VN: vredesoverleg Jemen wordt hervat

De gesprekken over de politieke toekomst van Jemen worden komende week hervat, ondanks dat de sjiitische Houthi-rebellen vrijdag de macht in het land grepen. Dat heeft de ambassadeur voor Jemen van de Verenigde Naties, Jamal Benomar, zondag gezegd.

Het overleg begint maandag en de leider van de Houthi's, Abdel-Malek al-Houthi, zal er bij aanwezig zijn, aldus Benomar. "Ik ben blij dat ik kan aankondigen dat alle politieke partijen ermee hebben ingestemd weer om de tafel te gaan zitten. De Verenigde Naties is vastbesloten om Jemen uit deze crisis te leiden."

De Houthi's namen in september al grote delen van het land in, waaronder de hoofdstad Sanaa. De afgelopen weken zetten ze steeds meer druk op de regering van president Abed Rabbo Mansour Hadi. Vorige maand werden het presidentieel paleis en Hadi's residentie omsingeld door Houthi's. Na enkele dagen traden de regering en de president af. Hadi en de kabinetsleden staan nog altijd onder huisarrest.

De Houthi's ontbonden vrijdag het parlement en voltooiden daarmee hun machtsgreep. Er komt een vijfkoppige raad die de komende twee jaar de taken van het presidentschap zal uitvoeren. De Revolutionaire Comités, die feitelijk de inlichtingendienst van de rebellen vormen, zullen een nieuw parlement gaan samenstellen.