De eindstrijd van het miljoenenbal gaat tussen FC Barcelona en Juventus.

Çakir krijgt hiermee zijn eerste internationale finale toebedeeld. Afgelopen zomer, tijdens het WK voetbal in Brazilië, kreeg hij al wel een halve eindstrijd toegewezen. Destijds had hij de leiding over het duel tussen het Nederlands elftal en Argentinië. Dit duel werd na strafschoppen door de Argentijnen gewonnen.

Drie jaar geleden floot Çakir ook nog één duel in de halve finales van de Champions League; het treffen tussen FC Barcelona en Chelsea. In die wedstrijd waren de Londenaren uiteindelijk de beste.

Reijners wil met voetbalsters naar Spelen

Met het eerste WK-ticket ooit op zak hebben de Nederlandse voetbalsters al weer nieuwe doelen voor ogen. Bondscoach Roger Reijners en zijn vrouwen willen dolgraag naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Om daar te komen, moet Oranje op het WK in Canada bij de beste drie Europese landen eindigen.

"Het wordt lood- en loodzwaar, maar dat is wel ons doel voor het WK", zei Reijners maandag in Rotterdam.

Toen de Limburgse oud-profvoetballer in 2010 de voetbalsters onder zijn hoede kreeg, formuleerde hij een aantal ambitieuze doelstellingen. "Ik wilde toen structureel gaan deelnemen aan grote toernooien, dat betekent het EK 2013, WK 2015 en de Spelen van 2016. De eerste twee hebben we gehaald, nu moeten we ons kwalificeren voor het derde grote toernooi."

Romeinse derby verplaatst om bekerfinale

De Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma wordt niet komende zondag, maar volgende week maandag gespeeld. De Serie A maakte vandaag bekend dat het beladen duel een dag is opgeschoven. Lazio had daarom gevraagd, omdat de Romeinen woensdag de bekerfinale tegen Juventus moeten spelen.

De feitelijke aanleiding voor het omgooien van het speelschema is het bereiken van de Champions League-finale door Juventus. Die wordt op 6 juni gespeeld in Berlijn. Kennelijk had de Serie A daar geen rekening mee gehouden, want zij had de finale van het Italiaanse bekertoernooi op 7 juni ingepland. Er werd besloten de bekerfinale dan maar op 20 mei (komende woensdag) te spelen, wat Lazio niet goed uitkwam.

De ploeg van Stefan de Vrij en Edson Braafheid wil voldoende uitgerust zijn voor het treffen met de stadgenoot. Lazio en AS Roma zijn in een felle strijd verwikkeld om de tweede plaats op de ranglijst, die aan het eind van het seizoen recht geeft op een plek in de groepsfase van de Champions League.

Respectloze ijshockeyers Rusland bestraft

De Russische ijshockeyers die zondag door Canada werden verslagen in de WK-finale (6-1) kunnen een forse straf tegemoetzien. De internationale ijshockeyfederatie IIHF maakte maandag bekend een onderzoek in te stellen naar het respectloze gedrag van de Russen na afloop van de eindstrijd.

De spelers verlieten meteen het ijs en wachtten niet op het volkslied van Canada. Dat druist volledig in tegen de ethische regels van de IIHF. "Zodra we thuiskomen gaan we de situatie bekijken en zullen we contact zoeken met de verantwoordelijken bij de Russische bond", liet IIHF-president Rene Fasel weten.

"We hebben onze regels en we zullen een straf uitdelen. Toen ik zag wat er gebeurde na de finale was ik bijzonder teleurgesteld. Dit heb ik in alle 29 WK's waar ik bij was nog nooit meegemaakt. Wat de Russen deden valt niet goed te praten. Op het ijs kan tijdens de wedstrijd van alles gebeuren. Botsingen, gevechten, het maakt niet uit. Als de wedstrijd afgelopen is, dan is respect het enige dat telt."

Honderden klanten voor nep-xtc D66-jongeren

Honderden 'klanten' zijn maandag afgekomen op een initiatief van de Jonge Democraten waarbij in een winkel in het centrum van Amsterdam nep-xtc werd verkocht. De D66-jongeren pleitten met de actie voor legalisering van de drug. In het pand aan de Rosmarijnsteeg kon een petitie worden getekend om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De actie duurde maar een dag; tekenen kan nog steeds op mdmja.nl. Er moeten 40.000 handtekeningen worden opgehaald om legalisering van xtc op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De Jonge Democraten willen dat xtc een legale drug wordt, waarvan de productie en verkoop door de overheid worden gereguleerd.

Moederpartij D66 vindt legalisering van xtc voorlopig een brug te ver; de partij wil eerst werk maken van legalisering van wiet.

Honderden klanten voor nep-xtc D66-jongeren
Honderden klanten voor nep-xtc D66-jongeren (Foto: ANP)

Witcher-winkel in Amsterdam

Vanavond om 1:00 ’s nachts is het zo ver. Dan kan The Witcher 3: Wild Hunt gespeeld worden. Om dit op een leuke manier in te luiden wordt vanavond rond middernacht een Witcher-winkel geopend op de Kalverstraat nummer 101 in Amsterdam. De winkel is zes dagen geopend van 19 mei tot 24 mei.

Witcher 3-winkel

Bandai Namco hebben samen met Media Markt deze actie opgezet. Er zijn exclusieve interviews, wedstrijden en live streams. Om je toch redenen te geven naar Amsterdam te gaan voor artikelen die je ook online kunt bestellen en zien zijn er ook goodie hunts, meet & greets en kun je op de foto met een groot standbeeld van de hoofdrolspeler Geralt of Rivia. Uiteraard is er ook gelegenheid om op locatie het spel te spelen.

Witcher 3-winkel

Media Markt is in een gulle bui en geeft iedereen die de game koopt er een gratis exemplaar van het tijdschrift Power Unlimited bij.

Witcher 3-winkel

Witcher 3-winkel

Kimmann en Smulders naar WK BMX

Bondscoach Bas de Bever heeft Niek Kimmann opgenomen in zijn selectie voor het WK BMX in België. De tweevoudig wereldkampioen bij de junioren verraste vorige week met een wereldbekerzege in Papendal. Ook Laura Smulders gaat naar de mondaile eindstrijd, die van 21 tot en met 25 juli in Zolder wordt afgewerkt. De wereldkampioene tijdrit is weer hersteld van een blessure.

De Bever kijkt uit naar het WK. "We hebben met Jelle van Gorkom, Twan van Gendt, Laura Smulders en Raymon van der Biezen BMX'ers die al lange tijd op het hoogste niveau acteren. Maar we hebben dit jaar ook nieuwkomers als Mark Link en Dave van der Burg aan de selectie toegevoegd. Ik ga ervan uit dat ze elkaar stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Ik heb veel vertrouwen in deze selectie."

Selectie elite mannen: Jelle van Gorkom, Twan van Gendt, Niek Kimmann, Raymon van der Biezen, Mark Link, Martijn Jaspers, Dave van der Burg en Joris Harmsen.

Riedewald langer bij Ajax

Verdediger Jaïro Riedewald heeft maandag zijn contract bij Ajax verlengd. De achttienjarige speler tekende bij tot medio 2019. De nieuwe verbintenis gaat met terugwerkende kracht op 1 maart van dit jaar in. Zijn oude contract had een looptijd tot de zomer van 2018.

De geboren Haarlemmer meldde zich in 2007 bij de jeugdopleiding van Ajax. In december 2013 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht in de bekerwedstrijd bij IJsselmeervogels (0-3). Riedewald kwam tot dusver 31 keer in het eerste elftal van Ajax uit.

"Er spreekt vertrouwen uit dat ik nu alweer mijn contract kan verlengen”, zegt de 18-jarige Riedewald. "Ik heb de afgelopen periode veel wedstrijden gespeeld, veel bij de selectie gezeten. Dit wil ik doorzetten. Gewoon mijn eigen 'ding' blijven doen en laten zien wat ik kan."

Marc Overmars is duidelijk over de contractverlenging. "Jairo heeft weer wat stapjes gemaakt op de ladder”, aldus de directeur voetbalzaken. "Het is een fysiek sterke jongen, die ook nog eens heel goed kan voetballen. Hij is gewoon heel gewoon goed bezig, en wij hebben er ontzettend veel vertrouwen in dat hij gaat slagen bij Ajax.”

Jaïro Riedewald tot en met 2019 in het shirt van Ajax. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Jaïro Riedewald tot en met de zomer van 2019 te zien in het shirt van Ajax. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

DNB komt met app om briefgeld te controleren

 Zelf controleren of eurobiljetten echt of vals zijn. Dat kan vanaf maandag met een nieuwe app, die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft laten maken.

