Geen Australisch sorry om oppakken geëxecuteerden

Het was nooit de bedoeling dat twee Australische mannen in Indonesië zouden worden geëxecuteerd, maar de Australische politie maakt geen excuses voor de rol die zij speelde bij de arrestatie van de drugssmokkelaars. Dat zei politiechef Andrew Colvin maandag op een persconferentie.

In 2005 speelde de Australische politie informatie over het drugsnetwerk, de Bali Nine (Negen van Bali) genoemd, door aan de Indonesische collega's. Dat leidde tot de arrestatie van onder anderen twee Australische mannen die vorige week door een vuurpeloton werden doodgeschoten.

Volgens Colvin had de Australische politie niet genoeg informatie om de mannen aan te houden, voordat ze naar Indonesië vertrokken. Daarom was het 'operationeel gepast' om samen te werken met de Indonesische autoriteiten.

De Australische regering reageerde evenwel woedend op de 'onnodige' dood van het 'volledig gerehabiliteerde' tweetal, en riep de ambassadeur terug voor overleg. Premier Tony Abbot zinspeelt op diplomatieke consequenties.

Geen Australisch sorry om oppakken geëxecuteerden
Geen Australisch sorry om oppakken geëxecuteerden (foto: ANP)