Boem verrast met ritzege in Giro

De Italiaanse wielrenner Nicola Boem heeft dinsdag verrassend de tiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De coureur van Bardiani was in Forli na 200 kilometer de snelste van een groepje vluchters, dat het peloton achttien seconden voorbleef.

Giacomo Nizzolo won achter Boem de sprint van het peloton. Moreno Hofland was op plek zeventien de beste Nederlander. Alberto Contador eindigde in de grote groep en behoudt daarmee de roze leiderstrui. De Spanjaard zag zijn concurrent Richie Porte wel tijd verliezen. De Australische kopman van Team Sky kreeg in het slot te maken met technisch ongemak en kwam meer dan een minuut na Boem over de meet. Zijn achterstand op Contador liep daarmee op naar 1.09 minuut. Hij is nu vierde in de stand.

De rit leek vooraf een typische sprintersetappe te worden. Vijf Italianen kregen van het peloton de ruimte, al werd de marge op het vlakke parcours nooit groot. De ploegen van de topsprinters kwamen echter te laat in actie, waardoor de vluchters om de zege mochten strijden. Boem profiteerde daarbij van het feit dat Oscar Gatto, op papier de snelste spurter van de vluchters, op enkele kilometers van de meet uit de kopgroep wegviel met een lekke band.

In de sprint liet Boem daarna Matteo Busato en Alessandro Malaguti achter zich. Alan Marangoni, de vierde vluchter, had vlak daarvoor geprobeerd weg te rijden uit de kopgroep. Hij werd echter weer bijgehaald en eindigde als vierde.