Door briefgeld met de camera van een telefoon nauwkeurig te scannen, kan eenvoudig worden bepaald of een biljet wel alle echtheidskenmerken bezit. Denk hierbij aan voelbare inkt, het watermerk en het hologram.

Het gaat volgens de centrale bank om een hulpmiddel. De kans dat iemand een vals biljet in handen krijgt, is erg klein. In Nederland zijn vorig jaar bij elkaar 48.700 valse biljetten onderschept, een fractie van de totale geldhoeveelheid die in omloop is.

De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor de iPhone 5 en nieuwere smartphones van Apple. Binnenkort komt DNB ook met een versie voor toestellen met besturingssysteem Android.

Wilders vraagt toestemming voor Mohammed-expo

Geert Wilders heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag gevraagd of hij in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling mag houden met cartoons van de profeet Mohammed. Het gaat om de spotprenten die twee weken geleden werden getoond in de Amerikaanse stad Garland.

Kort nadat Wilders daar een toespraak had gehouden en was vertrokken, vond er buiten bij het gebouw een schietpartij plaats waarbij de politie de twee schutters doodschoot. Volgens de PVV-leider was die ,,aanslag'' erop gericht om het vertonen van Mohammed-cartoons onmogelijk te maken.

,,De enige manier om terroristen duidelijk te maken dat wij ze nooit zullen laten winnen, is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen. Daarom verzoek ik u toestemming te geven de Garland cartoons ook te mogen tonen op een tentoonstelling in het gebouw van de Tweede Kamer'', schreef Wilders aan Van Miltenburg.

Onderzoek naar mishandeling door Duitse agent

Het Duitse openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar beschuldigingen dat een agent twee migranten heeft mishandeld. De twee migranten, beiden 19 jaar, zaten vast en de agent zou op sociale media hebben opgeschept over de mishandeling.

Volgens openbaar aanklager in Hannover Thomas Klinge gaat het om twee incidenten. De 39-jarige agent zou de twee mannen, een Afghaan en een Marokkaan, in 2014 hebben mishandeld. De agent maakt deel uit van de nationale politie. De mishandeling zou plaats hebben gevonden in een cel op het treinstation van Hannover, waar de mannen waren opgepakt voor een klein vergrijp. In het huis van de agent is afgelopen vrijdag huiszoeking gedaan nadat er informatie van twee bronnen was binnengekomen. Wie de bronnen zijn wilde de aanklager niet zeggen.

Volgens de zender NDR heeft de man met zijn telefoon een foto gestuurd waarbij hij als commentaar gaf dat hij de Marokkaanse man had gedwongen om bedorven varkensvlees van de vloer te eten. Op WhatsApp zou de man hebben gepocht dat hij de Afghaanse gevangene bijna liet stikken 'totdat hij schreeuwde als een speenvarken'.

De Duitse autoriteiten proberen nu uit te vinden of andere agenten op de hoogte waren van de praktijken en of er meer slachtoffers zijn. De Bundespolizei wilde verder niets over de zaak kwijt. De Duitse politievakbond eist volledige opheldering. "Als na het onderzoek blijkt dat de beschuldigingen klopppen, dan is voor deze agent geen plek binnen het korps", aldus voorzitter Oliver Malchow.

Weer nieuwe outfit voor Trijntje

Trijntje Oosterhuis verscheen maandagmiddag in weer een andere outfit op het podium in de Wiener Stadthalle voor een songfestivalrepetitie. Ditmaal droeg de zangeres een zwarte jumpsuit met speelse mouwen.

De derde repetitie in de Oostenrijkse hoofdstad betekende ook de derde outfit voor de Walk Along-zangeres. Eerder liet Oosterhuis al weten verschillende kledingopties open te houden en meerdere ensembles te willen uitproberen.

Maandagmiddag mag ze nog naar hartelust uittesten hoe ze zich voelt in haar kleding. Maandagavond moet ze op het podium staan in de outfit die ze ook dinsdagavond draagt tijdens de eerste halve finale. De repetitie die maandagavond op het programma staat, wordt namelijk beoordeeld door de vakjury, die dan ook meteen zijn punten geeft. Die tellen voor vijftig procent mee in de uiteindelijke uitslag.

Trijntje in de nieuwe creatie (Foto: ANP)Trijntje in de nieuwe creatie (Foto: ANP)

John Lasseter trots op 20 jaar animatie

John Lasseter, de grote baas van animatiestudio Pixar, is heel trots op de rol die digitale animatie de afgelopen decennia is gaan spelen in de filmwereld. Dat zei hij maandag voorafgaand aan de wereldpremière van de nieuwe Pixar-film Inside Out.

De komedie vertelt over de vijf belangrijkste emoties in het hoofd van een pubermeisje. Lasseter ontving in 1995 een ere-Oscar voor Toy Story, de eerste digitaal geanimeerde speelfilm in de geschiedenis. "We hebben het laatst eens nagezocht", vertelt hij. "De afgelopen twintig jaar zijn er over de hele wereld 250 digitale films gemaakt. Daar ben ik echt ontzettend trots op."

Met titels als Finding Nemo, Monsters Inc, Ratatouille, Up en nu Inside Out heeft Lasseter willen afrekenen met de gedachte dat animatie alleen maar voor kinderen zou zijn. "In de jaren tachtig, toen we onze eerste experimenten met digitale animatie deden, was dat wel het idee dat iedereen had", stelt de pionier. "Sowieso was de animatiefilm toen dood. Disney produceerde eens in de paar jaar een speelfilm en al het andere dat werd gemaakt, was puur voor de televisie bedoeld."

Lasseter en zijn team van het eerste uur raakten geïnspireerd door de nieuwe generatie regisseurs die in de jaren daarvoor naam hadden gemaakt in Hollywood. "Mensen als Spielberg, Scorsese en Coppola hadden laten zien dat er ruimte was voor een nieuw geluid in de filmwereld. Datzelfde wilden wij bewerkstelligen voor animatie."

Bij het maken van een animatiefilm gebruikt Lasseter dezelfde methode die ook Walt Disney al gebruikte. "Het was zeker vroeger veel te kostbaar om scènes opnieuw te tekenen als ze niet werkten", legt hij uit. "Daarom tekende Disney altijd eerst het hele verhaal op storyboards. Dat doen wij nog steeds, zelfs nu het voor ons veel gemakkelijker en goedkoper is om een scène in de computer te veranderen." Een andere cruciale factor bij het maken van Pixar-films is dat het hele team eerlijk tegen elkaar is. "We nemen het script een aantal keer door met alle grote makers in onze studio en becommentariëren met z'n allen het hele scenario en alle ideeën. Eerlijke discussie over het materiaal leidt uiteindelijk altijd tot het beste resultaat."

John LasseterJohn Lasseter

Wijkagent met hamer op hoofd geslagen

Een wijkagent is maandag in Den Helder een aantal keren met een hamer op zijn hoofd geslagen door een 16-jarige Amsterdammer. Hij is met ernstige verwondingen aan zijn hoofd in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de politie laten weten.

De agent ging op controlebezoek in de Jan Blankenstraat. De verdachte pakte zonder aanleiding een hamer en sloeg de agent op zijn hoofd. De politieman wist de jongen wel te arresteren en kon hulp inroepen. De verdachte zit vast.

Moeder brengt kinderen onder bij lijk

De slechtste moeder van het jaar-award gaat dit jaar naar een vrouw in Engeland. De vrouw is veroordeeld voor ernstige verwaarlozing, omdat ze haar kinderen dagelijks in een huis liet verblijven waarvan door overheidsinstanties is gezegd dat het een gezondheidsrisico op zou leveren.

De matige moeder liet haar kinderen dagelijks achter bij hun grootouders, die in een huis leven waar menig mens spontaan smetvrees van zou krijgen. Om het allemaal nog erger te maken, lag het lijk van de oom van de arme kinderen in een kamer in het huis al een maand weg te rotten.

Door overheidsinstanties is al eerder tegen de vrouw gezegd dat ze haar kinderen niet naar het huis van haar ouders mocht brengen, omdat het een gezondheidsrisico vormde. De stankoverlast die het huis veroorzaakte werd zelfs zo erg dat de politie ingeschakeld werd. Op bezoek vroeg een agent nog geinend of ze soms een lijk boven hadden liggen. Even later bleek dat serieus het geval te zijn. 

