Iran: tijd voor atoomakkoord is nu

Het moment voor Iran en het Westen om tot een akkoord te komen over het Iraanse atoomprogramma is nu. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif zondag gezegd.

Zarif sprak de afgelopen dagen met ministers en diplomaten uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Duitsland en Groot-Brittannië in de marge van een veiligheidstop in München. Later zondag volgt nog een gesprek met Frankrijk, de zesde gesprekspartner in het atoomoverleg. "Dit is de kans om het te doen, en we moeten deze kans grijpen", aldus Zarif. "Zo'n kans krijgen we wellicht niet nog een keer."

Het overleg liep al meerdere keren vertraging op en deadlines werden uitgesteld. De deadlines die er nu staan - een akkoord in grote lijnen eind maart, en een permanent akkoord voor 30 juni - moeten wat Zarif betreft niet opnieuw worden uitgesteld. "Ik denk dat verder uitstel in niemands belang zou zijn", zei Zarif. "We zijn op het punt aanbeland dat het mogelijk is een akkoord te sluiten (...) en ik geloof niet dat er over een jaar iets zal zijn veranderd."

Het Westen vreest dat Iran aan een kernwapen werkt en heeft de afgelopen jaren harde sancties ingesteld. Iran houdt vol dat zijn atoomprogramma louter is bedoeld voor vreedzame doeleinden zoals energie en medisch onderzoek.