United te sterk voor City in Manchester-derby

Manchester United heeft in eigen huis de derde plaats met succes verstevigd. In de weergaloze 169ste Manchester-derby werd aartsrivaal City opzij gezet: 4-2.

In een wervelend begin van City werd United helemaal ondersteboven gespeeld. De bezoekers misten al vroeg via Navas (redding David De Gea), maar kwamen die teleurstelling een paar minuten later te boven. James Milner stuurde David Silva knap naar de achterlijn, waarna de Spanjaard alleen nog maar breed hoefde te leggen op Sergio Agüero. De Argentijn faalde niet en liep eenvoudig de 0-1 over de doellijn.

De gelijkmaker van Ashley Young kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Toch was een perfecte voorzet van Ander Herrera op Young voldoende voor de 1-1. De rechtsbuiten kreeg de bal uiteindelijk uit de kluts voor zijn voeten en scoorde van dichtbij.

Na de 1-1 bleef City de bovenliggende partij, maar wist het dat overwicht niet langer om te zetten kansen. United toonde zich wat dat betreft effectiever. In de 27ste minuut benutte Marouane Fellaini de tweede kans voor United door met zijn krullenbol tegen de prachtige voorzet van Young aan te lopen: 2-1. Het bleek het kantelpunt in de wedstrijd.

De thuisploeg kreeg namelijk toen pas het initiatief in handen. City kon alleen nog maar achteruit en mocht nog van geluk spreken dat het met elf man de rust haalde. Vincent Kompany ontsnapte aan rood na een doodschop op Daley Blind, die de onbesuisde tackel wonderwel zonder blessure overleefde.

Na rust stormde de wedstrijd onverminderd door. Op wilskracht bleef United de betere ploeg. Daarbij had het de wedstrijd al snel op slot kunnen gooien (kansen Michael Carrick en Young), maar duurde het tot minuut 67 voordat Juan Mata de wedstrijd - weliswaar vanuit buitenspelpositie - besliste. De Spanjaard werd vrijgespeeld door Blind en Wayne Rooney en rondde van dichtbij af. Chris Smalling maakte ten slotte aan alle twijfels een eind door met het hoofd de 4-1 raak te koppen. Voor de statistieken maakte Agüero in de slotfase nog 4-2.

Daardoor zijn het de United-fans die morgen hun City-collega's mogen pesten bij de koffieautomaat. Maar niet alleen de eer stond op het spel: United heeft nu vier punten meer dan City en zet een enorme stap richting de derde plaats. City moet nog oppassen dat het niet verder zakt op de ranglijst.

Mata schiet de 3-1 binnen. (PRO SHOTS/Actionimages/Reuters)