Voor het verwaarlozen van haar kinderen krijgt de vrouw 18 maanden taakstraf opgelegd. De kinderen zijn inmiddels goed terecht gekomen bij hun ándere grootouders en leven hopelijk nog lang en gelukkig. Hieronder een kleine 'sfeerimpressie' van het huis waar de kinderen dagelijks moesten verblijven. Meer foto's vind je in de bron.

Bertens naar tweede ronde in Neurenberg

Tennisster Kiki Bertens heeft op het WTA-toernooi in het Duitse Neurenberg de tweede ronde bereikt. Bertens was de Kazachse Yaroslava Shvedova in twee sets de baas. De Wateringse versloeg de nummer 65 van de wereldranglijst met 6-1 en 6-3.

In de tweede ronde ontmoet Bertens, die nog nooit eerder in Neurenberg speelde, de winnares van de partij tussen de als eerste geplaatse Duitse Andrea Petkovic en de Kazachse Yulia Putintseva.

Het graveltoernooi in Neurenberg geldt voor veel deelneemsters als generale repetitie voor Roland Garros. Het Franse grandslamtoernooi begint zondag. Bertens bereikte er vorig jaar de vierde ronde, waar ze in drie sets verloor van Petkovic.

Hamilton: voor Rosberg de baan op in Monaco

Mercedes-coureur Lewis Hamilton wil niets aan het toeval overlaten in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. De regerend wereldkampioen wil voor teamgenoot Nico Rosberg de baan op om een herhaling van vorig jaar te voorkomen.

Toen reed Rosberg naar de poleposition, voor Hamilton die in de laatste run zijn tijd niet meer kon verbeteren. Rosberg reed voor de Brit op het asfalt in Monaco, maar verremde zich, waardoor er een gele vlag kwam te hangen. Onder meer Hamilton was hier slachtoffer van. Rosberg moest op het matje komen bij de stewards, maar mocht uiteindelijk zijn poleposition behouden.

Hamilton wil alle risico's in het Prinsdom uitsluiten, zo liet hij weten aan ESPN F1. "Ik ga er dus zeker voor zorgen dat ik voor Nico de baan op ga." Hij wil er zijn eerste zege sinds 2008 pakken. "De afgelopen twee jaar had ik de auto om te winnen, maar in 2013 worstelde ik er te veel mee en vorig jaar waren er dus andere dingen die tegen zaten. Hopelijk gaat het nu beter, maar ik maak me geen zorgen en het is ook niet iets dat door mijn hoofd spookt. Ik stap met maar één doel in de auto: winnen. Het klopt dat het een tijdje geleden is sinds mijn zege in Monaco, maar ik ga er alles aan doen alles op orde te krijgen voor het weekend."

Groepsactiviteiten in Elder Scrolls Online

Bethesda heeft een tweede trailer vrijgegeven in de reeks 'This is The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited'. Deze reeks gunt je een blik op de enorme wereld van The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited - die nu beschikbaar is voor pc en Mac, en vanaf 9 juni beschikbaar zal zijn voor consoles.

In deze tweede video genaamd 'The Elder Scrolls with Friends', wordt getoond welke zaken je samen met vrienden kunt ondernemen in The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited. Met een community waarmee je steeds nieuwe allianties kunt starten, volstaat een group-invite om je weer in een avontuur in de wereld te storten. Vanaf de Alliance War in Cyrodiil tot Trials en Dungeons tot World Bosses en verder, de opties zijn onbeperkt.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited bevat alle gameplay uit de originele PC/Mac-game, aangevuld met alle updates en uitbreidingen.
Je koopt de game één keer aan en kunt vervolgens - zonder abonnement - spelen zonder beperkingen, voor zolang je dat wilt.

Pole voor Dixon in Indy 500

De Nieuw-Zeelandse autocoureur Scott Dixon start komende zondag vanaf pole position in de 99e editie van de beroemde Indy 500 op het racecircuit van Indianapolis. Dixon was de snelste in de kwalificaties met een gemiddelde snelheid van 364,934 kilometer per uur. De Australiër Will Power en de Fransman Simon Pagenaud starten vanaf de plekken twee en drie.

De kwalificaties van de Indy 500 verliepen tumultueus, met name door drie zware crashes. Ed Carpenter was zondag de derde coureur die op hoge snelheid de controle verloor en met zijn bolide door de lucht vloog. Het leidde ertoe dat de organisatie een beperking oplegde en teams dwong het vermogen van de motoren te verminderen.

Hiphopplatform 101Barz boos op NPO

Hiphopplatform 101Barz is boos op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De NPO wil veel externe portals schrappen en de content op NPO.nl onderbrengen. Dit is tegen het zere been van de hiphoppers, die hun succesvolle YouTube-kanaal met honderden miljoenen views zouden kwijtraken.

Volgens de NPO is het online aanbod momenteel veel te versnipperd. De organisatie wil het aantal digitale themakanalen beperken en de huidige 600 programmasites terugbrengen naar 50. Alle outlets met minder dan 100.000 unieke bezoekers per maand moeten verdwijnen óf direct onder NPO.nl vallen. Daartoe behoort ook 101Barz, dat maandelijks echter miljoenen views op YouTube binnenhaalt. Maar dat telt volgens de NPO niet; het ziet YouTube als concurrent.

Rapper Rotjoch, boegbeeld van 101Barz, vindt dat de NPO een hele grote fout maakt. Hij wijst erop dat filmpjes van de NPO-site worden geript door fans. 'Niet één keer, maar wel dertig keer. En die geripte versies hadden tien keer zoveel views als die op onze eigen site. Onze doelgroep zit op YouTube, dus wil ik daar ook zijn', zegt Rotjoch tegen 3voor12. Sinds september 2012 hebben de filmpjes meer dan 70 miljoen views gegenereerd op YouTube. 101Barz heeft op YouTube meer views en subscribers dan 3FM, dat al sinds 2006 op YouTube actief is.

Belastinggeld
Wellicht zou 101Barz het prima zelfstandig redden, buiten de publieke omroep om. Het platform kost relatief weinig geld en heeft aantoonbaar een publiek. Toch ziet Rotjoch dat niet zitten. 'Hiphop is geen subcultuur meer, maar een cultuur waar je niet omheen kunt. Ik vind het belangrijk dat er ook belastinggeld vanuit de NPO in die doelgroep wordt geïnvesteerd.' Het stoort de hiphoppers dan ook dat hiphopartiesten met 5-6 miljoen views op YouTube door 3FM worden genegeerd.

Op Twitter en andere social media is de actie #Free101Barz gestart. De hashtag is inmiddels trending topic op Twitter. 'Wij voeren geen actie voor onszelf – wij zouden ook independent verder kunnen gaan, maar dan ziet de belastingbetaler er niks van terug. En dat weigert de NPO te erkennen', zegt Rotjoch tegen de website Ballinnn.com. 'We hoeven niet gered te worden, we moeten bevrijd worden uit de situatie waar wij nu in zitten.'

Civilization: Beyond Earth gaat de zee op

2K en Firaxis Games kondigen vandaag Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth - Rising Tide aan. Ontwikkeld door Firaxis Games zal Rising Tide de Beyond Earth-ervaring uitbreiden door nieuwe gameplaymogelijkheden toe te voegen voor spelers om een nieuwe toekomst voor de mensheid op een buitenaardse planeet te creëren.

Rising Tide verlegd de grenzen van Beyond Earth op de oppervlakte van de planeet en over zijn zeeën. Het voegt meer keuzes en diplomatische opties toe terwijl spelers via 'one more turn' verder bouwen aan een nieuwe visie voor de toekomst van de mensheid. Nieuwe gameplay op het water verkent de oceanen voor kolonisatie en voegt veel speelruimte toe. Een vernieuwd diplomatie-systeem geeft spelers meer dynamische keuzes en opties om het diplomatische landschap te vormen, terwijl je het opneemt tegen de AI en elkaar.

"Rising Tide bouwt verder op het verhaal van Beyond Earth, waarbij het breekt met de historische grenzen van de originele franchise en de zoektocht van de mensheid naar een thuis in de ruimte voortzet", zei Sid Meier, Director van Creative Development bij Firaxis Games. "Of je nu de oceanen van de planeet koloniseert, nieuwe Affiniteiten verwerft of nieuwe, exotische leiders, aliens of units voor de eerste keer ontmoet, Rising Tide biedt meer manieren voor de spelers om hun eigen verhaal te vertellen op een nieuwe wereld."

