Bennie Jolink: het is gekkenwerk

Normaal stopt ermee. Aan het AD legt Bennie Jolink uit dat hij het fysiek allemaal niet meer zo goed trekt. "De dag van het optreden lig ik in bed en bad, zonder brood, en moet ik eerst een halve apotheek tot me nemen", aldus Bennie.

Na afloop is Bennie (68) naar eigen zeggen 'totaal naar de klote'. "Mijn gezin, dat al dat getob aanziet, verklaart me al geruime tijd voor hartstikke gek. En het is ook gekkenwerk." Daarom heeft Jolink besloten om ermee te stoppen. Eerst wilde hij alleen geen tournees meer doen, "maar nu zeg ik: het is over en uit".

Normaal scoorde zijn eerste hit Oerend hard in 1977. Bennie vertelt dat de band toen werd gezien als 'eendagsvlieg'. "Ik wist wel beter, want bij onze concerten kregen we telkens de bevestiging dat we met onze liedjes in het Achterhoeks en zonder geslijm als 'Ik hou van jou' geweldig aansloegen. Overal ging het dak eraf."

Op Hemelvaartsdag begint Normaal aan de laatste concertreeks (ook wel veldtocht genoemd door de band), deze loopt tot oktober. Als afscheid verschijnt er ook een vierdelige cd-box en op 27 mei toont de VPRO een documentaire over de band.