Nepal vraagt om steun voor wederopbouw

Redactie

De Nepalese regering heeft veel steun van de internationale gemeenschap nodig nu het land zich gaat richten op de wederopbouw na de verwoestende aardbeving. Dat heeft minister van informatie Minendra Rijal maandag gezegd.

Nepal is een van de armste landen ter wereld en de economie, die grotendeels leunt op het toerisme, is door de aardbeving zwaar getroffen. Het is nog niet duidelijk hoeveel de wederopbouw moet kosten, maar zeker is dat het om een enorm bedrag gaat. "De komende twee tot drie weken moet een pakket wederopbouwplannen worden ontwikkeld. Daarbij hebben we veel hulp van de internationale gemeenschap nodig", aldus Rijal. "Er is een enorm tekort aan geld."

Rijal benadrukte ook dat buitenlandse reddingswerkers welkom zijn in Nepal. Ze kunnen zo lang blijven als nodig is. Eerder zei hij nog dat er steeds minder behoefte is aan buitenlandse hulpverleners, maar later kwam hij daar op terug. Wel zal het zwaartepunt langzamerhand worden verlegd van reddingswerk naar hulpverlening, zei hij.

Sinds de aardbeving op 25 april het land trof zijn al ruim vierduizend reddingswerkers uit 34 landen naar Nepal vertrokken om te helpen. Zeker 7200 mensen kwamen om het leven en het dodental loopt nog altijd op. De aardbeving is een van de zwaarste natuurrampen in Nepal in tachtig jaar.