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth – Rising Tide is beschikbaar voor Windows vanaf herfst 2015 voor €29.99.

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth - Rising Tide aankondigingscreens (Foto: 2K Games)

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth - Rising Tide aankondigingscreens (Foto: 2K Games)

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth - Rising Tide aankondigingscreens (Foto: 2K Games)

Ook assistent Greveraars weg bij Feyenoord

In het kielzog van hoofdtrainer Fred Rutten is ook diens trouwe assistent Patrick Greveraars per direct vertrokken bij Feyenoord. "Hij is een vakman en een heel prettig persoon, alleen was hij natuurlijk toch gelieerd aan Fred Rutten", liet technisch directeur Martin van Geel maandag in De Kuip weten. "We willen met deze staf een doorstart maken, vandaar dat we Patrick zondagavond hebben gevraagd om die wens te respecteren. Patrick heeft daar zeer correct en professioneel op gereageerd."

Van Geel sluit niet uit dat de nieuwe hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst en zijn assistent Jean-Paul van Gastel op korte of langere termijn nog een nieuwe collega erbij krijgen in de technische staf. Oud-international Jan Wouters meldt zich in principe pas komende zomer als 'mentor' en assistent-trainer in De Kuip.

Van Bronckhorst debuteert donderdag als de nieuwe hoofdcoach op de bank bij Feyenoord in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen in de play-offs om Europees voetbal.

Cannes in ban nieuwe Pixarfilm Inside Out

Animatieproducent Pixar presenteert maandag in Cannes zijn nieuwste titel Inside Out. De film van de makers van UP, Toy Story en Wall-E draait op het Franse festival buiten competitie.

Inside Out vertelt over de vijf humeuren die in het hoofd van ieder mens bepalen hoe hij of zij zich gedraagt. Wanneer Joy, het positieve humeur, per ongeluk verdwaalt in het hoofd van tienermeisje Riley moeten haar meer negatieve emoties Woede, Verdriet en Angst de leiding in handen nemen, met alle gevolgen van dien.

De hoofdrollen worden ingesproken door Amy Poehler, Bill Hader en Diane Lane. Inside Out is vanaf half juli in de Nederlandse bioscopen te zien.

In de competitie draait maandag de film Louder than Bombs van de Noorse regisseur Joachim Trier (Oslo 31 August). In het drama probeert een man (Gabriel Byrne) met zijn kinderen de zelfmoord van zijn echtgenote (Isabelle Huppert) te verwerken.

Bekijk hieronder de trailer van de nieuwe Pixar-creatie:

Luchtaanvallen Jemen hervat

Vliegtuigen van de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie hebben maandag hun aanvallen in Jemen na een onderbreking van vijf dagen hervat. In de zuidelijke havenstad Aden werden posities en tanks van rebellen bestookt.

Tijdens het bestand werden niet alle gevechten tussen de Houthi-rebellen en regeringsstrijdkrachten die trouw zijn aan de uitgeweken president Abed Rabbo Mansour Hadi gestaakt. De Houthi's bleven ook weg van overleg tussen Jemenitische politici en tribale leiders dat in Saudi-Arabië was georganiseerd om de toekomst van het land te bespreken. De sjiitische rebellen verwierpen het hoofddoel van de besprekingen - de terugkeer van Hadi - en de plaats van de onderhandelingen, namelijk in Saudi-Arabië dat de luchtcampagne tegen de opstandelingen leidt.

Sinds het conflict in Jemen in maart uitbrak zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 1400 mensen om het leven gekomen. Door een door Saudi-Arabië opgelegde blokkade zijn er tekorten aan voedsel, water, medicijnen en elektriciteit. Humanitaire organisaties zetten alles op alles om hulpgoederen te verdelen voordat het bestand zondagavond afliep.

Opnieuw brand in Limburgse jachthaven

Opnieuw heeft er een brand gewoed in een Limburgse jachthaven. Zondagnacht stonden er vier kleine boten in een jachthaven in het dorp Well in brand. De jachthaven ligt aan het Leukermeer.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord werd de brand rond 3.00 uur gemeld en was die een klein uur later geblust. Ten minste één bootje is gezonken. Het gaat om open instructieboten. Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk.

In Limburg zijn de afgelopen maanden al vier keer eerder branden in jachthavens geweest. In december en januari gingen meerdere boten in de havens van Wessem, Ohé en Laak, Roermond en Herten in vlammen op.

'Aantal winkeldiefstallen onverminderd hoog'

De misdaadcijfers laten op veel fronten een sterke daling zien, maar dat geldt niet voor winkeldiefstallen. Nog altijd wordt jaarlijks voor honderden miljoenen euro's uit winkels gestolen. Dat stelt Detailhandel Nederland. De brancheorganisatie wil dat de aanpak van winkelcriminaliteit meer prioriteit krijgt van politie en justitie.

Uit onlangs gepubliceerde CBS-cijfers blijkt dat het aantal aangiften van winkeldiefstallen, ruim 42.000, vorig jaar nauwelijks is afgenomen.

"De winkelier profiteert helaas niet van de dalende misdaadcijfers. Het aantal keren dat een winkeldiefstal werd geregistreerd, is nauwelijks gedaald. En dit zijn slechts de gevallen waar aangifte van is gedaan. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger", zegt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

Jan Smit vol vertrouwen in Trijntje

Jan Smit is maandagochtend in Wenen gearriveerd. Daarmee is het Nederlandse songfestivalcommentatorenduo compleet. Smit verzorgt samen met Cornald Maas voor AVROTROS het commentaar bij de twee halve finales dinsdag en donderdag en de finale op zaterdag. De zanger heeft het volste vertrouwen in de prestaties van Trijntje Oosterhuis op het Europese podium. "Ze is misschien wel de beste zangeres van het hele festival."

Smit heeft zich voor zijn komst naar de Oostenrijkse hoofdstad globaal verdiept in alle acts die de revue passeren op het Eurovisiesongfestival. "Ik heb Cornald aan mijn zijde als wandelende encyclopedie. De rolverdeling is duidelijk. Hij is de songfestivalkenner. Ik zit er naast om als zanger mijn professionele mening te geven. Cornald is hier al twee weken en heeft alle repetities gezien en alle achtergrondinformatie zit in zijn hoofd. Ik baseer me vooral op wat ik tijdens de shows live hoor en zie. En de ervaring leert dat sommige acts live nogal anders kunnen uitpakken dan in de professioneel geproduceerde filmpjes vooraf."

Voor Trijntje geldt dat wat hem betreft niet. "Die zingt altijd zuiver en laat zich echt niet gek maken. Ik heb haar net even gedag gezegd en ze ziet er heel ontspannen uit. Ik maak me helemaal geen zorgen."

Nina Sublatti, die dinsdagavond namens Georgië strijdt om een plek in de finale, is volgens Smit een geduchte concurrente voor Oosterhuis. "Maar ik heb begrepen dat zij haar stem kwijt is. Heel naar natuurlijk, maar voor onze kansen komt het niet slecht uit."

De Volendamse zanger verheugt zich op het optreden dinsdag van de Finse groep Pertti Kurikan Nimipäivät, een punkband met mannen met het syndroom van Down. "Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt. Ik treed vaak op met gehandicapten en uit ervaring weet ik dat die altijd ontzettend veel lol hebben op het podium."

Negen doden bij schietpartij motorbendes in Texas

Bij een steek- en schietpartij tussen leden van rivaliserende motorbendes in de stad Waco in de Amerikaanse staat Texas zijn zondag negen bikers om het leven gekomen en achttien gewond geraakt. De politie heeft tientallen vermoedelijke bendeleden opgepakt.

Leden van ten minste vijf verschillende bendes waren volgens de politie bij een populair restaurant met de naam Twin Peaks bij elkaar gekomen om ruzies over werkterrein en werving van leden uit te praten. Volgens een eerste onderzoek vielen er woorden en klappen in de toiletten, waarna messen en vuurwapens werden getrokken en er binnen in het restaurant en buiten op de parkeerplaats werd gestoken en geschoten.

Politiewoordvoerder Patrick Swanton zei dat er zo'n 150 tot 200 bendeleden in en bij het restaurant waren. Ook de politie, die wist van de spanningen tussen de bendes en lucht had gekregen van de bijeenkomst, was met minstens twaalf man ter plaatse, samen met een aantal state troopers. Agenten schoten verscheidene gewapende bikers neer, waarmee ze volgens Swanton hebben voorkomen dat er nog meer slachtoffers vielen.

