Taliban verwelkomen vredesbesprekingen Afghanistan

De Taliban hebben maandag in een verklaring de bereidheid getoond zich op een aantal punten soepeler op te stellen. De verklaring van de Taliban volgt op twee dagen van informeel overleg in Qatar met afgevaardigden van de Afghaanse regering. De verschuiving kan er uiteindelijk toe leiden dat er vredesbesprekingen worden gevoerd.

De twee partijen benadrukten dat in Qatar geen vredesbesprekingen werden gevoerd. De Taliban hebben oproepen van de Afghaanse president Ashraf Ghani om in direct overleg met de regering te gaan naast zich neergelegd. In de verklaring van maandag stellen de Taliban zich echter flexibeler op. Eerdere punten zoals de aanwezigheid van buitenlanders en het invoeren van een grondwet zijn inmiddels niet meer onbespreekbaar. "Het Islamitische Emiraat Afghanistan benadrukt opnieuw dat het beleid is om anderen geen schade toe te brengen en dat het niet toestaat dat Afghaans grondgebied wordt gebruikt tegen anderen", aldus de Taliban.

In de verklaring schrijven de Taliban verder dat het 'voor het geluk van het land' nodig is om 'op alle vlakken met alle landen samen te werken, onder wie buurlanden'. Bovendien verwelkomen ze 'pogingen van een ieder om vrede te realiseren in Afghanistan'.

Volgens een bron bij de Afghaanse autoriteiten 'is het een goed vertrekpunt'. "We gaan hun vragen om prudent en verstandig op zoek te gaan naar een politieke oplossing, in plaats van de militaire activiteit te intensiveren, die het verlies van onschuldige levens tot gevolg heeft."