Docenten UvA: demonstranten niet allemaal vieze krakers

Een groep docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat maandag demonstreren voor meer democratie op de UvA. De deelnemers worden opgeroepen allemaal in nette kleding te komen betogen en de hoogleraren komen waarschijnlijk in toga.

"We doen dat om te laten zien dat de mensen die verandering willen op de universiteit echt niet allemaal 'vieze krakers' zijn, zoals op sociale media wel is gesuggereerd", zegt Dan Hassler van de docenten-actiegroep Rethink UvA.

De politie maakte zaterdagochtend een einde aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis, waar het bestuur van de universiteit zetelt. In sommige studentenkringen was al sinds enige tijd bezorgdheid dat de bezetting was 'gekaapt' door de kraakscene. Hierdoor kwam de boodschap in het geding, werd het imago van de stiudentenprotesten geschaad en het bestuur in de kaart gespeeld, klonk het.

"Laten we de wereld tonen hoe een beschaafde en vastberaden academische gemeenschap eruit ziet", aldus Rethink UvA via Twitter. De betoging begint om 15.00 uur bij het REC-gebouw (Roeterseilandcampus). Hassler verwacht veel belangstelling van zowel docenten als studenten.

Docenten UvA plannen ludieke demonstratie
Docenten UvA: demonstranten niet allemaal vieze krakers (foto: ANP)