Ook de bedrijfsleiding van het restaurant, onderdeel van een landelijke keten die bekend staat om het schaars geklede bedienend vrouwelijk personeel, wist van de bijeenkomst, maar werkte volgens Swanton niet erg mee met de autoriteiten om de bendes weg te houden.

Het lokale managementteam stelde in een verklaring dat het 'voortdurend en positief' met de politie heeft gecommuniceerd en meewerkt aan het onderzoek. De landelijke organisatie van Twin Peaks liet in een verklaring weten dat de omstandigheden rond de schietpartij worden bekeken dat intrekking van de franchiseovereenkomst met de vestiging in Waco 'serieus wordt overwogen'.

Co Stompé gooit negendarter in Gelsenkirchen

Darter Co Stompé heeft zondag voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. Tijdens de halve finale van de Münsterland Classic gooide The Matchstick tegen landgenoot Wilco Vermeulen een heuse negendarter.

In een school in Gelsenkirchen, nabij het stadion van voetbalclub Schalke 04, opende Stompé de leg met scores van 174 en 177. De 150 die vervolgens op het bord stond gooide hij tot zijn grote vreugde in één keer uit. Het leverde hem uiteindelijk de winst op tegen Vermeulen, maar in de finale van het toernooi moest Stompé toch het onderspit delven tegen landgenoot Fabian Roosenbrand.

De 150-finish en de vreugde-uitbarsting van Stompé in Gelsenkirchen (Bron: YouTube)

Stompé gooide al eens een negendarter tijdens een trainingspartij met Roland Scholten, waarbij het vooral bijzonder was dat hij met een dubbel moest beginnen, de eerste keer dat iemand dit voor de camera's lukte (Bron: YouTube)

Imposante zege golfer McIlroy in North Carolina

Golfer Rory McIlroy heeft zondag (plaatselijke tijd) een imposante overwinning geboekt in het Wells Fargo Championship. De nummer één van de wereld uit Noord-Ierland won het toernooi uit de Amerikaanse proftour in Charlotte (North Carolina) met 267 slagen, 21 onder par.

Die score betekende een toernooirecord. McIlroy had op de baan van Quail Hollow zeven slagen minder dan de Amerikanen Webb Simpson en Patrick Rodgers, die de tweede plaatse deelden met 14 onder par.

De 26-jarige McIlroy was dit jaar al drie keer succesvol. Hij won eerder de Dubai Desert Classic en het WK matchplay. In Charlotte toonde hij zaterdag in de derde ronde zijn topvorm met 61 slagen (-11) zijn laagste score ooit. Hij sloot af met een ronde van 69 slagen. "Ik had na de derde ronde het toernooi in mijn hand, dus een solide laatste ronde volstond. Ik heb geleerd hoe ik het moet afmaken in zo'n situatie", aldus McIlroy na zijn achttiende toernooizege.

Go Ahead naar Emmen voor Europees voetbal

Go Ahead Eagles wijkt in juli voor de thuiswedstrijd in de eerste voorronde van de Europa League uit naar het stadion van FC Emmen. De club bereikte vrijdag een overeenkomst met de burgemeester van Emmen, bevestigde Go Ahead-voorzitter Edwin Lugt. "We zijn er heel blij mee", aldus Lugt. Spelen in de eigen Adelaarshorst is geen optie voor Go Ahead, omdat het stadion komende zomer wordt verbouwd.

Voor het zover is moet de Europese voetbalbond UEFA Go Ahead eerst nog de voor Europees voetbal benodigde licentie verstrekken. Naar verwachting komt die formaliteit binnen enkele dagen in orde. Go Ahead haalde het Europese ticket binnen door als tweede te eindigen op de Fair Play-ranglijst. Nummer één FC Twente bedankte vanwege de financiële problemen bij de club voor deelname aan de Europa League.

BBC-team opgepakt in Qatar

Een team verslaggevers van de Britse omroep BBC is in Qatar opgepakt. De verslaggevers hadden een afspraak met gastarbeiders. In Qatar wordt in 2022 het wereldkampioenschap voetbal gehouden.

BBC-journalist Mark Lobel zei dat hij door de Qatarese autoriteiten was uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de verblijven van de gastarbeiders, die onder andere nieuwe stadions bouwen.

Volgens Lobel werd het team echter 'bij het verzamelen van materiaal voor ons verslag in de gevangenis gegooid'. Lobel werd, evenals een cameraman, een tolk en een chauffeur ondervraagd 'zonder van iets beschuldigd te zijn'. Na twee nachten in de gevangenis werden de verslaggevers weer vrijgelaten en konden ze deelnemen aan een persreis 'alsof er niets was gebeurd'.

In maart werd ook al een Duitse filmploeg opgepakt in Doha.

Albanezen in A'dam opgepakt voor drugshandel

Een arrestatieteam heeft maandag in Amsterdam drie mannen uit Albanië aangehouden die worden verdacht van drugshandel. De politie deed 's ochtends vroeg invallen in de Pijp, de Plantagebuurt en Watergraafsmeer.

Eén van de Albanezen stond internationaal gesignaleerd voor drugshandel en zal aan Italië worden uitgeleverd. De politie was de drie op het spoor gekomen nadat informatie was binnengekomen over de Albanezen.

Trijntje is bezorgd over belichting

De belichting in de Wiener Stadthalle baart Trijntje Oosterhuis zorgen. De Walk Along-zangeres hoopt met de regisseur van haar songfestivalact Hans Pannecoucke maandag in de repetitie nog even flink te kunnen sleutelen aan het licht op het podium om 'een warmere sfeer' in beeld te brengen.

"Alle acts hebben er last van. De belichting is een beetje kil", vertelde ze maandag aan BuzzE. Oosterhuis staat maandagmiddag in de songfestivalhal in Wenen op het podium voor een belangrijke doorloop. In de avond mag ze nog een keer haar act doen, dan voor de vakjury's die dan meteen hun punten verdelen. Die professionele waardering telt voor de helft mee in de uiteindelijke uitslag. Het Europese tv-publiek mag dinsdagavond tijdens de eerste halve finale de andere helft van het oordeel vellen.

De zangeres is in haar nopjes met de samenwerking met de Belgische regisseur Pannecoucke, die vorig jaar ook de act van The Common Linnets regisseerde. "Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen. In dit geval moet ik vertrouwen op zijn deskundigheid. Ik doe waar ik goed in ben, zingen. Hij doet waar hij goed in is." Ze hoopt dat de 'lichtkwestie' voor het optreden maandagavond uit de wereld is, maar als dat niet lukt is er voor Trijntje ook geen man overboord. "Ik ga gewoon mijn longen uit mijn lijf zingen. Ook al moet dat onder een tl-balk. Mijn carrière is niet afhankelijk van die drie minuten."

Ze is nog steeds verbaasd over alle vragen over de uiteindelijke kledingkeuze. "Het is grappig te zien hoe dat uit de hand loopt. Dat is eerlijk waar nooit mijn bedoeling geweest." Of ze haar veelbesproken decolleté-jurk draagt dinsdagavond weet ze nog steeds niet helemaal zeker. "In mijn hart heb ik al een keuze gemaakt. Maar vanmiddag hak ik de definitieve knoop door."

Russische militairen opgepakt in Oekraïne

Twee Russische militairen die actief waren in het oosten van Oekraïne zijn zondag opgepakt door de Oekraïense autoriteiten. Dat heeft de regering in Kiev bekendgemaakt. De twee militairen worden maandag overgebracht naar de hoofdstad om daar ondervraagd te worden door de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Het Oekraïense leger zei zondag dat de twee Russen gewond waren en werden opgepakt aan het front in de regio Loehansk. De arrestatie werd verricht door een vrijwilligersbataljon. De arrestatie is opvallend: Rusland ontkent in alle toonaarden dat de separatisten in Oost-Oekraïne worden gesteund met materieel of met militairen. Afgelopen zomer werden ook al eens Russen opgepakt in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin zei destijds dat de militairen simpelweg verdwaald waren.

In een video die zondag door een lid van het Oekraïense parlement online werd gezet is te zien hoe een van de mannen zich identificeert als sergeant Aleksandr Aleksandrov. Hij zegt dat hij deel uitmaakt van een groep van veertien personen die gestationeerd was in het rebellenbolwerk Loehansk. Elke vier tot vijf dagen werd de groep gewisseld.

Moskou ontkende de berichten over de arrestaties maandag. "We hebben herhaaldelijk gezegd dat er geen Russische militairen in Donbass (Oost-Oekraïne, red.) zijn", aldus Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. De spreekbuis van de separatisten, het Loehansk Informatiecentrum, zei zondag dat het niet gaat om Russische militairen, maar om twee politieagenten uit Loehansk.

De strijd in het oosten van Oekraïne heeft al aan 6100 mensen het leven gekost. In februari werd een wapenstilstand van kracht. Hoewel het geweld is afgenomen, zijn er nog dagelijks schermutselingen tussen het leger en de separatisten.

'Impact problemen Fyra onderschat'

HSL-Zuid-exploitant HSA wist van de problemen met de Fyra, maar heeft de impact onderschat. Daarvoor heeft reizigersvereniging Rover eind 2012, vlak voordat de Fyra ging rijden, gewaarschuwd.

Maar de druk om toch met de Fyra te beginnen, was te groot. Dat zei voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover maandag tegen de parlementaire enquêtecommissie.

Kruyt noemde het onverstandig om met de Fyra te gaan rijden, ook omdat er niet voor een snel alternatief was gezorgd. Ook zouden de risico's bekend kunnen zijn omdat in Denemarken al problemen waren met treinen van de Italiaanse Fyra-producent AnsaldoBreda.

'Impact problemen Fyra onderschat'
'Impact problemen Fyra onderschat' (Foto: ANP)

Aanslag op linkse Turkse partij

In kantoren van de linkse Democratische Volkspartij (HDP) zijn in het zuiden van Turkije maandag vrijwel gelijktijdig explosies geweest. Daarbij zijn gewonden gevallen, meldden Turkse media.

De ontploffingen waren in de HDP-hoofdkwartieren in Adana en Mersin, steden die niet ver van elkaar liggen op ongeveer 380 kilometer van de hoofdstad Ankara. Bij de explosie in Adana zijn zes gewonden gevallen, meldden partijfunctionarissen. Adana is met bijna 2 miljoen inwoners een van de grootste steden van het land.

De HDP is een extreem linkse beweging die in 2012 is opgericht en ageert tegen de gevestigde orde. De partij werkt samen met pro-Koerdische partijen. De HDP maakt goede kans bij de parlementsverkiezingen van 7 juni de hoge kiesdrempel van 10 procent te halen. In Mersin stond maandag een verkiezingsbijeenkomst van de partij op het programma. Volgens de HDP is de partij inéén maand tijd 56 keer doelwit van aanslagen geweest. Zestien keer ging het om een kantoor van de partij. Het is niet bekend wie het op de HDP heeft gemunt.

Explosies in kantoren linkse Turkse partij
Explosies in kantoren linkse Turkse partij (Foto: ANP)

Belgen bezorgd over fusie Ahold en Delhaize

In België is nog altijd veel onrust over de overnamegesprekken van supermarktconcerns Ahold en Delhaize. Vakbonden zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij Delhaize, dat al midden in een grote ontslagronde zit.

Critici stellen ook vraagtekens bij de 'dubbele' rol van Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize. Hij is tevens consultant van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, die al decennialang huisadviseur van Ahold is. JP Morgan staat het moederbedrijf van Albert Heijn ook bij in de onderhandelingen met de Belgen, schrijven Belgische media.

De bonden dreigden afgelopen dagen al meerdere malen met acties. Maandag houdt Delhaize een bijeenkomst om de bonden en personeel nader in te lichten. Volgens De Standaard is ook Delhaizedirecteur Frans Muller hierbij aanwezig. Zijn aanwezigheid toont de ernst van de situatie aan, aldus de Belgische krant.

De Bakker klimt op tennisranglijst

Tennisser Thiemo de Bakker heeft een sprong omhoog gemaakt op de wereldranglijst. De Nederlander steeg 24 plaatsen door zijn finaleplaats in de challenger van Bordeaux en is op de ranking van maandag de nummer 134 van de wereld. Robin Haase is de hoogst geklasseerde Nederlander op de 79e plaats. Igor Sijsling zakte 18 plaatsen en staat nu 166e.

David Goffin bereikte een mijlpaal voor België. Hij steeg naar plaats achttien op de mondiale ranking en zo hoog stond een Belg nog nooit.

In de top van de wereldranglijst bij de vrouwen passeerde de Russin Maria Sharapova de Roemeense Simona Halep. Sharapova, die zondag het toernooi in Rome won, is nu de nummer twee achter de Amerikaanse Serena Williams. Beste Nederlandse is Kiki Bertens op de negentigste plek.

Volmaakte comeback Rockets in NBA

De basketballers van Houston Rockets hebben als laatste ploeg in de NBA de halve finales van de play-offs bereikt. De Texaanse ploeg maakte een comeback in de best-of-seven tegen Los Angeles Clippers compleet door zondag (plaatselijke tijd) de zevende en beslissende wedstrijd te winnen met 113-100.

De Rockets stonden na vier duels nog met 3-1 achter, maar de Clippers benutten dat voordeel niet. Ook in het beslissende duel faalde de ploeg uit Los Angeles opzichtig, hoewel Blake Griffin (27 punten en 11 rebounds) en Chris Paul (26 punten en 10 rebounds) hun best deden.

Bij de Rockets was James Harden de topschutter met 31 punten. Trevor Ariza maakte er 22. De ploeg treft in de halve finales Golden State Warriors. De winnaar van dat duel speelt om de NBA-titel tegen de winnaar van de andere halve eindstrijd, die gaat tussen Cleveland Cavaliers en Atlanta Hawks.

Vrouw verzopen tijdens seks in Lada

Een 35-jarige Russin heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De vrouw is namelijk in de rivier River Kuban verzopen terwijl ze door haar vriend aan diens hamer en snikkel werd geregen.

Het stel maakte onlangs veel lol tijdens een picknick bij bovengenoemde rivier. Naar goed Russisch gebruik vloeide de alcohol hierbij rijkelijk.

Vervolgens vroeg de man aan zijn minnares of ze in zijn Lada bij hem op de versnellingspook wilde plaatsnemen. Dat wilde het hitsige vrouwtje maar al te graag, en ze bereed zijn kloppende roede.

Helaas was de Rus niet zo snugger om de Lada op de handrem te zetten. Tijdens het hoogtepunt reed het vehikel dan ook onherroepelijk de rivier in. De beste man zelf wist een ruit in te trappen en het voertuig te verlaten.

De Rus was echter te dronken om zijn vriendin te redden, waarna hij reddeloos moest toezien hoe de arme vrouw het leven liet. Volgens de politie is op de plek des onheils een groot aantal lege drankflessen aangetroffen. Oom Agent heeft het voertuig inmiddels op de wal gezet en zegt de zaak te zullen onderzoeken.

Vliegtuig Amerikaanse mariniers verongelukt

Bij een ongeluk met een Osprey-vliegtuig van het Amerikaanse marinierskorps in Honolulu is zondag een inzittende om het leven gekomen. Eenentwintig anderen moesten naar het ziekenhuis. Van een aantal van hen was de toestand kritiek, zei een woordvoerder.

Het toestel maakte een 'harde landing' en vloog in brand. Wat er precies is misgegaan, wordt onderzocht.

De Osprey is een vliegtuig met een kantelbare rotor dat opstijgt en landt als een helikopter, maar vliegt als een conventioneel vliegtuig. Het Osprey-programma werd in 2000 bijna geschrapt na een reeks mechanische problemen en twee crashes met dodelijke afloop, maar nadien zijn de toestellen onder meer ingezet in Irak en Afghanistan. Enkele Ospreys zijn ook ingezet bij de hulpverlening na de aardbeving in Nepal.

Kylie Minogue wil weer eens neuken

Kylie Minogue is nog steeds single en als het aan de zangeres ligt, komt daar snel verandering in. Aan de Daily Mail vertelt Kylie dat ze graag een leuke man zou ontmoeten. "Iedereen mag dat weten. Ik zou het leuk vinden", aldus Minogue.

"Ik ben romantisch, maar niet conventioneel. Ik heb als kind nooit gedroomd van een bruiloft, maar ik vind het wel heerlijk om verliefd te zijn", vervolgt ze. Zou ze op zoek naar een nieuwe liefde een profiel op de dating-app Tinder overwegen? "Nee, ik zou het vreselijk vinden om heen en weer geswiped te worden", zegt ze lachend.

De Australische vertelt dat ze geen hoge eisen stelt aan een nieuwe liefde. "Echt niet, ik heb geen moeite met grijs haar, of met een kalend hoofd. Ik heb niet eens veel moeite met een klein buikje. Misschien heb ik iedere keer de fout gemaakt door op heel knappe mannen te vallen."

Minogue vertelt dat succesvol in haar vak zijn, niet wil zeggen dat ze alles op orde heeft in haar leven. "Ik heb niet alles, ik heb geen relatie en ik heb geen kinderen. Dat zat er tot nu toe niet in voor mij", aldus de wereldberoemde zangeres. "Iedereen wil een perfect leven, maar dat kan eigenlijk niet. Niemand heeft alles, ik ook niet."

Ondanks het feit dat de 46-jarige zangeres nog steeds vrijgezel is, is ze niet ongelukkig in de liefde. "Ik heb best veel fijne en geweldige relaties gehad en daar heb ik allemaal geen spijt van."

Meer woningen verkocht in april op jaarbasis

Het aantal verkochte woningen is in april ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met 18,3 procent gestegen. Ten opzichte van de voorgaande maand maart is sprake van een daling van 4,8 procent. Dat maakte het Kadaster maandag bekend.

In totaal registreerde de instantie 12.748 verkochte woningen in april. Van alle woningtypen werden er meer verkocht dan een jaar geleden. Bij vrijstaande woningen is de stijging met 20,5 procent het grootst. De kleinste stijging, van 13,4 procent, betrof de twee-onder-een-kapwoningen.

'Clubs moeten vrijwilligers vragen om VOG'

Sportverenigingen en organisaties waar veel kinderen actief zijn, zouden er goed aan doen hun vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen. Op die manier moet seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover kinderen of mensen met een verstandelijke beperking worden voorkomen.

Maandag begint een campagne die is gericht op organisaties die de voor vrijwilligers gratis VOG nog niet hebben ingevoerd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en oud-Olympische kampioene Inge de Bruin geven het startschot voor de campagne in het Sportfondsenbad in Barendrecht.

Behalve het opvragen van een VOG kunnen clubs, organisaties, zomerkampen of de scouting ook een vertrouwenspersoon aanstellen en zorgen voor heldere omgangsregels. Dijkhoff kan een VOG niet verplicht stellen voor organisaties die werken met vrijwilligers, maar hoopt dat de campagne leidt tot een veel bredere invoering van zo'n verklaring.

Jordaanse minister van binnenlandse zaken weg

De Jordaanse minister van binnenlandse zaken is zondag afgetreden. De reden is dat veiligheidsdiensten hun werk niet goed met elkaar afstemden, aldus Jordaanse staatsmedia.

Het ontslag van minister Hussein Majali is door Abdullah II aanvaard. De regering heeft ook het hoofd van de openbare veiligheidsdienst en de gendarmerie met pensioen gestuurd.

Jordanië maakt deel uit van de door de VS geleide militaire coalitie tegen Islamitische Staat. De Jordaanse veiligheidsdiensten hebben de handen vol aan het beteugelen van sympathisanten van de terreurgroep die grote delen van Syrië en Irak beheerst.

Man nog spoorloos na fataal ongeluk Rosmalen

De automobilist die zondagavond op de vlucht sloeg na een dodelijk ongeluk in Rosmalen, is nog altijd niet terecht. De politie zoekt maandag verder naar de dertiger, die zelf ook gewond raakte door het ongeval op de Empelseweg aan de rand van de Brabantse plaats.

Het ongeluk kostte een 78-jarige vrouw uit Den Bosch het leven. Haar tachtigjarige man raakte zwaargewond. Ze waren met hun auto in de sloot terechtgekomen.

De andere auto stond in brand toen de hulpdiensten arriveerden. De auto stond niet als gestolen geregistreerd, zei een woordvoerster. Het staat nog niet vast of de eigenaar of iemand anders achter het stuur zat.

69 miljoen euro voor 87 topwetenschappers

Wetenschapsorganisatie NWO heeft aan 87 wetenschappers in totaal 69,6 miljoen euro toegekend. Dat meldde de organisatie maandag.

De onderzoekers krijgen elk tot 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Het gaat om wetenschappers die al enige tijd geleden zijn gepromoveerd en al een aantal jaar onderzoek hebben gedaan. ,,Deze onderzoekers behoren tot de beste 10 à 20 procent van hun vakgebied'', aldus NWO.

Met de beurs kunnen ze vijf jaar lang onderzoek doen. De zogenoemde Vidi-beurzen, die jaarlijks worden toegekend, gaan naar onderzoek naar onder meer ,,de wapenwedloop tussen bacteriën en virussen, de vrolijke cultuur in en rond de Lage Landen tussen de dertiende en de zeventiende eeuw en de eetlust van een neutronenster.''

Politie achtervolgt 15-jarige motorcrosser

Een vijftienjarige jongen uit Groningen had zondagavond maling aan de politie. Hij reed zonder helm op een crossmotor door de stad en kon pas na een achtervolging met slip- en valpartijen worden aangehouden. Dat meldde de politie maandag.

Agenten zagen hem rijden op de Bakboordswal. De jongen ging er met hoge snelheid vandoor. Bij een rotonde raakte hij in de slip, maar hij reed verder via een paadje tussen bosjes. Verderop verloor hij weer de macht over het stuur en botste hij tegen een geparkeerde auto. Na te zijn opgekrabbeld rende hij een steeg in, de politie rennend achter hem aan.

Uiteindelijk kon één van de agenten hem op de Bolder aanhouden. Bij de arrestatie verzette de jongen zich hevig. Hij bleek ook nog eens twee messen bij zich te hebben.

De andere agent raakte lichtgewond door een val bij de achtervolging. De motor is in beslag genomen.

'Samenwerking België rampzalig'

Nederlandse ambtenaren en de NS waren slecht op de hoogte van de manier van zakendoen in België. Daarom verliep de samenwerking met België over de HSL-Zuid ,,vanaf de eerste dag rampzalig". Dat zei voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover maandag bij de verhoren van de parlementaire enquetecommisssie over de Fyra.

Volgens Kruyt was het zakelijk belang van de Belgen wezenlijk anders en speelden cultuurverschillen een grote rol. "Die kennis heeft behoorlijk ontbroken." Nederland was zich er ook onvoldoende van bewust dat de Belgen ook helemaal niet zaten te wachten op marktwerking op het spoor, zoals in Nederland op de HSL-Zuid het geval was.

Veel bomen overleven natuurbrand Chaam

Hoewel het vuur zondag flink oplaaide in de bossen bij Chaam, valt de schade relatief mee. Staatsbosbeheer liet maandag weten dat vooral het lage struikgewas is verbrand. ,,Heel veel bomen hebben het overleefd'', aldus een woordvoerder.

,,Er zijn wel stukken waar we verbrande bomen moeten omzagen, maar het is toch vooral de ondergroei geweest die vlam heeft gevat.'' Doordat de brand zich snel uitbreidde, zijn waarschijnlijk wel veel hagedissen en andere dieren omgekomen. In het gebied broedden ook nachtzwaluwen. ,,Die zullen wel zijn weggevlogen, maar hun nesten zijn verloren gegaan.''

'Steeds vaker slechte gebitten bij ouderen'

Ouderen houden steeds langer hun gebit of delen daarvan. Tegelijk hebben ze steeds meer moeite om hun gebit goed te verzorgen. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Volgens de belangenorganisatie van tandartsen blijkt uit onderzoek dat bij opname in een verzorg- of verpleeghuis 80 procent van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid heeft. Maar ook als oude mensen nog thuis wonen gaat het niet altijd goed.

,,Met het ouder worden, wordt het steeds lastiger het gebit te onderhouden, zeker als daar implantaten in zitten. Een kunstgebit is haast makkelijker,'' zegt maandag een woordvoerster.

HSV zondert zich af voor beslissend duel

Hamburger SV heeft in de aanloop naar de allesbeslissende laatste wedstrijd van het seizoen tegen Schalke 04 een extra trainingskamp ingelast. Om de eerste degradatie uit de Bundesliga in de clubgeschiedenis te voorkomen, bereidt de ploeg van aanvoerder Rafael van der Vaart zich van woensdag tot vrijdag in afzondering voor in het Noord-Duitse dorp Malente. Het trainingskamp is niet toegankelijk voor media en publiek.

HSV ging zaterdag op bezoek bij mede-degradatiekandidaat VfB Stuttgart met 2-1 onderuit, en heeft daardoor zaterdag in eigen huis tegen Schalke alleen aan een overwinning genoeg voor handhaving. Zelfs dan is de nummer zeventien in de competitie nog afhankelijk van de resultaten van Stuttgart, Hannover 96 en SC Freiburg.

Het verschil onder in de Bundesliga is ongekend klein: tussen nummer dertien Hertha BSC en nummer achttien SC Paderborn zitten slechts vier punten. Vijf clubs verkeren nog in degradatiegevaar.

Eerste beelden Jared Leto op set Suicide Squad

Jared Leto is voor het eerst in zijn personage als The Joker gespot, en dit keer is het niet een setfoto die opduikt, maar gelijk een hele scène! Bekijk hem snel hier, voordat het te laat is.

Zoals te zien is, lijkt The Joker van Leto enigszins op de eerder vrijgegeven foto, maar de tattoo's waarover zoveel ophef was, zijn niet te zien. In de scène heeft The Joker een onderonsje met dr. Harleen Quinzel, voordat zij de beruchte superschurk Harley Quinn wordt. Dat er zo vroeg filmpjes vanaf de set opduiken, is uitzonderlijk. Ook is er een foto van het voertuig van Leto's personage gelekt. 

De reden dat Leto eerder niet op de castfoto's te zien was, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het personage niet volledig deel uitmaakt DC's Suicide Squad. Ook was Leto tot vorige maand nog op tournee met zijn band, Thirty Seconds To Mars.

Suicide Squad is vanaf 4 augustus 2016 te zien in de Nederlandse bioscopen

Ook tweakers weer aan de cookiemuur

In navolging van FOK!, die al op 4 juni 2012 - als eerste van Nederland - de makke van de cookiewet aantoonde door een cookiemuur te implementeren en daarmee volledig te voldoen aan de wet, komt nu ook Tweakers weer met een cookiemuur. Je zult ook bij Tweakers dus weer cookies moeten accepteren wil je de site nog bezoeken.

Na FOK! was Uitzending Gemist de eerste grote site die de cookiemuur implementeerde op 9 oktober 2012. Hierna volgden meer sites. Op 8 januari 2013 moest ook Tweakers overstag en introduceerde een cookiemuur.

En toen werd het een tijdje stil. De wet versoepelde iets, wat voor veel sites reden was om de cookiemuur - naar later zou blijken onterecht - weer af te tuigen. Tot de ACM besloot actief te handhaven en dreigen met boetes van vele tonnen.

Op 26 januari 2015 viel bij FOK! een brief van de ACM op de mat, waarin gedreigd werd met een boete van vele tonnen. De cookiemuur bleek bij eerdere updates gedeactiveerd, en dus werd deze direct weer aangezet, waardoor FOK! sinds 26 januari opnieuw een cookiemuur heeft.

acm brief 1acm brief 2acm brief 3

Op 1 april 2015 ontving GeenStijl een soortgelijke brief, waardoor ook die zich vanaf 1 mei genoodzaakt zag een cookiemuur op te tuigen voor zichzelf en z'n zustersites Glamora.ma, Dumpert en DasKapital. Een muur die overigens verdacht veel lijkt op die van FOK!.

Ook de Persgroep, eigenaar van onder andere Tweakers.net, ontving een brief van de ACM, waardoor ook die nu haar sites weer van een cookiemuur zal voorzien. Het gaat om de sites van Q-Music, Volkskrant, Trouw, Parool, AD, Autotrack en Tweakers, en de publicaties van Wegener, zoals Tubantia en de Gelderlander.

Omdat de ACM actief aan het handhaven is zullen meer sites gedwongen zijn een cookiemuur in te richten. Zeker met sites die comments van users toestaan waarin afbeeldingen gebruikt kunnen worden en sites die gebruik maken van social media, embedded video en - natuurlijk - advertenties om de kosten te kunnen dekken. Daarmee is het onmogelijk om de gebruiker te kunnen garanderen dat deze geen enkel cookie zal ontvangen en dan is de enige manier om aan de wet te voldoen het weigeren van toegang voor mensen die geen cookies accepteren. Het zal dan ook niet lang duren voor de sites van andere mediabedrijven zoals Sanoma en IDG aan de muur moeten.

tweakers cookiewall
tweakers cookiewall

Explosie en brand onder appartement Den Haag

In Den Haag woedt een grote brand in een souterrain onder een appartement aan de Goudriaankade. De uitslaande brand ontstond maandagochtend door een explosie in het souterrain, dat wordt gebruikt als garage. Aan één zijde is de volledige buitenmuur weggeblazen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De vlammen raakten een gasleiding, waardoor de brand nog groter is. Brandweerlieden moeten wachten op de netbeheerder die het gas kan afsluiten.

Het appartement maakt deel uit van een groter complex. Alle 27 woningen in dat complex zijn ontruimd. Voor de getroffen bewoners wordt opvang geregeld. Enkele ambulances zijn uit voorzorg ter plaatse, maar er lijken geen gewonden te zijn.

Jay Z raaskalt over Tidal en slavernij

Rapper Jay Z is tijdens een concert in New York tekeer gegaan tegen alle kritiek op Tidal, de streamingdienst die hij onlangs lanceerde. Uit de tirade viel onder meer op te maken dat YouTube en Google volgens Jay Z geen eerlijke prijs uitbetalen aan artiesten.

Multimiljonair Jay Z herlanceerde de streamingdienst eind maart, nadat hij eerder het Zweedse technologiebedrijf Aspiro voor 56 miljoen dollar had gekocht. Een legertje artiesten met een vermogen van tientallen tot honderden miljoenen heeft aandelen in de streaming-muziekdienst die meteen al veel kritiek kreeg op de hoge prijs van een abonnement. Ook is er geen gratis versie met reclame, zoals bij Spotify.

Tijdens een concert in New York ging Jay Z dit week tekeer tegen alle kritiek. 'Dus ik ben nu de slechterik omdat ik niet met de stroom meega', begon hij. 'Google betaalt bizar en ik denk dat YouTube de grootste boosdoener is. Zij betalen je maar een tiende van wat je zou moeten krijgen.'

Racisme
De schatrijke rapper stoort zich eraan dat artiesten geld in het laatje brengen voor de grote bedrijven en sloeg daarmee in zijn relaas de brug naar - ja, echt - slavernij en racisme. 'Als ik werk ben ik niet je slaaf. Hoe ze Freddie Gray hebben vermoord en Mike Brown hebben neergeschoten... We moeten de boel omdraaien, ik ben niet jullie excuusneger.'

Jay Z kreeg kritiek dat hij als rijke artiest op geld uit was, maar wat de rapper betreft gaat het simpelweg om welverdiende centen. 'Jullie kochten negen iPhones en Steve Jobs was rijk. Phil Knight (Nike) is rijk en jullie kopen nog steeds zijn schoenen. Spotify is miljarden waard en zij doen niks.'

Exit voor Sjuul Paradijs bij De Telegraaf

Sjuul Paradijs stapt per direct op als hoofdredacteur van De Telegraaf. Dat heeft de Telegraaf Media Groep (TMG) zondagavond bekendgemaakt. Zijn werk wordt tijdelijk overgenomen door andere leden van de hoofdredactie, met adjunct Jan-Kees Emmer als eerste aanspreekpunt.

Paradijs werkte sinds 1986 bij TMG. In 2005 werd hij adjunct-hoofdredacteur, sinds 2009 was hij hoofdredacteur. 'Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn', zegt Paradijs in een verklaring op de website van de krant.

De aanleiding voor het vertrek is vermoedelijk een conflict, schrijft de NOS. Tussen de redactie en de directie van de krant bestaat onenigheid over een reorganisatie van het bedrijf. De directie wil de redactie opdelen. Katernen als Vrouw, Privé en Autovisie worden in die plannen losgekoppeld van de redactie van De Telegraaf. De redactie en hoofdredacteur Paradijs zagen niets in de plannen. De hoofdredacteur zou in de nieuwe situatie niets meer te zeggen hebben over de losgekoppelde katernen.

Ammoniaklek in boterfabriek Lochem

Bij een fabriek van FrieslandCampina in Lochem is zondagnacht een ammoniakleiding gebroken. Dat gebeurde in een kelder waar boter wordt geproduceerd. Dat deel van de fabriek is afgesloten en de productie ligt stil.

Een waarschuwingssysteem detecteerde de ammoniakdamp en alarmeerde het personeel op tijd. Niemand heeft de dampen ingeademd, meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De brandweer heeft met ventilatoren de ammoniak uit de kelder naar buiten geblazen. Daar werden de dampen met water neergehaald, zodat er geen gevaar ontstond voor de omgeving. De Veiligheidsregio meldde kort voor 04:30 uur dat de brandweer klaar is met de werkzaamheden en dat de boterproductie zo spoedig mogelijk weer wordt opgestart.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.